2022-04-04 726 瀏覽
今日同友人到沙田做野早上開嘅餐廳不多到河畔花園 鄰近麗豪酒店🏨呢個價位早餐 🥣其實算係甘不過睇睇去就茶記味濃同友人食早餐 合計82不過不失 貼地價錢日後有機會試下 午餐
今日同友人到沙田做野
同友人食早餐 合計82
不過不失 貼地價錢

日後有機會試下 午餐
2022-01-13 457 瀏覽
同我高太去完大尾督踏完單車,放完風箏體力勞動完就梗係搵間酒店休息下不過間酒店就唔好提啦😪😪可能留反萬聖節先去既話氣氛會好啲😱😱同高太又經歷左難忘既一晚之後起身都係要食反啲野餐牌價錢都係做街坊生意小店間隔都好港式茶餐廳feel我幫我高太揀左個蝦餅撈檬蝦餅用切片既方式處理,每片都香脆可口為平民小店加左唔少分其他野都唔錯魚露都唔會太濃,幾抵食星洲炒檬粉依個就味道就無咩特別不過男仕就應該夠飽肚因為我食完都覺得飽港式 fusion 越式又幾抵食喎
同我高太去完大尾督踏完單車,放完風箏
體力勞動完就梗係搵間酒店休息下
起身都係要食反啲野

餐牌價錢都係做街坊生意
小店間隔都好港式茶餐廳feel

我幫我高太揀左個蝦餅撈檬
蝦餅用切片既方式處理,每片都香脆可口
為平民小店加左唔少分
其他野都唔錯
魚露都唔會太濃,幾抵食

星洲炒檬粉
依個就味道就無咩特別
不過男仕就應該夠飽肚
因為我食完都覺得飽

港式 fusion 越式又幾抵食喎

2021-04-29 630 瀏覽
買左碗外賣粉食,買完禮貌地行去問員工有冇辣椒,員工比較義正詞嚴地說要落單講埋架嘛,客人要求先會俾架。我心諗你又冇寫明,我係非常有禮貌唔該前唔該後。回家打開,食左兩啖發現有隻完整昆蟲同碎件。好驚肚痾,唔會有下次了。
回家打開,食左兩啖發現有隻完整昆蟲同碎件。
好驚肚痾,唔會有下次了。

2021-04-29
2020-06-13 847 瀏覽
沒有用心做食物。純粹當盒飯吃一下,填飽肚子是不可能的,味道不功不過,沒有記憶點,沒有什麼特色。相比其他越南菜連鎖大公司(eg.越x…等)的出品,既沒有統一的菜品標準(品控),也沒有獨門的特色…好在就近原則,附近住戶偶爾幫襯,做做街坊生意,想要回頭客和專程來吃的客人,幾乎是不可能的…也就是不湯不水地繼續經營著而已…對比它附近的幾家餐廳,各家都各自保持水準,自然有更多擁躉。所以,不必寄予什麼期望,就像你人生中的某一餐,普普通通,平平無奇,餬口而已。
2019-12-14 800 瀏覽
Budget唔多 黎搵左間唔太貴ge餐廳黎醫醫肚 未食過金滿都,今次一於試下星期日夜晚黎到,客人唔多 八點幾黎到唔洗等位可以即時入座坐低睇下個餐牌都幾多野食揀,最後揀左個蝦餅扎肉撈檬上菜速度好快,兩分鐘已經成個餐送到黎,超滿意!但自己唔小心淋多左湯 搞到變左湯檬咁,搞到成碟撈檬過咸,衰在自己手XD個湯有少少少少微微辣蝦餅食落味道好似蝦餃咁樣,扎肉無咩特別,本身唔鐘意食肉,所以無乜特別評價杯奶茶唔錯,無起皮,飲落順口一個晚餐$48搞掂,食物份量唔算多,不過都算係咁
坐低睇下個餐牌都幾多野食揀,最後揀左個蝦餅扎肉撈檬
上菜速度好快,兩分鐘已經成個餐送到黎,超滿意!
蝦餅食落味道好似蝦餃咁樣,
扎肉無咩特別,本身唔鐘意食肉,所以無乜特別評價
杯奶茶唔錯,無起皮,飲落順口
一個晚餐$48搞掂,食物份量唔算多,不過都算係咁
2019-12-08
2019-05-20 773 瀏覽
天氣熱,午餐不想吃飯。經過河畔花園的金滿都越南餐廳,便打算入內來一碗越南河粉。食店的面積不算大,是典型一般街坊食肆的佈置。坐下後,看了一下餐牌,發覺午餐選擇不算少,有飯有粉,大部份是越式的,各款午餐跟飲品一杯。我點了一客火車頭湯河粉,其中食材的主角是牛,包括有彈牙牛丸、爽口的牛百頁,薄切的牛腩片和剛熟的牛肉片,材料豐富。河粉的湯底並不濃味,帶有淡淡的香茅味。河粉亦算滑,且份量不少。湯裡加上適量的炸蒜片、蔥粒和芽菜,亦為河粉增添了一點香味和不錯的口感。吃完湯粉後,來一杯清新檸檬茶是最好不過,茶的濃淡度剛好,最合我的口味。最後可提一下,由於食店的周邊有酒店和學校,因此有意在此嚐味的朋友,選擇避開比較煩忙的午膳時段會比較好。

2019-05-14
已幫襯此店有十年, 以往是平靚正嘅選擇!老闆同員工招呼殷勤!今日星期五食咗A餐炸蝦餅河粉, 河粉嘅份量係足夠嘅, 口感亦不錯! 但發現蝦餅啲肉好霉。 希望老闆多加留意改善入貨嘅質素!亦希望套餐嘅自選變化可以更多!
2019-02-15
  • 奶茶
2019-02-02 451 瀏覽
我在附近返工,對這家餐廳感覺太複雜了,總之應該不會去了。他們家的餐是不錯的,性價比也不低,伙計的態度也比較好,但是!!老闆,是個有鬍鬚的中老年男子,態度真的特別惡劣。我在附近已經返工幾年,之前喜歡中午晚餐都去這家吃,特別的經歷是碰到老闆經歷會很差,是他的語氣,語氣幾年很不禮貌。因此我的幾個同事跟我,有一年多都沒有去那邊了。這週我的經驗更是讓我吃驚。午飯因為等不到附近餐廳的位置,我不得已去了他們家,在門口等老闆伙計好像看不見你,我看到和之前滿座不同的情況是有三分一的位置是空的,他家有時不安排座位,我就自己走進餐廳找了位置坐下,旁邊有卡位有人離開,我和同事剛坐下,等著點餐。老闆這時突然就看到我們了,抬起了幾個手指,指著我們說起來,別人在等位。我們進來的時候門口已經沒有人了,我們是最早的。況且當時的態度我們感受到的是輕蔑,甚至有些侮辱。因為趕著返工,我們雖然非常生氣,還是迅速離開,去了隔壁餐廳。這應該是我最差的用餐體驗了。用餐的心情比食物本身重要很多。

這應該是我最差的用餐體驗了。用餐的心情比食物本身重要很多。
2018-11-10 412 瀏覽
今日要開OT,平日會煮飯的我很遲才回家,所以老公說去樓下食晚飯吧。轉了一圈,看一看門口餐牌,我就選擇了這間越南茶餐廳。平時路過這間食店,無論早午晚都有很多人,所以很少進去。今晚好像不是太多人,而且我不想吃飯,見到有火車頭河粉,於是進去吧。職員安排我們坐卡位,坐得非常闊落,可能不是太多人的關係吧。環境非常乾淨,水吧旁邊貼了五常法,而且每一個放食具調味料的地方,都貼著放甚麼,十分有規律。我選了越式火車頭湯河粉,而老公就選了越南咖喱牛腩飯,飲品是凍檸檬茶及凍朱古力。凍朱古力很濃,很好飲。老公說凍檸檬茶同普通茶餐廳一樣,沒有甚麼特別。這個是越式火車頭湯河粉,有牛栢葉,牛肉,肥牛及牛丸,湯底是牛湯。牛湯是清清的牛肉味,不算太濃,配菜一般吧,沒甚麼特別,而份量都是正常,不多也不少。這個是越南咖喱牛腩飯,有牛腩,牛筋及薯仔。老公說可以吧,只是牛筋多了點,牛腩少 了點,不辣的,正常味道,不會覺得難食,亦不會覺得特別好味。如果想要多點飯,點餐時可叫多飯,不用加錢。老公是食肉獸,如果牛腩多點會好一點。因為點的不是小菜,所以等一下就可以吃。基本上,如果沒有甚麼要求,只是想填飽肚子,想快,這間餐廳是不錯的選擇

轉了一圈,看一看門口餐牌,我就選擇了這間越南茶餐廳。

因為點的不是小菜,所以等一下就可以吃。基本上,如果沒有甚麼要求,只是想填飽肚子,想快,這間餐廳是不錯的選擇,最緊要就是乾淨,價錢合理,下次會再來的。
2018-11-09
2018-11-10 252 瀏覽
一輪冇去,近排再試味道好左喎。是日 A 餐,越南生牛肉湯河粉 $43咋,牛肉數量完全舖滿碗面。唔韌,今次仲幾滑吓。河粉的quality 亦改善左,滑左。牛湯好清,但有牛味。配料如香葉同辣椒都有齊架。加左幾蚊 upgrade 特飲,係檸檬金桔蜜,味淡但勝在夠大杯。五十有找,性價比超高。另一個餐叫了香辣牛肉炒河粉 $51,夠大碟有鑊氣,牛肉大片嫩口。但是唔夠辣,再重味D會好D。環境一般啦,D枱都迫迫地,一人一碟就ok, 如果係叫餸 share 食就唔太夠位了。
一輪冇去,近排再試味道好左喎。
河粉的quality 亦改善左,滑左。
牛湯好清,但有牛味。配料如香葉同辣椒都有齊架。
五十有找,性價比超高。

2018-05-14 534 瀏覽
今晚同朋友路過去咗食,一入到餐廳見到個環境都OK,唔算好擠迫,侍應好快同我地落咗單,態度都OK,見到隔離枱嘅炸野已經好吸引,星期一嘅晚餐菜單有好多選擇,唔知佢係咪每日都唔一樣,最後我哋叫咗蜜糖雞同埋一個越南扎肉炒飯。首先要推薦呢個蜜糖雞!炸完出嚟外皮好脆,裡面既肉幾滑嫩,加上佢個醬汁係蜜糖,有少少辣味,令到成雞肉好惹味,超級推薦!炒飯都好夠鑊氣,而且材料都幾均勻,有菜、扎肉同埋一啲脆脆嘅嘢,食落都非常之香口,如果有機會再去河畔花園一定會再去食!下次要試隔離枱食嘅越式炒檬粉定唔知河粉🤣🤣🤣

蜜糖雞

越式扎肉炒飯

2018-05-14
蜜糖雞
越式扎肉炒飯
2018-05-12 246 瀏覽
其實返工順路食個晏,本身又係住沙田,去到河畔想食得CP值高既又精美DD(對比廚房飯),lee間推介嫁。我就點咗火車頭湯河(附圖)同事就一豬扒檬同炒金邊粉。如果下午茶時間就仲經濟少少。
火車頭
火車頭
2018-05-07 189 瀏覽
見今日落大雨,近近地行去河畔花園食個lunch。今日唔洗等位,直接就有卡位坐,不過四個人坐卡位就有d逼,食飯好容易撞到。今日叫左個lunch menu,系肉碎炒涼瓜,有鑊氣,好惹味!不過食到最後d肉碎就有d油,不過下次應該會再來~
見今日落大雨,近近地行去河畔花園食個lunch。
2018-03-13 287 瀏覽
一入餐廳眼前座位狹窄,地面又有水又滑還感到有油,一不小心便會滑倒!請客位定必加倍注意、當找到位置座底後,想必取餐牌細看,看來也不錯呵、就點幾個試試……!但當點餐時,那狹小地方只有兩名侍應!也不要緊就等一下吧,反正也有空呢終於也點了餐等食但那裏洗手間一個字窄!可能本人肥了小小那便洗洗手吧……座了一會看看手機,有點不對,由入餐廳到;再回座位看看時間30分鐘了攪咩!精心製作嗎?那正常找個職員問問,這位姐姐對我有點勞氣說,你叫了什麼……? 我……!都係要等㗎啦…… 吓 …………………沙田河畔花園………………
注意
但當點餐時,那狹小地方只有兩名侍應
也不要緊就等一下吧,反正也有空呢

終於也點了餐等食
但那裏洗手間一個字窄!可能本人肥了小小

30分鐘了
攪咩!精心製作嗎?

……

…………………沙田河畔花園………………
2018-03-02
  • 不值提
2018-02-08 301 瀏覽
行開沙田,想食越南嘢就揀咗呢間越南嘢嘅餐廳喇。門面似一間茶餐廳。叫咗個馬拉盞通菜..個味道唔錯,通菜炒得好爽口,不過個汁可以濃少少。豬頸肉炒金邊粉,不過不失啦,份量ok, 配料都唔少,係味道淡咗少少。串燒 啲雞肉好乾,完全冇味,個汁都唔得,同平時食開嘅串燒好唔同,一啲都唔吸引,唔建議叫!仲有個小食拼盤 拼盤有幾樣小食,包括炸豬扒,炸雞翼,庶蝦,同埋炸春卷。 味道都還可以,不過總體嚟講唔係好突出。冇乜越南風味,唔夠地道。

叫咗個馬拉盞通菜..
個味道唔錯,通菜炒得好爽口,不過個汁可以濃少少。

串燒

仲有個小食拼盤

冇乜越南風味,唔夠地道。