2012-01-29 107 瀏覽
第一次走到豚板屋,都不知道應該吃甚麼東西。看到別人推介說每日限定一百個的芝士吉列豬扒飯,就試一試吧!由落order到餐到需時差不多廿分鐘,友人的餐都差不多吃完我才用餐。覺得這個芝士吉列豬扒飯根本不需要配上鐵板,鐵板可以說是多此一舉,大概令餐貴了廿元去。說真的用上鐵板亦不覺得吉列豬扒變得更熱,椰菜配上鐵板變成熱椰菜更是怪怪得。本身以為是薯條的原來是薯仔,薯仔吃上來有點硬,是不當做還是煮得不夠林所致?蘑菇汁更是少得可憐,根本不夠用。豬扒炸得跟炸料分離,芝士入口味道濃但不覺熱,理應應該要盪口才對但沒有這個感覺,不過整體感覺還可以的。以一個鐵板餐賣差不多六十元,個人還是建議鄰近的胡椒午餐,至少會感到火辣辣,在這種天氣應該要那個感覺才對吧!

2012-01-20
2012-01-09 10 瀏覽
晚餐點了鐵板芝士吉列豬扒+煎蛋+茄汁炒飯,配菜有椰菜+炸薯,包汽水。芝士吉列豬扒作為主菜我有點失望,豬扒稍薄,芝士唔夠,肉質乾身;反而茄汁飯同椰菜幾好味。
2012-01-01 17 瀏覽
放假一個人行街....去到Food Court是但搵間野食啦....見到人地D飯咁令~咪買左個來試下~嘩!!真係好令呀我覺得!所以耐唔住影左張相不過.....當我食左一淡......就好後悔了唔好味的.....好淡.....冇蛋味....果件豬扒.....失望.....好好好硬...又係冇咩味~好似冇YIP過咁=,="唔知係咪突然唔夠豬扒用~是但快手解凍就拎來煮呢...下次有時間先再去試食過.....可能會唔同味...
見到人地D飯咁令~咪買左個來試下~
嘩!!真係好令呀我覺得!所以耐唔住影左張相
個樣好令~勁似模型!
不過.....當我食左一淡......就好後悔了

唔好味的.....好淡.....冇蛋味....
果件豬扒.....失望.....
好好好硬...又係冇咩味~好似冇YIP過咁=,="
唔知係咪突然唔夠豬扒用~是但快手解凍就拎來煮呢...
下次有時間先再去試食過.....可能會唔同味...
2011-12-02
2011-12-14 18 瀏覽
今日係APM行街, lunch係foodcourt行左幾round諗下食咩,最後決定試一試呢間其實我已經好耐冇行過APM喇, 對上一次呢間野仲未開今次開左一於試下, 經過sales姐姐熱情既推介後,我就決定試下呢個皇牌鐵板吉列芝心豬扒蛋包飯餐配蘑菇汁蛋包飯整得唔錯, 入面仲有蛋汁流緊, 包住每一粒飯但好可惜因為係鐵板既關係, 蛋皮底被熱熱既鐵板燒焦喇 只可以食到上面的蛋皮而豬扒方面, 吉列既效果整得幾好, 食落脆脆地可惜入面既芝士味唔夠, 只係偶而食一塊豬扒既時候先會滲出淡淡既芝士味,但唔濃郁, 食落去似係食普通既吉列豬扒一樣, 唔似係有芝心係入面..最後蘑菇汁方面, 味道唔濃, 落左好似冇落咁.. 好普通整體黎講, 可圈可點, 不過我見佢餐廳有好多種組合,下次再去試一試! ;D
最後決定試一試呢間
其實我已經好耐冇行過APM喇, 對上一次呢間野仲未開
今次開左一於試下, 經過sales姐姐熱情既推介後,
我就決定試下呢個皇牌
鐵板吉列芝心豬扒蛋包飯餐配蘑菇汁
蛋包飯整得唔錯, 入面仲有蛋汁流緊, 包住每一粒飯
但好可惜因為係鐵板既關係, 蛋皮底被熱熱既鐵板燒焦喇

只可以食到上面的蛋皮
而豬扒方面, 吉列既效果整得幾好, 食落脆脆地
最後蘑菇汁方面, 味道唔濃, 落左好似冇落咁.. 好普通
整體黎講, 可圈可點, 不過我見佢餐廳有好多種組合,
下次再去試一試! ;D
2011-12-13
2011-12-09 16 瀏覽
去到APM多數都係食佢FOOD COURT, 比起pepper, 想試下新野, 就試左呢間等待既時間比pepper快, 可能人比較少, 都好, 已經好肚餓賣相相當不錯, 有朱古力揀已經比其他淨係比叫汽水既好~豬扒入面有芝士, 岩岩溶, 正!生菜都唔會太硬份量一個女仔已經偏多, 不過一餐有齊蔬菜, 野飲, 肉既, 又幾廿蚊攪店仲想點呀
賣相相當不錯, 有朱古力揀已經比其他淨係比叫汽水既好~
豬扒入面有芝士, 岩岩溶, 正!
生菜都唔會太硬
2011-12-04
  • 炸芝士豬扒
2011-12-02 3 瀏覽
和媽媽在APM逛完街, 在Food Court 走一走看到了一間人生人海的店 我就走過去看看賣什麼的一走過去 店員就遞上餐牌給我 介紹店裡的招牌菜就是不同的《鐵板蛋包飯》 顏色好繽紛~~於是我就點了《鐵板芝士豬扒蛋包飯》試試看!!等了15分鐘 終於煮好囉~~~ 我上前去拿嘩~~~ 超重的!! 為什麼要用一個那麼重的鐵板呢??比平時的鐵板扒餐的鐵板 再重幾倍耶 太誇張!!芝士豬扒也蠻大一片的 切開來 在芝士在流出來只是豬扒的肉汁不多 吃起來比較乾耶旁邊的配菜 醬汁不多 導致椰菜沒什麼味道也好乾 有點像牛牛在吃草@0@主菜蛋包飯:: 蛋有點過熟 應該要滑滑的跟菜一起吃口感會更好 最接近鐵板的蛋更是熟到好乾喔!!!整體來說.. 有點失望呢!! 本來以為會好好吃的~~~
和媽媽在APM逛完街, 在Food Court 走一走
看到了一間人生人海的店 我就走過去看看賣什麼的
一走過去 店員就遞上餐牌給我 介紹店裡的招牌菜
就是不同的《鐵板蛋包飯》 顏色好繽紛~~

於是我就點了《鐵板芝士豬扒蛋包飯》試試看!!
等了15分鐘 終於煮好囉~~~ 我上前去拿
嘩~~~ 超重的!! 為什麼要用一個那麼重的鐵板呢??
比平時的鐵板扒餐的鐵板 再重幾倍耶 太誇張!!
芝士豬扒蛋包飯
芝士豬扒也蠻大一片的 切開來 在芝士在流出來
只是豬扒的肉汁不多 吃起來比較乾耶

旁邊的配菜 醬汁不多 導致椰菜沒什麼味道
也好乾 有點像牛牛在吃草@0@

主菜蛋包飯:: 蛋有點過熟 應該要滑滑的跟菜一起吃
口感會更好 最接近鐵板的蛋更是熟到好乾喔!!!

整體來說.. 有點失望呢!! 本來以為會好好吃的~~~
芝士豬扒蛋包飯
2011-12-01 5 瀏覽
這天LUNCH TIME來到APM的FOOD COURT經過這間豚板屋想起早幾天在東京吃的吉列豬扒飯決定緬懷一下由於2人同行一人最好去拎位和同行友人講好左要大燈箱推介的那個吉列黑豚扒飯就去了等位餐來了, 看價錢是嚇了一跳因為在FOOD COURT吃一個LUNCH SET要$91蚊食豪D就食豪D吧... 黑豚扒是不錯, 鬆脆但飯的份量是太少了... 飯不值多少錢吧.. 比多一點也不是問題啦下次再來apm food court, 還是吃pepper lunch好了
這天LUNCH TIME來到APM的FOOD COURT
經過這間豚板屋想起早幾天在東京吃的吉列豬扒飯決定緬懷一下

由於2人同行一人最好去拎位
和同行友人講好左要大燈箱推介的那個吉列黑豚扒飯就去了等位

餐來了, 看價錢是嚇了一跳
食豪D就食豪D吧...

黑豚扒是不錯, 鬆脆

2011-11-08 7 瀏覽
本身係比因為賣相好靚好吸引! 先Order...但味道好一般~生菜絲醬太少~西蘭花好似白勺出來冇咩味!有幾種個飯選擇...有日本白飯、茄汁炒飯或蛋炒飯我叫左蛋炒飯,冇咩特別大大份咩都有~但冇樣係令人想再食多次~仲有個PAN 太重LA~女仔係好難拿得起又熱又重~!相比pepper lunch,佢差好多!
==!! 好重~
本身係比因為賣相好靚好吸引! 先Order...
但味道好一般~
生菜絲醬太少~
西蘭花好似白勺出來冇咩味!
有幾種個飯選擇...有日本白飯、茄汁炒飯或蛋炒飯
我叫左蛋炒飯,冇咩特別

大大份咩都有~但冇樣係令人想再食多次~

仲有個PAN 太重LA~女仔係好難拿得起又熱又重~!
相比pepper lunch,佢差好多!

2011-10-24
2011-10-27 3 瀏覽
話說小弟下午食完壽司後,就黎左apm 行下街睇<<那些年>>查實小弟都未起呢度既food court食過野,行街既時候走左入去food court度望下,除左pepper lunch 之外最吸引既就係呢間!睇完<<那些年>>就再落黎望下啦, perper lunch一如其他分店都係排晒長龍咁日頭見呢間都幾吸引又唔洗點排就一於試下睇一睇個menu,其實佢都分得幾仔細,每個set再分幾種飯同汁, 呢個我幾buy最後就order左以下兩款點知出餐既時候出左呢款奄列絕對唔係小第order既..雖然我都有錯, 冇睇清楚就拎,但當我隊 張飛埋去, 個姐姐仔好快就推左個奄列比我,起我信晒佢既情況下直接拎番埋位,再出黎拎第2個吉芝豬, 再番埋位先發現原來錯左由燒雞扒白飯變左做咖哩漢堡奄列x___x對呢位奄列既主人深深表示歉意不過可以細細話你知..個奄列真係好難食....可能小弟唔係咁岩食..我諗會有其他人鐘意既!另外吉豬係完全冇味的..芝士好似係為加而加咁..冇乜意思...不過個磨菇汁就真係出色, 而全場最正就係伴菜既炸薯, 好味一向大食
話說小弟下午食完壽司後,
就黎左apm 行下街睇<<那些年>>

查實小弟都未起呢度既food court食過野,
行街既時候走左入去food court度望下,
除左pepper lunch 之外最吸引既就係呢間!
咁日頭見呢間都幾吸引又唔洗點排就一於試下

睇一睇個menu,其實佢都分得幾仔細,
每個set再分幾種飯同汁, 呢個我幾buy
最後就order左以下兩款
點知出餐既時候出左呢款
x_x
呢個ok
奄列絕對唔係小第order既..
雖然我都有錯, 冇睇清楚就拎,
但當我隊 張飛埋去, 個姐姐仔好快就推左個奄列比我,
起我信晒佢既情況下直接拎番埋位,
再出黎拎第2個吉芝豬, 再番埋位先發現原來錯左

由燒雞扒白飯變左做咖哩漢堡奄列x___x
對呢位奄列既主人深深表示歉意

不過可以細細話你知..個奄列真係好難食....
可能小弟唔係咁岩食..我諗會有其他人鐘意既!
不過個磨菇汁就真係出色, 而全場最正就係伴菜既炸薯, 好味

一向大食既我 未食晒成個餐就起身走嚕

總結呢餐就比佢既外相呃晒了
但回想起 呢2個set 呢個價錢, 都算係ok架喇!
2011-10-26
2011-10-27 2 瀏覽
過了觀塘買點東西,順便到APM逛逛,晚上就到美食廣場食少少東西,這間豚板屋是第一次食,店員推介芝心吉列豬扒飯,咁我就揀呢個啦。飯有白飯、茄汁炒飯或蛋炒飯揀,我揀了蕃茄炒飯,汁就有蘑菇燒汁、豚板辣椒汁和蒜香醬油汁;我揀了蘑菇燒汁飲品就揀了可樂 鐵板真係熱辣辣噴著煙的,內有幾片炸得燙熱的薯仔,兩棵西蘭花, 兩粒蕃茄仔,有大量夾著洋䓤絲的椰菜,煮得好靚仔的太陽蛋,芝心豬扒與茄汁炒飯蘑菇燒汁另外上,這個很貼心。主角芝心吉列豬扒硬實實,皮不脆,連芝士都無味,差。茄汁炒飯很淡茄味,飯粒尚算煮得一粒粒有咬口。炸得燙熱的薯仔是最可口,其實全部都味淡,一定要點蘑菇燒汁,蘑菇燒汁有不少蘑菇在內的。椰菜新鮮都ok.這個鐵板餐最差的竟然是主角,或者如果有下次就會試雞扒吧。
飯有白飯、茄汁炒飯或蛋炒飯揀,我揀了蕃茄炒飯,
汁就有蘑菇燒汁、豚板辣椒汁和蒜香醬油汁;我揀了蘑菇燒汁
飲品就揀了可樂
蘑菇燒汁另外上,這個很貼心。
主角芝心吉列豬扒硬實實,皮不脆,連芝士都無味,差。
茄汁炒飯很淡茄味,飯粒尚算煮得一粒粒有咬口。
炸得燙熱的薯仔是最可口,其實全部都味淡,一定要點蘑菇燒汁,
蘑菇燒汁有不少蘑菇在內的。椰菜新鮮都ok.

這個鐵板餐最差的竟然是主角,或者如果有下次就會試雞扒吧。
2011-10-26
我不算是個經常外食的人,唯早前開始了把外食的經驗以文字在Openrice這個網絡平台和大家分享,感覺新奇有趣,得到別人支持時更是能讓我開心一陣子,滿有成功感的,雖然半百,即五十篇的食評不算甚麼,但相信我如能堅持,定能積少成多,更希望文筆和拍攝技巧(現在可是兩者也缺啊!)能更上層樓!這天母女二人共聚午餐的星期二,我這次還是想留在APM裡便先行在商場內找吃的,十二時半左右經過紅螞蟻已有一小條的人龍,看過餐牌還可以的便拿了個籌再到其他地方看看。來到了Food court,看見上次想吃的豚板屋又再次引回我想吃那鐵板飯的癮,在兩者中選了很久最後決定到後者去!豚板屋主打的當然是豬肉的套餐,當中最受歡迎的是芝心吉列豬扒餐,但怕熱氣加上病還沒好的我就不好要吉列了,其次是洋蔥炒豬肉片鐵板套餐($38),這個是我一直想叫的,但卻發現原來還有不太起眼的煎龍脷柳的選擇,在兩者中又花了些時間才能下決定(真是有選擇困難症!),因比較少機會吃魚,所以點了煎龍脷柳鐵板套餐($48)配白飯(還有炒飯和茄汁炒飯可選)和磨菇醬汁(另還有蒜香汁和另一款好像是辣汁的選擇),還附送一杯汽水橙汁。店員告知龍脷柳製作需時,要等較長的
,得到別人支持時更是能讓我開心一陣子,滿有成功感的
,更希望文筆和拍攝技巧(現在可是兩者也缺啊!)能更上層樓!

,在兩者中選了很久最後決定到後者去!

,在兩者中又花了些時間才能下決定(真是有選擇困難症!
),因比較少機會吃魚,所以點了煎龍脷柳鐵板套餐($48)配白飯(還有炒飯和茄汁炒飯可選)和磨菇醬汁(另還有蒜香汁和另一款好像是辣汁的選擇),還附送一杯汽水橙汁。店員告知龍脷柳製作需時,要等較長的時間,不過對我們而言也沒所謂,下單了便坐著等叫號碼。

等了約十分鐘,燈牌終於出現我的籌子號碼,立刻走去拿餐。盤子一拿上手是意料之外的重手
,難怪店員在告訴我鐵板很熱的同時更提醒我盤子有一定的重度。急急拿回桌上放下,成品是十分的有熱力,熱辣辣的冒著熱煙很吸引
,而當中除了一塊頗大的煎龍脷柳、煎得很對辦的太陽蛋在白飯上外,還有非常豐富的配菜
,內容包括一大團的椰菜絲、薯仔粒、車厘茄和西蘭花,整體色彩配搭得宜,菜多均衡營養,眼見已叫我「口水流」了
,而磨菇醬汁是欲一個小膠盒送上,自行調教味道,很不錯!
整份套餐的配套
先試當中的椰菜絲車厘茄,兩者都相當新鮮脆口
,反而西蘭花則可能煮得未鯛時間,有點過硬。
至於薯仔粒份量也不少,我沒吃全給了母親,母親說是偏鹹了一點但還是全吃掉了。
豐盛的配菜
再來是試龍脷柳,雖然店子主打的是豬,但處理這個魚也很有水準!
龍脷柳煎煮時間恰當,沒有煎得過燶的情況,而且大大塊的好讓我可以給母親試上少許。龍脷柳的味道也叫我倆驚喜
,雖是雪藏貨但也沒雪味之餘魚肉也是滑滑的,肉質令我們十分滿意。
大大塊滑溜魚柳
太陽蛋反光的表現十分煞食
,伴和放於下方的白飯同吃已是滋味非常。將醬汁和椰菜絲一起和飯混和同吃,是想不到的好吃
,白飯中夾雜了點爽口的椰菜絲,加上不濃不淡的醬汁,再主要是那有一定熱度的感覺,十分惹味!
煞食太陽蛋
這裡的食物味道是偏淡的,相信沒下多少鹽巴,其實加上醬汁而言已很夠味道,而且整個成品不油不膩,相比隔壁的人氣食店Pepper Lunch來說,感覺更是健康,而整個套餐的份量也很適當,價錢又不貴
,對這個午餐我是相信的滿意,更想說快些來試試洋蔥炒豬肉片鐵板套餐呢!

2011-10-25
整份套餐的配套
大大塊滑溜魚柳
煞食太陽蛋
豐盛的配菜
  • 煎龍脷柳鐵板套餐
2011-08-23 6 瀏覽
今日約了朋友到觀塘,晚飯選擇在apm的fd court哇!! 那日是星期五,但已經人山人海了要霸位都用左20分鐘=_= 只是2人而已!apm有咩好食呢,pepper lunch又有點悶所以就到這間和pepepr lunch差不多的!食物-- 份量好足,一定好飽仲有機會食吾哂個pan裡有一塊egg 幾朵西蘭花 有d potato 炒飯仲有主角豚肉聽起來, 已經知道是十分的不相襯了感覺上食物是各有各的全部的東西本身都是沒有味道,記住要點醬=]味道是不錯的,但不會有驚喜份量是完全吃得過的service-- 有位女生在外邊幫手叫人客拎取食物我不好意思的在買完後問佢汽水可否走冷佢就即刻幫我follow!不幸的廚房的人還是搞錯了 而那女生一見到仲有冰就即刻叫他們換過wow可見員工的heart! 要讚下$38就餵飽了自己
好重啊個pan
今日約了朋友到觀塘,晚飯選擇在apm的fd court
哇!! 那日是星期五,但已經人山人海了
要霸位都用左20分鐘=_= 只是2人而已!
apm有咩好食呢,pepper lunch又有點悶
所以就到這間和pepepr lunch差不多的!

食物--
份量好足,一定好飽仲有機會食吾哂
聽起來, 已經知道是十分的不相襯了
感覺上食物是各有各的
全部的東西本身都是沒有味道,記住要點醬=]
味道是不錯的,但不會有驚喜
份量是完全吃得過的

service-- 有位女生在外邊幫手叫人客拎取食物
我不好意思的在買完後問佢汽水可否走冷
佢就即刻幫我follow!
wow可見員工的heart! 要讚下

$38就餵飽了自己
2011-08-13 9 瀏覽
5月4日, apm原來平日夜晚都有咁多人, 連foodcourt都人頭湧湧, 當然最多人嘅一定係pepper lunch~ 不過, 望一望隔離開咗一間又係鐵板飯, 竟然係以豬肉主打, 擺明砍pepper lunch啦~ 試一下~::: 燒豚肉漢堡扒套餐配雞蛋炒飯 ::: $42個鐵板雖然都係熱辣辣, 但係d料就已經ready晒, 嗰塊豚肉扒都已經熟到燶添, 都唔駛再熱佢啦… 一咬豚肉扒第一感覺係好乾, 肉地雖然唔韌, 但係有d鞋口, 豬肉味道唔夠, d燶咗嘅面頭仲有d味... 雞蛋炒飯原來係分開太陽蛋同炒飯, 味道係唔錯, 蛋幾新鮮, 吉爆佢漏汁落炒飯更添蛋香~ 椰菜絲太多水, 冇乜味… 薯仔係一敗筆, 同成個鐵板飯都好似唔太夾… 隨飯加送一款醬汁, 好似要咗蒜茸汁, 個汁撈埋本身已經好有味嘅飯, 味道又會多過頭, 點豚肉扒又唔入味, 最好就撈淡而無味嘅椰菜絲~個鐵板都冇作用嘅, 而今次食嘅主角燒豚肉漢堡扒亦都好失色… 俾多次機會下次試多一次.

::: 燒豚肉漢堡扒套餐配雞蛋炒飯 ::: $42

燒豚肉漢堡扒套餐配雞蛋炒飯
2011-05-04
2011-08-07 6 瀏覽
七月二十六日 (星期二)踏入工作Peak Season的最後階段,吃快餐也是在所難免當中,apm的Foodcourt是我們常到的地方,貪其選擇多老公仔是日就選了豚板屋,因有其最喜愛的燒雞扒鐵板套餐不過這裡的食物質素甚飄忽,好不好,看你的彩數今次老公仔總算有運雞扒煎得金香,雞肉雖厚,仍能保持嫩滑生菜很新鮮,唯炒飯不夠熱,要扣分還遇上了上次見到的"追數女",她其實是個很有責任心的店員每次叫號都緊張食客是否miss了叫號,有點神經緊張似的香港人...放鬆啲喇!!
七月二十六日 (星期二)

老公仔是日就選了豚板屋,因有其最喜愛的燒雞扒鐵板套餐
不過這裡的食物質素甚飄忽,好不好,看你的彩數
燒雞扒鐵板套餐
今次老公仔總算有運
雞扒煎得金香,雞肉雖厚,仍能保持嫩滑
生菜很新鮮,唯炒飯不夠熱,要扣分

還遇上了上次見到的"追數女",她其實是個很有責任心的店員
每次叫號都緊張食客是否miss了叫號,有點神經緊張似的
香港人...放鬆啲喇!!
2011-07-26
燒雞扒鐵板套餐
2011-07-06 13 瀏覽
到APM行街,便到1樓美食廣場食LUNCH,第一次食呢間,落單之後唔是等好耐訧到。我是食佢既芝心吉列豬扒飯,好味。個芝心吉列豬扒入面D芝士好香同是流出來的,入口是好鬆香,炸既個層皮唔好厚~~~~~~正。個飯我試左蕃茄炒飯,雖然D蕃茄味唔是好重,但是都是好香,唔會有蕃茄既酸。個醬汁是蒜香醬油汁,加落d飯到更加好味,我加了D去個配菜到,OK。其他配菜有炸薯仔 車里茄 一小朵西蘭花。仲有一隻蛋。第一次用個PAN食野,好得意。但真是要小心,因為個PAN是好熱。
到APM行街,便到1樓美食廣場食LUNCH,第一次食呢間,

落單之後唔是等好耐訧到。

我是食佢既芝心吉列豬扒飯,好味。

個芝心吉列豬扒入面D芝士好香同是流出來的,入口是好鬆香,

炸既個層皮唔好厚~~~~~~正。

其他配菜有炸薯仔 車里茄 一小朵西蘭花。仲有一隻蛋。

熱騰騰的飯黎啦~~~~
2011-07-05
熱騰騰的飯黎啦~~~~
  • 芝心吉列豬扒飯