2023-01-02 548 瀏覽
.°゚・ 🌸 ʜᴀɴᴀ 花華 || ᴍᴀ ᴏɴ ꜱʜᴀɴ//12月28日看見花華出post營業至2022最後一日剛好這幾天還在放大假 立馬預約翌日早上一席可以於結業再次支持 翻看IG 第一次光顧是在2019年的12月29日剛剛好的三年前 😮‍💨我IG應該post最多次間只有花華 🥺小小的廚房 很用心的團隊 老闆好nice 食物也好吃 所以這天一開門就有很多人排隊 好喜歡坐吧枱 只有一個爐頭然後可以見到他們煮食過程 我每次都是望到目不轉睛整個團隊也是十分忙碌 電話也是響個不停 雖然好忙但係每個電話都會接 好多小細節都睇得出老闆好用心對待每一位客人 🙏🏻🙏🏻//記錄一下喺馬鞍山最後一次花華的食物必食手工意粉 本打算如果Carbonara 一定要食但今次的Menu沒月所以選了刀貝意粉真的鮮味十足 牛柳都是第一次食 完全沒失望 肉嫩多汁 淡淡的牛香覺得比出邊扒房處理得更好最後當然要點scone作結出去中伏得多 真係有比較有傷害花華嘅真係CP值高有質素唔會淨係食到一嚿粉團 鬆脆但亦都保持濕潤 😊2023年,真係希望可以再次食到!//🥩大麥牛牛柳。巴黎蘑菇。多內菲薯團。自家麵包 $288🍝新鮮刀貝
.°゚・

出去中伏得多 真係有比較有傷害
花華嘅真係CP值高有質素
唔會淨係食到一嚿粉團
鬆脆但亦都保持濕潤 😊

2023年,真係希望可以再次食到!

🥩大麥牛牛柳。巴黎蘑菇。多內菲薯團。自家麵包 $288
🍝新鮮刀貝。鮮蠔。三文魚子。手工意粉 $168
🍞花華scone 配自家果醬及軟芝士 $33
☕️Latte $38

期待2023年會再見面 🥰

゚・*:.。. .。.:*・゚・:,。゚・:,。・:,。゚・:,。・*:.。. .。.:*
➪#kafehoppinginhk2022
➪#kafehopping_maonshan
馬鞍山的其中一個綠洲-花華Hana。 早前見到有人大推花華依間餐廳,今日終於忍唔住約朋友嘗試一下Lunch Menu。 今日平日下午一時左右到達,大約須要等十五分鐘的時間。不過餐廳貼心地設有一張木椅供客人等待之用。 常聽說花華出名的有意粉及麪包,全部均為自大家製。今日就選擇左卡邦尼意粉、和式意粉同埋佢個麪包Set。 卡邦尼意粉味道Creamy 其中意粉更是突出, 與一般坊間意粉不同。由於意炒粉是餐廳自家製,因此更粗及更有彈性。 和式意粉配有秋刀魚及和風醬汁,讓人感受到日本的口味。另外, 秋刀魚的腥味亦處理得好好。 最後, 麪包亦帶有麥香且熱度十足,非常加分。
馬鞍山的其中一個綠洲-花華Hana。

最後, 麪包亦帶有麥香且熱度十足,非常加分。
2022-12-21
蘇格蘭新鮮蟶子·法國白露筍·果仁 ·手工意粉 $168手工意粉有咬口,比寬麵更有嚼勁。醬汁偏淡口,可能係唔想搶咗蟶子嘅鮮味;原本以為fusion咗2條韓式年糕落去,咬落原來係超甜嘅蟶子呀🤩 啲蟶子又大又鮮甜,份量仲要唔少,真係超級驚喜😋法國黑喇叭菇·野菌芝士手工意粉 $158手工寬麵有質感,加埋濃郁嘅野菌醬同流心蛋汁,超級香👍🏻花華Scone配自家果醬及軟芝士 $35原味鬆餅加入咗無花果乾,增加咗口感;牛油味唔算突出,但烘熱嘅外皮,加上微濕嘅質感,都唔錯~〰️〰️〰️〰️〰自從幫襯咗呢間餐廳之後,我覺得唔可以再叫馬鞍山做美食沙漠,因為佢真係好好食,每一次食都好有驚喜,每一樣菜式都食到佢嘅用心,真係區內我喜愛嘅餐廳第一名🥇 可惜尋日睇到佢會係12月30日結業,真係好sad,未食過嘅朋友唔知你哋仲有冇機會食到,食過嘅我都好想好想好想繼續食,希望有緣再食到你嘅comfort meal! All the best!〰️〰️〰️〰️〰️食物: 4.5/5性價比: 3/5 環境: 4/5服務: 4/5Revisit: Yes
蘇格蘭新鮮蟶子·法國白露筍·果仁 ·手工意粉
蘇格蘭新鮮蟶子·法國白露筍·果仁 ·手工意粉 $168

法國黑喇叭菇·野菌芝士手工意粉
法國黑喇叭菇·野菌芝士手工意粉 $158
手工寬麵有質感,加埋濃郁嘅野菌醬同流心蛋汁,超級香👍🏻

花華Scone配自家果醬及軟芝士
花華Scone配自家果醬及軟芝士 $35
〰️〰️〰️〰️〰
All the best!
〰️〰️〰️〰️〰️
蘇格蘭新鮮蟶子·法國白露筍·果仁 ·手工意粉
法國黑喇叭菇·野菌芝士手工意粉
花華Scone配自家果醬及軟芝士
2022-12-26 100 瀏覽
Weekend ~1:50 到唔駛等有位入,但都keep 住仲有人黎🙈不過好可惜想試嘅dish sold out 左🥲個gnocchi 聽落好有趣!Carbonara手工意粉嘅口感的確無得輸加上係偏粗嘅圓意粉食得到bouncy仲帶住麵粉嘅香氣但意粉偏硬,覺得可以煮耐多少少汁偏稀但唔係水都有蛋同芝士香但以佢鹹嘅程度就覺得唔夠😕Pancetta 煎到帶脆👍但都係偏鹹Cafe 係好warm tone cozy 嘅deco不過鋪面唔大有時油煙味都幾重🙈🥲

手工意粉嘅口感的確無得輸
加上係偏粗嘅圓意粉
食得到bouncy
仲帶住麵粉嘅香氣
但意粉偏硬,覺得可以煮耐多少少

汁偏稀但唔係水
都有蛋同芝士香
但以佢鹹嘅程度就覺得唔夠😕
Pancetta 煎到帶脆👍但都係偏鹹

Cafe 係好warm tone cozy 嘅deco
不過鋪面唔大有時油煙味都幾重🙈🥲
2022-12-24 739 瀏覽
一個星期六,好青春咁,由大圍踩單車入到嚟馬鞍山,食個意粉!有得玩又有得食,係一個唔錯嘅行程。喺嘅IG見到「花華」嘅意粉,想試好耐,但因為好遠,真係要計劃下先岀發。佢嘅手工意粉真係好彈牙,亦都煮得啱啱好;其他手工意粉好細碟,未試真就食完;但花華嘅意粉好真材實料,好味之餘,仲有飽肚感;雖然友人覺得150幾蚊一個意粉有啲貴,但係如果喺市區食有海鮮嘅意粉差唔多要$200一碟!。🍅「意式南部乾蕃茄乾•花甲•手工意粉」$158蕃茄醬酸甜,每條意粉都有醬汁,好味;花甲真係好多,個醬好鮮甜又清爽⋯⋯🥬「意式菜醬•三文魚•枝豆•全麥手工意粉」$158哩個組合好新鮮,佢仲有少少腐皮;口感會比較thick;因為三文魚同腐皮比較淋,啲支豆煮成半熟,有咬口,增加咗口感,幾特別⋯⋯🧊「cold brew」$55係nutty 嘅chocolate ,caramel 味⋯⋯🍋「夏蜻」$48好清新,踩完單車,熱辣辣,啱晒!⋯⋯仲外賣咗bagel, scone 同brownie,店員仲好sweet咁寫咗baking tips俾我。。📍 花華 (馬鞍山)馬鞍山鞍祿街18號MOSTown新港城中心二期地下29-30號舖。好味

🍅「意式南部乾蕃茄乾•花甲•手工意粉」$158

🥬「意式菜醬•三文魚•枝豆•全麥手工意粉」$158

🧊「cold brew」$55
係nutty 嘅chocolate ,caramel 味
🍋「夏蜻」$48
好清新,踩完單車,熱辣辣,啱晒!
Cold  Brew  ($55)  夏蜻($48)

⋯⋯

📍 花華 (馬鞍山)

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕
回味指數:🌕🌕🌕🌕🌕
2022-10-29
意式菜醬•三文魚•枝豆•全麥手工意粉
Cold  Brew  ($55)  夏蜻($48)
常聽說花華有三款食物是必點的—自家麵包、手工意粉、鬆餅這回來試的就是手工意粉味道果然如想像中出色, 另外飲品都驚喜!❊ 傳統意式 𝘊𝘢𝘣𝘰𝘯𝘢𝘳𝘢 ( ᴴᴷᴰ 138 )手工意粉大推!蛋香十足得嚟又掛汁, 配上微鹹的自家薰煙肉吃十分滿足; 麵條相對粗身, 也是我喜歡的口感❊ 炊煮日本秋刀魚手工意粉 ( ᴴᴷᴰ 158 )我超想點這個但比男友點了∑(゚Д゚) 寬身麵條更突顯煙韌口感, 秋刀魚打成肉醬鹹度十足, 再加上小魚乾來吃味道口感都更上一層樓, 重口味的我表示更喜歡這個✨❊ 𝘍𝘭𝘢𝘵 𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦 ( ᴴᴷᴰ 35 )上年對𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦印象普通, 倒是想不到今趟試嘅咖啡令人印象深刻, 咖啡不太酸但香味十足🫶🏻❊ 𝘊𝘰𝘤𝘰𝘢 𝘐𝘯 𝘍𝘰𝘳𝘦𝘴𝘵 ( ᴴᴷᴰ 55 )其實就是抹茶 + 朱古力的組合, 用上抹茶來拉花, 味道則以朱古力以主, 抹茶為輔; 是少有兩種味道夾的飲品~
常聽說花華有三款食物是必點的—自家麵包、手工意粉、鬆餅
這回來試的就是手工意粉
味道果然如想像中出色, 另外飲品都驚喜!

❊ 傳統意式 𝘊𝘢𝘣𝘰𝘯𝘢𝘳𝘢 ( ᴴᴷᴰ 138 )

❊ 炊煮日本秋刀魚手工意粉 ( ᴴᴷᴰ 158 )

❊ 𝘍𝘭𝘢𝘵 𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦 ( ᴴᴷᴰ 35 )

❊ 𝘊𝘰𝘤𝘰𝘢 𝘐𝘯 𝘍𝘰𝘳𝘦𝘴𝘵 ( ᴴᴷᴰ 55 )
2022-12-15
  • 傳統carbonara手工意粉
2022-12-11 138 瀏覽
呢間Cafe喺馬鞍山絕對係好有名氣🥰 唔單只係因為馬鞍山本身被譽為美食沙漠🤣 呢間Cafe主打嘅手工意粉都好受歡迎!! 星期六日即使唔係食飯時間都一定要排隊🥹 不過今次我就係平日大概三點左右嘅時間去到~ 就唔使排隊都入到🥰 另外因為佢店舖偏細, 大概都係得十幾個座位~ 加上因為佢嘅營業時間唔長, 唔做晚市~ 所以想去食都要夾啱時間先得😆 不過佢嘅食物質素真係好高🥹 絕對係值得一試!! 雖然今次去到有幾款都已經sold out~ 不過都試到佢嘅手工意粉🥹 真係好高汁🥰 另外佢嘅環境真係好舒服! 主要係木系嘅裝修~ 加上座位唔多, 所以環境偏寧靜好chill🧚‍♀️ 另外佢嘅Menu係成日都會轉~ 所以可以不時去食一次~ 都會試到唔同嘅菜式🥰🤍法式千層馬鈴薯批 • 巴馬火腿• 蛋 • 自家麵包 $98呢款馬鈴薯批一上菜已經聞到好香🥹 佢用上巴馬火腿, 太陽蛋同佢嘅自家麵包去配搭呢款馬鈴薯批🥰 佢嘅自家麵包真係好鬆軟🥹 就咁食已經好好食! 而且用太陽蛋同麵包去配搭巴馬火腿同馬鈴薯嘅鹹香, 互相配搭中和☺️ 所以口感同味道都好有層次🥰🤍大蒜虎蝦 •紅蝦醬汁 •手工意粉 $158睇過佢哋嘅訪

🤍大蒜虎蝦 •紅蝦醬汁 •手工意粉 $158
睇過佢哋嘅訪問都知道, 佢哋嘅手工意粉係主打香濃嘅蛋香味🥰 因為普遍食到嘅意粉都係主要用麵粉~ 但佢哋用蛋嘅比例就會比較多! 真係一食落去就會食得出, 口感更加彈牙🥹 而且好有蛋香! 再配上佢嘅紅蝦醬汁同面頭嘅調味料~ 味道好豐富之餘又唔會重口味🥹

🤍Drinks: Long Black & ESP Soda $35 & $45
飲品方面就正正常常~ 賣相係好靚㗎! 而且性價比都幾高🥰
法式千層馬鈴薯批 • 巴馬火腿• 蛋 • 自家麵包
大蒜虎蝦 •紅蝦醬汁 •手工意粉
  • 法式千層馬鈴薯批
2022-12-11 110 瀏覽
Lucky to be seated at the high table, it’s pleasant to watch the chef cooking for us♥️♥️♥️• Gratin dauphinois with Parma ham, eggs and homemade bread ($98)• Homemade pasta with local clams ($148)• Five miso thyme honey soda ($48)• Hot chocolate ($50)見到好多人都推介hana 終於放假可以試啦!望到廚師係面前煮自己既意粉係特別好食,沙白好鮮甜又大粒,基本上處理得幾好,我淨係其中一隻咬到好大粒沙,但都冇特別影響成餐飯既感覺。估唔到個薯仔千層批咁好食,係所有野都好夾!每樣食材都好有質素,麵包、火腿同芝士明明好基本,但用料上乘,夾埋一齊好好食😋我好耐未食過一餐飯係冇一樣野覺得唔正,係呢度食飯有種睇緊法國廚師電影既感覺🤣 廚房唔大但每個人都知自己做緊乜🙌🏻 下次要試下佢地其他菜式!🍽Hana (Ma On Shan)📍Shop 29-30, G/F, Ph

• Hot chocolate ($50)

🍽Hana (Ma On Shan)
📍Shop 29-30, G/F, Phase 2, MOS Town, 18 On Luk Street, Ma On Shan

#dinner #food #lunch #foodie #foodporn #instafood #delicious #馬鞍山美食 #foodphotography #foodstagram #foodlover #foodblogger #instagood #homemade #tasty #healthyfood #restaurant #hkfoodie #cooking #香港美食 #香港好去處 #foodgasm #foodies #hongkong #foodpics #dinnertime #healthy #chef #pasta #homecooking
2022-11-26 162 瀏覽
有「食物沙漠」之稱嘅馬鞍山處處都係連鎖餐廳,花華就被形容為沙漠入邊嘅小綠洲🏝️ 花華位於馬鞍山市中心,地理位置方便,舖頭細細,得幾張枱。木系樸素嘅裝修同花咗心思嘅擺設,令食客有種慢活、舒適嘅感覺😌由於食物即叫即煮嘅關係,食物製作需時,不妨放慢腳步靜心等待⌛️開房式廚房可以睇到廚師不慌不忙地準備食材到烹調食物,聞到食物嘅香味,的確幾治癒,期待住食物送到枱面☺️至於食物素質都可以, 幾欣賞手工製嘅食物,略嫌味道偏淡。蒜香白酒沙白意粉香氣十足,手工意粉夠al dente,蜆肉冇沙之餘,煮到剛剛好唔會縮水或得返個殼。反而印度香料烤雞有驚喜,雞肉肉質幾嫩,唔會乾柴,用paprika等香料醃過嘅雞肉的確幾入味🍗當日平日中午時段walk in,幸好有位坐,下次到訪都係訂好枱先,會想試埋佢嘅飲品同糕點😋蒜香白酒沙白手工意粉 $148印度香料烤雞醃青瓜配蕃茄莎莎自家麵包$148

蒜香白酒沙白手工意粉 $148
印度香料烤雞醃青瓜配蕃茄莎莎自家麵包$148
📌花華~馬鞍山二訪花華!仍然覺得係好高質嘅咖啡店☕️咁啱去到馬鞍山就覺得一定要再去🤭星期二至四依家仲有得預早book枱 咁就唔使排好耐隊~座位都唔算多 如果假日去建議早啲去食🤙🏻今次去食餐牌已經唔同咗 都係有意粉 另外仲有意大利飯、荷蘭pancake、同其他輕食服務態度很好 而且很貼心👍🏻🔸 意式南部蕃茄乾 •花甲 • 手工意粉 $𝟭𝟱𝟴 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)上次食蜆肉意粉好驚豔 今次見到有就再叫~醬汁非常濃味 蒜蓉味很香🧄蜆肉份量很多 一啲沙都冇重點係手工意粉很有彈性 依舊很高質😍🔸 大蒜虎蝦 •紅蝦醬汁 •手工意粉 $𝟭𝟱𝟴 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)另外仲點左呢款紅蝦醬汁闊條麵🦐非常喜歡這種意粉的質地 煙煙韌韌很有口感虎蝦亦都很新鮮 沒有冷藏或腥味🤤🔸 𝗖𝗼𝗰𝗼𝗮 𝗶𝗻 𝗙𝗼𝗿𝗲𝘀𝘁 $𝟱𝟱 (𝟳/𝟭𝟬)飲品係朱古力抹茶 甜度適中🍵🍫但個人覺得味道唔係好合我心水🔸五味子百里香蜂蜜梳打 $𝟰𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)見到有五味子 味道都幾特別味道甜甜酸酸 都幾解渴💡整體嚟講 再次到訪都冇失望😗手工意粉真係好好食 非常推介大家試吓整體價格偏高 但食物有心思係值得嘅👍🏻✄--------------------
📌花華~馬鞍山

二訪花華!仍然覺得係好高質嘅咖啡店☕️
咁啱去到馬鞍山就覺得一定要再去🤭
星期二至四依家仲有得預早book枱 咁就唔使排好耐隊~
座位都唔算多 如果假日去建議早啲去食🤙🏻
服務態度很好 而且很貼心👍🏻

上次食蜆肉意粉好驚豔 今次見到有就再叫~
醬汁非常濃味 蒜蓉味很香🧄
蜆肉份量很多 一啲沙都冇
重點係手工意粉很有彈性 依舊很高質😍

另外仲點左呢款紅蝦醬汁闊條麵🦐
非常喜歡這種意粉的質地 煙煙韌韌很有口感
虎蝦亦都很新鮮 沒有冷藏或腥味🤤

🔸 𝗖𝗼𝗰𝗼𝗮 𝗶𝗻 𝗙𝗼𝗿𝗲𝘀𝘁 $𝟱𝟱 (𝟳/𝟭𝟬)
飲品係朱古力抹茶 甜度適中🍵🍫
但個人覺得味道唔係好合我心水

🔸五味子百里香蜂蜜梳打 $𝟰𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
見到有五味子 味道都幾特別

打卡指數😍: 7/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 8/10

🍴: 花華
📍: 馬鞍山鞍祿街18號MOSTown新港城中心二期地下29-30號舖
🔍: 11:00-18:00(Tue-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie馬鞍山
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe
⊹☕️ ʜᴀɴᴀ 花華 °゚・ ᴍᴀ ᴏɴ ꜱʜᴀɴ//馬鞍山出名的美食沙漠但花華一定是這裡的綠洲 ! 整整有一年時間沒到訪But They never disappointed you !!!! 自家製的手工意粉 🍝 非坊間常見的配搭我更愛紅蝦醬汁手工寛意粉它們家的比較厚身 煮的剛好 跟醬汁好夾Scone也是必點的 ⁽(◍˃̵͈̑ᴗ˂̵͈̑)⁽//🍝 意式菜醬• 三文魚•枝豆 • 全麥手工意粉 $𝟙𝟝𝟠𝕊𝕒𝕝𝕞𝕠𝕟, 𝕖𝕕𝕒𝕞𝕒𝕞𝕖, 𝕧𝕖𝕘𝕤, 𝕡𝕒𝕣𝕞𝕚𝕘𝕚𝕒𝕟𝕠, 𝕙𝕒𝕟𝕕𝕞𝕒𝕕𝕖 𝕨𝕙𝕠𝕝𝕖𝕞𝕖𝕒𝕝 𝕡𝕒𝕤𝕥𝕒🍝 大蒜虎蝦 • 紅蝦醬汁• 手工意粉 $𝟙𝟝𝟠ℙ𝕣𝕒𝕨𝕟, 𝕔𝕒𝕡𝕤𝕚𝕔𝕦𝕞, 𝕤𝕠𝕦𝕣 𝕔𝕣𝕖𝕒𝕞, 𝕓𝕣𝕖𝕒𝕕𝕔𝕣𝕦𝕞𝕓, 𝕟𝕦𝕥𝕤, 𝕙𝕒𝕟𝕕𝕞𝕒𝕕𝕖 𝕡𝕒𝕤𝕥𝕒🥯 花華𝕊𝕔𝕠𝕟𝕖配自家果醬及軟芝士 $𝟞𝟠ℍ𝕒𝕟𝕒 𝕤𝕔𝕠𝕟𝕖 𝕤𝕖𝕣𝕧𝕖𝕕 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕛𝕒𝕞 𝕒𝕟𝕕 𝕞𝕒𝕣𝕤𝕔𝕒𝕡𝕠𝕟𝕖☕️ 𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 $𝟛𝟠☕️ 𝔽𝕝𝕒𝕥 𝕎𝕙𝕚𝕥𝕖 $𝟛𝟠//📍 馬鞍山鞍祿街18號MOSTown新港城中心二期地下29-30號舖゚・*:.。. .。.:*・゚・:,。゚・:,。・:,。゚

☕️ ʜᴀɴᴀ 花華 °゚・ ᴍᴀ ᴏɴ ꜱʜᴀɴ

馬鞍山出名的美食沙漠
但花華一定是這裡的綠洲 !
整整有一年時間沒到訪

☕️ 𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 $𝟛𝟠
☕️ 𝔽𝕝𝕒𝕥 𝕎𝕙𝕚𝕥𝕖 $𝟛𝟠

➪#kafehoppinginhk2022
➪#kafehopping_maonshan
未睇米紙條片已經好想試呢間小店因為‘手工意粉’呢四隻字好吸引卒之今朝晨早出去之後造就呢個機會店舖開11點,我10:40左右到前面已經有3 pair人等緊好彩剛剛好入到第一輪 小店得13個位其中5個係Bar檯位 無揀錯 可以望住廚師點煮 好賞心悅目❤️因為我唔飲咖啡 叫咗杯熱朱古力叫Hana Cocoa 飲落好滑口 而且味道好特別仲好飲過果啲專賣熱朱古力嘅店舖細問之下 原來佢加咗豆蔻 估唔到咁夾朋友飲Hot Long Black 佢都話飲到烘焙到好深🤔 好好飲點完餐等候中嘅時候見到店員捧住新鮮出爐嘅Scone見到忍唔住叫咗一個兩個share裡面有無花果乾 好清甜 而且個Scone較濕潤 味道充滿蛋香 有cream cheese 同自家製士多啤梨果醬 真係好好味!!主菜虎蝦 紅蝦汁 手工意粉虎蝦好彈牙 紅蝦汁好濃郁 手工意粉好煙韌 非常討好主菜 法式千層馬鈴薯批 巴馬火腿 蛋 自家麵包呢個法式千層馬鈴薯批驚為天人 食到兩個人係咁講癡線 因為每層都有sauce 好好味配埋有一大舊cheese 夾到癲下次一定會再幫襯 會再試其他menu 同埋要食佢個威士忌朱古力brownie
未睇米紙條片已經好想試呢間小店

呢個法式千層馬鈴薯批驚為天人

食到兩個人係咁講癡線 因為每層都有sauce 好好味

配埋有一大舊cheese 夾到癲

2022-11-01 144 瀏覽
唔係朋友介紹都唔知馬鞍山開左間文青cafe位置係商場後面 平時人流唔多不過都幾多人幫襯架筆者都幫襯過兩次🥰呢間係木系cafe 裝修都採用木既完素 望落感覺好舒服好relaxing店舖小小 但大至意粉 細至果醬都係自家製‼️仲有吧枱比你欣賞下入面仲有佢個餐牌會轉架 今次寫既食物食評可能下次已經換左第一次幫襯係炎熱嘅八月天點左個 Cocoa in the forrest 🍫🌲同埋 Mocha兩杯都好靚好適合打卡用📸略嫌cocoa in the forrest有啲淡 抹茶味唔夠出一場嚟到 當然要試下佢哋既手工意粉🍝沙白意粉超足料 食完啲殼放滿晒成隻碟意粉比出面嘅扁意粉更闊但食落無”成舊粉”嘅感覺仲好彈牙 又掛汁另外點嘅係鴨肉意大利雲吞配自家製辣椒醬意大利雲吞熟度啱啱好 不過都真係幾辣下🌶第二次幫襯就試左佢哋自家烘焙嘅scone切開果時鬆脆同有牛油香🧈🍓一個仲要share真係唔係好夠喉(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)今次無點意粉叫左木地豬肉意大利飯個飯一上筆者心諗:嘩 一定好溜 食落去有芝士味 磨菇味再加埋豬肉碎但諗住迎接嘅油膩感反而食唔到😳三兩下就清左碟嚕😝飲品方面我點左 iced chocolate 香濃
唔係朋友介紹都唔知馬鞍山開左間文青cafe

意大利雲吞熟度啱啱好

不過都真係幾辣下🌶

第二次幫襯就試左佢哋自家烘焙嘅scone

切開果時鬆脆同有牛油香🧈🍓

一個仲要share真係唔係好夠喉(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

今次無點意粉

但諗住迎接嘅油膩感反而食唔到😳

三兩下就清左碟嚕😝

飲品方面我點左 iced chocolate

香濃朱古力味 唔係太甜🍫

朋友點嘅係桂花龍眼茶(?)

茶味比較淡

總括嚟講 食物質素非常高

好欣賞佢哋所有嘢都自家製

同埋不斷有新驚喜嘅餐牌

仲採用左好多本地食材添

稱佢為我最喜愛嘅馬鞍山食店 絕對無誇張🥰

2022-10-21
2022-10-27 99 瀏覽
The signature pasta was homemade, you can taste that from the little chewy texture, I love the flavours which was a Sicilian style - tomatoes, anchovies & capers, really appetising & authentic. The other classic here was the potato millefeuille, served with homemade sourdough, a sunny side up & parma ham drizzled with balsamic vinegar, this is an elevated all-day breakfast that you wish to have it everyday. Be sure to leave room for Hana Scones, the all-time favourite fig flavour as well as the

Be sure to leave room for Hana Scones, the all-time favourite fig flavour as well as the new strawberry pistachio scone were delicious, paired well with the very solid coffee here.
又要同花華 示愛啦=͟͟͞͞♡第一個po都獻左比花華去親花華都會有驚喜(´∇`)因為每次menu都一定有新item咁今次試左兩款相信都係一期一會既菜式一見到就好想試既就係奶油煎虎蝦◦開心果麵包薯團◦香草醬虎蝦頗大隻 蝦肉結實有鮮味佢既gnocchi同平時食開既唔同佢口感會偏向粉糯一啲而且佢係包左開心果碎做餡調味亦都好新鮮佢既香草醬都唔係熟悉既pesto佢係cream base加入左明顯既vanilla味同開心果食落係偏甜帶果仁香既(*´ ˘ `*)另一款羊肩肉◦藍芝士◦果仁◦risotto都係非常吸引我既配搭( •̀֊•́ ) ̖́-但對啲怕膻既人應該會拒之千里之外羊肩肉切左肉丁狀嫩得黎有啲爽口其實藍芝士味又唔算太濃烈佢偏向為味道加入層次既角色連埋提子乾同果仁成件事就成為一體啦口味帶中東風味 我幾中意~甜品方面 屈佢係先( ˙֊˙ )最後一場黎到 叫埋個荷蘭pancake配巴馬火腿同另一間出po介紹過既差好還佢明顯即叫即製 熱辣辣上菜Pancake質地十分鬆軟 邊位脆脆地ჱ̒ ー̀֊ー́ )蛋香滿滿 就咁食都好好食加埋火腿 蘋果 cranberries又咸又甜出奇地好襯有早餐既感覺ˏ₍•ɞ•₎ˎ
又要同花華 示愛啦=͟͟͞͞♡
第一個po都獻左比花華
去親花華都會有驚喜(´∇`)
因為每次menu都一定有新item

佢口感會偏向粉糯一啲
而且佢係包左開心果碎做餡
調味亦都好新鮮
佢既香草醬都唔係熟悉既pesto
食落係偏甜帶果仁香既(*´ ˘ `*)

但對啲怕膻既人應該會拒之千里之外
羊肩肉切左肉丁狀
嫩得黎有啲爽口
其實藍芝士味又唔算太濃烈
佢偏向為味道加入層次既角色
連埋提子乾同果仁成件事就成為一體啦
口味帶中東風味 我幾中意~

甜品方面 屈佢係先( ˙֊˙ )
最後一場黎到 叫埋個荷蘭pancake配巴馬火腿
同另一間出po介紹過既差好還
佢明顯即叫即製 熱辣辣上菜
Pancake質地十分鬆軟 邊位脆脆地ჱ̒ ー̀֊ー́ )
蛋香滿滿 就咁食都好好食
加埋火腿 蘋果 cranberries