2019-08-31 3135 瀏覽
P小姐既生日飯💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️因為我地一齊左咁耐都未食過鐵板燒😹所以專登喺特別既呢日帶佢去食👆🏻先介紹下呢個餐既食物💁🏻‍♀️💁🏻‍♂️✅什錦前菜✅沙律✅原隻活龍蝦(刺身/鐵板燒)✅刺身拼盤✅茶碗蒸蛋✅鐵板燒銀雪魚✅特級美國牛肉(薄燒/厚燒)✅龍蝦頭味噌湯✅炒飯/稻庭烏冬(冷或熱)✅甜品.講下重點先龍蝦🦞 今日我地好好彩😬靚仔師傅揀左隻大Size既俾我地👅👅👅佢Suggest我地一半用黎做刺身 一半鐵板燒😼咁可以試曬兩種口味✌🏻👏🏻果然兩隻都超正 刺身爽甜 肉質好彈牙🤤鐵板燒完更加香口 仲用左龍蝦既膏做左個醬😮一入口就融 仲要食到好鮮香既膏味 心心眼到不得了😍😍.銀雪魚又係屈曬機🤣🤣🤣先用左啲蜆同洋蔥淆左個湯🥘同一時間就燒個魚🐟魚熟左再放落個湯度🤩呢啖湯只可以講係 滿 分 呀!!😮😮點解可以鮮甜到咁 太過份😱銀雪魚本身已經無得頂 又唔腥又濃魚味🤘🏻啲肉又好滑 👍🏻燒完更加加分 配埋湯一齊飲真係一試難忘😻.牛肉揀左厚燒 要左medium rare肉汁豐富 牛味濃郁 肉質好腍滑🤤師傅控制得個火喉好好😎連埋蒜片同埋少少鹽食 更加帶出肉既甘香可口🤗.炒飯都好有心思😙落左牛肉碎 利用天然牛肉汁去提升
P小姐既生日飯💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️
因為我地一齊左咁耐都未食過鐵板燒😹
所以專登喺特別既呢日帶佢去食👆🏻
先介紹下呢個餐既食物💁🏻‍♀️💁🏻‍♂️
✅什錦前菜
✅沙律
✅原隻活龍蝦(刺身/鐵板燒)
刺身拼盤
✅茶碗蒸蛋
✅鐵板燒銀雪魚
✅特級美國牛肉(薄燒/厚燒)
✅龍蝦頭味噌湯
✅炒飯/稻庭烏冬(冷或熱)
講下重點先
不過HP整體都好滿意 餐廳服務週到😍
侍應都好樂意介紹每一味餸💁🏻‍♀️
環境舒服 令你可以慢慢享受煮同食既過程🌝
食完呢餐一致認為有下次👍🏻
成個餐$2280(未加一)
齋睇價錢會覺得貴 但其實以晚市鐵板燒黎講 再考慮埋食材都算抵食👍🏻
沙律
什錦前菜
刺身拼盤+龍蝦刺身
茶碗蒸蛋
龍蝦鐵板燒
鐵板燒銀雪魚
特級美國牛肉(厚燒)
龍蝦頭味噌湯
炒飯
沙律
什錦前菜
刺身拼盤+龍蝦刺身
茶碗蒸蛋
龍蝦鐵板燒
鐵板燒銀雪魚
特級美國牛肉(厚燒)
炒飯
  • 龍蝦刺身
2019-03-24 2913 瀏覽
朋友介紹中港城內有間日本料理,幾經兜轉終於嚟試一試,店內裝潢比較簡樸,以木製裝飾為主。lunch menu大概有二十多種選擇,今次就試一試佢地個招牌魚生飯。魚生飯內有三文魚、吞拿魚、帆立貝、三文魚子、油甘魚及甜蝦等多款刺身。帆立貝好大粒,厚實而又粘口,證明很新鮮。三文魚給的是背位部份,鮮美得很。而吞拿魚是淡粉紅色的,比較接近腩位的部份,油脂分布很平均,咬下去真的會爆油出嚟,絕對肥美,不過略帶一點筋,如果沒有筋就更加Perfect啦!至於價錢我覺得就見仁見智啦,不過本人覺得好食嘅話貴啲都冇所謂。食完大大碗嘅魚生飯,仲有一碗小烏冬和面豉湯跟上。實在太滿足了!至於環境方面我覺得還算可以,因為枱與枱之間有距離,傾計方面都比較有D私隱。
魚生飯
魚生飯
2019-03-21 2061 瀏覽
面對工作壓力,lunchtime 應該要對自己好d,食返d好嘢平衡返自己嘅心理。今日去咗福村食好西慰勞下自己可能好耐無嚟過食飯,連轉咗menu都唔知。既然有新野,當然要試下喇。我order咗一個北海道丼,頭盤上咗個野菜沙律,目測d菜同蕃茄都好新鮮,一啖食落去,有幾種唔同嘅沙律菜令到口感好豐富,個汁好特別,食落去酸酸甜甜,帶有好濃既蜜柑味等咗大概幾分鐘,個北海道丼已經做好咗,碗𥚃面有三文魚籽,海膽,牡丹蝦同蟹肉。三文魚籽食落去鮮甜多汁,粒粒都脹卜卜,撈埋d飯簡直係絕配吖再嚟試下d海膽先,海膽好大片,應該係加拿大膽,食落去有少少腥味,但都幾甜,同埋份量都算多。隻牡丹蝦十分大隻,咬落去好甜好黏口。最後仲有d蟹肉,蟹肉落咗d蟹膏入去,令到原本單調嘅甜味加曬分,撈咗蟹膏嘅蟹肉,食落去鮮甜多汁,而且蟹膏味甚濃,令人齒頰留香食完呢碗飯已經飽到上心口,點知仲有一碗烏冬同面豉湯未上,好在碗烏冬細細碗啫烏冬係粗新嘅讚岐烏冬,食落去好彈牙,湯底係木魚昆布湯,飲落去好清,再配咗少少炸蝦碎,咬落去脆卜卜都幾好味。好努力食完個烏冬同面豉湯,侍應姐姐話送杯咖啡比我飲oh my god ! 個餐實在太豐富喇,好多謝侍
oh my god ! 個餐實在太豐富喇,好多謝侍應姐姐嘅美意,咖啡真係飲唔落!唯有下次再試
福村環境其實幾好,坐得舒服。而且服務態度親切。值得大家一試
野菜沙律
北海道丼
2019-03-21
北海道丼
2019-03-05 1775 瀏覽
心情不好對自己好一點,梗係要食好西啦上左中港城平台,一眼就見到福村日本料理鐵板燒,嗰日係平日嘅中午大約12:30 ,侍應姐姐好溫柔咁詢問我喜歡壽司吧枱定係鐵板燒吧枱,最終我揀咗壽司吧枱,order 左一份午餐嘅壽司定食$250,真係好豐富有10件壽司有海膽、蔥吞拿魚茸、火炙金目鯛、油甘魚、深海池魚等等,魚類全部都好新鮮,海膽又甜甜的yummy,個餐配埋日式蒸蛋丶麵豉湯同埋烏冬,最後仲有咖啡送☕️,估吾到原來好戲在後頭,咖啡真係真心好飲好濃滑,正,食左好野,心情真係好返啲喎,真係大満足喇🥰
心情不好
對自己好一點,梗係要食好西啦
壽司定食$250,
食左好野,心情真係好返啲喎,真係大満足喇🥰
2019-03-05
  • 午餐壽司定食
2019-01-23 1254 瀏覽
A table for five was reserved on a Monday evening to kick off Monday blue. Nicely decorated in Japanese style. Food is very fresh. One of my friends who doesn’t eat fish could finish all the fish dishes (sashimi and cooked) that night even fish head. Deep friend prawn head was crispy. Sashimi and sushi were like made from freshly caught seafood. We also ordered yakitoui including beef tongue, chicken wings and chicken skins. We ended our full meal with peach and pomelo sorbet.
2019-01-21
2018-11-14 1665 瀏覽
男朋友之前已經係福村食過omakase,今次就係生日再帶我黎食lunch set 🍱 一入到去侍應就帶左我地去卡位,每個卡位都有掛簾,俾你可以同身邊嘅人都有私隱咁傾計,所以個感覺已經好舒服。睇個menu嘅時候掙扎左好耐,因為好多種類都想食,所以我就叫左個三色丼餐。睇落去已經好正🤩 我簡嘅三色丼包括:左- 魚生飯 中- 油甘魚飯 右- 鰻魚飯魚生當然好新鮮好好食,但尼個set 最特岀嘅係個鰻魚飯呀❤️❤️❤️❤️燒汁嘅份量岩岩好,唔會令到成個飯水浸咁,鰻魚亦燒得夠時間,魚皮就有焦香,魚身夠厚,啖啖肉🤤 下次要叫番個正常size嘅鰻魚飯食先得😍男朋友叫嘅係刺身定食定食包括有味噌湯、蒸蛋、白飯同一小碗烏冬總共有5款刺身,全部都係厚切,口感十足,而且好新鮮👍 唔好以為咁嘅份量會唔夠飽,因為刺身嘅油質都好豐富,所以就算係男士食都無問題。餐廳亦明白因為刺身嘅油膩感會食到飽飽滯滯,所以都有新鮮嘅海苔同紫蘇葉🌱做伴碟,夾住刺身黎食,就可以食到另類嘅鮮味🤤以午市嘅價錢食到尼種質素係物有所値,不過我地兩個都贊成下次應該叫一個刺身定食,再加一個正規鰻魚飯,咁就可以滿足晒兩個願望啦🎊

三色丼

睇落去已經好正🤩 我簡嘅三色丼包括:
左- 魚生飯 中- 油甘魚飯 右- 鰻魚飯

下次要叫番個正常size嘅鰻魚飯食先得😍

男朋友叫嘅係刺身定食

定食包括有味噌湯、蒸蛋、白飯同一小碗烏冬

三色丼
2018-09-06 1779 瀏覽
老闆相約Lunch,當然唔敢指定食乜,最後他本人決定來褔川⋯⋯記得這食店初開之時,曾到訪過吃鐵板燒,太耐了⋯⋯印象中只記得好貴老闆問,想食鐵板燒還是定食,我提議定食比較方便傾嘢決定點魚生飯定食,喜歡隨了有魚生飯外,有例牌嘅沙律菜、麵豉湯,還有我喜歡的烏冬魚生飯份量剛剛好,而且很新鮮,另外點了鐵板海鮮餐,有麵豉湯、烏冬、蝦、銀鱈魚,帶子,還有一碗炒飯,樣樣少少,加加埋埋,感覺很豐富,食完很滿足每個定食都會跟咖啡或雪糕,但個人覺得,午餐價錢以$250一個人,應該包雪糕及咖啡囉⋯⋯

老闆問,想食鐵板燒還是定食,我提議定食比較方便傾嘢

魚生飯定食

魚生飯份量剛剛好,而且很新鮮,

魚生飯定食
鐵板海鮮定食
一家三人行又來到福村吃日本菜,之前吃過數次,味道十分不錯,環境温馨又寧靜。這個前菜日本蕃茄是他們送的外表看起來很漂亮,有些小花瓣作點綴。青色的蕃茄酸酸甜甜很開胃,配上帶小小甜味的透明啫喱吃,這個配搭很有趣。第一次嚐這裡的手卷。味道不似預期我是拍了張照片就馬上吃這個手卷,生怕放久了紫菜會變淋。可是一放入口,紫菜是淋掉了的,一點都不脆,而軟殼蟹很軟🤣不太脆身和不夠香口,但勝在足料,吃到底層還有軟殼蟹剩。而壽司飯是温温的,怪不得紫菜軟掉了。這個蟹籽沙律很好吃,蟹籽份量一般,不多不少,青瓜絲和蟹柳絲切成幼條,平均沾上沙拉醬,撒上白芝麻,增加芝麻的香氣,不過這個價錢吃一個份量這麼少的沙律是有點貴。刺身十分新鮮和肥美厚身。三文魚腩油脂分布很好。鰻魚壽司的鰻魚十分厚肉肉質嫩滑有彈性,不會燒得過老。帶子十分鮮甜。海膽呈橙黃色,入口細膩,幾乎入口即溶,味道鮮甜,一點腥味都沒有。而壽司飯微微酸,也是很好吃。吃完冷的食物便來碗熱湯吧!油豆腐外皮有點酥酥的,完全吸了湯的鮮味,充滿鹹香味。湯裡頭還有很多葱,令鮮甜的魚湯外多了份淡淡的葱香。湯沒什麼油星,一點都不油膩。喝完湯胃暖暖的,十分舒服這個什錦炸天婦羅新鮮炸

日本青蕃茄啫喱

這個前菜日本蕃茄是他們送的

炸軟殼蟹手卷

第一次嚐這裡的手卷。味道不似預期

蟹籽沙律

三文魚腩刺身,吞拿魚刺身

刺身十分新鮮和肥美厚身。三文魚腩油脂分布很好。
鰻魚壽司

鰻魚壽司的鰻魚十分厚肉
肉質嫩滑有彈性,不會燒得過老。

帶子壽司,海膽壽司,吞拿魚小卷

𩶘魚奶湯

吃完冷的食物便來碗熱湯吧!

什錦炸天婦羅

這個什錦炸天婦羅新鮮炸出來,熱辣辣!
有蝦、茄子、南瓜、蕃薯等等。炸粉薄薄一層,十分香脆。炸蝦更是超大條,啖啖肉。不過略嫌油了些少。

特級美國牛肉厚燒

每次吃都必點的!放在岩鹽上燒的牛排🥩
牛味很重,肉質新鮮,不會燒得過老。肉汁豐富,吃的時候,擦一擦塊鹽板,增加一點鹹香味。

蜜瓜+紅豆牛乳布甸

最後,以香甜多汁的日本蜜瓜和紅豆牛乳布甸為這頓飯劃上完美句號

日本蜜瓜被細心切成一塊塊方便食用
十分清甜。而布甸口感細緻軟細滑,帶濃濃的牛乳味和甜甜的紅豆,十分滿足!

2018-06-16
蜜瓜+紅豆牛乳布甸
  • 時令水果+紅豆牛乳布甸
  • 靜岡蜜瓜
2018-01-31 1929 瀏覽
跟幾位朋友午餐聚會, 想揾間座得舒服既地方食吓壽司刺身定食, 就諗起福村 呢次安排我地坐大房,夠闊落又可以隔開鐵板燒既氣味呢度既定食款式好多, 壽司刺身鐵板天婦羅熱食都有, 對於有選擇困難症既我黎講 , 一直掙扎於壽司,刺身之間 . 同朋友傾吓計,好快食物逐一上檯刺身定食帆立貝吞拿三文魚件件厚切,仲有大大隻牡丹蝦tim 鐵板海鮮定食朋友仔order既, 陣陣牛油香味,大大粒帆立貝好吸引呀 刺身飯定食都係厚切啦, 同刺身定食既魚種差不多好啦, 最後到我既..... 壽司定食有八貫壽司,仲有反卷,甜蛋夾雜左蔥花,更突出蛋香🍣我最愛既海膽, 蔥吞拿魚腩軍艦就緊係要第一時間趁紫菜仲挺身先食啦~ 🍙食飽飽, 仲可揀雪糕 或 咖啡 tim
呢次安排我地坐大房,夠闊落又可以隔開鐵板燒既氣味
同朋友傾吓計,好快食物逐一上檯

刺身定食

帆立貝吞拿三文魚件件厚切,仲有大大隻牡丹蝦tim
鐵板海鮮定食
朋友仔order既, 陣陣牛油香味,大大粒帆立貝好吸引呀

刺身飯定食

都係厚切啦, 同刺身定食既魚種差不多
好啦, 最後到我既.....
壽司定食

有八貫壽司,仲有反卷,甜蛋夾雜左蔥花,更突出蛋香🍣

食飽飽, 仲可揀雪糕 或 咖啡 tim
2017-10-14 1731 瀏覽
这点东西吃了我$6000😓只喝茶!还没点饮料🙈🙈刺身还巨腥!🙈🙈牛舌也很腥!东西巨小份!价格是真贵!吃完忍不住想骂脏话!!香港日料价格真心太离谱了!现在我想真体会到了🙈🙈
2017-09-19 3891 瀏覽
放假約了朋友在中港城相見,因她在附近上班推介了這間餐廳食lunch門口已經有一幅餐牌 裝修也很有日本風味 內很多不同類型的Sake 有Bar枱可以直接望到師傅做料理用餐前還提供了濕毛巾給顧客來抹手不停的斟熱茶沙律做頭盤 配上芝麻醬,非常開胃鰻魚料理 熱辣辣的鰻魚連醬汁,應該是慢烤的 非常淋身也很入味蒸蛋 滑嘟嘟的 入邊有菇有魚蛋 味道很豐富蘆筍配上辣明太子醬 突顯了蘆筍的甜甜味道烏冬 爽口彈牙 配上清湯麵豉湯 內有一塊豆腐 不是用粉開的 很夠味道最後必須配上咖啡或甜品我選的是綠茶雪糕,很多奶味味道 賣相 衞生 服務 抵食 推介

用餐前還提供了濕毛巾給顧客來抹手
不停的斟熱茶
沙律做頭盤 配上芝麻醬,非常開胃

鰻魚料理

熱辣辣的鰻魚連醬汁,應該是慢烤的 非常淋身也很入味
蒸蛋 滑嘟嘟的 入邊有菇有魚蛋 味道很豐富
蘆筍配上辣明太子醬 突顯了蘆筍的甜甜味道
烏冬 爽口彈牙 配上清湯
麵豉湯 內有一塊豆腐 不是用粉開的 很夠味道

最後必須配上咖啡或甜品
我選的是綠茶雪糕,很多奶味

賣相

衞生

推介

• 蒸鰻魚飯定食
2017-07-23 1307 瀏覽
來這裡幾次也是吃鐵板,但夏天天氣太熱,故此主人公要求今次改吃其他,我這位順德人當然沒問題,而且也想試試這裡鐵板以外的食物今天我跟主人公order 了Omakase ,因為主人公對熟魚很怕腥,只吃銀雪魚,我們就選了有銀雪魚的Omakase,價錢是$1300/位,我覺價錢是合理的,那就這樣決定了今次來到坐和式枱,私人空間很好,沒人毛看到我地食相先來一個冷盤前菜,梅子凍汁茄子,頂頂是薑絲,三者配合起上來味道很夾,淡淡之中帶點酸酸辣辣的,夏天吃很醒胃之後是波菜沙律,這裡的波菜每次吃也很新鮮美味刺身,帶子海膽、拖羅、牡丹蝦、赤貝、醬油浸吞拿魚等等,整個擺放賣相同質量也非常好,超讚聖子皇,熟度剛好,鮮甜爽口鹽板燒牛肉,牛肉5成熟上枱,再配以慢火鹽板,美味之後的銀雪魚、壽司、冬烏,每樣也很合主人公心意,吃完還有蜜瓜作甜品,很豐盛的一餐

今次來到坐和式枱,私人空間很好,沒人毛看到我地食相

之後是波菜沙律,這裡的波菜每次吃也很新鮮美味

聖子皇,熟度剛好,鮮甜爽口

鹽板燒牛肉,牛肉5成熟上枱,再配以慢火鹽板,美味

2017-04-05 1360 瀏覽
今日提早慶祝朋友生日,就去左褔村到食真係好少先會去食高檔嘅日本料理,好開心一入到去,店員都好有禮貌款待每位客人,我地坐bar 枱,可以見到師傅為我地準備食物廚師發板有幾個價位可以選擇,我地揀左$1300第一道黎當然係沙律前菜,用波菜做沙律,仲加左d蟹子同洋蔥,好醒胃啊仲有一份係芥末八爪魚,酸髪菜,半熟嘅呑拿魚,開胃好食,酸髮菜都係第一次試跟著就黎左個刺身併盤,佢有好多樣選擇,樣都好好食,好精緻,好正有牡丹蝦,呑拿魚,拖羅,鮟康魚肝,油甘魚腩,同海膽配油甘魚片拖羅令我畢生難忘,香港真係好小可以食到啲咁肥美嘅拖羅牡丹蝦好鮮甜,好大隻呑拿魚都好好食,我平時吾會食呑拿魚,因為覺得好腥,點知呢間一d腥味都冇,仲好甜海膽同個魚都好夾,好鮮甜爽口呢個帶子都係好鮮甜好厚肉,佢燒一燒先再放係個湯到,真係好鮮好好食呢個湯都係十分好飲同埋好清我本身以為係冬瓜嘅野,跟著店員話俾我知係叫蕪青,佢好爽口好鮮甜,再配上d葱,成個湯都好好味,呢個叫蕪青係十二月當造,平時都冇架鱈長毛蟹殻,有幾條蟹腳鋪係面仲有d金箔係面,個底係一d焗左嘅薯仔,蟹肉,忌廉,醋撈埋,都吾錯喔跟著黎左幾款壽司,呑拿魚,赤貝,生菜包住三文魚,壽
今日提早慶祝朋友生日,就去左褔村到食

真係好少先會去食高檔嘅日本料理,好開心

廚師發板
有幾個價位可以選擇,我地揀左$1300

第一道黎當然係沙律前菜,

用波菜做沙律,仲加左d蟹子同洋蔥,好醒胃啊

拖羅令我畢生難忘,香港真係好小可以食到啲咁肥美嘅拖羅

牡丹蝦好鮮甜,好大隻

海膽同個魚都好夾,好鮮甜爽口

呢個湯都係十分好飲同埋好清
跟著黎左幾款壽司,呑拿魚,赤貝,生菜包住三文魚,壽司飯,最後仲黎左個呑拿魚蓉嘅手卷,件件都好新鮮口感好好,d油脂沖滿係個口腔入面,好正,紫菜都好脆
最後黎左個甜品同水果,係富有柿同紅豆奶凍

個柿好爽口,好多汁,好甜,紅豆奶凍就好重牛奶味,兩個都好夾好好食
成餐都好滿足
褔村俾我好大驚喜,佢d野真係好精緻,樣樣都好新鮮,好少可係香港食到d咁好食嘅日本菜
每一位師傅都好好刀功亦都好nice,希望下次有機會再食
2017-03-07 1078 瀏覽
今日身痕突然想食日本野,朋友話來試下所以無booking...被安排坐鐵板燒位..店員只提及和其他位吃的東西一樣點知原來午時廚師會煮鐵板..好大油煙...想轉位又話出面full哂(但臨走出去見勁多吉枱)焗住一邊食一邊有油煙朋友叫jor壽司定食我叫jor滑豬扒定食賣相ok食物質素食第一件魚生已有筋..赤貝帶酸..紫菜林身...酸薑好咸壽司握得一般我個飯豬扒好鞋D米唔夠香唔值e個價同一價錢係尖沙咀可以有更好的日本定食
被安排坐鐵板燒位..店員只提及和其他位吃的東西一樣

朋友叫jor壽司定食我叫jor滑豬扒定食
賣相ok
食物質素

食第一件魚生已有筋..
赤貝帶酸..
D米唔夠香

唔值e個價
同一價錢係尖沙咀可以有更好的日本定食
2017-01-13 3854 瀏覽
夜裡的尖沙咀才剛甦醒,穿過華燈鬧市,走上中港城的三樓,來到福村日本料理,朋友已經到了。木系裝潢很有日式風格。一進內便是吧台,吧台一角放滿當日的魚鮮,每位客人一進來就會見到,店員也會稍作介紹,讓客人選擇待會吃些甚麼。我們選擇的是廚師發板,亦即讓廚師來選擇我們今晚的晚餐。但在製作之前,我們也能向廚師提出要求,所以總的而言,是一種隨緣又自由的點餐方式。但這種對未來菜式的微微興奮期待感,確實是不錯的享受. 第一道來的是前菜。前菜包括了蕃茄、黑豆、魚蛋和甘栗。由於甘栗較甜,所以店員建議我們最後才吃。黑豆軟滑甘香,蕃茄醒胃,魚蛋帶點微溫,中和爽彈。最後才吃的甘栗是最驚喜的:幾乎入口即溶,甘美的栗子香溢滿口腔。接下來的菠菜沙律頗為不錯。加入洋蔥和蟹子,鮮脆開胃。第三道菜是刺身拼盤。上桌時,店員詳細介紹每一道刺身,其中重點提到了以油甘魚相裹的海膽,和經炙燒表面的黑鱸魚。除此之外,還有北寄貝、帶子、牡丹蝦、拖羅等刺身。光看色澤,就知道是上乘貨色。北寄貝極之鮮脆,帶子甜美,牡丹蝦脆嫩,我喜愛的拖羅,入口便溶,很是滿足。其中油甘魚捲海膽,油甘魚片較為韌滑,一咬便滲出海膽濃香的味道來,喜歡的人應該很是過癮。我

接下來的菠菜沙律頗為不錯。加入洋蔥和蟹子,鮮脆開胃。

其中油甘魚捲海膽,油甘魚片較為韌滑,一咬便滲出海膽濃香的味道來,喜歡的人應該很是過癮。我自己就更愛黑鱸魚多一點,魚片只經薄薄一燒,想不到入口炭香驚人地烈,而馬上又嘗到冰滑鮮美的魚肉刺身,風味獨具。
緊接的銀鱈魚是精緻之作。魚肉和魚片分開處理:魚肉香煎,魚皮炸脆,再放在一起來吃。魚皮薄如紙,極脆,口感乾脆利落,然後咬到豐腴煎香的銀鱈魚,兩者交融,層次感強。
相較銀鱈魚的脆嫩,磯燒鮑魚則是爽滑,更細心地切好一片片,佐以鮮香的鮑魚汁,完全不遜於銀鱈魚。
接下來是幾款壽司,例如油甘魚、燒三文魚腩、藍鰭吞拿魚等,每道都置有少許調料,令口感味道更豐富。例如藍鰭吞拿魚上一點清爽的酸味,剛好帶出刺身的魚味。而又像燒三文魚腩,肥美滑腴自不待言,佐以點點魚子和脆絲,口感更佳。

吃到此時,已是大半飽。雖福村裝潢典雅,但氣氛卻不像一般高級餐廳般帶點冷冷的距離感,店員、師傅都極為好客,很容易便打開話匣子,相談甚歡,好似是好朋友一樣,有種到了好友家裡作客的感覺,氛圍溫暖親近
拖羅手卷也是今晚至愛之一。拖羅蓉腴滑豐美,夾著天婦羅碎來吃,口感極清爽利口,份外鍾意。
接下來是一道蜆肉湯,清中帶鮮,暖人心胃。蜆肉很是肥美。
在上甜品前還有一道菜,原來是餐廳新創的菜式:鰻魚一口糯米飯。以小巧的蒸籠相承,打開後就看見一大塊色澤光亮的鰻魚肉。鰻魚肉肥厚惹味,下面是軟糯的糯米飯,飯下是荷葉,味道清香。咀嚼時,糯米飯和鰻魚肉包裹彼此,味道格外相夾,予人溫和又厚足的感覺
甜品是時令水果和紅豆奶凍。這季當造的是富有杮。剛熟的富有杮,爽身,脆口,果汁豐溢,放多幾天的話,就會變腍,開始有滑中藏脆的口感。福村的是較爽身的版本,和軟滑的紅豆奶凍相對照,層次不俗。值得一提的是奶凍看似平凡,但乳香卻格外地濃,是今晚的完美句號

第一次嘗試廚師發板,特別期待,福村沒有令我失望,每道菜都水準甚高,而尤其當中的刺身壽司令人滿意。聽店員介紹,鰻魚一口糯米飯是新菜式,味道溫和鮮軟,份量拿捏甚佳,值得一試。但最令我喜歡的,莫過於這裡輕鬆自在的氣氛,和師傅吹水講笑,又有好野食,正正子,期待下次光顧
2017-01-11
  • 鰻魚一口糯米飯