2014-12-13 3806 瀏覽
蛋包飯比我嘅感覺,一直停留在以前日本超市相連嘅Food Court食店水準,蛋皮又乾又老,茄汁飯好似雪咗好耐再翻熱!又乾又硬!成日見日本人漫畫去食蛋包飯,都唔明有乜咁好味!呢間係同學仔媽咪推介!話好好味!今次嚟呢度試下!同肥髀去到門口,侍應招呼我入內坐張四人枱,好開心可以有多兩個位放手袋同外套(天氣凍,肥髀又換了便服,兩大件外套加校服、手袋、肥髀背包,放滿兩個位  )餐廳幾闊落,坐得舒服,地板係好靚嘅彩色拼花紙皮石 ,張鋁椅唔重,本來仲好怕坐金屬椅好凍,點知又唔會,不過每次有客人拉椅,椅腳拖到紙皮石地板就好刺耳嘅聲音就好難受! 裝修又唔係日式,係潮格西餐廳格局!店員放低餐牌及水(不過係涼水,天氣凍最好比暖水)有午餐及散叫,我特別來試蛋包飯,雖然午餐都有一款蛋包飯,但不是我最想試嘅款式,所以主力睇散叫,食家推介「關西大坂燒蛋包飯」我亦覺得特別,另外肥髀想試「煙三文魚黑松露沙律」簡單叫兩款!煙三文魚黑松露沙律:好快上菜,賣相幾靚,同參考圖片相像!三文魚卷成花狀,灑上黑松露油,但沙律汁係黑醋汁,味道好濃好酸,搶晒松露味!沙律以紅椰菜及火箭菜為主,味道有甘味!肥髀唔鍾意,揀晒啲羅馬菜食,

)餐廳幾闊落,坐得舒服,地板係好靚嘅彩色拼花紙皮石
裝修又唔係日式,係潮格西餐廳格局!

煙三文魚黑松露沙律:好快上菜,賣相幾靚,同參考圖片相像!三文魚卷成花狀,灑上黑松露油,但沙律汁係黑醋汁,味道好濃好酸,搶晒松露味!沙律以紅椰菜及火箭菜為主,味道有甘味!肥髀唔鍾意,揀晒啲羅馬菜食,蔬菜新鮮爽脆,中間有麵包粒及醃果子!味道唔錯!不過醋汁唔咁勁酸就好啲!

關西大坂燒蛋包飯:賣相好靚,份量唔係好大!蛋包飯上面放好多木魚片,遇到熱氣郁郁下好得意,上面有大坂燒嘅醬汁,切開見蛋皮包住茄汁飯,蛋皮好嫩滑,茄汁飯微酸,飯粒鬆軟,改變我對蛋包飯嘅壞印象!配大坂燒嘅醬油好夾!木魚片其實係裝飾,無乜味!

食物水準唔錯,服務亦勤快,主動加水,收碟亦好有禮,問過我先收!(即使好明顯清碟嘅食物)上菜之後即刻比埋碟分菜!地方乾淨企理!唔錯!

同學仔果然無介紹錯!
關西大坂燒蛋包
煙三文魚黑松露沙律