小店走日式木系裝修,和式風格和榻榻米好適合,再加上下午的陽光,整體感覺溫暖和熙。小店門口的月曆很可愛,與木系色調互相映襯,有去了日本的感覺desu~ 有人跟筆者一樣也是餐具收集者嗎?就算做菜機會不多,但就被美麗的瓷器吸引着,風格獨具的日本和食器皿,令人食慾大增呢。🍱日替定食(當造蔬食+時令水果+米飯 $60) ♪。.:*春の定食平均大概$160,木托盤盛載住幾個小碟,可自選2款或以上日式家常料理菜式。定食價錢真的比較高,但質素同份量都有驚喜。日本定食真的很適合喜歡在一頓飯品嚐各種味道的朋友,每碗的份量都不大,但勝在小小一份,不會飽,有得揀我就開心。白米飯用了日本米,熱辣辣粒粒分明,十分有米香,出色!1. 配菜:灸燒穴子山藥塔 $50𓂃🌿𓈒𓏸配菜是健康的山藥,山藥口感脆脆又滑溜。一層層的穴子魚,肉質吃起來很細嫩,口感清甜相當特別。星鰻刷上特製烤醬後,再經過炙燒處理,香氣十足柔軟順口,也適合小朋友食用哦。搭配營養豐富的山藥,特別適合在秋天食用,非常清甜可口。2. 配菜:秋葵豆腐燉牛肉 $55🥢🐮常見的日式小菜,日本人喜歡吃秋葵,口感特殊,送白飯一流。牛肉滑嫩順口,同時品嚐秋葵脆口清甜,好滿

🍱日替定食(當造蔬食+時令水果+米飯 $60)

1. 配菜:灸燒穴子山藥塔 $50𓂃🌿𓈒𓏸

2. 配菜:秋葵豆腐燉牛肉 $55🥢🐮
常見的日式小菜,日本人喜歡吃秋葵,口感特殊,送白飯一流。牛肉滑嫩順口,同時品嚐秋葵脆口清甜,好滿足!

Flat white (with oat milk) +$25 ☕️🥛
umm,味道正常,睇書一流。

雖然味道不錯,但份量真的比較少,大家衡量一下吧!另外聽聞甜品很好食,下次會試試甜品!🍧🍰

➰🤍習作 (深水埗)
深水埗長沙灣道66號地舖
日替定食
Flat  White
2022-02-25 74 瀏覽
👉🏻春日定食 Spring Bento Set 🍱~ard💲160-1️⃣日替定食 Daily Bento Set💲60• 包含前菜、沙律、米飯 及 指定飲品included appetizer, salad, rice & drink2️⃣時令配菜 seasonal Dishes (any two)• 金平牛蒡大板燒 kinpira Gobo Okenomiyaki 💲50• 燒豚肉露筍卷 Grilled Asparagus Pork Roll 💲60• 灸燒穴子山藥塔Grilled Japanese eel with Yam 💲50• 唐揚蝦滑蓮稹餅Mashed Shrimp Lotus Root Patties 💲45-tbh i usually dont hv too much expectation on cafe food but this place has definitely surprised me!🤩defo worth revisiting but prolly ill get another seat cuz my legs felt like paralyzed a

1️⃣日替定食 Daily Bento Set💲60
• 包含前菜、沙律、米飯 及 指定飲品

defo worth revisiting but prolly ill get another seat cuz my legs felt like paralyzed after sitting 1hr on the tatami🤣
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
習作 (深水埗)
📍深水埗長沙灣道66號地舖
🔗#7eating日本菜#7eating深水埗
2022-02-13 89 瀏覽
日系餐廳,小清新,不過店內空間不大,略迫。只有窗口位和 tatami 不用和其他食客共用一張枱。共用枱和對面的食客有隔板,不過不是很高,不足阻隔。疫情較穩定的時候可以放鬆一啲,不過每日過千case 便覺得有點不足。第一次光顧,發覺餐牌更新了,未能試到其他食評推介的三文魚,有少少可惜。食物質素中規中矩,平均便當要$160左右,不用加一。個人覺得最出色是甜品,其次就是白米飯,十分有米香,蓮藕餅也不錯。服務態度有禮,不過人多時就未必會兼顧到。總結就是這價位會其望更佳的食物和環境。
2022-02-12
2022-01-25 123 瀏覽
因為朋友生日一早就上網search定幾間唔同嘅Cafe,最後揀咗呢一間習作日系淺木色裝修,感覺已經好舒服入到去店員就安排我哋坐喺榻榻米嘅位置見到我着裙嘅關係仲攞咗披肩俾我,非常細心👏🏻👏🏻因為係需要先點餐付款在安排食物上枱我哋揀咗兩個主食,一個小食,點左一支清酒,因為生日關係當然唔少得要下一個蛋糕仔啦🤭🤭主食叫左醬油燒鮭魚明太子茶漬丼三文魚都幾大夠,配嘅普洱茶都好夾燒黑豚五花腩丼 肥瘦適中,配一個味增湯,仲有一個前菜💛大蔥杏鮑和牛粒,牛味好夠,又大粒最後嘅抹茶蛋糕,仲可以寫埋生日牌又有蠟燭,唔太甜,好食
日系淺木色裝修,感覺已經好舒服
入到去店員就安排我哋坐喺榻榻米嘅位置
見到我着裙嘅關係仲攞咗披肩俾我,非常細心👏🏻👏🏻
因為係需要先點餐付款在安排食物上枱
主食叫左醬油燒鮭魚明太子茶漬丼
三文魚都幾大夠,配嘅普洱茶都好夾
燒黑豚五花腩丼 肥瘦適中,配一個味增湯,仲有一個前菜💛
大蔥杏鮑和牛粒,牛味好夠,又大粒
最後嘅抹茶蛋糕,仲可以寫埋生日牌又有蠟燭,唔太甜,好食

2022-01-10
生日
  • 醬油燒鮭魚明太子茶漬丼
2022-01-13 149 瀏覽
之前已經食過,今次再回味一下深水埗近年真係多咗好多文青cafe呢一間因為好易搵路所以成為朋友生日飯首選我揀咗呢個係醬油燒鮭魚明太子茶漬丼定食燒鮭魚油香滿滿但唔會太肥膩茶泡飯係用咗普洱生茶,唔會太搶味。第一次試佢哋既甜品分別係特濃抹茶麻糬卷蛋同榛果威士忌麻糬塔兩款都唔會超爆甜威士忌餡料好濃,餅底同麻糬偏硬抹茶係我好鐘意既微苦,卷蛋本體濕潤但麻糬都係抹茶味而且係偏煙韌好咬☺️。唯一就係覺得比起同類食肆偏貴每樣野都係好食🤣不過佢哋既Menu會更新,所以每次都有驚喜
之前已經食過,今次再回味一下
深水埗近年真係多咗好多文青cafe
呢一間因為好易搵路所以成為朋友生日飯首選
我揀咗呢個係醬油燒鮭魚明太子茶漬丼定食
燒鮭魚油香滿滿但唔會太肥膩
茶泡飯係用咗普洱生茶,唔會太搶味

第一次試佢哋既甜品
分別係特濃抹茶麻糬卷蛋同榛果威士忌麻糬塔
兩款都唔會超爆甜
威士忌餡料好濃,餅底同麻糬偏硬
抹茶係我好鐘意既微苦,卷蛋本體濕潤
但麻糬都係抹茶味而且係偏煙韌好咬☺️

唯一就係覺得比起同類食肆偏貴
每樣野都係好食🤣
不過佢哋既Menu會更新,所以每次都有驚喜

2022-01-10
2022-01-05 183 瀏覽
#深水埗 嘅日系Cafe 🍽 榻榻米座位非常有feel🥰 要除鞋爬入去👟 好彩姐有預約, 因為得三枱係榻榻米. 嘢食都幾出色嘅☑️ 醬油燒鮭魚明太子茶漬丼 ($220) 舊三文魚都幾大舊🐟 普洱茶非常特別🍵 野菌水雲天婦羅丼 ($160) 估唔到素藥都可以做到咁香口🤔 而且少有地竟然有羽衣甘藍😋最特別係佢另外每日都有唔同嘅限定蛋糕🍰 呢日嘅無花果蛋糕真係超級特別👍🏻 人生冇諗過無花果都可以整蛋糕😮 淡淡的清香又幾好味😋Overall 感覺上係比起其他Cafe更加好食嘅. 但以深水埗Cafe嚟講, 定食set係偏貴💸 係晚餐嘅價錢💰

2021-10-18
2022-01-02 76 瀏覽
在尋常街道上,一間完全木製的門面非常突出。引人注目之餘,磨砂玻璃讓遊人無法一探究竟,為這間咖啡店增添不少神秘色彩。那日下午,我到咖啡店點了一杯泡沫咖啡,還有一份蜜糖芥末蒜片和牛粒。店員派了一個織出來的號碼牌。盛咖啡的杯碟都採用了大地色系。泡沫咖啡味道很濃,拉花亦很精緻。食物方面,和牛有咬勁,每次一口而盡好滿足。碟底有大量蜜糖芥末醬,蒜片好好食,所以我略嫌太少。泡沫咖啡 $40蜜糖芥末蒜片和牛粒 $50

蜜糖芥末蒜片和牛粒

泡沫咖啡 $40
泡沫咖啡

蜜糖芥末蒜片和牛粒 $50
蜜糖芥末蒜片和牛粒
2021-12-02 185 瀏覽
趕喺佢轉秋季餐單之前食!哩啲精緻嘅日本料理,整得好就好似習作咁會有日本家的味道,失敗就會好似凍凍地嘅食堂即食快餐咁😂《夏之定食》前 菜|哈密瓜乳酪沙 律|枝豆水雲沙律米 飯|北海道七星米啲咁飽滿有光澤嘅米見倒已經想食番啖先✨時 令 配 菜|蟹羔明太子豆腐🦀分左兩篤醬—一半蟹膏一半明太子,超正好有蟹膏同明太子味😂豆腐亦係用左高質有豆味嘅豆腐。🦑泡菜山藥八爪魚哩個相對一般,泡菜還泡菜嘅味,啲八爪魚係彈牙,但同山藥都係冇咩味咁。🥘洋蔥蘋果汁煮黑豚肉每塊豚肉都超大塊,仲要都幾多,會見倒蘋果蓉但唔講你唔會知係用左蘋果,只會食倒少少甜甜地完美同個洋蔥醬汁融合一齊,啲洋蔥又索晒啲豚肉同蘋果味好好食~🍗燒雞肉軟骨棒伴生菜燒雞棒咬落去有粒粒軟骨~😆

《夏之定食》

🥘洋蔥蘋果汁煮黑豚肉

🍗燒雞肉軟骨棒伴生菜
燒雞棒咬落去有粒粒軟骨~😆

2021-10-10
• 習 作 •🐿難得平日下午放假 專登揾深水埗既cafe打打卡呢間既裝修走日系風 除咗木枱木凳 仲有塌塌米坐陽光會灑入餐廳 俾人一種舒服舒適既感覺(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)雖然餐廳環境的確令人幾滿意 但食物性價比就......-🍁今次主要試咗兩份autumn menu 🍂每款丼飯都會附上兩款配菜、餐湯同飲品配菜有和風芝麻波菜苗、枝豆茸抹茶蒟蒻兩款配菜既味道不約而同都係好重草青味🌿波菜苗痴埋一舊 而抹茶蒟蒻既口感味道都好奇怪餐湯係南瓜味噌湯 比一般味噌湯甜少少🎃飲品可以免費揀凍熱咖啡或茶 亦可以加錢升級☕️凍咖啡味道較一般 普普通通冇特別🍵凍茶係冷泡茶 用玻璃瓶裝住 賣相別緻 味道似玄米茶-🌾醬油燒鮭魚明太子茶漬丼 💰$220伴昆布、燒大蔥 配普洱生茶(2014大雪山)呢個價錢確實有啲進取 但餐牌既選擇又唔多得四款丼可以揀 而當日其中一款丼飯仲要賣哂!!燒鮭魚外皮煎得香脆 內𥚃肉質呈現半熟狀態倒咗普洱生茶變為茶漬丼後 鮭魚都無咗香脆油膩口感令整體感覺有啲遜色 昆布、燒大蔥只係增添日式感覺但又唔會令味道、口感昇華 仲要完全無明太子味只係一份超級普通既茶漬丼 好失望( ・᷄ὢ・᷅ )-🍤🍄野菌水雲天婦羅丼

• 習 作 •
🐿
難得平日下午放假 專登揾深水埗既cafe打打卡
呢間既裝修走日系風 除咗木枱木凳 仲有塌塌米坐
雖然餐廳環境的確令人幾滿意 但食物性價比就......

🍁今次主要試咗兩份autumn menu 🍂
每款丼飯都會附上兩款配菜、餐湯同飲品
配菜有和風芝麻波菜苗、枝豆茸抹茶蒟蒻
枝豆茸抹茶蒟蒻

🍵凍茶係冷泡茶 用玻璃瓶裝住 賣相別緻 味道似玄米茶
冷泡茶

🌾醬油燒鮭魚明太子茶漬丼 💰$220
醬油燒鮭魚明太子茶漬丼

伴昆布、燒大蔥 配普洱生茶(2014大雪山)
呢個價錢確實有啲進取 但餐牌既選擇又唔多
得四款丼可以揀 而當日其中一款丼飯仲要賣哂!!
燒鮭魚外皮煎得香脆 內𥚃肉質呈現半熟狀態

倒咗普洱生茶變為茶漬丼後 鮭魚都無咗香脆油膩口感
令整體感覺有啲遜色 昆布、燒大蔥只係增添日式感覺
但又唔會令味道、口感昇華 仲要完全無明太子味
只係一份超級普通既茶漬丼 好失望( ・᷄ὢ・᷅ )
🍤🍄野菌水雲天婦羅丼 💰$160
野菌水雲天婦羅丼

伴羽衣甘藍、燒豆腐 同埋只有菇類既天婦羅😰
雖然標榜係素丼 但估唔到除咗菇類 就真係冇其他款式
味道比較單一 但天婦羅口感唔錯既 脆得嚟唔油
如果有埋蓮藕、四季豆、茄子 成道菜顏色口感都豐富啲
所以都係一份超級單一冇味既天婦羅丼 超級失望
或者因為餐廳定價偏高 令卡里對食物質素有太大期望
餐廳裝修擺盤的確有心思 但味道一般 性價比低
唔建議食正餐 可以試下甜品咖啡 感受下個環境
BTW呢間係pet friendly餐廳 可以帶毛孩去放下電

📍 深水埗長沙灣道66號地舖
冷泡茶
2021-11-12 99 瀏覽
疫情關係兩年冇旅行,網上面見到日本feel餐廳仲要dog friendly 介紹!所以立即預約!記得記得預約比較好!目測5 枱加3 個bar 枱位!今日1:30去到已經冇咗lunch Menu第一個,非常可惜!所以轉左點鮭魚茶漬飯同魷魚鬚飯!茶漬飯鮭魚厚大鮮味!燒完再放上去,火喉也剛好不會有炭燶味!魷魚鬚也不太熱氣!啱晒我燥熱底嘅人,飲品也很特別,冷泡茶也用心以玻璃樽裝住再倒入小杯中享用!今天我就帶了小寶貝一起來!完全感受到餐廳的dog friendly 氣氛!員工都很友善呢!
2021-11-11 101 瀏覽
聽聞左呢間既大名好耐,一路都以為喺大南街嗰邊,點知完全唔係個頭,呢間舖位於長沙灣同太子中間,個人覺得太子站行過去係會近既既😂周圍都真係得佢一間Cafe ,門面一睇咁文搞簡單就係佢啦!入到去成個環境都好安靜,可能係臨近黃昏,又未到晚餐時間所以比較少人!6點鐘呢個時間去食我覺得幾好,就係因為冇咩人所以係盡情影相!入面仲有啲卡位,我地3個就住係出面,不過都好舒服👍🏻👍🏻一睇餐牌就知唔太平,不過抱住對新事物既好奇又多人好評,就即管一試!好在只係揀兩樣,如果唔係有選擇困難症嘅朋友就好難搞🤣我就梗係揀左雞扒同玉子啦!*燒雞肉軟骨棒外層煎得好香,肉質鮮嫩,有少少似釀雞翼*涼瓜秋葵玉子燒一聽到苦瓜好多人都唔中意,我自己都ok 既,佢啲苦瓜唔算太苦而且佢都唔係落得好多。而且,苦瓜同秋葵都係落得好少,用黎點綴下,所以都唔係食到好多,可以放心。玉子本身過關啦,唔會煎到太老,唯一要彈既係調味方面可以淡少少!咖啡係超哂班呀! 好好飲 得閒經過食件cake飲杯咖啡都幾好!
聽聞左呢間既大名好耐,
一路都以為喺大南街嗰邊,

周圍都真係得佢一間Cafe ,
門面一睇咁文搞簡單就係佢啦!

6點鐘呢個時間去食我覺得幾好,
就係因為冇咩人所以係盡情影相!

入面仲有啲卡位,我地3個就住係出面,不過都好舒服👍🏻👍🏻

好在只係揀兩樣,如果唔係有選擇困難症嘅朋友就好難搞🤣
我就梗係揀左雞扒同玉子啦!

*燒雞肉軟骨棒
外層煎得好香,肉質鮮嫩,有少少似釀雞翼

*涼瓜秋葵玉子燒
一聽到苦瓜好多人都唔中意,

咖啡係超哂班呀! 好好飲

得閒經過食件cake飲杯咖啡都幾好!

本身晏晝諗住入去可以chill下,點知一入到去個男店員就直接扔啲餐牌俾我哋咩解釋都冇,態度勁差勁惡劣然之後黑口黑面。本身我哋坐窗邊問佢入邊有冇位冇咁曬嘅時候,佢唔肯俾我哋坐入邊咁。整體比我嘅感覺就係好厭世,好似唔想做我哋生意咁。最後太嬲,冇幫襯就走返出去。雖然冇食到野,但係如果想知道其他食物嘅質素就睇返其他評論啦。但就預咗有一種貼錢買難受嘅感覺,所以極度唔推薦。加上冇餐牌,剩係得牆上面有,極唔方便。

最後太嬲,冇幫襯就走返出去。

2021-10-30 103 瀏覽
🦑汁燒魷魚鬚丼 伴醋漬洋蔥、炒野菜 $170好少食到以魷魚鬚為主題嘅丼飯,食落唔會好韌又入味,加埋醋漬洋蔥同炒野菜真係好好送飯😋 另外跟餐嘅和風芝麻菠菜苗、枝豆茸焙茶蒟蒻及南瓜味噌湯都夠曬別出心裁同美味,特別係後兩者,無諗過枝豆茸配焙茶蒟蒻,仲有南瓜同味噌湯咁嘅配搭係咁夾👍🏻🐷燒黑豚五花腩丼 伴溫泉蛋、蜜糖芥末牛蒡 $180五花腩煎得幾靚,個汁都好味,但唔夠軟稔。好彩跟餐嘅配菜、餐湯好味啫🙈但另外值得留意嘅係,佢哋每件碗碗碟碟都係好與別不同,好有心思❤️🎃唐揚南瓜薯餅 $25香脆足料不在話下,想讚吓佢哋個presentation就真!放喺個有腳嘅碟上有著好尊貴嘅感覺☺️🍆和風茄子 $30一碟有好多件充滿著燒汁嘅茄子,上面放滿木魚絲同紫菜絲,簡單但好食👏🏻
🦑汁燒魷魚鬚丼 伴醋漬洋蔥、炒野菜 $170

🐷燒黑豚五花腩丼 伴溫泉蛋、蜜糖芥末牛蒡 $180

🎃唐揚南瓜薯餅 $25

🍆和風茄子 $30
2021-10-23
生日
2021-10-22 143 瀏覽
二訪習作上次同友人食完,覺得不錯,今次星期日想食下,就因為有得book位而二訪一次~特濃抹茶麻糬卷蛋(58$)偏重奶味,亦都食到幾重既抹茶味,食落幾滿足🤫榛果威士忌麻薯塔(68$)呢個個tart非常鬆脆,一食就食到個威士忌味,麻薯同埋榛果一軟一脆既配搭幾特別,值得一試!🤩燒黑豚五花腩丼 (180$)(20$)(flat white)唉!佢d定食貴左好多!以前一碟碟揀餸,家下份量少左好多,雖然味道幾好,但唔建議大家食🥲
二訪習作

特濃抹茶麻糬卷蛋(58$)
偏重奶味,亦都食到幾重既抹茶味,食落幾滿足🤫

榛果威士忌麻薯塔(68$)

特濃抹茶麻糬卷蛋
燒黑豚五花腩丼
特濃抹茶麻糬卷蛋
2021-10-21 92 瀏覽
習作開始左秋季既新餐單~ 由自選定食轉成日式丼飯😚雖然丼飯都好好食,不過都係覺得自選開心啲🙈 食多啲又得,食少啲又得~✺ 枝豆茸焙茶蒟蒻焙茶蒟蒻既茶味好清香,好喜歡呢個配搭💕 ✺ 南瓜味噌湯✺ 燒黑豚五花腩丼✧ 溫泉蛋 ✧ 蜜糖芥末牛蒡 ✧ ✺ 醬油燒鮭魚明太子茶漬丼✧ 鮮昆布 ✧ 燒大蔥 ✧ 伴普洱生茶(2014大雪山) ✧ ✺ 抹茶鮮奶✺ 特濃抹茶麻糬卷蛋完全係我喜歡既卷蛋,抹茶濃而不苦,蛋糕同忌廉都ふわふわ,仲有麻糬夾心💕✺ 香水檸檬撻之前已經食過香水檸檬撻,一直念念不忘,一見到出現係甜品櫃就立即點左😚

✺ 枝豆茸焙茶蒟蒻
焙茶蒟蒻既茶味好清香,好喜歡呢個配搭💕

✺ 南瓜味噌湯

✺ 燒黑豚五花腩丼