2016-01-15 899 瀏覽
可能因為價錢唔平嘅關係,所以每次嚟食都唔洗等位,可以同同伴好好享受用餐空間~呢度嘅食物選擇唔算好多,拉麵方面主要都係揀唔同嘅湯底,無論麵質、湯底同叉燒都算合格,但就唔會令人好難忘囉~反而d串燒就幾好味,豚肉、雞翼都係值得試嘅,不過由於食完個麵都已經好飽下,所以建議大家都係share串燒食比較好~

2016-01-07
2015-10-20 1085 瀏覽
今晚和朋友到位於觀塘工業區內的稻拉麵試試,夜晚七點幾,唔使等位,餐廳裝修幾靚,坐低後我就點左個豬軟骨拉面,麵很彈牙,質感同一蘭差不多,但比較好,湯底似乎沒有味精,食完後不口渴👍🏻。另外點左個中拖羅,新鮮好味,可以一試。
2015-10-19
2015-08-31 1258 瀏覽
今日來到觀塘區, 與70 ~ 80年代的觀塘區完全不同, 以前都是工業大夏為主, 但今天卻多了商業大樓, 酒店…當中有很多特色的食肆更應運而生, 今天選擇了拉麵, 雖然店名是主打拉麵, 但各式各樣的日式美食應有盡有.備長炭燒, 這個炭燒特色是煙較少, 炭味較淡, 火不太大, 較適合用黎燒秋葵, 南瓜, 茄子, 但真是要耐心少少.蒸和牛, 和牛用來蒸感覺比較新鮮, 用了15-20分鐘時間, 食出來同用燒的方法一樣: 入口即溶, 不過蒸的方法要用點醬汁去帶出和牛的味道.下面的是蔬菜層, 其實蒸的方法不是主打美味可口, 而是食得健康, 沒鹽沒油, 原汁原味.吉列白金豚, 這個日本入口白金豚同一般街市買的所謂有機豬肉都是無得比, 入口彈牙無比, 肉汁豐富.Sake cocktail, 朋友相聚, 梗係用番杯, 不過記住易入口的酒, 唔好大啖大啖飲, 唔係要call 定taxi 啦.
2015-08-01
2015-08-10 1434 瀏覽
今日在觀塘做完公司宣傳活動,天氣熱辣辣,大家都想快d揾個地方醫肚。揾咗間日本野,入去去反而比餐廳推介的牛牛吸引咗。蒸籠和牛$488/200g和牛A4級數,一籠計落有8塊,可惜上枱後要等佢蒸。好在係等等等其間有杯Sake cocktail $38,摸下杯底吹吹水。呢杯真係好抵,38蚊有杯Sake, 飲落口好香薄荷味。等咗3個幾字,終於可以起筷。第一層肥牛真係好嫩口,一塊放落口,嫩嫩的溶他在口中,加埋芝麻醬就更加激讚。第二層有蔬菜,蔬菜好鮮味,食落仲有啖啖牛香。原來蒸籠設計係想蒸的同時令牛肉汁,可以走到下層比蔬菜吸收。之後再來多個串燒。每一樣燒起上來都好鮮甜。南瓜$24蕃薯$24青椒$21冬菇$19整體來講,鋪頭環境好好,好闊落,野食又一流,真係一班朋友食飯吹水好地方。

揾咗間日本野,入去去反而比餐廳推介的牛牛吸引咗。

等咗3個幾字,終於可以起筷。
和牛

之後再來多個串燒。

每一樣燒起上來都好鮮甜。

南瓜$24
蕃薯$24
青椒$21
冬菇$19

和牛
2015-08-09 1177 瀏覽
舊同事聚會, 我地揀返當年認識的地點, "觀塘"去地鐵站附近商場一定會好多人, 而又聽聞最近觀塘工業區中有好多水準餐廳進駐, 最後我地決定食稻‧拉麵望望Menu, 都好多選擇, 晚市除拉麵外, 仲有壽司, 刺身, 串燒等等最後我地決定食推廣中的二人餐, $398有機蕃茄田園沙律內有蕃茄, 豆腐, 沙律菜配黑醋汁, 最出色係d豆腐, 好滑, 黑醋份量剛好, 賣相都好精緻極上雜錦刺身, 兩個二人餐的份量雜錦包括三文魚, 吞拿魚, 油甘魚, 全部都係厚切, 每款每人一件, 份量岩岩好串燒, 白金豚肉串, 露筍串白金豚肉串, 燒完後既豬肉好爽口, 塊肉係一層肉一層膏, 加少少檸檬汁後就唔覺得油膩, 仲好香口露筍串, 食完肉, 配返d菜, 感覺好舒服, 建議食左肉先食露筍吉列一級岩手縣白金豬扒睇返資料, 原來白金豬係日本係身價最高既豬, 唔怪得肉質同一般食既唔同, 炸完後仍然爽口, 仲唔會覺得成口油, 配上醬汁更好味白金豚肉拉麵配豬骨湯肉有白金豚肉, 芽菜, 木耳同葱, 拉麵係幼麵, 豬骨湯好濃精美甜品我地仲一路估有咩甜品, 原來係奶凍, 由左至右既味道係 芒果, 芋頭及原味, 芒果及芋頭都食到
舊同事聚會, 我地揀返當年認識的地點, "觀塘"

最後我地決定食推廣中的二人餐, $398

有機蕃茄田園沙律

極上雜錦刺身, 兩個二人餐的份量
極上雜錦刺身

串燒, 白金豚肉串, 露筍串
白金豚肉串
露筍串

白金豚肉拉麵配豬骨湯
豚肉拉麵配豬骨湯

精美甜品
我地仲一路估有咩甜品, 原來係奶凍, 由左至右既味道係 芒果, 芋頭及原味, 芒果及芋頭都食到粒粒果肉, 我就較鐘意芋頭, 原因係出面唔多餐廳食到芋頭奶凍

Sake cocktail, $38
Sake cocktail
好抵飲, 味道仲唔錯, 天氣熱飲凍野岩晒

總括黎講今餐都好抵食, 二人餐份量同野食都多, 味道又不錯, 大家都過左個愉快晚上

2015-08-08
極上雜錦刺身
白金豚肉串
露筍串
Sake cocktail
2015-08-09 924 瀏覽
去麗港城探朋友,不過工人姐姐放假,無住家飯食,但係朋友c話無問題,佢帶我地去搵好野食,我地一行4人,去左觀塘工廠區個邊,估佢唔到有間外觀好靚既拉麵店。室內裝修都好靚,我地6點去到,一個客都未有。除左主餐牌,仲有岩手縣白金豚肉定食$398/2人前,為左唔駛傷腦筋,我地叫左兩客,即係四人份量。諗左好耐,咩係白金豬,係等食既時候都忍唔住Google 一下: 岩手縣直送既白金豚,係日本身價最高,等級最高的豬種。堪稱極品豚肉!飼料為有機玉米,飲用山上湧泉泉水。豚肉既油脂分布平均,肉質鮮嫩有彈性,入口溶化。聽落真係好勁,要試試佢先得有機蕃茄田園沙律,蕃茄好鮮甜,仲有香滑豆腐,同埋新鮮沙律菜,感覺好清新。極上雜錦刺身三款(三文魚,呑拿魚,油甘魚),刺身係厚切既,而且仲非常肥美,特別係個油甘魚,食落好甘香,每樣一人得一塊,唔係好夠喉。日式秘制串燒(味噌白金豚肉串,鮮蘆筍串),白金豬個肉好嫩,油脂分布好平均,感覺有少少似食梗和牛,個蘆筍燒完仲好嫩好爽口多汁,配上個白金豬黎食簡直一流。香濃味噌湯,飲落唔會太咸,味道適中。吉列一級岩手縣白金豬扒,炸到金黃香脆,咬落去除左有肉汁,仲有油脂,層次好豐富,好好味!

室內裝修都好靚,我地6點去到,一個客都未有。

香濃味噌湯,飲落唔會太咸,味道適中。
吉列一級岩手縣白金豬扒,炸到金黃香脆,咬落去除左有肉汁,仲有油脂,層次好豐富,好好味!一d都唔油!

岩手縣白金豚肉稻庭烏冬配古法豬骨湯,細細碗,可能男士食會唔夠飽,不過個湯底好濃,拉麵又夠彈牙,加上燒香左既白金豚肉塊,真係不得了。

精美甜點,係三款唔同口味既奶凍,有芒果,芋頭同牛奶味,我最中意既係芋頭味,好香既芋頭味,而且仲有芋頭粒粒,好有咬口!

佢地仲有張會員卡可以即時申請,申請左就有9折,仲要係同一集團餐廳都用得,扺呀,用左個優惠,每人都只係$199,$200有找,仲比我見識左白金豬,真係不很了呀!
2015-08-08
  • 白金豚
  • 刺身
2015-03-16 2075 瀏覽
有同事話lunch想食拉麵,所以今日就陪左佢黎稻拉麵。入到舖面,見到裝修都幾用心,比一般拉麵店要寬敞,完全唔似係工廠區所開既拉麵店之後望埋Menu更覺驚喜,拉麵款式都好清新,同埋唔只得拉麵,仲有好多日式料理,以後可以黎多幾次,而今次我同同事就分別叫左大蜆拉麵同埋豬骨湯拉麵。我碗大蜆拉麵既湯底好正,調味恰到好處,冇蓋過海鮮原本既鮮甜味,而蜆肉亦新鮮爽口,所用麵底同配料都好夾而我同事都話佢碗豬骨湯拉麵好好味,冇一般拉麵舖咁油,口味好岩女仔食。

之後望埋Menu更覺驚喜

2015-03-16
2015-03-16 1719 瀏覽
一直以來都很喜歡吃拉麵,但豚骨湯雖然香濃,卻感覺太油膩,只能偶爾一吃。昨天第一次去稻拉麵,發現有雞白湯魚介叉燒拉麵,湯底較為清爽,但仍舊帶有濃郁的香氣,食落別有一番風味,而麵既粗幼度適中,輕易掛湯,店家自製既叉燒肉質亦不錯,整碗份量亦剛剛好,食完麵飲埋湯都冇咩負擔感,非常滿足肯定會再次惠顧,下次要試豚骨拉麵

肯定會再次惠顧,下次要試豚骨拉麵
2015-03-15
2015-03-15 1722 瀏覽
之前十月睇到報紙推薦,已經去左試食,印象都幾好。前幾日,約左朋友一齊黎食野,舊地重遊,今次門口擺左一本餐牌俾人望,第一眼望落去發現冇左我之前食的大蜆拉麵,反而推出左6款全新的拉麵;九州拉麵,赤拉麵,黑拉麵,野菜拉麵,元氣之源拉麵,豬骨湯擔擔麵。等左5分鐘左右就有位,入到去店員就推薦用黑蒜油做的黑拉麵同用日本辣醬做的赤拉麵,店員特別推薦赤拉麵,即使唔食開辣都OK的,唔食辣的我決定試食赤拉麵。今次拉麵可以選擇味道濃度,油份濃度,蒜蓉,麵的軟硬度,赤拉麵湯底係豬骨湯底,配料有蔥,芽菜,木耳同豚肉。拉麵同芽菜的配搭一流,麵質爽加上芽菜更加爽口。辣度OK,對於我唔食辣的都可以接受到。朋友就食壽司定食,賣相都可以,有三文魚沙律,五件壽司,價錢都OK的,如果多多一兩件壽司就正。店員驚我唔食得辣,特登俾左杯冰水我,以防萬一。
赤拉麵
壽司定位食
之前十月睇到報紙推薦,已經去左試食,印象都幾好。

店員驚我唔食得辣,特登俾左杯冰水我,以防萬一。
2015-03-11
赤拉麵
壽司定位食
2015-03-10 1324 瀏覽
行開Apm,唸住apm d舖頭都食過哂,又多人,就揾下有冇其他特別野食下,咁啱友人話想食日本野,後來就揾到呢間。 地方唔難揾,一睇門面,好高級,門口有幾張高櫈俾人坐係度飲啖酒,吹下水,幾好. 好好彩,等佐幾分鐘就有人帶我地入去坐,我地坐佐係吧台度,咁啱有個師傅係度切緊魚生,見佢擺到條刺身魚好靚,搞到我地都忍唔住叫佐條 (本來影佐相,俾人唔小心del佐 )後來我叫佐猪軟骨拉面友人叫佐個壽司定食!两人消費共300幾!物超所值!下次過開觀塘再去.

(本來影佐相,俾人唔小心del佐
後來我叫佐猪軟骨拉面
猪軟骨拉面
壽司定食
壽司定食
2014-11-27 2030 瀏覽
朋友介紹到位於觀塘的稻拉麵,名字好熟悉,有人排隊,立即跟隊去試。先來一個义燒拉面,麵很彈牙,而且义燒很香,果然是名不虛傳。再來幾客串燒,包括括雞肉及牛肉,同樣拍案叫絕。最後發現原來有酒精飲品供應,下次一定約埋朋友到此一聚。

先來一個义燒拉面,麵很彈牙,而且义燒很香,果然是名不虛傳。
再來幾客串燒,包括括雞肉及牛肉,同樣拍案叫絕。
最後發現原來有酒精飲品供應,下次一定約埋朋友到此一聚。
2014-10-19 1839 瀏覽
尋日睇見報紙報導,觀塘啱啱開左間拉麵店,所以今日專誠去試一試!鋪頭地點較難找,由地鐵站行去,差唔多要行15分鐘先到,呢個比較唔方便!今日大約七點去到,可能係係工廠區,所以呢個時間冇咩客人!不過呢個唔係重點,先睇下餐牌,就一間拉麵店黎講,真係十分豐富,其它嘅拉麵店只有三,四款選擇,冇其他食物可以選擇,但係呢間稻麵面除左拉麵外,仲有刺身,串燒,炸物等等可以選擇,比較多元化!首先黎一盤秋刀魚刺身,賣相非常有心機,肉質鮮甜,呢個季節嘅秋刀魚果然係好食,店員的介紹果然冇錯!刺身食完就試下串燒,宮崎A4和牛一定要食,肉質非常鬆軟,另外羊架及燒帶子都係一個唔錯嘅選擇。最后當然係試食拉麵,叫左個大蜆拉面,湯底有一般日式拉麵濃,較清甜,唔會飲兩啖湯已經飽肚,蜆肉連殼出,蜆肉亦有相當份量!總括黎講,係工廠區有咁出色嘅食店同有禮貌嘅員工,實在難得!
秋刀魚刺身
大蜆拉麵
總括黎講,係工廠區有咁出色嘅食店同有禮貌嘅員工,實在難得!
2014-10-09
秋刀魚刺身
大蜆拉麵
2014-09-29 1661 瀏覽
近年工廠區食肆越開越多,質素更有所上升。記得前日睇新聞,知道稻菊喺觀塘開咗稻.拉麵,決定今日出去做完嘢就去一試。呢度位置比較偏離apm,正常都要行15分鐘左右先到,不太方便。黑色門面,入面以素色裝修為主,加咗少少日式酒桶裝飾,感覺頗grand。首先自己叫咗角切魚生飯連味噌湯。首要問題係碗太細,想拌wasabi及豉油都有困難。一碗飯的份量適合女仔胃口,上面舖有吞拿魚、三文魚、帶子、蝦。全部無雪味幾新鮮,吞拿魚呈鮮紅色無筋,帶子得2小粒,蝦有4粒左右但腸未挑乾淨。不過不失,相對拉麵失色。另外有雞白湯魚介叉燒拉麵。雞湯比豬骨湯來得清淡,湯頭幾好飲。叉燒數埋有6至7塊,厚切,用醬油煮過,半肥瘦幾好味,而且相對普通拉麵舖嚟講份量算多。假如下次再試,必定係叫拉麵!

角切魚生飯($88)

雞白湯魚介叉燒拉麵($88)

2014-09-29