2022-12-03 1218 瀏覽
雖然過了生日,但幸福地仍然有朋友和我慶生,真係小確幸。朋友選擇的餐廳是位於中港城的平台層。-步入餐廳,就係光猛整潔的壽司吧枱,而另-面有房間,兩邊放著四人枱,空間十分寬濶,加上適度的燈光,感覺舒適。魚生飯定食$250這魚生飯色彩繽紛,大部分以白身魚為主,還有赤身,帶子,蟹籽,甜蝦,玉子和海膽等。食材十分新鮮爽口,赤身柔軟;帶子幾厚身;而甜蝦雖然細細隻,但味道鮮美;海膽份量唔多,但滿有海膽味,而且係甜的,加上壽司飯唔會太酸或太凍,所以整體味道不錯。沙律菜十分清爽新鮮,有少少的胡麻醬;那迷你湯烏冬幾香滑,加上少少蔥花天婦羅碎,唔會太平淡無味;而那面鼓湯十分順喉,味道唔會太鹹。最後還有一小杯咖啡作結,是充滿日式風味的薄身咖啡,加埋奶,咖啡味比較mild, 是ok的.這-天真滿足!

-步入餐廳,就係光猛整潔的壽司吧枱,
而另-面有房間,兩邊放著四人枱,
空間十分寬濶,加上適度的燈光,感覺舒適。

魚生飯定食$250

沙律菜十分清爽新鮮,
有少少的胡麻醬;那迷你湯烏冬幾香滑,

這-天真滿足!
生日
中午點了一個set 餐,安排座吧枱,面對三個吧枱的深水埗不如的刺身師傅,他們互相吹水,夾雜少許粗口。影響我進食的意慾,食咁耐佢哋傾咁耐,彷彿深水埗的垃圾壽司店一樣。真不該!食物方面可以,不咸!員工安靜一點就可以,還有希望刺身師傅不要在吧枱位置玩手機啦!別忘記你是切魚生的!另外一個女職員的服務態度不錯,是帶位的,看到我喝茶差唔多喝完斟茶給我,最後送上一杯熱咖啡,這杯咖啡很好喝,全份set餐我喜歡這杯咖啡。

2022-11-01
2022-09-10 1421 瀏覽
福村日本料理鐵板燒 【Overall 評分】食物質素:★★★★★☆環境感覺:★★★★★★服務質素:★★★★★☆衛生指數:★★★★★☆抵食指數:★★★★打卡指數:★★★☆回頭指數:★★★★★★🔜 以前未有Covid-19前,去親中港城就係要搭船去珠海Stock Take,估吾到近日得知,原來平台上暗藏左數間餐廳,其中一間就係由日本料理界宗師級的西村弘美所主理嘅日式鐵板燒料理「福村日本料理鐵板燒」,主打鐵板燒同Omakase。選址雖然偏門隱蔽,但多左一分恬靜感,係今時今日四周圍都充斥住人既情況下,可以係人少幽靜既環境下享用鐵板燒($1600),實在難得。────────────────────【前菜】。蟹肉豆腐:豆腐軟綿,蟹肉提鮮,蟹籽增添爆脆感。日本蕃茄:新鮮清爽感極高。北海道白粟米:粒粒飽滿多汁,糖度可以高達18度.【鐵板帶子配紫菜汁】。刺身級既厚肉帶子。兩層香煎至黃金色,肉質細嫩幼滑,呈9成熟。配上紫菜鹽香,更添風味.【立鱗金鯛】。連魚鱗都可入口既立鱗金鯛。鱗片挺身薄脆加上嫩滑無比嘅魚肉。雙重口感交織,再沾上魚汁提鮮增香.【鐵板龍蝦】。龍蝦肉吸入牛油及龍蝦膏嘅精華。肉質極為鮮嫩爽口又
福村日本料理鐵板燒

打卡指數:★★★☆
回頭指數:★★★★★★

────────────────────
【前菜】
。蟹肉豆腐:豆腐軟綿,蟹肉提鮮,蟹籽增添爆脆感
。日本蕃茄:新鮮清爽感極高
。北海道白粟米:粒粒飽滿多汁,糖度可以高達18度

【鐵板帶子配紫菜汁】
刺身級既厚肉帶子
。兩層香煎至黃金色,肉質細嫩幼滑,呈9成熟
。配上紫菜鹽香,更添風味

【立鱗金鯛】
。連魚鱗都可入口既立鱗金鯛
。鱗片挺身薄脆加上嫩滑無比嘅魚肉
。雙重口感交織,再沾上魚汁提鮮增香

【鐵板龍蝦】
。龍蝦肉吸入牛油及龍蝦膏嘅精華
。肉質極為鮮嫩爽口又厚肉
。入口滿滿是濃郁的龍蝦膏香
。不要錯過龍蝦頭,仲有不少蝦膏喺入邊呢

【日式煮冬瓜】
。冬瓜煮得好軟唸
。加上肉碎嘅鹹香
。襯托出冬瓜嘅清甜

【美國牛肉厚燒】
。經鐵板燒後的牛肉,將牛肉嘅香氣完全解開
。兩面煎至微脆,肉汁豐盈
。有兩種食法
。蘸少許岩鹽,牛香滿溢
。或配合炸蒜片食,層次感更豐富

【𩶘魚奶湯】
。以𩶘魚熬成嘅麵豉湯
。魚鮮味極之濃厚

【鐵板炒飯】
。看似簡單的鐵板炒飯
。卻是整個鐵板燒的靈魂
。炒飯粒粒分明,加上點點蔥花及蛋花
。鑊氣十足,忍不住一食再食

甜品
。有自家製紅豆奶凍及日本蜜瓜
。自家製的紅豆蓉加上北海道牛奶製成
。紅豆嘅香甜加上濃而細滑嘅奶凍,好Perfect
。最後,食上日本清甜多汁既蜜瓜作結
2022-08-29 1001 瀏覽
很喜歡吃Omakase, 因為既可以試到最時令的菜式,又可以近距離觀賞日本師傅的功架。最近同事大推這間位於中港城的鐵板燒,説Omakase非常值得嘗試,襯星期五就約朋友一齊去試試。 餐廳職員們十分好客,一去到便很熱情地帶我地去預訂的位置,又奉上熱毛巾,讓我地清潔和放鬆一下手部。我地坐在吧台,可以和日本師傅有很多互動。Omakase 的關係,師傅問了我地沒有食物敏感後便為我地發辦了,令人非常期待。 前菜有沖繩水雲、北海道白栗米和小女子核桃。店員建議我地先試沖繩水雲、再試北海道白栗米,最後才試小女子核桃。沖繩水雲酸酸的很開胃,北海道白栗米味道清甜,小女子核桃風味十足。 然後師傳為我地奉上獨眼龍生蠔,口感很肥美,很鮮味,食完後仍有海水味的餘韻。 剌身方面有牡丹蝦、鯛魚、拖羅和北寄貝,剌身擺盤很精緻,令人食指大動。 熟成鰹魚,味道比一般刺身味道更濃,有煙薰的味道,很喜歡。 銀鱈魚,師傳把銀鱈魚煮得剛剛好,魚很細滑,配上洋湯簡直把魚的鮮味完全帶出。 當我地仍陶醉在銀鱈魚的鮮味時,師傳突然向我地遞上了一個拖羅海膽手卷,好味停不了。 然後店員為我地奉上另一款鍋物,日式煮冬瓜,肥美的冬瓜肉配上肉醉一起

熟成鰹魚,味道比一般刺身味道更濃,有煙薰的味道,很喜歡。

然後店員為我地奉上另一款鍋物,日式煮冬瓜,肥美的冬瓜肉配上肉醉一起煮,不知為何覺得好溫馨哈哈。

接著吃了鹽板牛柳粒,我地可以跟據自己喜歡的味道把牛柳粒放左鹽板上塗抹。

然後又吃了三款壽司,分別是石桓貝、喉黑、馬糞海膽和富山白蝦。每款都好好味,特別是喉黑,完全是入口照溶。

最後店員為我地預備了日本密瓜和奶凍作為甜品,密瓜超清甜,為我地這晚完美作結。這裡每一款菜式都超水準,遲些一定要再encore!
2022-08-19
  • 刺身拼盤
  • 福村壽司
  • 燉冬瓜
  • 銀鱈魚
2022-08-26 478 瀏覽
入面個大叔好恐怖上菜嘅時候會走到勁埋甚至會借啲意摸你手仔 而且冇閉路電視女生們要小心 鐵板燒都算幾好食另外而家疫情咁嚴重佢哋依間餐廳位置同位置之間冇做得好好嘅隔離同一張L字型嘅枱可以坐10個人希望可以改善一下另外廚師嘅態度可以好啲雖然戴住口罩但明顯睇到佢嘅眼神係唔係太好但食物就真心唔錯 美國薄燒牛燒得得啱啱好海鮮鐵板燒亦都唔差 隻海蝦簡直係出色另外個烏冬同埋炒飯亦都超好食價錢有少少貴不過依啲地區同埋呢個質素絕對係合理
入面個大叔好恐怖
海鮮鐵板燒亦都唔差 隻海蝦簡直係出色
另外個烏冬同埋炒飯亦都超好食
價錢有少少貴不過依啲地區同埋呢個質素絕對係合理

2022-08-15 237 瀏覽
Well spent my Friday night!!1連5日工作天終於完成🫶🏻 一定要食餐好嘅就嚟一餐廚師發板吧!先來3個前菜: 蟹肉豆腐,蕃茄同好甜嘅北海道粟米🌽啖啖肉生蠔🦪 (最回味的)刺身platter : 牧丹蝦配蟹粉,左口魚,帶子,馬糞海膽等…😋 諗番起到舔舔脷😍鰹魚,大拖羅,白海膽….而我特別喜歡蝦配海膽的那一貫壽司🫰🏻另外,吞拿魚配秘製汁👍🏻個portion挺大的 😯魚嘅脂肪加埋檸檬汁中和啱啱好熟食另有鐵板美國牛柳及炒飯,霎時暖了個胃💯最後甜品係紅豆奶凍同密瓜 my all time favourite and always say yessssss👍🏻下次再嚟,我都會想試埋佢地嘅鐵板燒♨️😜
Well spent my Friday night!!
1連5日工作天終於完成🫶🏻 一定要食餐好嘅

就嚟一餐廚師發板吧!

先來3個前菜: 蟹肉豆腐,蕃茄同好甜嘅北海道粟米🌽

啖啖肉生蠔🦪 (最回味的)

熟食另有鐵板美國牛柳及炒飯,霎時暖了個胃💯

下次再嚟,我都會想試埋佢地嘅鐵板燒♨️😜
2022-08-12
2022-08-10 183 瀏覽
餐廳好似唔夠人手咁 叫極都冇侍應回應 上菜又錯同慢,成千幾蚊一位,真係期望服務會好少少。牛肉韌又無牛味 我自己煎牛扒都好食過佢。侍應態度都反映咗佢唔夠人,催多佢兩次就躁底,就咁掉低碟食物就算 ,同佢講牛肉好難食,又話係咁㗎啦可能呢批貨唔好冇辦法 咁既態度都得?一間餐廳連咁基本嘅質素都確保唔到。如果呢個價位咁樣嘅服務質素同埋食物 奉勸大家唔好倒錢落海啦 大把餐廳仲正啦 完全唔需要嚟呢間!疫情無得去日本已經夠慘,係香港想搵返少少日本風味都唔得,可以唔好食,起碼有返日本既匠人精神!
餐廳好似唔夠人手咁 叫極都冇侍應回應
上菜又錯同慢,成千幾蚊一位,真係期望服務會好少少。
牛肉韌又無牛味 我自己煎牛扒都好食過佢。
咁既態度都得?
一間餐廳連咁基本嘅質素都確保唔到。
2022-08-05 693 瀏覽
香港人自稱最愛日本菜,然而於疫情期間,日本餐廳如雨後春筍般地聳立在街上每一個角落,選擇多的讓人眼花撩亂,憑感覺來選又怕不對自己的口味。今天筆者推介位於尖沙咀的「福村日本料理鐵板燒」,由第一代來港打江山的日本菜宗師—西村弘美所開設,主打日本時令食材及高級鐵板燒料理,(平均每人消費一千三百元起,) 絕對是實力和信譽的保證。環境:✨據悉由日本設計師負責裝潢佈置,餐廳門面低調簡約,推門而進會被壯觀的「十四代清酒」牆歡迎。✨整間店都貫徹淡雅恬靜的日式風格,由旁邊的迷理石亭延伸開去,綴以日本風情畫作、竹子等等元素,剛柔並濟的視覺效果帶來寧靜清幽的用餐環境。✨店內設有板前座位及不同的包廂,私隱度高,可滿足食客用餐時的低調與自在。服務: ✨當天用餐體驗大概歷時3小時,店內皆是老夥計,工作時很有默契,每一位都非常友善、有禮及健談,整晚氣氛愉快和諧。我們點了兩個晚市Omakase Course (各$1,800)。食物:🥢 前菜✨沖繩水雲:質感肥厚,味道清爽,不會太酸。✨北海道白粟米:奶白甜香的誘惑,鮮甜多汁,直逼水果滋味。✨蟹肉豆腐:帶鹹香,以蟹肉點綴及提鮮。🐟 刺身✨宮城縣生蠔「獨眼龍」:肉質飽滿,口

環境:

服務:

食物:
🥢 前菜

✨沖繩水雲:質感肥厚,味道清爽,不會太酸。
✨北海道白粟米:奶白甜香的誘惑,鮮甜多汁,直逼水果滋味。
✨蟹肉豆腐:帶鹹香,以蟹肉點綴及提鮮。

🐟 刺身
✨宮城縣生蠔「獨眼龍」:
肉質飽滿,口感紮實而爽脆,蠔鮮味突出,帶礦物味,配以辣蘿蔔、蔥及酸汁同吃。

✨時令鰹魚:
經熟成處理的鰹魚外表鮮紅油潤,很有光澤,脂肪量適中,口感軟嫩中帶咬口,富煙薰香氣。

🎋 竹筒造型刺身盛盒

✨賣相非常華麗!一共有五款新鮮刺身,包括魚身結實有嚼勁、味道淡雅的石立;爽鮮的粒貝配濃郁甘甜的馬糞海膽;色澤亮麗的清爽鰤魚;細嫩的深海池魚;柔潤無筋的拖羅,以及鮮爽清甜的大蝦。

🍲 熟食
✨立鱗金鯛:
外皮連鱗片的部分燒至直挺挺的站起來,薄脆可口,魚身嫩滑軟腍,油脂豐腴,配搭高湯同吃,滋味滿分!

✨日式煮冬瓜:
肉碎的鹹香跟冬瓜的清甜非常搭味,看似製作過程簡單,卻令人難忘。

🍣 壽司

✨大拖羅:呈漂亮的粉紅色,少筋膜,脂香柔潤,入口即溶。
✨海膽:濃厚鮮美,甘甜。

✨醋醃青魚:濃郁的鯖魚搭配清香的紫蘇葉,能減淡魚腥和解膩,獨突香氣又有錦上添花之用。
✨魚籽:每一顆都晶瑩通透,在口中爆破的一刻叫人快樂。
✨撈撈手卷:混合呑拿魚蓉、海膽、三文魚籽及天婦羅碎,所有鮮香味集於一身,口感一流!

🥣 麵豉湯
✨以蝦頭熬煮,味濃暖胃。

🍮 甜品
✨自家製紅豆奶凍:採用自家熬煮的紅豆蓉及北海道牛奶製作,味道甜蜜,奶味極香濃,筆者好想外賣十個😂
✨蜜瓜:香甜多汁,完美!

後記:職員十分好客,詢問筆者二人要不要來杯咖啡或雪糕,可惜我們已很飽,今次只好婉拒。他日必定再戰!

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅👅
整體價錢💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️

2022-07-31
平常很少會去的中港城想不到藏了一家寶藏餐廳—— Fukumura Japanese Restaurant ๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘這家傳統鐵板燒餐廳,為日本菜宗師西村弘美の班底!鐵板燒ᵒᵐᵃᵏᵃˢᵉ套餐分為3個價錢:$1600/$1800/$2000-三品料理分別是被譽為水果粟米的北海道白粟米、水雲發菜及小女子核桃。-日本菠菜沙律一道簡單的前菜,吃得出的鮮甜。-時令刺身北寄貝·牡丹蝦·間八·中拖·海膽鯛魚等,魚生新鮮肥美,單是吃這個已經超級滿足了呢。-鐵板燒原隻鮑魚鮑魚好彈牙,加上海膽汁,吊出鮮甜味道。-鐵板燒原隻虎蝦足足手臂那麼大的虎蝦,師傅先把蝦頭燒出蝦膏,再炒一下,蝦肉結實,爽口彈牙,新鮮的就是不同。-鐵板燒北海道帶子大大粒的帶子非常之厚,底層放有配搭好的菇菌, 加入牛油讓香味四散。-鐵板燒西班牙豚肉師傅說和牛常見了,這個豚肉一點都不輸和牛,以製作風乾火腿的頂級豚肉薄片捲著蘑菇粒及露荀粒,咬下去是爆汁的感覺,肉質帶有橡果味道。-鐵板燒三重蟹蓋飯以大量北海道松葉蟹肉、蟹膏去炒,面層加上超多魚籽粒、Carvier及海膽,超級豪華,一定要將其融合在一起後吃,鮮味濃郁!立魚湯味道清甜,用心熬製。蜜瓜口
這家傳統鐵板燒餐廳,為日本菜宗師西村弘美の班底!
鐵板燒ᵒᵐᵃᵏᵃˢᵉ套餐分為3個價錢:
$1600/$1800/$2000
三品料理
分別是被譽為水果粟米的北海道白粟米、水雲發菜及小女子核桃。

日本菠菜沙律
一道簡單的前菜,吃得出的鮮甜。

時令刺身

鐵板燒原隻鮑魚
鮑魚好彈牙,加上海膽汁,
吊出鮮甜味道。

鐵板燒原隻虎蝦

鐵板燒北海道帶子

鐵板燒西班牙豚肉

鐵板燒三重蟹蓋飯

立魚湯
味道清甜,用心熬製。

蜜瓜
口感綿密,超級香甜可口。

2022-07-27 565 瀏覽
位於尖沙咀廣東道< 𝐅𝐮𝐤𝐮𝐦𝐮𝐫𝐚 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 >, 一間傳統鐵板燒餐廳, 由日本菜宗師西村弘美所創立。三品料理分別是北海道粟米、水雲發菜及小女子核桃。日本菠菜沙律新鮮爽脆。時令刺身包括中拖、甜蝦、間八及海膽鯛魚, 鮮甜肥美。鐵板燒原隻鮑魚敲開外殻挖出鮑魚, 除去內臟, 切片上碟。柔軟鮑魚配上海膽汁, 味道添置豐富層次, 更令其爽口鮮甜, 散發啖啖海鮮香味。鐵板燒原隻虎蝦先燒蝦頭, 後取出蝦膏略炒, 而蝦尾肉相當肥美, 肉質軟嫩, 再帶點彈性感覺。鐵板燒北海道帶子非常大粒, 肉厚彈牙, 底層放有菇菌, 再加入牛油作調味, 其鮮味更為突出。鐵板燒西班牙豚肉叫了五成熟, 豚肉薄片捲著蘑菇粒及露荀粒, 整體鮮嫩多汁, 肉質帶有果香味道。鐵板燒三重蟹蓋飯蟹蓋先加入北海道松葉蟹肉及蟹膏, 面層放有大量魚籽粒、魚子醬及海膽, 十分足料, 入口海味滿溢。立魚湯味道清甜, 放有嫩滑豆腐。蜜瓜作為甜品劃上句號。褔村日本料理鐵板燒 (尖沙咀)📍尖沙咀廣東道33號中港城平台3座02-03舖

三品料理
分別是北海道粟米、水雲發菜及小女子核桃。

日本菠菜沙律
新鮮爽脆。

時令刺身
包括中拖、甜蝦、間八及海膽鯛魚, 鮮甜肥美。

鐵板燒原隻鮑魚

鐵板燒原隻虎蝦

鐵板燒北海道帶子

鐵板燒西班牙豚肉

鐵板燒三重蟹蓋飯

立魚湯
味道清甜, 放有嫩滑豆腐。

蜜瓜
作為甜品劃上句號。

褔村日本料理鐵板燒 (尖沙咀)
📍尖沙咀廣東道33號中港城平台3座02-03舖
2022-07-25
2022-06-07 595 瀏覽
剛搬到尖沙咀區,執拾好了。肚子提醒我餓了,好想吃鐵板。即上網尋找附件餐廳。到了福村日本餐廳,無訂位,不過已經兩點幾,好彩仲未收,幸好樓面依然熱情招待。過左最旺的時間,仲要有卡位。卡位燈光柔和,坐得幾舒服。由於就來LASTCALL, 所以就馬上點了牛肉七味燒及牛肉鍋定食。講起七味燒特別有情意結,因我細個係香港酒店西村吃過,經詢問後原來福村是由西村班底成立的。味道依然無變。豆腐依舊美味,好送飯。因好少餐廳會做這個菜式。老公點的牛肉鍋賣相吸引,忍不住試了一口。跟我在日本吃的SUKIYAKI同樣美味。整體滿意。總算找到一間以後在家附件落腳的餐廳。
牛肉鍋定食
七味牛肉豆腐定食
2022-06-03
牛肉鍋定食
七味牛肉豆腐定食
  • 七味燒
2022-05-31 498 瀏覽
尖沙咀Omakase首選。皆因是朋友推介此店是名人飯堂。之前慶祝生日吃過一次Lunch Set,在尖沙咀區性價比高!對尼間餐廳的評價都好滿意,足料又新鮮。今次試2000蚊/位Omakase,入到餐廳就會見到兩組木質酒櫃,全部都是十四代酒瓶,令人眼前一亮。內裡裝修多以木質為主,富有日本風格。但給人感覺有點舊,及燈光比較昏暗。入座後,侍應會細心詢問不喜歡吃什麼或對什麼食物有敏感。經溝通後,有幾款前菜佐酒。因我要求坐壽司吧檯,可以享受到廚師即開即吃生蠔,肥美鮮甜!之後來個我最喜愛的刺身拼盤,非常新鮮!環顧當晚入座率起碼有八成,材料流轉快,怪不得那麼新鮮。之後還有幾款熟食,我最欣賞是店內招牌蟹蓋飯。總體而言,2千的Omakase的熟食都比其它店品種多又好味,物有所值。當晚仲有位日本師傅講半鹹淡的廣東話,整完氣氛十分良好。會再來吃。蟹膏蟹肉豆腐特別的日本咸菜好好味立鱗金雕 日本番茄刺身- 構圖超級靚!唔捨得食我最愛的刺身拼盤 - 吞拿入口即溶。真是好新鮮            牡丹蝦味噌湯北海道生蠔足料海膽壽司  - 好新鮮白蝦壽司- 粘口,香甜不可不試 的 招牌蟹蓋飯

蟹膏蟹肉豆腐
特別的日本咸菜好好味
立鱗金雕
日本番茄刺身- 構圖超級靚!唔捨得食
刺身拼盤- 牡丹蝦、吞拿 、油甘魚等。
我最愛的刺身拼盤 - 吞拿入口即溶。真是好新鮮

牡丹蝦味噌湯
北海道生蠔
足料海膽壽司  - 好新鮮
白蝦壽司- 粘口,香甜
不可不試 的 招牌蟹蓋飯

招牌菜 蟹蓋飯
2022-05-28
紀念日
刺身拼盤- 牡丹蝦、吞拿 、油甘魚等。
招牌菜 蟹蓋飯
今日同朋友食中午。想吃好野,一定要早訂位。尼間中午walk-in經常無位。我地點左個魚生飯定食同壽司定食。魚生飯定食 目測都有十款。魚生好新鮮,好鮮甜!隔離粒蒜頭都好有風味。日本師傅座陣,服務到位氣氛好,彷如置身日本,仲有位西村太太送上咖啡。充滿傳統日本料理的氣氛。如果加埋日本音樂就更加一流。壽司定食有帆立貝、吞拿蓉、雙層油甘魚等,大大件好鮮甜肥美。差D唔夠喉。整體食物材料豐富有水準。乾淨衛生。勝價比高。
我地點左個魚生飯定食同壽司定食。
魚生飯定食

壽司定食

整體食物材料豐富有水準。乾淨衛生。勝價比高。
2022-05-26
魚生飯定食
壽司定食
同朋友食omakase, 提早成個月book話左坐壽司bar枱, 打電話嗰時話盡量安排答唔實, 去到話無bar枱得卡位, 有少少失望但照坐。點知就中伏, 正常人都知食omakase會續樣上同介紹邊舊魚打邊舊魚啦. 個侍應將啲壽司幾舊一齊放落嚟就走開左, 我頭都大埋, 感覺好差。你收咁嘅價錢, 俾啲咁嘅服務質素同埋食物質素, 極差劣。另外, 唔知係咪因為間餐廳一次過整好幾舊壽司整完先一齊上, 啲壽司飯好硬, 魚生亦唔鮮甜, 霉霉地咁。成餐飯體驗好差, 嗰晚返到屋企我同朋友都肚痛, 唔知關唔關魚生唔新鮮事。

褔村日本料理鐵板燒,入面d經理呀員工真係衰過茶餐廳,Omakase喎……無一樣係Omakase應有嘅諗住同老豆老母慶祝下食餐好嘅,佢地自己話有黎過福村食過幾次,叫做同啲侍應有兩句,不如搵埋我試下,估唔到你間垃圾餐廳熟客都水!因為媽咪唔食牛唔食生野,問你地有無牛嘅爐端燒set話要1600蚊(平時900美牛餐,1300和牛餐)。ok fine, 最緊要開心,1600咪1600囉。就睇下你貴左係邊!好了,一黎啲牛肉,真係想講粗口,堅韌過我條命呀。冇味,冇fat,冇口感,仲要同我玩well done。大佬,x寶啲合成肉都無你間“omakase ”咁難食。黎多個蟹蓋,入面濕埋啲紫蘇葉,我食任何一間平民居酒屋都唔會咁癲下話個鮑魚賣相真係未見過一間所謂做Omakase嘅鮑魚上枱係肉酸到甘,個塊竹葉重長過隻碟,碟邊重要係崩真係元氣都吳會甘!!!都算啦,禮禮貌貌啲牛係咪俾錯左定點。個侍應:「有時供應商會俾啲次貨我地,等我同佢地反映下先」。你班低水平員工真係識吳識怎麼叫 service?知吳知你地收緊幾多錢一位!你做餐廳唔識睇咩肉唔俾得客食架咩?個客食完就一句反映下就ok?都算啦,繼續黎啲野食啦,都唔係

因為媽咪唔食牛唔食生野,問你地
好了,一黎啲牛肉,真係想講粗口,堅韌過我條命呀。

真係元氣都吳會甘!!!

都算啦,繼續黎啲野食啦,都唔係點好食架啦,求其放入口啦。食食下唔對路,問個waiter拎menu睇,原來我地個餐同900蚊個餐只係多左啖海膽同北寄貝,仲要少左一隻蝦同一碗蛤湯。當我水魚咁樣,本身book果時又話咩一定滿意,原來都係想水啲客。
都算啦,母親節主角係母親,佢就唔食牛嘅,所以啲牛有幾差都唔關佢事,最緊要佢主菜ok就得啦。咁就一直食住等佢主菜等到九點幾啦,知唔知最後上左咩主菜呀?
各位觀眾,你一定估唔到呀!係空氣呀,空氣呀,你地真係無聽錯,即係無上到呀!
九點幾問個侍應,個侍應第一句就話唔記得左,sorry囉。第二個仲精彩,「不過都就十點,我地都諗緊點趕啲客走,咁啦簡單啲我收你1200啦。」真係好嬲好嬲

老實講,我媽咪唔食牛唔食刺身,佢只係食左沙律,前菜,簿切無味熟鮑魚一隻,一個熟蟹蓋,幾啖海膽,炒飯,甜品,成餐就完左

如果唔係兩老唔想搞事,我一定單都吳會埋同你慢慢理論,依一餐空氣Omakase母親節依世都難忘

母親節
  • 空氣