3月29日今天剛去完觀塘見工,之前在openrice內找到這間印尼菜,而男友又很喜歡這類菜。我們點了一個黃薑飯及小食拼盤黃薑飯:之前未食過黃薑飯,只覺得是加了黃色的飯不辣(本人不辣),有一件巴東牛肉(幾"淋",夠味),一件炸雞腿(好細).一件炸牛肉著仔餅(沒有牛肉味),一埋雜菜同青瓜,蝦片兩件。小食拼盤:春卷,牛肉薯仔餅,粟米餅各兩件春卷炸得夠脆,夠熱,炸牛肉著仔餅(沒有牛肉味),粟米餅有好多粟米,香甜好脆。我們都覺得好好味,只是這一餐好多油呀。下次再去的話要食串燒。
3月29日

我們點了一個黃薑飯及小食拼盤

一件炸雞腿(好細).一件炸牛肉著仔餅(沒有牛肉味),
一埋雜菜同青瓜,蝦片兩件。

小食拼盤:春卷,牛肉薯仔餅,粟米餅各兩件
春卷炸得夠脆,夠熱,
炸牛肉著仔餅(沒有牛肉味),
粟米餅有好多粟米,香甜好脆。

我們都覺得好好味,只是這一餐好多油呀。
下次再去的話要食串燒。
2008-03-30 14 瀏覽
原本以為又是埋頭苦幹的一天誰不知有意外驚喜雖然只是匆忙的一餐\飯也吃得滿足巴東牛肉飯:改了配搭黃薑飯,味道很配,牛肉入味夠「林」又不鬆散牛尾湯:很「夠料」的羅宋湯感覺,喝了一半,一口咬下牛尾,嘩!超級「淋」及滑!加多加多:印尼款式的沙律,有通菜,豆腐乾,薯仔,青瓜,節瓜等等,配搭特製的花生醬,味道較甜,幾好味,但份量略多,吃到最後有點膩紅毛丹菠蘿冰:男朋友認為稍甜,菠蘿釀入紅毛丹內有點搞鬼原本想加點粟米餅的,最後放棄
原本以為又是埋頭苦幹的一天
誰不知有意外驚喜
雖然只是匆忙的一餐\飯
也吃得滿足

紅毛丹菠蘿冰:男朋友認為稍甜,菠蘿釀入紅毛丹內有點搞鬼

原本想加點粟米餅的,最後放棄
巴東牛肉黃薑飯
加多加多
牛尾湯
又要來老地方打下氣啦~身為觀塘友,一定要幫手推介下觀塘美食~巴東牛肉一定要試,牛肉好琳,味道又香黃薑飯,未打開MENU前我都會先叫(必叫)燒醬魚,甜甜酸酸,個醬汁煮得好好味粟米餅,食過好多間但只有老地方可以俾我果種愛不釋手的感覺。飲品:我2個朋友仔必叫紅毛丹菠蘿冰服務態度一流好有”家”的感覺
巴東牛肉一定要試,牛肉好琳,味道又香
黃薑飯,未打開MENU前我都會先叫(必叫)
燒醬魚,甜甜酸酸,個醬汁煮得好好味
粟米餅,食過好多間但只有老地方可以俾我果種愛不釋手的感覺。
飲品:我2個朋友仔必叫紅毛丹菠蘿冰
服務態度一流好有”家”的感覺
2008-03-12 6 瀏覽
我是住觀塘的人,一直忘了該要給我和家人的「飯堂」寫寫食評。說得上是飯堂,當然是因為這兒的食物質素一直都保持得非常好的原故。每一次它都不會讓我和家人失望。每一次來都會點牛尾湯和炸栗米餅。這兒的牛尾湯沒有西湯般稠和「杰」,故此不會一喝即飽肚。但此湯仍然味道豐富和濃郁得沒話說,是油了一點點,可是只要舀了第一口,就無法停下來。喝到尾聲,還有三大塊牛尾作結。熬過湯的牛尾肉軟且入味,是精華;不過牛尾肉挺「滯」,吃完了整個湯都經已動不了。但不管怎樣,用此湯送白飯,是一絕的。個人認為炸栗米餅是此店最佳小食。香口,但不會只有油炸味,在你咀嚼時、「索索聲」之際還是能吃到栗米粒的香甜。以前常到東南亞出差,最愛就是印尼地道的大排擋。此店由印尼華僑開設,我覺得也有八、九成地道風味。當然,這兒的印尼炒貴刁,就是欠缺了大排擋出品,那大油鑊跟鑊鏟「烹烹聲」而來的鑊氣。不過,美味的串燒和咖哩,仍然能彌補這一點不足。來這兒吃飯,是吃食物,不是吃裝潢;服侍你的叔叔嬸嬸更加不會是華仔會推薦的那一種。但這兒就是能讓你簡簡單單,以*草根價吃一頓好的地方。*註草根價:我一家四口,每一次平均除開每人也差不多六十到七十左右;最貴那一次
我是住觀塘的人,一直忘了該要給我和家人的「飯堂」寫寫食評。

每一次來都會點牛尾湯和炸栗米餅。

不過,美味的串燒和咖哩,仍然能彌補這一點不足。

*註草根價:我一家四口,每一次平均除開每人也差不多六十到七十左右;最貴那一次除開要八十幾九十,而個一次係食到要打包......
2008-03-04 3 瀏覽
經OPENRICE而知道有呢間餐廳,即晚就同男朋友去試,我地去到物華街4號,居然係間藥材舖,原來佢鬼鬼馬馬嚮街面,千祈唔好比佢舖面嚇親,唔係你想像中咁差,入到去好細好迫,不過食物方面搭夠,我地點既食物如下:巴東牛肉飯-->濃味好食不過好少份量,飯就勁多乜乜雞飯,因為唔記得左點讀,我見佢個名咁特別,所以問個店員係咩黎,佢話係酸辣既,咁就岩晒我口味,但出左黎既效果不如理想,因為得個甜字,亦都係餸少飯多.真多冰-->只有我男友飲,佢話幾好飲,不過佢話冰好多,飲得既好少,所以兩啖就無晒羊肉串燒半打-->我男朋友最鍾意食羊肉,佢話外面燶D就更加正,我個人就覺得已經可以,哈哈~無佢咁挑剔~~個餐廳貼左紙嚮MENU度,話成本上漲所以每款食物都加左價,由一蚊到兩蚊,其實加得唔算多,不過如果你好多人去,每款都加就變左加好多,我地總共埋單$128,都可算OK!!
巴東牛肉飯-->濃味好食不過好少份量,飯就勁多
2008-01-21 1 瀏覽
6點幾到,有3gp客人,都有d odd,諗住唔會好多人,可能而家佢出名左啦!聽到隔離枱order都有問有咩好介紹呀,自己第一次泥等等...我就照舊加多少少野十五夜飯-飯團好得,夠濕,夠軟,件巴東牛肉都好大舊,個汁唔會太'漏'!黃薑飯-今次件雞無之前咁乾,可能係雞脾關係啦,其他都係一如之前般美味炸粟米餅--第一次食,總覺得佢唔係正宗印尼食品,但係見咁多人話好,就試下啦,都唔差喎,我地放左好耐先食都唔會覺得好油,食飽左再繼續ko埋佢都仲得!幾香口!
睇完食評見人人對此店都讚口不絕,就來試一試.昨夜差不多九時,見全店只有8-10位客人,比預期中的少客人.-黃薑飯($40):是一份全無誠意冷冰冰的飯 黃薑飯是一平碗飯的份量,無黃薑味,只可說是有少許 味道的黃色東西.唔熱,可說是凍的. 外圍有一塊巴東牛肉(幾"淋",夠味,唔熱,只得一塊) 一件好"鞋"的炸雞,都係唔熱. 一件炸著餅,又係唔熱. 一埋雜菜同青瓜(好似係加多加多咁,一少"pat") 蝦片兩件,整碟菜一上枱,就好似食剩的"冷飯菜汁"堆 埋一碟咁,全無賣相可言,甚至連香味都欠奉.-炸物拼盤($34):春卷,薯仔餅,粟米餅各兩件 春卷炸得夠脆,夠熱,較好味. 薯仔餅好有薯仔味,無甚特別,都係唔熱. 粟米餅有好多粟米,香甜,但"淋"左,一d都唔脆,唔得.-羊肉,雞肉串燒半打($34):每款各三串. 羊肉多根,好"un",唔得. 雞肉無雞肉味,有牛肉味,唔知係唔係比錯. 沙嗲汁唔夠沙嗲味,唔重椰汁,都係唔熱.總括100分來說,我會給50分(因是我介紹朋友來的),而我朋友只給40分,論裝修這裡欠奉,地方又細又逼,全部用膠碗碟上枱,平民菜,以這個食物份量及質素,我覺得完全唔值這個價錢,唔
睇完食評見人人對此店都讚口不絕,就來試一試.

昨夜差不多九時,見全店只有8-10位客人,比預期中的少
客人.

-黃薑飯($40):是一份全無誠意冷冰冰的飯
黃薑飯是一平碗飯的份量,無黃薑味,只可說是有少許
味道的黃色東西.唔熱,可說是凍的.
外圍有一塊巴東牛肉(幾"淋",夠味,唔熱,只得一塊)
一件好"鞋"的炸雞,都係唔熱.
一件炸著餅,又係唔熱.
一埋雜菜同青瓜(好似係加多加多咁,一少"pat")
蝦片兩件,整碟菜一上枱,就好似食剩的"冷飯菜汁"堆
埋一碟咁,全無賣相可言,甚至連香味都欠奉.

-炸物拼盤($34):春卷,薯仔餅,粟米餅各兩件
春卷炸得夠脆,夠熱,較好味.
薯仔餅好有薯仔味,無甚特別,都係唔熱.
粟米餅有好多粟米,香甜,但"淋"左,一d都唔脆,唔得.

-羊肉,雞肉串燒半打($34):每款各三串.
羊肉多根,好"un",唔得.
雞肉無雞肉味,有牛肉味,唔知係唔係比錯.
沙嗲汁唔夠沙嗲味,唔重椰汁,都係唔熱.

總括100分來說,我會給50分(因是我介紹朋友來的),而
我朋友只給40分,論裝修這裡欠奉,地方又細又逼,全部
用膠碗碟上枱,平民菜,以這個食物份量及質素,我覺得
完全唔值這個價錢,唔抵食.

食物雖不至於入口時會"燙"口,但也不應讓客人覺得食
物一早整定等上枱咁,因佢既上菜速度相當快. 昨晚得
14-15度,早知食個羊腩煲暖下身仲好.

註:
-食黃薑飯我會去九龍城間"蘭x",即叫即做雞脾黃薑飯
好食好多,套餐連飲品$24,佢地個沙嗲汁仲好得.
仲有串燒都係賣$7一串,大大串,好抵食,掂.

-如果唔怕價錢略貴,尖沙咀間"印x餐廳"既粟米餅好好
食,整得又脆又熱,而且好夠蛋味,仲有佢地既串燒連沙
嗲汁都好好味.

2008-01-05 4 瀏覽
星期四同男友去觀塘睇車, 睇完要搵地方醫肚, 突然想係友人推介此餐廳, 所以一行三人去找找, 聰明的我當然好快就搵到啦!入到餐廳內, 感覺非常逼夾, 仲要搭檯, 好彩好快就有一張四人檯轉比我地.我地叫左:-巴東牛肉- 頗辣, 個汁都幾香串燒羊肉- 同泰國菜館既汁有些不同,呢個汁好味,我仲要黎撈飯食,一流, 不過唔知點解我覺得肉質似牛肉多D, 食唔出羊既羶味(唔通比錯我地)蝦餅- 好特別, 入面有原隻蝦, 仲有個甜酸汁點牛尾湯- 好濃, 似羅宋湯,不似一般西湯糊口, 不過呢個湯味精勁重, 飲完非常口渴白飯X 3整體黎講都唔差既!
我地叫左:-
巴東牛肉- 頗辣, 個汁都幾香
蝦餅- 好特別, 入面有原隻蝦, 仲有個甜酸汁點
白飯X 3
整體黎講都唔差既!
(非會員)
2008-01-05 1 瀏覽
論食物質素的話,抄菜有鑊氣。黃薑飯咖喱汁香濃而肉軟稔。伯拉多魚酸酸甜甜蠻開胃(不過魚塊不多,份量其實算少,索價$65 不值得)。整體不俗,試試無妨,但就不屬於值得專誠來嚐的食店。好了,主旨在這裡。那個晚上我在店門外往內看,食客好多,場內擠迫得不得了,我跟電話裡頭的男朋友報告說只剩下場內中心處、也就是廚房門口的二人檯。在我們商量著要不要在門外多等一會或是轉去吃別的東西的時候,老闆娘猛招手喚我坐進去,我跟她說道我不想坐到那檯,她笑著叫我暫時先坐下來待到有別的檯空出就立即給我更換,於是我就坐進去了。就在一檯食客用餐完畢離開之後,老闆娘立時招呼在店外輪候的四名食客坐進去,我看到沒有作聲,因為我也不好意思店家為了我們只兩個人而讓另外四名客人再多等。但是,後來又有兩對情侶食客緊接離開,老闆娘正想往店門招呼客人並經過我們檯之際,我把她叫住問她是不是會替我們轉換檯呢?當她停在我面前的時候,竟然擺出一張讓人難受的臭臉,兼且連正眼也不曾看過我一眼,她就這副樣子約兩秒鐘之後,便無視我直走到門外招呼客人內進。如若嫌麻煩不想給我轉換檯,最底限度也該禮貌的說聲不吧?何需擺出一張惹人討厭的臭臉來對待客人?做生意不是

如若嫌麻煩不想給我轉換檯,最底限度也該禮貌的說聲不吧?何需擺出一張惹人討厭的臭臉來對待客人?做生意不是這樣的吧?!還是因為好生意到實在多得她都不恨有回頭客呢?!

俗話說「貼錢買難受」就是這種囉。

要不是有斯文有禮的男老闆,服務分一分也會給。

讓人進餐得不愉快的食店,不會再來幫趁!!!
2007-11-30 9 瀏覽
店找了好長時間.試了十五夜飯卷. 一邊乾一邊濕(我叫外賣). 乾那邊有花生, 牛肉, 飯卷等. 濕那邊是雜菜+雞. 全部都非常入味, 濕那邊有更多蝦會更好!
店找了好長時間.
2007-11-16 3 瀏覽
琴晚去左呢度食..叫左黃薑飯...小食..串燒..仲有兩杯野飲..小食中...個粟米餅好好食..其實所有野都唔錯...值得再去....
琴晚去左呢度食..
叫左黃薑飯...小食..串燒..仲有兩杯野飲..
小食中...個粟米餅好好食..
其實所有野都唔錯...值得再去....
2007-10-26 4 瀏覽
每次去到KT,好自然就會諗起到這兒食正宗印尼野.親戚係華僑,都大讚這兒的菜色.通常都會order十五夜,黃薑飯,soto.飯include 好多餸,有巴東牛肉,魚干仔,花生,雞,豆,蝦片,沙嗲,粟米牛肉餅..好多好多..總之叫一個飯就差唔多試左main course裡的一大半了..如果外賣的話,它會用一個膠袋仔裝住d汁..好細心!
如果外賣的話,它會用一個膠袋仔裝住d汁..好細心!
2007-10-20 6 瀏覽
時常聽說觀塘有多家印尼菜不過都在橫街窄巷沒有介紹實在不懂也不敢胡亂行事看見食評後check了三四次地圖才敢行動在附近行了近半小時才回來再等了一陣才有位不過小小的店子很是熱鬧搭檯也是值的粟米餅用的油看來有點黑不過就證明了店子的歷史和實力吧香脆得來有很濃的粟米香炸粉又不會漿口啖啖脆脆的粟米很好串燒其貌不揚但質素也不俗燒得剛剛好上檯還熱乎乎的店小就有這種好處加上的確很正宗的沙嗲汁不太辣已夠香口了十五夜飯卷可說是各種招牌菜的大雜燴巴東牛肉雜菜燒雞等等等等再加上像沙嗲的醬汁和一件件小小的飯卷其實用飯糕來形容更貼切一次過滿足了所有願望牛肉軟軟的肉質介乎廣東麵的牛腩和台灣牛肉之間雞加了醬汁也很不錯飯糕是第一次吃起初覺得有點怪怪的但食落還是不錯只是不能索汁對我們來說還是有點缺欠究竟有無食加多加多?年代太久遠記不起了再加上好像椰汁冰之類的地道飲料很抵食很街坊很有地道風味的一餐
時常聽說觀塘有多家印尼菜

起初覺得有點怪怪的
但食落還是不錯
只是不能索汁
對我們來說還是有點缺欠

究竟有無食加多加多?
年代太久遠
記不起了

再加上好像椰汁冰之類的地道飲料
很抵食
很街坊很有地道風味的一餐
2007-10-18 2 瀏覽
果日同同事一齊去食, 我都係鐘意食佢加多加多反卷, 但同事A就叫左個牛脷/牛腩飯(唔記得左), 同埋咩併盤, 個粟米餅真係幾好味, 不過個飯就麻麻地, 好彩唔係我order的
2007-09-24 4 瀏覽
最特別係黃薑飯同加多加多卷, 其他都冇乜特別咁...
最特別係黃薑飯同加多加多卷, 其他都冇乜特別咁...