2015-03-07 1187 瀏覽
店名:金牌小龍 King's Dumpling地點:新蒲崗太子道東638號譽港灣Mikiki商場一樓118號舖(1) 紅燒豬手;(2) 紅燒牛肉粗麵;(3) 金牌小籠包,因為持有優惠劵,所以全部約值百餘元。食物的色香味如何:全部食物不算油膩。豬手炆得軟滑,味道十足,只是件數不多;牛肉麵湯底味道濃郁鮮味,而且牛肉件數算多。環境:充滿中式格局,裝修富麗堂皇,而且整潔舒適,實在傲視同區。服 務:很有水準,不時為客人添加茶水。衛生:良好。抵食:價錢略貴,偶爾光顧無妨。
清澈熱茶
紅燒豬手
店名:金牌小龍 King's Dumpling
服 務:很有水準,不時為客人添加茶水。
衛生:良好。
抵食:價錢略貴,偶爾光顧無妨。
紅燒牛肉粗麵
2014-02-24
用餐優惠
優惠券
2014-08-28 704 瀏覽
突然好想食小籠包,新浦崗附近又好似無邊幾間選擇,結果行左去Mikiki地庫呢間「金牌小龍」試試,我和男朋友一共點了4個:1. 「菜肉雲吞上海麵」 - 普普通通,味道偏淡,我要勁落醋先有d味。2. 「排骨上海麵」 - 排骨其實即是豬排,同麵分開上,豬排d肉好淋有肉汁,不錯。3. 「金牌小龍包」(1籠4個) - 普普通通,外皮較厚而能保住湯汁,ok4. 「酥片豆沙窩餅」 (1份8小件) - 有驚喜喔~!! 酥脆外皮,包住濃濃的紅豆內餡,好好味~整體環境不錯,食物精緻,不過食物收費都算中上價錢,唔怪得都無咩人食,全場計埋我地得3台客,搞到d待應得閒到成日圍埋一齊傾偈,而且除食物收費外,還要每人收$3茶錢,再收加一,係地庫Food court位置有呢種收費都算貴了。。。

酥片豆沙窩餅
題外話/補充資料: (注:此店已搬到Mikiki地庫)
2014-08-26
2014-07-18 1031 瀏覽
是晚無緣去Antoshimo吃炸麵包便當,唯有轉戰商場內其餘的餐廳,但除了金牌小龍外其他的我都不感興趣,那就去重溫一下吧。此分店的面積大,地方相當闊落,放有的枱量又不會太多,令到其空間感夠充足,不會坐到迫迫的,舒服也。餐廳的一邊是落地玻璃窗,雖然無景觀,但勝在夠光猛。(注:此分店在8月3日會搬到Mikiki地下繼續營業)坐下後,店員隨即奉上一壺茶,茶是指定的,味道似鐵觀音,都幾香。餐廳沒有提供套餐,全部都是散叫,選擇雖然不多但都有合心意的款式。點餐後不用五分鐘已經有食物來到,哇,效率極快呢。小籠包就一定要吃的了,金牌小籠包$36有四粒,不貴。我們前後點了兩籠,前後只是相差15分鐘,但件頭就以後來者較大粒﹗外皮夠力度,用筷子夾起後並沒有出現穿窿的問題,皮子鬆軟,不會硬,豬肉餡十分新鮮,肉汁豐盈,相當美味。黑醋是整支放在你面前可隨便任吃,yeah。薑絲有辣勁,正。另一款點心是蝦肉蒸餃$36,望落軟爬爬但食入口才察覺並不是呢,餃皮是有韌度,絕不是糊淋的口感,蝦肉和豬肉無論在味道和肉感上都是合拍非常,而且鮮味十足,滿分﹗上次試過什綿豆乾絲$30,因為很美味所以再吃多次吧﹗主要有豆干﹑海帶﹑芽菜

小籠包就一定要吃的了,金牌小籠包$36有四粒,不貴。
金牌小籠包
黑醋是整支放在你面前可隨便任吃,yeah。薑絲有辣勁,正。
蝦肉蒸餃
上次試過什綿豆乾絲$30,因為很美味所以再吃多次吧﹗主要有豆干﹑海帶﹑芽菜﹑韭黃,量多得很,30元真是超值﹑抵食﹗用麻油及少少辣椒絲作調味,微微辣又帶著麻香,非常正,友人都覺得這個很好吃。
想來碗有餡料的湯,選了較為清淡的菜肉餛飩湯$38,內有七粒餛飩,每一粒餛飩都十分美麗,沒有破相。雞湯混入了少少麻油﹑蛋絲及紫菜絲,簡單但又好飲喎。
菜肉餛飩湯
雲吞皮嫩滑得很,入面用了白菜加豬肉,比例為八比二,滿滿菜香,口味清新,不會過膩。
因為怕不夠,要碗最細份量的台式擔仔麵$36,想起我早幾年前在台北度小月吃過擔仔麵,美味都爆燈,諗住重溫一下擔仔麵,點知在這裡會中伏了。

論賣相算是精緻的,麵條上放有肉臊﹑滷水蛋﹑蝦﹑蒜蓉及香蔥芽菜,可是味道方面實在很遜色。湯,淡而無味,麵條只有丁點雞蛋香,所用的肉臊比較淡,而且份量太少,不足以用肉臊混在湯中增強味道來,也不夠肉臊伴麵條吃,
台式擔仔麵
上次試食後,我對餐廳內其中一款甜品相當感興趣,今次終於可以試試是什麼來了﹗赤豆鬆糕$28,白色鬆糕中有紅色綠色,那些點點食落口似糖膠粒,糕身不太鬆軟更有少少鞋口,並不討好,吃到中間位算是有少少驚喜,因為入面有豆沙餡呢。
雖然飲茶也可以不過見好多人都飲豆漿$10,我又忍不住要一杯。有豆香,不太甜,不會黏喉,好飲﹗跟大隊都好少會出錯。
豆漿
由於我們不是太肚餓,所以今晚餐飯就只有幾款點心做主食,人均消費不太貴,但如果要叫餸吃飯,加上在我極餓狀況底下的話 XD,每人要$250+吧。(飯餸價錢都頗貴哦)
2014-07-13
$145.2 (晚餐)
菜肉餛飩湯
蝦肉蒸餃
豆漿
2014-06-27 427 瀏覽
因工作關係今天要去新蒲崗,我們都不知道新蒲崗有怎麼好食的,就和同事去了金牌小龍食飯,見佢食物種類應該是台灣菜吧,佢食物質素唔錯好好味。小籠包肉好鮮包夠熱,包裡面有好多汁,我們食時要特別小心怕汁彈到周圍。紅燒牛肉麵牛肉好香好嫩滑,麵好幼新鮮彈牙。炸醬拌麵炸醬肉味道好濃好野味,同麵一起食味道好夾油而不膩。三杯雞這個菜煮得好出色,送到枱時已香氣撲鼻,雞肉好新鮮味道濃郁,吃時吃到陣陣酒味好香。聽店經理親切的介紹原來有台灣廚師駐店料理,難怪我吃到那些菜跟我去台灣時吃地道台灣菜味道差不多,有機會要帶朋友同屋企人來試下這裡的地道台灣菜。
紅燒牛肉麵牛肉好香好嫩滑,麵好幼新鮮彈牙。
炸醬拌麵炸醬肉味道好濃好野味,同麵一起食味道好夾油而不膩。
2014-06-19
2014-05-15 848 瀏覽
母親節正日要找餐廳食飯真係好煩, 周圍都full又要分時段, 諗住去mikiki搏一搏, 因為少人d晚上8:45去到,真係唔使等,正!3個人叫咗小籠包, 紅油抄手, 薑汁炒芥蘭, 豬手, 擔擔撈麵,  韭黃鍋貼, 都係正常嘢, 不過不失, 掛住食唔記得影相甜品叫咗紫米八寶飯同豆沙鍋餅, 豆沙鍋餅好有驚喜, 個皮用酥皮做, 值得推介!
晚上8:45去到,真係唔使等,正!
  • 豆沙鍋餅
2014-05-10 890 瀏覽
同朋友行mikiki商場行到肚餓,見到有間金牌小龍睇招牌同門口擺放宣傳應該係食小籠包的,我最鍾意食小籠包所以就入左去醫肚,果然沒錯真係賣小籠包的,佢座位之間都算隔得幾開,同朋友傾計都唔怕噪到隔離枱。店食物都算好食,小籠包用筷子夾起睇到好飽滿充滿汁,肉味鮮點醋來吃味道一流。雞絲粉皮粉皮好有口感,加埋芝麻醬一齊食好開胃。滷大腸大腸算洗得乾淨,滷得夠味。水晶蛋半生熟軟軟的,食時有入口即溶的感覺。鮮肉包肉鮮裡面有小小汁,熱住食就最好食。醉雞酒味好濃郁,未食已聞到好香的酒味雞肉夠嫩滑。
2014-05-08
2014-05-08 372 瀏覽
朋友們最近都好忙,一直約出嚟食飯都就唔到時間,而家佢哋沒有那麼忙終於可以出來食飯了。我哋叫左原盅雞湯麵 、小籠包、麻辣金錢肚、薑汁炒芥蘭、排骨蛋炒飯、韭王鍋貼。小籠包,豬肉食到肉味新鮮,有好多汁皮夠簿。原盅雞湯麵,雞肉食到新鮮味道、湯夠鮮甜、麵夠彈牙。麻辣金錢肚,金錢肚加埋麻辣味道好香好夠味。薑汁炒芥蘭,第一次食薑汁炒芥蘭、估唔到咁煮味道可以夾到,味道唔錯。排骨蛋炒飯,這個炒飯飯炒得好香,豬扒炸得好香脆又香口。韭王鍋貼,鍋貼煎得不錯有D脆,韭王鍋貼味道比其他鍋貼類味道比較濃味。
小籠包,豬肉食到肉味新鮮,有好多汁皮夠簿。
原盅雞湯麵,雞肉食到新鮮味道、湯夠鮮甜、麵夠彈牙。
麻辣金錢肚,金錢肚加埋麻辣味道好香好夠味。
排骨蛋炒飯,這個炒飯飯炒得好香,豬扒炸得好香脆又香口。

2014-05-05
2014-05-02 563 瀏覽
明明有位卻等左好耐,效率很有問題,服務態度惡劣,而且入到去好多野話冇晒,食物水準很一般,雖不至於難食但稱不上好食,唔值咁貴,以後一定唔再去,永久blacklist金牌蟹粉小蘢包蟹粉很少, 味道不過不失豆沙鍋餅個皮怪怪的,同傳統不同,唔好味

金牌蟹粉小蘢包
蟹粉很少, 味道不過不失

豆沙鍋餅
個皮怪怪的,同傳統不同,唔好味

2014-03-22 1599 瀏覽
標榜是最好吃的小籠包,又未到過新蒲崗新開商場,便買團購在新蒲崗的分店試吓,店舖環境不錯,地方寛敝,服務員質素都OK任食團購的選擇不多,大部份都係飽肚,金牌小籠包必選,但皮不夠簿,肉也不夠鮮,味道淡,談不上好吃,但也不太難吃素餃都OK,沒有特別,蝦仁湯麵D湯無味,白開水煮麵,白白浪費左D麵,同部長反應,她話台灣D味道係淡,唔係呀,碗麵D湯唔係淡,係無味用白滾水煮煎黃花魚,中規中矩,要加醬油調味甜品都係包,芝麻包,蓮容包,各點一份,包皮厚,芝麻餡實飲品任飲,遲點連豆漿都無,無機會試下但杏仁霜,阿華田是即沖,但都淡比較好的是炒菜同滷蛋若台灣風味真是淡的,金牌小籠包的味道合格一半,不知是否團購將貨就價,質素真的不合格未知正常的價錢下,金牌小籠包的食物水準是否一樣,但試過團購後,就沒有信心去試了
煎黃花魚,中規中矩,要加醬油調味
甜品都係包,芝麻包,蓮容包,各點一份,包皮厚,芝麻餡實
飲品任飲,遲點連豆漿都無,無機會試下
但杏仁霜,阿華田是即沖,但都淡
比較好的是炒菜同滷蛋

2014-03-21
用餐優惠
團購
2014-03-20 701 瀏覽
這間金牌小龍聽就聽得多食就第一次嚟食,佢D野整得幾好食。可能因為是即叫即整吧!在外面窗口睇到師傅在整點心,入到嚟感覺環境好整潔、座位坐得幾舒服。服務員招呼得幾週到會主動幫我哋加茶,麵送到時服務員又好體貼提醒我們麵要趟熱食先好食,這間店嘢食同服務都好好,所以今次我哋都食得好開心埋單服務員比左張100元的現金劵比我哋,原來食200元送100元現金劵,嘩!咁真係好抵食,有100元現金劵佢哋話約下星期再出嚟食過四喜烤夫:麵筋厚有口感、吃時綿綿的汁入左麵筋度麵筋好夠味小籠包:皮好薄、肉餡和汁多、肉好新鮮紅燒牛肉麵:麵質超好、牛肉味道濃厚好味酸辣湯麵:酸辣湯好濃郁好香、麵質彈牙2樣配埋超好食豆沙鍋餅:豆沙都幾多又唔會太甜、鍋餅夠熱、皮薄餡剛好生煎包:包底夠香脆、肉餡有鮮味

四喜烤夫:麵筋厚有口感、吃時綿綿的汁入左麵筋度麵筋好夠味
小籠包:皮好薄、肉餡和汁多、肉好新鮮
紅燒牛肉麵:麵質超好、牛肉味道濃厚好味
酸辣湯麵:酸辣湯好濃郁好香、麵質彈牙2樣配埋超好食
豆沙鍋餅:豆沙都幾多又唔會太甜、鍋餅夠熱、皮薄餡剛好
生煎包:包底夠香脆、肉餡有鮮味

題外話/補充資料: 食夠200元送100元現金劵
2014-03-19
  • 四喜烤夫,小籠包,酸辣湯麵,豆沙鍋餅
2014-03-13 596 瀏覽
朋友說想去吃金牌小龍我們今次就去新蒲崗那間試試,因為之前已吃過 the one 那間,我們點了蝦肉紅油抄手,台式擔擔撈麵、紅燒豬手、蒜茸油麥菜和水晶蛋。不知是否我們比較早吃飯晚上7點前點菜等了一會已放在我們面前,可以那麼快煮好我們先吃台式擔擔撈麵麵感覺不錯有口感,蝦肉紅油抄手我覺得有點辣但朋友好喜歡吃可能他是喜歡吃辣的人蝦肉吃到鮮味,水晶蛋吃時流黃滑好味,蒜茸油麥菜炒得不錯不是很多油是重點,這餐朋友和我都吃到好飽感覺還不錯。
題外話/補充資料: 會再來試其他菜式
2014-03-09
2014-02-22 914 瀏覽
在這商場用餐,最大的優點是唔需要等位,泊車唔洗等、食飯唔洗等。最近總想吃小籠包,所以就選了金牌小籠。上湯菠菜…一字記之曰…咸,傻仔敏都接受到濃味,都覺得好咸,可以想像得到~~台灣鹵大腸,不夠入味,鹵水味單一…死咸。台灣紅燒牛肉面,牛肉霉霉的,就是這一點,都不需要再講什麼。終於到主角金牌小籠包,包皮易穿,湯汁不夠,肉質粉…算了吧!!!
台灣鹵大腸,不夠入味,鹵水味單一…死咸。
台灣紅燒牛肉面,牛肉霉霉的,就是這一點,都不需要再講什麼。
金牌小籠包
題外話/補充資料: 飯後送了張100現金卷可下次惠顧時使用,但…我知道,一定無下次。
2014-02-21
2013-10-07 830 瀏覽
星期一至五響商場食肆消費有3個鐘免泊, 都叫吸引, 就去會一會呢間小籠包.唔洗等位, 一到就即刻入座, 裡面幾大, 但Weekday night客人相對少, 講真唔係有免泊我未必會來.睇張墊枱紙先知原來呢間食肆響國內有好多分店, 失敬! 咁要認真試下味. 價錢中等啦, 唔算貴, 小籠包有幾款, 叫左普通同蟹粉,再叫左餚肉, 鍋貼, 菜肉包同菜肉雲吞, 叫多個瑤柱炒西蘭花.小籠包好快就上菜, 皮唔算厚, 但肉味唔夠, 有汁但無乜味, 個人覺得霸王山莊好食好多. 再來蟹粉小籠包, 其實算平, 但我自己就一般, 係足料, 但我食左兩隻已經好”溜”…餚肉我老公點嘅, 我麻麻地, 不過不失鍋貼唔同出面食果d, 佢係煎完反轉上碟, 有一層好似米紙嘅脆皮連住啲鍋貼,賣相就唔錯, 但我嫌張米紙好吸油好肥膩, 我食果陣係走脆皮咁食. 鍋貼味唔係好出色, 感覺同小籠包係同一盤豬肉, 只係一個係蒸, 一個係煎,一個皮薄d, 一個皮厚d,講真 有d失望.反而菜肉包同菜肉雲吞還可以, 叫做有啖菜清新d無咁滯口. 但始終同我喜歡嘅菜肉雲吞仲差好遠.瑤柱西蘭花, 最貴, 但好細碟, 無鑊氣, 早知叫清炒算, 平好多

餚肉我老公點嘅, 我麻麻地, 不過不失

埋單大概百五一個人, 送$100 coupon下次用. 其實要求唔高就咁搵地方食飯又有免泊都可以考慮下, 但如果你對上海菜好有要求, 呢度未必啱你心意.
2013-09-26
2013-10-04 761 瀏覽
這篇食評是我多次到金牌小龍後的想法。其實我都算是小龍的常客,而成為常客的原因都是因為一百元現金卷。吃滿二百元就可以使用一百元現金卷真的很吸引,但店內的食物是否真的值得我再三回頭呢?我承認小籠包的點心類是不錯的,保持著一貫的水準最近亦非常有新意推出朱古力小籠包和豆沙窩餅等甜點,十分不錯。當中的竽泥小籠包我十分推介。而小菜頖的食物都算不錯,除了有些過咸(鐵板海鮮豆腐)又或者過淡(湯面的湯大部分都是沒有味道的),店內沒有一個平衡?就是沒有人去試過味道才推出嗎?不過我還是有推介的食品,例如豬手、牛肉面、上湯肉鬆菠菜。再來要說的是服務,也是我特別想說的一項,金牌小龍的服務不算很差,雖然看似人手上有不足的地方,但看得出員工都盡心為客人服務,每每服務員都是仔細對單,然後會提醒客人辣與不辣啊,還會推薦客人一些比較熱買的食品。那為什麼我要說服務是我特別想說的呢?金牌小龍的服務員都是說黑色衣服的,但偶爾會有一些穿白色衣服的員工出來,我不介意你出來看一下客人對食物的反應,但是!!就是有一個人讓我覺得好反感,其他的白衣師傅都是快快的走過或是出來找一些黑衣的服務員,但這個人呢,偏偏就是慢慢走,還要用不屑,是不屑
這篇食評是我多次到金牌小龍後的想法。

那為什麼我要說服務是我特別想說的呢?金牌小龍的服務員都是說黑色衣服的,但偶爾會有一些穿白色衣服的員工出來,我不介意你出來看一下客人對食物的反應,但是!!就是有一個人讓我覺得好反感,其他的白衣師傅都是快快的走過或是出來找一些黑衣的服務員,但這個人呢,偏偏就是慢慢走,還要用不屑,是不屑的眼神看我們。我想說我好歹也是個客人,你要是不願意服務我或是對我笑你就別出來啊,就躲在廚房就好啊,我來這家店是吃東西,不是吃你的眼神好不好?

我想請貴公司除了培訓黑衣的員工外,也教導一下白衣的員工好不好?我不知道你們是用什麼準則來請員工的,以前也有一個帶眼鏡的笑容好好的白衣師傅,不過好久沒有見過他了,我覺得你們公司應該拿他來做榜樣,即使是個廚房師傅也是要對客人尊重,對著客人要笑,即使你是不會笑的,或是你沒有心情笑,也不要用不屑的眼神來看客人好不好?

希望貴公司會看這篇食評,好好改善一下:)

2013-08-19 738 瀏覽
今晚與家中兩老往新蒲崗Mikiki,千揀萬揀下決定試試金牌小龍。不用等位也坐得舒服,第一感覺不錯。看過餐牌後點了不少菜,奈何只有我們三人,一定會吃剩的…食物很快便到了,先來蒜泥白肉和台式擔擔撈麵。前者切到薄得透光,不會過於肥膩,是一道不錯的冷盤。略嫌辣度不夠,但吃完已經很開胃了。而擔擔撈麵則有點怪怪的,湯很杰,不算很多也不算很少,不像湯麵也不像撈麵。花生味適中,然而配上菇菌就莫名奇妙。之後上的是排骨蛋炒飯和水晶蛋。上菜的先後次序真令人驚訝…炒飯炒得夠乾身,飯粒飽滿。肉排經油炸後肉汁消失得無影無踪,顯得十分乾。從相中見到,水晶蛋溏心程度很高,蛋黃部分較其他店稀,而味道亦稍遜。有點像吃普通的水煮蛋,賣相也欠佳。有點失望。其實金牌小籠包有點名大於實。不像其他食友所說的汁鮮味美,是質素下降定一向如此?總覺得台灣某過江龍店做得較出色。小籠包的溫度是重點,只是微暖的程度令食物大打折扣。皮薄多汁真的未能做到。仍需努力!鐵板海鮮豆腐和生煎包 (菜肉)也只屬一般。特別是前者,看不出誠意。總括而言,溫度控制是金牌小龍需要改善的地方。希望下次再來的時候會有進步!
食物很快便到了,先來蒜泥白肉台式擔擔撈麵
蒜泥白肉
台式擔擔撈麵
之後上的是排骨蛋炒飯水晶蛋。上菜的先後次序真令人驚訝…
排骨蛋炒飯
水晶蛋

鐵板海鮮豆腐生煎包 (菜肉)也只屬一般。特別是前者,看不出誠意。
鐵板海鮮豆腐
生煎包 (菜肉)

2013-08-18
蒜泥白肉