Easter期間約朋友飯聚,朋友提議去盛八食堂,我未食過就去試試。盛八食堂的位置係銅鑼灣黎講算少少僻,係舊大丸,而家的名店坊,有Aeon超市同Living plaza(入口係franc franc對面)對上一次我行過的時候見到無乜人,所以我對盛八食堂的期望都唔係好大。點知……好好味啊(味王mode)!得3個人,我們叫左前菜2樣,主食2樣。 後來見到三文治太吸引,忍不住哎埋。富良野青蘋果蟹肉沙律 $45我唔太食生的菜,所以一般朋友點salad都係他們自己搞掂。HAYASHI牛肉滑蛋包飯 $89蛋很滑很香奶味。 是我們喜歡的半融狀態,配以炒飯,與牛肉汁真的好合哦!吉列盛合3點 $49 (吉列香草地雞/香草薯角/洋蔥圈)剛剛炸起,熱辣辣又脆! 炸雞塊有點咸,但好juicy。 洋蔥圈超級厚,應該是洋蔥切塊才對。 這個一般,因爲一咬,洋蔥同炸外皮就立刻分離。盛八3.6牛乳滑蛋押箱三文治 $38超級好食! 個麵包有烤過,所以外脆内軟。 最好食當然係個蛋!十足的奶味,而且蛋味都很香,又滑! 略嫌會有點膩,所以食三分一已經好飽咯。焗吉列黑豚蛋包飯 $108來到呢個蛋包飯,其實已經好飽。 吉列黑豚夠厚,
好好味啊(味王mode)!
富良野青蘋果蟹肉沙律 $45
富良野青蘋果蟹肉沙律
我唔太食生的菜,所以一般朋友點salad都係他們自己搞掂。
HAYASHI牛肉滑蛋包飯 $89
HAYASHI牛肉滑蛋包飯
吉列盛合3點 $49 (吉列香草地雞/香草薯角/洋蔥圈)
吉列盛合3點
盛八3.6牛乳滑蛋押箱三文治 $38
盛八3.6牛乳滑蛋押箱三文治
焗吉列黑豚蛋包飯 $108
焗吉列黑豚蛋包飯
來到呢個蛋包飯,其實已經好飽。 吉列黑豚夠厚,不會乾。 焗蛋包飯好食,如果是熔岩蛋就好啦~
信州巨峰提子乳酸特飲 $35 (無影相)
一般般。
雞蛋造型的Salt &Pepper
盛八食堂 Morihachi Kitchen Tamago 地址:銅鑼灣京士頓街9號名店坊1樓L102號鋪 電話:2805 5711 時間:星期一至日 : 11:00-23:00
這次是自費的!
以上。
* 文章分享内容純為本人之個人意見。
題外話/補充資料: 盛八食堂周不時有團購優惠卷,值得注意! (我下次見到一定會買!)
2015-04-05
HAYASHI牛肉滑蛋包飯
盛八3.6牛乳滑蛋押箱三文治
焗吉列黑豚蛋包飯
2015-03-26 3996 瀏覽
今日去食午餐set , 首先係帶位個女仔黑口黑面,無笑容。 坐低叫左一個咖哩吉列豬旦包飯,另一個係黑毛和牛,隔左一陣黎左咖哩旦包飯,呢個我地都覺得唔錯,跟住就黎左和牛,見到塊牛排完全唔係同圖片一樣厚身大件,而係得二片勁細塊好薄身的牛排。 我地諗住都算食啦, 點知食晒,咁啱隔離枱有個叔叔又係叫左呢個牛排set,但佢個塊係真真正正一大塊厚身牛排,我當時真係唔高興,問侍應點解隔離咁大塊,我個差別咁大,佢就叫左經理黎,我同佢講人地咁大件,我就得二片仔,點解? 經理答話每份牛排都有秤過係150克,我就同佢講亞叔一定超150,而我就一定無。 經理話下次會跟進,然後又走去同侍應聊天講笑,完全無去跟進,對5住都無一聲,埋單走時又係帶位個女仔黑口黑面走黎。 今次食完後無機會再幫襯。😡😡😡😡😡😡
2015-03-18 4093 瀏覽
親愛的買了這食店之團購,故今天下班後我們便到了這裡進晚餐了!是日點了:芝士焗雞地扒三文治、蝦餅蛋包飯加前菜和湯及特濃朱古力。芝士焗雞地扒三文治真的很好吃!芝士濃度十足,惜雞扒不夠熱,扣了點點分數!我倆都十分喜歡那個蝦餅,味道濃郁且什有口感!至於特濃朱古力若能減點點甜便可!我想、我倆會再來吃的!
我想、我倆會再來吃的!
芝士焗雞地扒三文治
蝦餅蛋包飯
  • 蛋包飯
  • 芝士焗雞扒三文治
2015-03-08 4010 瀏覽
女朋友之前買了團購仲未用哂 所以再戰盛八 今次同之前去既時間差不多,都係下午2點左右。去到目的地,場內環境同已往一樣,地方整齊清潔,清靜既環境依然如故。 1.芝士火腿地雞三文治:我同女朋友既至愛今次應該焗耐左,比之燶好多,麵包邊燶哂但雞肉依然嫩滑,火腿都好美味,濃濃既芝士味都保持到。無辦法,來盛八係必食既2。焗咖哩芝士比目魚蛋包飯:我同女朋友都不約而同地想試試盛八既焗蛋包飯,因為我同女朋友都未試過。 焗飯來到,發現巧大碟囉 熱烘烘的,比目魚炸得好香口,飯都ok唔會太乾,但咖哩汁就好少囉  但比較起來,焗既蛋包飯好食d. 3。焦糖咖啡:我點了杯焦糖咖啡,賣相極好,比想仲好飲,咖啡味又重又濃,又唔會太甜。4.tirsmisu咖啡:女朋友叫了tirsmisu咖啡,賣相極好,但無咩咖啡味,仲好甜添,一般一般
女朋友之前買了團購仲未用哂
所以再戰盛八
今次同之前去既時間差不多,都係下午2點左右。
1.芝士火腿地雞三文治:我同女朋友既至愛
今次應該焗耐左,比之燶好多,麵包邊燶哂
但雞肉依然嫩滑,火腿都好美味,濃濃既芝士味都保持到。
無辦法,來盛八係必食既
焗咖哩芝士比目魚蛋包飯
焗飯來到,發現巧大碟囉
 但比較起來,焗既蛋包飯好食d.
,一般一般
題外話/補充資料: 盛八團購好抵食
2015-03-01
紀念日
焗咖哩芝士比目魚蛋包飯
2015-03-04 3875 瀏覽
男朋友正一為食貓,農曆新年食左咁多好嘢都唔夠,又再掛住"盛八"d蛋包飯,真係無佢符 ,反正仲有兩張團購卷月尾到期,就食左先講 !今次我地點左兩款嘢食加兩杯咖啡慢慢嘆 ……1.咖哩芝士比目魚焗蛋包飯 : 我地巧鐘意食咖哩蛋包飯㗎!差唔多試勻哂d咖哩款,唯獨是焗飯仲未試,姑且叫個來吃下先……嘩,香噴噴熱辣辣,巧大碟焗飯呀 !肉眼所見,有點兒乾爭爭,心諗: 唔知d飯會唔會巧鞋口呢?!用匙羹撈撈先,似乎d咖哩汁少左d喎 …… 有大大個温泉蛋呀 ,篤穿它先,撈埋d芝士,口水差d流埋出來呢!蛋飯夠軟熟,層次豐富,芝士味道濃郁,比目魚夠鬆脆,不過唔夠魚味,但整體好好食, 仲超飽肚添!2.焗芝士火腿地雞三文治 : 我倆既至愛 !一睇賣相,就知今次焗得比較燶,個人覺得口感更加脆口!可是男朋友就唔多buy嘞,三文治邊都唔食囉 !依舊既雞肉嫩滑,芝士rich得來帶絲,似厚批pizza, 饀料豐腴。3.Tiramisu咖啡 : 靚靚賣相,咖啡唔夠濃,味道過甜,無咩tiramisu,不過就最啱我呢d嗜甜之友!4.焦糖咖啡: 聽個名,以為呢杯更加甜,實際又搭得落喎,無之前個杯咁甜,咖啡味夠,
,反正仲有兩張團購卷月尾到期,就食左先講

今次我地點左兩款嘢食加兩杯咖啡慢慢嘆
: 我倆既至愛
3.Tiramisu咖啡
Tiramisu咖啡
4.焦糖咖啡
: 聽個名,以為呢杯更加甜,實際又搭得落喎
,無之前個杯咁甜,咖啡味夠,唔錯!
焦糖咖啡
佐唔到個焗飯咁
,下次來必定再點呢

團購卷兩張再加5x蚊先稍為抵食,下次再等團購卷先來……
2015-03-01
咖哩芝士比目魚焗蛋包飯
焦糖咖啡
  • 咖哩芝士比目魚焗蛋包飯,焗芝士火腿地雞三文治
2015-02-25 3495 瀏覽
逛街到銅鑼灣,想起朋友曾推介吃蛋包飯的盛八食堂,食指立刻大動。找了一會,位置比較隱閉在商場二樓超市旁。可能剛過了午飯時間,只有二、三枱客人,無需等位。餐牌裡琳琅滿目的日式滑蛋包飯,一時不知如何選擇⋯⋯看到「蛋白」包飯,有一種清新和較健康感覺,而且是店長推獎。就點了吉列極上蟹餅蛋白包飯。在餐牌上的賣相已很吸引,有兩種不同醬汁,芝士忌廉汁和香草汁伴蛋白包着飯加上蟹餅,看到已想吃!約十五分鐘後,一個跟相片有九成似的,熱烘烘的蛋白包飯放在面前,急不及待相機吃先。蛋白包著飯是用香草炒過的,切開蛋白香氣撲鼻,香草炒飯跟香草汁很配合,入口幼滑清香,加上蟹餅鬆脆,蟹肉份量多,口感實在鮮味。不要忘記還有芝士忌廉汁,有鮮奶香味,芝士味不重,香滑而不膩口。只是飯略硬了點,可能是炒的關係。蛋白、香草飯、蟹餅、香草汁和忌廉汁一起放入口中,口感複雜有層次很特別,最好的是沒有一點油膩感。因記得之前在日本吃過「滑蛋」包飯,吃完有飽滯感覺,但這次對「蛋白」包飯別有好感。一定要大力推介給朋友。

2015-01-22
2015-02-18 2834 瀏覽
從yahoo購買兩張【盛八食堂】 $100 現金券 (以HK$58.0單價),當晚行完花市後一行兩人約7時半到達打算享用晚餐。由於這間餐廳不設訂位,所以門外有10人左右正在等位,不過我們大約等了15-20分鐘已經可以入內,速度還算不錯。而且餐廳位於超市內,方便打發時間。兩人的座位不算大,檯面剛好可以放置食物,地面是由不同地磚組合而成,算有心思。兩人點了一個咖哩牛肉滑蛋包飯、焗芝士西蘭花、薑味咖啡及玫瑰熱奶茶。點菜後侍應主動給了我們兩個小碗碟,這點要加分。1. 咖哩牛肉滑蛋包飯 (約$96)咖哩不是太辣,怕辣的人也可以品嚐。份量較大,女仕應該可以share一個飯加其他小食或甜品食。蛋很滑,味道幾好,但個飯上台時只是暖暖的,不夠熱。2. 焗芝士西蘭花 (約$48)由於小食多為炸的食物,兩人不是太喜歡,所以叫了個焗西蘭花食。雖然是簡簡單單的一道小食,但味道十分不錯,芝士味適中,不太咸,本人最喜歡。3. 薑味咖啡 & 玫瑰奶茶 (各約$38)薑味咖啡個樣幾得意,但完全冇薑味,單純以咖啡來評論味道是不差,名不副實。玫瑰奶茶還好有少少玫瑰味,外貌也幾精緻。

1. 咖哩牛肉滑蛋包飯 (約$96)
咖哩牛內滑蛋包飯
2. 焗芝士西蘭花 (約$48)
焗芝士西蘭花
3. 薑味咖啡 & 玫瑰奶茶 (各約$38)
玫瑰奶茶還好有少少玫瑰味,外貌也幾精緻。
薑味咖啡
玫瑰奶茶
題外話/補充資料: 食物味道是不錯,由於有很多客人,見到服務生已經儘力照顧,不可要求太多。 以正價來說,不是太值得等位試食,還是有優惠再來吧。
2015-02-17
2015-02-11 2916 瀏覽
友人很想吃蛋包飯,,於是特意來此一試~~自從某女僕cafe結業後,,我就未嚐到好吃的蛋包飯了>.<"希望在此能吃到好吃的蛋包飯,,,結果還是有點失望!!這裡的蛋包飯好多"花臣"我就順應一下,,點了一個crossover的關西大阪燒蛋包飯另外兩位友人則分別點了牛肉滑蛋包飯&蟹餅蛋包飯關西大阪燒蛋包飯,,味道真的像在吃大阪燒一樣!!因有大阪燒醬汁,,蛋包飯上還放有木魚乾~~蛋皮包著的是茄汁飯,,但茄汁味道不夠濃~~蛋算是滑,,但沒什麼蛋香友人A點的牛肉滑蛋包飯算是三個之中較好吃的一個嬴在那味道足的牛肉醬汁~~~友人B點的蟹餅蛋包飯,,配香草忌廉汁之類個人認為有點格格不入雖說是蟹餅,,感覺像薯餅多些!!蛋包飯的份量不算多所以另追加了北海道3.6牛乳滑蛋押箱三文治share來吃熱呼呼的蛋治,,但也是蛋不夠香~~不過不失!!蛋治是要熱的才好吃!!失望不是因為這裡的食物難吃單純是因為個人找不回最好吃的蛋包飯味道!!價錢亦算略貴~~
友人很想吃蛋包飯,,於是特意來此一試~~
希望在此能吃到好吃的蛋包飯,,,結果還是有點失望!!

這裡的蛋包飯好多"花臣"
另外兩位友人則分別點了牛肉滑蛋包飯&蟹餅蛋包飯

關西大阪燒蛋包飯,,味道真的像在吃大阪燒一樣!!
因有大阪燒醬汁,,蛋包飯上還放有木魚乾~~
蛋皮包著的是茄汁飯,,但茄汁味道不夠濃~~
蛋算是滑,,但沒什麼蛋香
關西大阪燒蛋包飯
友人A點的牛肉滑蛋包飯算是三個之中較好吃的一個
嬴在那味道足的牛肉醬汁~~~
友人B點的蟹餅蛋包飯,,配香草忌廉汁之類
個人認為有點格格不入
雖說是蟹餅,,感覺像薯餅多些!!

蛋包飯的份量不算多
所以另追加了北海道3.6牛乳滑蛋押箱三文治share來吃
熱呼呼的蛋治,,但也是蛋不夠香~~不過不失!!
蛋治是要熱的才好吃!!

失望不是因為這裡的食物難吃
單純是因為個人找不回最好吃的蛋包飯味道!!
價錢亦算略貴~~
2015-01-25
2015-01-15 4525 瀏覽
記得小學時最怕早上吃一隻蛋, 因為怕考試成績攞蛋, 所以如媽媽整蛋作早餐, 必定要腸仔煎雙蛋, 那麼就可取100分, 估不到人仔細細就那麼迷信, 幸好現在並不迷信, 不當一個神婆, 哈!今日一個行完灣仔玩具街後便向銅鑼灣出發覓食, 一個人食飯好隨心, 突然想食雞蛋, 其實常常都很想吃雞蛋, 不論煎蛋、炒蛋、蒸蛋、滷水蛋, 特別喜愛溏心蛋和温泉蛋, 既然想食那便走向名店坊的盛八食堂吃個蛋包飯, 其實還有一間位於上環和一間位於天后專吃蛋包飯的小店一直想試, 但仍未有時間。在名店坊門外已看到一塊大而搶眼的招牌, 印有一個極之吸引的蛋包飯相片, 看到都令人想一試。乘電梯往上一樓, 便發現餐店, 開放式的門面, 牆身以灰泥色為主, 鑲有一個橙色的招牌, 以三個圓形及一隻樣子正在享受中的雞蛋組合而成, 既搶眼亦可愛, 另一邊還有三大張菜式的相片組成牆身, 相片同樣拍得極之吸引, 看到便馬上想試試。走進餐店內, 地方不算大, 主要是四人座位和四人卡位, 還有數張二人枱。內裏燈光稍稍昏暗, 但牆上畫了色彩繽紛的圖畫, 全是以雞蛋為主角, 有享受的樣子、有跳脫的樣子、有開心的樣子、有正經的樣子, 還有色

走進餐店內, 地方不算大, 主要是四人座位和四人卡位, 還有數張二人枱。內裏燈光稍稍昏暗, 但牆上畫了色彩繽紛的圖畫, 全是以雞蛋為主角, 有享受的樣子、有跳脫的樣子、有開心的樣子、有正經的樣子, 還有色彩多變的馬賽克地板, 亦掛了大大小小的打蛋器, 全間餐店不論用色、線條和各公仔的表情都充滿朝氣, 洋溢着一種歡樂的氣息, 令我心情都馬上輕鬆一點。
安坐後, 店員馬上送來清水和餐簿, 看着餐簿已令我相當滿足, 內裏所有食物相片都非常吸引, 圖文並茂, 很清晰, 最愛是餐簿的背面亦印有一隻享受在美食當中的蛋蛋, 可愛得令我內心微笑。細閱餐簿, 原來這裏除了蛋包飯外, 還有多款以蛋為主角的菜式, 當中有焗飯和意麵、三文治、小食、班尼廸和全日早餐, 還有其他沙律、湯類、飲品和甜品等, 選揀多得令人難以下決定, 但一心想食蛋包飯, 那便不要被其他的美食相片誘惑。
珍寶炭烤黑菌蛋包飯
蛋包飯的種類也不少, 但是日想素食, 故點選了一碟珍寶炭烤黑菌蛋包飯($86), 它結合了三款我很喜愛的食材, 包括雞蛋、菇菌和蕃茄。店員細心地說明需時製作, 要等候一段時間, 反正今日行得頗累, 坐耐一點也無妨。一邊等候一邊繼續翻閱這本精美的餐簿, 亦細心觀察店內的設計, 每隻可愛跳脫的蛋蛋真的很趣緻, 看到枱上雞蛋調味樽真的想拿筆替它畫上可愛的樣子......
等一會便傳來陣陣的香濃菇菌味, 香味逐漸迫近直湧鼻子, 不禁令我馬上垂涎三沢。實物與相片的樣子近乎完全相同, 一個大型的黑菌 放在一件脹卜卜鮮黃色的蛋包飯上, 黑菌內放了一些蕃茄粒 和沙律菜 作點綴, 為黑沉沉的大菇菌帶點色彩。別以為只有一邊蛋包飯拌入了粒粒鮮紅色的蕃茄醬汁, 太過吝嗇, 其實份量剛好, 若然整碟舖滿醬汁反而會蛋包飯過於濕濕淋淋。整體擺設用心精美, 賣相吸引, 但看着大大份的它, 真的擔心會吃不清而感到可惜……
黑菌
半隻手掌般大的黑菌, 味道濃郁, 啖啖菇菌香, 鮮味中隱約有點苦澀, 肉厚富咬口, 每咬一口菇菌汁都爆滿口中, 滋味無窮!
鮮茄醬汁
紅彤彤的鮮茄醬汁, 用料十足, 粒粒煮至軟腍的蕃茄粒 酸酸咪咪, 醬汁不算杰身, 再灑上香草, 清新輕怡, 不感飽滯, 反而醒胃, 用來撈飯最適合不過。
輪到主角脹卜卜的蛋包飯, 鮮黃色的雞蛋 包着以茄汁、甘荀粒 洋蔥粒 所炒的米飯, 粒粒米飯 都沾了
蛋汁和蕃茄汁, 帶點濕潤, 但亦保持咬口, 口感和味道都不錯!
蛋包飯面層是薄薄的蛋皮, 而兩端角位則厚而極滑身, 滿有蛋香, 約八成熟的雞蛋內裏保持着蛋汁, 質感滑溜。雞蛋包着炒飯拌上一小件黑菌, 再撈入粒粒鮮蕃茄的醬汁一同放入口裏, 口感豐富之餘, 味道美味, 正!

結果……一粒炒飯、一滴醬汁、一粒蛋碎都沒有留下, 餘下只是空空的碟子, 美味得全清, 跳脫的蛋蛋果然厲害, 勁! 連我都馬上想跳脫地離開餐店, 哈!
2015-01-03
$94.6 (晚餐)
珍寶炭烤黑菌蛋包飯
當日即使是聖誕節, 要食聖誕set dinner兼有最低消費, 但非常超值. 出名既蛋包飯可以做到全熟蛋但質地好滑溜南瓜湯好濃郁又易入喉, 但係個吉列豬扒蛋包飯(sorry,唔記得全名)啲豬扒嫌太乾身,但蝦意粉好香噴噴, 啲麵軟硬度適中, 份量夠. 總觀嚟講, 好推介哩間餐廳!
出名既蛋包飯可以做到全熟蛋但質地好滑溜
總觀嚟講, 好推介哩間餐廳!
題外話/補充資料: 地磚超靚, 服務都唔錯, 勤加水, 坐得舒服
2014-12-24
聖誕節
  • 蛋包飯
  • 蝦意粉
2015-01-12 3095 瀏覽
男朋友係超級蛋包迷,而我 就酷愛咖喱, 再次見到"盛八食堂"推出團購券,豈能忍手唔買呢?!下午3點几去到,客人唔多,我地又可以靜靜咁嘆番餐呢!1.吉列鹿兒黑豚咖喱蛋包飯 : 鴛鴦汁,一邊係我至愛既咖喱汁併另一邊既白汁。有辣辣既咖喱汁撈飯,特別開胃架!白汁太淡, 一下子被比下去添!依舊既薄薄滑嫩蛋皮,今次配上鬆軟香口既黑豚肉,脆粉唔厚,啖啖黑豚肉,肉質極其鬆軟好味 !2.焗芝士火腿地雞三文治 : 一直偏愛呢款焗三文治 ,每次來親都必點,因為口感似厚批pizza囉 ,芝士濃郁,夾上嫩雞肉加火腿後, 特別豐脥美味!自從戒左重口味之後,唔再覺得呢款三文治淡口,反而覺得味道適中剛好呢!3.風雷餃子(咖喱+雞軟骨) : 細細隻既香煎餃子,皮薄但內裡無咩饀,食唔到雞軟骨囉!不過有咖喱味搭夠,算佢喇!嫌唔夠辣既,仲可以蘸上隨附既辣椒醬油呢!另外既沙律菜,新鮮好味。58蚊張coupon,用兩張,補返26蚊,今餐算合理既……唔知係米天氣凍既關係,d野食唔夠燙熱,不過就'真係坐得舒服,hea到爆,二人世界就最啱哂嘞!
男朋友係超級蛋包迷,而我
下午3點几去到,客人唔多,我地又可以靜靜咁嘆番餐呢!
1.吉列鹿兒黑豚咖喱蛋包飯
吉列鹿兒黑豚肉咖喱蛋包飯
2.焗芝士火腿地雞三文治
: 一直偏愛呢款焗三文治
,每次來親都必點,因為口感似厚批pizza囉
焗芝士火腿地雞三文治
3.風雷餃子(咖喱+雞軟骨)
: 細細隻既香煎餃子,皮薄但內裡無咩饀,食唔到雞軟骨囉
風雷餃子(咖喱+雞軟骨)
58蚊張coupon,用兩張,補返26蚊,今餐算合理既……
2015-01-11
吉列鹿兒黑豚肉咖喱蛋包飯
  • 吉列鹿兒黑豚咖喱蛋包飯
2014-12-24 3847 瀏覽
見到D裝修真係好開心D地嘅磚都駛左好多錢the soups were fantasticthat is y I expected alot from this meal味濃足料salad was good!not the cheap kind of vinegarsmoked salmon pair great with truffle oilbut there was water at the bottommean the chief can't be bothered to drain the salad  Hayashi牛肉蛋包飯滑滑蛋Hayashi quite ok, tasted like gravy and very beefy可惜牛肉似牛肉乾tomato rice was so soservice was ok食食下發現有冼菜水在底部...即刻想死...
見到D裝修
真係好開心
D地嘅磚都駛左好多錢
the soups were fantastic
味濃
足料
salad was good!
not the cheap kind of vinegar
Hayashi牛肉蛋包飯
滑滑蛋
可惜牛肉似牛肉乾
tomato rice was so so
service was ok
食食下
發現有冼菜水在底部...

即刻想死...
2014-12-13 3806 瀏覽
蛋包飯比我嘅感覺,一直停留在以前日本超市相連嘅Food Court食店水準,蛋皮又乾又老,茄汁飯好似雪咗好耐再翻熱!又乾又硬!成日見日本人漫畫去食蛋包飯,都唔明有乜咁好味!呢間係同學仔媽咪推介!話好好味!今次嚟呢度試下!同肥髀去到門口,侍應招呼我入內坐張四人枱,好開心可以有多兩個位放手袋同外套(天氣凍,肥髀又換了便服,兩大件外套加校服、手袋、肥髀背包,放滿兩個位  )餐廳幾闊落,坐得舒服,地板係好靚嘅彩色拼花紙皮石 ,張鋁椅唔重,本來仲好怕坐金屬椅好凍,點知又唔會,不過每次有客人拉椅,椅腳拖到紙皮石地板就好刺耳嘅聲音就好難受! 裝修又唔係日式,係潮格西餐廳格局!店員放低餐牌及水(不過係涼水,天氣凍最好比暖水)有午餐及散叫,我特別來試蛋包飯,雖然午餐都有一款蛋包飯,但不是我最想試嘅款式,所以主力睇散叫,食家推介「關西大坂燒蛋包飯」我亦覺得特別,另外肥髀想試「煙三文魚黑松露沙律」簡單叫兩款!煙三文魚黑松露沙律:好快上菜,賣相幾靚,同參考圖片相像!三文魚卷成花狀,灑上黑松露油,但沙律汁係黑醋汁,味道好濃好酸,搶晒松露味!沙律以紅椰菜及火箭菜為主,味道有甘味!肥髀唔鍾意,揀晒啲羅馬菜食,

)餐廳幾闊落,坐得舒服,地板係好靚嘅彩色拼花紙皮石
裝修又唔係日式,係潮格西餐廳格局!

煙三文魚黑松露沙律:好快上菜,賣相幾靚,同參考圖片相像!三文魚卷成花狀,灑上黑松露油,但沙律汁係黑醋汁,味道好濃好酸,搶晒松露味!沙律以紅椰菜及火箭菜為主,味道有甘味!肥髀唔鍾意,揀晒啲羅馬菜食,蔬菜新鮮爽脆,中間有麵包粒及醃果子!味道唔錯!不過醋汁唔咁勁酸就好啲!

關西大坂燒蛋包飯:賣相好靚,份量唔係好大!蛋包飯上面放好多木魚片,遇到熱氣郁郁下好得意,上面有大坂燒嘅醬汁,切開見蛋皮包住茄汁飯,蛋皮好嫩滑,茄汁飯微酸,飯粒鬆軟,改變我對蛋包飯嘅壞印象!配大坂燒嘅醬油好夾!木魚片其實係裝飾,無乜味!

食物水準唔錯,服務亦勤快,主動加水,收碟亦好有禮,問過我先收!(即使好明顯清碟嘅食物)上菜之後即刻比埋碟分菜!地方乾淨企理!唔錯!

同學仔果然無介紹錯!
關西大坂燒蛋包
聖誕節
關西大坂燒蛋包
  • 大阪燒蛋包飯
2014-11-20 4283 瀏覽
星期日同女朋友睇完戲,本人同另一半已一早計畫了去食蛋包飯 女朋友介紹了我去盛八,因之前她同好友試過話非常好食 咁為食既我當然要去試下啦 我同女朋友去到目的地,地方唔算太大,但勝在坐位寬闊,環境清潔 服務員既態度出奇地好                      1.芝士火腿地雞三文治 : 女朋友極力推介說我一定話好食一來到發現三文治好大碟囉 我望住愛人講,邊食得哂呀她就說,望住我食,我就會食得哂.我心想今次真係要做隻肥既白白豬了 三文治內有雞肉, 蕃茄 ,火腿 ,芝士 ,芝士味好重,雞肉滑嫩,蕃茄火腿新鮮,食落感覺仲有點像pizza 正啊,無得頂 超低食,變豬都低啊                 2.吉列香草地雞咖哩蛋包飯:蛋好滑個咖哩汁唔算太辣,飯有香草味,地雞炸得唔太乾,又唔會太油膩.
吉列香草地雞咖哩蛋包飯
星期日同女朋友睇完戲,本人同另一半已一早計畫了去食蛋包飯
女朋友介紹了我去盛八,因之前她同好友試過話非常好食
咁為食既我當然要去試下啦
服務員既態度出奇地好
                     1.芝士火腿地雞三文治 : 女朋友極力推介
說我一定話好食
一來到發現三文治好大碟囉
我望住愛人講,邊食得哂呀
她就說,望住我食,我就會食得哂.
我心想
今次真係要做隻肥既白白豬了
 正啊,無得頂
超低食,變豬都低啊
                 2.吉列香草地雞咖哩蛋包飯:蛋好滑

題外話/補充資料: 服務員態度超好,直得一讚.
2014-11-16
紀念日
現金券
2014-11-12 3994 瀏覽
去完皇室堡同小丸子影相,走到去盛八堂食晚膳,這家我是第一次食,聽朋友說蛋包飯好出名的啊!先來田園青蘋果蟹肉沙律,碎碎的蟹肉實在感覺不到有吃過,薄片青蘋果片,配上千島醬汁,整個沙律清新微酸,是不錯的選擇。日式風雷餃子(咖喱餃子與雞軟骨餃子) ,這個份量好像少得過份啊!有點失望﹗雞軟骨餃子,餡料適中,新鮮熱辣,唯放涼了,皮會有點硬(韌);咖喱餃子則無甚特別。厚切吉列黑豚燒汁蛋包飯,淡淡的茄汁飯被嫩滑的蛋包著,不會感覺在吃蕃茄炒蛋; 配上一邊忌廉芝士汁與一邊燒汁,豚肉與燒汁較夾,喜歡豚肉的炸粉不算多,形成脆脆的外層,啖啖肉又實淨,好飽啊!

題外話/補充資料: 消費滿HK$100,並用citibank卡付款,可享一杯1882咖啡
2014-11-09