2017-02-03 373 瀏覽
朋友安排在九龍城食晚飯,食得飽飽,時間尚早,順道逛街,走走。我都很久沒在九龍城逛街, 好久前,機場還在啓德時,我經常去那間好出名的粉麵鋪,超好食。我亦很久沒食過了,趁此,便走走看。行到龍崗道,見到一間中西甜品的鋪頭,長長的鋪面,牆壁上貼滿了明星的相片,可想而知,有不少的明星粉絲來幫襯過。我地坐下不久,餐廳就客似雲來,好多都似我地一樣,飯後甜品。雙丸椰皇紫米~是我的喜愛,見到個椰皇,就想起椰皇燉燕窩。原個椰皇,椰奶一齊燉,熱辣辣上檯,嗅到香濃椰奶味,急不及待往口裏,紫米夠糯、雙丸夠甜、粉團滑口。茫果班㦸~大大件,絕不欺場,用料十足,就算是分開一半,份量都係好大件,茫果肉好香濃鮮甜,忌廉打得好creamy, 皮薄嫰滑,包你食得好滿足。窩夫什果+曲奇雪榚,熱辣辣窩夫,上面鋪滿士多啤梨、藍莓、綿花糖、雪榚再淋上朱古力醬,色彩、食材豐富。窩夫要熱食,夠軟熟,連同什果、雪榚同食,熱軟爽,冰火交融,有不同層次,口感一流。
我地坐下不久,餐廳就客似雲來,好多都似我地一樣,飯後甜品
2017-02-03 228 瀏覽
嚟九龍城呢度食晚飯,一定會到糖佰府依度食甜品!店舖雖小但裝潢舒適好彩我哋嚟得早,如果唔係遲少少都會無位坐,睇吓牆壁上嘅照片就知道依度充滿人氣啦!媽媽最愛依度嘅雙丸椰皇紫米,原隻椰皇加椰奶和紫米一齊燉,一出嚟熱辣辣,椰香味濃郁,我都忍唔住要食兩口。香芒班㦸,睇下𥚃面有大大粒嘅芒果肉,食落又甜又香,皮薄餡靚又係必食之選。法式肉桂蘋果批配雲尼拿雪糕,酥皮非常酥脆可口,只是略嫌有些薄,吃到中間吃不到酥皮的脆口,這款甜品同樣是甜甜度適中,大量嘅蘋果肉配肉桂,有香酸甜嘅味道,可以刺激胃口再吃呢!還有就係在糖佰府這間店會備有小碗和叉匙給客人自由取用,非常細心呢!方便晒我哋這些樣樣都要試,鍾意食多幾款嘅客人!

2016-12-23 312 瀏覽
與好友吃飯,當然是火鍋,有部份好友住得較遠,先離去,只餘下家住九龍區的我,以及另外兩位,火鍋較熱氣,於是找個甜品滋潤一點。許到了宵夜時間,要稍後十分鐘才有座位,可見大家也愛此甜品店。臨近聖誕,也配合著,顯得有點聖誕節氣氛。兩位怕熱氣的朋友,分別要了無花果雪梨海底椰及雙丸椰皇西米(38),期望可以滋潤一番,而我則愛甜品,沒想過其他,要了拿破崙配什莓(36)。只談了一會,甜品已為我們送上。無花果雪梨海底椰,大大塊的雪梨及海底椰,清甜無比,雪梨的清甜及清香,朋友非常喜愛,說是火鍋必選的甜品。雙丸椰皇西米,甜味剛好,西米很有口感,又不會太硬,湯丸雖甜,卻與西米露非常配合,又不會互相影響味道。拿破崙配什莓,有多種什莓,新鮮香甜,拿破崙是三層,中央是黃色,顯得色彩豐富,皮脆香甜,卻不是甜膩的感覺,比西餅連鎖店只有甜味的更為吸引。說到底火鍋後,晚飯後,還是有甜品作結,可謂一大樂事。

臨近聖誕,也配合著,顯得有點聖誕節氣氛。

只談了一會,甜品已為我們送上。

無花果雪梨海底椰
雙丸椰皇西米
拿破崙配什莓
說到底火鍋後,晚飯後,還是有甜品作結,可謂一大樂事。
無花果雪梨海底椰
雙丸椰皇西米
2016-12-17 215 瀏覽
囝囡不在身邊,去食嘢都輕鬆好多,要不然又話不要吃太多呀⋯⋯之類。今晚一於放縱自己,食過越南菜後去食我最喜歡的甜品。南北杏燉木瓜雪耳好潤喉好清甜,材料有木瓜,南北杏,還有爽囗雪耳,絶對足料。法式玉桂蘋果批+朱古力雪糕即叫即做,切落颯颯聲,好酥脆呀!好香好味。蘋果片帶酸可中和甜膩感。雪糕又濃郁的朱古力香。食過美味甜品好滿足喔!

今晚一於放縱自己,食過越南菜後去食我最喜歡的甜品
南北杏燉木瓜雪耳
好潤喉好清甜,材料有木瓜,南北杏,還有爽囗雪耳,絶對足料。
法式玉桂蘋果批+朱古力雪糕

食過美味甜品好滿足喔!

2016-12-15
$30 (宵夜)
2016-12-16 278 瀏覽
天氣寒冷食番碗糖水暖暖個胃。一間小小店鋪,時間尚早人流不多,可舒服地享受我的甜品。最近喉嚨發炎有少許痛,來碗無花果雪梨燉海底椰最好不過,可清潤。 好淸甜,不過甜,飲後即時順喉不少。友人點了椰汁黑糯米,我也嚐了。椰香滿溢,粒粒糯米好有口感。既然一埸來到,個胃還有空位,就不容錯過人氣之選的法式玉桂蘋果批。雪糕自選了抹茶味。卜卜脆的酥皮,酸咪咪的蘋果片,再加上香濃的抺茶雪糕,又熱又凍,口感一流,無得輸。
天氣寒冷食番碗糖水暖暖個胃。

一間小小店鋪,時間尚早人流不多,可舒服地享受我的甜品

無花果雪梨燉海底椰
友人點了椰汁黑糯米,我也嚐了。椰香滿溢,粒粒糯米好有口感。
椰汁黑糯米
2016-12-15
$41 (宵夜)
無花果雪梨燉海底椰
椰汁黑糯米
2016-12-03 157 瀏覽
My friend and I had sweet treats at night in a dessert house called ''Sweet dessert''(糖佰府) where located in Lung Kong Road,Kowloon city(九龍城龍崗道).Upon serving modern western desserts(i.e.Napoleon,wafflesy,crème brûlée,lava cakes,apple pie,Tiramisu...etc),this dessert house also provides traditional Chinese deeserts and some homemade specials which are hard to find elsewhere such as ''simmered dried figs with pear & dale coconut''(無花果雪梨燉海底椰)Most of the desserts price around HKD$2X~3X(around 60 item
Most of the desserts price around HKD$2X~3X(around 60 items),some only cost HKD$1X(around 10 items), few sell in HKD$4X(less than 10 items.The most expensive ones costs HKD$60.
Pricing is much cheaper than other modern dessert houses in general.

We order 3 desserts shared with each other.

''Original coconut with glutenous dumplings(black glutenous rice)(Hot)''(雙丸椰皇紫米)(熱)HKD$38
It composes of two different chewy colored glutenous dumplings(yellow & white) immersed in the red bean black sticky rice sweet soup mixture with creamy coconut dense milk dizzles on the top.
A warm,aromatic, refreshing coconut fragrance from the coconut pulp infused into the sweet soup.

You can also remove the coconut pulp by using the spoon & mix it with the sweet soup to eat.

Since it served as a hot soup,it definitely is a comforting,soothing treat in the winter!

''Waffle with mango ice cream''(芒果雪糕窩夫)HKD$40
Tiny pinky marshmallows,raspberries,blueberries are like gems embedded in the grids of the waffle with a scoope of ice cream on top.

Melted chocolate sauce and honey are provided.

There is a strong natural eggy flavours of waffle instead those with artifical additives flavours.

''Fresh fruit platter(Big)''(鮮果拼果)(大) $HKD60
There are mango,green honeydew,yellow honeydew and water melon cubes.

These fruit are extremely fresh.especially the mango which are superrrrrr sweet & soft as it is fully ripe.

This fruit platter definitely is one of the healthiest choices which suits for vegetarians and vegans.
宵夜
  • ''Original coconut with glutenous dumplings(black glutenous rice)(Hot)''(雙丸椰皇紫米)(熱)
2016-12-03 107 瀏覽
今日到九龍城購物後,在這深秋初冬的季節裏需要滋潤一下,就在糖佰府吃甜品,走進窄長的小店鋪,看見貼牆的每張小桌子就像情侶座。下午茶餐牌~窩夫+香芋.朱古力雪糕球+凍朱古力奶,就要這款了!很吸引的牛仔瓶盛載著蜜糖和格仔窩夫+香芋.朱古力雪糕球+凍朱古力奶,我品嚐了香脆窩夫+香芋雪糕球。我兩款都喜歡,今次吃西米,下次再試紫米好了!椰皇西米配芋圓蕃薯圓芝麻湯圓雙丸,芋圓和蕃薯圓第一次嘗試,口感很煙靭,整個椰皇材料豐富,甜味適中,我把整個椰皇肉和材料都吃清光,美味又吃得飽肚,很有滿足感。經典的法式甜點,看見已經開心,外型不俗的拿破崙千層酥配芒果,中間夾著香甜奶油醬餡,表面則用糖粉加以裝飾,口感香脆濃郁~我覺得糖佰府的價錢相比其他甜品店鋪更相宜,而且以上三款甜品質素也好,可以話是抵食!
我兩款都喜歡,今次吃西米,下次再試紫米好了!
2016-12-02
2016-11-19 154 瀏覽
又去九龍城開餐,開完記得唔好錯過試埋該區嘅甜品店🤘因為暫時都幾唔順路咁去👉這店價錢相宜<心太軟> 🍫$40可自選2球雪糕,而心太軟焗至半熟做到流心效果😍外層鬆脆內軟🐱旁邊仲畫咗隻肥貓咪<法式燉蛋> 🍳$30有做到薄脆焦糖係面,而燉蛋剛好嫩滑😌甜到剛好食到蛋香<無花果雪梨燉海底椰> 🍵$30有分凍/熱😚朋友點了個凍來吃,食落都幾清潤🍂為最近秋冬天滋潤一下😅但有點甜了一丁點
<心太軟> 🍫$40
<法式燉蛋> 🍳$30
有做到薄脆焦糖係面,而燉蛋剛好嫩滑😌甜到剛好食到蛋香
<無花果雪梨燉海底椰> 🍵$30
2016-11-17
$50 (其他)
  • 心太軟
2016-11-02 583 瀏覽
晚飯過後,到甜品的時間,我和家人路過這間糖佰府,聽到店內播著現時流行的歌曲,令我可以即時放鬆緊張的心情和生活節奏,從門面的餐牌看到甜品的種類很多,店內的顧客也很多,便決定入去試一試法式玉桂蘋果批配曲奇雪糕 ($35)玉桂煙靭微酸,酸的食物可以令人開胃一點,蘋果批鬆軟得來帶點脆,曲奇雪糕真材實料,吃到一粒粒曲奇,很有口感雙丸椰皇紫米 ($35)小丸子煙靱彈牙,紫米黏口帶點甜,用椰子裝著紫米,很有創意,亦很講功夫,比較浪費時間,吃完紫米後又可以吃椰子肉榴金歲月 ($38)細碎的榴槤肉,用榴槤攪拌成的榴槤漿,煙靭的小丸子,富有水份的水晶珠,晶瑩剔透的椰果,整體感覺榴槤品很重,喜歡吃榴槤的人一定很喜歡這個甜品整體來說,甜品的質素挺高,價錢比較合理,店員的服務態度良好和有禮貌,所以我認為這間餐廳值得再專顧

法式玉桂蘋果批配曲奇雪糕 ($35)

雙丸椰皇紫米 ($35)

榴金歲月 ($38)

法式玉桂蘋果批配曲奇雪糕
雙丸椰皇紫米
榴金歲月
2016-10-28
$55 (宵夜)
法式玉桂蘋果批配曲奇雪糕
雙丸椰皇紫米
榴金歲月
  • 法式玉桂蘋果批
2016-09-17 1106 瀏覽
九龍城甜品林立,總有間甜品店在附近~糖佰府是我常光顧的甜品店之一除了因為價錢實惠,另一原因是甜品花款都幾多,宣傳單張都寫滿熱門推介,可以有個參考!什莓窩夫 $40窩夫都是即叫即製,新鮮熱騰騰出爐,以朱古力醬點綴窩夫入口好脆又鬆化。什莓有藍莓和士多啤梨,並以綿花糖代替藍莓子,甜蜜度up! 佈滿白、粉紅色的綿花糖,充滿戀愛的味道。雪糕球有多個口味,包括:朱古力碎粒 綠茶 雲尼拿 士多啤梨 芒果 曲奇 香芋,最終粉紅控都是點配士多啤梨雪球,酸甜的味道配上窩夫先不會太甜膩。甜控可另倒上蜜糖,甜度自己再控制,但原來有個tea set比較抵食,另加$4配一杯飲品,下次一於點這個!雙丸椰皇紫米  $38 朋友比較喜歡熱食的滋潤甜品,她偏愛紫米和椰汁的組合,甜甜地又有咬口!想不到店子竟然還有煙軔芋圓和蕃薯圓,讓我們想起早前去台灣吃的粉芋呢!雙丸原來是兩粒芝麻味湯丸,對著流心的芝麻總是無法抗拒!旁邊的椰子肉都浸有浪費喔!朋友仲用湯匙挖出海量椰子肉呢~芒汁什果涼粉丸子 $35 水果控要點呢合水果大全盤!有好多哈蜜瓜、西瓜 、蜜瓜。底下鋪滿涼粉和丸子,絕對是豐富之選!讓我想起某家的丸子飲喔!但呢度的丸子會比
九龍城甜品林立,總有間甜品店在附近~

糖佰府是我常光顧的甜品店之一
除了因為價錢實惠,另一原因是甜品花款都幾多,

宣傳單張都寫滿熱門推介,可以有個參考!
什莓窩夫 $40
窩夫都是即叫即製,新鮮熱騰騰出爐,

以朱古力醬點綴窩夫入口好脆又鬆化。
什莓有藍莓和士多啤梨,並以綿花糖代替藍莓子,甜蜜度up!
佈滿白、粉紅色的綿花糖,充滿戀愛的味道。
甜控可另倒上蜜糖,甜度自己再控制,

但原來有個tea set比較抵食,

另加$4配一杯飲品,下次一於點這個!
雙丸椰皇紫米  $38
朋友比較喜歡熱食的滋潤甜品

她偏愛紫米和椰汁的組合,甜甜地又有咬口!
想不到店子竟然還有煙軔芋圓和蕃薯圓,

讓我們想起早前去台灣吃的粉芋呢!
雙丸原來是兩粒芝麻味湯丸,

對著流心的芝麻總是無法抗拒!

旁邊的椰子肉都浸有浪費喔!

朋友仲用湯匙挖出海量椰子肉呢~
芒汁什果涼粉丸子 $35
水果控要點呢合水果大全盤!

有好多哈蜜瓜、西瓜 、蜜瓜。
底下鋪滿涼粉和丸子,絕對是豐富之選!

讓我想起某家的丸子飲喔!

但呢度的丸子會比較腍身,更易咬!
一次過吃到小丸子 & 芋圓,好滿足喔!
除了湯圓/傳統/燉品的自家製中式甜品外,

店子也有透心涼的綿花冰/芒冰冰,

要趕快在夏天前再來一次吃雪冰!
  • 雙丸椰皇紫米
  • 芒汁什果涼粉丸子
  • 什莓窩夫
2016-09-06 136 瀏覽
0係九龍城食糖水,心入面都係果幾個選擇。點知今日行行下,竟然比我發現另一間唔多起眼既小店。我同朋友仔都比店入面特別既環境吸引左入去,店內既格調好清新好繽紛。牆都係以鮮色為主,貼滿左好多甜品既相片。我地坐低後一睇餐牌,價錢令我地好驚喜。雖然座落旺區,但價錢係小區街坊價,而且選擇唔少。我地四個人,但係叫左五樣野食,每人一碗加一個綿花冰。《法式燉蛋》我唔想食凍野,揀左法式燉蛋。上枱時熱辣辣,好香!輕輕篤落去,面頭有少少焦糖,燒得好脆好成功。試一啖燉蛋,好滑好creamy,口感一流。味道方面,有好香濃既蛋香,少少甜,仲有少少香油味,味道豐富有層次。《椰汁冰紅豆芋圓西米》啊妹不嬲鍾意食芋圓,去親台灣都食唔停。香港唔多地方有得食芋圓,佢一見到就好開心喇。呢度既芋圓好足料,有好多唔同既配料,一d都唔單一。試左一啖,芋圓好Q彈,西米爽滑,最特別係佢地配左少量椰汁冰,令到口感又多左一個層次。《番石榴綿花冰》綿花冰冰涼軟綿綿,但一定要快食,溶左又唔好食喇。番石榴味道突出,配料足,鍾意食冰野既話,算係唔錯既選擇。整體黎講,選擇多,用料足,味道唔錯,價錢非常相宜。服務環境都令人覺得舒服,值得一去。

《法式燉蛋》
法式燉蛋
《椰汁冰紅豆芋圓西米》
椰汁紅豆西米芋圓
《番石榴綿花冰》
番石榴綿花冰
2016-07-10
$30 (宵夜)
法式燉蛋
椰汁紅豆西米芋圓
番石榴綿花冰
2016-09-04 89 瀏覽
好耐沒去食甜品了,咁啱今日約朋友見面開會,晚飯後,順便食埋糖水,繼續未完我地的話題。行入糖水鋪,裝修簡單,餐桌擺放整齊,兩邊牆壁貼滿各種款式的糖品圖片,未食,見到口水往肚裹流。秋季剛開始,要食糖水滋潤一下。心太軟,別緻的擺設,賣相好吸引,真係唔想破壞咁可愛的擺設,朱古力味夠香濃,內裹暖滑的朱古力慢慢流出,配上士多啤梨+香芋雪榚,好濃香芋味,暖凍口感,層次分明。榴戀天使,榴槤勁香,好綿綿幼滑,用料十足,小丸子、椰奶、茫果香甜,口感十分豐富,甜味適中,適合我的口味。正!
秋季剛開始,要食糖水滋潤一下。
2016-09-03 86 瀏覽
食完泰菜或晚飯,總會想起食糖水,才是最完滿的晚飯,九龍城除左泰菜出名外,仲有糖水出名,我們四人行到邊食到邊,見到個名都好熟悉,同埋又見唔少人在堂食,唔理咁多,入去食我至愛的糖水,一入到去,見到牆上貼滿唔少明星都來幫襯的相片。我相信應該唔錯的。地方唔大,簡潔的裝修,座位比較窄位,有點不舒服,勝在上食品快。榴金歲月:一碗糖水,用料十足,有榴槤蓉、小丸子、水晶珠、椰果,濃郁撲鼻、香滑榴槤蓉,椰奶,入口即溶,齒頰留香,黑糯米則唔夠腍,不會太甜,恰到好處。白雪世界:個名同甜品一樣,處身在白色世界,用上西米、小丸子、椰冰、香滑可口,小丸子、西米彈牙滑溜,口感豐富,美味。拿破崙+茫果:賣相已吸晴了,一向都喜歡食拿破崙西餅,想唔到會係咁好食,酥皮鬆化香脆,一切就散開晒,吉士夠creamy, 香滑濃郁,茫果夠清甜,點上朱古力醬汁,層次分明,口感一流。
本身一個個的新鲜榴槤,不太喜歡(口感糊身,怪怪的),但今次試這個甜品,口感不錯榴槤天使有新鮮榴槤肉(好甜woo 暖暖的,不似冷藏榴槤)而且榴槤醬濃,味道濃郁小丸子,水晶球(煙靭,有口感)椰果好清甜爽口,西米露,好濃椰汁味,西米粒好足,味道不算甜另款芒果甜品(比較甜)白雪世界雲呢拿雪糕令甜品,更冰涼湯丸(無餡,但口感好煙靭)芒果爆丸,外表好靚(橙色珠珠),好得意(咬開,爆出甜甜的芒果汁)芒果肉好甜,無酸味,西米露,比較淡味(但芒果的甜味,平衡返,整個甜品sweet sweet
榴槤天使
有新鮮榴槤肉(好甜woo 暖暖的,不似冷藏榴槤)
而且榴槤醬濃,味道濃郁

小丸子,水晶球(煙靭,有口感)
椰果好清甜爽口,西米露,好濃椰汁味,西米粒好足,味道不算甜
另款芒果甜品(比較甜)

白雪世界
雲呢拿雪糕令甜品,更冰涼

湯丸(無餡,但口感好煙靭)
2016-08-23
$70 (宵夜)
  • 白雪世界
  • 榴槤天使
2016-08-19 169 瀏覽
唐伯虎與秋香的愛情故事無人不知,相信九龍城寨裡的糖佰府甜品店也略有所聽聞,今晚適逢來到九龍城,順道食番個甜甜才走人吧!人氣之選法式玉桂蘋果批,賣相吸引。端上來時傳來陣陣玉桂香。切落去颯颯聲,證明鬆化。批皮鬆脆勁香牛油味,蘋果採用了青蘋果,味道酸咪醒胃,質感不會太過柔帶爽,有口感。抹茶雪糕濃郁,配合玉桂粉,蘋果和酥皮批,三個字「無得輸」。

人氣之選法式玉桂蘋果批,賣相吸引。
端上來時傳來陣陣玉桂香。切落去颯颯聲,證明鬆化。
抹茶雪糕濃郁,配合玉桂粉,蘋果和酥皮批,三個字「無得輸」。
2016-08-18
$35 (宵夜)