2015-06-23 718 瀏覽
今日唔知食咩,就去呢間食啦~午餐有套餐,一個飯加一份甜心,茶就只有1款飯算細份,如果男仔又要食飯先得D,應該唔夠,味道就可以,鼓油都好淡口,煲似煲仔飯d,但就無飯焦,但又唔似蒸飯,可能煲低一。開始有氽過油。點心我地叫左菜心同鮮竹卷,菜心幾好,但就無豪油,得鼓油,好似少左d咩咁,唔建議試鮮竹卷好味呀~餡充足,一d都無偷工減料,食落感覺好清每人48,午餐可接受,但就要搭枱,對面2位叫左墨西哥叉燒包,去樣好靚,d餡望到都無肥豬肉,下次要試呢心個!
飯算細份,如果男仔又要食飯先得
鮮竹卷好味呀~餡充足,一d都無偷工減料,食落感覺好清

2015-06-22
2015-05-03 679 瀏覽
今日朋友話想食點心甘啱朋友介紹過呢間, 於是就坐左入來間舖唔係好大得五六十個位到. 一入到去話兩位, 個侍應就話要搭枱介唔介意, 我望一眼周圍, 又真係幾爆. LUNCH 時間,兩個男人無所謂啦坐低我地叫左:1)鮮蝦長春卷口感好, 脆, 芝士加蝦配合得好好, 食得出係新鮮炸既2)黃金糯米雞好特別, 一開始我地仲以為上錯菜, 原來佢個皮唔係用荷葉而係用雞蛋整既, 好香蛋味, 好食3)豪隍蝦餃皇一籠得兩位, 不過個皮好薄, 隻蝦好大, 19蚊兩隻可以接受4)黑松露賽螃蟹餃黑松露配蝦, 一絕, 未係其他酒樓食過, 創意值得一試5)上素蒸粉果餡料足, 爽口, 好食6)黃沙豬瞤腸又係一個未食過既配搭, 有驚喜, 口感有D沙沙地, 不過脂肪會好高…..7)鮮蝦腐皮卷好脆, 又係個句, 新鮮炸起總括,食物質素極佳, 服務茶餐廳以上酒店以下, 地方有D細, 不過今時今日香港地仲要係尖沙咀, 租貴地方細就一定家啦, 大家香港人体諒下
今日朋友話想食點心甘啱朋友介紹過呢間, 於是就坐左入來
坐低我地叫左:

1)鮮蝦長春卷

口感好, 脆, 芝士加蝦配合得好好, 食得出係新鮮炸既

2)黃金糯米雞

3)豪隍蝦餃皇

4)黑松露賽螃蟹餃

黑松露配蝦, 一絕, 未係其他酒樓食過, 創意值得一試

5)上素蒸粉果

餡料足, 爽口, 好食

6)黃沙豬瞤腸

7)鮮蝦腐皮卷

好脆, 又係個句, 新鮮炸起

題外話/補充資料: P.S 男人食飯, 個口食先, 所以無相 P.P.S 同場加映: "師奶發爛楂" 話說要同我地搭枱既係2個C9, 我先來佢後到, 一來到枱邊一聽到要搭枱即刻黑哂面, 又話唔坐又話乜話物, (我都唔係好樣衰啫:yuk:) 人地個侍應都低聲下氣SAY SORRY, 話午飯時間比較忙, 所以需要搭枱, 你係甘留難人地做乜?人地都係打份工, 你食個幾十蚊野(偷睇左佢張單真係幾十蚊)當自己係大老闆咩? 其實佢可以選擇唔食, 但係佢又坐低, 之後就不斷甘係我地耳邊放烏蠅, 又呢樣唔好, 又個樣唔得, 又話人地老闆要搭枱唔道德,賺錢要賺到盡. 大嬸呀人地真金白銀做生意, 更係要賺錢架啦, 你估開善堂呀, 你唔話下D業主收租收到盡甘唔道德? 就係甘, 餐飯就係把口享受, 隻耳難受甘渡過左:sick:
2015-05-01
2015-01-29 963 瀏覽
尖沙咀是一個環球美食的聚腳地,集合了不少菜式,中西日韓樣樣都有,視乎喜歡吃那一種菜式吧。在下鐘情於中西菜式,故離不開中菜和西菜,不過有時候都會有點頭痛,不知道可以吃甚麼東東。既然來到,就是要頭痛都要找吃吧。好,一於來到厚福街,再來豪隍點心吃一餐點心。老實說,來過好幾次啦,餐廳環境也沒有太大的分別,依然與之前來過的差不多呢!在點心紙上點了數款點心,都是在下喜歡的吃的點心。雖然是普通的點心,但是已經足夠今天的午餐吧。或者這頓午餐也許都蠻豐富的。玄米茶是這間點心專門店的唯一茗茶,其清香的玄米,不會因時間的長久而變得苦澀,反而尚有發出陣陣玄米之香,喝吧也可解到肥膩的感覺。生煎鯪魚餅。已經其少吃過鯪魚餅,吃得多的是鯪魚球吧。然而這個鯪魚餅也煎得很香口和脆口,鹹香得來也不會有太多的魚骨在內。墨西哥叉燒包。有別於傳統的叉燒燒包,也不是甚麼新奇事物。然而吃這個叉燒包,固然會在蠔油叉燒在內,但亦會有類似菠蘿包的那種皮脆口感,是一個頗為富有口感的叉燒包吧。魚肚四寶雞扎。一向喜歡吃這個雞扎,是因為其材料豐富,計有魚肚,雞件,火腿,冬菇,都被那腐皮包得很結實,不會鬆散。當中魚肚吸收了所有精華,因此軟腍得來也很

魚肚四寶雞扎。一向喜歡吃這個雞扎,是因為其材料豐富,計有魚肚,雞件,火腿,冬菇,都被那腐皮包得很結實,不會鬆散。當中魚肚吸收了所有精華,因此軟腍得來也很好吃,火腿當然軟硬適中,煙靭適中。冬菇厚肉而軟腍,雞件當然也較滑溜。
布拉腸粉皇。在點心專門店吃一個齋的布拉腸粉,是想到在沒有饀料下,吃到其清淡的一面,不過還是加上了醬油,使腸粉由淡然無味的米香中,滲出了一陣鹹香,使腸粉變得不平凡。當然在下也不會放過蘸上甜醬和麻醬,使腸粉變得多姿多采呢!
雖然裝修上沒有太大的分別,可是座位卻變化得很大,至少店子增加了兩組六人的座位吧。

2014-12-30
2014-12-06 1357 瀏覽
Service sucked and food was ok only. Never coming back nor recommending this place to any of my friends who are visiting HK! I would never recommend this place for dim sum, especially since there are so many better places in HK like 一点心 in 太子. Please avoid this place at all cost, especially if you are not a local as the staff has no patience even though you are trying to converse in their language. I feel bad for my friends who were visiting HK and ate at this horrible place. Please do not bring your friends from out of town unless you want them to have a bad impression of HK.
2014-11-29
2014-10-11 1595 瀏覽
Still working out jet lag after a trip home to Canada, I wanted to have dim sum. But since boyfriend is home in the USA for a while and it was a weekday and friends were all at work, I dim sum on my own.The place serves dim sum at all hours of the day and night. It's a bit like a cha chan teng in that you can also order cha chan teng type drinks if you wanted. Menu is in both Chinese and English. However, if you want the afternoon tea set deal, it's only in Chinese.The afternoon tea set menu loo

The afternoon tea set menu looks like this. Basically for $38, $42 or $43, you can choose a rice or noodle dish plus one dim sum of choice from the $34 selection. OR choose two dim sum for $34. Other extras like drinks, are an additional price. If you can't read the menu, like me, you can just compare words with their regular English menu to pick and choose your selection.
I chose spare ribs with chicken feet steamed rice and a dim sum of steamed dumplings with meat and peanuts.

Rice was steamed ok. The spare ribs and chicken feet were so laden with MSG, I nearly had a seizure.
Steamed dumplings with meat and peanuts was ok. The skin was a bit thick and there was quite a bit of filling to make up for it. Again, lots of MSG.
It all comes with a pot of tea. Just regular jasmine. They had no other kind.

It's not great dim sum. It's not bad dim sum. Just an easy place for dim sum if you are dining alone and want something quick and inexpensive. I mean ... no 10% service was added.

I noted they were playing jazz as their background music. Odd choice for a dim sum restaurant.
2014-10-10
2014-08-22 938 瀏覽
難得與男友放工去The One 看戲, 已經找尋了幾家想要試的食肆, 可是最想吃的西班牙餐廳已經過了last order時間, 我們唯有去2nd choice的豪隍點心, 10:30PM 跟他吃點心, 還是第一次!茶芥每位$6, 是日本玄茶來的~ 我們的晚餐如下:叉燒腸– 腸粉軟熟, 叉燒不是肥膏多過肉的, 呢碟讓我們吃得開懷流沙奶黃包– 都算好味的, 有流沙效果, 餡料不少, 包夠熱夠軟, 味道不會過甜, 剛好.香芒蝦卷– 一條蝦卷入面有好多隻蝦, 真材實料, 但芒果很酸, 弄得半熱半凍, 不好吃, 而且偏油小籠包– 看見銀杯子盛著的小籠包…我認為它是淘X點心的貨. 小籠包多汁, 但餡少, 包頂的捏位很厚, 不擔心會弄穿. 但正宗的小籠包不應該是這樣啦….偏貴的一頓點心晚餐, 食材都是普通的, 又沒有甚麼特別的presentation, 只能說是做遊客生意吧~

2014-08-20
2014-08-06 882 瀏覽
剪完髮在尖沙咀搵食, 突然好想吃點心, 開飯找找原來厚福街這條新食街有間點心舖, 看看食評好像不錯. 當時大約8時多, 竟然要等位, 幸好只是等了數分鐘便能入坐.經理帶給我們坐卡位但由於人多所以要靠在一邊, 對面的正是兩個內地女人和一個小朋友, 她們說我們三個人如何坐在一邊呢?當然經理依然說可以的..可以的.....坐在我們後面的都是內地人, 他們靠著椅背實在有點兒大力, 令我們撞得彈起我們都事不直遲馬上點菜, 快快吃完走人.令我嚇驚的溫泉蛋...請問和另一個煎蛋牛肉飯有什麼分別呢???不過除左蛋之外牛肉都不錯.用上煎蛋包著糯米飯, 感覺真的不錯, 還有少許鹹蛋味道. 糯米飯本身炒過好香好夠味 .以$18來說這裏的油菜份量算多了~但沒有菜類供選擇.新鮮熱辣, 但豆卜太多了, 似蒸豆卜多過蒸魷魚~~~不過味道是不錯的.茄子十分厚身, 魚肉味道不錯肉質不會太實, 值得一試~~$29這個少少的份量真是有點不值, 幸好排骨不錯, 但排骨可以另上會比較好些, 但排骨的油已浸滿整碗湯了.全程都聽著普通話, 英文, 待應的語言還不錯啊~~~不知是否說普通話太多連跟我們都說了普通話, 但整體來說服務,

我們都事不直遲馬上點菜, 快快吃完走人.
溫泉蛋牛肉飯
油菜
以$18來說這裏的油菜份量算多了~但沒有菜類供選擇.
蒸魷魚
紅油釀茄子
茄子十分厚身, 魚肉味道不錯肉質不會太實, 值得一試~~
椒鹽小排骨米線

, 但整體來說服務, 食物都不錯的, 但會不會再來呢???我相信不會了~~~

2014-08-05
紅油釀茄子
2014-08-02 795 瀏覽
今晚,行行下突然想食中式點心,但尖沙咀除左酒樓邊度有點心食呢…之後上左OPENRICE 揾一下,見到厚福街有間點心點,見到的評語都幾好,所以試一下。去到都要等一陣,當時個場都幾爆。好彩都唔係等左好耐就入得去。因為始終都係夏天,唔想等太耐。入到去,的待應都幾好態度,唔似依家其他待應咁 (個個都黑口黑面)。我地一坐低,佢地就會推介的點心俾我地一行4人。雖然佢推介既唔係太岩我口味,但見佢咁有誠意推介,咁我地都點左其中一樣 (而最後會有驚喜唷)。其實,佢同其他點心店都唔太同。除左一的傳統點心,佢都有一的出面無既點心。我叫左幾樣野,我突然想食「魷魚酥」。嘩,好有驚喜,出面個D魷魚酥一係好油、一係好唔新鮮。但呢度食個D,好有以前既味道,唔油唔膩,味道又岩岩好。我地都搶住黎食。差D 想ENCORE (因為太飽,所以無叫多一碟)。其他野食都好有水準。棉花雞:好足料;排骨:好夠味;燒賣:好足料 (但我個人覺得料太多,太有口感,細粒返小小會更好);香芒蝦筒:好新鮮,的蝦好彈口;腸粉:皮簿,粉味唔太重 (因為個人好怕粉味太重的食物)。其實食到飽飽地,好彩佢有送一種玄米茶,好香米同茶味,好濃味。一打開個茶壺,
其實食到飽飽地,好彩佢有送一種玄米茶,好香米同茶味,好濃味。一打開個茶壺,嘩~勁足料。原本諗住食完之後去對面個間野食埋甜品滿足下口味。一望出去,見到原來有張POSTER。原來呢間點心店有的夏天特飲:紅豆冰奶茶同埋紅豆冰…其實個一下我覺得好奇怪。係大家討論近叫唔叫之際,身邊既女待應就笑笑口咁講:試下啦~好多人叫嫁~。我地覺得係佢咁好態度既推介下,每樣叫左一杯黎試。夏日炎炎,飲杯涷野,正!
特飲黎到,大家都開始質疑二杯特飲既時候,我就身先士卒,每樣試左一口。真係好驚喜~個味道好懷舊,好似以前係茶記飲個D紅豆冰,另外,奶茶紅豆冰又地道,又有創意,二樣都好好,充滿驚奇。最後埋單,都係每人70元左右,大家都飽住咁走。正!
但因為佢地既待應態度勁好,應該奬賞一下。所以最後都忍唔住俾左20元貼士。呢間野,一可以再ENCORE,反正都未試曬佢既點心。期待下一次驚喜。
腸粉
腸粉:皮簿,粉味唔太重
紅豆冰奶茶
紅豆冰奶茶:比出面茶餐廳更好飲正!
魷魚酥
魷魚酥:好有驚喜,唔油唔膩,味道又岩岩好。
香芒蝦筒
香芒蝦筒:好新鮮,的蝦好彈口
燒賣
排骨
排骨:好夠味
棉花雞
棉花雞:好足料,好夠味
2014-08-01
紅豆冰奶茶
魷魚酥
香芒蝦筒
燒賣
排骨
棉花雞
2014-07-29 623 瀏覽
今次是「慕名」而來,經朋友介紹下,特地走來一試!確實不外如是,今日我點了一個套餐,煎蛋免治牛飯,叉燒飽,一杯「冰鎮奶茶」,另加一碟蝦腸。先講煎蛋免治牛飯,是可以的,牛肉尚算ok, 叉燒飽亦不過不失,醬汁 飯亦不過不失,不會太硬,中上之選! 不錯!蝦腸就失敗呵,雖然每條腸有兩隻蝦,但d蝦無味,是雪蝦,相頭又唔叫好,差!最差就是杯「冰鎮奶茶」,唔夠凍,無茶味,又唔味,「淡茂茂」,我下次一定唔會飲囉!
今次是「慕名」而來,經朋友介紹下,特地走來一試!
先講煎蛋免治牛飯,是可以的,牛肉尚算ok,

叉燒飽亦不過不失,醬汁 飯亦不過不失,不會太硬,中上之選!
不錯!

• 煎蛋免治牛肉飯
2014-05-13 1065 瀏覽
經常經過上址都想試下這間開在厚褔街地鋪的點心專門店, 始終尖沙咀這類形的店不多, 不過在寫這食評時情況已經不一樣, 就在堪富利士道新近開了一間點心專門店了,當晚九點多到現場, 開頭客人不多, 但15-20分鐘後開始多人, 服務員只有兩個,根本不夠人應付, 最有趣是其中一個師奶服務員去同外國來的遊客攞柯打時, 客人講英語, 而她回應及介紹點心時則照講廣東話, 那對韓國母女個心一定諗: 點呀? 師奶妳想我地答番妳廣東話? 而那師奶更因為唔想俾對座位給她們座而對她們用身體語言表示必須排排座, 她們唯有照做, 這種夾硬來的服務態度算是哪一門的SERVICE? 明顯沒有什麼專業訓練亦完全GET到這店BOSS的”業務方針”- 盡可能刮盡客人錢, 謀取最高利潤, 係咪咁唔清楚但起碼睇到嘅實況是如此!我們的點心有:湄公河蝦腸$27, 蝦是越南來的, 大陸來的其實不重要, 三條蝦腸, 一條兩隻蝦, 腸粉皮沒太厚, 蝦仁亦只是一般貨色,潮洲蒸粉菓$18, 一籠四粒呢個好差, 一早已經蒸好, 等有柯打時再蒸番熱, 可惜一早已乾硬化的粉菓皮被猛火再番蒸一次後, 粉菓皮爆裂, 餡料亦比較濃味, 缺乏菜香,八寶咸
我們的點心有:
八寶咸水角$19, 皮厚餡少, 講完

海龍皇雞扎$27, 加了海龍皇以為多了些什麼, 原來只係多咗隻半蝦米仔! 真係笑死人,
食到呢度, 止蝕離場!
2014-05-28
2014-04-07 1601 瀏覽
已經有兩個月沒有獨個兒飲茶了,加上點心癮又起,於是走來尖沙咀去一間心儀的新開點心店吃個滿足點心,可是卻因為要維修煤氣喉,而模了門釘,白走一趟,無奈地要轉移陣地,也不想折返尖東,於是走來厚福街。豪隍點心不是第一次到訪,只是不想遠離地鐵站,才再一次造訪。對上幾次在下都是坐在二人的四方餐枱,但是今次卻走進內堂,可以讓在下坐得舒適一點,坐在一六人枱的卡座,哈,午膳時間竟然可以獨佔半邊卡座,讓在下有更多的空間感。回望牆上,才發現有多幅舊有的照片,而這一張正是匯豐銀行的舊總行大廈,實在難得。豪隍與其他點心專門店一樣,需要在點心紙上劃點心,早已習慣成自然了。豪隍一向只有提供一款玄米茶,茶位由當初的三個大洋加至五個大洋,可謂百物騰貴,也是無奈接受。它是韓式綠茶,既有日式的淡淡幽香,又有烘炒米香,因此總是給人一種很特別的香氣交融,茶色黃綠明亮,恬靜而淡雅,溫馨又醇和。蜜餞叉燒腸。半通透的粉皮,包裹著粒粒叉燒,而且包得賬卜卜的,似乎要爆開粉皮似的。用筷子一夾,粉皮不易夾開,柔靭度極強,不會容易散開,不過靭度略為強了一點,幾乎夾不開,還好粉皮都算薄。吃一口煙靭而帶有叉燒咬口感覺。海龍皇雞扎。為何叫海龍皇?正

海龍皇雞扎。為何叫海龍皇?正正是因為有一條蟹柳在內而得名。兩個雞扎的腐皮也很有趣,一厚一薄,形成了鴛鴦皮,而且大小不一,實在少見。剝下腐皮,內裡有蟹柳,冬菇,火腿,魚肚和雞件,可謂材料十足,絕不欺場。材料各自各精采,但總括來說很腍,尤其是魚肚,吸收了各材料的精華,也另舍好味。
黃金糯米雞。用上了煎蛋包包上糯米雞,形狀呈圓形,有別於傳統用荷葉包上,而且又扁扁的,不是圓柱體狀。除了蛋包和糯米之外,內裡的饀料差不多,只是不見了雞肉而言。整個糯米雞的糯米,都十分柔糯的,也不見得黐黐立立,也較乾身;蛋包也是乾身,沒有半點油膩感覺。
整體而言,除了腸粉較為煙靭外,都算不錯的吧。其實午市都有推出蒸飯加點心套餐,可是在下之前來過幾次,都以套餐為主,今次卻散點試下其他點心。
2014-04-07
2014-03-31 1015 瀏覽
經開「厚福街」有好多食店,朋友突然話想食點心,所以就來試試。一入到去,見到坐位不太多,我們2個人要搭枱,要坐埋一邊,都算啦,店鋪不算大,人地做生意(又係尖沙咀區)無法啦!理解!入正題吧!我們2人叫左好多野,因樣樣都想試!全部即叫即蒸,所以,要等一陣才有得食: 「蝦餃」(因第一碟掛住食忘記左影相)一籠得2隻,但味道好好!裡面好多蝦!皮又薄!正!正! 「蝦腸」 !好滑又爽!多蝦!正! 「黃金糯米雞」,廚師推介,蛋包住糯米飯,糯米飯本身炒得又香好夠味,正! 炸雞翼,好夠味!沒有上太多粉炸,似生炸雞翼,正!春卷,夠晒脆!ok山竹牛肉,都唔錯!小籠包,就一般。總括來講,點心都好味!下次會試下蒸飯!

入正題吧!我們2人叫左好多野,因樣樣都想試
!全部即叫即蒸,所以,要等一陣才有得食:

「蝦腸」 !好滑又爽!多蝦!正!

炸雞翼,好夠味!沒有上太多粉炸,似生炸雞翼,正!

春卷,夠晒脆!ok

山竹牛肉,都唔錯!

小籠包,就一般。

總括來講,點心都好味!
下次會試下蒸飯!
2014-03-14 789 瀏覽
近年新開了很多點心店, 變成早午晚也可品嚐有一次 J 先生周圍逛,發現了"豪隍點心", 及後我倆也光顧了數次! 今次與朋友再次到訪, 點心質素下降了...全部點心上枱已微暖!齋腸粉豪隍蝦餃皇煎蘿蔔糕凍的煎蘿蔔糕 - 差蝦仁燒賣皇蝦仁爽口,保持水準!墨西哥叉燒包豪隍點心 總結: 可以不試!

近年新開了很多點心店, 變成早午晚也可品嚐

今次與朋友再次到訪, 點心質素下降了
...全部點心上枱已微暖!
齋腸粉
煎蘿蔔糕
凍的煎蘿蔔糕 - 差
蝦仁燒賣皇
蝦仁爽口,保持水準!
墨西哥叉燒包

豪隍點心 總結: 可以不試!
2014-03-01
下午茶
  • 蝦仁燒賣皇
2014-01-19 951 瀏覽
3月13日, 有時心血來潮想飲下茶食下點心, 不過得兩個人兩個胃往往食唔到好多野... 呢個時候, 點心專門點就arm哂我地喇! 呢間豪隍好似係新開, 位於食肆臨立嘅厚福街人氣未算突出, 我地都好彩唔洗等位~::: 沙律脆皮牛坑腩 ::: $28呢個沙律脆皮牛坑腩睇個名都算係創新之作, 牛坑腩包住炸粉炸, 再蘸埋個芝麻沙律醬, 我地對呢個新嘗試難免會有唔少期待~ 可惜味道卻令人失望... 全因炸粉做得失敗, 本身已肥膩嘅牛腩炸後d油比炸粉索哂, 炸粉食落仲有陣苦味. 牛腩炸過後亦失去嫩感, 肉質變得乾嚡... 成舊野又油又乾, 名過其實.::: 黃金糯米雞 ::: $27黃金糯米雞即係蛋煎糯米雞~ 蛋皮煎得薄脆, 內裡糯米雞軟淋入味, 確實不錯. 美中不足係成個點心略嫌太油, 味精亦重手咗d, 食完1/4已經飽飽地.::: 豪隍蝦餃皇 ::: $15做得招牌蝦餃皇質素當然唔可以太差, 呢個蝦餃皇皮就厚咗d, 但勝在內裡餡料足, 蝦仁爽口彈牙又入味, 都已經好過唔少酒樓架喇!::: 蝦仁燒賣皇 ::: $15真係大大粒蝦仁放喺件燒賣上面~ 基本上餡料味道同蝦餃差唔多, 不過燒賣餡就多d豬

::: 沙律脆皮牛坑腩 ::: $28
沙律脆皮牛坑腩
沙律脆皮牛坑腩

::: 黃金糯米雞 ::: $27

::: 豪隍蝦餃皇 ::: $15

::: 蝦仁燒賣皇 ::: $15
蝦仁燒賣皇
真係大大粒蝦仁放喺件燒賣上面~ 基本上餡料味道同蝦餃差唔多, 不過燒賣餡就多d豬肉少d蝦. 食得出個豬肉餡有唔少肥膏, 但真係幾惹味, 而且都幾大粒!

::: 墨西哥叉燒包 ::: $18
墨西哥叉燒包
墨西哥叉燒包其實即係近年大熱嘅酥皮叉燒包, 呢度都做得唔錯, 酥皮層做得微焦鬆化, 味道甜而不膩~ 包皮軟熟, 叉燒餡都惹味~ 美中不足係叉燒餡肥肉頗多, 略嫌肥膩...

::: 籠仔馬拉糕 ::: $17
籠仔馬拉糕
呀菲一向對馬拉糕情有獨鍾, 幾乎見親都會叫~ 呢個籠仔馬拉糕好似幾特別, 但原來好似d蛋糕仔咁... 不論質地同味道都唔係傳統做法. 質地好似中式鬆糕咁, 味道亦較傳統馬拉糕少甜. 雖然其實味道不錯, 但就始終比傳統味道遜色.

::: 黃沙豬潤腸 ::: $22
黃沙豬潤腸
黃沙豬潤腸亦係令人期待嘅一項, 腸粉皮尚算薄透, 夠煙韌而不會一patpat. 內裡豬潤餡頗重手, 而且切得頗大粒, 咬落特別夠味~ 算係唔錯!

點心專門店中豪隍款式都算齊全, 當中更不乏特色點心~ 雖然只試過少少特別類, 而且有一, 兩款更是失手之作, 但整體水準總算不俗, 亦讓我倆過足嘆茶癮!
2014-03-13
黃沙豬潤腸
2013-11-26 525 瀏覽
好耐無嚟尖沙咀所以要食晚餐就想起呢間點心店估唔同以前無乜分別只係價錢就貴咗好多吟好似蒜香蝦春卷就要成 $30/3條 因為同 antie 食所以選擇上都較清淡蝦餃 超大隻 皮薄 夠鮮味鮮蝦菜苗餃好香蕃茜味道 所以好突出 皮好薄 精瑩通透窩蛋牛肉飯 " 山竹牛肉 " 鮮味再配生蛋 味道更吸引 熱辣辣煲仔飯風味腸粉今日最想推介  加咗2條菜心 賣相討好 超級滑 味道好新鮮 很軟軟棉棉 不過偏油膩一點點 平日在腸粉檔沒這個好味道 !因為在晚上時段, 每人最低消費要 $50 所以我們唯又再多點了 潮洲粉果當中是沒有花生的可是仍然很好食整體來說 這裡點心食材配落不錯 味道很好而且很新鮮味道跟米芝連的平民點心一樣美味
好耐無嚟尖沙咀

今日最想推介

加咗2條菜心 賣相討好
超級滑 味道好新鮮 很軟軟棉棉
不過偏油膩一點點
平日在腸粉檔沒這個好味道 !

因為在晚上時段, 每人最低消費要 $50

所以我們唯又再多點了 潮洲粉果