2014-08-02 795 瀏覽
今晚,行行下突然想食中式點心,但尖沙咀除左酒樓邊度有點心食呢…之後上左OPENRICE 揾一下,見到厚福街有間點心點,見到的評語都幾好,所以試一下。去到都要等一陣,當時個場都幾爆。好彩都唔係等左好耐就入得去。因為始終都係夏天,唔想等太耐。入到去,的待應都幾好態度,唔似依家其他待應咁 (個個都黑口黑面)。我地一坐低,佢地就會推介的點心俾我地一行4人。雖然佢推介既唔係太岩我口味,但見佢咁有誠意推介,咁我地都點左其中一樣 (而最後會有驚喜唷)。其實,佢同其他點心店都唔太同。除左一的傳統點心,佢都有一的出面無既點心。我叫左幾樣野,我突然想食「魷魚酥」。嘩,好有驚喜,出面個D魷魚酥一係好油、一係好唔新鮮。但呢度食個D,好有以前既味道,唔油唔膩,味道又岩岩好。我地都搶住黎食。差D 想ENCORE (因為太飽,所以無叫多一碟)。其他野食都好有水準。棉花雞:好足料;排骨:好夠味;燒賣:好足料 (但我個人覺得料太多,太有口感,細粒返小小會更好);香芒蝦筒:好新鮮,的蝦好彈口;腸粉:皮簿,粉味唔太重 (因為個人好怕粉味太重的食物)。其實食到飽飽地,好彩佢有送一種玄米茶,好香米同茶味,好濃味。一打開個茶壺,
其實食到飽飽地,好彩佢有送一種玄米茶,好香米同茶味,好濃味。一打開個茶壺,嘩~勁足料。原本諗住食完之後去對面個間野食埋甜品滿足下口味。一望出去,見到原來有張POSTER。原來呢間點心店有的夏天特飲:紅豆冰奶茶同埋紅豆冰…其實個一下我覺得好奇怪。係大家討論近叫唔叫之際,身邊既女待應就笑笑口咁講:試下啦~好多人叫嫁~。我地覺得係佢咁好態度既推介下,每樣叫左一杯黎試。夏日炎炎,飲杯涷野,正!
特飲黎到,大家都開始質疑二杯特飲既時候,我就身先士卒,每樣試左一口。真係好驚喜~個味道好懷舊,好似以前係茶記飲個D紅豆冰,另外,奶茶紅豆冰又地道,又有創意,二樣都好好,充滿驚奇。最後埋單,都係每人70元左右,大家都飽住咁走。正!
但因為佢地既待應態度勁好,應該奬賞一下。所以最後都忍唔住俾左20元貼士。呢間野,一可以再ENCORE,反正都未試曬佢既點心。期待下一次驚喜。
腸粉
腸粉:皮簿,粉味唔太重
紅豆冰奶茶
紅豆冰奶茶:比出面茶餐廳更好飲正!
魷魚酥
魷魚酥:好有驚喜,唔油唔膩,味道又岩岩好。
香芒蝦筒
香芒蝦筒:好新鮮,的蝦好彈口
燒賣
排骨
排骨:好夠味
棉花雞
棉花雞:好足料,好夠味
2014-08-01
腸粉