2024-04-15 79 瀏覽
喺尖沙咀嘅鬧市中,有各式各樣嘅食品,呢間湯餃麵店就喺鬧市之中嘅一旁。第一道了店家推介嘅家鄉炒米粉,呢碟炒米粉唔同平時喺出邊酒樓或者其他餐廳食咗嘅米粉,因為米粉比較幼身。而且呢家鄉炒米粉嘅配菜亦都非常之多,味道唔會過濃,食得出係店家嘅手工菜。第二道菜點了湯餃20粒,餃子一粒一口,size剛剛好。而且餃子嘅餡比想像中多,雖然體積細小,但都令人10分滿足。湯底係可以飲用嘅湯底,唔會味精過重,飲起上嚟很順口。

2024-03-06 178 瀏覽
一個人想坐低正正經經又食平d嘅晚餐,呢間幾好。叫咗8隻大白菜鮮肉餃子$52,一碟紫菜炸蠔$53,一個人食,好丰富啦。食物夠熱,炸蠔不咸,香口,唔油膩,只係如果放得太耐外皮會腍咗,宜即食。叫大白菜鮮肉餃,但係嚟咗9菜餃,我無叫換。侍應不夠細心,四人座位,隔離枱撘枱嘅人叫嘢,侍應擺低本菜牌喺我嗰邊枱面時,擺咗個角喺我碟炸蠔嘅碟角落上面,個碟都郁一郁,差d掂到我嘅食物,隔離枱食客都留意到。縱使如此,$105,尖沙咀,坐得基本ok,食物又基本上不差,中上,ok啦。
紫菜炸蠔,9菜鮮肉餃
2024-03-06
紫菜炸蠔,9菜鮮肉餃
2023-11-01 710 瀏覽
收工搵好西食,行過比佢的餐牌吸引左,什麼叫扁食?原來即係雲吞,係福建的美食,我都係第一次食。我當時係肚餓,但又唔會食到太多,所以叫左個’原味鮮肉扁食湯’。好像小雲吞,啖啖肉,一口好方便。而且雲吞皮好特別,有煙韌,有口感,又滑,覺得好有驚喜。本來吃不完的扁食湯,我也地它全吃了。好飽,大滿足。另外點左個蒲香秘制炸雞翼,外脆內嫩,好味。後來我問同事,原來佢好鐘意食呢間的麵,好出名好好味的,我同事好挑食,佢都話好味的,咁我下次一定要去試個麵先得。
另外點左個蒲香秘制炸雞翼,外脆內嫩,好味。
的,咁我下次一定要去試個麵先得。
2023-09-12 565 瀏覽
平時喺尖沙咀上堂前必定會食呢間,成日encore ,因為呢間啲嘢食好健康,而且非常扺食,環境同座位舒適。蒲仙漁民紫菜燜飯配蟲草花燉烏雞盅湯 $82蒲仙漁民紫菜燜飯份量十足,蒲仙漁民紫菜燜飯將豬肉、蠔豉、紫菜、蘿蔔同飯擺埋一齊燜煮,個飯濕濕地,加埋上面有啲花生食口感十足。個湯真係好好飲,我本身都鍾意飲湯,湯入面好足料,有烏雞肉同蟲草花,清甜得嚟好好飲。全家福扁食湯$35全家福扁食湯有幾款唔同嘅扁食,扁食皮薄,內餡以豬肉為主,咬落去滿滿肉汁📍蒲仙味滷麵尖沙咀堪富利士道5號地舖

蒲仙漁民紫菜燜飯配蟲草花燉烏雞盅湯 $82

全家福扁食湯$35

📍蒲仙味滷麵
尖沙咀堪富利士道5號地舖
2023-05-18
2023-09-02 389 瀏覽
基本上在香港要吃到不同類型的中菜並不困難, 因為這裏大陸各省份的朋友, 選擇甚至被不少國內大城市還要多, 例如是福建菜, 從前只會想起北角及炮台山一帶的餐廳及小食店, 例如是真真美, 但現在不單選擇更多, 而且地區更廣, 例如是莆田的港九新界分店, 也例如今次介紹的蒲仙味, 發跡於深水埗, 到現在搬到尖沙咀的位置, 主打福建的滷麵, 用料除了有傳統的蠔仔外, 也可以配搭龍蝦等矜貴食材, 但並不太肚餓的情況下, 選擇了相當地道的扁食.扁食其實就是餃子的分類, 是閩南地區的做法, 比一般的餃子皮薄而更彈牙, 肉餡被敲打所以會更扁, 也就是其名字的由來. 通常配以高湯, 一啖湯, 一啖扁食, 簡單而且便宜, 但相當飽. 這裏的清湯清甜, 不會死鹹也沒有味精. 內餡以豬肉為主, 口感軟滑但經過敲打, 比一般雲吞內餡密度較高, 所以肉汁也不少. 在這遊客區域, 40多元就能結帳, 這樣的風味和水神我也覺得不錯.

第二次光顧這間福建菜食店。要了一客招牌菜 – 鮮肉扁食麵。扁食類似豬肉小雲吞, 一碗有十粒, 皮薄, 份量十足, 湯底配上紫菜和蔥花, 湯好味道, 食完不會口乾。鮮肉扁食湯麵是熱呼呼上菜的, 食材新鮮, 有家的味道, 十分美味。 食店環境十分清潔, 座位舒適, 員工友善。食物的份量質素和價錢都十分合理。有員工現場包扁食餃子。強烈推薦。

強烈推薦。
2023-04-22
正係尖沙咀無目的咁搵間餐廳食Lunch, 又唔想食連鎖餐廳, 行行下就見到呢間福建菜剛開門🤩入面仲未有客人, 所以就入左去試下。見左一個Lunch set同一碗麵試下味道。🍤蒲仙漁民紫菜燜飯配扁食湯蒲仙漁民紫菜燜飯,係將米同豬肉、海蠣乾、紫菜一齊燜煮,口感鮮香,食到紫菜同海蠣乾的鮮味, 簡單既食材味道一流😋套餐仲有碗扁食, 扁食就係類似小雲吞, 份量十足, 湯底配上紫菜和蔥花, 有少少似味精湯, 但食完唔會口乾, 而扁食皮薄, 浸係湯到太耐會破皮😣🍤蒲仙傳統紅菇海鮮滷麵滷麵既湯底同由紅菇、紅蘿蔔、冬菇、肉片同大白菜熬製而成, 再加上有蠔仔同蟶子提鮮, 湯底特別鮮甜👏🏻呢個滷麵既主角係紅菇, 紅菇獨特既鮮甜味不太出, 而係碗內都只係搵到一朵。而麵都算可以掛到D湯汁, 所以食完麵, 湯都已經飲左一大半👍🏼

🍤蒲仙漁民紫菜燜飯配扁食湯

🍤蒲仙傳統紅菇海鮮滷麵
2023-03-06 717 瀏覽
下午2點,我一個人來到了一家香港少見的福建菜餐廳,這裡是我返工放午餐的理想之地。我來這裡的原因是因為這家餐廳有特色,我不想吃西餐或茶餐廳。我發現這裡的環境有著傳統中式風格,服務員態度良好,餐廳選擇性也非常多,有麵食、餃子、小炒等等。我最後點了原味鮮肉扁食麵,這道菜味道好吃,份量多,大大粒有肉感,雖然賣相中規中矩,但味道真的很好。我強烈推薦這道菜,中午麵一流,價錢也不會貴,是我以後放午餐的不二之選。
2023-01-30 747 瀏覽
同朋友係尖沙咀做完運動,想搵D平野食,經過蒲仙味滷麵,覺得店名幾特別,餐牌上的食物幾好味咁,然後發現蒲仙原來係福建話,於是決定入黎一試D福建菜。我地叫左蒲仙海礪煎、蒲仙炸扁食、蒲仙漁民紫菜燘飯、大白菜鲜肉餃、蒲仙花生醬拌麵配粟米紅蘿蔔燉排骨湯。海礪煎原來係福建十大名菜之一,廚師將蛋圍在周圍,不蓋過蠣的原始鮮味, 比起台式蚵仔煎,粉漿好似較少,唔會咁油膩,而D蠣亦都好吃。而蒲仙漁民紫菜燘飯,就將D珍珠米、海蠣乾和紫菜一齊燜煮, 口感鮮香,味道一流。而佢個粟米紅蘿蔔燉排骨湯都好清甜,呢餐都食得幾滿足。
而佢個粟米紅蘿蔔燉排骨湯都好清甜,呢餐都食得幾滿足。

2022-10-30 1268 瀏覽
蒲仙味真是驚喜十足初次光顧就吃個扁食就一口蚵殼(蠔仔貝殼碎)食物普通價格正常我份人最懶得爭吵或者叫免單咩只會如實記錄我食到蚵仔殼時我招手叫職員來睇下之後佢就叫老闆娘來睇再叫多另一個職員來3個女職員圍觀我手上的殼下一秒我又在口中的扁食里又咬出一碎殼佢地又問我係炒麵定邊樣食物我張開口俾佢睇係扁食果個老闆娘都無咩道歉我話換碗少d扁食俾我就可以結果第2碗都係甘多份量第2碗味道係好過第一碗鮮度都係講真當認黑仔食碗扁食都可以食到碎殼都幾無語炒麵扁食涼拌青瓜
蒲仙味
真是驚喜十足
初次光顧就吃個扁食
就一口蚵殼(蠔仔貝殼碎)
食物普通

炒麵

扁食

涼拌青瓜
2022-10-29 573 瀏覽
I thought it was an inexpensive noodle house, but the item price is actually higher than I expected, glad that the taste was not bad.We had the signature noodle soup, deep fried oyster with seaweed and sour and spicy seaweed.The noodle soup was a bit ordinary, but the two side dishes were nice.

2022-08-14 1229 瀏覽
係尖沙咀見到唔知係咪新開,蒲仙都唔知係邊到🤣但好似幾吸引就入咗去!下午茶$48一主食一小食一飲品!揀咁花生撈麵好香濃花生醬好黏口,啲醬掛晒上麵!拍青瓜正常發揮,豆漿都係正常甜豆漿。另外仲叫咗糖不甩,一碟好多粒!細細粒又勁軟糯!!仲有扁食就係小雲吞咁!整體都係唔錯,有回頭機會!!!
下午茶$48一主食一小食一飲品!
另外仲叫咗糖不甩,一碟好多粒!細細粒又勁軟糯!!
仲有扁食就係小雲吞咁!
整體都係唔錯,有回頭機會!!!

2022-08-11 739 瀏覽
上網先知蒲仙即係莆仙話,莆田方言,係福建一帶嘅方言。睇餐牌好多特色小食,麵食。 樣樣都好似未見過,想試。但兩個人,只點套餐,蒲仙興化炒米粉配蟲草烏雞盅,蒲仙漁民紫菜燜飯配姬松茸燉龍骨盅。 再加個羊肉餃。套餐(有燉湯,有飯)80蚊唔洗,超值😋😋
上網先知蒲仙即係莆仙話,莆田方言,係福建一帶嘅方言。
套餐(有燉湯,有飯)80蚊唔洗,超值😋😋
2022-06-16 1265 瀏覽
同朋友去尖沙咀行街四圍搵野食,行過呢間小店,見到個餐牌啲食物好特別見,勁吸引,咁就入去試吓啦😊舖頭唔算大,都要等一陣位,咁坐低咗,我哋就即刻叫嘢食啦,有2樣食物都好有驚喜,第1個係蒲仙興化炒米粉🍝第2個就係海蠣紫菜酥🦪其他都好食嘅,🥟🥟不過重點推介係呢兩樣,因為真係好特別🤩🤩蒲仙興化炒米粉首先講下個米粉既質感,呢個係我從來都未食過嘅質地,好難形容係點,大概就係好似入口就溶化嘅棉花糖咁,感覺好輕,佢係比台灣米粉更加幼細嘅米粉,會有種唔知食咗咩嘅感覺,但你又會好想繼續食落去,食晒成個都唔飽嘅,好似一陣風💨,賣相係唔好睇,但係出奇地好食😋😋😋海蠣紫菜酥🦪呢樣就係我喺門口見到俾佢吸引嘅食物,果然冇失望😜佢應該係由一啲紫菜蘿蔔絲加蠔仔混合而成既一團物體,然後攞去咋😋外面脆脆地,有鹹香味又係一個未食過嘅口感😌好特別,但蠔肉就少咗啲,如果蠔肉多啲應該會更好食😆仲有個燉湯都應該係正野,我見每一台都有嗌我哋都心大心細,就係我哋叫炒米粉嘅時候,職員就話可以加埋湯有套餐,咁我哋就梗係叫埋啦😂😂蘿蔔羊肉湯其實喺香港真係好少見,見佢咁特別就揀呢個啦,好彩都好飲嘅係有少少酥味但係正常😌我平時唔食羊既但都可以飲到👍

蒲仙興化炒米粉

海蠣紫菜酥🦪

蘿蔔羊肉湯
其實喺香港真係好少見,見佢咁特別就揀呢個啦,好彩都好飲嘅係有少少酥味但係正常😌我平時唔食羊既但都可以飲到👍🏽

餃子就正正常常冇咩特別,扁就係炸雲吞咁囉都ok ge

整體嚟講呢間都好有驚喜,推介推介👍🏽👍🏽我一定會再返嚟食,因為啲菜式好特別。我仲有啲未試到,期待下一次

蒲仙化粉米粉
蒲仙化粉米粉
最近一直吃辣的很上火,昨晚想去吃點清淡的食物,於是誤打誤撞地進了這家店,結果真的有驚喜到我。這家店是福建美食,叫蒲仙味鹵面。我對福建美食是一竅不通的,只記得以前在內地特別喜歡吃沙縣小吃的餛飩和燉盅,我是一個廣東胃非常愛喝湯,看到門口有燉品的圖片,一下把我給吸引了。給大家科普下,扁食也稱之為扁肉,是福建省聞名傳統小吃,扁食也是沙縣小吃中最有代表性的一種,是由「混沌」演變而來的。於是我點了份招牌的扁食湯餛飩,和一個炒麵加羊肉蘿蔔湯的套餐,性價比可以說是非常高了。👏🏻扁食湯餛飩 推薦指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️先說說它的份量,我點了大份的,才三十多一碗,份量真的很足,配上紫菜和蔥花,湯底偏淡,味道搭配的非常好。最最最要誇的是,這個餛飩的皮真的是做的太好了,太薄太滑了,真的很贊,有種入口即融的感覺連跟我一起吃的很挑剔的那位都說非常不錯,性價比極高。👏🏻炒麵 推薦指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️這個炒麵,雖然沒有說特別特別出色,但是真的讓我吃出了家的感覺,味道不咸不淡,拿捏的非常好,粉絲也很滑,配上一些蔬菜和蝦仁雞蛋一起炒,真的蠻不錯。👏🏻羊肉蘿蔔湯 推薦指數⭐️⭐️⭐️⭐️這個湯是我特意點來秋天暖身子的,另外一個烏雞湯我下次

👏🏻扁食湯餛飩 推薦指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

👏🏻炒麵 推薦指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️

👏🏻羊肉蘿蔔湯 推薦指數⭐️⭐️⭐️⭐️
這個湯是我特意點來秋天暖身子的,另外一個烏雞湯我下次也想試試。一口湯一口炒米粉,感覺真的真的太棒了,因為以前在內地經常是蒸米粉配燉盅的早餐,好吃到流淚。
下次最想試的是,蒲仙炸海蠣紫菜酥,還有蚵仔煎。因為最近上火了沒點這個,下次一定要試試。