2019-06-01 221 瀏覽
行行下街有啲肚餓,但又唔想食咁飽,想食啲小食,又想坐係食嘢。許留山有好多小食套餐,我叫左個咖哩魷魚魚蛋,加杯芒椰西米,仲配埋薄餅比你。食物都係熱嘅,舖面又唔算多人,坐得幾舒服。
2018-06-27 235 瀏覽
叫員工拿餐牌 ,竟然叫我自已睇出面牌,好啦我自已睇無所謂,就自己睇,備曬錢,出左張單 ,單尾有優惠可用 ,平時係屯門市廣場果間可即日用單尾優惠,而呢間竟然唔用得,唔用得無所謂,態度好少少講嘛,佢語氣好差 超差話:唔用得o~~第二日先黎啦聽到我火到黎,呢個員工真係好有問題,可能係想撩交打😤😤😤我走時,佢關燈,原來係趕住收工,唔想做我生意,唉,其實員工趕住收工,早講嘛,我唔買都得架,點可以亂黎架,外買d飲品全部係水,難飲到極點😤😤😤😤
聽到我火到黎,呢個員工真係好有問題,可能係想撩交打😤😤😤
2017-03-26 355 瀏覽
難得一家大細一齊去睇戲,有時間淨去咗許留山食嘢,點知叫咗三個用芒果做既甜品,哇酸到爆,一直覺得許留山芒果係最好食,依度啲芒果係酸到唔咬得,要直接吞先落得到肚牙都軟曬
牙都軟曬
2017-02-19 225 瀏覽
想在夜晚時間於屯門新墟一帶找小食一點也不容易,大部份小店已關,但我實在忍不到饞嘴,朋友說不如去許留山吧,反正也懷念這裡的咖哩小食😋一上桌我們都嘩然,這咖哩小食超大盤啊,很久都沒看見這麼豐盛,是我們的錯覺嗎?😂咖哩汁香濃微微辛辣,通通都滲進小食中,尤其彈牙的魚蛋充滿咖哩汁,更是可口的滋味。蘿蔔 大顆鮮甜沒渣根,魷魚爽口之餘又夠香辣,只有少部份牛柏葉略嫌過份軟腍不太爽脆,否則它絕對是完滿的咖哩小食。紫米露 吃起來比較不太甜,我覺得搭配榴槤很適合呢。必須要說,加了榴槤的紫米露更好吃,除了配料更豐富外,也比較有層次感~ 紫米露亦襯托出榴槤的香甜,榴槤經常被大家說熱氣,紫米露則有降火之用,兩者混合一起吃則變得溫和。
2016-03-14 286 瀏覽
榴槤芝士千層酥 $26 (7.5/10)榴槤控又有得開餐 許留山周圍都有 無得俾藉口自己吾去食啦 見到有人去左食 但係平時無咩去許留山 今次同友人行街行到攰就去左食 見到加配有優惠 原價吾知幾錢見落脹卜卜 攞上手熱辣辣 切開即刻見到黃甘甘榴槤肉 仲有牽絲芝士 食落外層好脆 內餡一甜一咸 有衝突感但個人覺得無違和 標榜D24榴槤肉 又真係好正既 榴槤肉都吾少 以小食泥講 佢稍貴 但D24喎 豪下囉 當下午茶不錯啊
榴槤芝士千層酥 $26 (7.5/10)
2015-04-17 511 瀏覽
許留山的芒果類甜品/飲品的質素在我幫襯過的多年以來都好穩定,所以我定期都會去吃一吃,解解癮。而每年許留山都做幾次團購,我多數都會買,始終它的團購不會汲及太多條款,優惠輕鬆到手﹑使用。今次試了新款甜品,我選了丸子芒 の Jumbo。哇,甜品用珍寶盤奉上,甚有看頭,自己一個人吃實在爽到hihi。XD份量可觀之外,配料也很豐富,芒果肉+芒果沙冰+芒果布甸+芒果汁+QQ丸子,芒味滿足,正。本身都喜歡食許留山的蘿蔔糕,最愛的是入面有不少冬菇絲,今次團餐都配有一件,可令我回味一下。團餐會回贈$20現金劵,即是這個餐只需$32,抵食到無話可說﹗

2015-03-28
用餐優惠
團購
2014-03-15 483 瀏覽
食左十幾年許留山, 見住佢D價錢不斷攀升, 難得見佢起某團購網站出團購優惠, 即刻衝去買團購套餐包括2個自選甜品+芒果糯米茲+芒果凍餅多芒椰汁黑糯米 黑糯米夠淋, 芒果雪芭好香好甜, 芒果還可以, 但有D酸多芒小丸子小丸子夠煙韌, 芒果汁都好香芒果凍餅好硬, 同想像有好大出入, 以為好大件, 原來只係大過手指公, 有D比人呃既感覺, 唔係團購包左都唔會食芒果糯米茲一般

團購套餐包括2個自選甜品+芒果糯米茲+芒果凍餅
多芒椰汁黑糯米
多芒椰汁黑糯米
黑糯米夠淋, 芒果雪芭好香好甜, 芒果還可以, 但有D酸
多芒小丸子
多芒小丸子
小丸子夠煙韌, 芒果汁都好香
芒果凍餅
芒果凍餅
芒果糯米茲
芒果糯米茲
一般
題外話/補充資料: 團購野, 冇希望就冇失望啦....
2014-03-09
用餐優惠
團購
2011-05-31 17 瀏覽
最近,什麼「起雲劑」鬧得滿城風雨,為了我未來的兒子著想,決定放棄光顧「貢茶」。哈!下午茶,想來點滋潤的,女仔始終需要補補身子。由於貢茶暫時被我剔出考慮之列,許留山則成了「後備一號」。不像市中心的分店,雅都的分店沒有很多人。只有兩位說話很吵的師奶及一對年齡相差數十載的男女。隨意找了個位坐下,阿姐急不及待地走過來問我要什麼。「還未看好啊‥‥」後尾才知道今天進行服務評估,怪不得阿姐如此落力。點了滋潤系列的「南北杏木瓜雪耳」。味道清淡,甜味卻有點「手作」。即是,甜得不自然‥‥不過木瓜份量夠多,雪耳沉在碗底,南北杏幾粒浮在水面。碗子細,份量少。不出兩三下動作就將整碗清空了‥‥「快樂時光過得真係快」盛惠廿四元。有點貴。
最近,什麼「起雲劑」鬧得滿城風雨,
為了我未來的兒子著想,決定放棄光顧「貢茶」。
哈!

下午茶,想來點滋潤的,
女仔始終需要補補身子。

由於貢茶暫時被我剔出考慮之列,
許留山則成了「後備一號」。

不像市中心的分店,
雅都的分店沒有很多人。
只有兩位說話很吵的師奶及一對年齡相差數十載的男女。

隨意找了個位坐下,
阿姐急不及待地走過來問我要什麼。
「還未看好啊‥‥」
後尾才知道今天進行服務評估,
怪不得阿姐如此落力。

點了滋潤系列的「南北杏木瓜雪耳」。
味道清淡,甜味卻有點「手作」。
即是,甜得不自然‥‥
不過木瓜份量夠多,雪耳沉在碗底,南北杏幾粒浮在水面。
碗子細,份量少。
不出兩三下動作就將整碗清空了‥‥
「快樂時光過得真係快」
盛惠廿四元。有點貴。
2011-05-31
2010-11-15 15 瀏覽
甜品唔一定係夜晚食既, 今次當tea食熱龜靈膏夠熱, 但唔夠甘, 個味好清, 較易入口. 但感覺上無咩效用, 正所謂, 苦口良藥, 越苦越強. “雖然苦, 但係有益bor”香芋紫米布甸色: 個顏色淡紫色好靚香: 椰汁味夠香味: 甜咗啲, 啲紫米煙煙靭靭有得咬下又幾好
甜品唔一定係夜晚食既, 今次當tea食

熱龜靈膏
龜靈膏

色: 個顏色淡紫色好靚
香: 椰汁味夠香
味: 甜咗啲, 啲紫米煙煙靭靭有得咬下又幾好
2010-11-14
龜靈膏
2009-09-10 23 瀏覽
係屯門食完飯之後......唸住搵個甜品食下繼續行街街......岩岩係見到呢度有間許留山.....第一個唸法係....有咩新野食呀?? 未入間舖,見到個甜品list 有個叫做「芒果寒天白雪」,專for外賣..好!一於試一試....一黎就見到個好得意o既特大外賣杯...^___^~ 入面有多芒果粒.再加芒果汁,d 芒果幾甜,感覺好juicy ~~.佢都落得幾足料...食完好飽飽!!!!!!!我最鐘意係上面有一粒粒QQ o既寒天~~口感幾特別~(我都係第一次試~~)行行下街想食d 新款甜品,lee 款都唔錯o架~~佢好似仲有其他款~Anyway…值得推介!!!!~

覺好juicy ~~
.佢都落得幾足料...食完好飽飽!!!!!!!

Anyway…值得推介!!!!~

d寒天條都幾多~
2009-09-10
d寒天條都幾多~
  • 芒果寒天白雪
2009-02-23 15 瀏覽
對女性來說,「人唔補好易老」這句話一點也沒有錯。出外吃飯多了缺乏湯水的滋潤,加上天氣忽冷忽熱,又要通頂趕報告,樣子很殘。下午茶時間回家路經許留山,決心入內進補一下。聽聞芒果太濕熱,吃得多易生瘡。最終決定要一碗南北杏木瓜雪耳(熱)。整體來說,水準普通,與家中自家製的無異,只是懶得下廚才花$18元吃碗小小的糖水。糖水不是太甜,反而木瓜甜甜的,加上雪耳等高纖菌類,實在是女性的至愛。

下午茶時間回家路經許留山,決心入內進補一下。

整體來說,水準普通,與家中自家製的無異,只是懶得下廚才花$18元吃碗小小的糖水糖水不是太甜,反而木瓜甜甜的,加上雪耳等高纖菌類,實在是女性的至愛。

2008-08-11 10 瀏覽
剛吃了午飯不久就到時候看the mummy看戲當然少不了吃點零食在許留山買杯飲品吧!椰芒粒粒爽椰子味道不夠幸好的是芒果粒夠多芒果味完全蓋過了椰子的味道但價錢頗貴如果人數是雙數比較化算只有三個人的我們要犧牲一下......順帶一提此處人手實在不夠一位阿嬸要serve差不多10人光光是三杯飲品就等了差不多10分鐘.....
剛吃了午飯不久就到時候看the mummy
看戲當然少不了吃點零食

在許留山買杯飲品吧!
椰芒粒粒爽
椰子味道不夠
幸好的是芒果粒夠多
芒果味完全蓋過了椰子的味道
但價錢頗貴
如果人數是雙數比較化算
只有三個人的我們
要犧牲一下......

順帶一提
此處人手實在不夠
一位阿嬸要serve差不多10人
光光是三杯飲品就等了差不多10分鐘.....
2008-04-28 9 瀏覽
2008/4/27小食和朋友行街行到一半,就在這裡歇歇腳。先用贈劵換了芒椰撈0野食,外型討好:一邊是哈蜜瓜和西瓜波波,另一邊是士多啤梨塊,中間是幾塊芒果件和一堆煙煙un un的椰果,色彩繽紛,生果既新鮮又清甜;底部是混入芒果肉打成的雪糕(/雪芭﹖),口感爽爽的,夏天吃夠哂涼快。口痕痕再加多個新款小食,油酥餅拼咖哩薯仔及白汁粟米,醬汁只用叮叮加熱,不過酥餅就即叫即煎熱,等了一會才有得吃。賣相不錯啊﹗兩塊小酥餅各有一個飲水紙杯裝著,先將醬汁隊入去,就可以拿上手吃了。前者味道很辣,我吃了一滴就不再吃了,後者味道又不錯,粟米粒很清新,像是新鮮整出來的...但朋友一句''罐頭粟米湯﹗'',唔~~~沒錯,味道就像粟米湯呢﹗哈哈果然是油酥餅,雖然沒有那陣油膩味,不過紙杯到最後也吸了很多油出來~~~
2008/4/27小食

陳d山
2008-04-26 20 瀏覽
2008/4/24小食昨晚轉涼的關係,今朝早發覺自己有點不妥,而且喉嚨痛了整天,放工就去吃個龜苓膏止止佢。因為用爸爸送來的贈卷,吩咐之下就要了最貴的靈芝味,習慣不加任何糖類吃的,原味是偏帶苦,吃完沒有那種冰涼的感覺,膏質較為林,細細盎的給我十多啖就吃完了。希望「難吃」的東西對我有好處吧=w=”””
2008/4/24小食

希望「難吃」的東西對我有好處吧=w=”””
2008-04-07 23 瀏覽
話說同友人去左周圍搵哩緊會考我地要到既試場,又熱又曬,搵完個口都乾哂....加上好似好耐無飲過,就suggest去買許留山既野飲其實我系中意佢有得飲又有得「食」,哈哈去到叫左芒果爽同雪蛤爽,因為天氣好熱,我地仲衰衰地甘走左入鋪等,哈哈擰到野飲走個陣我講左句「你估下唔撈均會唔會無甘好飲啊啦?」啊姐就即刻話「你撈左先飲啦,甘會好飲啲咖」唔知甘算唔算有問必答呢? 嘻嘻。芒果爽既芒果味當然系重d,雪蛤爽我就覺得好似甜d,但系其實...我覺得2杯無咩分別,朋友就話雪蛤爽d 0者喱狀既野系實d,我就食唔出啦。不過真系幾好飲既,用哩消暑真系好好。
話說同友人去左周圍搵哩緊會考我地要到既試場,
又熱又曬,搵完個口都乾哂....
加上好似好耐無飲過,就suggest去買許留山既野飲
其實我系中意佢有得飲又有得「食」,哈哈

去到叫左芒果爽同雪蛤爽,因為天氣好熱,
我地仲衰衰地甘走左入鋪等,哈哈

擰到野飲走個陣我講左句「你估下唔撈均會唔會無甘好飲啊啦?」
啊姐就即刻話「你撈左先飲啦,甘會好飲啲咖」
唔知甘算唔算有問必答呢? 嘻嘻。

芒果爽既芒果味當然系重d,雪蛤爽我就覺得好似甜d,
但系其實...我覺得2杯無咩分別,
朋友就話雪蛤爽d 0者喱狀既野系實d,我就食唔出啦。
不過真系幾好飲既,用哩消暑真系好好。
陳d山