2022-05-08 195 瀏覽
早早上網book定枱😌,因為怕呢排解封後個個都瘋狂出黎食晚飯。Menu都簡單易明,只需要揀番至少兩款主菜就okay,選擇都算足夠對我黎講。只係menu喺牆上面,要枱高頭側埋個頭,仲要塊板度會反光😆要睇會有點辛苦,所以用手機影完再慢慢睇。主菜我地揀左唐揚雞皮餃子、炙燒穴子山藥塔、金平牛蒡大阪燒同埋八丁味噌烤豬鞍扒。豬扒唔乾👍🏻,大阪燒入面加牛蒡第一次試幾特別,雞皮餃子係土好食嘅如果唔怕雞皮肥的話😛。飲品嗌左兩款唔同嘅sake,因為我自己比較鐘意甜甜地易入口,所以鐘意白桃濁酒多啲。食物份量唔好睇佢細細碟,其實已經好飽,但一早已order左一件柚子撻做甜品😀😀😀,好彩唔係大大件,我地都仲可以K.O.到🤭。味道唔錯喎!
2022-04-20 229 瀏覽
13/4/2022一個人原來都可以盡興絕非廣告,最後仲有消費收據😗 聽聞假日好多人嘅,其實平日都多多地,但唔洗等咁岩放平日冇人陪食自己去high tea下😝講就Tea其實係我一整日嘅早加午餐😙2:30左右先食一去到已經覺得環境好日系😗正🥰,所有野都令人感覺舒服😌雖然有尷尬位,就係我一條友入去,店員叫我掃code,果個位唔係門口,係要去點餐附近,我耳聾以為叫我坐低😂之後坐左係兩個女仔對面,結果佢尷尬地叫我掃code😂之後就安排我坐窗邊,窗係矇左果啲磨砂玻璃,所以街外人唔會望到你,你亦望到模糊一片,唔會被外面嘅馬路影響食慾之餘,亦有天然太陽光射入,但唔會好殘眼,自然光映入令啲野食更加好味😋我呢個煩膠終於要入正題,佢一定要叫日替定食(牛蒡沙律、是日水果+飯)+兩款或以上配菜,每款配菜係唔同價錢,款式都好多,我樣樣都想試🥰然後叫左燉牛肉同大阪燒,大阪燒係勁好食,唔係勁重粉果種!仲要有切絲嘅牛蒡係入面,口感超好!醬料夠做😗!果啲疑似叫木x碎好多,我喜😚燉牛肉好淋易咬,我呢啲老人岩食!😝然後沙律正常野,只係意想不到係提子係是日水果,之後我屎忽痕唔想食飯,於是加20$食蕎麥麵,點嫌淡味左少少🤏於是請
13/4/2022
一個人原來都可以盡興
但唔洗等
咁岩放平日冇人陪食
自己去high tea下😝
講就Tea其實係我一整日嘅早加午餐😙2:30左右先食
一去到已經覺得環境好日系😗
正🥰,所有野都令人感覺舒服😌
雖然有尷尬位,就係我一條友入去,
店員叫我掃code,果個位唔係門口,
係要去點餐附近,我耳聾以為叫我坐低😂
之後坐左係兩個女仔對面,
結果佢尷尬地叫我掃code😂
佢一定要叫日替定食(牛蒡沙律、是日水果+飯)
😝然後沙律正常野,只係意想不到係提子係是日水果,之後我屎忽痕唔想食飯,於是加20$食蕎麥麵,點嫌淡味左少少🤏於是請員工比七味粉我,連七味粉都係佢地倒入陶瓷碟比我😂好精緻😙啲餐具好靚食得開心啲,之後我又咖啡因上癮叫左杯Dirty,成件事即刻冇咁日本,但好飲喎,
都係果句我唔專業飲咖啡☕️所以我唔評🤣我覺得好飲未得,整體而言,我覺得係必試店舖之一,仲可能會Encore!因為食得開心坐得舒服😌好chill☺️一個人真係都好Enjoy😌😌😌😌
2022-04-13
2022-04-17 153 瀏覽
✌🏻《春日定食》第一次到訪 好舒服的日系cafe經朋友介紹咗啲配菜最後選擇咗灸燒穴子山藥塔與 金平牛旁大阪燒穴子塗上醬汁再烤完軟軟的星鰻香甜又好送飯烤山藥雖然唔係人人都啱口味但我喜歡佢嘅外面爽脆到入面黏口嘅感覺而且係好健康嘅食物嚟大阪燒嘅味道好地道每一口切開嘅厚度、脆度、軟度、鹹度都啱啱好入面包裹住好多牛蒡絲、蘿蔔絲、野菜絲感覺滿足味蕾亦好健康配合埋溫暖嘅北海道七星米飯落肚成件事好溫暖 好飽足用餐環境木系 好悠閑舒服
✌🏻《春日定食》

烤山藥雖然唔係人人都啱口味
但我喜歡佢嘅外面爽脆到入面黏口嘅感覺
而且係好健康嘅食物嚟

大阪燒嘅味道好地道
每一口切開嘅厚度、脆度、軟度、鹹度都啱啱好
入面包裹住好多牛蒡絲、蘿蔔絲、野菜絲
感覺滿足味蕾亦好健康

配合埋溫暖嘅北海道七星米飯落肚
成件事好溫暖 好飽足

用餐環境木系 好悠閑舒服
這一間全木設計的日式咖啡店,專門做日式定食料理,每季都有新餐牌,推出時令配菜。不過因為2月初到現在4月中,香港仍然下午六點後不能堂食,只有外賣,所以此店也提供日式定食外賣,每週有4款選擇。京蔥牛肉丼定食 (HK$88).3月初食的,外賣盒超大盒😲.沙律:沙律菜和涼拌牛蒡配柚子醋汁,新鮮、爽脆、醒胃.前菜:醬油白蘿蔔,面頭有溫泉蛋白,一大件,好美味.米飯:北海道七星米,粒粒米飯煙韌有米香,仲有茶漬飯味素,令食飯不單調.京蔥牛肉:多蔥,炒得好香口;牛肉厚身大塊,入味,但有點炒過熟,韌一點🫢純素芝麻莫卡慕絲餅 (HK$65).外賣一款定食,叫一款甜品,只需加HK$40,超優惠!.呢件暗黑西餅出品自 @koke.lab.hk.外表精美得像一件藝術品.慢慢食,享受6層嘅美味和口感.第1層:黑朱古力薄片和一小綴的銀片,非常濃厚的可可味,微微苦啦.第2層:芝麻豆乳忌廉加咗少少接骨木花蜜,味道是濃郁黑芝麻帶些少酸甜味,好特別!.第3層:又一片黑朱古力薄片.第4層:莫卡海綿蛋糕,軟綿口感.第5層:威化餅脆脆,鬆脆口感.第6層:黑朱古力果仁餅底,厚實脆口

京蔥牛肉丼定食 (HK$88)
.3月初食的,外賣盒超大盒😲
.沙律:沙律菜和涼拌牛蒡配柚子醋汁,新鮮、爽脆、醒胃
.前菜:醬油白蘿蔔,面頭有溫泉蛋白,一大件,好美味

京蔥牛肉丼定食

純素芝麻莫卡慕絲餅 (HK$65)
.外賣一款定食,叫一款甜品,只需加HK$40,超優惠!
.呢件暗黑西餅出品自 @koke.lab.hk
.第6層:黑朱古力果仁餅底,厚實脆口

2022-03-04
外賣自取
純素芝麻莫卡慕絲餅
香港愈見愈多食日式便當嘅小店呢間想到訪好耐嘅日式料理店舖以純木為主 日系風格門面好有和風Cafe feel雖然座位唔算太多亦設有榻榻米同近窗座位環境好舒服又休閒採取預約制想食定食就一定要預留位置如果walk-in只有有限食品供應‼️春日定食 HKD$60呢度嘅定食Menu每個月都會唔同基本日替定食主要係米飯🍚+蔬食🥬+水果🍉米飯可以+HKD$20轉蕎麥麵本時食開冷蕎麥麵蕎麥麵係用熱湯上蕎麥香較出麵質唔會太軟 帶韌性麵上仲有塊炸蓮藕片蔬食係沙律嚟正常發揮 幾新鮮而水果係一片哈密瓜秋葵豆腐燉牛肉個醬汁鹹鹹甜甜不過用咗脂肪較少牛柳質感有啲韌 較難咬🤥幸好秋葵同豆腐都係算唔錯!秋葵爽脆 豆腐煎過都嫩滑‼️偏向家庭味味道較健康同清淡流心芝士薯餅芝士薯餅炸得好脆咬開啲芝士半溶流心狀態好邪惡但好好食😙芝士迷一定會勁鍾意🧀金平牛蒡大阪燒係一個素食版大阪燒🥬好有驚喜!外表同傳統大阪燒好似🤣仲有撒上鰹魚碎 淋上醬汁相對傳統大阪燒冇咁油膩裡面係滿滿嘅牛蒡 蘿蔔絲口感爽脆 好惹味絕對冇令人討厭嘅菜青味道好喜歡呢個大阪燒🥰-環境唔錯 坐得幾舒服嘅Cafe食物味道都可以唔算太大份不過定價比較貴未加任何配菜嘅定食都已經
香港愈見愈多食日式便當嘅小店

秋葵豆腐燉牛肉

個醬汁鹹鹹甜甜
不過用咗脂肪較少牛柳
質感有啲韌 較難咬🤥

幸好秋葵同豆腐都係算唔錯!
秋葵爽脆 豆腐煎過都嫩滑‼️

蕎麥麵
春日定食
蕎麥麵
2022-04-04 919 瀏覽
生活就是每天的習作。餐廳係以木系簡約風為主,環境比較柔和舒服寧靜而且有榻榻米坐,係一間日式定食café日替定食會定期更換時令日式料理菜式而且選擇都比較多!!落完單,店員會比一個織既號碼牌,好特別!!—-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-✾ 日替定食 (春日便當)$60定食包括當造蔬食🥗、時令水果🍈、白飯🍚或加$20轉配熱湯蕎麥麵🍜另外要再配兩款或以上日式配菜,加$20可配$40以下飲品,其他可以補差價(花茶及手沖除外)當造蔬食有沙律菜同醃製既牛蒡,牛蒡調味唔錯和爽脆時令水果係蜜瓜,味道清甜🍈🍈白飯係採用北海道七星米🍚,充滿米香同軟軟糯糯雖然定食價錢偏高,但係味道同質素都有驚喜定食會用木托盤盛載,擺盤好靚🥰✾ 春日關東煮 $60包括小丸子、荀、年糕福袋、黑蒟蒻和白蘿蔔!白蘿蔔好軟腍,吸收湯汁味道湯底比較濃稠,飲落好鮮甜😋✾ 唐揚蝦滑蓮藕餅 $45蝦滑唔係好似漿咁,而係仲會見到好多一隻隻蝦肉🦐 蝦滑好爽口彈牙,仲keep都蝦肉鮮味蓮藕依然爽脆,但係比較油膩😅食完見到碟底好多油🙈✾ 燒豚肉露荀卷 $60豚肉燒到好香口,大大片豚肉包住大大條露荀🤩🤩配搭埋惹味燒汁好適合送飯!本身以
生活就是每天的習作。

餐廳係以木系簡約風為主,環境比較柔和舒服寧靜
而且有榻榻米坐,係一間日式定食café
日替定食會定期更換時令日式料理菜式
而且選擇都比較多!!
落完單,店員會比一個織既號碼牌,好特別!!

—-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-

✾ 日替定食 (春日便當)$60
(花茶及手沖除外)
當造蔬食有沙律菜同醃製既牛蒡,牛蒡調味唔錯和爽脆
時令水果係蜜瓜,味道清甜🍈🍈
白飯係採用北海道七星米🍚,充滿米香同軟軟糯糯
雖然定食價錢偏高,但係味道同質素都有驚喜
定食會用木托盤盛載,擺盤好靚🥰

✾ 春日關東煮 $60
湯底比較濃稠,飲落好鮮甜😋

✾ 唐揚蝦滑蓮藕餅 $45
蝦滑唔係好似漿咁,而係仲會見到好多一隻隻蝦肉🦐
蝦滑好爽口彈牙,仲keep都蝦肉鮮味
蓮藕依然爽脆,但係比較油膩😅
食完見到碟底好多油🙈

✾ 燒豚肉露荀卷 $60
本身以為露筍咁大條會好老有渣,但係一食露筍仲好嫩好爽脆😍

✾ 流心芝士薯餅
薯餅炸得好香脆,一D唔都油好乾身
薯蓉好軟綿,包住流心芝士,好邪惡!!
但係食完有少少漏🤏🏻

✾ 艾菲蘋果塔 $68
好靚既蘋果玫瑰花,唔捨得破壞同食朵花🌹
玫瑰花係由蘋果薄片砌成
蘋果薄片食落仲帶有少少爽口
撻中間係鋪滿煮過既蘋果粒粒,仲有蘋果清甜🍎🍎
本身自己對蘋果類甜品冇咩興趣,但呢個艾菲蘋果塔令我對蘋果甜品改觀!
艾菲蘋果塔

✾ 開心果士多啤梨撻 $62
士多啤梨撻上面唧上幼滑既cream並加上少許開心果碎,外觀好吸引🥰
🍓士多啤梨好新鮮,酸酸甜甜
撻中間係鋪滿開心果醬,好香濃開心果
整體配搭好好,唔會過甜👍🏻
開心果士多啤梨撻

✾ 甘草杞子菊花 $58
本身以為可能係茶包,但一打開茶壺蓋見到杞子同菊花係茶壺內飄浮🤣🤣
飲落好清甜,係甘草杞子菊花原本味道
仲有淡淡菊花清香
甘草杞子菊花

✾ Cappuccino $40 (跟set加$20)
咖啡拉花好靚☕️
飲落好香濃咖啡味,但係偏苦左少少🤏🏻
Cappuccino
艾菲蘋果塔
開心果士多啤梨撻
甘草杞子菊花
2022-04-01 403 瀏覽
🍱夏之定食☀️前菜🫐:水果乳酪沙律🥗:枝豆水雲沙律米飯🍚:北海道七星米🧊蟹羔冷奴豆腐💰$45🐙泡菜山藥八爪魚💰$55🍎洋蔥蘋果汁煮黑豚肉🐷💰$60🍗燒雞軟骨棒配生菜🥬💰$60🍋柚子鹽燒鱈魚🐟💰$70⚡️雖然已經係舊menu,但都想同大家分享下🤣二訪日系感滿滿嘅✏️習作,裝修完之後同樣迎嚟咗夏天嘅餐單,所以大部分都係涼菜,小女子最鐘意嘅係泡菜山藥八爪魚🐙,一上枱就聞到好香泡菜味,食落唔酸非常開胃,八爪魚好軟糯一啲都唔韌🤣非常出色⚡️其餘嘅🐷黑豚肉、🍗燒雞軟骨棒、🐟柚子鹽燒鱈魚同🧊蟹羔冷奴豆腐都係正常水準,冇話特別驚喜,所有餸菜依然好日系🎏⚡️飲品方面突登叫咗杯🍑蜜桃特飲(唔記得確實嘅名稱)同☕️冷發咖啡,兩款都係清爽香甜,好適合而家嘅炎熱天氣✨
🍱夏之定食☀️

蟹羔冷奴豆腐
洋蔥蘋果汁煮黑豚肉
柚子鹽燒鱈魚
2022-03-31 137 瀏覽
再訪習作 感覺好似比上次嚟加左價🤑 最鍾意佢哋杯芝麻味香濃嘅黑芝麻鮮奶🤗 芝麻糊咁😂 📸:  1️⃣ 燒黑豚五花腩丼伴溫泉蛋, 蜜糖芥末牛蒡 ($180) 2️⃣ 醬油燒鮭魚明太子茶漬丼伴昆布、燒大蔥 - 配普洱生茶(2014大雪山) ($220) 3️⃣ 蜜糖芥末蒜片和牛粒 ($50) 4️⃣ 黑芝麻鮮奶 ($50) 5️⃣ 冷泡咖啡 ($50)

3️⃣ 蜜糖芥末蒜片和牛粒 ($50)

4️⃣ 黑芝麻鮮奶 ($50)

5️⃣ 冷泡咖啡 ($50)
2022-03-28 183 瀏覽
位於深水埗,附近有更多性格比高嘅餐廳/ cafe話你性價比低,係因為呢到啲嘢食咁一般,我當然嫌你貴,完全唔值呢個價嘢食份量少,飯落嘅水多左,肉就煮得好硬、好「鞋」,而關東煮入面嘅葱就好老,食唔落口。最鍾意嘅就係個小沙律,但你問我值唔值呢個價?真係唔值咖啡放一陣就飲得出好burnt,除非佢一送上嚟你就即刻飲曬成杯,如果唔係就飲得出有幾難飲得個樣,好多人嚟打卡啲人講到咁好食,我滿心期待只換來失望,絕對冇下次,我同朋友都一定唔會再嚟
位於深水埗,附近有更多性格比高嘅餐廳/ cafe

得個樣,好多人嚟打卡

2022-03-28 84 瀏覽
由於冇晚市,好多鋪頭/餐廳都決定暫時休業,係呢個時候要好好咁支持下仲營業緊嘅小店💪🏽💪🏽💪🏽今次就去咗呢間支持下😊▪️艾菲蘋果塔 $68啲蘋果切得好薄,有浸糖水,佢甜甜地之餘仲係脆㗎😮😮😮個餡全部都係細細粒蘋果,冇cream,唔算話好甜,好有蘋果味!好食😋😋😋▪️開心果草莓撻 $62外面啲士多啤梨唔酸,啲cream好滑👍🏻👍🏻個餡係有開心果醬同開心果碎,整體味道唔漏,令人不知不覺間食晒成個😆😆😆▪️Cappuccino (熱) $40雖然有靚拉花,咖啡味道偏nutty啲,但咖啡味唔濃….可以試吓佢嘅茶系列😬😬😬

▪️艾菲蘋果塔 $68

▪️開心果草莓撻 $62

▪️Cappuccino (熱) $40

2022-03-27 91 瀏覽
第一次坐到榻榻米位Yeah😍店內只有大概6張枱,位置又闊落,每輪人數都唔會話好多,所以唔會吵,可以靜靜地食餐飯味道係清淡掛🍃有種屋企飯餸嘅健康feel五花腩丼唔算好油膩🙈幾正魷魚鬚亦都好爽😙唔會燒到乾曬對於男仔黎講一個lunch set唔會夠飽🤔要200蚊左右一個lunch set🤭而且份量算小,都偏貴

第一次坐到榻榻米位Yeah😍

味道係清淡掛🍃有種屋企飯餸嘅健康feel
五花腩丼唔算好油膩🙈幾正

魷魚鬚亦都好爽😙唔會燒到乾曬

對於男仔黎講一個lunch set唔會夠飽🤔
要200蚊左右一個lunch set🤭而且份量算小,都偏貴
2022-03-23 1207 瀏覽
第五波疫情停咗晚市咁耐,少咗機會約朋友出街食飯。咁啱同朋友夾到平日一齊放假,所以約埋一齊嚟長沙灣呢間日系人氣cafe。店舖整間裝潢傢俬以柔和暖色木材為主,走簡約日系風格,有置身於日本cafe嘅感覺。平日午餐提供定食,基本定食再自選二至三款配菜。配菜選擇都幾多,好多都好吸引點餐後好快就上咗飲品,定食包括埋Americano或茶。我就另加$20轉Matcha latte,抹茶味濃郁但唔會過份苦澀,甜度適中帶奶香。春日定食擺盤好靚,睇落非常豐富!前菜沙律菜新鮮,仲有爽口嘅日本牛蒡。米飯煙韌黏糯,原來係北海道七星米,從米飯可見店家重視食材質素八丁味噌烤豬鞍扒份量比想像中大,厚切嘅豬鞍扒煎得剛好,中間仍然有少少肉汁,肉質唔會鞋。八丁味噌味道濃,但唔會太鹹。燒豚肉露筍卷以豚肉包住露筍,露筍完全無渣,配以甜甜地嘅日式照燒汁,幾惹味適合送飯食賣相好靚嘅鹽麴烤野菜串,有三色椒、綠色同黃色翠玉瓜、茄子同車厘茄。簡單以鹽麴調味,帶出蔬菜本身嘅甜味,表面烤至微燶,食落有燒烤香味流心芝士薯餅表面香脆,內裡薯蓉軟滑,中間芝士流心食完正餐當然要食埋甜品,今日就只有兩款由烘桌文化提供嘅甜點,分別係春日和光柚子撻同艾菲

八丁味噌烤豬鞍扒

燒豚肉露筍卷

鹽麴烤野菜串

流心芝士薯餅

流心芝士薯餅表面香脆,內裡薯蓉軟滑,中間芝士流心

食完正餐當然要食埋甜品,今日就只有兩款由烘桌文化提供嘅甜點,分別係春日和光柚子撻同艾菲蘋果撻。

春日和光柚子撻

柚子撻表面以高知柚子琥珀糖、白朱古力同糖漬山檸柑做裝飾,淡綠色嘅抹茶撻底裝住高知柚子甘納許,中間有一片榛子蛋糕。柚子味突出非常清新,跟抹茶味撻底配搭得好好

艾菲蘋果撻

薄片艾菲蘋果砌成玫瑰花型,賣相滿分
蘋果薄片無煮得過火,仍有少少爽口。撻中間嘅蘋果同一般蘋果批唔同,係無加糖同玉桂煮,食到嘅係艾菲蘋果嘅原汁原味。

總括嚟講主食質素高,而且配菜選擇多。甜點更加係必食!下次會再嚟試下其他嘢食。
八丁味噌烤豬鞍扒
燒豚肉露筍卷
鹽麴烤野菜串
春日和光柚子撻
艾菲蘋果撻
好耐無食過咁滿足嘅一餐…😋習作 (深水埗)深水埗長沙灣道66號地舖貴係貴,但性價比唔低,因為食物質素真係對得住價錢!👍味增豬鞍肉✔️Super JUICY!!!✔️調味適中,就算塊扒厚,裏面都入味,鹹香十足!👍穴子炙燒山藥✔️最愛!✔️穴子同山藥好夾✔️炙燒過嘅山藥非常香同脆口!✔️穴子好滑同新鮮👍蘆筍卷同蓮藕蝦餅都好食,不過蓮藕蝦餅比較熱氣😂冇咁推薦甜品:蘋果tart👍👍👍👍👍Very impressive杯matcha latte還可以,偏淡,重奶味,冇乜回甘,但係以跟餐+$20嚟講,很不錯👍Igable:9/10Taste:9/9Worth revisiting:9.5/10#hkig #hkfoodie #香港美食 #hongkong #hkgirl #hkfood #hkfoodblogger #hkcafe #香港好去處 #香港打卡 #香港 #深水埗美食 #hongkongfood #foodie #HKfoodie #FoodReviews #食好西 #香港美食 #食評 #旺角美食 #打卡美食 #hkig #instafood #長沙灣美食
好耐無食過咁滿足嘅一餐…😋

習作 (深水埗)
深水埗長沙灣道66號地舖

貴係貴,但性價比唔低,因為食物質素真係對得住價錢!

👍味增豬鞍肉
✔️Super JUICY!!!
✔️調味適中,就算塊扒厚,裏面都入味,鹹香十足!

👍穴子炙燒山藥
✔️最愛!
✔️穴子同山藥好夾
✔️炙燒過嘅山藥非常香同脆口!
✔️穴子好滑同新鮮

👍蘆筍卷同蓮藕蝦餅都好食,不過蓮藕蝦餅比較熱氣😂冇咁推薦

甜品:蘋果tart👍👍👍👍👍
Very impressive

Igable:9/10
Taste:9/9
Worth revisiting:9.5/10

2022-03-06 164 瀏覽
這間店在平民區裝修獨特,我已經想試好耐,今日終於訂了坐可入去了😌 指定了食定食,有2款主菜🍱 我們3人決定2個定食,咁就可以有4款主菜,一齊分享😌「春日關東煮」十分別緻,有小丸子,福袋,冬菇,味道野味,配白飯唔錯👍🏻「燒豚肉蘆筍卷」好香口,燒至金黃色的豚肉包著脆口的蘆筍🤩👍🏻👍🏻like it「秋葵豆腐燉牛肉」燉牛肉,好鞋口,好難咬😭👎🏼👎🏼「唐楊蝦滑蓮藕餅」好特別呀😚 原果配上醬汁應該會更好🤪備註:🔺睇張單,感覺到店主的細心🔺其實頗貴🥵不過可以一試

「秋葵豆腐燉牛肉」燉牛肉,好鞋口,好難咬😭👎🏼👎🏼
「唐楊蝦滑蓮藕餅」好特別呀😚 原果配上醬汁應該會更好🤪

備註:
🔺睇張單,感覺到店主的細心
🔺其實頗貴🥵不過可以一試

2022-03-01 140 瀏覽
成日見到人地po,終於試到習作!🥳今次叫左2個春日便當set,1個set$60包左「當造蔬食」、「時令水果」、「白飯」再配兩款配菜🥢春日關東煮($60)關東煮好入味,但一D都唔鹹👍🏻🥢燒豚肉露筍卷($60)有驚喜,醬汁好味!🥢秋葵豆腐燉牛肉($55)牛肉有D難咬,有D可惜😢🥢唐揚蝦滑蓮藕餅($45)好香、好可口!甜品方面由立糯提供✨🥄特濃抹茶麻薯蛋糕($58)🥄開心果麻薯撻($65)兩個甜品都有驚喜!兩款都好好味,唔會過甜!仲要有麻薯,好有咬口🤩飲品方面,跟set可以+$20轉$40飲品飲品雖然叫咗熱飲,但係温度係恆溫,暖暖地,唔會太熱!🍵焙茶鮮奶(跟set+$30)呢個味道啱啱好!🍵黑芝麻鮮奶(跟set+$30)稍微有D淡😢店內裝修同餐具都好靚🤩〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️📍習作 (深水埗)深水埗長沙灣道66號地舖
成日見到人地po,終於試到習作!🥳

🥢春日關東煮($60)
關東煮好入味,但一D都唔鹹👍🏻

🥢燒豚肉露筍卷($60)
有驚喜,醬汁好味!

🥢秋葵豆腐燉牛肉($55)
牛肉有D難咬,有D可惜😢

🥢唐揚蝦滑蓮藕餅($45)
好香、好可口!

甜品方面由立糯提供✨

🥄特濃抹茶麻薯蛋糕($58)
🥄開心果麻薯撻($65)

飲品方面,跟set可以+$20轉$40飲品
飲品雖然叫咗熱飲,但係温度係恆溫,暖暖地,唔會太熱!

🍵焙茶鮮奶(跟set+$30)
呢個味道啱啱好!

🍵黑芝麻鮮奶(跟set+$30)
稍微有D淡😢

店內裝修同餐具都好靚🤩
📍習作 (深水埗)
深水埗長沙灣道66號地舖