2024-03-30 2812 瀏覽
生記飯店家傳手磨生煎蓮藕餅煎蓮藕餅充滿精心磨碎嘅蓮藕香氣,當中亦包含濃郁鯪魚味。蓮藕帶出細膩口感同微妙甜味,突出傳統手工製作嘅技巧同獨特滋味。涼瓜菜脯煎蛋涼瓜菜脯煎蛋散發出誘人香氣,色澤亮麗。蛋煎得剛剛好,內裡鬆軟。搭配著涼瓜同菜脯,增添口感層次,而又健康豐富。蝦籽古法扣柚皮蝦籽古法柚子皮口感清香獨特。柚皮軟綿綿,味道微酸甜,入口即溶,與蝦籽嘅鮮味非常夾。呢道菜唔係度度都食到,所以份外驚喜。菠蘿生炒骨菠蘿生炒骨色澤鮮豔,香氣誘人。生炒骨口感鮮嫩多汁。菠蘿酸甜味同生炒骨嘅甜味非常口感,令人回味。生記招牌古法鹽焗雞生記招牌古法鹽焗雞係一道非常傳統嘅經典菜式。雞肉經過鹽焗處理,保持鮮嫩多汁嘅口感,並且非常入味。外皮酥脆,肉質鮮美。俾到人一種難忘嘅滋味同滿足感。薑蔥焗生蠔薑蔥焗生蠔滋味濃郁。肥美嘅生蠔,以薑蔥爆香,再以香氣相互襯托,經過焗烤後,用沙煲盛載,保持住豐富嘅風味同口感。熱辣辣嘅生蠔口感豐富滑爽入味,薑蔥增添咗一絲辣味同清新感。白糖糕餐廳嘅餐牌上面係冇甜品類,但偏偏餐廳嘅其中一道出名菜式就係白糖糕。餐廳為我哋免費送上呢一度經典嘅甜品,作為一個完美嘅結尾。白糖糕口感柔軟,味道香甜,質地綿
生記飯店

薑蔥焗生蠔

白糖糕

餐廳嘅餐牌上面係冇甜品類,但偏偏餐廳嘅其中一道出名菜式就係白糖糕。餐廳為我哋免費送上呢一度經典嘅甜品,作為一個完美嘅結尾。白糖糕口感柔軟,味道香甜,質地綿密,令人愛不釋手。
2024-03-29 1997 瀏覽
今年嘅米芝蓮其中一個推介係大家都好熟悉嘅生記飯店,好多人都奇怪,點解佢會重新上榜,原因佢搬咗舖之後,米芝蓮就當新店處理,位置就喺大家應該都好熟悉嘅三湘大廈。新店比舊店大好多,有勁多房,幸好有朋友識人,攞咗一間細房,比以前舊店更加舒適,當然地點上可能冇咁方便,但係我又覺得其實交通都四通八達,唔難去唔難搵。當日太過輕敵,冇諗過七點幾蝦多士都已經賣晒,不過幸好都有其他精彩菜式,大家去食飯記得要預留。冇食幾年,當然最掛住佢嘅上湯枸杞浸厚切豬膶,比起漢發麵家我覺得佢嘅豬膶做得較為高貴,而且個湯加上豆苗後特別鮮甜。第二個菜式一定係掛住佢嘅家傳手藝生煎蓮藕餅,呢個係絕對出色,基本上完全冇失色冇退步。燒味又係出色,同附近嘅喜萬年各有特色,我都幾鍾意佢哋叉燒,乳豬同古法鹽焗雞,後者嘅脆皮,尤其出色,叉燒係半肥瘦嘅感覺,好得。好多人都話佢嘅咕嚕肉好出色,可能之前食革新會個咕嚕肉太強,呢個冇上次咁好嘅經驗,但係如果你唔係非常高要求呢個絕對合格有餘。另外佢嘅柚皮都係傳統嘅手藝,同好多間城中出色嘅中菜同樣做得好好,仲有杏汁白肺湯都係傳統嘅好野。不過最出色嘅係佢嘅砂鍋菜式,食咗個砂鍋菜煲已經感受到佢嘅厲害,最推介

不過最出色嘅係佢嘅砂鍋菜式,食咗個砂鍋菜煲已經感受到佢嘅厲害,最推介嘅係佢嘅砂鍋鮑魚雞粒焗飯,食到好飽驚我哋都食咗幾碗,一定一定要試。

喜歡加多個椒鹽魷魚鬚同甜品白糖糕,都係當天favorite 。

最重要食咗咁多嘢都係幾舊水一位,又坐得舒適,幾日後推薦左朋友食都好鐘意,絕對係同朋友聚下食飯嘅選擇。
2024-03-14
2024-03-23 1687 瀏覽
身為粵菜老字號的生記,自然不缺懷舊菜式,我們也特別在招牌菜上選擇。多年來水準保持,整體夠鑊氣,調味恰當,份量正常。懷舊蝦多士 $148傳統做法,鮮嫩的蝦膠肉被酥脆的多士包着,面頭灑滿白芝麻,香脆與鮮美交替。家傳手磨生煎蓮藕餅 $128傳統做法,蓮藕人手剝碎煎香成餅,外層金黃略脆,咬落完全不硬但又不軟,口感獨特。蝦子古法扣柚皮 $118柚皮炆得軟透入味,保持少少甘香,蝦子豐富,醬汁黏稠度剛好。雜菌乾燒豆腐 $128好吃的豆腐,皮外一層衣香惹掛汁,內心白滑,雜菌柔韌入味。懷舊金錢雞 $168從前的燒味,現在若非懷舊飯店唔會做,因為工序繁複,由雞潤、冰肉及瘦肉合成的三層肉,需要隔晚製造。入口外脆內酥,最最特色是冰肉,非常爽口,入口溶化了才有些油,一點也不似肥豬肉。馳名肉鬆梅菜蒸菜芯 $118梅菜魚肉粒酸酸美美令人開胃,佐飯一流,成功為菜心提味。川香辣炒雞 $178本來想點招牌鹽焗雞,點知一早就售罄,青椒比雞件多,而且是有辣籽的青椒,辣到頗高,有些西芹絲很入味,反而雞件只是微辣,味道唔錯。白飯每碗$18,茶錢每位$25。環境樸實如一般街坊飯店,光猛熱鬧,服務態度正常,價錢合理,怪不得星期二晚亦

多年來水準保持,整體夠鑊氣,調味恰當,份量正常。

懷舊蝦多士 $148

家傳手磨生煎蓮藕餅 $128

蝦子古法扣柚皮 $118
柚皮炆得軟透入味,保持少少甘香,蝦子豐富,醬汁黏稠度剛好。

雜菌乾燒豆腐 $128
好吃的豆腐,皮外一層衣香惹掛汁,內心白滑,雜菌柔韌入味。

懷舊金錢雞 $168

馳名肉鬆梅菜蒸菜芯 $118
梅菜魚肉粒酸酸美美令人開胃,佐飯一流,成功為菜心提味。

川香辣炒雞 $178

白飯每碗$18,茶錢每位$25。環境樸實如一般街坊飯店,光猛熱鬧,服務態度正常,價錢合理,怪不得星期二晚亦滿座。
2024-03-19
2024-02-25 3795 瀏覽
粵式老飯店「生記飯店」由灣仔協生大廈搬到三湘大廈,創於1976年,連續10年榮獲米芝蓮指南推介餐廳🍽️有質素保證✨🍖上湯枸杞浸厚切豬潤 $188黃沙豬膶超級出色,每塊都好厚起碼有成1-1.5cm厚度!咬落去爽口得嚟唔會太過粉,吸收哂枸杞湯味!清甜得嚟一啲都無豬羶味!🍲生拆泥猛肉丸粥 $188 4位成煲上,附油炸鬼~ 裡面有肉丸、泥猛肉,味道帶有陣陣魚香味,粥底鮮甜,稀稠度適中,裡面無魚腥味!最重要嘅喺我無食到骨啊👍🏻🍈蝦籽古法扣柚皮(1件)$118嘩!人生第一次食古法柚皮,原來柚子皮都可以食😳 柚子皮入口超級軟腍無苦澀味,吸收哂汁啲味道,仲帶有柚子絲添!🍗生記招牌古法鹽焗雞 半隻 $195超級香噴噴嘅雞🍗有埋雞頭!雞肉質嫩滑,就算喺雞胸部位都保持到嫩感😳🍍菠蘿生炒骨 $148好夠獲氣嘅生炒骨,甜酸度適中~生炒骨肉質都唔錯,菠蘿都唔會好酸~愈食愈開胃!🥨家傳手磨生煎蓮藕餅(8件) $128煎得香香入口爽脆嘅蓮藕餅,用上冬菇粒、臘肉粒、豬肉、鯪魚肉、芫荽同蓮藕粒製作而成~🫖每位茗茶$15
粵式老飯店「生記飯店」由灣仔協生大廈搬到三湘大廈,

🍖上湯枸杞浸厚切豬潤 $188

🫖每位茗茶$15
上湯枸杞浸厚切豬潤
生拆泥猛肉丸粥
2024-02-18 3115 瀏覽
我相信有咁上下年資嘅人都應該聽過生記飯店🫢🫢 生記原來已經有47年歷史🤩 而家仲由灣仔軒尼詩道搬左去洛克道三湘大廈,環境更光猛,更寬敞,仲有獨立房方便私人聚會🫶🏻生記咁多年歷史,儲埋儲埋好多招牌菜式,今日就試咗去其中四樣,全部都賣相好靚🤩🤩🌟家傳手磨生煎蓮藕餅一碟有八件咁多,份量十足🥰 蓮藕同豬肉嘅比例啱啱好,食得出出蓮藕嘅甜味😍 最緊要係佢煎得到香口,好食🫶🏻🌟椒鹽鮮魷隻鮮魷好靚,好厚肉,薄脆嘅炸粉唔會搶咗鮮魷嘅鮮味同口感,由於夠厚肉,味道非一般餐廳嘅出品, 唔錯唔錯😎🌟招牌古法鹽焗雞估唔到半隻份量咁多,皮脆肉嫩,鹹香鮮味,我認為係必點之選😎🌟梅菜蒸菜心平凡中見不平凡,梅菜嘅甜味配合返熟油,豉油同埋肉碎,已經好好味,再加上菜心既口感同甜味,清曬之餘仲用埋啲汁撈飯添😗傳統嘅菜館有一個特色,就係菜式嘅出品一定對得住個招牌😎 生記飯店好明顯就做到呢點。生記用料靚,而且好明顯著重煮法同煮功,係食得出有唔同👏 所以生記飯店開咗四十幾年,絕對係有原因,鍾意食中菜嘅朋友質定要嚟試下,真心推介🫶🏻

🌟家傳手磨生煎蓮藕餅

🌟椒鹽鮮魷

🌟招牌古法鹽焗雞
估唔到半隻份量咁多,皮脆肉嫩,鹹香鮮味,我認為係必點之選😎

🌟梅菜蒸菜心

2024-02-16
4天前 0 瀏覽
由佢舊舖食到新鋪,一直都知道佢地服務態度欠佳,但食物方便有質素所以都會忍住氣去食點知今次連食物都差到不得了,一行四人叫咗六個餸,其中泥鯭肉丸粥,粥裏面有骨,差啲哽親,完全冇鮮味,粥底亦都好稀上湯枸杞浸豬潤,呢個簡直係災難,喺個豬膶鞋到不得了,仲要唔太新鮮薑蔥生蠔,個蠔腥到爆炸,薑蔥全部謝晒,好似一早整定咁樣蓮藕餅,呢樣係唯一最好食嘅最後佢哋送咗個白糖糕,酸嘅我唔知係變壞咗,定係本身係咁嘅味?最後想講講佢啲服務態度,全部啲服務員都感覺唔優做,唔太想理你咁,問多兩句都勁大聲呼喝返嚟轉頭,食到臨尾佢哋仲搬枱搬凳製造聲音趕走你,唯一做得幾好嘅係佢會主動分粥依間嘢請我都唔會再去

薑蔥生蠔,個蠔腥到爆炸,薑蔥全部謝晒,好似一早整定咁樣
蓮藕餅,呢樣係唯一最好食嘅
最後佢哋送咗個白糖糕,酸嘅
我唔知係變壞咗,定係本身係咁嘅味?

依間嘢請我都唔會再去
2024-05-08
  • 蓮藕餅
米芝蓮推薦嘅粵菜必食鹽焗雞I've arrived at this Michelin-recommended Cantonese restaurant, which has maintained its status for 12 rounds now, recently had a location change. I tried four different dishes, all of which were pretty good but my absolute favorite was their Salt-Baked Chicken, the real treasure of the establishment and a crowd-pleaser for many years. 💖 They also have limited supplies of their Sliced Pork Liver, which is super refreshing, fresh and tender. Usually, I don't dare to eat this, but whe
米芝蓮推薦嘅粵菜必食鹽焗雞

I've arrived at this Michelin-recommended Cantonese restaurant, which has maintained its status for 12 rounds now, recently had a location change. I tried four different dishes, all of which were pretty good but my absolute favorite was their Salt-Baked Chicken, the real treasure of the establishment and a crowd-pleaser for many years. 💖 They also have limited supplies of their Sliced Pork Liver, which is super refreshing, fresh and tender. Usually, I don't dare to eat this, but when you come here, you have to give it a go! The beef in the Clay Pot is also very tender, and the pineapple stir-fried bone might look ordinary, but its taste is rather extraordinary. 🥢🍍🍖

🍽️薑蔥蜆芥西冷牛肉煲 $148
Braised Sirloin Beef with Ginger & Scallion in Clam Sauce, Served in Clay Pot

🍽️菠蘿生炒骨 $148
Sweet & Sour Pork Ribs

🍽️上湯枸杞浸厚切豬膶 $188
Poached Thick Sliced Pork Liver in Wolfberry Leaves Broth

🍽️生記招牌古法鹽焗雞 (半隻) $195
Signature Salt-Baked Chicken (half)
2024-04-29 0 瀏覽
人大了,漸漸懂得欣賞中菜🥢特別係香港最人容易接觸到嘅粵菜😋生記飯店最出名嘅小菜有好多而家搬咗舖位,新址鄰近屋企,即刻約埋朋友去試下~🐷菠蘿生炒骨 生記出品既菠蘿生炒骨外皮炸到好脆,入面好軟又Juicy,淨係肉既調味已經好正。外面酸甜岩岩仲有好新鮮既菠蘿粒。口感層次豐富,細緻又美味。🐤招牌古法鹽焗雞古法製鹽焗雞一上枱就已經會哇一聲。皮薄多脆,皮下脂肪少但好夠香,肉質又嫩滑。食食下周圍望見到每一枱都會叫。🤍蒜蓉粉絲蒸扇貝扇貝非常之大隻新鮮,爽口彈牙。蒜蓉粉絲入晒味。🍚瑤柱帶子蛋白炒飯炒飯粒粒分明非常乾身,加咗芥蘭粒,增加咗口感。帶子份量超級多調味啱啱好唔會太鹹。食一啖有蛋白嘅,仲會增加咗滑嘅口感。
人大了,漸漸懂得欣賞中菜🥢
特別係香港最人容易接觸到嘅粵菜😋
生記飯店最出名嘅小菜有好多
而家搬咗舖位,新址鄰近屋企,即刻約埋朋友去試下~

🐷菠蘿生炒骨
口感層次豐富,細緻又美味。

🐤招牌古法鹽焗雞
食食下周圍望見到每一枱都會叫。

🤍蒜蓉粉絲蒸扇貝
扇貝非常之大隻新鮮,爽口彈牙。蒜蓉粉絲入晒味。

🍚瑤柱帶子蛋白炒飯
2024-02-06
2024-04-19 63 瀏覽
很久沒食過生記,今次終於可以大快朵頤。先來生拆泥猛肉丸粥,最吸引是附上的油炸鬼,泥鯭肉及肉丸,魚香味滿滿而不腥,粥底鮮甜。當然必食蝦籽古法扣柚皮,朋友們都大讚,柚子皮軟糯,有陣陣甘味,能將簡單食材發揮得淋漓盡致,師傅應該用了很多時間準備,不過因為人生第一次食,算是體驗吧。生記招牌古法鹽焗雞,有鹹香,同事雞肉能保持嫩滑。果然是招牌菜。
很久沒食過生記,今次終於可以大快朵頤。

2024-04-18 82 瀏覽
今日揀左間米芝蓮同屋企人食晚飯,係楝唔起眼既大廈,但都爆晒場,上到去先發現飯店已經拎左多年的米芝蓮,難怪平日都好多人。七味椒鹽豆腐粒 - 外層薄皮、內裡豆腐夠滑,上枱熱辣辣,只係賣相有進步空間。生煎蓮藕餅 - 蓮藕混合埋豬肉香芹等壓到半吋厚煎,煎到面層少少脆,內裡就啱啱好熟,時間火候握掌握得好好,食落又香又彈牙。招牌 古法鹽焗雞 (半隻)- 推薦,外皮又薄又脆,雞肉嫩滑,無肥膏,輕輕的鹽焗更突出雞味。薑蔥蜆芥牛肉煲 - 一上枱就飄出薑蔥蜆芥既香,味道較濃味,牛肉又夠腍。椒鹽鮮魷 - 鮮鱿新鮮,肉質彈牙,唔會好多粉漿。砂鍋鮑魚雞粒焗飯 - 飯粒粒粒分明,好足料,上枱時好香。清炒唐生菜 - 都係用煲仔上枱,比平常更香,但就唔似啫啫煲咁濃味。總括:味道行先,擺盤唔夠完美。想試下懷舊中菜要提前預訂,今次比較可惜試唔到琵琶鴨。

椒鹽鮮魷 - 鮮鱿新鮮,肉質彈牙,唔會好多粉漿。

砂鍋鮑魚雞粒焗飯 - 飯粒粒粒分明,好足料,上枱時好香。

2024-04-09
2024-04-14 203 瀏覽
外國親戚返香港,全家十幾人好期待再去生記食飯,因為疫情前佢哋返嚟香港食咗一次,非常難忘。但係今次餐飯真係令人非常失望。唔知係咪搬咗新鋪之後換咗廚師呢,每樣餸菜都冇以前咁好食。全家最期待嘅豬潤係最失望,非常鞋,同以前非常滑嘅質感好唔同,而且刀工差咗好多,好大舊,完全唔合理嘅size,而呢碟豬潤浸波菜,原本係最下欄嘅食材,埋單竟然加一後超過$400蚊。碟蜜汁叉燒放低得8件,要多碟先夠食,結果16舊叉燒盛惠$376加一,個價錢真係5星酒店級數,但味道絕對唔係嗰個質數。其實我哋最嬲係,外國親戚嘅小朋友有花生敏感,點菜之前再三問侍應有冇用花生油,同有啲乜嘢餸菜係有花生,侍應不停話冇,點菜時我都要求佢幫我哋入廚房問廚師確認,再三重新小朋友好嚴重嘅。點知第一碟餸係叉燒,小朋友擺咗一舊入口即刻發作。經理埋嚟都一路話冇花生,後來收錢時仲堅持話問過叉燒師傅都話冇。咁我哋都冇嘢好講,都好疑惑點解食完叉燒會花生敏感發作?後來問從事中式餐廳嘅朋友,原來香港酒樓同餐廳一般係用花生醬醃叉燒嘅,好明顯侍應根本冇幫我哋問廚師,又或者根本都冇人認真看待對食物敏感嘅嚴重性。好彩小朋友當場嘔晒出嚟,食藥休息之後冇事。大家都對

大家都對呢間以前好鍾意嘅餐廳好失望,自從搬咗新舖食物質素下降,但係價錢就貴咗,加上食物敏感呢件事,絕對無下次。
💙 生記飯店始創於 1976 年,主打傳統粵菜,至今已經營業咗48年了。其中仲有13年獲得米芝蓮推薦。近排喬遷左到灣仔駱克道新店,決定和朋友黎一試究竟😋💙 新店都保留咗傳統嘅感覺,一入到門口就見到大大光猛嘅招牌,後面就係一整牌嘅米芝蓮推薦展示。地方光猛,如果有私人聚會亦都可以以間起私人空間。💙 平日時間都好多人等位食飯,建議如果想你食嘅人首先訂定定位,便可勉強等待之苦😊💙 難得嚟到呢度一定要食一啲平時比較食要食嘅菜。所以第一度已經決定咗嗌上湯枸杞浸厚切猪膶 $188呢個係生記招牌菜之一。嚟到都俾佢啲豬潤嚇親,因為好耐冇見過咁肥厚嘅豬潤啦!平時見開嗰啲都係好薄同埋乾柴咁。真係好似好耐冇見過豬膶大過塊雞胸肉🤣咬落去口感仲不得了!竟然係彈牙然後中間有啲半熟嘅感覺!第一次食豬潤係呢種感覺😳 原來食材選用左本地農場供應的新鮮黃沙豬膶。烹調時先煮至八成半熟,然後餘下上枱前再用枸杞熱湯灼至僅熟。唔怪得豬膶口感咁鮮嫩!另外菜色仲配上辣豉油。鍾意食豬潤嘅朋友必點!👍🏼💙 招牌生拆泥鯭肉丸粥 (四人份) $188用傳統瓦煲上,熱度保持得很好😊 泥鯭去皮拆骨,唔擔心會食到魚骨。除咗泥鯭仲有肉丸。泥鯭粥口感綿

💙 難得嚟到呢度一定要食一啲平時比較食要食嘅菜。
所以第一度已經決定咗嗌上湯枸杞浸厚切猪膶 $188

💙 招牌生拆泥鯭肉丸粥 (四人份) $188
用傳統瓦煲上,熱度保持得很好😊 泥鯭去皮拆骨,唔擔心會食到魚骨。除咗泥鯭仲有肉丸。泥鯭粥口感綿密細膩,同泥鯭的海魚鹹鮮味完美結合😙
更開心嘅係竟然配埋油炸鬼!!🥹😍

💙 家傳手磨生煎蓮藕餅 (八件) $128
用上傳統手法,蓮藕用上人手剁碎,蓮藕餅
外皮煎金黃爽脆,咬落啖啖蓮藕香。

💙 椒鹽鮮魷 $168
椒鹽鮮魷最緊要就係外皮唔好淋,呢個鮮魷外皮炸至金黃酥脆,入邊鮮魷咬落都好爽👍🏼

💙 另外值得一讚係服務都唔錯,同埋感覺到侍應好似都喺度做咗好耐嗰種人情味😁
2024-04-12 94 瀏覽
呢間生記飯店, 我舊老闆成日去, 成日叫我BOOK台, 一直想黎試下係唔係真係咁好食。今夜就同D朋友黎試下佢,佢唔係地鋪, 係個三湘大廈入面既三樓。我估唔BOOK台上到去可能要等, 因為今日平日, 都好FULL個場好熱鬧。我地叫左4個餸, 1個菜, 1個炒飯, 好豐富第一碟黎左個 生煎蓮藕餅一碟有8大件, 每件都好厚實, 食到蓮藕爽脆, 鯪魚肉同豬肉打得夠彈口, 好有厚道。薑蔥蜆芥西冷牛內煲, 呢個幾特別, 通常都係蜆芥鯪魚球, 呢度有蜆芥牛內, 仲要係西冷只係148, 唔算貴。厚厚既牛肉唔銀,, 每片都有半隻手掌咁大片,岩哂食肉獸, 夾埋粒蜆芥一齊食, 蜆芥咸香加埋大片牛肉,唔錯唔錯。古法鹽焗雞, 待應一擺底, 我地幾個對望, 我地叫炸子雞咩? 問一問先知, 呢個真係古法鹽焗雞, 無炸子雞咁油膩而且皮脆肉滑, 唔乾唔柴, 不過就略為咸左DD。椒鹽鮮魷就普通不過不失, 炸得夠香口, 鬆脆, 鮮魷都算厚肉。砂鍋鮑魚粒雞粒炒飯, 最後上個飯, 大家都飽飽地, 話飽話飽最後都清哂, 切粒鮑魚都幾大粒, 好有咬口, 唔會太咸, 唔覺唔覺食哂成碗。雖然係老字號, 又唔算好貴, 4個人, 平均25
我地叫左4個餸, 1個菜, 1個炒飯, 好豐富
雖然係老字號, 又唔算好貴, 4個人, 平均250左右, 仲有白糖糕送, 唔係好食白糖糕, 只知呢碟無酸味, 而且大大碟, 一D都唔孤寒。
2024-04-07 176 瀏覽
雖然前排米芝蓮名單好多花生,不過大家都好服生記飯店,最近都專登同屋企人過嚟佢間新店食。我一坐低即刻點樣要叫家傳手磨生煎蓮藕餅,佢哋煎到金黃香脆,帶蓮藕同鯪魚嘅香氣同味道,食到停唔到口。叫返啲健康嘅菜式balance下,涼瓜菜脯煎蛋,蛋炒到啱啱好,少少滑蛋。蝦籽古法扣柚皮,必叫嘅手工菜式,柚皮煮到腍哂又入味,容易入口,配合蝦籽真係好滋味。菠蘿生炒骨,夠哂鑊氣,生炒骨肥瘦適中,邊位炒到有小小脆。招牌古法鹽焗雞,皮脆肉嫩,色澤吸引,就咁食或者配合薑蓉食都咁惹味。薑葱焗生蠔,非常完美嘅最後一道主菜,生蠔夠哂肥美,咬落啖啖肉。用咗肥肉同醬汁一齊煲,不論薑蔥同生蠔都煮到好香口,我哋食完生蠔之後忍連配料都食哂。飯後當然唔少得餐廳嘅白糖糕做甜品,一味免費送嘅甜品都可以成為餐廳嘅名菜,就知道佢一啲都唔簡單。有好似蛋糕一樣軟綿綿嘅質感,配合香甜嘅味道,令我哋食過返尋味。

蝦籽古法扣柚皮

菠蘿生炒骨,夠哂鑊氣,生炒骨肥瘦適中,邊位炒到有小小脆。

招牌古法鹽焗雞

薑葱焗生蠔

2024-03-26
招牌古法鹽焗雞
薑葱焗生蠔
2024-04-06 138 瀏覽
生記搬咗嚟三湘大廈之後,來過2次食晏,有一次是新年時一圍12人。兩次都覺得老粵菜做得幾好,服務不嬲都係好一般,都習慣以前生記係咁㗎啦。 復活節假期嘅星期日專登訂位帶屋企人由九龍過嚟灣仔食晏,兩日前訂位(其實嗰日去到只係得五六台客),星期日早上11點再特登打電話過嚟訂豬膶枸杞,當時接電話嘅阿叔叫我”有㗎啦唔使訂,你來就可以啦” 我哋1点去到,蝦多士佢話冇我都算啦,佢竟然話豬膶都冇!我話訂咗,嗰位阿叔就唔理我擰轉身行咗去,跟住另一個侍應指示我去櫃位同另一位阿伯講佢竟然話”豬潤未到”,咁我問佢點解之前應承我,佢都係話”豬潤未到”跟住就擰歪面唔再睬我! 😡一句對唔住或者唔好意思都冇,我哋一家人唯有起身走!🤬可能我唔係豪客,又或者佢哋嘅服務方針係要零尊重先啱!好彩嗰日我唔係請客,如果唔係就尷尬死!😤

2024-03-31