2016-08-15 749 瀏覽
同朋友去開九龍城食糖水,度度都好多人,見有間新開既小店,就諗住試下。店鋪係長條形的,窄窄但好深既店面幾特別,有好多好靚既食物相在牆上,好吸引,望到都已經留定口水喇!店主非常熱情甘招呼我地入座,店員都勤力甘送上餐具。餐牌上面都有唔少選擇,冷熱甜品都有得揀,價錢仲幾親民添!我地一行四人都叫左好幾樣食物,當中有兩款特別值得一讚!《得意芒果撈》$32聽個名幾特別,上枱時有點意想不到,份糖水好足料,有好多唔同既配料。珍珠、啫喱,分別都好有口感,加埋個汁的口感非常豐富。香芒是泰國青芒,好濃果香味,唔太甜,點綴一下,效果十分好。《心太軟》$40呢個上枱時,我地都「哇」一聲。擺碟好特別,好有心思,好得意,有隻好治療既貓貓既左上角望住我地食。一份心太軟可以配兩球雪糕,我地揀左綠茶同芒果。綠茶味香濃,質地幼滑;芒果味道唔太真實,但都好食,有點似童年時常食的芒果糖味道。心太軟做得好好,一打開就流心,有好香濃郁既朱古力味湧出黎。味道不太甜不膩,剛剛好一人可以食哂一個,感覺好滿足。最後埋價錢錢非常貼地,大部分都係三十幾蚊一份,旺區黎講算係好抵了!
店主非常熱情甘招呼我地入座,店員都勤力甘送上餐具。
得意芒果撈
《得意芒果撈》$32
《心太軟》$40
2016-08-10
得意芒果撈
2016-08-09 44 瀏覽
今晚同朋友係九龍城食完晚飯,雖然很飽但總是欠缺了什麼, 走著走著而一身汗,朋友話不如食個糖水先回家吧, 就帶我呢糖佰府食門面雖然有點細但進內也很寬敞, 如一大班朋友來也沒問題天氣太熱了,我跟朋友也選擇食雪花冰來降温綠茶雪花冰好香濃的綠茶味,不會太苦,冰十分棉,再配上紅豆粒粒 簡直一配,另有小丸子十分煙un而另一款芒果豆腐錦花冰, 豆腐花既雪花冰,十分清甜解暑,而配上了十分濃的芒果汁,味雷十分享受這樣的對比好快我地就食完冰亦帶著透心涼既感覺,繼續回家既路程
門面雖然有點細但進內也很寬敞, 如一大班朋友來也沒問題
天氣太熱了,我跟朋友也選擇食雪花冰來降温
綠茶雪花冰
芒果豆腐錦花冰 (豆腐花冰底)
好快我地就食完冰亦帶著透心涼既感覺,繼續回家既路程
綠茶雪花冰
芒果豆腐錦花冰 (豆腐花冰底)
2016-07-28 125 瀏覽
每次去九龍城吃甜品,大多數會選擇潮式糖水,今次轉𨍭新口味,一行四人來到了糖佰府試試吃'潮'一點的甜品。浦進店內,看到張貼了很多老闆娘與明星合照的相片,應該多多少少也有保證吧。打開餐牌,花多眼亂,最後決定order多幾款不同種類的甜品大家一起分享。芒果豆腐底蓮花冰 $45親切的老闆娘為我們細心地介紹這種棉花冰,原來他與我們平時吃到的有點兒不同,平時大多數用奶類做底,但這個卻用了豆腐做冰底,最適合對奶類有少少敏感的我,而且豆腐把整個棉花冰帶出了淡淡的清香,與新鮮芒果及芒果茸又出奇地夾,很不錯。榴金歲月 $38榴槤控一定不可錯過,以煙韌的黑糯米做底,配以香濃的榴槤肉及榴槤漿,入口很粘,給你味蕾足夠時間慢慢享受,簡直是吃榴槤的最高境界!法式玉桂蘋果㧗 $35酥皮做得算是既脆又薄,蘋果切得厚薄適中,賣相一流,帶點兒玉桂香,又不會太甜,配以雲呢拿雪糕一同吃,不錯。

芒果豆腐底蓮花冰 $45

榴金歲月 $38
法式玉桂蘋果㧗 $35
2016-07-18
2016-07-24 759 瀏覽
之前碌openrice見過糖佰府D食評,知道有好多明星都有幫襯,D甜品又都幾精緻,特別係仲有季節限定的榴槤甜品同台灣的芋圓,睇到都流曬口水,今日大熱天時經過俾我見到糖佰府,仲唔即刻狗衝入去。原來都幾多明星黎呢排芋圓突然成為城中熱點話題,可能係因為香港突然開咗台灣地道既芋圓店,我明明記得兩年前九份食過芋圓,四個人叫一碗黎食都食唔曬,因為味道比較單調,只有芋圓同小圓子,同單一既甜味,所以呢排都無咩興趣試返。但今日同行既朋友未試過,佢堅持叫咗碗黎試下。其實我相當驚喜,因為呢碗芋圓非常岩我食,首先佢既配料豐富,有綠茶雪糕,紅豆,椰果,小丸子同涼份,口味一啲都唔單調,最重要既係,芋圓真係好好食,佢唔同小丸子,有種說不出既香味,口感煙煙韌韌,比起小丸子更彈牙。 推介俾大家!!有冇人分唔到雪花冰定綿綿冰架?雪花冰既冰就係本身隻味,例如係益力多雪花冰既話,冰既味道係已經係益力多. 而綿綿冰既冰通常係牛奶味(亦都有豆腐味的), 面頭會再淋其他味道既醬。我一向都唔係好鐘意綠茶味的甜品太甜,呢個綠茶雪花冰我都好滿意,甜度剛剛好,唔會話蓋過左綠茶本身的香氣,一放入口,甜絲絲中又帶有清新甘香的綠茶味,一食停唔到
原來都幾多明星黎

我一向都唔係好鐘意綠茶味的甜品太甜,呢個綠茶雪花冰我都好滿意,甜度剛剛好,唔會話蓋過左綠茶本身的香氣,一放入口,甜絲絲中又帶有清新甘香的綠茶味,一食停唔到口,D配料亦都幾出色,一個雪花冰有好幾款配料,食落更加豐富滿足,紅豆大大粒,食落口好軟綿綿同香甜,小丸子彈牙煙韌,椰果酸甜爽囗.....配埋綠茶冰食都幾夾。
呢款榴槤忘返,我呢D榴槤同豆花既愛好者點可以錯過呢?清甜幼滑的豆腐花配上香濃的榴槤cream,食一啖已經齒頷留香,忍唔住一啖接一啖,食食下仲要發現D cream入面有一大球榴槤果肉,真係超滿足,而且有椰果,小丸子等配料,口感更加多變,完全係秒清。
價錢公道!
2016-07-02
2016-07-12 152 瀏覽
晚飯後, 我們一行4人還意由未盡, 要吃甜品, 朋友提意糖佰府, 於是一試, 卻有意想不到的驚喜. 小店清潔雅致, 店員服務貼心, 推介食物之餘, 併為我們拍照留念, 值得加許.  說到食物質數更是無械可擊, 有相為證.白雪世界 - 西米 小丸子 爆珠 椰冰 , 口感豐富, 不會太甜, 恰到好處.榴金歲月 - 榴槤肉 榴槤漿 小丸子 水晶珠 椰果, 也是水準之作.Tiramisu - 看似一盤植物 , 食味跟一般的 Tiramisu 沒有什麼分別, 用小盆栽卻顯心思.還有後來的芝麻糊湯圓, 忘記了拍照!還會再來的!

還有後來的芝麻糊湯圓, 忘記了拍照!
還會再來的!

白雪世界
Tiramisu
2016-07-11
白雪世界
Tiramisu
2016-07-10 83 瀏覽
九龍城晚飯後,梗係食埋甜品先走啦!一於來 "糖佰府"~點我地眼中ge秋香! 一坐低,熱熱地梗係叫個雪花冰先啦!綠茶雪花冰!一啖,好冰涼好香綠茶味呀!面頭的紅豆,綠茶配紅豆是一絕!還有透明珠珠,椰果,朱古力碎等,增加了味道及口感呢!之後點了個。。提拉米蘇!好可愛的造型~試下,面頭餅碎沒有太粉碎,有咬口!中間蛋糕層,軟軟的,綿綿的;好好味!連餅底都好香呢~叫左2 款西式,不如叫個中式!生磨合桃糊!上檯就好香合桃味~食落口,好香又好糊!但糊得來又唔膩,飽肚之選!好喜愛~
九龍城晚飯後,
梗係食埋甜品先走啦!
一於來 "糖佰府"~
點我地眼中ge秋香!

一坐低,
熱熱地梗係叫個雪花冰先啦!
綠茶雪花冰!
一啖,
好冰涼好香綠茶味呀!
面頭的紅豆,
綠茶配紅豆是一絕!
還有透明珠珠,椰果,朱古力碎等,
增加了味道及口感呢!

之後點了個。。
提拉米蘇!
好可愛的造型~

試下,
面頭餅碎沒有太粉碎,
有咬口!
中間蛋糕層,
軟軟的,綿綿的;
好好味!
連餅底都好香呢~

叫左2 款西式,
不如叫個中式!
生磨合桃糊!
上檯就好香合桃味~
食落口,
好香又好糊!
但糊得來又唔膩,
飽肚之選!
好喜愛~

2016-07-07 88 瀏覽
芒果豆腐棉花冰外型無得輸新鮮芒果又大粒又甜,棉花冰加了一層花奶,然後有芒果汁可撈埋吃,最驚喜是豆腐味的棉花冰,軟棉棉,豆腐味好重,用鮮豆腐花做是不同的,又滑又香,上面芒果雪糕好香芒果味,成碟好冰涼,夏天消暑一流而香蕉船絶對是小朋友同大人的恩物,三色雪糕味道交替,朱古力、雪呢那及芒果,三隻不同味道,各有特式,加埋彩色朱古力碎,綿花糖,士多啤梨及藍苺,和軟甜香蕉肉一起吃,充滿兒時回憶,小朋友都很喜歡呀
芒果豆腐棉花冰外型無得輸
  • 芒果豆腐綿花冰
2016-07-06 92 瀏覽
榴連天使真的是榴連控的恩物,榴連肉超香甜,冇花冇假,是鮮榴連肉,撈埋其他:小丸子、水晶球、椰果加西米等,再有一d榴連醬,嗰個榴連味道,真的回味無窮榴連控一定不會放過叫榴連pancake,皮薄又滑,忌廉及榴連肉互相配合,甜度適中,又香又滑,兩啖已經消化左
飯後必來甜品每次吃飽飯經過九龍城都必來記住係糖'佰'府,唔同另一間架!今次黎終於食到我至愛'榴槤'忘返HKD38用料豐富,有大大粒水晶珠珠細細粒有彈性鮮滑香濃果肉配上榴槤漿令整個甜更重味美香濃榴槤愛好者必點另外呢款亦係呢樹必點法式玉桂蘋果批加綠茶雪糕HKD35樣子已夠討好精緻食落口更係令人愛上玉桂香氣加上蘋果清甜細膩果香批來得夠香脆鬆化加上雪糕一凍一熱呼呼加上朱古力醬的點綴味道賣相一流每次經過都必定要黎食完真滿足!!

飯後必來甜品

每次吃飽飯經過九龍城都必來

記住係糖'佰'府,唔同另一間架!

今次黎終於食到我至愛'榴槤'忘返HKD38

用料豐富,有大大粒水晶珠珠

細細粒有彈性

加上朱古力醬的點綴

味道賣相一流
每次經過都必定要黎

食完真滿足!!

$36 (宵夜)
晚餐之後,去了糖佰府吃甜品,一間很多選擇又夠平民的甜品店。服務態度親切,會主動介紹甜品特式,有時看見餐牌選擇太多,花多眼亂,真的樣樣都想吃。 今年第一次吃榴槤甜點 - 榴槤忘返 (HKD30)榴槤肉、雪糕、再加榴槤醬汁,味道就是如此的獨特,整間店舖都飄出香濃的榴槤味,只有喜歡吃榴槤的人才會知道榴槤忘返的真正心思!夏天就是榴槤的季節! 芒果拿破崙 (HKD 34)賣相不錯, 皮夠酥脆,加上吉士微甜,芒果甜甜酸酸,沾小小朱古力醬,很有層次的甜品。 法式玉桂蘋果批 + 綠茶雪糕 (HKD 35)玉桂味很重,皮底夠薄,有蘋果片片在上面,烤得微微脆口,不算太甜,玉桂與蘋果,是天生一對的,很好吃。很喜歡這種小店,食物水準好,價錢平民,態度和藹,一定會再支持!
晚餐之後,去了糖佰府吃甜品,一間很多選擇又夠平民的甜品店。

今年第一次吃榴槤甜點 - 榴槤忘返 (HKD30)

芒果拿破崙 (HKD 34)

法式玉桂蘋果批 + 綠茶雪糕 (HKD 35)

$35 (其他)
  • 法式肉桂蘋果批
  • 榴槤忘返
2016-06-12 645 瀏覽
今日同女朋友去食糖水,去左一間很有名氣的店鋪叫 (糖佰府)。入到去望望。。哇!好多名星都有黎食過😂環境雖然不大,坐位不多,但感覺也很舒服,座位之間也有空間感,清潔衛生。望下餐牌,餐廳推介了6款不同甜品😋而我就揀左其中兩款 :窩夫,提拉米蘇另外再揀個榴槤花冰😁😁👍窩夫客人可以先自選一球雪糕,再配一種生果先講窩夫客人記得食前加些蜜糖在表面,會令味道更佳,更開胃。蜜糖樽是否很可愛呢?☺️個鼻哥窿會流出蜜糖的。🐮窩夫溫度適宜,口感外脆內嫩。最令我耳目一新的是榴槤花冰,沒想過這麼好食!入口即溶,且十分有榴槤味!我就好似食緊榴槤咁😵花冰旁邊配料種類較多。個人推介不錯選擇👍😋問問老闆娘材料是什麼?她說:我們是用榴槤肉作材料,不是調味劑提拉米蘇份量較少,跟普通糖水店差不多,若能改善份量大小會更好。但值得欣賞的是它造型設計,好似盆栽☺️吸引人們選擇,影下相扮食盆栽都幾過癮😂
入到去望望。。哇!好多名星都有黎食過😂
望下餐牌,餐廳推介了6款不同甜品😋
而我就揀左其中兩款 :窩夫,提拉米蘇
另外再揀個榴槤花冰😁😁👍
窩夫
客人可以先自選一球雪糕,再配一種生果

先講窩夫
個鼻哥窿會流出蜜糖的。🐮
窩夫溫度適宜,口感外脆內嫩。
我就好似食緊榴槤咁😵
花冰旁邊配料種類較多。個人推介不錯選擇👍😋

問問老闆娘材料是什麼?
她說:我們是用榴槤肉作材料,不是調味劑
但值得欣賞的是它造型設計,好似盆栽☺️
吸引人們選擇,影下相扮食盆栽都幾過癮😂
2016-06-10
2016-06-11 86 瀏覽
餐廳內空間可以, 不會很細, 座位肥人都會坐得舒服, 唔似有D糖水鋪好像在行李箱內一樣!但糖水好食度一般, 是中規中矩的水平, 每樣都不會有驚喜, 也不會想吃了一口就閃人的感覺香蕉芒果酥皮拿破侖, 一上枱, WoW 一聲, 很大份, 絕對是兩至三人份量香蕉, 芒果味道分明, 也能吃得出很新鮮的用料, 香蕉和芒果味道各先都很濃烈, 再配合三層香脆鬆化的酥皮與兩層夾滿的吉士, 口感豐富, 但層次分明, 是可以感覺到各種食材的味道但又是互相配合的值得排隊一試!
香蕉芒果拿破崙

值得排隊一試!
2016-05-26
$50 (宵夜)
2016-06-09 501 瀏覽
炎炎夏日,不論跑到那裡,也感覺到「熱」氣迫人,吃完晚飯,要找一晶甜品店cool down一下自己,在九龍城到處跑一跑,胡亂走一走,便看見了這一間小小的甜品店。看見了「糖佰府」,這三個字,應該香港人也不會對這三個字感到陌生吧!朋友對我說,「糖佰府喎,入去食個台式雪花冰丫。」 好,夏天食雪花冰,I like it。進入食店,到處看看,便看見了這個牌。 噢,原來攪錯佐!呢間係糖佰府,不是「糖百府」,正如甜品店張貼的告示,「此佰,不同彼百」,怪不得,這裡甜品的選擇,好像比「彼百」,更多呢!再看看四周,食店的牆身貼滿了很多明星到訪的照片! 九龍城,果然是「明星四處跑」,可能座在我身邊的,也有明星呢!細看餐牌,很快,我便揀選了想吃的甜品! 作為一個榴連控,這個季節沒有不點榴連的道理!雪糕紅豆芋圓(綠茶雪糕)(豆花底) ($32) 8/10足不出港,也能吃個好味芋圓,記得在數年前有數間甜品店也打正台式芋圓的旗號,進駐香港,但轉眼間,便一同消失了。這次再次在香港吃到芋圓,驚喜地吃到了台灣九份的味道,芋圓有咬口,豆花式意外的和芋圓很配合,但綠茶雪糕球我感覺不到綠茶味,這要稍為扣分。榴金歲月 ($38)

朋友對我說,「糖佰府喎,入去食個台式雪花冰丫。」

好,夏天食雪花冰,I like it。
進入食店,到處看看,便看見了這個牌。 噢,原來攪錯佐!

雪糕紅豆芋圓(綠茶雪糕)(豆花底) ($32) 8/10

雪糕紅豆芋圓
榴金歲月 ($38) 9/10

榴連甜品,有3款可以選,西米底,黑糯米底,和豆花底,所謂花多眼亂,選擇,也花了我不少時間,最後選擇了黑糯米。
意外地,暖暖的黑糯米,原來和榴連也很match。
深黃色的是新鮮榴連肉,意料中的滿口榴連味,喜歡的人,必定鍾愛。
淡黃色的是榴連和淡奶打色的cream,同樣地,很濃味,又比榴連肉更香滑,不用5分鐘,已經被我吃完,十分滿足。
榴金歲月
埋單$70,可以吃到2個我的至愛,性價比絕對高,一定會再來!
2016-06-06
雪糕紅豆芋圓
2016-06-05 358 瀏覽
唔知係咪因為九龍城呢個地方係香港黎講比較難黎定太多美食,明星門都比較喜歡踏足此地,今日黎到九龍城食完晚飯正當周圍行諗緊食咩糖水之時,迎面就見到當紅既歌星! 我亦好唔知醜大叫左佢一聲佢好有禮貌地對我回了句Hello 相信呢個地方係多美食到不少明星都吸引到來,而今晚呢間餐廳,亦曾經有不少的明星到訪過喔 牆上貼滿老闆娘與明星的合照溫馨提示~ 大家記得此佰不同彼百啦甜品選擇極多,有中有西甚至有台!榴金歲月 ($38)用上新鮮拆既榴連肉造成雪糕球一樣,白色部分亦係用新鮮榴連肉打醬而成實在用上不少功夫,再加上小丸子、水晶珠、椰果同黑糯米,口感極為豐富,估唔到濃濃既榴連加上黑糯米係會咁夾,十分推介之作!綠茶雪糕紅豆芋圓豆腐花 ($32)此甜品又係多重口感,有軟軟既豆腐花,加上沙沙地既紅豆,再有煙韌度十足既芋圓,此店既芋圓係我香港食過既都叫數一數二,令我諗起係九份時食既感覺綠茶雪糕味道唔算太突出,如果雪糕濃味點就更完美啦鮮果拼盤(細)($33)叫呢個拼盤純粹係好想食生果,因為實在有好幾日無食過~哈哈~而家有人切晒俾你,又有幾種生果食,用呢個價錢有咁大碟都實在好唔錯,分別有西瓜、芒果、蜜瓜、蝦蜜瓜,全
我亦好唔知醜大叫左佢一聲
佢好有禮貌地對我回了句Hello

牆上貼滿老闆娘與明星的合照
溫馨提示~ 大家記得此佰不同彼百啦
甜品選擇極多,有中有西甚至有台!
榴金歲月 ($38)
綠茶雪糕紅豆芋圓豆腐花 ($32)
綠茶雪糕味道唔算太突出,如果雪糕濃味點就更完美啦
鮮果拼盤(細)($33)
叫呢個拼盤純粹係好想食生果,因為實在有好幾日無食過~哈哈~而家有人切晒俾你,又有幾種生果食,用呢個價錢有咁大碟都實在好唔錯,分別有西瓜、芒果、蜜瓜、蝦蜜瓜,全部生果都好甜

下次會再黎試下佢地其他既甜品
2016-06-03
$52 (宵夜)
  • 榴金歲月
我全家上上下下都好鍾意食榴槤最近榴槤算是時令就係經常要出動去食榴槤甜品糖佰府推出新口感榴戀天使榴槤味隔離街都聞得到香中間微微滲透椰汁香味可以話係季節限定濃郁撲鼻的榴槤肉加上香滑的榴槤漿配以小丸子水晶珠椰果配有西米真的是齒頰留香芒果豆腐棉花冰$45另加$6就大大球雪糕膽粗粗要咗個棉花冰豆腐花味冰底可以有芒果味嘅雪糕球棉花冰是香濃豆腐味道幼滑棉棉透心涼的感覺用芒果打成汁再配搭新鮮芒果甜甜的不會酸勁適合夏天食是一種令人快樂的魔力小店很有家的感覺乾淨企理座位又唔迫侍應服務都幾好
我全家上上下下都好鍾意食榴槤
小店很有家的感覺
乾淨企理
座位又唔迫
侍應服務都幾好
$40 (宵夜)
  • 榴戀天使
  • 芒果豆腐棉花冰