2024-02-27 77 瀏覽
做完個大project又要食啲好嘢,慰勞自己先得🥹朋友知道我鍾意食海鮮,特登book咗呢間食海鮮蒸鍋&火鍋放題嘅餐廳,今晚一於食盡佢🎉呢隻🦞生猛厚肉龍蝦真係不得了,幾乎有成隻手臂咁長,放落蒸鍋嘅時候仲郁嚟郁去,好新鮮啊🤩龍蝦肉結實且彈牙,啲肉好容易就起到出嚟,啖啖肉好滋味😋店員知道我鍾意食蒜蓉,特登幫我將隻蒸蠔加蒜蓉清蒸,實在太多謝佢🥹加咗蒜蓉嘅蒸生蠔好惹味,冇咗生蠔本身嘅腥味👍🏻蒜蓉蒸生蠔,呢款菜式將海中珍🐚同中式烹調完美結合,生蠔鮮嫩多汁,蒜蓉香味撲鼻,嗌開頭一啖,鹹鮮海味即刻湧上心頭🌊。摸身生蠔,滑潤凝脂,每一啖都似海水嘅純淨低語,與蒜蓉嘅濃郁交織成完美嘅味覺對話👄。加上蒸氣悠悠提起嘅薑香微辣,堪稱壹場舌尖上嘅饗宴🍽️。食得入口,即刻感受到生蠔嘅自然甜味同蒜蓉帶點焦香嘅薄脆,相互輝映🌟。綿綿蒜香於鮮嫩生蠔嘅肉質中慢慢釋放,咸香交加,令呢道菜成爲唔少食客嘅心頭好❤️。唔單止爲生蠔提香,更係帶起菜式整體嘅層次感🍷。打邊爐嘅時候,我鍾意食蟲草花滑雞球&娃娃菜😍 滑雞球醃得好入味,一啲都唔鞋👏🏻娃娃菜翠綠無渣,提供美味嘅纖維😆