2022-02-03 362 瀏覽
姨媽生日,最開心就係有蛋糕🎂食!另一位姨媽喺聖安娜買咗個黑森林大蛋糕。講真聖安娜從來都唔係我嘅首選,所以食之前都無乜期望,但相信朱古力蛋糕都應該唔會令人太失望嘅。因為有啲難切,我哋決定先食晒上面啲生果先,生果質素都真心有點差。除咗罐頭蜜桃同菠蘿之外,其他都唔好食。蜜瓜好硬好乾,淡而無味。奇異果都係又硬又乾,無乜果汁同埋都幾酸。士多啤梨同藍莓我就無試,但佢哋都話酸。之後食蛋糕🍰部分,咦!好味喎!蛋糕好鬆軟,朱古力味都幾香亦唔會太甜,啲忌廉都好滑,特別鍾意中間一粒一粒嘅啫喱同脆米花,令到成個蛋糕嘅質感好QQ。大家都表示欣賞。所以整體來說都算唔錯,係啲生果出事,希望公司能改善一下。

所以整體來說都算唔錯,係啲生果出事,希望公司能改善一下。
黑森林
2022-01-29
黑森林
2021-11-22 150 瀏覽
沖繩紫薯麻糬包淺紫色花型造型🌸軟歐包咬落鬆軟紫薯餡唔會過甜食到天然紫薯味💕但份量略嫌較少🙈麻糬則有一大舊軟糯 微微煙靭整體味道較淡係一個飽肚健康之選👍🏻
沖繩紫薯麻糬包
軟糯 微微煙靭
整體味道較淡
係一個飽肚健康之選👍🏻
2020-11-30 317 瀏覽
又係散水餅嘅時間,今次同事買聖安娜餅店,講真我已很多年無食過呢間餅店嘅產品,紫色+彩色花花紙盒很老土,入面係最普通最基本嘅切餅西餅,首先講賣相真的比較樸素,仍然是小時候的簡單賣相,一點都不精緻,我選了朱古力味,攞上手已經扣分是——很輕,是無重量感嘅輕,很假,很像攞住發泡膠嗰種輕,蛋糕🍰與忌廉相間,但蛋糕很輕,咬落是彈,但質感很怪,都係咬發泡膠盒的感覺(我無食過發泡膠,但按壓感覺是平時發泡膠外賣盒嘅感覺)忌廉又係很輕,無忌廉嘅「軟滑」而最重要係整塊西餅明明深朱古力色,但蛋糕/忌廉+灑上面嘅朱古力碎,都無朱古力味道,食完會懷疑自己食咗塊道具蛋糕!更肯定個人選擇唔會去幫襯(浪費配額食呢塊蛋糕)很失望的一塊西餅
很失望的一塊西餅
紙盒很娘
最基本嘅切餅
2020-11-04
下午茶
又到榴槤當造季節,有日見到聖安娜推出榴槤蛋糕🎂,作為榴槤控的我當然要買黎試試🍴今期推出左兩款榴槤蛋糕🎂,用上馬來西亞🇲🇾直送D24榴槤肉。屋企人數不多,買左個D24榴槤金裝迷你蛋糕就可以了。記得用會員卡,慳28蚊💕原價:178 元折扣後:150 元很喜歡聖安娜餅店的環保♻️蛋糕盒,蛋糕🎂盒可自行摺疊做碟同叉,不用清洗,對懶人黎講一流。因為係榴槤蛋糕🍰也很窩心提供太空罩比你罩住個蛋糕🍰,咁就吾洗驚「臭」親人同好好保存。以精美榴槤造型示人,幾何亂真,用上大量忌廉,入口有點油膩,空氣感重。配上啖啖馬來西亞🇲🇾榴槤肉,好香濃,海棉蛋糕比榴槤蓋住了,加左朱古力脆脆增加口感,不錯,加埋底部用上牛油餅低,牛油🧈香。整體來講:可以一試,榴槤肉齒夾留香,唯一不足之處是忌廉太多會好油膩。

記得用會員卡,慳28蚊💕
原價:178 元
折扣後:150 元

整體來講:
可以一試,榴槤肉齒夾留香,唯一不足之處是忌廉太多會好油膩。

2020-02-29 293 瀏覽
訂了一個生日蛋糕,需要提早數天訂的。不是櫥窗內可以看見的款式,剛好在他們的會員app內看見,用了生日優惠,十分抵。蛋糕味道一般,個樣子十分適合用作打卡,算不錯了
2019-08-15 958 瀏覽
sainthonorehk ————————————————————————蛋糕:榴槤蛋糕甜度(5星最甜):⭐️⭐️濃度(5星最濃):⭐️⭐️⭐️⭐️🍴:餐刀 ✔️/ 蠟燭 ✔️ / 冰袋 ✖️/ 紙盒✔️🏷:✔️(免費寫生日牌)💬:聖安娜啲店員真係好好,同其他品牌嘅店員真係與眾不同。在臨俾錢之時,店員提一提我「有冇Join會員呀?有現金劵可以用喎!」咁問一問,又慳咗$50,真係好好。🛒:全港 cakeup_全港🔘:個裝(半磅/ 1磅)💰:$178;$298(會員價 $169.1;$253.3)————————————————————————性價比:中又係榴槤季節啦,當然就要試下當造嘅榴槤蛋糕啦。係好早好早之前,Caketionary曾經介紹過一個$1500嘅榴槤蛋糕,相信係我哋食過最貴嘅蛋糕。印象中係麻麻,性價比係低嘅。証實到貴唔係一定好,咁平嘢又有冇好嘢呢?今次試嘅係聖安娜嘅D24榴槤蛋糕。外形上明顯絕對睇得出佢係一個榴槤,但老實講,相比$1500個個,係真係唔夠揮嘅,手工係冇做得咁仔細嘅。但味道又如何呢?先講講結構,外圍係以忌廉包埋榴槤肉同清蛋糕。忌廉較為多同油,一啖食落去,一泡Cream會係個Fir
蛋糕:榴槤蛋糕
甜度(5星最甜):⭐️⭐️
濃度(5星最濃):⭐️⭐️⭐️⭐️
🍴:餐刀 ✔️/ 蠟燭 ✔️ / 冰袋 ✖️/ 紙盒✔️
🏷:✔️(免費寫生日牌)
🛒:全港 cakeup_全港
🔘:個裝(半磅/ 1磅)
————————————————————————
性價比:中

但味道又如何呢?先講講結構,外圍係以忌廉包埋榴槤肉同清蛋糕。忌廉較為多同油,一啖食落去,一泡Cream會係個First Taste,隔一陣,就會食到開始飄出榴槤味,再咬多兩嘢就會食到蛋糕。榴槤味唔香,但絕對食得出榴槤味,但真係唔夠香濃。而蛋糕當中仲有一層朱古力薄脆作為嘉賓,口感多少少層次。

算唔算好好味?唔算!$298買個蛋糕,值唔值?過得去啦,真係好想食榴槤蛋糕,就買啦。但唔係的話,我會建議用$298去買另一啲蛋糕。

不過真係想講一講聖安娜嘅心思,我記得我哋都講過,佢個盒係可以撕開佢嚟做紙碟!同埋今次佢哋擔心榴槤蛋糕會傳出一大股「臭味」,佢哋有一個類似太空館外形嘅罩嚟Cup住個蛋糕,咁運送途用,或是放入雪櫃都唔會傳出「異味」,都幾有心思。
————————————————————————
榴槤蛋糕
2019-06-20 195 瀏覽
聖安娜自從畀美心收購左之後、所有野都好食左勁多!但蛋糕黎講仲要平過美心東海堂,今次揀左個熊仔帆船蛋糕,樣真係無得頂~勁靚~我d朋友仲以為要過千蚊,其實4百幾蚊咋,網上vip價仲平d,但因我用埋d餅卡,所以要用原價買lo!海棉蛋糕底就正啦,岩小朋友食、清清地唔會太甜,細仔bb我都畀左d佢食東涌le 間聖安娜人流勁旺,因響地鐵b出口一出就係,又係我經常幫襯既一間,朝早要排隊排到出門口、不過收銀叫好快手,當然顧客多8達通付款先咁快啦
2018-04-21 329 瀏覽
真是神奇,為什麼東涌地鐵站口,總會有條隊,是從外邊掉轉排入地鐵站內裏呢🤔?原來就是這一間聖安娜餅店😯。簡單的蛋白蛋撻的撻底也不算香脆,味道只是一般般,撻底不夠香脆經已不用再吃了。雞批,也是多層皮在外,像酥皮蛋撻的模樣,餡算多,但撻皮不太可口吞拿魚酥香脆,外皮脆,而內裏吞拿魚餡也不算太少。這個菠蘿皮朱古力包反而比較可口,外皮鬆脆,而內裏有蘊含不少朱古力醬,多醬嚐來沒有那麼乾,算是這家店舖比較可口的麵包。這個吞拿魚飛碟外皮比較乾,內裏餡料亦都不多,試一次便夠了。原來聖安娜有些麵包,還會收取兩毫子的零錢,尊重本港的金錢貨幣💵制度,值得尊敬🏅🎖。

簡單的

吞拿魚酥香脆,外皮脆,而內裏吞拿魚餡也不算太少。

這個
菠蘿皮朱古力包

這個
吞拿魚飛碟外皮比較乾,內裏餡料亦都不多,試一次便夠了。

1 分鐘 (外賣自取)
早餐
2018-01-10 161 瀏覽
早排同事生日要幫佢搞個birthday party因為佢好中意食綠茶product既關係就訂左呢個cake佢個名都改得幾貼切 叫綠茶旋風原本以為成舊綠色 一定好重味可能好苦澀點知又唔會 反而係清清地既綠茶味 甜甜地幾好食
早排同事生日要幫佢搞個birthday party
因為佢好中意食綠茶product既關係就訂左呢個cake

佢個名都改得幾貼切 叫綠茶旋風
原本以為成舊綠色 一定好重味可能好苦澀
點知又唔會 反而係清清地既綠茶味 甜甜地幾好食
2017-12-26 154 瀏覽
當然依間野大家都耳熟能詳。我只係 想強調一下三文治。因為東涌區本身面包店唔多。我個人就試左幾間。我自己覺得聖安娜既超軟蛋治係最高性價比。第一係果個蛋漿打得好香好滑。同一般既唔同。第二就係個面包本身真係好軟好香。所以我自己就日日買依個做早餐。
2017-12-12
3 分鐘 (外賣自取)
$13 (早餐)
  • 超軟蛋治
2017-01-29 256 瀏覽
French cakes are always my favorite, and Mille-feuille is always a definite great treat of tea snack. I am really obsessed by its sort of crispness and buttery texture at the same time. However, the mille-feuille in this bakery are totally disappointed me. It's not good. The biscuits (can't even called as puff pastry) are board-liked rather than crispy. The pastry were already soften, just like biting a few pieces of paper. Cakes between them are buttered by the overthicked cream. I couldn't ev

. Cakes between them are buttered by the overthicked cream. I couldn't even taste the chocolate layer inside that. The cakes were topped by some crushed nuts which weren't crunchy at all. After all, it just came out all the plain flavour of the cream, without any other flavors
. Yet, the cream was soft and smooth, which is the only good things after all.
Mille-feuille
下午茶
2014-08-25 599 瀏覽
好久都沒吃過聖安娜的蛋糕了,這天朋友給我挑是要選美心還是聖安娜的蛋糕給兩位美人慶生用的我選了後者,在餅櫃的選擇不多,只餘下5款左右還是這個 車厘子比利時55°朱古力蛋糕 比較合心意耶忘了多拍幾張照片,這蛋糕富濃香的可可味中間夾心是車厘子朱古力Truffle薄脆,不知道是我很愛吃的關係還是這真的很美味,也難得我愛吃車厘子喔祝兩位美人幸福快樂
好久都沒吃過聖安娜的蛋糕了,這天朋友給我挑
是要選美心還是聖安娜的蛋糕給兩位美人慶生用的
我選了後者,在餅櫃的選擇不多,只餘下5款左右
還是這個 車厘子比利時55°朱古力蛋糕 比較合心意耶

忘了多拍幾張照片,這蛋糕富濃香的可可味
還是這真的很美味,也難得我愛吃車厘子喔
祝兩位美人幸福快樂
2012-10-24 246 瀏覽
是日的家聚, 又是一班好友掃甜的好時光, 其中朋友就帶來了聖安娜的出品.比利時朱古力Trio尊貴套裝 $68: 8分, 原價是每件$25, 現在特價的話只要$68一套, 一次過試到三款朱古力甜點, 自然更加吸引. 套裝的三款甜點分別是車厘軟心蛋糕, 朱古力香蕉杯以及蜜糖慕絲蛋糕.車厘軟心蛋糕賣相精緻, 五個層次分別是朱古力truffle, 朱古力蛋糕, 車厘子果醬, 車厘子果肉以及曲奇餅底. 朱古力當然是相當的濃烈, truffle質感細滑, 配上車厘子果醬及果肉, 帶點酸甜, 而曲奇餅底也夠香脆, 不俗的.朱古力香蕉杯以比利時朱古力杯作外層, 而其他材料包括有朱古力truffle, 鮮奶凍, 蛋白蛋糕, 香蕉果肉以及曲奇餅底. 我嫌個朱古力杯質感實了點, 配上了香蕉果肉, 其實效果有點像蛋糕版本的效果.最後一款就是蜜糖慕絲蛋糕, 也是單計賣相已經相當吸引, 除了蜜糖慕絲之外, 還包括有朱古力蛋糕, 朱古力truffle以及曲奇餅底. 蜜糖慕絲是幾香甜的, 蜜糖配朱古力, 感覺上好像會有點膩, 但出來的效果又幾匹配, 愛蜜糖, 又愛朱古力的我, 自然喜歡.其實聖安娜的甜點, 特別是含有
其實聖安娜的甜點, 特別是含有朱古力的, 實在是有相當水準的. 加上價位相宜, 不失為大家吃甜的好選擇.
  • 比利時朱古力Trio尊貴套裝
2012-08-29 176 瀏覽
身邊除了家人在8月份生日外, 亦有一位朋友仔是壽星。 這天早已約好先到家人來個慶生大派對, 一大堆咸甜零食過後, 生日蛋糕也是時侯出場了。大家跟壽星女都交情非淺, 對她的口味也有一定的了解, 早在月前已開始研究訂怎樣的蛋糕, 但因為家聚的地點在東涌, 便鎖定聖安娜, 發表過一輪意見後, 還是對朱古力口味最感興趣。 數到連鎖餅店之中, 這家的朱古力蛋糕做得不俗, 特別是比利時朱古力truffle蛋糕, 剛推出時簡直驚為天人。 既然已試過多次, 還是將配額讓給脆脆石板街蛋糕($159)。 裝飾方面平實卻滿有心思, 更驚喜的是那個生日牌, 以蝴蝶結圍邊, 帶幾分活潑跳脫, 不只是白色的糖牌般單調。 外邊被朱古力忌廉重重圍著, 入口輕盈慢慢會溶化, 濃度雖屬一般, 但就沒有甜膩的感覺, 內層由朱古力海綿蛋糕與tuffle相間而成, 蛋糕很是鬆軟, 沒有過乾的弊病。 truffle跟蛋糕的比例得宜, 那陣可可香醇厚突出, 卻不會換來一口苦澀, 但肯定未及比利時同系的香醇純淨, 仍留有餘韻。 夾層藏著的薄脆片, 即使雪過後仍是鬆脆, 軟熟順滑之間又更有咬口, 口感更富變化, 一點也不感單一。 跟這

跟這班朋友吃蛋糕有個特別之處, 就是不會用刀切開細件, 反而直接叉來吃, 吃得更盡情, 沒有什麼需要避忌, 接下來10月份也有5位朋友生日, 相信會是同樣精彩。
2012-08-12
2012-08-27 115 瀏覽
甜魔媽媽的生日派對,吹腊燭、切蛋糕的環節總是少不了的。經商議,大家決定在聖安娜買石板街蛋糕。石板街的口味算不上特別濃郁,但質地鬆軟,面頭有幾粒棉花糖及兩粒沾上朱古力漿的士多啤梨作點綴,顏色好睇之餘,亦是美味。是日還有很多甜品零食,但不在這裡多講了。祝甜魔媽媽生日快樂,Matthew仔身體健康、快高長大。
甜魔媽媽的生日派對,吹腊燭、切蛋糕的環節總是少不了的。

是日還有很多甜品零食,但不在這裡多講了。

祝甜魔媽媽生日快樂,Matthew仔身體健康、快高長大。