蒸海鮮最大既好處就係將啲海鮮既原汁原味蒸晒出黎,海鮮既新鮮程度道好重要,呢度既海鮮全部都好新鮮,係時令海鮮,一啲急凍既感覺都無!最正一定係開邊大龍蝦,龍蝦成隻手臂咁長,啲肉好厚,好鮮味,爽甜嫩口,有啲彈牙,肉質超好,仲有少少龍蝦膏,鮮甜到爆!蒸生蠔亦係好好味架,生蠔大隻又肥美,甘香鮮甜,仲食到幾creamy,中意既仲可以加蒜蓉去蒸,味道超好!另外海蝦都係大隻有膏,扇貝都有黃膏,蚌又彈牙有咬口,蜆都大隻無沙,全部都好好食呀!好食既仲有點心,即叫即蒸,夠晒新鮮熱辣,蘑菇包好得意,整到真係成粒大蘑菇咁,好香蘑菇味,包又夠鬆軟,牛肉球都好好質感,好香牛肉芫荽味,有層次既味道!

2024-04-16 59 瀏覽
一家人過嚟原味小聚食下午茶,叫咗一個蒸飯,一籠蝦餃,一籠包和一籠中式甜糕點。呀女都超鍾意食。⭐️蟲草花滑雞蒸飯蒸飯給坐蟲草花和蒸雞嘅精華,有好香嘅蟲草花味,雞肉嘅鮮味流落返入邊,每一啖都係精華,連埋蟲草花同雞一齊食健康又好味。⭐️回味蘑菇包蘑菇造型嘅包,阿女覺得好得意話唔捨得食,入邊係雞肉蘑菇,豐富又好味!⭐️緣味鮮蝦餃皇蝦餃晶瑩剔透,入邊包滿蝦脹卜卜,食落去又煙靭又爽口,口感豐富又滋味。⭐️香滑菊花卷菊花卷入邊包住奶黃,食落去清清甜甜,入口溶化好易入口。
⭐️蟲草花滑雞蒸飯
⭐️回味蘑菇包
⭐️緣味鮮蝦餃皇
⭐️香滑菊花卷
菊花卷入邊包住奶黃,食落去清清甜甜,入口溶化好易入口。
估唔到新開左一間專係食蒸氣火鍋嘅餐廳喺屋企附近,餐廳啱啱新開張環境好光明而且好闊落,所以急不及待就同屋企人嚟試吓😋店員向我哋推介150 min 厚肉龍蝦海鮮蒸氣鍋,食物選擇都好多種類,無論係海鮮、肉類、定係各種手工點心、甜品都有提供。🐮澳洲M5和牛、安格斯靚肥牛打邊爐不可以缺少嘅一定係牛肉,呢兩款牛肉都幾高質,自己就2款都一樣咁鍾意,牛肉味道真係好突出。🐷西班牙黑毛豬黑毛豬肉質比較軟腍,口感都唔錯。🦞海鮮生猛厚肉龍蝦望到大大隻龍蝦即刻覺得回晒本,而且仲唔係得個殼,入面真係好多龍蝦肉!法國精選生蠔🦪生蠔睇落都幾肥美,鮮味十足。

🐮澳洲M5和牛、安格斯靚肥牛
🐷西班牙黑毛豬
黑毛豬肉質比較軟腍,口感都唔錯。
🦞海鮮生猛厚肉龍蝦
法國精選生蠔🦪
生蠔睇落都幾肥美,鮮味十足。
2024-03-29 89 瀏覽
好耐未飲過茶,趁今日朝早比較得閒,就約埋媽咪去佐敦💡緣味小聚💡飲茶食點心~一共嗌咗三個點心加一個蒸飯,兩個人啱啱好👩🏻‍❤️‍👩🏻蟲草花滑雞蒸飯用絲苗米,飯煮得軟熟有咬口🍚蟲草花蒸雞調味唔錯,唔會太鹹,keep到雞肉嘅鮮味~~香口脆奶卷類似炸鮮奶🥛不過外皮更加香脆,一脆一軟嘅口感非常好~~香滑菊花卷充滿菊花嘅香味🌼卷嘅質地煙靭,清清哋嘅味道媽咪好鍾意💕潮州蒸粉果皮薄餡料豐富,特別係粉果入邊嘅花生炒得好香,沾埋舖頭嘅辣醬食,簡直一流~~
2024-03-26 27 瀏覽
見到open rice做緊優惠單點有8折,咁就book咗19/3晚上去食蒸海鮮餐,前一晚舖頭WhatsApp我confirm 訂枱,當晚通知我話舖頭裝修到21號,叫我去旺角分店食,於是我更改日期book25號,個日佢哋只係同我confirm Booking,而冇通知我仲裝修緊,係我去到餐廳先至知,仲好意思叫我去油麻地分店食,有冇搞錯😡
2024-03-25 59 瀏覽
睇完電影🧘🏻🧘🏻♀️經過呢間餐廳,被充滿特色既食物香氣吸引左,就決定入去試下。望下餐牌,價格又唔係好偏貴,而且任食點心添。《一吃難忘小籠包》➡️➡️外皮:厚薄適中,同時能承托包內湯汁。外皮皺褶工整,賣相靚。 餡料大小分量適中,全部都好入味,口感很豐富。《香滑菊花卷》➡️➡️好大塊,外皮金黃色,但系不會太幹,酸酸甜甜好fresh。《蟲草花滑雞蒸飯》➡️➡️蒸飯好者必食之選,因為全部食材都係好新鮮,而且切得好好,每一淡都係滿足的滋味。😋《蟹子燒賣皇》➡️➡️蟹子有好多,清甜,入味,都系不錯既配搭。我同朋友菜式都覺得菜式好正宗,而且環境都幾好坐,系朋友聚會既好地方!✔️✔️

2024-03-22 48 瀏覽
佐敦文英街呢間間餐廳,雖然開業時間唔算好耐,但都吸引咗一班食客捧場👏🏻👏🏻我自己都食過幾次佢嘅點心,出品真係唔錯,而且價錢唔貴😌🌼香滑菊花卷🌼金黃色嘅菊花卷賣相好吸引,入口有浸淡淡嘅菊花香味,係一款清新脫俗嘅甜品🥟緣味鮮蝦餃皇🥟作為王牌蝦餃皇,飽滿嘅蝦肉係重點😋咁大粒,每次都要食幾啖先食得晒😆🟡蟹子燒賣皇🟡燒賣嘅肥肉同瘦肉比例均勻,食得到肥肉嘅肉汁,又唔會成粒到油淋淋😙🫓脆香蔥油餅🫓半煎炸製成嘅蔥油餅皮香酥脆,蔥嘅香味重好明顯添😍
🌼香滑菊花卷🌼
🥟緣味鮮蝦餃皇🥟

🟡蟹子燒賣皇🟡
🫓脆香蔥油餅🫓
半煎炸製成嘅蔥油餅皮香酥脆,蔥嘅香味重好明顯添😍
2024-03-20 48 瀏覽
🎉十分推介這間餐廳!入座後,職員詳盡細心介紹餐牌,服務既細心和態度健談,環境好!總括來說,價錢與食物、環境和服務絕對成正比。#脆香蔥油餅#咀嚼起來很脆!葱香味道濃香,吃過一次就回不去了👅👅#混醬滑腸粉#全部都好柔軟同埋好滑,混醬都好好食🤤!#鮮蝦菜苗餃#菜苗經過烹煮後,👀色澤依然青嫩。餃子皮厚薄恰到好處,🤤彈牙卻不會太厚!餡料包入鮮蝦及菜苗,蒸熟後晶瑩剔透。相當受歡迎的煎炸點心之一❤️‍🔥金珠鹹水角,😍鹹水角外脆內粉糯,餡嚐起來鹹鹹的,當中帶有甘甜。總括然而,我很分享受這頓二人世界的時光!😙😙
🎉十分推介這間餐廳!
總括來說,價錢與食物、環境和服務絕對成正比。
#脆香蔥油餅#
咀嚼起來很脆!
葱香味道濃香,吃過一次就回不去了👅👅
#混醬滑腸粉#
全部都好柔軟同埋好滑,混醬都好好食🤤!
#鮮蝦菜苗餃#
菜苗經過烹煮後,👀色澤依然青嫩。
餃子皮厚薄恰到好處,🤤彈牙卻不會太厚!
餡料包入鮮蝦及菜苗,蒸熟後晶瑩剔透。
相當受歡迎的煎炸點心之一❤️‍🔥

總括然而,我很分享受這頓二人世界的時光!😙😙
2024-03-12 122 瀏覽
本身唸住食大閘蟹🦀、不過個套餐包埋龍蝦、龍蝦🦞不得了、入口鮮味、啖啖肉、比想像大隻、比起大閘蟹出色不少、大閘蟹一般、個人認為比較細隻、不過整體般講以甘架價錢都值回票價
2024-03-11 107 瀏覽
朋友係外國黎香港玩,第一餐就帶佢黎佐敦呢間緣味小聚飲茶食點心🤣💯混醬滑腸粉腸炒算係其中一個酒樓必叫點心,腸粉好滑,拉得好靚,腸粉唔會好厚,薄薄一層,晶凝通透,米香十足,用上甜醬,麻醬,豉油,傳統混醬,醬汁晚味道同腸粉融為一體,超級濃厚,香味十足!🅰️蟹子燒賣皇燒賣大大粒,蝦肉同豬肉嘅比例啱啱好,仲真係會有啲蟹子係面頭,唔會太鹹,好煙韌亦都好彈牙,質感好好,非常好食!⭕️蜜汁叉燒包叉燒包最緊要夠熱,熱辣辣咁食,麵包好鬆軟,軟綿綿,加埋甜甜地嘅叉燒餡,成個叉燒包都好香!♨️脆香蔥油餅蔥油餅係傳統嘅整法,唔係好薄嘅酥皮,而係一個麵團捲埋一層層咁樣拎去炸,炸完之後睇得出一層層嘅麵團,中間係鬆化嘅,亦都充滿香蔥,蔥香味十足,又唔會太硬,亦都唔會好油膩,食完都唔會好重負擔!
💯混醬滑腸粉
🅰️蟹子燒賣皇
⭕️蜜汁叉燒包
♨️脆香蔥油餅
2024-03-05 40 瀏覽
蜜汁叉燒包🫶🏻叉燒包軟冧冧咁,軟綿綿既麵包,香軟軟綿,叉燒好香,味道甜甜地咸咸地,濃稠醬汁非常入味,熱辣辣既叉燒包真係好好味!蟹子燒賣皇👏🏻燒賣好大粒好飽滿,豬肉係半肥瘦既,更加嫩滑,加埋彈牙既蝦肉,皮又薄,成粒燒賣勁好食!香口脆奶卷👍🏻牛奶卷炸得好脆,好香甜,奶酥味慢慢滲出黎,一吳開仲有啲流心添,外皮好香酥,但又唔油膩,超級好食呀!鮑汁炆鳳爪每一隻鳳爪都食到鮑汁味,每一啖都係鮑汁既咪道,鳳爪超級軟綿,軟到化開咁,炆得勁入味,鮮嫩香濃,熱辣辣咁食食完果嘴都好重膠質!
蜜汁叉燒包🫶🏻
蟹子燒賣皇👏🏻
香口脆奶卷👍🏻
鮑汁炆鳳爪
想食好嘢唔使周圍搵,嚟🎈佐敦🪄緣味小聚就包你滿意‼️‼️套餐有靚料海鮮蒸鍋,手工點心同火鍋放題,帶俾你超一般嘅餐飲體驗🥢主角🪄海鮮蒸氣鍋正到爆‼️見到大大隻生猛龍蝦同其他海鮮一齊放入蒸鍋,等一陣就食得🥢咁新鮮嘅龍蝦肉質當然爽彈,冇嘢可以挑剔💋之後可以試吓🪄蟲草花滑雞球,雞球用咗雞髀位,所以肉質非常之嫩‼️手工點心一樣唔可以錯過🪄蟹子燒賣皇超大粒,裏面包咗蝦肉同埋豬肉,食落肉汁爆棚‼️🪄緣味鮮蝦餃皇同樣大大粒,蝦餃皮唔會太厚,餡料嘅比例合適,可以飲食梗係要食多幾粒💋
2024-02-27 72 瀏覽
做完個大project又要食啲好嘢,慰勞自己先得🥹朋友知道我鍾意食海鮮,特登book咗呢間食海鮮蒸鍋&火鍋放題嘅餐廳,今晚一於食盡佢🎉呢隻🦞生猛厚肉龍蝦真係不得了,幾乎有成隻手臂咁長,放落蒸鍋嘅時候仲郁嚟郁去,好新鮮啊🤩龍蝦肉結實且彈牙,啲肉好容易就起到出嚟,啖啖肉好滋味😋店員知道我鍾意食蒜蓉,特登幫我將隻蒸蠔加蒜蓉清蒸,實在太多謝佢🥹加咗蒜蓉嘅蒸生蠔好惹味,冇咗生蠔本身嘅腥味👍🏻蒜蓉蒸生蠔,呢款菜式將海中珍🐚同中式烹調完美結合,生蠔鮮嫩多汁,蒜蓉香味撲鼻,嗌開頭一啖,鹹鮮海味即刻湧上心頭🌊。摸身生蠔,滑潤凝脂,每一啖都似海水嘅純淨低語,與蒜蓉嘅濃郁交織成完美嘅味覺對話👄。加上蒸氣悠悠提起嘅薑香微辣,堪稱壹場舌尖上嘅饗宴🍽️。食得入口,即刻感受到生蠔嘅自然甜味同蒜蓉帶點焦香嘅薄脆,相互輝映🌟。綿綿蒜香於鮮嫩生蠔嘅肉質中慢慢釋放,咸香交加,令呢道菜成爲唔少食客嘅心頭好❤️。唔單止爲生蠔提香,更係帶起菜式整體嘅層次感🍷。打邊爐嘅時候,我鍾意食蟲草花滑雞球&娃娃菜😍 滑雞球醃得好入味,一啲都唔鞋👏🏻娃娃菜翠綠無渣,提供美味嘅纖維😆
2024-02-26 42 瀏覽
果日系佐敦附近既裕華百貨購物,經過佐敦👩🏻👩🏻,決定先享受食埋lunch先翻屋企,就選擇左呢間人氣點心,而且系任食添架.《香滑菊花卷》☘️賣相精緻✨好鮮豔。唔會太稠,口感綿滑,十分鮮甜入味,彈牙。《小心流沙奶黃包》🍀鹹鹹香香👍🏻口感豐富,個餡料好好味,軟硬適中。成個份量好多好抵食。《蟲草花滑雞蒸飯》☘️我超級中意呢個啊!非常大兜,而且滑雞好鮮甜😍,個醬汁酸酸甜甜,食到停唔到口。最後食埋《黑糖蜂巢膏》,顏色都幾特別,幾香甜。今次真系大滿足,而且交通都幾方便,大家有機會經過可以來試下。🥳

《香滑菊花卷》☘️
賣相精緻✨好鮮豔。唔會太稠,口感綿滑,十分鮮甜入味,彈牙。

《小心流沙奶黃包》🍀

《蟲草花滑雞蒸飯》☘️

2024-02-23 57 瀏覽
呢間餐廳唔係酒樓,但點心款式都唔少,而且仲有啲係特色點心,已經唔常見🤌🆙鮮蝦菜苗餃🆙菜苗餃入面好多蝦呀!!啲蝦又大隻又彈牙,菜苗都好新鮮,好清香,有啲蒜香味,熱辣辣,超香超好食!🆙緣味鮮蝦餃皇🆙蝦餃皇真係名符其實,一啲都無呃人,蝦餃好大隻,皮薄餡靚,煙煙韌韌既蝦餃皮配大大隻既鮮蝦,鮮味香噴噴!🆙脆香蔥油餅🆙蔥油餅炸得金黃酥脆,切開見到一層層,層次分明,好鬆脆,入面充滿香蔥,蔥香四溢,重點唔會油淋淋,食到成口油,乾脆香口!🆙香滑菊花卷🆙第一次食菊花卷,口感好煙韌軟糯,有啲咬口,好似食緊麻糬咁,好得意既口感,而且超濃菊花味,好清香,完全唔會過甜!
🆙鮮蝦菜苗餃🆙
🆙緣味鮮蝦餃皇🆙