2012-08-29 31 瀏覽
在下並非第一及第三次在這點心店吃東西,第一次吃是因為在下在尖咀工作,而走進這食店。第二次則是和友人在尖沙嘴行街,而在下建議在這裡吃飯。而今次亦是在下工作關係,而在這點心店食飯。上幾次吃飯,都是叫了蒸飯套餐為主,和友人吃飯,則多點了其他點心,今次卻不再叫套餐,反而散叫點心,亦是想試吓他的廚師推介。今次用餐時間略較正常午飯時間為遲,約下午一點八才吃飯。在下今次叫了三個點心,其中兩個是廚師推介,另外則是一個普通的點心。首先來的是墨西哥叉燒包。之前在下未曾吃過墨西哥包的,因此在下不知道是怎麼樣的滋味。今次在下吃這個包點,令在下有點驚喜,因為它把墨西哥包和叉燒結合而成,實在有點創新。當在下第一啖咬下去時,就覺得像是吃港式菠蘿包的感覺,它上層的皮沒有菠蘿包的皮厚,薄薄一層,不過皮和包焗得很脆,碎屑周圍都是,而叉燒方面,則較其他叉燒包少。跟著落嚟就是潮州粉果。這粉果皮薄料多,看起來皮薄到可以見到裡面的餡料。當在下吃第一啖,饀料幾乎流出,滿嘴裡都是饀,花生又多,這是在下吃過潮州粉果以來,最多的饀料。在下食這個粉果,例必配辣椒醬,於是把粉果蘸上一些,食出來的味道不辣,如果吃不到辣的,這辣椒油是首選。然後
餐牌
套餐紙
正,墨西哥叉燒包
辣椒油,這辣椒油並不辣,愛吃辣但伯太辣的,可試下
正,潮州粉果
然後便到蝦仁燒賣。由於在下掛住吃,忘記把這個點心拍照
,如果下次回來吃,會再叫這個蝦仁燒賣,並要記得拍張相哬。雖然這個點心只有兩粒,但是這兩粒的外形較其他酒樓的大,因此一籠兩個已經足夠了,它用了較大的蝦蓋在燒賣上面,而且其中一粒燒賣有兩隻蝦仁,令在下有點驚喜
,另外一粒則只有上面一隻。這蝦仁燒賣口感較"實",但味道不錯,因此一籠裡面有兩粒都好足夠。

在下今次只是喝茶,並沒有叫其他的飲品。當在下第一次品嚐玄米茶時,感覺非常好和好有日本感覺,之後再喝這茶,亦有點茶香。而這裡用的茶壺茶杯,是在下喜歡這樣的外形之一。
茶壺及茶杯
題外話/補充資料: 這裡的蒸飯不是砨瓦煲,而是用類似瓦碟的碟盛載,而且蒸飯份量較少,女士們可以完全吃掉是可以的。而上次和友人吃蒸飯,友人都覺得少,所以咱們要多叫點心才夠呢! 話實在下吃墨西哥叉燒包,感覺無疑是像食港式菠蘿包般,但這個叉燒包的確焗得很脆,而且底部還有點濃濃地的,感覺更加一流。在下還未選擇墨西哥叉燒包之前,是想吃一般酒樓的叉燒包,可是在下卻被這個包吸引著,於是便揀了這個。當在下看到其他食評中有一般的叉燒包,於是在餐牌上再看,可是都沒有一般的叉燒包。
2012-08-29
辣椒油,這辣椒油並不辣,愛吃辣但伯太辣的,可試下
正,墨西哥叉燒包
正,潮州粉果
餐牌
套餐紙
  • 墨西哥叉燒包,蝦仁燒賣
2012-08-27 11 瀏覽
第2次黎啦~~D玄米茶好香!!我鐘意~蝦長春卷 - 熱,脆,加埋D麻醬好好味鮮蝦付蝦仁燒賣皇 - 大粒,新鮮鮮竹牛肉球 - 正常墨西哥叉燒包- 都好好味如果經尖沙咀又想食點心, 一定會再黎~~~
第2次黎啦~~D玄米茶好香!!我鐘意~

蝦長春卷 - 熱,脆,加埋D麻醬好好味
鮮蝦付
蝦仁燒賣皇 - 大粒,新鮮
鮮竹牛肉球 - 正常
墨西哥叉燒包- 都好好味

如果經尖沙咀又想食點心, 一定會再黎~~~
2012-08-21 14 瀏覽
在朋友的鼓勵下及參考朋友寫的食評下,寫下我生平的第一篇食評 我們中午到達,人流蠻多的。看見裝橫與一般的點心店不同,很有西餐廳的風味。才剛坐下待應便奉上一壺玄米茶,但說實在,我是一個傳統的人,還是喜歡喝普洱。當天我們點了下列食物:1. 蒜蓉芝士蝦長春卷 - $302. 豪隍炸雞翼 - $283. 蝦仁燒賣皇 - $134. 鮮竹牛肉球 - $165. 蒜蓉蒸鮮魷 - $286. 上海小籠包 - $257. 黃沙豬潤腸 - $218. 鮮芒芒蝦筒 - $309. 薑汁糕 - $1810. 冰鎮奶茶 - $181. 蒜蓉芝士蝦長春卷 - 咬下去時差點兒被燙,如再次光顧必會在桌上待一下才吃。春卷內裡充滿蝦肉,吃在口裏亦充滿芝士味。雖然我嘗不到蒜蓉的味道,但也沒有所謂了,因為芝士、蝦肉加上一點也不肥膩的脆皮春卷已很美味!2. 豪隍炸雞翼 - 一碟四隻。看看賣相一點也不吸引,還令我有一種「很熱氣」的感覺呢!在吃下去的一刻,也是後燙口,難道這間點心點的東西全是「即叫即做」? 炸雞翼表面很乾身,但肉質很嫩,味道亦很濃厚,不像是沒有醃製過便直接拿到油鍋去炸的,令我有一個衝動外
在朋友的鼓勵下及參考朋友寫的食評下,寫下我生平的第一篇食評

當天我們點了下列食物:

7. 黃沙豬潤腸 - $21
8. 鮮芒芒蝦筒 - $30
9. 薑汁糕 - $18
10. 冰鎮奶茶 - $18

2. 豪隍炸雞翼 - 一碟四隻。看看賣相一點也不吸引,還令我有一種「很熱氣」的感覺呢!在吃下去的一刻,也是後燙口,難道這間點心點的東西全是「即叫即做」? 炸雞翼表面很乾身,但肉質很嫩,味道亦很濃厚,不像是沒有醃製過便直接拿到油鍋去炸的,令我有一個衝動外賣一碟拿回家再翻熱來吃 - 試試會不會像堂吃新鮮油炸般美味吧。

3. 蝦仁燒賣皇 - 雖然只得兩粒,但這兩粒燒賣的尺寸可媲美酒樓的 3粒分量。這點心店很大方,在燒賣上洒上很多蟹子,不怕成本問題麼?燒賣不見特別好吃,但份量特別大件。

4. 鮮竹牛肉球 - 除尺寸比較普通酒樓的大件外,並沒有甚麼特別之處。
5. 蒜蓉蒸鮮魷 - 特別為這食物拍了照,只因為它特別好吃。這碟特別之處是用烏冬作底,微辣、充滿蒜容味道的魷魚味道被烏冬吸收後,烏冬變得很美味。魷魚亦蒸得很軟很入味,就算在後期食物涼了,魷魚仍保持軟身,什樣做的?

6. 上海小籠包 - 很奇怪,第一次吃沒有湯在入的小籠包。雖然如此,但小籠包內的嫩肉卻有厚厚的肉汁(即人們口中的 juicy)。特式小籠包嗎?沒有湯也沒有所謂吧,總好過有一些食肆的小籠包有湯汁但肉質很柴沒味道。

7. 黃沙豬潤腸 - 很少地方可以吃豬潤了,這碟腸粉的皮很薄很滑又有米香,豬潤剛熟所以很嫩口。唯一要批評的是豬潤太大件了,為何不切細件一些?每次夾時豬潤都從腸粉裏跌出來。還有,又是老問題:放這麼多豬潤在內,不怕蝕本嗎?

8. 鮮芒芒蝦筒 - 我雖不太喜歡吃芒果,但亦覺得這個點心裏的芒果很少,負了它的名字。如你忘了它內裏有芒果的話(尤其當你薰了隨碟附上的醬汁後),這蝦筒也蠻好吃。

9. 薑汁糕 - 心想這味道會是像薑汁湯丸的湯的味道,但結果嘗到的是薑醋的味道 - 我討厭吃薑醋。雖然口感一流(很煙靭),但因為味道與我所想像的不符,我不愛吃,亦覺得非常不好吃。

10. 冰鎮奶茶 - 很貴,但很好喝,沒有苦澀味,奶和茶的味道剛好。如不是這麼貴,我會柯打多一杯呢!

2012-08-09
$113.5 (午餐)
  • 蒜蓉蒸鮮魷
2012-08-15 34 瀏覽
LUNCH 時間和同事搵下有咩食,見到呢間有得食點心的店幾新鮮就走左入去。入到去裝潢都幾簡潔寬敞,乾淨衛生,環境算唔錯。同茶樓叫點心一樣都係劃紙仔,點心款式都幾多選擇,而且有我鐘意食既黃沙豬潤腸~好少係茶樓食到~即刻比個LIKE佢 XD食左一個茶樓冇既三文魚長春巻,佢配埋個醬一齊食真係好好食,比普通春巻幼,但長好多,岩我呢D細細啖咁咬。蝦餃好大粒,D皮好有YIN UN,大大粒蝦,味道同普通茶樓差唔多,但勝在大粒XDP.S. 1籠2粒另外我地叫左炸魷魚鬚同炸雞翼,炸魷魚鬚有D咖哩味~好香好脆~炸雞翼同出邊食既差唔多,水準唔錯。最後我地叫左鳯爪同叉燒飽,味道都唔錯啦~總括而言,食物水準中上,而且貪佢環境夠乾淨衛生,唔洗好似酒樓咁嘈,都係一個飲茶好地方~

入到去裝潢都幾簡潔寬敞,乾淨衛生,環境算唔錯。
黃沙豬潤腸
三文魚長春巻
蝦餃2籠
P.S. 1籠2粒

炸魷魚鬚
炸雞翼
最後我地叫左鳯爪同叉燒飽,味道都唔錯啦~
叉燒包

題外話/補充資料: 我見呢到有埋蒸飯同米線食,好岩我心水,但今次唔係好肚餓所以冇叫到,唯有下次再黎幫襯^^
2012-08-10
黃沙豬潤腸
三文魚長春巻
蝦餃2籠
炸雞翼
炸魷魚鬚
2012-08-12 19 瀏覽
同一間餐廳好少會再寫食評,但 n 個月後再次光顧發現有新嘢...所以,為公平起見,今次只寫新嘢食 ~[炸雞翼] 第一樣食物黎先。可能肚餓,D 雞翼黎到「辣」住口都係咁喪食,食完先突然記得要影相.... =.= 味道嘛...冇其他地方食嘅炸雞翼咁有雪味,同埋,「業」嘅時間夠,所以好夠味~ 賣相同普通奶茶樣冇分別,所以冇影相。味道好濃好好味,亦因為咁,我地嘥咗成壺玄米茶 Orz....同上次唔同,呢個係蒜蓉芝士蝦,同上次嘅三文魚蝦一樣,成條春卷都塞滿 "料" & 超熱,好好味~~~朋友話好好味..但我反而嫌芒果唔夠多 (只怪我愛酸咪咪  ̄∇ ̄)呢個魷魚其實冇咩特別,但佢個烏冬底勁好食!!!! 真係估佢唔到~ 又一件妺仔大過主人婆嘅食物.....呢件疑似印尼食品嘅薑汁糕,可能未必個個接受到。原因好簡單:食落 exactly 係「薑醋糕」。如果鐘意食薑醋(仲要係果 d 足料好味嘅薑醋),你簡直會愛上佢,質地仲好煙勒。如你唔鐘意食薑醋(或唔食得薑嘅辣),千其唔好叫。其他基本嘢如燒賣、牛肉球、豬潤腸仍保持一貫水準。由於朋友請客,我只負責叫 & 食,所以以上食物幾錢我係完全唔記得 (///∇/

[冰鎮奶茶] 賣相同普通奶茶樣冇分別,所以冇影相。味道好濃好好味,亦因為咁,我地嘥咗成壺玄米茶 Orz....
蒜蓉芝士蝦春卷
鮮蝦芒蝦筒
蒜蓉蒸鮮魷
薑汁糕

其他基本嘢如燒賣、牛肉球、豬潤腸仍保持一貫水準。由於朋友請客,我只負責叫 & 食,所以以上食物幾錢我係完全唔記得 (///∇///)
題外話/補充資料: 果到嘅辣醬唔太辣但好香...
2012-08-09
蒜蓉芝士蝦春卷
蒜蓉蒸鮮魷
薑汁糕
  • 蒜蓉芝士蝦長春卷
2012-08-01 14 瀏覽
今日去左豪隍食TEA,去親TST都好掛住依度既馬拉糕AR,好鬆軟又夠密度,唔似其他酒樓有D又乾又鞋咁,值得讚揚一下!叫了幾款點心,下午茶時段仲免收茶錢,抵AR~ 套餐 (叉燒腸+鮮竹卷 $34) 套餐 (灼菜心+馬拉糕 $30)1. 叉燒腸 夠熱又夠滑,好味!2. 上湯鮮竹卷油左D,如果少D油都會幾好味的,都唔錯LA~3. 灼菜心叫左廚房灼淋D,都做得到,好大碟而且夠淋,好味道!4. 馬拉糕每次來到都必叫,好鬆軟又夠密道,暫時來講係我食過最好味的馬拉糕,不過而家比新開店時縮小水,又係通漲累事了。

叫了幾款點心,下午茶時段仲免收茶錢,抵AR~

套餐 (叉燒腸+鮮竹卷 $34)

套餐 (灼菜心+馬拉糕 $30)
下午茶特價紙
1. 叉燒腸
叉燒腸
夠熱又夠滑,好味!

2. 上湯鮮竹卷
上湯鮮竹卷
油左D,如果少D油都會幾好味的,都唔錯LA~

3. 灼菜心
灼菜心
叫左廚房灼淋D,都做得到,好大碟而且夠淋,好味道!

4. 馬拉糕
馬拉糕

2012-07-31
叉燒腸
上湯鮮竹卷
灼菜心
馬拉糕
2012-07-09 58 瀏覽
在尖沙咀厚福街找晚飯吃...見到呢間新新地既點心專門店,再上openrice看看笑哈哈覺得ok, 門口又有報章報導, 所以便打算試試看。店內店員好像好"生手",有一點手忙腳亂的感覺。很多檯人走了卻沒有人清理。是新開店的原因嘛....?茶是玄米茶, 不是不喜歡飲, 不過比較想有得選擇一些中式茶。好吧, 今天所點的食物如下:金絲豬頸肉 - 在menu中不知道什麼是"金絲", 看英文應該是薯仔, 上檯的時候吃一口, 但那是酸咪咪的味道, 不太岩我自己胃口, 而豬頸肉就是正常的, 不過感覺油了一點。梅菜肉餅飯 - 這個...不好吃!入面只有梅菜沒有肉餅, 而且只係暖的...豪隍蝦餃皇 - um....跟茶樓點心一樣, 沒有特別。四季灼時蔬 - 就是一個比較老的菜心...高湯鮮竹卷 / 蝦仁燒賣 - 都是普通茶樓點心的味道, 燒賣都是沒有我們倆喜愛的冬菇味..湄公河蝦腸 - 是次晚飯中最好味的一個點心, 腸粉有米香的味道。香煎餃子 - 不好吃, 外皮不脆, 入面沒有肉汁...
在尖沙咀厚福街找晚飯吃...見到呢間新新地既點心專門店,
再上openrice看看笑哈哈覺得ok,
門口又有報章報導, 所以便打算試試看。

店內店員好像好"生手",
有一點手忙腳亂的感覺。
很多檯人走了卻沒有人清理。
是新開店的原因嘛....?

好吧, 今天所點的食物如下:
金絲豬頸肉
梅菜肉餅飯
豪隍蝦餃皇 - um....跟茶樓點心一樣, 沒有特別。
豪隍蝦餃皇
四季灼時蔬 - 就是一個比較老的菜心...
四季灼時蔬
高湯鮮竹卷 / 蝦仁燒賣
湄公河蝦腸
香煎餃子 - 不好吃, 外皮不脆, 入面沒有肉汁...
香煎餃子
2012-06-30
2012-06-29 26 瀏覽
今天晚上和朋友到了尖沙咀行街shopping,行完一輪之後肚子餓了,又係醫肚既時候了,沒有什麼特別想吃的東西,我們便邊行邊搵食,行到厚福街一段看見一間叫豪隍的點心專門店,門面看上去好像不錯,我們便選擇了在這裡吃晚餐,我們共點了8個點心,分別是:豪隍蝦餃皇(2粒),燒賣(2粒),海龍王雞扎, 籠仔馬拉糕,濃湯鮮竹卷,山竹牛肉,鮑魚雞絲腸粉&鳳爪排骨飯.蝦餃大大粒餡料非常用料十足,味道也很好,燒賣有一隻很大的蝦仁,而豬肉亦算結實,海龍王雞扎很特別內裡有一隻大蝦乾,所以也很鮮味,馬拉糕口感非常鬆軟亦不會太甜,至於鮑魚雞絲腸粉,腸粉本身比較淋身,如果可以爽口返d就更好了,不過本人就沒有吃出鮑魚...而其他點心味道方面尚算合格可以拍得住出面d酒樓
雞扎,鮮竹卷,山竹牛肉
蝦餃皇,燒賣,馬拉糕
鳳爪排骨飯
鮑魚雞絲腸
今天晚上和朋友到了尖沙咀行街shopping
,行完一輪之後肚子餓了,又係醫肚既時候了
,我們便選擇了在這裡吃晚餐
,我們共點了8個點心
2012-06-28
鳳爪排骨飯
蝦餃皇,燒賣,馬拉糕
雞扎,鮮竹卷,山竹牛肉
  • 豪隍蝦餃皇
  • 籠仔馬拉糕
2012-06-06 279 瀏覽
今日21:30收工,超肚餓,孖住老公去食宵夜,不知不覺由紅館行到尖咀,老公開始行到燥燥哋,就係咁,唔好再行啦!就決定食點心啦.黑椒金錢肚$25/正鮮蝦三文魚長春卷:$30/正籠仔馬拉糕:$16/老公話超正,好食過d一星店.湄公河蝦腸:$24/正常嘅蝦腸豪隍蝦餃皇(2粒):14/超正,好爽,而且好大粒,同隻茶杯size有得比.總括而言,有下次,不過希望下次唔使宵夜先嚟食.
menu
黑椒金錢肚
黑椒金錢肚$25/
鮮蝦三文魚長春卷
鮮蝦三文魚長春卷:$30/
籠仔馬拉糕
籠仔馬拉糕:$16/
老公話超正,好食過d一星店.
湄公河蝦腸:$24/
正常嘅蝦腸
豪隍蝦餃皇(2粒):14/
超正,好爽,而且好大粒,同隻茶杯size有得比.
豪隍蝦餃皇(2粒)
總括而言,有下次,不過希望下次唔使宵夜先嚟食.
2012-06-05
menu
黑椒金錢肚
豪隍蝦餃皇(2粒)
鮮蝦三文魚長春卷
籠仔馬拉糕
OK!
2012-05-23 9 瀏覽
繼續寫D陳年食評今日同同事來食LUNCH呢個雞飯D雞OK,都滑,臘腸太小唔比評論,食得過,比一般酒樓好個蝦餃就正常啦,D蝦同肥肉都算係比例合理,總之合格加埋呢度D環境同埋坐位,我會來呢度喜歡酒樓,亦都係新式點心鋪生存之道呢個係SET來,好似4十幾蚊,價錢唔平嫁,加埋茶都50
繼續寫D陳年食評

今日同同事來食LUNCH

個蝦餃就正常啦,D蝦同肥肉都算係比例合理,總之合格

呢個係SET來,好似4十幾蚊,價錢唔平嫁,加埋茶都50
2011-12-16
2012-04-06 154 瀏覽
這裡也不是第一次幫襯, 宵夜吃點心其實有點恐怖, 想不肥死也難吧... 但是有時放工放得夜, 也沒有辦法...是夜點心:-豉椒蒸排骨, 肥瘦適中, 不是肥膏佔了九成的那種~ 我喜歡食蒸排骨又不想食到滿口油膩膩的, 喜歡!蝦餃, 裡面的蝦大大隻又爽口, 唯一缺點是一籠只有兩隻, 叫多籠又有點貴...鹹水角, 裡面餡料足, 外皮沒有油膩膩, 不錯!香煎蘿蔔糕, 味道清清的, 同樣是不會油膩膩的, 煎得很香, 蘿蔔糕亦不會一夾就散開, 我很喜歡! 不過男友說味道太清淡...鳳爪, 好味, 沒有其他特別形容了~煎腐皮卷, 這個是我暫時吃到唯一覺得有點油的, 不過味道也很不錯, 朋友很喜歡, 還再多點了一碟!

是夜點心:-

豉椒蒸排骨

鹹水角, 裡面餡料足, 外皮沒有油膩膩, 不錯!

蝦餃, 鹹水角, 蘿蔔糕
鳳爪, 好味, 沒有其他特別形容了~
煎腐皮卷
2012-02-11
豉椒蒸排骨
蝦餃, 鹹水角, 蘿蔔糕
煎腐皮卷
  • 蝦餃
2012-04-02 19 瀏覽
師傅同好友食家"乜都放入窿"食完碗咁靚嘅粥後, 就喺佐敦四圍行下, 然後不經不覺咁慢慢行左落老尖, 而好友食家"乜都放入窿"嘅身體開始慢慢恢復過黎, 於是又提議再搵野食, 而師傅當然樂意奉陪啦! 行到入厚福街, 好友食家"乜都放入窿"就提議黎呢間食店試下, 食點心師傅當然冇問題啦, 於是就行埋去攞位, 由於時間都比較夜, 所以唔使等位就已經可以直入! 坐底後立即商議柯打咩點心好, 最後一至決定柯打三文魚蝦春卷, 墨西哥叉燒包, 黃沙豬潤腸粉, 金錢肚同埋菜苗餃! 呢五款點心確實令人期待, 落完單等左一陣就已經有得食, 第一款登場的點心係三文魚蝦春卷, 長長的春卷淨係賣相已經吸引, 咁長嘅春卷師傅筷子都唔用, 就咁落手食, 點知一攞起差少少淥死, 因為真係即叫即炸, 等師傅修正後先放到入口, 入口發覺春卷熱辣辣, 勁脆口, 而裡面嘅餡料有大大粒三文魚, 味道已經可口, 再配上少少蝦肉份外爽口, 呢個點心絕對係必食之選!接住落黎就試下個墨西哥叉燒包, 墨西哥包師傅食過, 叉燒包師傅都食過, 但兩樣變為一樣就真係第一次, 平時最多都係試脆皮叉燒包咋! 呢個墨西哥叉燒包個體型唔算好大, 個皮

三文魚蝦春卷
接住落黎就試下個墨西哥叉燒包, 墨西哥包師傅食過, 叉燒包師傅都食過, 但兩樣變為一樣就真係第一次, 平時最多都係試脆皮叉燒包咋! 呢個墨西哥叉燒包個體型唔算好大, 個皮好軟熟, 入口就要小心, 皆因裡面嘅叉燒都幾熱下, 入口後感覺都幾特別, 外面脆中帶甜, 而餡料就咸中帶熱, 非常特別, 雖知唔係個個人都喜歡, 但師傅就十分欣賞, 呢款點心亦屬必食推介!
墨西哥叉燒包,
黃沙豬潤腸不其然令師傅想起堂記嘅豬潤腸, 而呢間食店嘅豬潤都幾香, 味道唔苦, 加上腸粉亦十分滑身, 都唔錯, 不過如果和同堂記相比下, 師傅還是偏愛堂記! 而於金錢肚同埋菜苗餃就普普通通, 金錢肚炆得夠腍同入味, 味道香香辣辣, 都可以; 而菜苗餃嘅皮亦造得幾薄, 絕對唔厚唔韌, 餡料清爽, 都算可以!
黃沙豬潤腸粉
金錢肚
菜苗餃
總括黎講食物質素不俗, 環境舒服, 可能比較夜, 所以唔太逼, 而服務亦友善殷勤, 價錢就唔貴, 埋單都係舊幾水, 每人幾草野, 絕對抵食! 能夠和好友食家"乜都放入窿"食完粥再食點心確實係恩典, 加上好友食家"乜都放入窿"越食就越精神, 真的感恩! 兩個地方雖然不算太滿足, 但總比一個地方過癮, 而呢間食店一至認為笑臉走唔甩, 有機會都會再黎!
三文魚蝦春卷
墨西哥叉燒包,
黃沙豬潤腸粉
  • 墨西哥叉燒包
2012-03-08 9 瀏覽
之前無意中睇到食評大家既COMMENT好似幾好於是星期6相約友人前往品嚐果然沒有失望~叫左好幾樣野呢個咩咩叉燒包(唔記得個名)真係幾好食個包熱辣辣入面既餡甜甜地唔會太多肥肉 正~好彩我地叫得早聽到有d遲左入座既想叫都無喇~呢個係三文魚蝦春卷入面真係有蝦同三文魚好特別雖然食唔出咩三文魚味但都好好食~鰻魚腸粉呢個真係超特別未試過囉其實我覺得唔算話好好味因為始終我覺得腸粉好似配豉油好d但呢個就係鰻魚汁好得意~總括黎講係幾好既係會令我想再黎既點心店!
之前無意中睇到食評
大家既COMMENT好似幾好
於是星期6相約友人前往品嚐
果然沒有失望~

叫左好幾樣野
呢個咩咩叉燒包(唔記得個名)
真係幾好食
個包熱辣辣
入面既餡甜甜地
唔會太多肥肉 正~
好彩我地叫得早
聽到有d遲左入座既想叫都無喇~

呢個係三文魚蝦春卷

因為始終我覺得腸粉好似配豉油好d
但呢個就係鰻魚汁
好得意~

總括黎講係幾好既
係會令我想再黎既點心店!
題外話/補充資料: 佢d茶唔係普通果d普洱香片 但我唔記得係咩茶 幾好飲既~
2012-03-03
  • 三文魚蝦春卷
2012-02-12 4 瀏覽
第一次試食宵夜時段都唔錯唔係太多人個環境又幾舒適侍應都好有禮貌食左叉燒腸,排骨飯,蝦餃,燒賣,流沙奶皇包,牛肉球樣樣送都不過不過 屬於中上水評不過由於趕時間走所以無影相本人最推介係流沙奶皇包咬左小小已經爆晒出黎d流沙奶黃簡直一流正到滴左係碗入面果d都要搵舊包點返總括黎講宵夜想食點心而間係值得一試!希望下次再去食會KEEP到食物同服務態度
第一次試食
宵夜時段都唔錯唔係太多人
個環境又幾舒適

侍應都好有禮貌

食左叉燒腸,排骨飯,蝦餃,燒賣,流沙奶皇包,牛肉球
樣樣送都不過不過 屬於中上水評
不過由於趕時間走所以無影相

本人最推介係流沙奶皇包
咬左小小已經爆晒出黎
d流沙奶黃簡直一流
正到滴左係碗入面果d都要搵舊包點返

總括黎講宵夜想食點心而間係值得一試!
希望下次再去食會KEEP到食物同服務態度
2012-02-11
  • 流沙奶皇包
2012-02-01 2 瀏覽
今次已經係第三次光顧豪隍點心!第一次係新開張時堂食,第二次係同同事買外賣,兩次感覺都唔錯。今日想食蒸飯就黎左呢度買外賣。同而家流行既點心店一樣,餐廳面積好細間,堂食一定覺得迫迫地,但豪隍既裝修比起其他算係靚好多;今次自己一個人食,點左冬GOO蒸雞飯$26同兩粒燒賣$13外賣$1好有禮貌同笑容既收銀職員如常咁提示我:即叫即蒸 要等大約廿分鐘。十八分鐘後有得拎。一打開既時候,即刻想講 會唔會細盒左DD飯既高度只係佔五分之一,其中一邊既飯如圖見底究竟係個飯盒太大定飯真係太少記得上次食既時候飯已經唔多,但絕對冇今次咁少。不過雞肉數量都算係咁。呢個燒賣料真係好充足,隻蝦真係好有蝦味,豬肉都幾結實,整體都算ok,不過都係覺得酒樓好食D。豪隍既外賣唔係用普通發泡膠盒,而且職員會自行放入豉油同辣椒油。不過我食點心都唔會用辣油,同埋我只係要左兩粒燒賣,覺得好浪費。其實可以問左客人有冇需要先丫,咁樣可以減輕成本又環保D。
今次已經係第三次光顧豪隍點心!
今日想食蒸飯就黎左呢度買外賣。

上個月路過時門口職員派的點心紙

十八分鐘後有得拎。
不過雞肉數量都算係咁。

其實可以問左客人有冇需要先丫,咁樣可以減輕成本又環保D。

題外話/補充資料: 好彩今日唔係好肚餓,如果唔係一定唔夠飽,尖沙咀食飯真係好貴。
2012-02-01
18 分鐘 (外賣自取)
上個月路過時門口職員派的點心紙