2015-05-01 1237 瀏覽
難得今日放假,踩單車入左大埔,再同幾個朋友一齊出黎食放題放鬆下。聽說大埔有間放題價錢不算太貴,於是去左試下。我地叫左幾款刺身,菜來得不算太慢,但刺身不算太新鮮,選擇也不算太多。我們還叫了燒牛俐和蟹粥,燒牛俐味道還可以,不過有點燒多了。蟹粥也是不太新鮮,粥底看來是用冷飯來煮的,而且蟹肉味道不太好。唯一叫做不錯的是蒜香三文魚頭,味道不錯,聞落挺香的。總括而言,價錢計埋雜費,也不算是特別便宜,,方便大埔居民。
總括而言,價錢計埋雜費,也不算是特別便宜,,方便大埔居民。
2015-04-22
算一算,都有一年幾未有寫食評啦!原因某次睇到别人某些食評時,好似完全將事實顛倒咁,因我都曾經光顧,該店食物顯然價格超貴兼水平一般,但偏偏食評對其讚不絕口,頓然覺得好沮喪兼無乜意義再寫....但今日為咗食石澗食到一肚氣,不得不再執筆,將怨氣宣洩!由於睇到OpenRice食評,對大埔呢間石澗好評如潮,於是喺一月某晚九點曾到光顧,可能我哋當日單點每款食物,並唔係封頂價,所以每款食物都似樣,而且味道亦可,所以,一見到有放題團購,就冇考慮咁馬上買咗幾張券。我哋訂咗年初七食5:00-7:00pm,於是下午4:50pm已到達。可能時間尚早,當日連同我哋幾個及其他顧客到達,只係得兩張枱而已。雖然餐廳已開門,但仍然未開燈,只見一班侍應喺潻黑下睇緊電視,完全當外面嘅客人透明一樣...到咗5:05pm終於開著燈,但就冇人出嚟招呼???我哋仍然似透明人咁!於是一行成十人自己行入去,要叫D侍應生至識埋嚟呀!好啦,因團購寫明係限2小時放題,並訂明於結束半小時前係最後落單,所以馬上入紙落單。點知?等到5:43pm仲未有食物上枱,餓死我哋啦!望一望厨房?D師傅/侍應全部都係停哂手周圍望或睇電視,完全好似拖慢嚟咁...
算一算,都有一年幾未有寫食評啦!
但今日為咗食石澗食到一肚氣,不得不再執筆,將怨氣宣洩!

於是一行成十人自己行入去,要叫D侍應生至識埋嚟呀!

點知?等到5:43pm仲未有食物上枱,餓死我哋啦!

望一望厨房?D師傅/侍應全部都係停哂手周圍望或睇電視,完全好似拖慢嚟咁....不知所謂!好嬲呀!
第一次食放題...........終於有嘢上枱啦!
醬汁豬軟骨
嘩!!四個人坐喺度,只嚟得2小豉油碟,其中一碟醬汁豬軟骨似嘔吐物咁,望見都唔想食!
味噌牛舌
另外4小粒味噌牛舌,唔入味,又靭,難食!
鐵板牛舌, 鐵板帆立貝
鐵板牛舌,未夠熟,好靱!
鐵板帆立貝,勁雪味,完全冇味道!勁差!!!

****突然覺得好似乞食咁呀!
****好後悔光顧,但終於領略到大部份人都有嘅放題經歷囉!
後來,刺身等食物都陸續奉上,但每次總會減少我哋人紙時數量。...我哋有我哋剔食物數量,但石澗就求求其其,勁討厭!最後更不斷有心漏單,追極都唔啋你!
仲有,餐單明明有雪米糍,但上次、今次都話冇貨到喎!
雪糕又只得3、4款雀巢咋,仲要雪到硬過石頭,用匙刮極都刮唔到,又點可以食多1杯呢?太過份!太過份!
燒菠蘿
埋單前,我哋都唔想再追單,只係話:只想點嘅8片燒菠蘿到,然後食埋就走人!果然!馬上遞上!

***其實,計一計四人放題總價錢,真係完全可以去元氣或其他餐廳,食一餐舒舒服服又開心嘅晚餐,今次真係蠢!!!!!
~我發誓!以後唔會再食所謂放題!就算貴D,都只會食自助餐囉!
對我而言,要食得開心,食物係其次,服務態度至最重要!
***等待食物上枱初時,曾問過D侍應生是否團購價待遇有別?
但冇一個有反應,最後佢哋走過去收銀柜枱,問個黑衫黑褲女收銀員,嘩!個身材矮小嘅中年女收銀員聽到後,雙眼怒啤向我哋張枱,然後一直怒視住行過嚟問有咩事?
間餐廳睇唔見有任何經理在場,同上次一樣,得一班冇咩經驗嘅女侍應生,同一個外型瘦削稍熟手D嘅冇禮貌男侍應生。
所以,好相信個黑衫黑褲女收銀員就係餐廳較高級員工!

題外話/補充資料: 順帶一提,厠所設於餐廳後面,途經時,看見厨房衛生一般,厠所清潔就更需改善。
2015-02-25
用餐優惠
團購
2015-02-23 1668 瀏覽
本人因今次既經驗而第一次上openrice留comment! 如題!食過最差既日式放題!! 入場時段晚上9點聽朋友講石澗係唔錯既放題就帶埋女朋友黎食下啦 。坐低後就開始tick有咩食啦。款式都幾多,最後主要叫左刺身,燒物,炸物 。首先黎到既係天婦羅同燒帶子,味道都中規中矩,食完呢2樣野之後就係惡夢既開始…食左頭2樣野之後,等左勁耐 ,都未黎其他野,大約2個字之後終於黎左啲刺身。但係啲三文魚同帆立貝勁難食,完全冇味又干爭爭,勁似放左係室溫一段時間再拎出黎 。都算數,再黎燒物,雞軟骨同多春魚,真係要講粗口,食落去硬到一個點似成舊拎去炸完再攤凍拎出黎比我食 。心諗雖然唔好食但都要飽住走 。點知佢除左啲野唔好食外,啲野仲要黎得好唔齊!!! 自問平時食放題都唔會叫得過分多,叫完唔夠食再叫,第1round叫左10樣野,佢黎得5,6樣,仲要隔勁耐黎一次 都算數,再入紙,再等,再黎唔齊,再算數,再入紙,再等,今次係唔黎tim 。嬲到一個點,叫個staff黎跟跟佢,佢比左張list我問我邊樣野未黎,我睇落又好似都黎得好齊,跟住就發現原來有好多tick左既佢冇幫我落

如題!食過最差既日式放題!!
入場時段晚上9點

聽朋友講石澗係唔錯既放題就帶埋女朋友黎食下啦

食左頭2樣野之後,等左勁耐

心諗雖然唔好食但都要飽住走
。點知佢除左啲野唔好食外,啲野仲要黎得好唔齊!!!
。嬲到一個點,叫個staff黎跟跟佢,佢比左張list我問我邊樣野未黎,我睇落又好似都黎得好齊,跟住就發現原來有好多tick左既佢冇幫我落到order
好嬲啊。唔緊要,食埋枱上啲野走人,叫埋單。心諗落單慢比野慢埋單快啦掛!點l知等左成差唔到10分鐘先比張單我!仲要果時大概有8個staff,10枱客左右係度!xyz!?*&@
最後同另外2枱人一齊離開鋪頭,大家討論既話題都係講緊呢間野有幾差
2015-02-22
  • 燒鮪魚
2015-02-23 1334 瀏覽
今次真係好嬲!諗住新年食餐好既,去左依間到食個放題,見到d評價都幾好丫,200幾都ok ge. 咁就去食啦,點知就中左伏!!首先野食既種類又唔多,咁都算啦 !好啦,我地叫左10幾樣野,等左勁耐先黎得個少少,餓死我地😭😭 d味道仲要好普通,雞翼好咸,刺身又一般,三文魚又唔好食😭仲有呀,d壽司又係mama地😭😭😭D野食等左真係好耐都唔黎,吹極都唔黎,d staffs 又好奶奶閒咁,真係食得好唔開心!諗住算啦咩都唔黎咁就食個雪糕算,點知連雪糕都話無!!有無搞錯 真係未試過食到咁嬲,就連埋單都埋左10幾分鐘先走得!!天啊,新年流流咁樣無左200幾蚊真係好唔抵!!老實講,真係唔會再黎依間食放題!
今次真係好嬲!

2015-02-22
遠是遠了點 , 不過晚上由熱鬧的大埔走進寂靜的大埔 , 那段路都走得幾舒服。今晚食放題的地方是在二樓 , 進入大門口後 , 靠左沿樓梯走上。臨行前 , 見到一個大廣告 , 以它的意思應該是放題內的食品皆可以「逐件 / 客 點」, 最底價錢是 $ 3 , 最貴也不超過 $ 25 , 而且封頂價就是放題的那個價錢。 終於 , 爬樓梯走到上二樓 , 嘩 ... 食店範圍好大 (兼好 canteen look !)侍應生招待我們坐下後 , (為甚麼我會特別拍攝這嚿 「泥膠」?) 是有手指痕的 wasabi 嗎 ?點菜紙只有這五張 , 但內藏十二款項目 , 分別是前菜、刺身、 壽司、卷物、手卷、沙律、燒物、炸物、鐵板燒、麵飯、飲品 (飲品是可口可樂系罐裝汽水) , 但也有歡迎任取的康師傅。 剔過點菜紙後 , 就是等待 ......我們點的刺身要出場 , 雖然所有刺身食材都是放題店的常客 , 但是如何 / 有否將它們降雪味 , 倒考刺身師傅的功夫。 魚片切得厚薄適中 , 涼涼的肉質沒有夾雜碎冰 , 魚的鮮味也在口中漫延。 有頭甘海老多膏多籽 , 肥美彈牙 , 肉質起膠鮮甜。 好味到要二道 enco

侍應生招待我們坐下後 ,
(為甚麼我會特別拍攝這嚿 「泥膠」?)
是有手指痕的 wasabi 嗎 ?
點菜紙只有這五張 , 但內藏十二款項目 , 分別是前菜、刺身壽司、卷物、手卷、沙律、燒物、炸物、鐵板燒、麵飯、飲品 (飲品是可口可樂系罐裝汽水) , 但也有歡迎任取的康師傅。
剔過點菜紙後 , 就是等待 ......
我們點的刺身要出場 , 雖然所有刺身食材都是放題店的常客 , 但是如何 / 有否將它們降雪味 , 倒考刺身師傅的功夫。 魚片切得厚薄適中 , 涼涼的肉質沒有夾雜碎冰 , 魚的鮮味也在口中漫延。 有頭甘海老多膏多籽 , 肥美彈牙 , 肉質起膠鮮甜。 好味到要二道 encore ~
壽司飯都搓得不錯 , 入口黏軟適中 , 不會一夾就散 , 而配合中的刺身也很新鮮 , 壽司配搭也特別 , 例如火炙明太子帶子、火炙松露三文魚 , 而自家製玉子 , 憑它的質感是沒有說謊。 手卷的紫菜是脆的 , 而餡亦是由頭至尾都有 , 正 ~
炸物裏都有幾款是特別少見 , 例如日式炸卷→ 原來是炸掉的壽司 (☉д⊙) , 紫芋甘栗餅及七味紫蘇雞卷也有其過人之處。
燒物送上檯時是熱的 , 而且火痕處處 , 吃得出並不是得過且過之物 , 燒雞皮竟然可以燒至脆而無油 , 燒粟米加上牛油 , 既香又甜 !
當讀過一品料理的點菜單時 , 有種很家庭料理的 feel , 竟然炒餸會有鑊氣 , 而蒸蛋的滑溜 , 你可想像廚師對雞蛋有多少的呵護。
最後 , 甜品就是小杯裝雪糕及雪米糍 , 還有新意嗎 ?

進餐當晚 , 我覺得侍應生的人手不夠 , 但是當他們要招待客人時總是臉帶笑容 (灬ºωº灬)
2K
2014-12-27 2273 瀏覽
食評標題為 "奇趣放題" .... 日式放題當然沒什麼新奇趣怪~  我自問食放題都算係食得多又密, 究竟這間放題又有何奇趣呢? 等一下, 大家就會知~奇趣一: 地點此店位於, 大埔汀角路.... 假設我告訴各位, 交通便利地點易找的話, 我就是個騙子! 人生嘛, 不妨行多步, 偶爾到一些偏少少的地區 (以非大埔區住戶來說), 去感受一下吧! 不過, 這店的老闆竟能想出在這地區開放題店, 我也真的佩服!由於不是地舖, 所以商場/大廈的牆身有大型廣告牌以作宣傳~步進大廈再沿著樓梯上二樓 .... 便到達食店~黑板上寫滿了有關放題的收費/優惠.... 可惜我眼殘, 懶得去睇, 一切交由太太解決 (笑)食店內在環境非常寬闊光猛, 裝修簡單, 沒有傳統日式的裝修, 但還是略帶和風的~奇趣二: 服務大多數的侍應生都是笑容滿臉, 使場內的氣氛十分輕鬆, 侍應生在上菜放碟時都十分小心~餐具都擺放得井然有序, 而且也頗潔淨, 豉油瓶也沒有漬/黏黏的~ 讚!點單紙也擺放得整整齊齊~雪糕, 凍飲 任食任喝... 請隨便! 自己動身去拿! Wow, 睇見開心! 刺身是大路貨式, 件件厚薄適中, 沒雪氣, 質素

奇趣一: 地點

由於不是地舖, 所以商場/大廈的牆身有大型廣告牌以作宣傳~
步進大廈再沿著樓梯上二樓 .... 便到達食店~
黑板上寫滿了有關放題的收費/優惠....
可惜我眼殘, 懶得去睇, 一切交由太太解決 (笑)

奇趣二: 服務
點單紙也擺放得整整齊齊~
雪糕, 凍飲 任食任喝... 請隨便! 自己動身去拿!
刺身
Wow, 睇見開心! 刺身是大路貨式, 件件厚薄適中, 沒雪氣, 質素 so far so good ~
特別要推介的是, 劍魚腩刺身 - 肥美豐腴, 有鮮味, 是好貨~ 讚!
火灸明太子帶子 & 火灸松露三文魚
壽司:
款式多元化, 飯搓得尚算ok (不太死實, 又不會一夾即散), 我就認為OK ~
特別要推介的是, 火灸明太子帶子 & 火灸松露三文魚 ~
手卷
手卷:
味道比較一般, 紫菜仍然脆口, 但整體味道上就是很一般~
芝士年糕、紫芋甘栗餅 & 吉列蠔
炸物:
都算有板有眼, 油量不算多, 炸粉漿也不太厚, 整體在合格之上~
特別要推介的是, 芝士年糕紫芋甘栗餅 (必吃) & 吉列蠔~
燒物
燒物:
以目觀來說, 尚算OK, 有燒過的痕跡嘛~ 味道上都合格~
鐵板牛舌 & 芝士牛肉薄燒
鐵板燒:
質素和味道上都比預期的要好得多! 食物的熱度夠高, 味道也相當不俗!
特別要推介的是, 鐵板牛舌 & 芝士牛肉薄燒 ~ 超讚, 真的必吃!
還有不少的雞蛋類食物, 我覺得日式蒸蛋的水準相當不錯, 還吃了兩碗呢~
沖繩苦瓜炒豚肉 & 焗一口芝士雞
奇趣三: 出現小炒!!
沖繩苦瓜炒豚肉 & 焗一口芝士雞
或許坊間的放題店亦有這種出品.... 奇就奇在, 這碟 沖繩苦瓜炒豚肉在上檯時仍有鑊氣的! 是爆炒的鑊氣呀!!

各位朋友或許會疑惑, 究竟 點解呢件食評人 Dog Gor 乜都話讚乜都話好呢!?

朋友, 我話你知.... 係因為 "Cost/Performance ratio" C/P值, 即 "性價比"! 各位明白的~

我相信, 總沒可能以任飲任吃的放題價, 能吃得到上好的食材和味道.... 平民食物,平民價~
要吃正宗日本菜的話, 請去金鐘/中環的那些專門店, 兩個人埋單沒數千大洋也不能出門口的餐廳~
百多二百幾蚊, 就想無限量地任吃高級食材和享受到一流廚兿??? 咪玩啦, 老友! 講你都唔信啦!

這家放題店嘛, 性價比 算是很高了~ 抵吃!
火灸明太子帶子 & 火灸松露三文魚
芝士年糕、紫芋甘栗餅 & 吉列蠔
鐵板牛舌 & 芝士牛肉薄燒
2014-12-10 2568 瀏覽
有一段時間已經沒有食過自助餐,放題更加未曾食過。但是最近放題卻密密吃,似乎成為今期的焦點,亦因為多吃了日放題,也吃多了各款食材和其他日式食物,而且無論是放題也好,或自助餐也好,店方都會提醒請勿浪費食物,是否加收附加費,這是應有的原則吧。今晚來到大埔,實是已有一段時間沒有來過了。雖然如此,但依然約好了好友,到石澗日本料理吃放題,一來可以一邊吃一邊聊天,是何等的暢快呢!餐廳四正也偏向長方形,而且面積也較大,座位間也較闊落,主要以木枱木椅為主,餐廳也開辟了一間廂房,讓客官也以包房,讓一班朋友在內歡聚吃飯,可謂樂得其樂呢!餐廳的盡頭,可見一出品處,也是餐廳的靈魂所在,亦見廚師密密手製作食物。飲品方面,有一大的冰櫃,盛載了康師傳系列的飲品,可以自由地自取喜愛的飲品,當中有紅茶,水蜜桃和番石榴飲品。吃放題固然會有像點心紙般的點菜紙,從中可以勾選喜愛的食物,當中有一品料理,包括了枝豆,薯角,芝士雞,也有粥和三文魚頭;炸物就有天婦羅业粟餅餃子等等;刺身不用多說吧,當中也螺肉帶子裙邊呢!還有揚物手卷壽司,沙律燒物飯麵和食等應俱全,物種之多,也可以吃得飽飽呢!先來個刺身併盤吧,當中有甘海老,三文魚,油甘魚
有一段時間已經沒有食過自助餐放題更加未曾食過。但是最近放題卻密密吃,似乎成為今期的焦點,亦因為多吃了日放題,也吃多了各款食材和其他日式食物,而且無論是放題也好,或自助餐也好,店方都會提醒請勿浪費食物,是否加收附加費,這是應有的原則吧。

今晚來到大埔,實是已有一段時間沒有來過了。雖然如此,但依然約好了好友,到石澗日本料理放題,一來可以一邊吃一邊聊天,是何等的暢快呢!餐廳四正也偏向長方形,而且面積也較大,座位間也較闊落,主要以木枱木椅為主,餐廳也開辟了一間廂房,讓客官也以包房,讓一班朋友在內歡聚吃飯,可謂樂得其樂呢!餐廳的盡頭,可見一出品處,也是餐廳的靈魂所在,亦見廚師密密手製作食物。
先來個刺身併盤吧,當中有甘海老,三文魚,油甘魚,剑魚腩,北寄貝,希靈魚,帆立貝,赤貝及八爪魚等。三文魚的肥美,帆立貝和甘海老的鮮甜,是當中印象最深的,其他的刺身也有著其各自的鮮甜。整體刺身質素確實不錯的,可以一吃再吃。
壽司方面,有火炙松露三文魚,比目魚邊,劍魚腩,腐皮,自家製玉子及野菜炸蝦卷。當中火炙松露三文魚壽司確實為首次見到為火炙三文魚上加添黑松露,為這壽司增添不少貴氣。
在日式放題中,在下還是首次點來蟹粥。經過一輪刺身壽司等冷盤後,先來一個熱锒。初時以為只供一人份,可是見到的卻是一鍋,足夠三人分享。蟹粥幾綿,而且又有蟹的鮮味,熱度夠,也可為一個寒冷的晚上加添暖意。
蟹粥
芝士年糕及一口芝士粒。無意中點來這兩款食物,不過也希望可以一嚐它們的美味。當中芝粒外層鬆脆,炸得香口,年糕雖不及脆口,但與芝士粒同樣有著香濃而濃郁的芝士味道,而且年糕口感煙靭,食時也有著未斷的芝士絲呢!
小:芝士粒;大:芝士年糕
雖然不是第一次吃溫泉蛋,不過每次都會都得這個半生熟的雞蛋,總是總人一種蛋白的細膩幼滑,完全流心的蛋黃,一吃便是嫰滑加流心,全部在口腔中流=動,就像流流般流走一樣,實是愛不惜手。
在下幾喜歡吃燒粟米的,一來有種牛油塗在粟米上,增加了粟米的香滑度和牛油的香味,而且粟米本身已經是甜甜的,吃起來又香又甜,回味無窮。
紫芋甘栗餅及炸生蠔。這紫芉甘栗餅實在是有點驚喜,紫芋加甘栗,是一個殿粉質的世家,外層炸得鬆脆而皮又薄,又帶有甜絲絲的感覺。炸生蠔雖不是最愛的,但是吃一個也無妨。炸粉不厚,而且依然吃到蠔的鮮美。
雖然今次來到大埔這麼的遠,但是這個放題質素是較佳,尤其在大埔區,而且真的是任叫任食,吃到也要抱著肚腩歸家呢!
2014-12-05
小:芝士粒;大:芝士年糕
晚餐gathering成班朋友唔想在蕃滿門等位食西北風,走咗去對面食放題。大埔其實是一個福地,民以食為天,你要食世界各地的菜式都有,先有紅van華輝雞批 再到三小姐大排檔粵式風味,再有das gute的正宗德國豬手,東南亞代表就有廣福道的莎士亞咖哩(跟米芝蓮一星的筲箕灣「恆河咖喱屋」味道是一樣的,但莎士亞屹立大埔廿載),法國菜就到火車博物館哪邊去吧,而超級城新開泰菜so thai so good都大受歡迎!兔兔貓知道大埔友飲食消費力太太太太强了,不過面對近年大埔的飲食板圖擴展到太和區,I mean芒果大王那一邊,看到蕃滿門天天大排長龍,唔想排不如同自己講食好的,食餐放題吧!大埔友要食放題,永遠要出旺角尖沙咀,煩死人!最近知道大埔有放題了,嗯,這個消息應該跟大埔有戲院開張一樣令人期待。石澗放題在明星酒家後面,斜對面是芒果大王,對面是八妹雞煲,地段算是不錯。門面易找,不過要上樓梯。到石澗放題進餐比較特別之處是,這裡可以有散叫到一定數量便有封頂價,細食的可以和朋友來散叫過口疕,心血來潮又可以來個大吃特吃,超貼心的!有時候,港女會唔明白為甚麼拎住舊生勾勾魚生喺度食,講笑啫,生勾勾的魚生不知幾鮮

有時候,港女會唔明白為甚麼拎住舊生勾勾魚生喺度食,講笑啫,生勾勾的魚生不知幾鮮味。呢日坐完OFFICE一日又一一日,收工即刻搭車番屋企見到石澗放題就坐低!唔使多講,先講魚生。

魚生擺放得極好,好像我去日本魚鮨市場一樣,曾去千兩的帶子,很好吃,這裡的帶子刺身比一向吃放題店的水準要高,首先無雪味,另外很有光澤。一向放題店的帶子,只做到其中一點,但石澗做到。
肯定吃三盤可以回本的。
刺身鮮甜無渣,冰底不是海鮮店的「生水」冰,反而是一小粒一小粒的冰,很精緻。刺身有三文魚,油甘魚,赤貝,劍魚腩,北寄貝,半熟蝦,八魚,大蝦,希零魚和半熟蝦。
大甜蝦size和大喜屋一樣,我覺得最緊要大隻,肉質要彈牙,同埋要剝殼!入口時有黏黏的口感. 蝦味夠鮮甜,肉質結實!實在找不到挑剔之處,只能說我們吃了60+隻,我指每個人!
帶子的可愛之處,在於大件,大件的帶子晶瑩剔透,肉質爽而軟,不會起"滑"~顏色雪白透亮,肉質飽滿彈牙,鮮甜可口!加上一點點海膽帶出海水鮮味,我想不通,這水準為何能做放題,不會蝕本嗎?認真問
重點推介赤貝!!!!真係用有史以嚟食過至正~來形容!來自日本赤貝,外表橙紅色,光澤亮麗!加上濃厚的海洋鮮甜味,口感爽爽爽脆脆,質感ichban!
好鍾意沙律吧和sushi bar這樣開放式,因為我好怕食放題,生鮮食材在廚房內不知怎樣處理,開放式廚房,比起mk和尖沙咀放題....會有信心d 囉。
趁鋪頭這邊有人訂位,忍不住我會影相,太大張桌子了吧!可以放到6盤刺身船呢~不用迫到嘔。加上電視機,我超需要,因為有時候我要和朋友追劇睇住佔領現場同新聞,這是非常重要的~
只有五張點菜紙,但其實每張有十多項20樣食物,尖沙咀放題則是一張只有5至8樣食物 ,選擇一樣多~同埋呢,我成日點少嘢食睇到眼花!!我覺得少一點點菜紙,反而更清晰~
至於這個創意手卷則........嗯,裡面的芥辣尤魚很好吃,但是紫菜太淋,實在不太好

中同,同事,大埔友,老豆生日,可以喺度食,阿媽唔會話搭車遠,自由行嚟食一樣咁正啫。

題外話/補充資料: 員工都OK親切 有個少女待應好好笑容
2014-12-06
  • 帶子刺身
2014-12-05 2282 瀏覽
一向對自助餐並不狂熱,因為重質多重量,日式放題如是,上乘刺身怎可能任吃呢?要知道人家是有成本的!但細心想一想,放題各式其式,串燒一品鍋飯麵皆有,如果廚藝能幫補,材料不必名貴也可以煮成美食,總不可能天天豪吃,總要找些花費不高而又吃得開心的放題,偶爾放縱一下!見食評,石澗口啤不俗,剛好走到大埔,順道一試。不同時段放題,每位價錢不一,定價亦合理,周五晚旺場有附加費,即是$218+$20 =$238/位。估計市場上所有日式食品都已經包括在菜單內,點心紙形式,五款單張包括12類食物。胃納有限,挑選精彩的來吃。開始少不了前菜及刺身。 前菜5款,思考了一會兒,選了帶子裙邊及和風柚子沙律,意想不到的水準,帶子裙邊異常爽脆,醬汁滋味且有回甘悠韻 ;後者柚子汁濃郁 ,清新可口。各款刺身皆新鮮,但一般貨式,並不油潤,無鮮甜滿足之感,唯有甘海老,肚含綠色蝦子,不詳出處,也許知道有限,以為只有來了北海道的牡丹蝦方有綠色蝦子,後者卻價錢不菲!希靈魚特色,魚身黃色並疑似,但質感有些奇怪 ,試一次已經足夠。 壽司賣相有心思,創意配搭並把配料放在中央增加視覺美感。右起火炙松露三文魚、火炙明太子帶子、比目魚

見食評,石澗口啤不俗,剛好走到大埔,順道一試。

胃納有限,挑選精彩的來吃。開始少不了前菜及刺身

帶子裙邊,柚子沙律,各款刺身
;後者柚子汁濃郁
,清新可口。

各款刺身皆新鮮,但一般貨式,並不油潤,無鮮甜滿足之感,
甘海老刺身

希靈魚刺身
希靈魚特色,魚身黃色並疑似,但質感有些奇怪
,試一次已經足夠。

壽司
壽司賣相有心思,創意配搭並把配料放在中央增加視覺美感。右起火炙松露三文魚、火炙明太子帶子、比目魚邊及鰻魚。

比目魚邊幼滑質腍
,鰻魚醬汁滋味,但前兩者並無火炙之痕蹟,奇怪!壽司尚算札實,夾起飯無散,無投訴。

山葵蝦壽司
山葵蝦聽來特別,從未試過,並非用甜蝦,似琵琶蝦,蝦身比較白色,另製的綠色芥末醬放於中央,味道不過不失,不過辣,蝦肉並非十分彈牙但新鮮。

日式蒸蛋
温泉玉子
中場以日式蒸蛋,温泉玉子及冷豆腐清洗味蕾,然後向熟食進發。

日式蒸蛋滑溜以魚片及香菇提升鮮味,基本煮法;温泉玉子即是半生熟蛋,喜歡她甜甜地的湯汁,美味!
冷豆腐的份量細小,適一人淺嘗剛好。

料理食品,整體來說,調味得宜,肉類入味,燒物火喉凖繩。

鹽燒雞翼
燒三文魚骨
燒豬軟骨香口爽脆有口感;鹽燒雞翼皮脆肉嫩,恰到好處;燒粟米並無過乾;三文魚骨就過火了些,可以不試,本身亦無肉;日式燒餅粉漿過多;
燒菠蘿
燒菠蘿另一種境界,必吃!

醬汁豬軟骨,芝士牛肉薄燒,鐵板牛舌
醬汁豬軟骨肉嫩滋味軟骨有嚼勁
;芝士牛肉薄燒配搭有新意,芝士味不濃,喜愛與否因人而定;鐵板牛舌合格。

吉列蠔
炸物試了兩款,可惜要彈劾!天婦羅蝦大失所望,炸醬過多,口感腍漿,熱度不足,蝦之肉質亦不怎樣彈牙。吉列蠔亦無據說的肥美,但炸得香脆。

煑物味道有水準,
地獄炒蜆
地獄炒蜆辣味帶甜,
冲繩苦瓜炒豚肉
沖繩苦瓜炒豚肉苦瓜不苦。

胡麻冷烏冬
胡麻冷烏冬醬汁調至甜酸柔合,配以冷烏冬同吃清新不膩
蟹粥
蟹粥味道可以,但米水好似有些不融合,蟹肉並鮮甜。

還有自取雀巢雪糕及康師傅飲料,怎可能不滿戴而歸!

中價放題,水準確實不俗,煮物燒物有水準,完全合乎經濟原則。
2014-11-28
  • 醬汁豬軟骨
  • 甘海老
2014-12-04 1633 瀏覽
壽司,特別是握壽司的大小非常講究,要以一口可吃下為標準,壽司飯不能過鬆或過實,捏製相當考功夫,不能進口像石頭,也不能筷子一夾就散,而且醋香和飯香必須同時兼備,方能稱得上極上壽司! 所以比起刺身,做壽司更加考功夫,所以雖然刺身比較貴,但是刺身可以自己買來吃,而壽司就真的需要有師傅去製作,難得出來放題,當然不能只看著價錢來點餐,而是應該點一些自己難弄的料理來吃,加上一般人放題都不會太著重壽司,所以個人認為透過較少人點而又考功夫的壽司可以看出餐廳的誠意,而且也很少人會在放題餐廳專門為壽司寫一篇食評,但我覺得壽司也是放題的重要一環,所以就專門寫寫這裡的壽司。不論是握壽司或是卷壽司都好,除了用料之外,好不好吃很需要看師傅的功架。除了常見的握壽司,這裡還有頗多非傳統的卷壽司,當然是不能錯過。這個芥末海老握壽司,上面塗上了少量芥末醬,蝦肉晶瑩彈牙,鮮味之餘略帶微甘,而芥末醬並不非常刺鼻,帶出了蝦的鮮味之餘亦能讓壽司變得不平凡。飯粒飽滿,不散於筷子而散於口中,雖然醋香略嫌不足,但亦能稱得上是上品的壽司。軍艦壽司除了對飯有要求之外,更加需要看紫菜的質素。紫菜要香脆之餘亦需要把米飯緊緊包住,而且上面的餡料
山葵蝦握壽司
軍艦壽司除了對飯有要求之外,更加需要看紫菜的質素。紫菜要香脆之餘亦需要把米飯緊緊包住,而且上面的餡料不能一夾就掉下來。這件生牛肉軍艦能做到以上幾點(葱花時運送途中掉下來的),賣相很吸引,鮮紅帶白的生牛肉被切成碎,再加上青綠色的葱花和墨綠色的紫菜,非常美觀。生牛肉碎鮮嫩軟滑,配合爽脆的葱花和紫菜,半黏飽滿的米飯,配搭得宜。雖然葱花是較濃味的食材,但也沒有搶過主菜牛肉的味道,實在不錯。
生牛肉軍艦
鰻魚芝士卷是另一種個人相當欣賞的卷壽司,雖然相中鰻魚看起來過於挺身,但是吃下去卻是肉質軟滑的,鰻魚汁用量恰到好處,不會有種像是吃鰻魚汁多於吃鰻魚的感覺,芝士口感煙韌,在口中慢慢融化,香濃的芝士味與鰻魚的鮮甜混和,使得這件卷壽司味道口感同樣豐富,而且咸咸甜甜的味道也能帶走芝士天生的飽膩感。
鰻魚芝士卷
軟殼蟹卷一直是我相當喜愛的卷壽司,很多時候放題的軟殼蟹都只被做成飯量較多較飽肚的手卷,但這裡的軟殼蟹卻被做成了反卷。同樣是一口份量的壽司,飯的比例拿捏得相當好,而且剛上桌的時候裡面的軟殼蟹還是熱的,香口鬆脆而又鮮味的蟹能刺激食慾,無需再蘸上醬油或芥末。
軟殼蟹反卷
壽司最好是從淡味開始到濃味,最好在每款之間吃一片甜薑,但是本人並不愛吃薑,所以這些傳統食法就不適用了
P.S. 卷壽司比握壽司出色,部份握壽司的用料不夠新鮮,如象拔蚌和北寄貝這些本身偏硬偏韌的壽司
山葵蝦握壽司
生牛肉軍艦
軟殼蟹反卷
2014-12-02 1486 瀏覽
老遠去大埔食放題,當遊車河啦!廚房開放式,一眼就知係香港人開,大包圍嘅食品,沙律刺身壽司炸物燒物鐵板燒一品料理,就連汽水,康師傅同埋雪糕都有,每人$238.咁就樣樣試少少,兩個人差不多試哂所有嘢.三文魚肥美,希靈魚刺身幾特別,身係黃色嘅!查wiki都搵唔到係咪!?啲味道唔錯.壽司似樣,放d醬係中央,幾好睇!夾起飯無散,手卷紫菜乾脆.試咗幾款都滿意! 燒物有心機慢慢燒,醃得入味,燒至香口,試咗雞翼,牛舌,一口牛,帶子,日式燒餅,最欣賞圖中嘅豬軟骨,硬硬地幾好咬,夠香脆.仲有必食燒甜粟米,燒菠蘿,炸蠔.仲食咗好多一品料理,全部炆得入味,例如冲繩苦瓜,炆豬軟骨,地獄汁炒蜆,地獄拉麵夠刺激,蟹粥清甜.再講就將個餐牌抄哂出黎,啲嘢得,抵食,可以再幫襯.

再講就將個餐牌抄哂出黎,啲嘢得,抵食,可以再幫襯.
2014-11-30
  • 燒物
  • 一品料理
2014-12-01 1515 瀏覽
因為有事想請教友人, 所以便相約友人到大埔晚飯聚一聚, 雖然自己最愛「捐窿捐罅」周圍吃, 但也未及友人對大埔的了解,而友人得知大埔區有間放題店,店名是石澗日本料理, 便提議不如一路食放題, 一路交流下大家的意見, 而對刺身極之喜愛的我, 當然想也不用想, 即時接受友人的提議。石澗日本料理位於榮暉花園的商場內, 由大埔港鐵站步行過來大約要十分鐘時間, 地下入口是舊墟茶座小食館, 由樓梯直上來到一樓才是石澗日本料理。店子佔一樓全層,餐廳面積敞大,全場約有一百五十個座位,裝潢簡單企理,地方整潔而檯也擺得不算密,設有散座及卡位, 餐廳的盡頭是壽司吧及廚房位置。我們是晚上7:30pm到達, 所以價錢方面便是19:00-21:00的時段,星期一至四是$218,星期五六日及公眾假期要加多$20, 即是 $238, 同一般放題一樣是限時兩小時; 而比較特別的是餐廳在放題時段, 提供多一種收費方法給客户, 就是用單點食物來計,食物價格由$4起,最低消費每人$50,重點係有個封頂價,即是話就算客户每人點選的食物總收費高過封頂價, 也不用擔心, 因為餐廳也只會收封頂價, 對於細食的人來講就比較化算,對於大食
我們是晚上7:30pm到達, 所以價錢方面便是19:00-21:00的時段,星期一至四是$218,星期五六日及公眾假期要加多$20, 即是 $238, 同一般放題一樣是限時兩小時; 而比較特別的是餐廳在放題時段, 提供多一種收費方法給客户, 就是用單點食物來計,食物價格由$4起,最低消費每人$50,重點係有個封頂價,即是話就算客户每人點選的食物總收費高過封頂價, 也不用擔心, 因為餐廳也只會收封頂價, 對於細食的人來講就比較化算,對於大食的人來講, 吃多了又有封頂價,這個收費方式真的很創新和吸引。
基本上,每間放題餐廳的做法一樣,就是從一大曡紙張中抽取自己想點的食物。今次也一樣, 食物落單紙一共有五張, 種類包括了刺身、前菜、壽司、卷物、手卷、沙律、燒物、麵飯、飲品、炸物、鐵板燒、一品料理。
當然第一時間點選飲品, 飲品方面點了罐裝汽水
先來個沙律類項目打頭陣, 點了日式冷豆腐,精緻雪白的一小件冷豆,面頭鋪上了些蔥花及木魚碎,入口滑留, 好味!
隨即而來的就是一盤豐盛的刺身併盤。當捧來一個大大的刺身併盤, 這個2人份量的刺身併盤可以用上「陣容強大」來形容, 整盤刺身的賣相甚為漂亮,底部用碎冰砌成的。而且款式也不少,有甜蝦、帶子、三文魚、八爪魚及海螺片等等,甜蝦是鮮甜美味;帶子厚肉鮮味; 三文魚更有肥美腩位部份;八爪魚的爽口彈牙; 而海螺片的嚼勁十足; 水準唔錯。
緊接的有壽司類項目, 其中以火灸松露三文魚壽司火灸明太子帶子壽司較為令我注目, 經過火灸後的三文魚口感軟滑, 再配合松露的香氣, 回味無窮; 帶子經過火灸後也帶有鮮甜味,帶子夠厚肉, 值得推介。
再試炸物類項目, 金黃色的吉列蠔, 炸得表面, 大小適中,外皮做得夠脆、夠薄, 所以咬起來皮脆內嫩,裡面的蠔肉新鮮熱辣, 充滿蠔汁,蠔味香濃,賣相味道皆不俗。
這款蝦天婦羅炸得香脆可口,表面的炸粉厚薄適中,入口不太油膩, 裡面的蝦肉鮮味,美味滿足 。
滿心期待的鐵板燒類項目終於出現, 鐵板牛舌燒得邊位呈焦香才拿上檯,賣相吸引且香味十足,厚薄適中的牛舌, 且散發濃郁的肉香,質地爽口而富有嚼勁,灑上點胡椒醬汁調味,使牛舌吃起來更具滋味。
大隻而肉厚的鐵板帆立貝, 燒得美味香口,味道鮮甜香嫩,爽口彈牙而且肉汁豐富,值得一吃。
食日式放題, 怎可不試燒物類項目, 呈深橙色的串燒海蝦, 賣相很不錯,海蝦外皮的燒得脆身,夠香口, 海蝦鮮味,幾惹味。
是日的鹽燒秋刀魚燒得夠香,先吃魚肚,甘苦的內臟加幼嫩鮮美的魚肉,好吃! 吃時令是錯不了, 是日吃的香魚,感覺良好。
幾大件的燒羊鞍, 表面烤得微焦的, 調味做得唔錯, 食落香口,肉汁豐富,肉質嫩滑, 值得一試。
其實牛油燒栗米是不容易做得好,但師傅也做到燒得外層微焦而口感帶點點糯口,粒粒金黃色、飽滿的粟米散發出牛油香味,每一口咬下去都係甜美, 爽口非常, 實在是高水準之作。
外表討好的燒迷你番薯, 一串有3粒嘅迷你番薯, 每粒也非常飽滿, 臨尾點些澱粉質食物,感覺上比較飽肚, 番薯軟綿粉甜, 其實可以連皮食一齊食, 幾好味。
當然不可缺少一品料理項目, 其實吃蟹粥,粥才是主角, 粥透微黃色,有淡淡的鮮味,入口粥偏杰身,也很綿,煲得很不錯, 吃起來真的有蟹的鮮甜,再吃蟹件,肉鮮嫩, 很不錯的效果。
今次放題食得甚為滿足,食物的平均水準唔錯, 上菜速度算快,店員親切有禮。當晚我們也食得盡情盡興, 以後在大埔區又多了一個食日本放題的好去處。
好久沒有吃過放題了,是夜來到了大埔的一所設有著「封頂價」(最高消費額)的日式放題餐店。門口還真好不起眼的……店鋪不是位於地下而是樓上。地下是同公司的茶餐廳,走了幾級樓梯到達上一層便會看見這塊大黑板,價格同樣根據時間及日期而變,詳細的話可以放大這圖片來看。店鋪面積都還真頗大,至少我去過好幾間放題店都是很狹窄擠逼,這裡卻空間感十足。最後方是廚房位置,一旁轉角是洗手間。這裡的選擇真的不多,只有五張紙。繼先前所提及過的這裡有封頂價,目的就是方便一些胃口小吃不多的人能夠不需硬性規定收取放題價而根據食量而決定收費,而胃口大的又能直接以放題價結帳。先上一大盆雜錦刺身,三文魚、帶子、半熟蝦、甘海老、海螺、赤貝、北寄貝、油甘魚,全部都尚算新鮮味道還可以。因為叫了頗多食物,就說幾種推介的吧!牛油燒粟米除了燒得香口,粟米都非常爽甜。我很少吃炸物,這客紫芋甘粟餅卻意外地不錯吃,炸得鬆脆不厚粉,餡料又多味道帶絲絲甜。串燒海蝦不過鹹,味道上還可肉質也沒有好軟爛。這個冷豆腐份量還真令人無言……不過算嫩滑吧。很欣賞餐廳設封頂價的做法,不單感覺更有人情味亦更令人容易記得。
門口還真好不起眼的……店鋪不是位於地下而是樓上。
最後方是廚房位置,一旁轉角是洗手間。
這裡的選擇真的不多,只有五張紙。
牛油燒粟米
紫芋甘粟餅
串燒海蝦
串燒海蝦不過鹹,味道上還可肉質也沒有好軟爛。
冷豆腐
這個冷豆腐份量還真令人無言……不過算嫩滑吧。

牛油燒粟米
紫芋甘粟餅
2014-11-25 806 瀏覽
大埔雖然大,但是說到放題好像就只有這間應該算是新開的石澗,雖然說沒有競爭的地方通常質素都不怎麼樣,但是這間石澗暫時看來又不是這種情況~ 食物質素相當不俗,特別是這裡的天婦羅!刺身、天婦羅、燒物等等當然是第一輪必點的東西~ 刺身種類沒特別多,但亦足夠,比較可惜的是沒有吞拿魚;天婦羅方面亦沒有軟殼蟹,整體來說食物款式略嫌少了一點不過刺身雖然種類上不突出,但是這裡的刺身卻有一個特點是外面沒有的,就是它的刺身上用了松露來裝飾&調味,有別於其他放題或日本餐廳~ 松露味道非常濃郁,在口腔內久久不散,所以配刺身吃的時候不能配太多,否則會蓋過刺身的味道,但若份量剛剛好的話,刺身的鮮味不但不會被覆蓋,反而會更上一層樓! 刺身新鮮是作為日本餐廳的基本要求,但要做到更高層次,除了在賣相等等多花心思之外,就得像石澗一樣發揮點創意了!這裡給我們的第二個驚喜是松葉蟹棒天婦羅。雖然沒有軟殼蟹可點,而且天婦羅的款式極少,但是這裡的蟹棒天婦羅是以鮮味極濃的蟹腳棒來製造,外層炸粉薄薄一層,鬆脆香口,裡面的蟹肉鮮甜多汁,極為出色! 唯蝦天婦羅就沒有像蟹棒一樣驚喜,雖然蝦還算大隻,但是相對之下就平平無奇~炸物選擇不多,比較有
炸物選擇不多,比較有興趣的當然是炸蠔了,同樣地金黃鬆脆,蠔身肥美鮮甜,亦因為炸粉份量拿捏得準,所以即使怕熱氣放涼再吃,外層也不會硬掉,不錯!
到燒物方面,海蝦的殼非常難剝,但是蝦肉彈牙新鮮,很不錯,不過實在是懶剝殼,所以淺嚐一下就好了~ 燒物的質素就不及炸物出色,部份燒物略乾,而且較鹹,本人口味比較清淡,所以還是算了XD
整體來說,菜式雖少,但質素卻是相當有保證,一兩個月之後相信我會再來做一次品質檢定的,希望在獨市的情況下,石澗不會像電視台一樣越做越差啦!

燈光太黃而且略暗,沒辦法拍到清楚的照片... 所以純文字就算了
2014-11-17
好多時食放題,重頭戲九成都系刺身又或者貴價可以極速歸本既食物,例如蠔呀,帆立貝之類,但系食甘多次放題,唯獨石澗,系會令我不斷不斷甘食天婦羅!! 天婦羅或者炸物通常都系點到即止,因為始終都系油炸既食物,熱氣又易肥,但系,呢度既天婦羅真系令我愛不釋口!!雖然佢地既天婦羅(其實基本上所有種類…)既款式都比較少,天婦羅基本上系得4款,但系就已經有最重要既蝦同埋蟹棒~ 天婦羅蝦雖然唔系好金黃色,但系色澤都算靚,外皮鬆脆,裡面鮮嫩,炸完既蝦就算縮咗水都仍然好長好大隻~~ 蝦肉味道新鮮,亦好彈牙,點埋佢地既天婦羅汁,中和咗部份既油膩,同時提升咗蝦既鮮味,正!! 不過最正既並不是蝦,而系蟹棒! 佢地既蟹棒並唔系普通既料,而系用咗松葉蟹棒來整天婦羅,肉質一絲一絲,食落非常多汁,蟹既鮮香同醬汁混為一體,加上脆脆外皮,真系非常出色,完全滿足咗好食同快歸本既兩個要求!!其他既刺身呀、壽司、串燒等等味道都相當不錯,但系就欠缺好似佢地天婦羅甘樣既亮點,因為以呢個價錢來講,食物要新鮮要好食都系基本野,去到呢種級數一定要有特別突出既食物先正夠吸引,真心覺得如果能夠有多D款式得來可以keep到目前既質素,(唔計環境既話
黃金天婦羅蝦蟹
其他既刺身呀、壽司、串燒等等味道都相當不錯,但系就欠缺好似佢地天婦羅甘樣既亮點,因為以呢個價錢來講,食物要新鮮要好食都系基本野,去到呢種級數一定要有特別突出既食物先正夠吸引,真心覺得如果能夠有多D款式得來可以keep到目前既質素,(唔計環境既話)相信石澗一定可以成為放題皇!
黃金天婦羅蝦蟹