2016-04-03 1125 瀏覽
看到這間餐廳的餐牌製作及構圖精美,就決定到內用餐。我點了吉列豬排蛋包飯,當菜式上枱時是令我吃驚,蛋包飯的蛋是屬於半熟狀態,而蛋皮亦煎得很平滑,淨看賣相都非常吸引了。吉列豬排份量不算多,而每件豬排不會跟豬排外皮分開,而炸得亦不算粗糙,吃豬排時的口感不差。但豬排肉香及肉汁亦不算出色,而且有點兒炸得過久,令豬排有點乾身。而米飯是用上珍珠米的,粒粒分明,不過煮得不夠軟身,吃下出有點乾。雖然菜式是包自選黑淑汁的,但醬汁很少而且有點杰身,令整體菜式都感覺上是乾身的。不過整體份量都算多,對我來說已經太飽肚了。而且價錢不貴,都可以再回來試其他菜式。
看到這間餐廳的餐牌製作及構圖精美,就決定到內用餐。

2016-01-27 647 瀏覽
中午時跟朋友食lunch 的時候沒有吃飽,所以陪他在附近找家餐廳- RedRice吃這個下午茶。看一看menu,想了又想,搞到我都有點餓....但又唔食得多最後決定兩個人叫一個常餐 share 食,完全合乎經濟效益。等左一會兒,伙記好快就為我們送上常餐。以茶餐廳黎講,份量都算中等以上,起碼夠我兩伙兒share 做一個下午茶。雞扒公仔麵份量足夠當一餐,湯無咩味道,公仔麵硬度適中;奄列炒得唔錯,個蛋好滑,火候控制得唔錯,而餐包就一般般。哩餐值得一提的係,雖然我地兩個人食一個餐,但伙記都好好,隻眼開隻眼閉,無收我地每人最低消費。食飽飽就繼續去行街了。
等左一會兒,伙記好快就為我們送上常餐。
食飽飽就繼續去行街了。
2016-01-08
2016-01-22 274 瀏覽
本來今日唔駛番工,但漏左D野係公司,最後都係要去番長沙灣-3-"我女人仲未搞掂出門口既同時,我決定食住晏就等佢。叫左個午餐A餐 芝士茄汁焗雞翼飯。外相唔錯,鮮紅色的蕃茄汁,加上已焗融的芝士,鋪係飯&雞翼上面,正!未食已經流哂口水!茄汁幾鮮色,但味道都okay,比較適合清淡的。融融地既芝士,口感不錯!再加上本身已經煎炸好既雞翼,非常好嘅組合。不過本人覺得雞翼要用手拎住先可以完美咁享受食既過程,用叉食真係有點不便。
我女人仲未搞掂出門口既同時,我決定食住晏就等佢。
叫左個午餐A餐 芝士茄汁焗雞翼飯。
未食已經流哂口水!
茄汁幾鮮色,但味道都okay,比較適合清淡的。
2016-01-03
2016-01-18 263 瀏覽
這日去了探一個住長沙灣的朋友,臨走前當然一齊食個晚餐,講起想食鐵板,朋友試過一間茶記有鐵板,於是就去左這間「米飯主題餐廳」。店面看落平平無奇,但入到去後已聞到坐前後的客人枱面傳出陣陣的鐵板香味。我點了這個「地獄肥牛鐵板飯」($43),朋友則點了個「板煎雞扒蛋包飯」($40)。由遠處已經聽見鐵板飯熱烈地向我呼叫~嘖~嘖~嘖!落到枱依然係咁出煙,正~!要不停地搞拌~如果唔係會痴底!朋友那個板煎雞扒蛋包飯,賣相也不錯!鋪在表面的那層滑蛋,看似很好味。加上雞扒都煎得不錯,很香脆但聽他說欠缺一點味道。整體而言,以這個大眾化價錢食到不過不失的一餐,都非常合理。
由遠處已經聽見鐵板飯熱烈地向我呼叫~嘖~嘖~嘖!
落到枱依然係咁出煙,正~!要不停地搞拌~如果唔係會痴底!
地獄肥牛鐵板飯
朋友那個板煎雞扒蛋包飯,賣相也不錯!
鋪在表面的那層滑蛋,看似很好味。

加上雞扒都煎得不錯,很香脆但聽他說欠缺一點味道。
板煎雞扒蛋包飯
整體而言,以這個大眾化價錢食到不過不失的一餐,都非常合理。
2015-12-19
地獄肥牛鐵板飯
板煎雞扒蛋包飯
2016-01-14 301 瀏覽
今日去長沙灣見客,忙到連飯都未食。見完客就隨便搵間餐廳食個下午茶補償一下身體。下午茶食炸雞脾是常識吧!等左差唔多10分鐘,似係即叫即炸。大大塊雞肉帶肥又嫩滑的腿肉,是爽的!表面唔會係咁出油,食落無咁重罪惡感...哈哈哈。雞脾可以選拼炸薯條或胡麻沙律。對我黎講,薯條配雞脾簡直係絕配,唯一美中不足的是份量略少,有點不夠暢快。下午茶餐例牌送熱飲,凍飲加$2。算是正常價格吧!
今日去長沙灣見客,忙到連飯都未食。
見完客就隨便搵間餐廳食個下午茶補償一下身體。
下午茶食炸雞脾是常識吧!
等左差唔多10分鐘,似係即叫即炸。
大大塊雞肉帶肥又嫩滑的腿肉,是爽的!
表面唔會係咁出油,食落無咁重罪惡感...哈哈哈。
雞脾可以選拼炸薯條或胡麻沙律。
下午茶餐例牌送熱飲,凍飲加$2。
算是正常價格吧!

2016-01-05
下午茶
2016-01-13 163 瀏覽
話說眼見哩條街都有好幾間茶餐廳,偏愛地道茶記的我,要是想試哂的話,我諗起碼都要黎7-8 次先可以試到大部分。地道茶記還茶記,今次試試新口味。哩間是主題餐廳,而主角是「米飯」!?有趣...係午餐時段進餐,雖然有是日推介等等既快餐。但抱著大冒險家既精神,當然要叫下餐牌其他既野食。叫左客【 白汁雞球蛋包飯 】。比想像中好!起碼入得口,食得哂!蛋包飯個蛋都幾滑(有圖有真相)!以我"唔入得廚房,剩係留係廳堂”既經驗黎講,個蛋幾正!俾我炒的話,一定炒到燶底!個雞粒都可以,這個配搭有點新鮮,但都有D唔慣....我覺得如果多D汁的話,直頭可以另外叫多個白飯tim...平庸既一餐lunch 黎講,這個價格算係不錯...好過去大字頭連鎖快餐,貴價又唔飽...
地道茶記還茶記,今次試試新口味。
哩間是主題餐廳,而主角是「米飯」!?有趣...
叫左客【 白汁雞球蛋包飯 】。
比想像中好!起碼入得口,食得哂!
蛋包飯個蛋都幾滑(有圖有真相)!
以我"唔入得廚房,剩係留係廳堂”既經驗黎講,個蛋幾正!
俾我炒的話,一定炒到燶底!
2015-12-22
2016-01-12 155 瀏覽
跟啊頭過海開會,一開就開左3個鐘(9am-12nn)真係開到人都癲~難得唔係公司附近,當然要食埋lunch 先番去office。啊頭有揸車的確係方便D...啊頭話事,係長沙灣附近放低架車。隨便搵間餐廳食個快飯。我地叫左午餐推介 A餐 & B餐 (如果無記錯)。分別係韓式泡菜豚腩肉鐵板飯($40) &鮮茄厚豬扒焗飯($41) 。焗飯 &鐵板都可以係午市套餐入面,個廚房都應該唔會差。等了大概10分鐘,焗飯比鐵板先到~啊頭已經有理無理~開盡Turbo 食佢個焗飯。-,-再等多大概5分鐘,我個鐵板”燒”到埋身啦~!份量上都可以接受,但豚腩肉比例上也不少,如果多D的話,成餐飯一定會滿足好多。Btw,個鐵板超熱~ 食到一半都仲出緊煙。要不停地搞~搞~搞~!
跟啊頭過海開會,一開就開左3個鐘(9am-12nn)
啊頭有揸車的確係方便D...
啊頭話事,係長沙灣附近放低架車。
隨便搵間餐廳食個快飯。
我地叫左午餐推介 A餐 & B餐 (如果無記錯)。
焗飯 &鐵板都可以係午市套餐入面,個廚房都應該唔會差。
等了大概10分鐘,焗飯比鐵板先到~
啊頭已經有理無理~開盡Turbo 食佢個焗飯。-,-
再等多大概5分鐘,我個鐵板”燒”到埋身啦~!
Btw,個鐵板超熱~ 食到一半都仲出緊煙。
要不停地搞~搞~搞~!
豚腩肉鐵板飯
2016-01-04
2016-01-12 132 瀏覽
之前喺長沙灣返工間唔中都會黎食晏,午飯時間都幾多人等位不過勝在唔需要等好耐,而且唔係一大班人黎食話,通常10分鐘有得入。今日番新工咁岩經過,當回味一下,去番之前成日去既一間餐廳。同以前無咩分別,唯一分別係自己一個午餐而唔係同成班同事一齊黎。個人比較鐘意食焗飯,叫左個白汁原條龍脷柳焗飯。原條龍脷柳配上好Creamy 既白汁淋係上面,加埋微微燒焦既芝士。聞到都已經大開食慾。食得出龍脷柳是新鮮炸起,個皮好脆,足足有成個飯咁長。白汁略為欠點味道,比較清淡,可以改善一下,但一啖龍脷柳,一啖飯又岩岩好。lunch 40蚊有找 仲包熱飲一杯,宜家好多茶記都買少見少,確係難得。如果新公司附近都有的話,必定可以儲多個錢。
個人比較鐘意食焗飯,叫左個白汁原條龍脷柳焗飯。
食得出龍脷柳是新鮮炸起,個皮好脆,足足有成個飯咁長。
lunch 40蚊有找
龍脷柳焗飯
2015-12-29
2016-01-07 151 瀏覽
自細已經好少機會同老豆同枱食飯。難得請左半日假,同老豆食個午飯先去番工。兩個男人對食無咩要求,但求有個地方可以坐下,簡單一餐飯。見哩間餐廳價格相宜,二話不說就入座。老豆就識食啦!叫左個好似定食既餐。哈,當我想”相機食先”時,佢已經開始啟動。賣相唔錯,個雞翼好似幾正咁!但成個餐就好似乾左少少咁....我比較鐘意有汁既野食,所以叫左個肉醬意粉。賣相就真係差左D,但食落都唔錯既。肉醬就堅係肉醬,個汁唔會稀到似水..加埋有D芝士粉係面頭,正!老實說,好又一餐,唔好又一餐。最緊要同身邊重要既人可以食餐飯已經好滿足。至於餐飯?正正常常已經好足夠。知足常樂...
自細已經好少機會同老豆同枱食飯。
難得請左半日假,同老豆食個午飯先去番工。
兩個男人對食無咩要求,但求有個地方可以坐下,簡單一餐飯。
見哩間餐廳價格相宜,二話不說就入座。
老豆就識食啦!叫左個好似定食既餐。
哈,當我想”相機食先”時,佢已經開始啟動。
賣相唔錯,個雞翼好似幾正咁!
但成個餐就好似乾左少少咁....
我比較鐘意有汁既野食,所以叫左個肉醬意粉。
賣相就真係差左D,但食落都唔錯既。
肉醬就堅係肉醬,個汁唔會稀到似水..
加埋有D芝士粉係面頭,正!
老實說,好又一餐,唔好又一餐。
最緊要同身邊重要既人可以食餐飯已經好滿足。
至於餐飯?正正常常已經好足夠。
知足常樂...
2015-12-21
2016-01-06 139 瀏覽
這個晚上夜左收工,唯有係公司附近隨便找個地方食個晚飯先番屋企。平時lunch 都有經過,只係無為意哩間米飯餐廳。男人的浪漫,當然要叫個火山肉醬玉子鐵板飯,誠惠$39 熱辣辣既鐵板,淋上滿滿的肉醬,不會比pepper lunch 的鐵板遜色。不過肉醬D味道淡左少少....定係我食開重口味?頂頂加上一顆軟綿綿的溫泉蛋,外觀就一定差D,但食落去係溫泉蛋而唔無生蛋就足夠。鐵板餐仲可以追加蒜蓉包、沙律菜、餐湯、甜品布丁,$9/一款、$16/ 兩款、$20/3款、$24/四款。最後都無追加小食,食完個飯都已經夠滿足。整體都算係咁,$40 有找,不用加一服務費。
平時lunch 都有經過,只係無為意哩間米飯餐廳。
男人的浪漫,當然要叫個火山肉醬玉子鐵板飯,誠惠$39
火山肉醬玉子鐵板飯
不過肉醬D味道淡左少少....定係我食開重口味?

鐵板餐仲可以追加蒜蓉包、沙律菜、餐湯、甜品布丁,
$9/一款、$16/ 兩款、$20/3款、$24/四款。

最後都無追加小食,食完個飯都已經夠滿足。
整體都算係咁,$40 有找,不用加一服務費。
2015-12-18
2015-12-28 207 瀏覽
原本約左男朋友係佢番工地方附近食午餐。點知佢忙到連Lunch 都無時間出黎,只好自己一個隨便搵間餐廳。路過見到有間叫「RedRice」名字蠻有趣的。午飯時間人流都幾多,幸好一個人用餐不需等候。叫了一個自家鮮茄湯米線 配板煎烤雞( $39)烤雞扒不錯,不會太乾身,肉質也不會太老。米線份量都不少,對於一個女仔黎講都挺多。但個湯底就無視覺上感覺咁濃味,實際味道比較淡。整體而言,賣相不錯,食物質素可以接受,這個價錢算是不過不失。
原本約左男朋友係佢番工地方附近食午餐。
路過見到有間叫「RedRice」名字蠻有趣的。

午飯時間人流都幾多,幸好一個人用餐不需等候。

叫了一個自家鮮茄湯米線 配板煎烤雞( $39)
自家鮮茄湯米線 配板煎烤雞
烤雞扒不錯,不會太乾身,肉質也不會太老。
米線份量都不少,對於一個女仔黎講都挺多。
但個湯底就無視覺上感覺咁濃味,實際味道比較淡。

2015-12-14
餐廳嘅服務態度簡直係fail,本身幫趁過十幾次,都覺得小店便宜抵食,但一次令我難受嘅服務態度足以令我永遠唔會再幫趁,請餐廳好好反思一下待人態度。剛剛夜晚十點半,我和男朋友二人諗住幫趁,明明喺門口都睇到會營業到十一點,咁入去啦,門口侍應姐姐都冇話要收鋪唔比我地入,坐低仲比餐牌我地tim,結果唔夠三十秒,後面傳來一位男侍廳的大叫,“有兩個人呀,十二號枱呀,睇唔睇到,有兩個入左嚟,今晚有排冇得走”,呢段說話大聲地重複左五六次,佢係要我地聽到,我頂唔順好嬲即走,然後我地出門口果下,佢大聲地拍手掌,請問係咩服務態度,我做錯咩要受你氣?如果係唔想開到咁夜,請早啲收鋪,唔好要客人撞左入去,然後要受你氣,我感覺真係好差好差,如果店長當時都在場,我真係無話可說。既然唔想做生意,執左佢啦please,仲開分店?

既然唔想做生意,執左佢啦please,仲開分店?
2015-09-17
2015-08-05 217 瀏覽
1. 漢堡扒蛋鐵板塊飯,比想像中好食同抵食.鐵板熱辣辣炸炸聲咁上.個底感覺係汁多過係油,都算唔錯.漢堡扒外表有點黑,但食落無咩事,肉質豐厚,真係比想像中厚,估唔可以止到一止我既最近好想食肉既慾望.都真係算幾大塊,,食極都仲有.同埋肉質都唔錯,做漢堡包都夠肉味,我地都對依個飯好滿意.可以再食~蛋就似生既打落去,直接用鐵板整熟,我要全熟,自己翻了一翻身,都全熟到.汁唔係豉油來架,甜甜地,有點似日式汁飯量都唔錯.好開心今次食得飽我啦.2.唐揚雞蛋包飯.雞無咩肉,全部都係粉,咖哩有點日式.蛋有加茄類野,紅紅地,不過唔太重味,,普通仲有些少沙律,都算係咁.依個有點普通.
1. 漢堡扒蛋鐵板塊飯,比想像中好食同抵食.
鐵板熱辣辣炸炸聲咁上.個底感覺係汁多過係油,都算唔錯.
汁唔係豉油來架,甜甜地,有點似日式汁
飯量都唔錯.好開心今次食得飽我啦.

2.唐揚雞蛋包飯.
雞無咩肉,全部都係粉,咖哩有點日式.
蛋有加茄類野,紅紅地,不過唔太重味,,普通
仲有些少沙律,都算係咁.
依個有點普通.

2015-07-25 207 瀏覽
午飯時間隨同事來到這兒吃午飯,其實之前已來過數次,只能說是不過不失,但總不能一次比一次差下去吧我點了一個韓式豚肉鐵板飯,豚肉淡而無味,而且極韌,口感不佳鐵板飯的味道全來自味精粉和更大量的油,吃一口後而感到極度口喝,非常不健康而且侍應的態度欠佳,明白是午飯時間,但總該理會一下客人的感受吧失望至極

我點了一個韓式豚肉鐵板飯,豚肉淡而無味,而且極韌,口感不佳

失望至極
2015-07-23 387 瀏覽
今日突然想去食,同朋友2人一起去.結果受左一肚氣     11:20去到,見佢個板寫晒午餐有咩食,咁就試下啦想叫豚肉蛋包飯,朋友就食鐵皮雞朳飯打算叫個時,男侍應同我講:依D要11:30先落得,態度OK我接受,咁我地轉食早餐睇完MENU再叫侍應,今次女侍應來,就叫茄湯肥牛+蛋,火腿豬仔包朋友叫漢堡+蛋,火腿豬仔包落落下,女侍應同我講:你落單快D啦,跟住行開左嘩,我心想,你咩咁大支野?我來食,我怕講太快,你聽唔到,指埋比你睇過一陣女侍應又來我叫茄湯肥牛+蛋,火腿豬仔包朋友叫漢堡+蛋,火腿豬仔包(一樣)女侍應:你唔食粉呀?餐有粉跟我望望.係喎,有粉跟喎,但我想講你態度可唔可以好D呢咁好啦,我地快快手兩個都叫米粉算女侍應:飲咩我:熱可力朋友:熱0茶全程女侍應,又唔係寫手寫單,又唔係望人,又冇笑容......,正係想用雛妓阿SA名句:我有比錢嫁跟住食個時,食物冇咩特別,豬仔包來到只係微熱,粉份量也不算太多,雞份糧太少,可能只得半隻蛋或1隻細蛋,只能說不過不失,唯一要讚既係肥牛唔會太大塊一舊舊,咬來去唔會覺太油總結,我來食野,唔係受你氣
今日突然想去食,同朋友2人一起去.結果受左一肚氣

11:20去到,見佢個板寫晒午餐有咩食,咁就試下啦
想叫豚肉蛋包飯,朋友就食鐵皮雞朳飯

朋友叫漢堡+蛋,火腿豬仔包

落落下,女侍應同我講:你落單快D啦,跟住行開左

過一陣女侍應又來
我叫茄湯肥牛+蛋,火腿豬仔包
朋友叫漢堡+蛋,火腿豬仔包(一樣)

侍應:你唔食粉呀?餐有粉跟
我望望.係喎,有粉跟喎,但我想講你態度可唔可以好D呢

咁好啦,我地快快手兩個都叫米粉算

侍應:飲咩
我:熱可力
朋友:熱0茶

總結,我來食野,唔係受你氣

題外話/補充資料: 紥馬尾女侍應小姐,如果你咁憎依份工不如唔好做
2015-07-19
$30 (早餐)