2015-02-26 2266 瀏覽
好耐冇食安東奶奶雞,今次叫左唔辣,依然好味!韓風卷:內有醬瓜酸酸甜甜幾開胃。安東奶奶雞:唔記得第幾次食,味道仲係香濃嫩滑。雞肉同蘿蔔個D都好入味。佢內有水晶粉,唔叫飯食都OK。
好耐冇食安東奶奶雞,今次叫左唔辣,依然好味!
韓風卷
韓風卷:內有醬瓜酸酸甜甜幾開胃。
安東奶奶
2015-02-25
安東奶奶
2015-02-13 2393 瀏覽
星期六即興去食,可能早,7點左右去到竟然唔洗排隊 叫左鮮蠔奶奶雞,真露煮蜆,急遞鍋仲有野飲。先講奶奶雞,小辛,不過越食越辣。但又真係好好味,蔬菜好入味,配埋水晶粉真係一流。真露煮蜆好多蜆,湯頭清甜,飲完唔會醉。急遞鍋就不過不失。
星期六即興去食,可能早,7點左右去到竟然唔洗排隊

真露煮蜆好多蜆,湯頭清甜,飲完唔會醉。
急遞鍋就不過不失。
鮮蠔奶奶雞
水煲既係真露煮蜆
2015-02-07
鮮蠔奶奶雞
水煲既係真露煮蜆
  • 釜山鮮蠔奶奶雞
  • 真露煮蜆
2015-02-08 2239 瀏覽
上一篇食評講完比較disappoiting 既 Jamie's Kitchen~ 呢家講下另一間食住韓風而大賣既安東奶奶雞。一行5人平日黎個gathering, 黎到覺得裝修好特別, 而且我好鐘意佢地方少, 但係我地坐既就係一個可以放袋既地方 感覺好有特色, 拎住將好似壽司外賣紙既野黎點餸, 真係幾得意~黎既, 首先係芝士辛辣年糕, 睇上去, 個cheese 焗得岩岩好, 味道都ok, 不過就好快就凍,大家要趁熱快d食哂去~ 如果唔係年糕就好硬架啦~再黎, 上左碟安東奶奶雞韓式壽司, 個日覺得佢同其他雞煲既雞冇咩大分別, 因為出名既雞煲都係"野"味, 而滑口,汁好濃~如果食韓國菜要自己比$叫kimchi, 個人覺得唔太地道, 因為大家去食韓國菜就係喜歡佢地唔同既kimchi, 但呢到, 我地係要比$叫碟泡菜黎食啦~well...ok...叫左就食啦~呢到既泡菜比其他韓國餐廳較酸~我最欣賞既, 就係呢碟豬肉生菜包, 因為d肉岩岩好, 唔會乾身但有燒出黎既香氣, 而味道都係just right, 再包埋個生菜, 口感好正!  一件唔太夠呢~想食多幾件....真露煮蜆, 個賣相好靚, 食落去

芝士辛辣年糕
kimchi
泡菜豬肉包
真露煮蜆, 個賣相好靚, 食落去都有少少真露既味道, 個湯底好清唔會冇左個蜆味~ 不過就幾難去manage, 因為d 蜆跌出黎,我地係咁夾d殼出黎... 夾左一陣子,,先食到肉 =_="
真露煮大蜆
最後, 冇照相既係, 我地枝酒時樂同埋碟韓式壽司

酒時樂第一次飲, 有d似果汁氣酒, 好易入口, 因為人多, 幾啖就冇哂~有少少唔夠喉 hehe~~

而韓式壽司, 個人無論係韓國, 定係香港, 一直都唔太欣賞, 可能食慣日式, 覺得佢用料比較cheap, 但係就收好貴~ 我會寧願食個貿赤火卷, 一係就三文魚反卷, 再唔係, 黎個加洲卷..

韓風~應該會繼續吹, 到呢家去左咁多次gathering~ 係香港我都係得2間覺得佢地d野比較岩我個人口味 (ps: 呢間唔係) ~ 都係個句人氣不等於一切, 多人排隊, 多幾個PR event 同我地一個普通食客平時去到食既味道都真係可能有出入~

但係, 都希望下次, 可以同大家share 到一間覺得比較好食既傳統韓燒~  有冇地方可以介紹? hehe~
2015-02-03 2236 瀏覽
韓流真像感冒,在smart bunny 還未痊癒前,iPhone 𥚃仍播着太陽的eyes nose lips、少女時代的something、2pm 的go crazy, 然後繼續crazy for 韓劇同韓食。今天吃的是辛安東元祖奶奶雞,其實首爾開到成行成市,smart bunny 同mr bunny行過明洞又見,行過新村又見,再行到弘大又見, 多次想試,但基於只得兩人驚食唔曬,還是放棄了在首爾吃,想不到香港都開了兩間,開心與同事去試。印象中首爾的店都很大,香港的就較小,坐得不太舒服。食物質素還是不錯的,覺得韓食重醬汁調味,一般較濃味,啱晒smart bunny口味。先來半隻辛安東元祖奶奶雞(小辛),非常入味很好吃,薯仔與醬汁炇了吸收了精華,也很美味。另外點了燒芝士餃子,牛肋肉,及燒肉生菜包,前兩者很好吃,生菜包還是即燒的較好吃。點了個沙律,可惜,連這味也濃味,在這𥚃還是不要點沙律較好。

奶奶雞(小辛)
手肋肉
燒肉生菜包

點了個沙律,可惜,連這味也濃味,在這𥚃還是不要點沙律較好。
奶奶雞(小辛)
手肋肉
  • 辛安東元祖奶奶雞
早於一星期前已經訂左台''*7點左右黎到都仲有台, 因為限時 90分鐘既關係都係等齊人先入坐!!餐廳空間不太大, 有長台或韓式圓台選擇~我們被安排坐圓台都不算太擠迫, 而物品是放置於圓櫈裡, 有點不方便。必點的一定係辛安東元祖奶雞 (HK$138)半隻的份量都好足, 我地點左小辣 (另外備有唔辣, 中辣或大辣)小辣其實都冇咩辣味, 醬汁有D 似平時食既甜豉油咁!!!雞件都好滑好入味, 伴碟既仲有蘿蔔, 青瓜, 洋蔥等蔬菜;雞既底下仲有水晶粉, 水晶粉滑滑的好好味, 完全吸油醬汁既精華''*芝士辛辣年糕 (HK$58)有好多芝士係面, 年糕都幾煙韌~而味道都幾辣下!!安東炒雜菜 (HK$58)都係一般, 有點辣味~芝士我巴沙律 (HK$58)其實都唔關oppa事, 芝士粒加青瓜蟹子沙律~似日式沙律, 冇咩特別和牛生菜包 (HK$88)一碟5件, 以生菜包住和牛肉同泡菜煎香左既和牛都算 Juicy, 包埋一齊食都唔錯, 唔夠辣既可以再加辣醬!急遞鍋 (HK$78)入面有帶子, 魚卷, 魚肉等, 個湯甜甜辣辣的幾好味!不錯~~海鮮墨水炒飯 (HK$78)一般般的墨魚飯, 較特別既係會附上紫菜
早於一星期前已經訂左台''*

餐廳空間不太大, 有長台或韓式圓台選擇~
辛安東元祖奶奶雞
必點的一定係辛安東元祖奶雞 (HK$138)

小辣其實都冇咩辣味, 醬汁有D 似平時食既甜豉油咁!!!
雞件都好滑好入味, 伴碟既仲有蘿蔔, 青瓜, 洋蔥等蔬菜;
芝士辛辣年糕
芝士辛辣年糕 (HK$58)
有好多芝士係面, 年糕都幾煙韌~
而味道都幾辣下!!
安東炒雜菜
安東炒雜菜 (HK$58)
都係一般, 有點辣味~
芝士我巴沙律
芝士我巴沙律 (HK$58)
其實都唔關oppa事, 芝士粒加青瓜蟹子沙律~
似日式沙律, 冇咩特別
和牛生菜包
和牛生菜包 (HK$88)
一碟5件, 以生菜包住和牛肉同泡菜
急遞鍋
急遞鍋 (HK$78)
入面有帶子, 魚卷, 魚肉等, 個湯甜甜辣辣的幾好味!
不錯~~
海鮮墨水炒飯
海鮮墨水炒飯 (HK$78)
一般般的墨魚飯, 較特別既係會附上紫菜, 可以包住食~
雜菜海鮮煎餅
雜菜海鮮煎餅 (HK$68)
個邊煎得好薄脆, 熱辣辣的咁食好好味!!
餡料就不算多, 可以配埋泡菜一齊食''*

食物方面都OK, 時間限 90分鐘進食太少了~
而音樂方面播放得太大聲, 想傾計都有點艱難!!
不過價錢都算平呢''*
2015-01-26
和牛生菜包
雜菜海鮮煎餅
韓流持續未卻,韓餐館愈開愈多,所以今餐同舊同事就黎試試笑臉較多的-辛安東元祖奶奶雞。早兩日訂了枱,但都係要等二十分鐘,餐廳裝橫格調走年輕路線,座位空間亦較陜窄,如果想舒服用餐就不太合適。菜單只是一張紙自己剔選,菜式不多,所以很快已選好菜式。第一道一定要試元祖雞,半隻已份量十足,放底的薯粉完全吸收雞汁的味道,屬精華所在。泡菜和牛,這道味道欠佳,坦白講和牛比較像普通牛肉,好韌!炸蠔沙律,這款頗有驚喜,炸蠔外皮很脆,醬汁味道配搭好,值得推介!雞腎切細火粒囗感更爽囗,味道更濃,惹味!螺湯,湯帶有少許螺肉鮮味,相反螺肉味道一般。我非常喜歡食泡菜,一定要加配!最後一道蔥花石鍋飯,飯太濕軟了,口感極差><啤酒就試得多,但米漿酒就未試過,少少果香少少甜味,質感較厚,個人還是較喜歡啤酒的爽涼感。與普遍韓菜一樣,大部分菜式味道較濃,勝在價格相宜,尤其是飲品!

菜單只是一張紙自己剔選,菜式不多,所以很快已選好菜式。

泡菜和牛,這道味道欠佳,坦白講和牛比較像普通牛肉,好韌!
雞腎切細火粒囗感更爽囗,味道更濃,惹味!
螺湯,湯帶有少許螺肉鮮味,相反螺肉味道一般。
我非常喜歡食泡菜,一定要加配!
最後一道蔥花石鍋飯,飯太濕軟了,口感極差><

2014-12-18
  • 元祖雞
  • 炸蠔沙律
2015-01-16 2085 瀏覽
朋友生日話想食韓國菜,係豪無頭緒下上Open rice搵吓有咩好食,見到哩間幾特別,抱著試吓無防嘅心態,於是一行四人為朋友慶祝生日。基本上都有驚喜,但美中不足就係限時1.5小時,本人就覺得唔夠時間嘞,期實又唔係食放題,都唔知點解要限時,就算要限都至少2小時啦,因為佢上菜都好慢,淨係隻鷄都要20分鐘,如果佢哋冇改善,我諗我唔會再去。
,期實又唔係食放題,都唔知點解要限時
環境好有韓國味,環境OK
款式就唔多啦!
沙雜菜
招牌菜,奶奶鷄,分半隻及一隻
  • 炒雜菜
2015-01-08 2182 瀏覽
預早一星期訂座, 我同兩個朋友一上到去就有位唔洗等!環境都好韓風, 不過播k-pop music個聲浪就好似去左club咁勁攪到枱枱客好似嗌交咁, 要同餐廳/左右枱鬥大聲 menu自己剔, 方便又易睇. 每枱有紅色剪刀&碗放雞骨. 細心!韓國提子汁(有果肉)  HKD18韓風卷   HKD48其實同日本壽司冇咩分別... 燒肉生菜包   HKD68泡菜比較辣, 不過搭埋塊好香既燒肉好好味!! 面頭D紅色絲都係辣嫁@@安東炒雞腎  HKD48雞腎硬左D, 又唔係太入味.反而配菜既大蔥同蒜粒吸收左D汁, 送一流!招牌菜 - 辛安東元祖奶奶雞   HKD138/半隻有分微/小/中/激辣, 我地唔食得辣,叫小辣都接受到!好彩去之前睇左OPEN RICE食評, 知道個份量都幾勁.我地3個女仔都食到半隻雞既9成! 事關佢除左有奶奶雞之外, 有蘿蔔,薯仔,青瓜,生蔥,洋蔥做配菜.仲有粗身粉絲係底, 吸收晒D醬汁超濃味!雞件好大隻但保持到嫰滑唔UN, 所有配料&粉絲都入晒味,不過粉絲要預先起, 唔係浸耐左就會好咸.總括係又平又好食, 如果可以改善下播歌既聲浪就好了!
預早一星期訂座, 我同兩個朋友一上到去就有位唔洗等!

攪到枱枱客好似嗌交咁, 要同餐廳/左右枱鬥大聲

韓國提子汁(有果肉)  HKD18
韓風卷   HKD48
其實同日本壽司冇咩分別...
燒肉生菜包   HKD68
泡菜比較辣, 不過搭埋塊好香既燒肉好好味!!

面頭D紅色絲都係辣嫁@@
安東炒雞腎  HKD48
雞腎硬左D, 又唔係太入味.
反而配菜既大蔥同蒜粒吸收左D汁, 送
一流!
招牌菜 - 辛安東元祖奶奶雞   HKD138/半隻
有分微/小/中/激辣, 我地唔食得辣,叫小辣都接受到!
好彩去之前睇左OPEN RICE食評, 知道個份量都幾勁.

我地3個女仔都食到半隻雞既9成!
仲有粗身粉絲係底, 吸收晒D醬汁超濃味!

雞件好大隻但保持到嫰滑唔UN, 所有配料&粉絲都入晒味,

不過粉絲要預先
起, 唔係浸耐左就會好咸.
總括係又平又好食, 如果可以改善下播歌既聲浪就好了!
題外話/補充資料: 一定要齊人先可以入座
2015-01-07
生日
繼早前吃了韓式炸雞後,這天又到了銅鑼灣試試這間 辛安東元祖奶奶雞。聞說這店老闆特意到韓國拜師學藝,店鋪才可冠名安東雞啊!假日的午飯時間,還以為這店會大排長龍,幸好我到的時候只有數檯人客,Lucky!一踏出𨋢門就到了餐廳。餐廳內貼了不少韓國電影海報,營造韓國舊式餐廳的氣氛。看到那些紅色、黃色的小圓凳嗎?人客可隨意掀起座墊放袋入去的,很方便啊!介紹了餐廳的環境,食物怎樣呢?來到這裡當然要試試奶奶雞啦!辛安東元祖奶奶雞 (無辛) (半隻) ($138)這裡的奶奶雞有分無辛、小辛、中辛和激辛;半隻和全隻;有蠔和無蠔。這次我們試了無蠔無辛版。由於即叫即煮的關係,奶奶雞要等約20分鐘才到,不過絕對無礙我們的雅興!一來到,哇!很大的一盤!幸好只點了半隻雞,向來生了「大食積」的我們二人也差點吃不完。除了雞件外、還有紅蘿蔔、木耳、洋蔥、青瓜等等,最底配有水晶粉。醬汁偏濃、味帶鮮甜,水晶粉吸了濃汁後幾好吃,但我建議大家先把水晶粉吃完,否則水晶粉吸了過量醬汁便太咸了...由於醬汁味濃,配上青瓜、蘿蔔等蔬菜可減滯膩感。芝士地獄薄餅 ($48)一客四片,薄餅剛剛焗好,外皮有點點脆。內餡是豬肉碎和辣油,絕對會令人

一踏出𨋢門就到了餐廳。
餐廳內貼了不少韓國電影海報,營造韓國舊式餐廳的氣氛。
介紹了餐廳的環境,食物怎樣呢?

來到這裡當然要試試奶奶雞啦!

辛安東元祖奶奶雞 (無辛) (半隻) ($138)

一來到,哇!很大的一盤!

由於醬汁味濃,配上青瓜、蘿蔔等蔬菜可減滯膩感。
芝士地獄薄餅 ($48)

一客四片,薄餅剛剛焗好,外皮有點點脆。

內餡是豬肉碎和辣油,絕對會令人越吃越覺辣。

向來不嗜辣的我們,雖然覺得辣,但仍能接受到。重要的是薄餅上面加了很多芝士粉和沙律醬,有少許中和了內餡的辣油,我們覺得辣的很過癮。
急遞鍋 ($78)

聽到身邊不少女友人說著吃「部隊鍋」,聽聞都只不過是午餐肉和公仔麵,今次特意點這個鍋,看看有甚麼特別。

這個鍋帶微辣,內裡有年糕、油豆腐、韓式魚蛋、菜等等,比起先前那兩個就沒甚麼特別。
吃了那麼多的雞和辣東西,我們的餐桌定必「七國咁亂」?!

非也!非也!

老闆很貼心的在每檯都放了一隻紅色碗放雞骨,「咀仔細細」的你又可以用剪刀再細分雞件「扮斯文」的吃。東西辣過頭又不想被迫點飲品?每檯亦放了瓶清水供客人飲用。
最後,附上餐牌。
2014-12-07
  • 辛安東元祖奶奶雞
  • 芝士地獄薄餅
2014-12-18 2579 瀏覽
行開銅鑼灣諗住試新野, 唔食韓烤, 試下奶奶雞同炸雞店舖韓式風味叫左---------(1) 冷海哲 $48 (5/10)用細細鐵圓錐杯裝住海哲彈牙, 調味重手好膩, 勁麻油味, 小小辣 (2) 招牌安東元祖奶奶雞半隻$128(小辣)--內有帶骨斬件雞, 薯仔, 青瓜, 紅蘿蔔, 洋葱, 冬菇, 葱絲, 紅薯粉 (7/10)首先配料豐富, 除左雞, 重有薯仔, 青瓜, 紅蘿蔔, 洋葱, 冬菇, 葱絲, 紅薯粉醬汁幾惹味, 辣中帶點甜, 似濃味甜鼓油雞件唔乾身, 肉質剛好唔算鞋, 入味紅薯粉滑溜帶煙韌, 加埋惹味醬汁, 口感味道好其他配料都入味整體唔錯!!(3) 舂米炸雞 $48 (5/10)炸雞偏油雞件咬落鬆化, 有肉汁, 雞肉炸得唔乾配有甜甜地既沙律醬整體味道尚可, 可惜比較油(4) 芝士咖哩年糕 $48 --內有芝士, 年糕+紅蘿蔔配咖哩汁 (4/10)好香芝士味表層鋪滿焗過既芝士, 下層係年糕同紅蘿蔔配咖哩汁年糕煙韌咖哩汁唔太配年糕, 可能本身個咖哩汁味道一般整體味道一般偏下(5) 冰珀豚肉$58 (3/10)大塊厚腩肉配酸甜醬汁, 醬汁味道奇怪唔討好(6) 韓國鮮奶果汁$18
行開銅鑼灣諗住試新野, 唔食韓烤, 試下奶奶雞同炸雞
店舖韓式風味
叫左---------
(1) 冷海哲 $48 (5/10)
用細細鐵圓錐杯裝住
海哲彈牙, 調味重手好膩, 勁麻油味, 小小辣
韓國鮮奶果汁$18 (蜜桃味) , 冷海哲 $48
醬汁幾惹味, 辣中帶點甜, 似濃味甜鼓油
雞件唔乾身, 肉質剛好唔算鞋, 入味
紅薯粉滑溜帶煙韌, 加埋惹味醬汁, 口感味道好
其他配料都入味
整體唔錯!!
招牌安東元祖奶奶雞半隻 $128 (小辣)
(3) 舂米炸雞 $48 (5/10)
炸雞偏油
雞件咬落鬆化, 有肉汁, 雞肉炸得唔乾
配有甜甜地既沙律醬
整體味道尚可, 可惜比較油
舂米炸雞 $48
好香芝士味
表層鋪滿焗過既芝士, 下層係年糕同紅蘿蔔配咖哩汁
年糕煙韌
咖哩汁唔太配年糕, 可能本身個咖哩汁味道一般
整體味道一般偏下
芝士咖哩年糕 $48
(5) 冰珀豚肉$58 (3/10)
大塊厚腩肉配酸甜醬汁, 醬汁味道奇怪唔討好
冰珀豚肉$58
(6) 韓國鮮奶果汁$18 (蘋果味, 蜜桃味)
蘋果味味道係人造果味, 奇怪
蜜桃味味道尚可
韓國鮮奶果汁$18 (蘋果味, 蜜桃味)
總結: 只係招牌安東元祖奶奶雞(小辣)比較可取

2014-08-09
招牌安東元祖奶奶雞半隻 $128 (小辣)
  • 招牌安東元祖奶奶雞半隻$128(小辣)
2014-11-12 4328 瀏覽
雨傘運動都差不多一個月有多, 食市的生意一定有影響。上個月在FB得悉奶奶雞店在佔中地區生意極差, 不過佢都以半價食安東奶奶半隻來支持學運朋友。因此我和朋友們立即去實際行動來撐小店!!銅鑼灣店比旺角店較細, 我會較喜歡旺角分店的氣氛。冷海哲 $48, 一入口就覺得太咸, 味太濃不適合我芝士我巴沙律 $58, 名字我巴OPPA改得幾好, 有青瓜絲的爽口、蟹子、蟹柳絲再伴沙律醬不錯, 而且有粒粒芝士, 而且是我最喜歡的濃味芝士, 正!韓風卷 $48 普普通通的壽司卷, 不過配上沙律醬就相當美味。雜菜海鮮煎餅 $68 煎餅夠薄不油膩, 咬下有脆脆地的感覺, 海鮮份量不算多, 而且可將旁邊的泡菜一起食有另一種味道。柚蜜雞翼 $38 雞翼外皮煎得香脆, 而且嚐到柚蜜甜甜酸酸的味道, 再咬進雞翼是嫩滑可口的雞肉, 真在太捧了, 好想再encore一碟!燒肉生菜包 $68 最上層的泡菜、中間的燒肉、下層的生菜, 爽口的泡菜及生菜配合燒肉一起食能中和燒肉的膩感, 而且我也幾喜歡食生菜包的菜式。不過泡菜對我來說較辣, 我只能食一件, 加上上面紅色一條條絲也是辣。辛安東元祖奶奶雞 $138 (半隻) 我們也
銅鑼灣店比旺角店較細, 我會較喜歡旺角分店的氣氛。
冷海哲 $48, 一入口就覺得太咸, 味太濃不適合我
冷海哲
芝士我巴沙律
柚蜜雞翼
辛安東元祖奶奶雞
辛安東元祖奶奶雞 $138 (半隻) 我們也以原價來支持, 其實在半年前在旺角分店也食過, 不過當時點小辣, 下面的薯粉吸收了辣味的精華, 我食到想噴火,今次只點了無辣的。
辛安東元祖奶奶雞
除了雞, 配料亦十分充足, 不過原來點無辣的味道是不好食, 整碟菜只有咸味為主, 所以還是主張小辣較好。
2014-10-08
柚蜜雞翼
2014-10-24 4768 瀏覽
辛安東元祖奶奶雞。(銅鑼灣店)之前有聽過奶奶雞這樣的食物,但一直沒有去查究這奶奶的雞是什麼?20/09/2014 那天剛好有個機會,朋友們提議去吃這個雞,就在下午訂6:30pm 的位子了。我們上去的時候,人不多,店員很快就為我們帶到預訂的位子。餐廳內都是以七,八十年代懷舊的韓國唱片業為主題,就像香港以前的黑膠唱片年代,別有一番風味。不過有一樣我覺得很怪的是…隨身物可以放到座位的下面…因為椅子下是掏空,可放手袋什麼的。雖然本意是十分的貼心,可是如果是女生的話,如果要從那裡拿東西出來,那姿勢會相當不雅,猶其是那些穿短裙子的。講回食物質素:明洞水冷面好清新的冷面,配上白醋一起吃,很醒胃。白醋不是太酸的那種,配上QQ的面條。必吃!奶奶雞萬眾期待的雞,一上台被一大坨蔥嚇傻了。並不是蔥花,亦不是蔥絲, 是一大坨沒有切開的蔥!我是個好蔥的人,但這樣的蔥,食起上來甚是不滋味。說到雞,是絕對的入味,辣辣的, 好吃。不過,我們這盤雞的雞塊, 骨頭太多, 可吃的雞肉當然很少啦。我想是我們這台不太幸連吧,整盤的雞都是多骨的。其他配料,都是很入味的, 都很好吃,特別是水晶粉,吸收了醬汁的精華,值得一試。烤肉生菜
辛安東元祖奶奶雞。(銅鑼灣店)
我們上去的時候,人不多,店員很快就為我們帶到預訂的位子。
講回食物質素:
明洞水冷面
奶奶雞
萬眾期待的雞,一上台被一大坨蔥嚇傻了。
並不是蔥花,亦不是蔥絲, 是一大坨沒有切開的蔥!
我是個好蔥的人,但這樣的蔥,食起上來甚是不滋味。
說到雞,是絕對的入味,辣辣的, 好吃。
我想是我們這台不太幸連吧,整盤的雞都是多骨的。
烤肉生菜包是最好吃的。
無論是醬料的調味,烤肉的鮮嫰度,以及生菜的爽脆都配合得不錯!
甜甜辣辣的生菜包令人一試難忘!
不過價錢是偏高檔了,五個小小的生葉包。
可一試的韓國餐廳,不過去之前必須要訂位,而且要有心理準備這不是聊天的好地方,因為有用膳時限的!
2014-09-20
2014-10-12 4791 瀏覽
見到 Openrice 介紹至去試試。很渴望唔洗去尖沙咀至有正宗韓國菜食。等咗20分鐘到我哋,問可唔可以50分鐘就交枱先至肯比枱我哋。點咗最出名嘅奶奶雞,佢話要等20分鐘,於是叫了其他三度菜+-個石頭飯唸住送雞汁。點知雞就十分鐘嚟咗。其他菜要吹咗三四次,雞都食完,石頭飯仲末上,仲有25分鐘交噃張枱,就問我哋可唔可以埋單。一邊飯一邊就收我吔啲嘢,連筷子都收堆。真係咄咄迫人,即係座咗30分就開始踢人走!香港其實好多地方都末食完就收嘢,但從來末試過由頭吹到落尾,好似嚟乞食咁。餐廳獨估一味,奶奶雞就係中國冬菇炆雞加韓國麻油同棘醬,所以香港人一定鐘意食,不過試過就可以自己返屋企自己煮啦! Menu 沒有太多選擇,其他午餐肉sushi 卷,無特別,蜆湯太多胡椒粉,蜆有啲晦,己經無蜆味。牛肉包生菜,淨食到泡菜,無牛肉味。單是食物方面,也不會再去。

2014-10-11
紀念日
2014-10-04 4865 瀏覽
朋友介紹的一間韓國食店,很地道的樣子,去到當然要點最有名的奶奶奶奶雞 ,好入味,肉汁好野味,雞都是很滑,夠香夠SPICY,而且其他的配料都很入味,食唔停。加多一個石頭飯,蛋和蔥的配合實在太好,再加上肉汁入窩中,香口,加上飯焦,熱氣加香味真的是十分好吃。沙津是一個驚喜,豆瓣和蛋配合得很好,很香很滑,再加上豆腐,很刺激又很平滑。
2014-09-30
2014-09-28 4101 瀏覽
明明BOOK了位~~還是要等30MIN。真的有點炆。九點都無飯食想餓死人咩?不過食物質素與價錢都是合理水平中。我們一行五人,叫了七樣。老實說,份量有點少,應該大家也勉強飽而已。但味道也不錯。另一個好好味的炸雞無影,忙住食。:P可以再去的,反正銅鑼環都唔知邊度有野好食。呢度價錢又唔多貴。
不過食物質素與價錢都是合理水平中。
芝士年糕
另一個好好味的炸雞無影,忙住食。:P
題外話/補充資料: 我地個WAITRESS 唔夠醒,講野又一舊舊,影相又蒙。哎~~
2014-09-26
  • 炸雞,奶奶雞