2019-03-22 440 瀏覽
這晚與友人由六點幾坐到十一點,不限時,不拘束的。同店員事先表達是此想聊天的,故店員特意安排了寬敞較靠邊的位置。我們叫了炸海鮮拼盤,種類算多,有炸魷魚圈、魚手指、炸蝦和一大隻軟殻蟹,三至四人份量。還叫了什麼燉飯,少許辣味,有不少雞粒,味道特別,飯軟硬適中,不過乾或濕。還有什麼海鮮扁意粉,粉略硬,味道有點特別,我們不懂欣賞,嗅到酸酸味。海鮮份量不算少。我們叫了酵素飲品,有香橙、奇異果和芒果。大家都覺得幾好飲,不會甜,感清新。店員人手少,但卻殷勤有禮。可以再來👍
2019-03-22
2019-03-17 273 瀏覽
前幾日想同朋友搵一個可以傾計嘅地方,之後就搵到哩間玩具咖啡cafe ,一入去已經係彩色繽紛,已經諗住打卡,我哋揀咗啫喱花茶,拼盤同埋意大利飯啫喱花茶好得意,呢間Cafe坐得好舒服同埋亦都可以傾到好耐計,冇限時!最後我哋傾計加影相都已經坐到11點幾了下次傾計都會揀返哩度!
前幾日想同朋友搵一個
可以傾計嘅地方,
之後就搵到哩間玩具咖啡cafe ,
一入去已經係彩色繽紛,已經諗住打卡,
我哋揀咗啫喱花茶,拼盤同埋意大利飯
啫喱花茶好得意,
呢間Cafe坐得好舒服同埋
亦都可以傾到好耐計,冇限時!
最後我哋傾計加影相都已經坐到11點幾了

下次傾計都會揀返哩度!

2019-03-17 226 瀏覽
其實我已經食過好多次呢間Cafe,而佢每一次都唔會令我失望。我已經試過佢好多野食,我覺得最好食既係煙三文魚忌廉天使麵,忌廉味好濃好好食!另外薯條都好好食好大兜,適合幾個人share~ 牛肉卷都好正,不過份量就偏少了。佢每一個course都包一杯45蚊既野飲,飲品會整到好靚,而且好大杯可以飲好耐呢除左食物,呢間cafe都有好多boardgame玩,好岩一大班人聚會,一坐可以坐6個鐘,食物質素又高,推薦大家黎,一定唔會失望呀!

• 芝士法式焗薯條
  • 威靈頓燒牛肉芝士卷
  • 傳統卡邦尼意粉
2019-02-25 393 瀏覽
其實呢間cafe我已經食過好多次,非常唔錯,所以我覺得一直差佢一篇食評,今次終於的起心肝打返一篇俾佢。旺角其實有好多樓上Cafe,但呢間係值得你一去再去。首先環境都算幾舒服同襟坐,無限時,就算坐成晚,staff都唔會比面色你睇,仲會自動幫你refill水,俾你慢慢傾慢慢玩。另外野食都非常有水準,仲要個樣都係睇得。最值得推介係佢地嘅小食拼盤,有薯波又有薯格,全部都係即整,新鮮熱辣。煙三文魚天使麵都十分出色,用料都幾足,有唔會太膩。👍🏻👍🏻👍🏻飲品都係值得推介,份量抵,又唔會太甜,其實我已經飲過好多種,暫時都無飲過係伏,最值得推介係荔枝紅茶😍😍
旺角其實有好多樓上Cafe,但呢間係值得你一去再去。
  • 小食拼盤
2019-02-03 413 瀏覽
如果一行十幾人,相信一定係得cafe好去,呢間我都去左好幾年,因為貪佢有個角落,雖然要除鞋,但就鍾意霸晒個角落!個餐牌真係十年如一日,但價錢好似又冇咩變既。我叫左意大利飯!都幾好味,但份量偏少,同埋即叫即整要30分鐘,等到餓個陣食可能又真係唔係太夠既😂😂😂我地完全冇掂過d game,,,由7點傾計傾到11點都唔會趕人走,相信只有cafe先做到。同埋我地係度交換禮物搞到嘈嘈地都冇人會投訴,所以呢間會繼續成為一年一度聚會既地方。

2019-01-18
2019-02-02 450 瀏覽
今晚同朋友慶祝生日🎂因為見生日甜品畫碟好靚,打算試下!好彩book定枱,全場爆人!我地8點左右落單,等左45分鐘先上第一碟海鮮拼盤,其實係炸魷魚、炸魚柳、炸蝦,但唔知炸起左無人理定點,腍晒!好難食😔😔之後慢慢上埋意粉、意大利飯、pizza,份量偏細,但味道唔錯!黑松露忌廉意粉夠creamy又好香黑松露味,辣扁意粉辣度適中,但偏油左少少。飲品麻麻地,朱古力好淡,水偏多,朋友佢地叫的花茶啫喱都係普通。因為幾日前已send圖比店員預訂畫碟圖案,上枱真係好靚!👍🏻👍🏻好值得影相,同原圖相似度近乎100,但好可惜拿破崙焗燶左,有啲苦苦地味🤭但總括黎講,如果想慶祝生日而畫碟,都可以一試。
但總括黎講,如果想慶祝生日而畫碟,都可以一試。
2019-01-11 522 瀏覽
玩具小屋 Chubby cafe琴晚去左呢間cafe食飯 野食都幾好味同大碟 正當我食飽飽準備走既時候 點知原來有驚喜🙈 佢系一個可以寫字既甜品 佢隻elmo真系畫得好靚好真 好開心😍 而且有個心太軟 都好濃朱古力味👍🏻 呢個甜品真系極力推介俾大家 價錢唔貴 不過要book 想俾另一半一個surprise既朋友可以試下 🤗
玩具小屋 Chubby cafe

2019-01-10 583 瀏覽
前幾日同閨蜜黎慶祝生日🥳專登為左呢個靚靚甜品碟而去的!呢度既地方都幾大!有好多board game,周圍都色彩繽紛,幾童真既感覺🤣岩晒一家大細男女老少去gathering ❤️.先講靚靚甜品畫!!我地一見到都心心眼😍哇哇聲🤣👏🏻好開心呢💕真心好靚!甜品碟畫圖大概$100-250左右🤔要預早預約呀!.另外有最低消費的,大概係每人一個主食,味道吾錯,比想像中好食,大大碟,share食👌🏻跟餐附送既飲品都好大杯!😱好慷慨呀😂人均消費$180-200 左右好耐冇去旺角樓上cafe玩喇,感覺好青春😂.
前幾日同閨蜜黎慶祝生日🥳
專登為左呢個靚靚甜品碟而去的!
先講靚靚甜品畫!!

我地一見到都心心眼😍哇哇聲🤣👏🏻
好開心呢💕真心好靚!
甜品碟畫圖大概$100-250左右🤔要預早預約呀!

跟餐附送既飲品都好大杯!😱好慷慨呀😂
人均消費$180-200 左右
好耐冇去旺角樓上cafe玩喇,感覺好青春😂
2018-12-27 369 瀏覽
同前同事約好每月都有一小聚!每次都好期待家!雖然好攰,但見到大家真係好開心家❤️辛苦大家仲要係天水圍出泥gathering🙈揀左呢間玩具屋,諗住可以玩又可以食。點知我地掛住傾傾傾,都無咩點玩過😂繼續一貫嘅作風,小編唔係港妹,係肥妹掛住食同傾,有d唔記得左影相😂大家有怪莫怪🙈😛我同朋友a先到,覺得個環境好有童年,好開心,所以拎左個微型藍球機玩,玩左三盤,最後我輸左😭😭等齊人當然係叫野食啦😂好肚餓呀!食物都唔錯,可能好餓,五個人叫左好多野食🤭
同前同事約好每月都有一小聚!
每次都好期待家!雖然好攰,但見到大家真係好開心家❤️
辛苦大家仲要係天水圍出泥gathering🙈
揀左呢間玩具屋,諗住可以玩又可以食。
點知我地掛住傾傾傾,都無咩點玩過😂

等齊人當然係叫野食啦😂好肚餓呀!

食物都唔錯,可能好餓,五個人叫左好多野食🤭

卡邦尼意粉
玫瑰花蜂蜜啫喱茶
朱古力脆脆
洛神花
2018-11-30 364 瀏覽
呢間樓上café 喺油麻地地鐵站附近, 有好多唔同嘅board game 玩而且不設時限! 最岩約埋朋友一齊去玩同傾計談心!燒元貝配野菌煮忌廉意大利飯呢個飯嘅賣相好特別!有D脆脆做裝飾, 仲有兩大隻燒元貝喺飯上面, 元貝燒得岩岩好, 配合埋D白汁好有新意, risotto 亦非常唔錯, 飯唔會太濕幾有口感!傳統卡邦尼意粉芝士汁嘅味好濃, 不過主要喺底, 大家可以根據自己嘅喜好淋芝士汁落意粉度, 而煙肉份量亦好多, 食落唔會好寡, 算係有水準嘅卡邦尼意粉!意式香草肉丸上碟嘅時候覺得有D似IKEA 肉丸, 仲諗緊會唔會真係一樣嘅野來, 但食落就發現肉比較實同彈牙, 意式醬甜甜酸酸食落都幾惹味, 而且肉丸都幾大粒, 幾個人share來食都可以!蘋果啫喱花茶+焦糖朱古力飲品方面就叫左蘋果啫喱花茶, 佢其實就係花茶加蘋果啫喱, 飲嘅時候就係先沖花茶再溝埋啫喱一齊飲, 所以除左有花茶嘅味道, 仲有蘋果啫喱嘅甜味,非常特別! 焦糖朱古力就幾甜下, 不過焦糖味都幾濃, 鐘意焦糖嘅朋友可以一試!

意式香草肉丸
意式香草肉丸

蘋果啫喱花茶+焦糖朱古力
蘋果啫喱花茶+焦糖朱古力

2018-11-01
傳統卡邦尼意粉
其實之前已經同一班朋友黎過一次,覺得食物都幾好咁🤔同埋坐得都好舒服,環境好好👍🏼而咁岩近排又有朋友生日,所以好想order個生日碟比朋友,等佢驚喜下~今次我地係平日夜晚黎,都唔算好多人,所以好岩同朋友密密傾🙆‍♀️我地order左一個煙三文魚黑松露忌廉天使麵同意大利黑醋燒酥皮三文魚~個天使麵好creamy🤗仲要配上整成玫瑰花形狀既煙三文魚,相當不錯👍🏼少少意見就係佢黑松露個味唔算好突出🤔但整體來說都挺好的!呢個燒酥皮三文魚係出乎意料之外好味🙈仲配上薯蓉,個薯蓉係我朋友大讚的~每一啖三文魚食落口都係滲透住油,感覺好肥美🤤最期待期待既一定係佢舖頭呢個生日碟😍係要預先order的!因為我朋友好鐘意Hello Kitty的~所以已經一早比圖佢幫我畫上去😝大概呢個生日碟都要等二十至三十分鐘到,所以差不多食完就可以叫佢整定先,費事等得太耐啊!呢個生日碟係超有驚喜啊😍個Hello Kitty真係畫得好靚好靚!連我呢個唔算好鐘意Hello Kitty既人見到都覺得好幸福🙈同埋佢真係畫得好接近原圖,好神奇究竟點樣可以做到🤔個度既服務員其實都好好~係會同你一齊唱生日歌~好想下次再黎再整其他公仔既生日碟啊😳

煙三文魚黑松露忌廉天使麵

意大利黑醋燒酥皮三文魚

2018-11-13
煙三文魚黑松露忌廉天使麵
意大利黑醋燒酥皮三文魚
2018-11-02 511 瀏覽
玩具小屋咖啡室,由油麻地地鐵站A2出口行兩分鐘就到,非常方便。佈置色彩繽紛,好有童趣既感覺;另外有不同種類Board game提供,果然符合玩具小屋呢個名~整體環境都唔錯,又唔會覺得好逼,同小朋友黎玩都唔錯好舒服👍👍👍周圍放置了不少可愛的擺設,牆上亦吊掛了飛機造型的燈;當然少不了提供各種雜誌及遊戲給客人選擇,由於人流不多,感覺特別悠閒。每人的最低消費係一個 Set,但小朋友都要最低消費係小食😞😞😞卡幫尼意粉味道香濃,意粉煮得恰到好處,不會太硬或太軟,煙肉份量多德國芝士牛肉漢堡吃時口感扎實、肉汁飽滿。 簡單搭配雞蛋、蕃茄、蔬菜、芝士,就已令餐桌充滿色彩!海鮮拼盤(炸軟殼蟹、炸魚柳、炸魷魚、炸蝦)成個拼盤都咁好食,除左炸得好鬆脆外味道好好雪糕拼盤+生日碟拎住生日碟無限影相同厄like😍😍😍真係好有心機畫👍👍👍好靚服務員重同我地一起唱生日歌👍👍👍

卡幫尼意粉

味道香濃,意粉煮得恰到好處,不會太硬或太軟,煙肉份量多

德國芝士牛肉漢堡

海鮮拼盤(炸軟殼蟹、炸魚柳、炸魷魚、炸蝦)

成個拼盤都咁好食,除左炸得好鬆脆外
味道好好

雪糕拼盤+生日碟

拎住生日碟無限影相同厄like😍😍😍
真係好有心機畫👍👍👍好靚
服務員重同我地一起唱生日歌👍👍👍

• 卡邦尼意粉
  • 生日碟
2018-09-06 497 瀏覽
晚餐聚會,叫左帶子意大利飯,蝦扁意粉,仲有小食拼盤。食物質素ok的,小食拼盤有炸芝士波,食落好滿足。亦有雞翼,薯格,薯條,滿足食炸野既慾望! 特別介紹 啫喱花茶,茶可以refill
  • 小食拼盤
  • 蜂蜜啫喱花茶
2018-08-09 561 瀏覽
這次已是第三次前往,今天是平日,所以比較靜,只有四枱客人,餐廳職員態度友善,食物亦很好味,惟等候時間有點長。此餐廳有棋子供應,有些是自己自由拿取;有些類別是請店員幫忙拿。
沙律  芝士薯條
柚子蜜梳打  咸柑桔梳打
煙三文魚沙律
沙律  芝士薯條
柚子蜜梳打  咸柑桔梳打
煙三文魚沙律
男友與他好朋友同日生日,故相約了一夥玩開嘅朋友仔相聚。生日飯完全由其中一個朋友仔拍板,喺邊度食,食乜,我地一行人事前完全唔知,因為唔知,所以嚟到呢度,真係萬分驚喜,好似走入咗童話國咁!好鍾意呢度嘅Decoration,場唔係話太大,牆壁上貼滿彩色波波牆紙,周圍都係玩具同公仔,瞬間有種胡桃夾子嘅感覺。我最鍾意就係呢度d燈,全部都係玩具飛機仔造型,相信都花了些心思才找得到。Board Game什麼的都一應俱全,去過很多同類型的Cafe,通常笑完玩完,食過D乜印象都冇乜,但距離寫呢篇文都成十日,我仍然好記得嗰日d食物,質素實在太出彩!🍽😋首先講下小食——芝士法式焗薯條($53),條條薯條都係手指仔咁粗架,薯條脆得嚟唔會揸到滿手油,一口咬落去芝士同綿密嘅薯條夾得天衣無縫。因為有D茄汁係度,酸咪咪又唔會太漏。小食拼盤($108),我最鍾意就係個雞翼同埋芝士波,雞翼醃得超入味;而芝士波用牙咬埋可牽絲,仲唔斷添😋到主食啦,每份主食都會配一杯特飲,所以個價錢都好抵!我地一人叫咗一份,第一個係粉紅索爾斯長通粉($128)。上到嚟其實賣相都幾普通架,有幾分似肉醬通粉,食落口又唔係肉醬意粉隻茄汁味,反而奶奶

到主食啦,每份主食都會配一杯特飲,所以個價錢都好抵!我地一人叫咗一份,第一個係粉紅索爾斯長通粉($128)。上到嚟其實賣相都幾普通架,有幾分似肉醬通粉,食落口又唔係肉醬意粉隻茄汁味,反而奶奶地,但味道係好嘅,雖然食完都唔知乜係粉紅索爾斯😂!

櫻花女燒鴨胸螺絲粉($108),呢個好味,鴨胸微微煎過,柔軟又多汁,同螺絲粉、青紅椒一齊食口感多層次。

食咗咁多意粉,嚟個飯先,西班牙雞肉燉飯($128)。佢D飯粒比較長身而尖,黏度就冇義大利整Risotto嗰隻米咁勁,口感比較清爽。飯有少少辣,每啖入口都有雞肉。雖然冇Risotto咁Creamy,但味道都正。

再嚟個多樣化選擇,菠蘿海鮮夏威夷Pizza($188),Pizza是厚底,鮮蝦、魷魚圈、菠蘿都滿滿的,拎起一塊唔小心仲會跌餡,超級豐富。雖然厚底,但完全唔會Um口,熱辣辣真係好味過Pizza Hxt。

最後一個係煙三文魚黑松露忌廉天使麵,呢個麵真係超級Creamy,而且三文魚用料完全唔吝嗇,大大朵整成一朵玫瑰花樣,天使麵嘅粗細度極度索汁,但點索都唔會過腍。

嘢飲都好正,推薦花茶同酵素特飲,跟套餐配,酵素特飲裡面加了水果,另外還有以蘋果發酵嘅物質。酸酸甜甜配上蘇打飲料,寧捨解渴。

對了,這裏最大的一個特色,就是可以預訂靚靚甜品畫,可以來圖指定訂製,亦可以由師傅自由發揮。下面呢幅就係師傅自由發揮嘅,其實都已經好靚!

Cubby呢度真係親朋戚友一家大細聚會嘅好地方,好Game,有環境,有食物,而且價錢唔貴。成大班人慶祝生日又唔想去Party Room,呢度簡直係Perfect之選。

2018-06-20
  • 生日碟