➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺ ➺ ➺ 🍴 [ 𝐒𝐞𝐭 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐟𝐨𝐫 𝐓𝐰𝐨 | 𝐇𝐊$𝟔𝟗𝟗 ]🥗 < < 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫 > >▪︎𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐇𝐚𝐦 𝐑𝐨𝐜𝐤𝐞𝐭 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝▪︎𝐃𝐚𝐢𝐥𝐲 𝐒𝐨𝐮𝐩🍝 < < 𝐌𝐚𝐢𝐧 > >▪︎𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡 𝐌𝐮𝐬𝐬𝐞𝐥𝐬 𝐋𝐢𝐧𝐠𝐮𝐢𝐧𝐞▪︎𝐌𝟗 𝐀𝐔𝐒 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐂𝐡𝐮𝐜𝐤 𝐄𝐲𝐞 𝐑𝐨𝐥𝐥 (𝟐𝟎𝟎𝐠)🍰 < < 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭𝐬 > >▪︎𝐒𝐭𝐫𝐚𝐰𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐌𝐢𝐥𝐥𝐞 𝐅𝐞𝐮𝐢𝐥𝐥𝐞▪︎𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞☕️ < < 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐨𝐫 𝐓𝐞𝐚 > >法國藍帶主廚主理,中上環區二人套餐黎講算幾抵食。主菜,青口意粉幾有驚喜。青口份量好足,無雪味。睇樣顏色簡單,得確整體調味唔會好重。❤️ 最初會覺得好似有啲啖,但後勁就食到青口本身,再配上洋蔥調味嘅簡潔海鮮味。澳洲M9牛肩胛,肉切上份量足。甜品整體甜度剛好。拿破崙偏香脆,個人偏向酥脆感啲,中間吉士香滑。朱古

🥗 < < 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫 > >

🍰 < < 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭𝐬 > >
▪︎𝐒𝐭𝐫𝐚𝐰𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐌𝐢𝐥𝐥𝐞 𝐅𝐞𝐮𝐢𝐥𝐥𝐞
▪︎𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞

☕️ < < 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐨𝐫 𝐓𝐞𝐚 > >

法國藍帶主廚主理,中上環區二人套餐黎講算幾抵食。

甜品整體甜度剛好。拿破崙偏香脆,個人偏向酥脆感啲,中間吉士香滑。朱古力蛋糕,朱古力味道突出,簡單嘅美味。

2024-03-16 384 瀏覽
由法國藍帶主廚主理👨🏻‍🍳, 於充滿異國風情嘅環境中🇫🇷享受全新法式下午茶🫖, 好寫意呢~以三層架盛上鹹甜點, 鹹食方面, 澳洲M8和牛他他肉汁豐富, 鮮嫩又唔太膩; 日式照燒雞三文治🥪好軟熟, 雞肉幾嫩; 日本三文魚籽撻結合海葡萄、三文魚籽、薯仔蛋沙律, 層次分明; Parma ham 配搭芝士, 帶鹹香, 味道好 match!甜食方面, 朱古力蛋糕食落有Brownie嘅口感, 朱古力味香醇🍫, 裏面仲有杏仁碎增添香氣同口感; 芒果拿破崙層層鬆化, 🥭芒果配上幼滑嘅吉士忌廉, 好夾!草莓芝士撻一口size, 撻皮鬆脆, 芝士味香濃, 配上士多啤梨🍓, 味道唔錯~ Macaron咬落鬆脆, 唔會太甜𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭 𝐌𝐞𝐧𝐮 ($298 兩位用)𝓢𝓪𝓿𝓸𝓾𝓻𝓲𝓮𝓼🔸澳洲M8和牛他他🔸日式照燒雞三文治🔸巴馬火腿配艾曼塔芝士🔸油漬車厘茄配巴馬臣芝士🔸香辣豬肉串🔸日本三文魚籽撻𝓢𝔀𝓮𝓮𝓽𝓼🍰鮮果芝士撻🍰拿破崙🍰朱古力蛋糕🍰馬卡龍

𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭 𝐌𝐞𝐧𝐮 ($298 兩位用)
𝓢𝓪𝓿𝓸𝓾𝓻𝓲𝓮𝓼

🍰朱古力蛋糕
🍰馬卡龍
2024-03-16
5天前 0 瀏覽
前排去咗間充滿法式風情餐廳tea time 係中環地段來講可以用平價價錢食到tea set非常難得!而且餐廳環境相當闊落又靚!有户外打卡位坐?無論裡面定外面坐低食都有果種係法國食飯chill感覺!好適合情侶們吃浪漫晚飯 !$298 加一 兩人用! Tea Set Menu:·日本三文魚籽撻 超足量三文魚籽,味道食落咸咸地撻皮薄身脆脆的·澳洲M8和牛他他味道適中,加入香草🌿令口感更fresh 面包質地硬得來又脆口·巴馬火腿配艾曼塔芝士佢係好食既!但唔係我中意食既ham!芝士有d苦澀味·油漬車厘茄配巴馬臣芝士 呢個好好食、個撻皮好脆身車厘茄亦都好鮮甜!·香辣豬肉串建議送到來盡快食!豬肉食落去唔算韌而且辣辣地 (對我來講)·日式照燒雞三文治麵包好食幾軟熟,係我中意既白麵包!裡面仲加咗沙律醬,照燒雞肉都好食!·鮮果芝士撻芝士味特濃、藍莓🫐都好新鮮大粒·拿破崙有芒果蓉係裡面比較遜色少少,可以更鬆脆D🫶🏻·朱古力蛋糕有nuts係裡面、好濃黑朱古力味蛋糕夠鬆化、濕潤唔乾身!👍🏻 ·馬卡龍我好怕好甜果種好彩佢唔太甜!!當日食到呢兩種味:當日食到呢兩種味:雲呢拿同檸檬!雲呢拿甜香;檸檬則酸酸甜甜
前排去咗間充滿法式風情餐廳tea time
係中環地段來講
可以用平價價錢食到tea set非常難得!
而且餐廳環境相當闊落又靚!
有户外打卡位坐?

無論裡面定外面坐低食都有果種係法國食飯chill感覺!
好適合情侶們吃浪漫晚飯 !

$298 加一 兩人用!
Tea Set Menu:
·日本三文魚籽撻
超足量三文魚籽,味道食落咸咸地
撻皮薄身脆脆的

·澳洲M8和牛他他
味道適中,加入香草🌿令口感更fresh
面包質地硬得來又脆口

·巴馬火腿配艾曼塔芝士
佢係好食既!但唔係我中意食既ham!
芝士有d苦澀味

·油漬車厘茄配巴馬臣芝士
呢個好好食、個撻皮好脆身
車厘茄亦都好鮮甜!

·香辣豬肉串
建議送到來盡快食!
豬肉食落去唔算韌而且辣辣地 (對我來講)

·日式照燒雞三文治
麵包好食幾軟熟,係我中意既白麵包!

裡面仲加咗沙律醬,照燒雞肉都好食!

·鮮果芝士撻
芝士味特濃、藍莓🫐都好新鮮大粒

·拿破崙
有芒果蓉係裡面
比較遜色少少,可以更鬆脆D🫶🏻

·朱古力蛋糕
有nuts係裡面、好濃黑朱古力味
蛋糕夠鬆化、濕潤唔乾身!👍🏻

·馬卡龍
我好怕好甜果種
好彩佢唔太甜!!

當日食到呢兩種味:
當日食到呢兩種味:雲呢拿同檸檬!
雲呢拿甜香;檸檬則酸酸甜甜
2024-04-30
6天前 0 瀏覽
一直都知道中環有間多國菜有一set 性價比高$298兩位嘅Afternoon tea由💙法國藍帶💙主廚主理Afternoon tea set 包含6款鹹點小食和 4款精選店點,相當豐富!有入口即溶澳洲M8和牛他他,新鮮日本三文魚子撻,有咬口,另外香辣豬肉串都十分惹味鍾意食芝士嘅話,巴馬火腿配艾曼塔芝士,油漬車厘茄配巴馬臣芝士同鮮果芝士撻啱晒香脆可口拿破崙,配埋香滑濃郁朱古力蛋糕,同煙靭口感馬卡龍,簡直一流!
一直都知道中環有間多國菜
由💙法國藍帶💙主廚主理

2024-05-08 0 瀏覽
💕最近去中環吃了一家性價比超高的下午茶☕️現在只需要$298/2人 就能滿足打卡的願望很適合和朋友一起拍照🫣享受下午茶的時光💕☕️$298/2人☕️下午茶餐單💕鹹點澳洲M8和牛他他日式照燒雞三明治巴馬火腿配艾曼塔芝士香辣豬肉串油漬車厘茄配巴馬臣芝士日本三文魚籽塔最喜歡日本三文魚籽塔,口感酥脆,三文魚籽很多甜點🍮鮮果芝士撻拿破崙朱古力蛋糕馬卡龍最喜歡鮮果芝士撻,卡士達醬很濃郁飲料拿鐵☕️x2
💕最近去中環吃了一家性價比超高的下午茶☕️

巴馬火腿配艾曼塔芝士
香辣豬肉串
油漬車厘茄配巴馬臣芝士
日本三文魚籽塔

最喜歡日本三文魚籽塔,口感酥脆,三文魚籽很多

甜點🍮
鮮果芝士撻
朱古力蛋糕
馬卡龍

最喜歡鮮果芝士撻,卡士達醬很濃郁

飲料
拿鐵☕️x2
今日放工去咗中環農業銀行地下有間ReRe Restaurant 發現左有個Six course 2人餐好抵食1st course🥗巴馬火腿沙律 有好幾塊parma ham 沙律菜用咗火箭菜雖然有少少苦 不過埋ham食都ok🥩澳洲M8和牛他他 本身以為佢係會血淋淋好紅有d驚 點知佢撈左醬無左個種好生嘅感覺 可以連埋個多士一齊食2nd course 新鮮黑松露蘑菇忌廉湯 個湯真係好好飲 好香嘅松露味 同埋食到有啲蘑菇蓉 3rd course 蒜茸辣椒海蝦扁意麵 有三隻大蝦好爽口 呢個意粉比較乾身係冇汁嘅 越食越辣 4th course 🦆紅館姜母鴨 好大隻鴨髀 個皮煎到好脆 側邊仲有Orange Apricot Jam 一齊食會好fresh🍷紅酒燴牛面頰肉伴薯蓉 牛面頰肉質感係多膠質好gel咁 同埋肉已經好淋 食2啖已經覺得飽肚5th course芒果拿破崙 鮮果芝士撻 好鍾意佢哋個甜品係一口size 食少少就啱啱好 6th course Coffee or tea 食哂咁多樣野真係好豐富好飽呀 同埋每人都係3百幾蚊 中環嚟講真係好抵食

1st course

4th course

5th course

2024-05-07 0 瀏覽
係中環中國農業銀行大廈隱藏咗間餐廳Tea時段有精緻鳥籠造型嘅high tea set🫖 2人用都只係$298 🫶🏻 野食仲要唔係得個樣 全部鹹點甜點款款都好有質素鹹點配搭有層次 特別係三文魚籽撻 配搭薯仔沙律 一啖食出多重口感甜點亦甜而不膩 拿破崙層層酥皮超鬆化同場好多係同姊妹們傾計打卡👯‍♀️Savouries澳洲M8和牛他他日式照燒雞三文治巴馬火腿配艾曼塔芝士香辣豬肉串油漬車厘茄配巴馬臣芝士日本三文魚籽撻Sweets藍莓芝士撻拿破崙朱古力蛋糕馬卡龍Drinks洋甘菊茶+薄荷葉茶
係中環中國農業銀行大廈隱藏咗間餐廳

馬卡龍

Drinks
洋甘菊茶+薄荷葉茶

2024-05-07 0 瀏覽
Rare 紅館位於中環干諾道中50號地下B舖可經恆生銀行天橋或IFC行人天橋或中環站A出口直行十分鐘就到達由法國藍帶主廚主理 設有戶外平台座位二人晚餐$699前菜巴馬火腿沙律巴馬火腿油脂香配上新鮮蔬菜蕃茄加入桌面的黑醋橄欖油好有意大利風味職員會提供麵包同樣點上黑醋橄欖油感到香氣芬芳主菜蒜蓉辣椒蝦意粉蝦仁超乾淨,夠晒大隻彈牙意粉有咬口辣椒味香而惹味令人食唔停口紅酒和牛面配薯蓉薯蓉香滑和牛燉到夠淋紅館特色鴨腿外皮煎得香脆配上柚子蜜令口感更清新 黑松露忌廉湯大大塊黑松露極有氣派黑松露湯非常濃郁充滿香氣甜品芝士撻撻皮脆吉士醬夠滑拿破崙酥皮夠脆芒果夠甜我們叫左咖啡咖啡比較果味濃和閏蜜度過愉快的周五
Rare 紅館

同樣點上黑醋橄欖油
感到香氣芬芳

主菜
蒜蓉辣椒蝦意粉
蝦仁超乾淨,夠晒大隻彈牙
意粉有咬口

• 黑松露湯
  • 鴨腿
  • 拿破崙
2024-05-06 0 瀏覽
小朋友返晒學,又同靚媽們去嘆茶先!今次黎到中環紅館 🖤🤍RaRe Restaurant 食個法式下午茶。餐廳又室內及室外座位。室內以歐陸式裝修好有特色,而戶外座位就以黑白為色設計為主,空間十足,感覺好舒適!下午茶有六款鹹點及四款甜點。鹹點:我最鍾意個🥩澳洲M8和牛他他,牛嘅肉質好嫰滑!🥓巴馬火腿配艾曼塔芝士,火腿的質地脆嫩,與芝士的柔軟口感形成了有趣的對比,令人愉悅。🥧日本三文魚籽撻,三文魚籽粒粒脆卜卜好爽口新鮮,口感好豐富!仲有🥪日式照燒雞三文治,🍢香辣豬肉串及🍒油漬車厘茄配巴馬臣芝士都唔錯!甜點:🧁鮮果芝士撻,芝士嘅濃郁和鮮果嘅清新互相融合,口感豐富!🍰拿玻崙,餅皮酥脆嘅餅皮,內裏夾了鮮果及吉士,啖啖香甜軟滑!仲有🍫朱古力蛋糕及🍩馬卡龍,甜而不膩啊!
小朋友返晒學,又同靚媽們去嘆茶先!

下午茶有六款鹹點及四款甜點。
鹹點:
我最鍾意個
🥩澳洲M8和牛他他,牛嘅肉質好嫰滑!

仲有🥪日式照燒雞三文治,🍢香辣豬肉串及
🍒油漬車厘茄配巴馬臣芝士都唔錯!

甜點:
🧁鮮果芝士撻,芝士嘅濃郁和鮮果嘅清新互相融合,口感豐富!
仲有🍫朱古力蛋糕及🍩馬卡龍,甜而不膩啊!

好耐冇去歎Afternoon Tea喇☕️是日做完嘢得力助手男臣話不如去中環歎番個法式靚Tea喎♥️♥️心諗又中環又法式一定唔平啦點知嚟到門口見到有幾張法式風情嘅小圓枱配搭黑白色既椅子,入到去樓底好高,空間感十足,幾Chill咁啵😚😚而Afternoon Tea 三層架 只係$298 for 2 person ,$158 for 1 person,中環地段,餐廳仲係由法國🇫🇷藍帶主廚主理,呢個價位會唔會太吸引🤩SAVOURIES🔹澳洲M8和牛他他,肉質細嫩,配上特製醬汁後更顯層次🔹日式照燒雞三文治將傳統日式風味與西式三文治結合,創新又美味🔹巴馬火腿配艾曼塔,濃濃的芝士味好正🔹香辣豬肉串,豬肉串外酥內嫩,少少辣,幾惹味🔹油漬車厘茄配巴馬臣芝士,口感與味道的絕妙對比,車厘茄鮮甜多汁🔹日本三文魚籽撻,視覺與味覺的雙重享受,特別鍾意三文魚籽爆漿的感覺SWEETS🔸鮮果芝士撻佈滿士多啤梨🍓酸甜適中,芝士的滑順與水果的清新令人心情愉悅🔸拿破崙層次分明,口感豐富,是下午茶中的經典之選🔸朱古力蛋糕濃郁而不膩🔸馬卡龍色彩清新,唔會太甜DRINKS🫖Earl Gray的香氣撲鼻,茶香與Afternoon Tea
心諗又中環又法式一定唔平啦

SAVOURIES
🔹澳洲M8和牛他他,肉質細嫩,配上特製醬汁後更顯層次

🔹巴馬火腿配艾曼塔,濃濃的芝士味好正

🔹香辣豬肉串,豬肉串外酥內嫩,少少辣,幾惹味

SWEETS

🔸拿破崙層次分明,口感豐富,是下午茶中的經典之選

🔸朱古力蛋糕濃郁而不膩

🔸馬卡龍色彩清新,唔會太甜

DRINKS
🫖Earl Gray的香氣撲鼻,
茶香與Afternoon Tea的搭配恰到好處

☕️Cappuccino泡沫綿密,咖啡香濃而不苦,是提神醒腦的好選擇

估唔到又比得力助手男臣响忙碌的中環
都市中找到一片寧靜優雅而舒適的小天地Relex一下😇😇歎完靚Tea要繼續努力打拼喇💪🏻💪🏻

📍Rare Restaurant 紅館
📍中環干諾道中50號地下B號舖
2024-05-02
下午茶
最近RaRe喺中環重開 位於農業銀行大廈地下🏢由法國藍帶廚師主理嘅精緻西餐廳💫餐廳嘅裝潢以木色同柔和黃燈作主調🕯加上落地玻璃大門透出自然光 呈現簡單雅致嘅感覺💝今次同朋友就點咗一份二人set dinner👭豐富而且性價比都幾高☺️ 🍴6-Course Set Dinner for Two $699✨️Appetizer|Parma Salad點咗一道開胃嘅前菜🌿Parma Ham份量都幾多🐽而且油光好靚之餘 帶恰到好處嘅咸香🤌配上沙律菜同黑醋汁🥬清新帶微微酸甜 十分開胃😊 ✨️Appetizer|AUS M8 Wagyu Beef Tartare而Beef Tartare嘅擺盤十分精緻可愛💐肉質香嫩無筋 味道平衡亦都唔錯🐂一口size嘅麵包toast香脆有點牛油香🍞作為一個香口嘅開胃前菜剛剛好😛 ✨️Black Truffle Mushroom Soup黑松露蘑菇湯真係有少少驚豔到🥰一上菜就見到黑松露片真係好多🫣啱晒我呢個黑松露愛好者😚而蘑菇湯嘅忌廉味亦幾香濃🥛口感方面仲食落一粒粒嘅蘑菇碎🍄十分之足料而濃郁嘅湯🥄 ✨️Pasta|Sea Shrimp Linguine| Chili & Garl

✨️Appetizer|Parma Salad
Parma Salad

AUS M8 Wagyu Beef Tartare

✨️Black Truffle Mushroom Soup
Black Truffle Mushroom Soup

✨️Pasta|Sea Shrimp Linguine| Chili & Garlic
大大隻嘅海蝦放於扁意粉上 簡單煎香食得出蝦嘅彈牙新鮮🍤意粉主要以蒜汁同黑椒調味 質感偏乾爽🍝帶微微搶口嘅辛辣味🌶意粉整體份量都比較多 我地兩個女仔都食唔晒😳
Sea Shrimp Linguine with Chili & Garlic

✨️Main|RaRe Ginger Duck Leg
第一次食到姜母鴨融入於法式菜式當中🧐鴨肶肉加上薑同中式藥草腌製🌿再以西式嘅肉汁, 香料同酒調出醬汁🫗去除鴨羶味之餘亦可以增添味道層次🤏鴨肉質感較結實多汁 鴨香味濃郁🦆配上橙果醬汁 帶清甜嘅味道🍯令菜式更加可口😉

RaRe Ginger Duck Leg

✨️Red Wine Braised Beef Cheek Mixed Green Salad|Mashed Potato
另一道主菜係紅酒燴牛面頰🥩牛面頰肉熬煮得非常入味🍲肉質軟焾 輕輕咀嚼而且化開😋紅酒味道亦平衡得唔錯🍷而作為配菜嘅薯蓉亦十分細滑🥔濃厚嘅忌廉味配上牛肉汁 不失為一個好嘅配搭🍴
Red Wine Braised Beef Cheek Mixed Green Salad and Mashed Potato

✨️Dessert|Mango Mille Feuille
甜品先來一道芒果拿破崙🍰中間夾住吉士醬 同多到爆出嚟嘅芒果粒同芒果蓉🥭酥片薄脆酥香🧈令人十分滿足🥰
Mango Mille Feuille

✨️Dessert|Fresh Fruit Cheese Tart
仲有兩個one bite size嘅藍莓撻🫐芝士內餡幼滑 而且幾輕盈🧀以清新甜蜜嘅甜品作為結尾😚
Fresh Fruit Cheese Tart

餐廳整體氛圍幾輕鬆雅緻☺️店員亦會好殷勤地介紹餐牌上嘅選項💁‍♀️而晚餐嘅二人set的確性價比幾高💰每人6道菜真係超級豐富 而且餐點都頗有特色😉兩個人真係飽到捧住個肚走🤰整體十分之滿足🥰仲可以有咁好嘅環境同朋友傾計食飯 真係幾好嘅體驗👭
2024-04-27
Parma Salad
AUS M8 Wagyu Beef Tartare
Black Truffle Mushroom Soup
RaRe Ginger Duck Leg
Mango Mille Feuille
Fresh Fruit Cheese Tart
2024-05-02 0 瀏覽
✨六道菜晚市二人套餐二人套餐 包左前菜 湯 意粉主菜 甜品同飲品 相當豐富✨巴馬火腿沙律巴馬火腿 油潤 味道鹹香 配上火箭菜沙律 簡單好味✨澳洲M8和牛他他和牛他他 肉質鮮嫩 有啲咬口配上細細塊薄脆多士 好夾✨新鮮黑松露蘑菇忌廉湯黑松露味道較清香 蘑菇菌味香濃 忌廉湯稀稠度適中 仲會飲到菌粒 口層豐富✨蒜茸辣椒海蝦扁意麵海蝦爽口彈牙 扁意麵軟硬適中味道帶濃濃蒜茸香 幾惹味✨紅館姜母鴨皮微脆 鴨腿肉質軟腍 藥材味突出 濃郁帶甘✨紅酒燴牛面頰肉伴薯蓉牛面頰 肉質腍滑帶少少膠質 夠入味薯蓉綿密軟滑 整體唔錯✨芒果拿破崙拿破崙酥皮酥脆芒果香甜 忌廉厚滑✨鮮果芝士撻士多啤梨酸甜多汁 芝士忌廉軟滑 撻底鬆化總結:食物可以 環境唔錯樓底幾高空間感唔錯 服務唔錯 價錢可以 而家仲有優惠 性價比唔錯
✨六道菜晚市二人套餐

總結:食物可以 環境唔錯
樓底幾高空間感唔錯 服務唔錯
價錢可以 而家仲有優惠 性價比唔錯
2024-05-02 0 瀏覽
好耐無食過下午茶,睇到中環有間好抵既下午茶,即刻約埋朋友去食🤣位置唔難搵,仲有室外位可以坐!食得又岩打卡,賣相好靚,仲有鹹點同甜點食,仲要係法國主廚主理❣️🎀下午茶 $298/2位,供應時間為14:30-17:30🎀🌟咸點小吃🌟🐮澳洲M8和牛他他和牛好鮮嫩多汁,入口即溶🫔日式照燒雞三文治鹹甜風味,雞肉好入味同多汁,三文治好鬆化🍡巴馬火腿配艾曼塔芝士本身巴馬火腿都係帶有鹹味,但艾曼塔芝士個香味中和返成個味道,唔會話得個鹹字,都食到芝士既奶香🍡香辣豬肉串辣辣地好過癮,豬肉肥而不腻🍡油漬車厘茄配巴馬臣芝士車厘茄酸酸甜甜,好入味,同巴馬臣芝士鹹鹹地好夾,成件事中和哂🥧日本三文魚籽撻撻底酥脆,三文魚籽好爽脆份量多,仲有蕃茄如青瓜,口感唔錯~✨精選甜點✨🥧鮮果芝士撻撻皮都係好酥脆,青提子配上芝士餡,濃郁好味🍭拿破崙入口酥皮鬆化,中間既吉士醬好滑,仲有芒果餡令到味道好出,幾特別🍫朱古力蛋糕蛋糕鬆軟,朱古力味道好濃郁🍬馬卡龍有2款味道,唔算太甜飲品就揀左英式奶茶及拿鐵😎紅館 (中環)📍中環干諾道中50號地下B號舖

位置唔難搵,仲有室外位可以坐!

🌟咸點小吃🌟

🐮澳洲M8和牛他他
和牛好鮮嫩多汁,入口即溶

🫔日式照燒雞三文治
鹹甜風味,雞肉好入味同多汁,三文治好鬆化

🍡巴馬火腿配艾曼塔芝士

🍡香辣豬肉串
辣辣地好過癮,豬肉肥而不腻

🍡油漬車厘茄配巴馬臣芝士

🥧日本三文魚籽撻
撻底酥脆,三文魚籽好爽脆份量多,仲有蕃茄如青瓜,口感唔錯~

✨精選甜點✨
🥧鮮果芝士撻
撻皮都係好酥脆,青提子配上芝士餡,濃郁好味

🍭拿破崙

🍫朱古力蛋糕
蛋糕鬆軟,朱古力味道好濃郁

🍬馬卡龍
有2款味道,唔算太甜

飲品就揀左英式奶茶及拿鐵😎

紅館 (中環)
📍中環干諾道中50號地下B號舖
2024-05-02 0 瀏覽
餐廳最近喺中環重開,由法國藍帶主廚主理,提供多款fusion菜式,設有戶外同室內位置,裝潢設計簡單俐落,樓底好高,空間感十足。店員服務態度有禮,價錢合理,地點方便,值得到訪。夜晚主打六道晚市二人套餐,先送上麵包,入口鬆軟,以橄欖油調配已經夠味。Parma Salad夠新鮮,火腿大片又油潤、Beef Tartare採用澳洲M8和牛,帶咬口,配上香脆包,層次感豐富。Black Truffle Mushroom Soup好有驚喜,原片黑松露,多到誇張,味道濃郁,飲落順滑,讚👍 Sea Shrimp Linguine口感煙韌,帶淡淡蒜蓉辣椒香氣,海蝦爽口彈牙,整體份量足夠。Ginger Duck Leg有別於一般嘅薑母鴨,肉質嫩滑,外皮酥脆,旁邊有檸檬啫喱,酸甜開胃。Beef Chick炆得夠腍,醬汁充滿紅酒香氣,伴上幼滑薯蓉,好味道。最後以Mango Mille Feuille 同Fresh Fruit Cheese Tart作結,美味又滿足😌

2024-05-01 0 瀏覽
難得週末有半日me time~ 即刻約好姊妹去tea下!☕最近留意到一間由法國藍帶主廚主理的西餐廳在中環重開~就不如去試下!三層架上的tea set賣相唔錯! 尤其係咸點!❤️我特別鍾意日本三文魚籽撻~滿滿的三文魚子配上薯仔蛋沙律~第一啖食感覺夠曬fresh兼口感豐富!仲有澳洲M8和牛他他~質感嫩口唔乾身~食一件有d唔夠喉!而香辣豬肉串真係幾辣~仲好惹味添!至於甜品~🍰有齊大眾摯愛的鮮果芝士撻、拿破崙、朱古力蛋糕同macaron!拿破崙夠酥脆幾好食~而macaron亦唔算好甜!食齊四款剛好滿足嗜甜的胃~ 哈!😆最後埋單兩位只係HK$298+10%~仲包兩杯野飲真係好抵食呀!
難得週末有半日me time~
即刻約好姊妹去tea下!☕
最近留意到一間由法國藍帶主廚主理的西餐廳在中環重開~
就不如去試下!

三層架上的tea set賣相唔錯! 尤其係咸點!❤️
我特別鍾意日本三文魚籽撻~
滿滿的三文魚子配上薯仔蛋沙律~
第一啖食感覺夠曬fresh兼口感豐富!

仲有澳洲M8和牛他他~
質感嫩口唔乾身~
食一件有d唔夠喉!

而香辣豬肉串真係幾辣~
仲好惹味添!

至於甜品~🍰
有齊大眾摯愛的鮮果芝士撻、拿破崙、
朱古力蛋糕同macaron!
拿破崙夠酥脆幾好食~
而macaron亦唔算好甜!
食齊四款剛好滿足嗜甜的胃~ 哈!😆

最後埋單兩位只係HK$298+10%~
仲包兩杯野飲真係好抵食呀!

2024-04-27