正與朋友討論食咩好既時候,朋友見到對面街有間以紅白顏色作主調既餐廳,感覺簡潔而且有點台灣色彩。米是主要食糧之一,不過我都是第一次聽到以米飯為主題既餐廳,而且門口的餐牌都有各食品的圖感覺吸引,另外它的價錢都是三十幾蚊一個比較商議,所以決定一試。餐廳內裝飾都比較簡單,只有一些梳化卡座和四人枱。餐廳外不斷都有客人等候令我覺得餐廳外表質素唔差。每一種飯都可以自油選擇醬汁,而今晚我同朋友分別叫左野菜鴨胸鐵板飯(黑淑汁)和漢堡扒蛋包飯(咖喱汁)。野菜鴨胸鐵板飯(黑淑汁) : 外觀唔錯,黑淑汁色夠但味道不夠濃,味道有一點辣。野菜油左些少,鴨胸肥美香口都唔錯加上鐵板效果令整體質素提高。漢堡扒蛋包飯(咖喱汁): 外觀唔錯,咖喱汁色夠但味道不夠濃,味道有點像日本甜咖喱。野菜油左些少,漢堡扒很厚但肉質一般,蛋包飯賣相吸引而且蛋滑。其實餐廳唔差,但因為餐廳食物唔夠出色,所以唔吸引。言而,餐廳價錢唔貴,特別是晚飯時段,所以心信佢是單人食飯之選。

2013-06-26
2013-05-21 222 瀏覽
21-5-2013(二)是日上午在家休息,起床也差不多是下午一時正,趕快坐港鐵來到長沙灣,和媽媽會合。我們隨意選在 米飯主題餐廳 吃午飯。來到的時候,店員正換著下午茶的餐牌,那我們就叫下午茶餐吧!我們叫了:1• 磨菇雞柳焗飯配椰汁紫米冰:份量適中,烘焗時間剛好,雞柳入味,焗炒飯有鑊氣;椰汁紫米冰真材實料,有很多紫米,紫米夠糯,又有囗感,像喝糖水紫米糊的囗感一樣豐富;椰汁味香濃,喝完很飽肚呢!2• 豬肉醬焗飯配熱檸茶:份量適中,烘焗時間剛好,肉醬入味,夠熱且夠䵑囗。3• 單叫一份印度薄餅:薄餅烤烘得非常香脆鬆囗,咬下去脆得發生咯咯聲,以咖喱汁伴吃,咖喱汁非常香濃,很好吃。埋單共 $58,抵吃的一餐!真的期望又有錢又不用幹的日子,像今天的悠閒快活,可是臭性格的我說過不會靠人!哈哈。。。吃罷還不過下午三時正,今天發夢未免過早吧!
21-5-2013(二)

是日上午在家休息,
來到的時候,店員正換著下午茶的餐牌,那我們就叫下午茶餐吧!
我們叫了:

埋單共 $58,抵吃的一餐!

真的期望又有錢又不用幹的日子,
像今天的悠閒快活,

2013-05-21
第次去我2點咗右入去坐低,侍應生就走來問我食咩,我睇都未睇喎,問我食咩,你冇野呀!咁我咪問返佢,e道有咩好食囉,點知佢話你自己睇下啦,牆上有午餐啦,餐牌重有好多嫁,我已經開始想…………我睇咗兩分鐘咗右就同佢落單,咁我叫午餐1號啦!佢近住又同我講,宜家轉下午茶冇。你宜家玩我呀!你唔早講,個餐牌同牆身又唔寫清楚午餐時間,開頭入來又話咩都有,宜家叫午餐又冇午餐,我真係火都來,我問你有咩好食,你話咩野都有嫁!你就叫我自己睇!我睇完你又話冇!宜家又轉下午茶!咁我咪只好叫下午茶囉,我叫咗個吉列魚柳局飯加凍奶茶囉,等咗5至7分鐘到,賣相同餐已有出入,我望個局飯面,得頭果一條吉列魚柳,重要係炸到啡黑有霳味出來,我整開條魚,入面重有雪,個飯底又做咩要茄汁炒,又係有霳味出來。杯奶茶又係唔得,完全冇茶味。我食咗小小我就唔想食落去了。事關真係太差,同太難食。
第次去

我2點咗右入去坐低,侍應生就走來問我食咩,
我睇都未睇喎,問我食咩,你冇野呀!
咁我咪問返佢,e道有咩好食囉,
點知佢話你自己睇下啦,
牆上有午餐啦,餐牌重有好多嫁,
我已經開始想…………

我睇咗兩分鐘咗右就同佢落單,
咁我叫午餐1號啦!
佢近住又同我講,宜家轉下午茶冇。
你宜家玩我呀!
你唔早講,個餐牌同牆身又唔寫清楚午餐時間,
開頭入來又話咩都有,宜家叫午餐又冇午餐,
我真係火都來,
我問你有咩好食,
你話咩野都有嫁!
你就叫我自己睇!
我睇完你又話冇!
宜家又轉下午茶!
咁我咪只好叫下午茶囉,
我叫咗個吉列魚柳局飯加凍奶茶囉,
等咗5至7分鐘到,
賣相同餐已有出入,
我望個局飯面,得頭果一條吉列魚柳,
重要係炸到啡黑有霳味出來,
我整開條魚,入面重有雪,
個飯底又做咩要茄汁炒,又係有霳味出來。
杯奶茶又係唔得,完全冇茶味。
我食咗小小我就唔想食落去了。
事關真係太差,同太難食。
如果 "今餐總評" 有劣評或負分比我揀,我一定會揀服務係負分或劣評。我朋友之前食過一次,味道都OK。今日佢帶左我去食,我第一次食緊係睇下個餐牌有D乜野食架LA~我睇左大約3個字到,突然有個男侍應係我地手上夾硬搶左個餐牌放返入個櫃桶度。我地異口同聲話:姐係唔洗食啦!個男侍應粒聲都唔出下就繼續做野。今日因為落好大雨下,可能因為敢樣,我地冇走到。我地就係個櫃桶拎返個manual 出黎落單。我叫左個龍脷柳蛋包飯配胡蔴汁同個西蘭花小菜,飲凍奶茶。個小菜都冇乜特別,個蛋包飯同前面食評差唔多都係隻蛋鋪係上面。條龍脷柳炸到過火左,有小小苦同霳味。隻蛋同個汁都普通,唯一好食我相信係D飯。不過D敢既服務幾好食都冇用。人生總有第一次第一次睇睇下MANUAL可以問都唔問比個男侍應搶左第一次因為服務質素差而令到我忍唔住開OPENRICE ACCOUNT 寫劣評。食評內容有好多野唔打得,如果唔係我應該打左。食評打得差,睇唔明,請見諒。

我朋友之前食過一次,味道都OK。

我地異口同聲話:姐係唔洗食啦!

個男侍應粒聲都唔出下就繼續做野。

今日因為落好大雨下,可能因為敢樣,我地冇走到。

我地就係個櫃桶拎返個manual 出黎落單。

我叫左個龍脷柳蛋包飯配胡蔴汁同個西蘭花小菜,飲凍奶茶。

條龍脷柳炸到過火左,有小小苦同霳味。

隻蛋同個汁都普通,唯一好食我相信係D飯。

不過D敢既服務幾好食都冇用。

人生總有第一次

第一次睇睇下MANUAL可以問都唔問比個男侍應搶左

食評內容有好多野唔打得,如果唔係我應該打左。

食評打得差,睇唔明,請見諒。

題外話/補充資料: 有錢都買唔到既服務,我人生真係第一次。 敢到比我預到,真係無野好講。 其他侍應其他冇乜野,果個男侍應係一位阿叔,希望你地唔會再見到佢。
2013-03-30
2012-12-15 71 瀏覽
上星期在長沙灣遊走,已經大戰兩個回合,今天又再次來到這區,再下一城。從網上看到,得悉有一間新開幾個月的店舖,以米飯做主題的餐廳,喔,不是,應該說以米飯主題為名的餐廳。在公司辦事完畢後,立即到來了解這米飯主題餐廳,究竟甚麼葫蘆賣甚麼藥。來到門口就見到了一個紅色招牌,確定沒有去錯地方後,就按開門掣進入餐廳。進入後還好尚有坐位,餐廳只是有八成入座。看看環境,全是以紅白為主色,就連餐枱及椅子都是同一色系,兼且用了類似梳化椅子,雖然看起來有點耳目一新,可是卻離不開茶仔的佈置格局,只是把餐廳裝潢得新派一點。環境方面尚算企理乾淨,這可能開業不久有關吧了,而且店員較為年輕。再看看餐牌,有鐵板飯和蛋包飯,還有下午茶供應,當在下見到有蛋包飯,使在下想起這是由日本傳入的食品,而是之前也曾在日本餐廳吃過,於是在下於芸芸食品中,點選了漢堡扒蛋包飯配黑椒汁,加一杯熱茶。不一會蛋包飯端上,吃一口蛋包飯,就發覺不是在下之 前吃過的一樣,只是把炒蛋舖在飯上,在下不知是好嬲軒好笑,唯有在心裡暗笑一下。而漢堡扒則屬中規中矩,不過有點羶味,問題不大。黑椒汁方面卻未見辣味,因此惹味程度不足。另外米飯中有點像意大利飯般味道,但是

不一會蛋包飯端上,吃一口蛋包飯,就發覺不是在下之 前吃過的一樣,只是把炒蛋舖在飯上,在下不知是好嬲軒好笑,唯有在心裡暗笑一下。而漢堡扒則屬中規中矩,不過有點羶味,問題不大。黑椒汁方面卻未見辣味,因此惹味程度不足。另外米飯中有點像意大利飯般味道,但是卻又不是。
奶茶尚算挽回一點分數,正合在下口味,但是茶味有點不足,奶及茶調校得宜。
服務方面尚可,不過有服務員卻聽漏了在下要多杯奶茶,要在下事後要補單,這方面要改善一下。
2012-12-15
2012-12-14 49 瀏覽
深水埗至長沙灣一帶,沒有大型商場,造就一些老店及特色小店,在長沙灣青山道近長發街位置,最近就開了一間特色茶餐廳REDRICE (米飯主題餐廳)。REDRICE 的裝修以紅白兩色為主,在這老區來說,算很搶眼。舖不算很大,但仍感覺舒服和乾淨。話明是米飯主題餐廳,當然要試試他們的飯。餐廳旳飯款有頗多選擇,有傳統中式的飯,例如黃金大蝦炒飯及田園蛋白鴛鴦炒飯等。我更有興趣試試一些西式及日式的飯。板煎雞塊蛋包飯($33),可選奶油或咖喱味,我就選了奶油。這蛋包飯做得不錯,蛋皮薄得來卻沒有破爛,中間的飯也頗香甜,而雞塊就一般而已。西飯方面,有多款意大利飯(Risotto),我試了青豆汁菠菜燴飯伴煙鴨胸($30)。不必期望這是真正的意大利米,比起正宗的意大利餐廳,這裡的Risotto做得較軟,明顯遷就了港人口味,而芝士味卻很濃,配上菠菜,便感覺飯中有軟硬層次感,而鴨胸也可口,但當然是以茶餐廳的標準去評啦。飲品方面,較特色的有紫米奶茶及紫米豆漿,同屬健康而較清淡的飲品選擇。茶餐廳不一定是行貨的,最緊要加點創意,及在服務及細節上用心,REDRICE 食物屬中上,價錢算合理,整體令我滿意。

2012-09-14
2012-08-19 7 瀏覽
今日同肥仔又去搵野食喇~~間唔中見呢間有人排下隊就試下佢地啦~~MENU封面椰汁紫米冰 AND 荔枝綠茶椰汁紫米冰OK既,因為鍾意食紫米XD咖哩汁漢堡扒蛋包飯D飯硬硬地.....但係個漢堡扒就OK芝士咖哩漢堡扒,寫住係珍珠米扒大塊又好厚 好多飯 呢碟D飯唔硬 都OK好似叫肉醬鐵板薯條麻麻地芝士西蘭花焗雞一般IN GENERAL就係..一般 -___-"
今日同肥仔又去搵野食喇~~間唔中見呢間有人排下隊

就試下佢地啦~~

MENU封面
椰汁紫米冰 AND 荔枝綠茶
椰汁紫米冰OK既,因為鍾意食紫米XD

咖哩汁漢堡扒蛋包飯
D飯硬硬地.....但係個漢堡扒就OK

芝士咖哩漢堡扒,寫住係珍珠米
扒大塊又好厚 好多飯 呢碟D飯唔硬 都OK

好似叫肉醬鐵板薯條
麻麻地

芝士西蘭花焗雞
一般

IN GENERAL就係..一般 -___-"
2012-08-19
2012-08-16 18 瀏覽
看樣子好像不錯, 長沙灣比較這樣的餐廳, 跟女朋友一起去食.我點了雞扒蛋包飯 + 十勝紅豆朱古力女朋友點了焗豬扒飯 + 紫米豆漿蛋包飯變了雞扒蛋飯...蛋只是放左係飯上面...咁同我係茶餐廳食雞扒煎蛋飯有咩分別...佢仲要係menu同人講咩係蛋包飯...十勝紅豆朱古力...五分一的紅豆 + 五分三的冰 + 五分一的朱古力粉溝水...飲落feel到D朱古力粉...D冰多到有匙羹都唔會食唔到D紅豆...點"疋"都係D冰...焗豬扒飯還可紫米豆漿...D紫米唔知有無七分一, 少得可憐, 成杯差唔多白色, 但menu係好紫色, 講到好健康咁...食物份量也比較少, 男仕未必夠食, 未至於差, 但應該不會再來.仲有長期開晒後門, 唔知開冷氣嚟做咩...

我點了雞扒蛋包飯 + 十勝紅豆朱古力
女朋友點了焗豬扒飯 + 紫米豆漿

焗豬扒飯還可

仲有長期開晒後門, 唔知開冷氣嚟做咩...

2012-08-15
2012-08-03 20 瀏覽
以前的那家台灣牛肉麵店,吃過三幾次,質素麻麻,還未寫過其食評,已經關門大吉。現在,換來了一間米飯主題餐廳。反正我們很多時都會走來長沙灣甚至深水埗開餐,那就拉同事試吓新野。怕散叫會等很耐,就在午餐之中選了一款,漢堡扒蛋包飯。那所謂的蛋包飯,只是在飯之上加隻蛋,名絕不符實。米飯質地幾特別,有咬口,但感覺卻有點「行」,還好面頭的蛋不太老。至於漢堡扒,不太實,比蛋包飯要好。加了四蚊雞轉特飲,是紅豆朱古力,朱味未算很濃,反而是勁甜,甜得紅豆的味道也蓋過了。

2012-07-31 29 瀏覽
暑假期間, 小朋友就開心, 做媽媽嘅就要諗吓帶小朋友去邊度玩吓, 搭車經過從窗外望到有間顏色sharp爆的店鋪, 喺呢個老人區是一大特色 晚上, 睇到OR已經有第一個食評介紹, 就決定擇日出去出開嚟配藥, 順便嚟試吓米飯主題餐廳店子英文名稱RedRice, 因此店子以紅白顏色作主調, 裝修簡潔中帶熱情, 店內只有若干梳化卡座, 四人枱就得四套。 叫得做米飯主題餐廳, 菜式主打當然是米飯, 大題目下分為港式焗飯、日式鐵板飯、日本蛋蓋飯、意大利燴飯;別處少見的小食及飲品也怎能錯過雞塊蛋蓋飯配奶油汁 $33 ... 軟綿綿的半熟滑蛋蓋在飯面, 煲珍珠米飯的技巧拿捏得不夠火喉, 飯質偏硬反而未能做到煙煙韌韌的口感, 奶油汁的味道很濃重與蛋黃汁混沌在一起是絕妙的配對;煎雞扒煎得皮脆肉滑, 味道偏鹹而且有雪味。葱燒牛肉鐵板飯配照燒汁 $34 ... 當天沒有綠茶飯供應, 可惜 鐵板不夠熱, 因為待侍應生淋汁後, 鐵板是一點吱吱聲反應也沒有 另外, 愛吃飯焦的朋友也一定會失望, 因為無論吃得多慢, 飯都一定不會結焦 肥牛片只得3大片, 以肥膏多優勝, 說什麽「京葱與牛肉, 慢炒至熟」, 根
晚上, 睇到OR已經有第一個食評介紹, 就決定擇日出去

出開嚟配藥, 順便嚟試吓米飯主題餐廳
肥牛片只得3大片, 以肥膏多優勝, 說什麽「京葱與牛肉, 慢炒至熟」, 根本就是「温温吞吞, 慢慢吽熟」
照燒汁超濃味而飯是同樣的偏硬
日式咖喱芝士漢堡扒意式燴飯 $33 ... 侍應生說是用意大利米溝珍珠米, 對意式燴飯來說偏硬的飯質(六,七成熟)是恰當的, 這點這店做到(橫豎他們煲飯喜好都是偏硬, 看看上兩碟飯就知); 漢堡扒是自家製, 肉質粗糙, 入口即散, 剩下一陣酥軟
;日式咖喱汁竟食到有粒粒, 難道還未煮溶
芝士厚厚的附在飯及漢堡扒面, 只能為飯添上少許濃稠感。
加$8有杯特飲, 由左至右是凍珍珠奶茶、凍焦糖朱古力咖啡、椰汁紫米冰

小食部份就從眾欄目中選擇至吸引的食物來試......
烤焗芝士雞肉丸 $20 ... 自家手打雞肉丸雞肉緊致, 有彈性, 配以香濃奶油汁, 不錯的選擇
香辣米米腸 $16 ... 少許豬肉餡、辣椒絲及大量黑白糯米都灌進腸衣裏, 腸衣脆, 肉味香, 糯米充滿嚼勁, 不會像台式糯米腸般有軟軟糯糯的質感
榴槤春卷 $30
春卷皮裏包着榴槤肉, 味道香甜
, 估計應屬甜點可是隨春卷會有一蜜糖芥末醬, 兩者味道完全撞晒

題外話/補充資料: 飯量以一個九歲童來說剛剛好, 熊媽就當然要食埋小食才飽, 唔係點會叫熊媽, 哈哈 :)
2012-07-24
  • 榴槤春卷
  • 香辣米米腸
  • 烤焗芝士雞肉丸
2012-07-30 29 瀏覽
Tried this newly opened restaurant last Sat.The outlook is attractive and there is a WIFI Logo sticker outside. Upon sitting down, there is wifi signal with restaurant name but the waiter said their wifi is not ready yet.... I think if the wifi is not ready please dont have the sticker outside.... Also the TV in the restuarant is having very poor signal, if you are planning to enjoy some TV program or olymSpicy 川式牛肉飯This is one of the recommended dish in the menu and the name is attractive.Howev
Also the TV in the restuarant is having very poor signal, if you are planning to enjoy some TV program or olym[pic game there with your meal . Please think twice before entering....
Spicy 川式牛肉飯
However, first the dish they are using is very like those used by dog, the rice will be spilled outside very easily.... I doubt whether they have tried before using it

About the taste, NOT SPICY at all!!! Also they are using 肥牛 and not beef cube for frying rice...
You will get lost and wonder what you are eating......
Tomato Crispy pork rice...
This dish is okay pork is crispy but not tender...but indeed no special thing at all.
I think Cafe De Coral one is much better for similar price with this restaurant

IN conclusion, I think this restaurant is very bad in service, food quality and in such highly competitive csw environment... I hope they are well prepared.
2012-07-28
2012-07-21 12 瀏覽
食咁多餐, 寫食評最有效率係今次! 因為我要做餐廳第一個寫食評的人! 家住附近, 有新野梗要試試! 餐廳係簡約的紅白設計, 感覺簡潔舒適。今次試左1) 香蔥牛肉鐵板飯 (+ $2 轉綠茶飯) (2) 龍蝦汁海鮮焗飯 (3) +$8 珍珠奶茶(1) 香蔥牛肉鐵板飯: 大家睇下個相, 賣相唔錯, 類似 Pepper Lunch, 但價錢就差一大截! 有好多片肥牛啊!!! 個照燒汁好惹味! 由於本人對所有綠茶野都感興趣, 所以試下個綠茶飯, 綠茶味可能被照燒汁蓋過, 味道唔算突出, 但有微香! 肥牛好香! (2) 龍蝦汁海鮮焗飯: 賣相又係唔錯, 以呢個價錢, 竟然有兩隻青口, 兩隻蝦, 魷魚圈, 蟹柳, 仲要配龍蝦汁!!! 呢個味道清淡D, 無前者咁濃味, 但都唔錯呀!!!! (3) 珍珠奶茶: 無影相。不會太甜! 下次會試其他特飲! 見到其他人點左蛋包漢堡扒飯, 賣相好靚, 但由於漢堡扒從來都唔係我首選, 所以下次想試其他,見到menu有青豆汁菠菜鴨胸飯, 南瓜飯... 是晚都好多人幫襯呀!!! 呢個價錢分分鐘仲平過連鎖快餐?? 埋單$76

家住附近, 有新野梗要試試!

餐廳係簡約的紅白設計, 感覺簡潔舒適。

今次試左:
(1) 香蔥牛肉鐵板飯 (+ $2 轉綠茶飯)
(2) 龍蝦汁海鮮焗飯
(3) +$8 珍珠奶茶

肥牛好香!

(3) 珍珠奶茶: 無影相。不會太甜! 下次會試其他特飲!

香蔥牛肉鐵板飯
龍蝦汁海鮮焗飯