日式木系裝修,想打卡,坐榻榻米或窗邊座位要先預約📲餐牌簡單,提供日式定食🍱、咖啡☕️和甜品🍮▫️夏の定食 (約$160)木托盤盛載住幾個小碟,包括日替前菜、沙律、飯麵($60),再自選2款或以上日式家常料理菜式($35-70),感覺清新健康,味道都唔錯❤️🔺青紫蘇梅子薄荷冷蕃茄 -好啱打卡,平時食車厘茄配梅子酸中帶甜幾好味🍅,呢款係以酸為主,甜度冇咁多,不過一向唔鍾意食生蕃茄嘅我都接受到😬 🔺涼瓜秋葵玉子燒、燒雞肉軟骨棒伴生菜 - 值得一試😋🔺泡菜山藥八爪魚 - 相對冇咁特別🤔呢度嘅甜品係必試,味道唔會過甜,充滿清香味道😋「艾菲蘋果塔($68)」由蘋果薄片堆砌成玫瑰花形🌹,淨係睇相已經見到勁多層次,無比清甜,底層仲有大量蘋果粒加奶油餡🍎,食完唔會覺得飽濟,感覺輕盈☘️「開心果麻糬塔($65)」內裡嘅香濃開心果醬夾雜粒粒開心果仁,配上煙韌Q軟麻糬餡料,同埋頂層嘅軟滑忌廉,加埋曲奇撻皮,味道豐富💚呢款都唔會過甜,所以呢度嘅甜品會令人食完仲想再食另一件🥰定食連飲品同甜品,兩個人食咗$500幾蚊,價錢係唔平,用餐亦有限時,不過日式定食份量係大嘅,食完係會覺得飽肚,整體食物質素OK,不過甜品就來得更出色

▫️夏の定食 (約$160)

🔺青紫蘇梅子薄荷冷蕃茄 -

🔺涼瓜秋葵玉子燒、燒雞肉軟骨棒伴生菜 -
值得一試😋

🔺泡菜山藥八爪魚 -
相對冇咁特別🤔

呢度嘅甜品係必試,味道唔會過甜,充滿清香味道😋

定食連飲品同甜品,兩個人食咗$500幾蚊,價錢係唔平,用餐亦有限時,不過日式定食份量係大嘅,食完係會覺得飽肚,整體食物質素OK,不過甜品就來得更出色,反而值得叫嚟甜一吓🤗🍮❤️
涼瓜秋葵玉子燒」身為一個會食秋葵和好怕涼瓜苦澀味的人好鍾意呢款玉子燒因為想要的味道佢都有唔要的佢都無吃完是滿滿的飽足感雙色露筍天婦羅」天婦羅外皮薄身香脆食完隻碟望落唔會有堆油露筍爽脆唔乾身沾汁偏鹹一點點香水檸檬撻」清爽的檸檬香氣、酸爽的味道配合番香脆撻皮和偏甜的花形蛋白霜因為好飽本身同朋友諗住share一件食左一啖之口忍唔住叫多左件特別想講一下 水果乳酪一件哈蜜瓜配乳酪酸酸微甜 十分解膩還有 前菜的沙律 也很清爽另外很喜歡邊食邊欣賞店內自家製的陶器食具亦有俱特色的塌塌米坐位
涼瓜秋葵玉子燒」
身為一個會食秋葵
和好怕涼瓜苦澀味的人
好鍾意呢款玉子燒
因為想要的味道佢都有
唔要的佢都無
吃完是滿滿的飽足感

雙色露筍天婦羅」
天婦羅外皮薄身香脆
食完隻碟望落唔會有堆油
露筍爽脆唔乾身
沾汁偏鹹一點點

香水檸檬撻」
清爽的檸檬香氣、酸爽的味道
配合番香脆撻皮和偏甜的花形蛋白霜

• 涼瓜秋葵玉子燒
  • 露筍天婦羅
  • 香水檸檬撻
2021-10-01 92 瀏覽
週日 來個榻榻米日系午餐吧( ˘ ³˘)每人先來一份水果乳酪和技豆水雲沙律作前菜而每份定食除了有一碗白飯外 還可自選兩款配菜米飯用上北海道七星米 飯質我超喜歡呢♡大大的一碗 米飯軟硬度適中 黏度口感好!我們共點了四款配菜✽.。.:*𖤐涼瓜秋葵玉子燒𖤐雙色蘆筍天婦羅𖤐燒雞肉軟骨棒半生菜𖤐柚子味增鹽燒鱈魚食物果然沒有失望呢 我最愛玉子燒了(⁎˃ᴗ˂⁎) 軟綿綿又溫熱的玉子燒包裹著涼瓜秋葵增添了一份口感 ʏᴜᴍ ʏᴜᴍ~雞肉軟骨棒和燒鱈魚也是很不錯!配上那口白飯 (有心動的感覺 ʟᴏʟ吃過飯後 來杯熱啡作這午餐的尾聲吧~ ⸝⋆︎*雖價錢方面算是比較進取..但食物質素和環境也是值得的偶爾一次榻榻米也很不錯啊ଘ(੭ˊᵕˋ)੭ᴘ.s. 記得要先預約 別碰門釘喔(๑•̀ㅂ•́)و✧
週日 來個榻榻米日系午餐吧( ˘ ³˘)
每人先來一份水果乳酪和技豆水雲沙律作前菜

而每份定食除了有一碗白飯外
還可自選兩款配菜
米飯用上北海道七星米 飯質我超喜歡呢♡
大大的一碗 米飯軟硬度適中 黏度口感好!

我們共點了四款配菜✽.。.:*
𖤐涼瓜秋葵玉子燒
𖤐雙色蘆筍天婦羅
𖤐燒雞肉軟骨棒半生菜
𖤐柚子味增鹽燒鱈魚

食物果然沒有失望呢 我最愛玉子燒了(⁎˃ᴗ˂⁎)
軟綿綿又溫熱的玉子燒
包裹著涼瓜秋葵增添了一份口感 ʏᴜᴍ ʏᴜᴍ~
雞肉軟骨棒和燒鱈魚也是很不錯!
配上那口白飯 (有心動的感覺 ʟᴏʟ

吃過飯後 來杯熱啡作這午餐的尾聲吧~ ⸝⋆︎*

雖價錢方面算是比較進取..
但食物質素和環境也是值得的
偶爾一次榻榻米也很不錯啊ଘ(੭ˊᵕˋ)੭

ᴘ.s. 記得要先預約 別碰門釘喔(๑•̀ㅂ•́)و✧

🍱習作✍🏻《深水埗》夏日之定食set 前菜:($60)🍈蜜瓜乳酪🥬枝豆水雲沙律🍱冷梅子蕎麥面(+$30)好好食 😋個汁好出色 雖然要加$30由白飯轉🤪配菜:🥚涼瓜秋葵玉子燒($45)唔會有涼爪嘅苦澀味 加埋秋葵好清新☺️幾喜歡🐙泡菜山藥八爪魚($45)🤗呢個配搭冇得輸佢地嘅甜品係 立糯嘅出品😍🍒黑森林🍫面頭係糖漬櫻桃入面有Mochi 超軟熟!朱古力海綿蛋糕配軟心櫻桃果餡 中和朱古力嘅甜味!底層仲有朱古力海鹽脆脆😚呢個蛋糕層次超豐富實在太太太出色了!🍵特濃抹茶卷蛋濕潤得黎又不失鬆軟 mochi 都係非常出色好煙韌!不過由於黑森林太出色 相比之下呢個就普通左d😛整體感覺好好!日式定食嘅配搭好有心思~甜品出色👍🏻店員好細心有禮 環境舒服😌仲有榻榻米位坐!仲可以book 位唔洗等餐死!不過要用致命嘅缺點係貴😆💸💸兩個人叫左一個定食set 兩個甜品加兩杯野像都差不多$400😅不過我應該都會再回頭🤣
🍱習作✍🏻《深水埗》

夏日之定食set
前菜:($60)
🍈蜜瓜乳酪
🥬枝豆水雲沙律
🍱冷梅子蕎麥面(+$30)
好好食 😋個汁好出色 雖然要加$30由白飯轉🤪
配菜:
🥚涼瓜秋葵玉子燒($45)
唔會有涼爪嘅苦澀味 加埋秋葵好清新☺️幾喜歡
🐙泡菜山藥八爪魚($45)
🤗呢個配搭冇得輸

佢地嘅甜品係 立糯嘅出品😍
🍒黑森林🍫
面頭係糖漬櫻桃入面有Mochi 超軟熟!

🍵特濃抹茶卷蛋

下午茶
  • 涼瓜秋葵玉子燒
  • 黑森林
2021-09-24 91 瀏覽
來一次飲食習作! -「生活就是每天的習作」 深水埗呢間日本家庭式料理店好出名, 仲要預約先有位。最近體驗了一次午餐定食, 坐在近門口靠窗既位置, 太陽射進室內, 戴住太陽眼鏡用膳實不為過😂定食基本已有枝豆水雲沙律, 水果乳酪, 北海道七星米; 之後再揀2款或以上既主菜 (每款主菜價錢不一)。食物質素中上, 店舖是簡約的日系, 木系。如果跟朋友談天說地, 猶如置身家中一樣舒適。牆壁上貼了兩張畫(或圖), 分別配上小文字。如果必要選擇其一, 寧願繼續裝模作樣...成熟:「真正的成熟, 不是被現實磨平稜角後的世故, 而是自我的發現與正確的期待這個世界」 裝傻:「當現實很鋒利, 我們需要一點迷糊, 才能生還於殘酷的世道」
來一次飲食習作! -「生活就是每天的習作」

2021-09-23 71 瀏覽
日式木系柔和舒適風格cafe!日式定食配甜品炸天婦羅配雞肉棒 日本米飯, 麻醬豆腐,溫泉蛋,沙律份量都相當豐盈,前菜沙律主食小食米飯日本珍珠米,特別香甜飽滿 沙律清新雞肉棒3支,燒得香口甜甜地有燒汁伴食炸天婦羅有蝦,秋葵,薄薄一層脆漿,食材新鮮 又脆又好食唔油膩玉子燒配冷麵,煎魚柳,沙律煎魚柳配青檸柑橘汁,食既時間加少少,魚味更突出,無骨肉嫩冷麵中間仲有番茄蓉拌勻食好清爽 酸酸地好岩夏天食玉子燒煎得比較乾身,脆脆地中間軟綿綿幾好食 蛋味好濃甜抹茶蛋糕 忌廉加抹茶忌廉,口感滑而唔太甜,幾好食檸檬芝士撻 酸酸甜既檸檬味加上濃郁芝士香氣,幾好食呢~消費$300深水埗長沙灣道66號地舖
日式木系柔和舒適風格cafe!
日式定食配甜品
炸天婦羅配雞肉棒 日本米飯, 麻醬豆腐,溫泉蛋,沙律
份量都相當豐盈,前菜沙律主食小食米飯
日本珍珠米,特別香甜飽滿 沙律清新
雞肉棒3支,燒得香口甜甜地有燒汁伴食

玉子燒配冷麵,煎魚柳,沙律
煎魚柳配青檸柑橘汁,食既時間加少少,魚味更突出,無骨肉嫩
冷麵中間仲有番茄蓉拌勻食好清爽 酸酸地好岩夏天食
玉子燒煎得比較乾身,脆脆地中間軟綿綿幾好食 蛋味好濃甜

抹茶蛋糕 忌廉加抹茶忌廉,口感滑而唔太甜,幾好食
檸檬芝士撻 酸酸甜既檸檬味加上濃郁芝士香氣,幾好食呢~

消費$300
深水埗長沙灣道66號地舖
2021-09-23 116 瀏覽
星期六中午,中女趁假期帶小狗去cafe享受二人世界。首先要讚cafe有預約安排,唔駛排餐死,唔駛徬徨,仲滿足到我坐塌塌米既要求。塌塌米真係好啱小狗坐,欣賞佢地每枱之間有個簾隔住,我隻小狗就唔會跑左去隔離枱。感覺乾淨衛生,坐得好安樂。食物定價是有點兒貴的,但每碟都很精緻,感覺健康又美味,材料新鮮,而且碗碟都是自家製的陶瓷,食得出cafe既誠意。所以比多少少錢但享有咁美好既體驗,我覺得好值得!每個職員對小狗都很友善,做到真正的pet friendly。
2021-09-09 1607 瀏覽
【深水埗家庭式咖啡小店🤩】/////小店裝修都以木系為主 好中意佢哋啲碗碗碟碟😼Tatami同想像有啲落差 比較暗同焗促 比我會簡坐近門口 有陽光☀️射入嚟 空氣都流通啲 定食價錢比較高 但質素同份量取勝~同朋友share再加其他甜品 飲品都好飽肚😚想試最好就上網預訂 walk-in好大機會冇位🤧.👉🏻夏之定食($165)前菜·沙律·米飯冇諗過哈密瓜配乳酪做前菜都可以咁夾(´▽`)哈蜜瓜清甜多汁 再配少甜希臘乳酪 幾開胃 沙律用左本地菜 食落去唔會苦🤤米飯用左日本米 熱辣辣粒粒分明😬.🔸涼瓜秋葵玉子燒呢款菜式偏向港式風味 係涼瓜同秋葵啊🥰玉子燒整到幾juicy 送白飯一流~.🔸洋葱蘋果汁煮黑豚肉醬汁加入蘋果蓉 酸酸甜甜易入口豚肉都幾厚切👍🏻而且每人可以分到兩三塊.👉🏻決明子杞子洛神花茶($58)茶具都偏向日式 難得cafe會提供花茶☕️一開始飲嗰陣比較淡 慢慢就品嚐到酸酸甜甜嘅味道😜.👉🏻特濃抹茶麻糬蛋卷 ($58)抹茶味香濃 最重要係入面舊麻糬煙韌~😋茶控嘅我想抹茶味🍵更出 有甘甘地嘅味道😙————-📍習作 (深水埗)深水埗長沙灣道66號地舖
【深水埗家庭式咖啡小店🤩】
/////

👉🏻夏之定食($165)
前菜·沙律·米飯

🔸涼瓜秋葵玉子燒
呢款菜式偏向港式風味 係涼瓜同秋葵啊🥰
玉子燒整到幾juicy 送白飯一流~

🔸洋葱蘋果汁煮黑豚肉
醬汁加入蘋果蓉 酸酸甜甜易入口
豚肉都幾厚切👍🏻而且每人可以分到兩三塊

👉🏻決明子杞子洛神花茶($58)
茶具都偏向日式 難得cafe會提供花茶☕️
一開始飲嗰陣比較淡 慢慢就品嚐到酸酸甜甜嘅味道😜

👉🏻特濃抹茶麻糬蛋卷 ($58)
抹茶味香濃 最重要係入面舊麻糬煙韌~😋
茶控嘅我想抹茶味🍵更出 有甘甘地嘅味道😙
————-
📍習作 (深水埗)
深水埗長沙灣道66號地舖
2021-09-02
2021-09-05 164 瀏覽
去前務必要訂位呀 🙈濃濃的和式格局 設有榻榻米座位個人特別鍾情於習作的窗口位置 訂位時可以嘗試remark想坐嘅位置習作主打日式家庭料理 Menu不定期更新.熱潮過後 訂位比想像中容易得多每兩週會開放未來兩週的訂位 詳情參考返 @zapjok story highlight🔎.食物質素中規中矩 未算很驚艷但定價十分進取 差不多價錢應會食返悄悄🤣環境挺舒服 限時坐90分鐘 🕞🔸日式便當 $60🔸包括沙律、蜜瓜乳酪、北海道七星米每個便當都必須加配兩款配菜或以上加埋加埋人均都二百幾🥵▪️燒雞肉軟骨棒伴生菜 (+$60)煎得香口 雞軟骨有咬口調味剛好 但整體口感偏實淨▫️洋蔥汁蘋果煮黑豚肉 (+$60)黑豚肉份量都夠 幾大塊味道不錯 酸酸甜甜 但食落偏乾同嚡▪️泡菜山藥八爪魚 (+$55)望落細細碟 但八爪魚的份量足 唯泡菜不夠辣 ▫️柚子味增鹽燒鱈魚 (+$70)4個入面最值得點的一道魚肉嫩滑 蘸上柚子汁更開胃但期望魚皮會係焦脆的同區的悄悄食堂明顯更勝一籌🔸Magic +$20🔸🔸Chocolate +$30
去前務必要訂位呀 🙈
食物質素中規中矩 未算很驚艷
但定價十分進取 差不多價錢應會食返悄悄🤣
環境挺舒服 限時坐90分鐘 🕞

🔸日式便當 $60🔸
包括沙律、蜜瓜乳酪、北海道七星米
每個便當都必須加配兩款配菜或以上
加埋加埋人均都二百幾🥵

▪️燒雞肉軟骨棒伴生菜 (+$60)
煎得香口 雞軟骨有咬口
調味剛好 但整體口感偏實淨

▫️洋蔥汁蘋果煮黑豚肉 (+$60)
黑豚肉份量都夠 幾大塊
味道不錯 酸酸甜甜 但食落偏乾同嚡

▪️泡菜山藥八爪魚 (+$55)
望落細細碟 但八爪魚的份量足 唯泡菜不夠辣

▫️柚子味增鹽燒鱈魚 (+$70)
4個入面最值得點的一道
魚肉嫩滑 蘸上柚子汁更開胃
但期望魚皮會係焦脆的
同區的悄悄食堂明顯更勝一籌

🔸Magic +$20🔸
🔸Chocolate +$30
2021-09-05 140 瀏覽
終於到訪了 bookmark 很久重開了一陣子的習作✨ 預約了週末開門的時段 還是有短短的人龍~ 整間店走日系原木風 有榻榻米和普通桌子的用餐空間 窗口位置的採光度💯 可以在預約的時候remark希望坐到自己想坐的位置!( 但是也要看他們當天的安排喔~ ) 他們的食物 menu 走的是定食套餐規格~ 可以自己選喜歡的冷盤 / 熱盤小碟我們試了﹝涼瓜秋葵玉子燒﹞﹝蟹膏冷奴豆腐﹞﹝洋蔥蘋果汁煮黑豚肉﹞﹝柚子味噌鹽燒三文魚﹞ 冷盤們都很好吃呢~ 玉子燒裡面釀了涼瓜和秋葵的粒粒~ 口感和味道出氣地搭配(๑´ސު`๑) 豆腐加上蟹膏和蟹肉的味道很清爽~♪ 是一道很適合夏天的冷盤呢☀️ 三文魚加上柚子汁也很不錯~ 柚子汁有提鮮的作用🍋 汁煮黑豚肉就一般般吧( •́ .̫ •̀ )配料的發揮很出色很入味~ 但是黑豚肉稍微有點 overcook 了有點硬不過整體的用餐體驗還是很 ok 的✨ 但是價錢方面以 shamshuipo lunch 來說有點進取(๑′°︿°๑) 當作是偶爾一次的 comfort food 還是可以的~ 推薦!(๑•̀ᴗ-)

終於到訪了 bookmark 很久重開了一陣子的習作✨
預約了週末開門的時段 還是有短短的人龍~

他們的食物 menu 走的是定食套餐規格~
可以自己選喜歡的冷盤 / 熱盤小碟

2021-08-28
涼瓜秋葵玉子燒
蟹膏冷奴豆腐
2021-08-30 110 瀏覽
習作 Zapjok木系簡約日式料理店舖裝修給人乾淨整潔既感覺~陽光充足感覺得別精神!餐牌主要為日替料理~每日提供6-8款配菜供大家選擇。夏之定食 $60🎖🎖基本包括前菜+沙律+飯(水果乳酪+枝豆水雲沙律+北海道七星米)定食必需加配2款或以上時令配菜⋯青紫蘇梅子薄荷冷蕃茄 $35蕃薯非常fresh清甜消暑~涼瓜秋葵玉子燒 $45玉子光蛋味夠配涼瓜秋葵降火~雙色露筍天婦羅 $55天婦羅是烤得不錯的⋯炸漿不太厚露筍新鮮爽口~蟹羔冷奴豆腐 $45豆腐夠滑⋯蟹肉有輕輕燒過增加香味但分量真的有點小。洋蔥蘋果汁煮黑豚肉 $60這個豚肉入味味道唔錯正常水準發揮。柚子鹽燒鱈魚 $60味道清淡在d食唔到柚子鹽味~可能係我既舌頭已經壞左😂😂覆盤子修女泡芙 $65泡芙賣相味道都可以~只是定價有點高。焦甜雞蛋布丁 $45🍮無錯又係焦糖布丁我又叫左布丁丫😂呢個屬軟嫩型口感柔軟入口即化~菜色主要走蔬菜&清淡路線~濃味人及食肉獸可能會失望啦~配菜價位由$35-$70不等~所以不知不覺就會每人叫左$200up🥲
習作 Zapjok
木系簡約日式料理
店舖裝修給人乾淨整潔既感覺~
陽光充足感覺得別精神!
餐牌主要為日替料理~
每日提供6-8款配菜供大家選擇。

夏之定食 $60🎖🎖
基本包括前菜+沙律+飯
(水果乳酪+枝豆水雲沙律+北海道七星米)
定食必需加配2款或以上時令配菜⋯

青紫蘇梅子薄荷冷蕃茄 $35
蕃薯非常fresh清甜消暑~

涼瓜秋葵玉子燒 $45
玉子光蛋味夠配涼瓜秋葵降火~

雙色露筍天婦羅 $55
天婦羅是烤得不錯的⋯
炸漿不太厚露筍新鮮爽口~

蟹羔冷奴豆腐 $45
豆腐夠滑⋯
蟹肉有輕輕燒過增加香味
但分量真的有點小。

洋蔥蘋果汁煮黑豚肉 $60
這個豚肉入味味道唔錯
正常水準發揮。

柚子鹽燒鱈魚 $60
味道清淡在d食唔到柚子鹽味~
可能係我既舌頭已經壞左😂😂

覆盤子修女泡芙 $65
泡芙賣相味道都可以~
只是定價有點高。

焦甜雞蛋布丁 $45🍮
無錯又係焦糖布丁
我又叫左布丁丫😂
呢個屬軟嫩型
口感柔軟入口即化~

菜色主要走蔬菜&清淡路線~
濃味人及食肉獸可能會失望啦~
配菜價位由$35-$70不等~
所以不知不覺就會每人叫左$200up🥲
2021-08-24 333 瀏覽
日式全木既店面好吸引,每次經過都見到個滿座牌,最後終於上網book位試下佢咩料主要係食日式定食,餐牌會定時換,主食 + 兩至三款小菜,我地兩個人就試左5款:1)青紫蘇梅子薄荷冷蕃茄 - 夏天食落好舒服,酸酸甜甜,好fresh2)涼瓜秋葵玉子燒 - 蛋味濃,但太咸3)泡菜山藥八爪魚 - 呢個好普通,可以屋企自己整,唔值55蚊4)洋蔥蘋果汁煮黑豚肉 - 個汁調得好味,洋蔥好甜,送飯一流,但用黑豚片比較乾,如果改用角切豬腩肉可能會更好,多d肉汁加埋洋蔥蘋果汁應該會好好食5)燒雞軟骨棒伴生菜 - 呢個都係太咸,麻麻地,雞軟骨棒感覺係現成貨如果只係睇食物,價性比係低既,每款小菜單價都幾貴又唔係特別好食到要回味,但佢地既服務,食物擺盤同裝修都係有心思同有態度,打卡係唔錯既

2)涼瓜秋葵玉子燒 - 蛋味濃,但太咸

• 青紫蘇梅子薄荷冷蕃茄
2021-08-22 146 瀏覽
水要自助無問題 但唔清晰 ,而且有某一位員工態度一般… 一個定食加埋野飲要$180 你比咁既服務我? 😅 真心 唔會再黎 呢個價已經係中環價 希望可以個價唔係咁貴同埋服務好多小小先對得住咁用心整既食物。

2021-08-13 239 瀏覽
簡約日系小店 所有裝修及風格都以簡約為主, 日式感覺係好舒適~木系設計幾寫意⋯ 環境靚日系休閑簡約feel.日替定食 $60前菜:水果乳酪 -(配合哈密瓜感覺幾清新)沙律:枝豆水雲沙津米飯:北海道七星米另外再配菜要配兩款$70(但分開計)涼瓜秋葵玉子燒-洋蔥蘋果汁煮黑豚肉甜品$58抹茶麻糬卷:香濃既抹茶🍵中間配合煙韌麻糬,味道不會太澀👍🏻Coffee:留白&Mocha 整體味道係吾錯,不過定價比較高,同朋友share一個餐加甜品份量剛好。

日替定食 $60
前菜:水果乳酪 -(配合哈密瓜感覺幾清新)
沙律:枝豆水雲沙津
米飯:北海道七星米
另外再配菜要配兩款$70(但分開計)
涼瓜秋葵玉子燒-
甜品$58
抹茶麻糬卷:香濃既抹茶🍵中間配合煙韌麻糬,味道不會太澀👍🏻
Coffee:留白&Mocha
呢間人氣cafe嘅裝修同食物都好日系,打卡一流!但原來價錢係超貴,味道唔算出色,試一次就夠😂😂┄┅┄┅┄┅┄┅┄❦ 日替定食 $60¸.·´¯❧ 前菜:水果乳酪原來個乳酪係前菜,我地仲當左係甜品食😂😂乳酪正常,但哈密瓜勁juicy勁甜!-¸.·´¯❧ 沙律:枝豆水雲沙律有d梅子醬(?)酸酸地幾開胃,多d汁就好啦。第一次食水雲,都係酸酸地同口感好爽脆!-¸.·´¯❧ 米飯:北海道七星米米飯粒粒分明,好大碗食唔晒😂評分:🌕🌕🌕🌗🌑-❦ 時令配菜 (必須點兩款或以上)D配菜咁細碟都咁貴。。仲一定要叫at least 2款🥵🥵-¸.·´¯❧ 青紫蘇梅子薄荷冷蕃茄 +$35非常之igable! 味道因為梅子醬嘅關係酸酸地,食落都新鮮,但味道就比較單調。評分:🌕🌕🌕🌘🌑-¸.·´¯❧ 泡菜山藥八爪魚 +$55我感覺上山藥同八爪魚都係就咁整熟,然後最後先撈埋d泡菜一齊上碟,因為呢兩樣野都係得出面個層有味,入面係完全冇味。泡菜就正常味,幾香但唔辣。評分:🌕🌕🌕🌗🌑-¸.·´¯❧ 洋蔥蘋果汁煮黑豚肉 +$60個汁甜甜地仲有d蘋果蓉好好味,豬肉好大塊但有少少硬同乾。評分:🌕🌕🌕🌗🌑-¸.·´¯❧ 柚子味噌
┄┅┄┅┄┅┄┅┄
❦ 日替定食 $60
¸.·´¯❧ 前菜:水果乳酪
水果乳酪

¸.·´¯❧ 沙律:枝豆水雲沙律
枝豆水雲沙律

¸.·´¯❧ 米飯:北海道七星米
米飯粒粒分明,好大碗食唔晒😂
評分:🌕🌕🌕🌗🌑
❦ 時令配菜 (必須點兩款或以上)
D配菜咁細碟都咁貴。。仲一定要叫at least 2款🥵🥵
¸.·´¯❧ 青紫蘇梅子薄荷冷蕃茄 +$35
評分:🌕🌕🌕🌘🌑
青紫蘇梅子薄荷冷蕃茄
青紫蘇梅子薄荷冷蕃茄

¸.·´¯❧ 泡菜山藥八爪魚 +$55
泡菜山藥八爪魚

¸.·´¯❧ 洋蔥蘋果汁煮黑豚肉 +$60
個汁甜甜地仲有d蘋果蓉好好味,豬肉好大塊但有少少硬同乾。

¸.·´¯❧ 柚子味噌鹽燒鱈魚 +$70
鱈魚好滑!點柚子汁仲好味!但魚皮一d都唔脆。。。
評分:🌕🌕🌕🌖🌑
柚子味噌鹽燒鱈魚

呢間cafe每兩星期開放新一輪booking,如果要星期六日嚟食,甚至想坐tatami,記得要留意佢地ig幾時開放booking啦~
水果乳酪
枝豆水雲沙律