2015-10-27 604 瀏覽
食物餐牌的選擇並不多,所以選了最經濟的吉列豬扒咖哩飯。吉列豬扒的吉列皮並沒有很脆,豬肉肉質不太鬆,豬肉味亦沒有吃得到;咖哩汁挺香,有些咬著有點韌的牛肉,整個飯的份量就是有點少,吃完整份都覺得好像不夠,反倒我挺欣賞那樽放在檯上的辣椒油,加進咖哩汁裡超香,不過也是超辣,味蕾被瞬間麻痺了。環境有暖暖的感覺,因為白熊咖哩是由北海道來的過江龍,因此裝修都以暖光配合木質裝潢做到好像小木屋的感覺,不過位與位之間有點窄,空間略嫌不足。總結日式咖哩比盒裝的香,但沒有特別好吃;吉列豬扒也沒比外間的吉列專門店好吃,感覺反而有點像快餐店賣咖哩飯的感覺,唯一可取的,或許只有那樽辣椒油吧。
食物
吉列豬扒咖哩飯

總結
2015-07-26
2015-10-02 331 瀏覽
中秋節去勁少人, 唔通因為過節D人食中菜多?D飯可以原價變一個DINNER SET, 包野飲同雪糕, 仲可以特價點其他小食, 都OK WOR豚肉丸+ 漢堡蛋包咖哩飯: 個蛋唔會全熟, 滑DU DU, 好味! 咖哩汁好重要,應是他們的靈魂, 但完全無咖哩香, 得個甜架, 唔掂BOR....煎雞扒: 唔油膩, 仲煎得幾靚, 味道偏淡, 岩哂我湯餃子: 有D 9唔搭8, 因為好中式, 有D類似上湯浸住3隻餃子, 平時都是煎餃多, 不過放湯就清淡好多, 味道都是偏淡, 其他人應該會覺得唔夠味紅莓沙冰: 真是好冰, 無咩水, 味道一般雪糕: 普通野
中秋節去勁少人, 唔通因為過節D人食中菜多?

煎雞扒: 唔油膩, 仲煎得幾靚, 味道偏淡, 岩哂我

紅莓沙冰: 真是好冰, 無咩水, 味道一般

雪糕: 普通野
2015-02-16 544 瀏覽
出師之名: 購物累了去超市買水, 經過發現價位吸引, 坐低補給。裝修: 店內有窗, 景觀開揚 <讚>座位: 靠窗有軟座, 空間也不錯服務: 店小員工多, 而座有虛設, 所以服務員舉手就有飲品: 茶餐廳級別, 不過不失食物: 下午茶套餐, 價廉物美, 雞扒大塊足料。 咖哩只甜不辣, 見仁見智總結: 價位計, 屯市大商場里算是低廉。放假逛商場下午茶推介之選。
裝修: 店內有窗, 景觀開揚 <讚>
座位: 靠窗有軟座, 空間也不錯
服務: 店小員工多, 而座有虛設, 所以服務員舉手就有
飲品: 茶餐廳級別, 不過不失
肥牛烏冬
雞扒咖哩飯
2015-02-14
肥牛烏冬
雞扒咖哩飯
2015-02-10 619 瀏覽
一開店便入內用膳,非常清靜舒服!二人點了豚肉咖哩、單層芝士漢堡咖哩飯和凍咖啡。豚肉味道較甜,加上咖哩汁味道食落很正宗,漢堡肉juice不會太乾水準之作,好味!但芝士分量較很少,如多些的話就完美了!
一開店便入內用膳,非常清靜舒服!
10 分鐘 (外賣送餐)
2014-10-18 470 瀏覽
來到屯門市中心,總是想不到去那處食飯好?行街買東西的地方多得是,但偏偏食飯的地方卻少得很。最後去到白熊咖喱食咖喱好了,入到去找個小枱子坐下,客人不算多,尚有空位。一個餐牌有半面已配搭好,另一面就是選上咖喱底再加食物。自己不吃牛肉,所以凡有牛肉類可省卻了。芝士豚肉扒奄列蛋咖喱飯($78),見咖喱汁色澤偏深,應該辛辣點,加上有自己喜愛的奄列蛋,所以點上這個。一個大豬肉球上淋上芝士,再撒點香草碎,都幾有咬口,大大啖豬肉碎混合珍珠米飯,大滿足~如果温度能熱點更加好,總不太愛温暖的感覺。吉列豬扒奄列蛋蔬菜咖喱飯($70),咖喱汁色澤偏淺,所以覺得自己的好吃點,混合少量蔬菜。豬扒較扁身,尚算鬆脆,奄列蛋滑溜多汁,多汁就算是淨吃飯也能送上一大碗。我倆只是點上2個飯並沒有加錢轉餐,店員也很樂意為客人送上清水2杯。總要加一服務費的。

自己不吃牛肉,所以凡有牛肉類可省卻了。
芝士豚肉扒奄列蛋咖喱飯($78)
吉列豬扒奄列蛋蔬菜咖喱飯($70)

2014-08-27 426 瀏覽
白熊咖哩既食物賣相唔錯,所以就入左去食,咁岩唔係食飯時間所以唔駛等就入得,揀左個芝士豚肉咖哩飯, 有個波係中間好得意,個豬肉球好多汁,超新鮮既感覺,可惜食落完全冇味,唔知係咩原因,除左多汁之外真係好難食。好彩個咖哩食落好香,都唔辣,配埋香濃既芝士真係絕配。套餐簡左跟雪糕同飲品都幾扺~不過個度冷氣好凍,野食價錢都幾貴,如果得個咖哩係好食既都未必會再去,其他食物又唔太特別。
白熊咖哩既食物賣相唔錯,所以就入左去食,
咁岩唔係食飯時間所以唔駛等就入得,
揀左個芝士豚肉咖哩飯, 有個波係中間好得意,
好彩個咖哩食落好香,都唔辣,配埋香濃既芝士真係絕配。
套餐簡左跟雪糕同飲品都幾扺~
蔬菜咖哩飯
2014-08-23
2014-06-30 540 瀏覽
今日到白熊餐廳食午餐,我點了芝士豚肉奄列咖哩飯同巨峰乳酸飲料,男友點了芝士漢堡牛肉咖哩飯,凍金桔青檸.男友覺得啲飯有啲硬,試左我個啲碟話好啲,但其實我食落都覺得有啲硬但未至於未熟,跟住問待應今日啲飯係咪有啲硬,佢即刻拎過啲白飯黎,跟住重拎碟咖哩汁黎,服務態度唔錯!可惜我食到最尾發現我碟飯個底好多油滲出,好驚,唔知係邊part出油,下次唔夠膽叫哩碟了 另外牛肉漢堡好食過豚肉球(好似飲茶既牛肉球丫)
男友點了芝士漢堡牛肉咖哩飯,凍金桔青檸.
另外牛肉漢堡好食過豚肉球(好似飲茶既牛肉球丫)

2014-06-29
店子小小,簡潔整齊,服務細心!介紹咖哩不辣帶甜,還詢問我是否吃辣提議我加入辣油及加漬物同吃,令味道提升!其實我不太喜歡咸酸食物,但呢個漬物與咖哩出奇地夾(不是咸酸那種).算是一個驚喜.再問店員,原來呢個叫福神漬!個芝士雙層漢堡扒咖哩飯,芝士味濃!份量抵食!我三名女仕叫了一個芝士雙層漢堡扒咖哩飯,一個牛肉咖哩焗飯加埋三款小食已非常滿足!
店子小小,簡潔整齊,服務細心!介紹咖哩不辣帶甜
,還詢問我是否吃辣提議我加入辣油及加漬物同吃
,令味道提升
!其實我不太喜歡咸酸食物,但呢個漬物與咖哩出奇地夾
(不是咸酸那種).算是一個驚喜.再問店員,原來呢個叫福神漬
!個芝士雙層漢堡扒咖哩飯,芝士味濃!份量抵食!
已非常滿足!
題外話/補充資料: 咖哩加入辣油及加漬物同吃令味道提升
2014-02-26
  • 芝士雙層漢堡扒咖哩飯
2014-02-20 630 瀏覽
自從屯門的吉之島翻新成全新AEON後,連帶美食廣場也被灰飛煙滅以往能夠享用以便宜兼大份自居的吉之島餐,現在就只能排著一間間copy & paste的連鎖式餐廳對於市民來說,是否一件壞事?為了減省成本,真的有必要犧牲小市民的福利,轉向萬劫不復的連鎖之路嗎?以上言論可真是幫襯白熊咖哩前的聯想。因失去了美食廣場,可是肚餓還是要吃飯,於是和女友逛逛AEON內有甚麼好吃的白熊咖哩在當天正式開業(正確來說是試業吧)由於是頭幾天的關係,光顧的人還不算多,所以稍為看看餐牌就決定入內。侍應們很快便帶來水和餐牌給我們,老實說,價錢並不便宜因都是日式流行的叫法(單點再加錢轉套餐)的形式但一個簡單的牛肉咖哩飯都要50大元,再加上飲品(我選了可而必思)和小吃要加30元,即一個餐盛惠80元。可能是剛開業不久,所以煮餐的速度追不上下單的速度稍為等了半小時才上到兩份飯,但份量卻比想象中的少(日本人興輕食嗎?)算了,餓著甚麼也要吃,開動了!^牛肉咖哩飯:從茫茫"咖哩"海中尋找幾粒牛肉,雖不至於大海撈針,但這樣吃飯實在不夠過癮雖然日本咖哩多是賣汁不賣肉,但只有咖哩汁配肉,就算好吃也只有空腹之感啊!^吉列豬扒咖哩飯:仍是賣
對於市民來說,是否一件壞事?

以上言論可真是幫襯白熊咖哩前的聯想。

白熊咖哩在當天正式開業(正確來說是試業吧)

侍應們很快便帶來水和餐牌給我們,老實說,價錢並不便宜
因都是日式流行的叫法(單點再加錢轉套餐)的形式

可能是剛開業不久,所以煮餐的速度追不上下單的速度
算了,餓著甚麼也要吃,開動了!
牛肉咖哩飯
^
吉列豬扒咖哩飯
^吉列豬扒咖哩飯:仍是賣汁之作。吉列豬扒份量不多(相比其他專門店),而吉列豬扒味道一般
由於太薄的關係,所以肉汁都被炸走了,但沾上咖哩汁還是很脆很香。

張誇有留意到每碟的咖哩上都有一層辣油,而每張檯上都有一支辣椒油
瓶上印有發源地日本店主的樣子,還說明這支是一支魔法的辣椒油,大賣的說
張誇打開瓶子,一陣濃濃的辣椒香氣飄散出來,震撼了我的嗅覺
於是我便不怕死的狂倒進自己的咖哩飯中,結果....

十杯水也解不了那種辣,於是就辣著默然付錢離去,而身上的敏感也隨辣感散發出來,很可憐T^T
整體而言,服務效率白熊咖哩很好,就有著日本小本經營式的效率和態度
至於食物方面,還是有再進步的空間,畢竟張誇還沒有吃過完美的咖哩,所以這間還是不錯的。

#誇張嗜食 by 張誇 Nickel
題外話/補充資料: 誇張話: 那支「魔法的辣椒油」是可以獨立購買的,印象中是有分大/小兩個容量 價錢就是$80/150不等,價格應該還會隨物價上升的 但味道真的是不錯,值得推介一下。
2012-05-07
2014-02-04 340 瀏覽
平時少入屯門,今次咁啱入到屯門見到呢間餐廳未食過,又唔使等位所以試下。「白熊咖哩」來自日本北海道。店主竹麓輔以前係做拉麵, 而咖哩飯係做俾員工食,不過俾熟客知道左之後, 越來越多人想試, 就成為而家的「白熊咖哩」今次試左2款新出品: 鐵版餐,一款配牛柳粒及焼汁,另一款牛扒配咖哩。作為一家主打咖哩的日本餐廳,以為係好香日式咖哩味道, 不過呢款並冇日式咖哩的甜, 亦冇印度咖哩的SPICY,如果係唔知, 仲以為食緊本地快餐的咖哩飯值得讚係佢地D牛柳粒好軟腍..好好食LOR.. 而燒汁都係不過不失! 服務方面, 可能店面人手較緊張, 只有2個WAITRESS, 所以服務一般.

值得讚係佢地D牛柳粒好軟腍..好好食LOR..

而燒汁都係不過不失!

2014-01-22
2013-08-20 256 瀏覽
睇完戲搵野食,我好鍾意睇白熊咖啡廳。所以一直都好想試呢間,總係覺得有D關係,今日平日又未到LUNCH TIME,無人排隊,即刻入去試試白熊煮咖哩好唔好食。店內係木造既枱、椅子,好有日本感覺。牆上仲掛有白熊既相。每張枱上都有熊掌印(我估),但按比例應該是貓掌印?不管了,可愛就是了。難得平日來到,當然要吃便宜的午餐。套餐大慨五十蚊包野飲,仲可以加小食。味噌湯普通貨色,有昆布同豆腐冰凍綠茶特飲見到咁綠以為會好苦,點知唔係,只係一杯好濃桃味既綠色飲品。岩哂鍾意桃味既我,如果鍾意綠茶一定會好失望,因為一D綠茶味都無。+$6溫泉蛋超好味,好香雞蛋味,蛋黃又夠大。$6好抵,好想ENCORE多隻。+$10炸餃子我無食到,所以唔知咩味。不過見佢細細隻,又炸得幾香脆。咖喱滑蛋豬扒飯滑蛋少到唔知係邊,咖喱偏鹹。豬扒厚粉炸到好硬,豬肉唔夠嫩。板燒雞扒咖喱湯烏冬估唔到咖喱烏冬比咖喱飯好食,烏冬夠滑夠彈牙,咖喱湯底唔深色但好濃咖喱味。雞扒都夠大塊,肉夠嫩。脆炸海鮮春卷個皮係網狀夠鬆化好味,但就食唔到海鮮,淨係得菜同紅蘿白。
店內係木造既枱、椅子,好有日本感覺。牆上仲掛有白熊既相。
難得平日來到,當然要吃便宜的午餐。
套餐大慨五十蚊包野飲,仲可以加小食。
凍綠茶&麵豉湯
味噌湯
普通貨色,有昆布同豆腐
冰凍綠茶特飲
溫泉蛋&炸餃子
+$6溫泉蛋
+$10炸餃子
我無食到,所以唔知咩味。不過見佢細細隻,又炸得幾香脆。
滑蛋豬扒飯
咖喱滑蛋豬扒飯
滑蛋少到唔知係邊,咖喱偏鹹。豬扒厚粉炸到好硬,豬肉唔夠嫩。
咖喱雞扒烏冬
板燒雞扒咖喱湯烏冬
脆炸海鮮春卷
個皮係網狀夠鬆化好味,但就食唔到海鮮,淨係得菜同紅蘿白。
題外話/補充資料: 影完箱留低左紙箱人,好彩店員有幫我KEEP住,第二日返去拿番。多謝收留佢既店員。
2013-08-16
咖喱雞扒烏冬
2013-07-23 172 瀏覽
好耐都無出街試新野,呢次就簡左呢間店來試下啦!呢間野講真,係開左好耐了。( 上年開的如無記錯)但光顧佢既人流..... 唔算多次次係門口經過,總見到有空位。呢次就係下午茶時間去探個究竟啦!我與友人一同簡左呢個好老實講,我食過禁多curry 野,最怪味同難食都算係呢間了。curry, (事前已知唔spicy了) 但食落又唔係甜,感覺怪怪地。當我諗住用佢送個杯茶清下d 味蕾時, 嘩! 真係想死! 個杯凍綠茶d 味茶唔似茶,水又唔係水,一杯深綠。飲落去仲有一陣擬似蜜瓜的味道。此味之怪異,令我永世難忘了!鳥冬方面︰是似讚歧烏冬個類既,普通啦! 尚可接受d 蝦方面︰唯一好既係d 皮算係脆,唔太諗身既。 (d 蝦新鮮與否,我不太懂了!)總的來說,如果以一個食量很多的人來講︰這下午餐一定不夠了! 而味道, 真的尚有改進空間。 除非佢地改煮法/換個人煮,否則實在唔太可能係飲食界繼續做落去
好耐都無出街試新野,呢次就簡左呢間店來試下啦!

呢間野講真,係開左好耐了。( 上年開的如無記錯)

但光顧佢既人流..... 唔算多

次次係門口經過,總見到有空位。

呢次就係下午茶時間去探個究竟啦!

我與友人一同簡左呢個
curry 炸蝦烏冬

鳥冬方面︰是似讚歧烏冬個類既,普通啦! 尚可接受

2013-07-23
2013-05-27 124 瀏覽
又同媽咪周圍搵食今次2個就試下成日都想食既白熊咖哩門口既白熊好可愛搵白熊公仔做招牌真係引女仔黎媽咪叫既蔬菜咖哩, 配菜有菇同南瓜餅話就話蔬菜咖哩, 但係冇咩蔬菜d菇似就咁煮, 冇咩味....跟餐有南瓜湯同沙津南瓜湯好飲, 連媽咪都讚好!!口感creamy, 咸咸地咁, 冇咩南瓜蓉, 但係就有南瓜味我叫既咖哩芝士好濃味, 岩哂愛芝士之人豬肉漢堡大大份, 一個波咁擺係中間食食下都覺得幾膩, 所以食唔哂...日本咖哩出名唔辣..所以2個咖哩係一d辣都冇叫左既玄米茶..竟然係茶包唔會再叫跟餐雪糕牛奶公司好食過佢....裝修靚係最大優點
又同媽咪周圍搵食

今次2個就試下成日都想食既白熊咖哩
門口既白熊好可愛
搵白熊公仔做招牌真係引女仔黎
媽咪叫既蔬菜咖哩, 配菜有菇同南瓜餅
話就話蔬菜咖哩, 但係冇咩蔬菜

d菇似就咁煮, 冇咩味....
跟餐有南瓜湯同沙津
南瓜湯好飲, 連媽咪都讚好!!
我叫既咖哩
芝士好濃味, 岩哂愛芝士之人
豬肉漢堡大大份, 一個波咁擺係中間
食食下都覺得幾膩, 所以食唔哂...
日本咖哩出名唔辣..
所以2個咖哩係一d辣都冇
叫左既玄米茶..
竟然係茶包

唔會再叫
跟餐雪糕
牛奶公司好食過佢....
裝修靚係最大優點
2013-05-19
  • 南瓜湯
2013-05-12 95 瀏覽
好啦,我認,咖哩真係會令人食上癮。今日咖哩癮突然來襲,就搵家姐陪我黎呢間比較近既日式咖哩專門店。雖然呢間咖哩店開左都有一段時間,而且近我住既地方,不過就一直都冇咩意欲去試。皆因我見網上既食評麻麻,而且好似唔係幾抵食咁。不過,點都要親身試過先可以作準既。係有人請客既情況下,即刻拉個老細一齊黎試。我家姐叫左個蔬菜咖哩飯跟雜菌同龍利柳,我就要左個季節蔬菜咖哩飯。由於見佢標準飯量都幾大,為免浪費,我同家姐一齊叫左少飯~(所以相中既飯量係偏少既~)等左兩個字左右之後,D野食開始陸續上枱。首先黎既係我家姐既蔬菜咖哩飯跟雜菌同龍利柳,由於我冇食過,所以不予置評。不過,我家姐話有一棣野一定要幫佢寫出黎,以示佢既不滿個個價值$25既龍利柳,我諗都係一片龍利柳炸左之後再分開四份。睇落好似份量都幾多,不過呢個只係炸衣提供既假象當我家姐為呢四件矜貴既龍利柳脫去厚厚的外衣後,內裡只剩下薄薄的一片龍利柳,我望到之後都即刻笑左出黎雖然我知道唔應該對$25既龍利柳有咩期望,但係佢薄到俾我形容為比爭鮮三蚊一件既三文魚壽司上既三文魚更薄,我同家姐都不得不佩服廚房既刀工!講返我自己個個既季節蔬菜咖哩飯。我開頭見到個名,仲諗
好啦,我認,咖哩真係會令人食上癮。

等左兩個字左右之後,D野食開始陸續上枱。
不過,我家姐話有一棣野一定要幫佢寫出黎,以示佢既不滿

講返我自己個個既季節蔬菜咖哩飯。
我開頭見到個名,仲諗緊佢有幾季節性,一上枱既時候,我只見到一大份既炒椰菜入面夾雜少許薄薄的紅蘿蔔同翠肉瓜。老實講,我係有少少失望既。(無論係椰菜、紅蘿蔔定翠肉瓜,只要我想食,我諗而家一年四季都有得食啦...)
佢呢個炒椰菜只係炒好之後就咁放係D飯上面,其實都冇咩特別。只要佢唔太油同唔燶就OK啦。唯一好既地方就係佢應該係即叫即炒既,因為佢上枱既時候我見D菜出緊煙~熱辣辣的~

論到個主角咖哩膽。
我本身睇其他食評既相時都唔覺D咖哩汁入面有餡,好似得個汁咁,所以先要加額外既配料。點知我個蔬菜汁入面原來有少少既紅蘿蔔片同薯仔片,呢個真係估佢唔到
。不過我略嫌D紅蘿蔔片同薯仔片切得太薄,而且佢可能煮得太耐,淋左D,冇咩口感,我都係鍾意有咬口多D。
而個咖哩汁呢...我覺得淨係得個甜字,甚至係有少少偏甜了。甜味蓋過了一切,好似冇咩香料味,同埋一D辣都冇

雖然我知日式咖哩係偏甜同辣度唔高,但係都冇諗過係甜成咁同一D都唔辣囉。
我唔知呢D係咪正宗既日式咖哩,只可以講唔係太岩我口味~
我覺得點少都好,都要有DD辣先可以叫做咖哩。

既然係咁,我就唯有加枱面既辣油落去,希望解解辣癮啦。
點知支辣油都係唔辣既!
就算我起勢係咁倒都唔覺得辣囉,最後搞到好似搵油黎撈飯咁。
同埋我覺得佢支辣油其實都冇咩香味,就算加左落咖哩度都唔會話有D咩味道上既提升。
坦白講,我對支辣油係失望既。

講開辣油,順便講講隔離個樽漬物。
樽漬物入面應該有好多唔同種類既瓜或者根莖類蔬菜,我唯一認到既只係蓮藕

不過呢樽漬物同佢個咖哩膽一樣,對我黎講有D過甜啦。
雖然佢脆脆地咁拎黎送咖哩飯係幾好,但係都掩蓋唔到佢過甜既事實。如果佢甜度低返D既話咁就GD GD GD啦。

如果鍾意食D唔辣或者唔太辣既咖哩既人,可能會喜歡呢到既。
不過我就覺得唔太岩我口味同埋有D偏貴囉,我想食咖哩既話就未必會再黎啦。
題外話/補充資料: 我上白熊個官網見佢個季節蔬菜咖哩飯係$55,點知我去到個時見到係$65,我開頭以為係佢加左價,個網未UPDATE啦。但係之後我經過上環同青衣既分店,見到佢地個餐牌上顯示季節蔬菜咖哩飯都係$55。究竟屯門呢暑分店既季節蔬菜咖哩飯有咩咁特別,要貴人成$10呢?
2013-01-01 122 瀏覽
小妹住係偏遠既屯門,可以選擇比較特式同好既餐廳真係唔多,今次就試左開左都一段日子既日式咖哩﹣﹣﹣﹣“白熊咖哩” 裝修有花心思,枱上印有熊印 我係Lunch時間去, 有2個套餐選擇如果唔食套餐,就要散叫啦。唔同既咖哩飯,有普通裝或者大裝,適合唔同人士選擇。但餐牌入面,下方既餸就要逐款收費,如果咩都加,都唔平架!! 今次點左其中一個餐,餐牌所講既炸雞,原來只係M記既X樂雞,極為失望。為一可喜既只係D飯真係用返日本既珍珠米。另外點既係普通裝牛肉咖哩飯+炸雞排 2樣野連加一要$130,算貴嗎?

裝修有花心思,枱上印有熊印
我係Lunch時間去, 有2個套餐選擇

如果唔食套餐,就要散叫啦。

唔同既咖哩飯,有普通裝或者大裝,適合唔同人士選擇。

但餐牌入面,下方既餸就要逐款收費,如果咩都加,都唔平架!!
另外點既係普通裝牛肉咖哩飯+炸雞

2樣野連加一要$130,算貴嗎?
2012-11-02