2022-06-28 25 瀏覽
由於喺銅鑼灣買咗好多嘢,所以我決定揀一間比較平嘅餐廳食飯😅最後發現雖然平,性價比卻幾高。用埋OpenRice嘅優惠,真係抵食👍🏻👍🏻爺爺海南雞配油飯啲雞唔會太肥,又脆又滑,啱我口味,份量啱啱好。馬來肉骨茶呢個真係好鍾意,因為好濃郁嘅肉骨茶味,有三大嚿肉,仲有一大顆嘅蒜頭,全部都符合我對肉骨茶嘅想像,質素比我在連鎖店吃到的還好。馬來🇲🇾沙爹串燒望上去好唔吸引,因為好少肉,但係食落好好味,令人想再叫來食。相信下次行完銅鑼灣,這是我的首選。

爺爺海南雞配油飯
啲雞唔會太肥,又脆又滑,啱我口味,份量啱啱好。

馬來🇲🇾沙爹串燒

相信下次行完銅鑼灣,這是我的首選。
  • 馬來肉骨茶
2022-06-28 449 瀏覽
銅鑼灣有不少美食。 今次專誠來到這間是專食海南雞飯,因為有朋友介紹這餐廳十分注重衛生。以及服務一流! 特別強調它們的海南雞飯是非常這間餐廳地點非常方便。就近銅鑼灣地鐵站。 店舖裝修十分搶眼, 以舒適的顏色為主題。門口外也有提及可以用OpenRice,用OpenRice係有特別優惠。正正來到的時候是午餐所以餐牌上邊午餐的選擇也不少原來他們的海南雞飯是有一段故…… 有興趣可以望一下以下的相片。話明來試海南雞飯、一定不能錯過!今次我哋選擇了海南雞配亞參午餐套餐包一杯餐飲。海南雞飯雞的肉質非常嫩滑。平時我不吃雞皮但這個真的忍不住連雞皮一起食。 那個油飯也不錯雞味濃郁。 我們另外再外加了一些小食這個是話梅芭樂。如果餐前食這個非常之開胃。那碗有飯非常份量非常大!喜歡食雞油飯的我簡直係一大滿足!而這個叻沙味道非常之好味!配以沙甸魚亦有新鮮菠蘿! 真是好地道的亞參叻沙。我們選擇了油面,油麵爽滑。這間餐廳食物總括來說,都是非常之好!所以我們另外再加了牛肉串燒。牛肉串燒牛味出眾。那個沙嗲醬也是非常之惹味!咖央多士我們叫了兩碟。因為初時是那個多士配以加樣多加牛油非常滿足。 咖啡味道也不錯但是朋友讚口不絕那一

正正來到的時候是午餐所以餐牌上邊午餐的選擇也不少

雞味濃郁。

那碗有飯非常份量非常大!

喜歡食雞油飯的我簡直係一大滿足!

而這個叻沙味道非常之好味!

咖啡味道也不錯但是朋友讚口不絕那一杯黑糖薑茶加紅棗! 喜歡飲薑的朋友不妨試試!

• 亞參叻沙
2022-06-28 24 瀏覽
爺爺雞飯我喺OpenRice見到有優惠,八五折喎,梗係唔會放過啦,用$85買$100 coupon,買單嗰陣時掃番個code 就搞掂。一早買咗嘅話,錢都唔使帶。爺爺海南雞飯拼馬來肉骨茶:首先一定要讚下個凍盤配菜(蒜蓉青豆),好入味,又爽脆;至於個海南雞,雞皮爽脆,雞肉嫩滑,平時我都唔食雞皮,但呢個雞皮唔可以錯過(肥仔喇),最窩心嘅地方係,佢連雞翼都去埋骨,享受到100%無骨海南雞飯嘅美味。而個肉骨茶,感受到當歸嘅味道,Feel到佢好足料,仲有兩舊厚肉排骨添。香葉雞:難得個香葉嘅味道,從食嗰件雞感受到個香味。而且飽滿彈牙。泰式奶茶:真少甜少冰,我本身好鍾意飲泰式奶茶,但嫌佢平時太甜,今次佢真係做到少甜少冰,非常開心。
爺爺雞飯

2022-06-24 19 瀏覽
同朋友仔行完街就肚餓,見到呢間餐廳個名好特別,就已經吸引咗我哋入嚟。「爺爺雞飯」位置在SOGO隔離,好方便。我們叫左「爺爺海南雞配油飯」,「檳城椰香咖喱雞飯」,「椒鹽豆腐」,「咖央多士」,「泰式奶茶」,「椰汁班蘭冰」。買單記得用OpenRice Pay付款,仲有優惠,好抵用啊爺爺海南雞配油飯,海南雞肉質好嫩滑,啖啖肉,油飯好香,粒粒分明,再配上海南雞三種醬料食,仲有湯可以飲,一流檳城椰香咖喱雞飯,椰香味好濃郁,雞肉亦都好滑,裏面亦加了紅蘿蔔煮椒鹽豆腐,炸到外脆內軟,豆腐滑捋捋,好惹味呀咖央多士,咖央配上牛油,鹹鹹甜甜的,而且很香脆,好好味道泰式奶茶,椰汁班蘭冰天氣咁熱,當然要叫杯凍嘢飲消暑,泰式奶茶,很濃郁細滑。椰汁班蘭冰,班蘭葉味道足

椒鹽豆腐,炸到外脆內軟,豆腐滑捋捋,好惹味呀

咖央多士,咖央配上牛油,鹹鹹甜甜的,而且很香脆,好好味道

泰式奶茶,椰汁班蘭冰

2022-06-24 22 瀏覽
剛過了午飯時段但又未至下午茶時,望到這樓上舖廣告招牌,以海南雞造主打,决定光顧🤔侍應態度殷勤送上名為"還原水"的白開水,聽說開業僅三個月,點菜以二維碼自行入單👍🏼先吃爺爺海南雞飯,公雞碗具上枱好別緻,肉質滑嫩,皮有油香,我伴白飯亦感味足😋再來香茅豬扒煎蛋蔥油飯,大大塊豬扒香噴噴,好有咬感,入味而不令肉質感下降,跟碟熟煎蛋和豬扒甚配合😋馬來沙爹串燒,豬,雞,牛三種肉食任選,水準亦過關😋未夠喉追加了咖央多士,香脆甜美,無選錯👏👏结帳後才看到用open rice pay apps 有優惠😉
爺爺海南雞飯
香茅豬扒煎蛋蔥油飯
馬來沙爹串燒,豬,雞,牛三種肉食任選,水準亦過關😋
馬來沙爹串燒
未夠喉追加了咖央多士,香脆甜美,無選錯👏👏
2022-06-24
爺爺海南雞飯
香茅豬扒煎蛋蔥油飯
馬來沙爹串燒
2022-06-24 20 瀏覽
這間位於銅鑼灣的星馬菜餐廳,主打海南雞及娘惹菜,價錢大眾化,用了openrice pay優惠更便宜。爺爺海南雞飯拼新加坡叻沙海南雞皮下脂肪少,雞皮爽口,肉質嫩滑,油飯有淡淡雞油香及香茅味。叻沙份量都不少,湯底濃郁有蝦殼香味,還有蝦及片頭等配料。檳城椰香咖喱雞飯配馬來肉骨茶咖喱帶微微辣香,而且香料味十足,十分惹味,撈飯一流。肉骨茶有兩件排骨、豆卜及支竹,味道鮮甜有藥材香。最後飲品還有半價優惠,洛神玫瑰花茶酸甜開胃。

爺爺海南雞飯拼新加坡叻沙

叻沙份量都不少,湯底濃郁有蝦殼香味,還有蝦及片頭等配料。

檳城椰香咖喱雞飯配馬來肉骨茶
咖喱帶微微辣香,而且香料味十足,十分惹味,撈飯一流。

肉骨茶有兩件排骨、豆卜及支竹,味道鮮甜有藥材香。

最後飲品還有半價優惠,洛神玫瑰花茶酸甜開胃。

2022-06-24 18 瀏覽
放假在銅鑼灣逛街,順便覓食,突然下起大雨,便到金百利找家食肆。爺爺雞飯店內環境乾淨整潔,亦有特色街名路牌作裝飾,燈光明亮,座位空間闊落,卡位十分舒適。店員的態度亦非常友善親切。爺爺海南雞飯拼亞參叻沙 配滲滲 $98😋😋海南雞算滑溜,亦不會過分油膩,配上薑蓉和辣醬等十分配合。油飯味道剛好。分量十足。叻沙算是比較特別的菜色,初嘗叻沙,感覺不錯,有微酸的味道,不算十分辣,亦有魚肉,參參裏面有油面和米粉兩種混在一起吃,風味十足,有去旅遊的感覺。檳城椰香咖哩雞飯配肉骨茶 $88 😋椰香咖哩香氣迫人,雞肉香軟入味。肉骨茶當歸味不會太重,排骨軟嫩。黃金大麥茶 + $9大麥茶喝著十分清爽解渴,淡淡茶香,既容易入口,亦可以清洗味蕾,品嘗更多菜式。

爺爺海南雞飯拼亞參叻沙 配滲滲 $98😋😋

檳城椰香咖哩雞飯配肉骨茶 $88 😋

黃金大麥茶 + $9

2022-06-23 14 瀏覽
海南雞飯就成日都食,但真係食完覺得好味既得好少,而今次呢間爺爺雞飯係少有我覺得好食既😍-1️⃣爺爺海南雞配油飯 ($68)對我黎講正既海南雞要做到幾樣野😬無骨、肉質爽嫩、雞皮Q彈,而呢個海南雞飯做得到😍然後個湯同個油飯都好香,D飯粒粒分明,好有光澤🤪2️⃣馬來肉骨茶 ($70)個肉骨茶好香濃同足料,入面有一大舊連埋D衣一齊煮既蒜頭,個員工見我地無食就同我地講個蒜其實食得,之後我就試左啖😂咬落去好軟棉棉,而且索曬D湯汁,所以好香,不過食一兩啖就夠了😂3️⃣印度薄餅 ($48)個小食就普通D,個薄餅似我平時係超市買黎煎個款😂不過個汁都OK既😂個日我夜晚去無咩人,坐都坐得既舒服🤪然後野食又好食,價錢又合理,員工又nice,會再去幫襯😜
1️⃣爺爺海南雞配油飯 ($68)

2️⃣馬來肉骨茶 ($70)

3️⃣印度薄餅 ($48)

2022-06-19 17 瀏覽
嗰日約咗朋友去銅鑼灣,到咗食飯時間,決定去金百利中心搵嘢食。爺爺雞飯位於銅鑼灣金百利中心7樓,餐廳主打東南亞菜式。以湖水綠為主色,感覺柔和。三色拼盤亞卡辣辣地,椒鹽豆腐香脆,芭樂配梅粉,帶出水果獨有甜味。爺爺海南雞配油飯 雞肉質感嫩滑、雞皮爽脆、脂肪豐滿、雞味濃郁,飯粒煙韌粒粒分明。肉骨茶 肉骨茶充滿藥材精華,味道香甜,配上油條,非常可口。新加坡喇沙馬來西亞代表之一,湯底濃郁微辣,麵條口感彈牙。椰汁班蘭冰椰香十足,非常解渴。黃金大麥茶色澤金黃,味道甘美香醇。用餐後仲可以用OpenRice「全新流動支付服務」OpenRice Pay,攞盡最抵折扣埋單。
爺爺雞飯位於銅鑼灣金百利中心7樓,餐廳主打東南亞菜式。
以湖水綠為主色,感覺柔和。
三色拼盤
亞卡辣辣地,椒鹽豆腐香脆,芭樂配梅粉,帶出水果獨有甜味。
爺爺海南雞配油飯
肉骨茶
肉骨茶充滿藥材精華,味道香甜,配上油條,非常可口。
新加坡喇沙
馬來西亞代表之一,湯底濃郁微辣,麵條口感彈牙。
椰汁班蘭冰
椰香十足,非常解渴。
黃金大麥茶
色澤金黃,味道甘美香醇。

2022-06-19 13 瀏覽
平時都比較少去金百利食飯,今次同事帶我嚟,有意外驚喜😎😎呢間餐廳光鮮整潔,而且座位舒適,整體感覺都好舒服。餐牌食物選擇都算幾多,除咗海南雞飯之外,仲有一啲東南亞風味嘅食物選擇。最特別嘅地方係,海南雞飯都可以雙拼!可以揀選肉骨茶,或者叻沙等等,貪心的人有福了😆😆我叫咗海南雞飯同埋肉骨茶嘅雙拼,如果一個人食嘅話,分分鐘食唔晒!海南雞份量都幾多,一啲都唔肥,就連雞皮都好好食!雞肉幼嫩,可以點三款唔同嘅醬汁,送飯一流!碗油飯都好大碗,好香,但食落又唔會太油膩👍🏼至於肉骨茶,都幾好飲,配料亦都非常多,淨係豬骨都有兩大舊,好多肉,都幾好食😋😋咖央多士好好食!多士非常香脆,厚厚既咖央加埋牛油,味道甜得來又好香,配奶茶咖啡真係冇得頂!馬來亞沙嗲串燒個沙嗲醬汁非常香濃,令到串燒更加惹味,啖啖肉,冇乜肥膏,唔錯唔錯。同冰凍嘅泰式奶茶都好夾😎😎
平時都比較少去金百利食飯,今次同事帶我嚟,有意外驚喜😎😎

馬來亞沙嗲串燒
2022-06-17 261 瀏覽
由環境到餐牌內故事.感覺到店家非常用心.真心希望把好吃海南雞帶來香港.給更多人分享其美味店內環境很文青. Tiffany's Bule 坐位很少女. 牆壁上有一束束小乾花. 店家用還原水機更是注重客人健康。我飲左2杯.感覺健康好重要 記得用open rice pay優惠,等同原價8折午餐中爺爺海南雞飯拼馬來肉骨茶 一次可以吃到2種款式,滿足2個願望.海南雞飯 有油飯一碗 雞皮爽口.肉質嫩滑有汁不乾. 啖啖肉無骨一大特色!肉骨茶味道香濃. (沒有很強藥材味 )覺得應該加碗白飯相配材料豐富: 有油條.豆腐卜.冬菇.一字骨排.金菇.炸腐竹.杞子....等所有材料浸透肉骨茶味道,感覺好有馬拉家鄉味道。花膠嫩雞湯河粉 河粉幼身滑溜.海南雞肉Ichiban. 花膠有3片軟綿綿滑溜.菜芯好淋好甜.湯底雞湯奶黃色.味道剛好咸度好好味!忍不住喝清了!選了特色班蘭椰子冰 淺綠色椰子冰有濃濃葉香. 消暑解渴!
由環境到餐牌內故事.感覺到店家非常用心.

真心希望把好吃海南雞帶來香港.給更多人分享其美味

店家用還原水機更是注重客人健康。
我飲左2杯.感覺健康好重要

記得用open rice pay優惠,等同原價8折

爺爺雞飯配馬來肉骨茶

午餐中爺爺海南雞飯拼馬來肉骨茶
一次可以吃到2種款式,滿足2個願望.

爺爺海南雞

肉骨茶味道香濃. (沒有很強藥材味 )覺得應該加碗白飯相配

花膠嫩雞湯河粉

花膠嫩雞湯河粉 河粉幼身滑溜.海南雞肉Ichiban.

花膠

選了特色班蘭椰子冰 淺綠色椰子冰有濃濃葉香. 消暑解渴!
班蘭椰汁冰
2022-06-17
爺爺雞飯配馬來肉骨茶
花膠嫩雞湯河粉
花膠
班蘭椰汁冰
2022-06-15 19 瀏覽
今天下午約了朋友行灣仔素食展,我們行到大約6時半行完,想去那兒吃晚餐,大家一直想吃這間,搭地鐵入銅鑼灣,到達環境不錯,好有特色,我們選了卡位座,座位寬倘舒適,我們叫了,埋單時,要用Openrice Pay,折了優惠,真是好抵爺爺雞飯拼馬來肉骨茶雞肉同雞皮簿簿,特別嫩滑同好有雞味,飯軟滑油香馬來肉骨茶豬肉好香同霖,入口甘甘甜甜,好舒服同清凉咖央多士烘得好脆口,咬一口多士,奶油流心舖在嘴裡雞湯菜苗雞湯鮮香,菜苗新鮮爽脆洛神玫瑰花茶好有洛神同玫瑰花香,甜度適中
爺爺雞飯拼馬來肉骨茶

雞肉同雞皮簿簿,特別嫩滑同好有雞味,飯軟滑油香
馬來肉骨茶
豬肉好香同霖,入口甘甘甜甜,好舒服同清凉
咖央多士

烘得好脆口,咬一口多士,奶油流心舖在嘴裡
雞湯菜苗
雞湯鮮香,菜苗新鮮爽脆
洛神玫瑰花茶

好有洛神同玫瑰花香,甜度適中

2022-06-11
  • 洛神玫瑰花茶
  • 咖央多士
  • 爺爺雞飯拼馬來肉骨茶
2022-06-14 163 瀏覽
爺爺雞飯開張不久。聽店名就知是吃海南雞飯,還有我喜歡吃的叻沙,當然要去試試😝。餐廳設計清新舒適。大熱天時逛完街,上來涼涼冷氣休息一下吃點東西,很舒服。座位還有消毒酒精和清水提供。‖ 爺爺海南雞飯拼新加坡叻沙 ($88) ‖這個必叫😆。又有海南雞飯又有叻沙,都只是$88。送上時,好開心,感覺好豐富,色彩繽紛☺️☺️。先說說海南雞飯,雞好滑溜,油飯好香,飯粒粒分明,又軟熟。有三款醬料點,夾起雞肉點點醬連飯吃,正😋。而新加坡叻沙,湯底有好香椰奶味,味道濃郁口感順滑。配料有大大隻蝦、豆卜、魚蛋、芽菜和雞蛋。好味☺️。這個餐一口氣滿足兩個願望,感覺好滿足☺️。‖ 亞參叻沙 ($68) ‖和新加坡叻沙一樣,可選油麵/米粉/滲滲。湯底酸酸甜甜辣辣,吃到好香香茅味,還有魚味、羅望子味和菠蘿的香甜。菠蘿出奇地和湯底好夾。配料還有魚肉和洋蔥。飲品跟餐半價,我們要了凍泰式奶茶 ($10),可惜味道略淡。店員服務好好,有禮貌又nice。提提,OpenRice 有85折買$100現金券,可以用OpenRice Pay即買即用😊。

座位還有消毒酒精和清水提供。

‖ 爺爺海南雞飯拼新加坡叻沙 ($88) ‖

這個必叫😆。又有海南雞飯又有叻沙,都只是$88。

送上時,好開心,感覺好豐富,色彩繽紛☺️☺️。

這個餐一口氣滿足兩個願望,感覺好滿足☺️。

‖ 亞參叻沙 ($68) ‖

和新加坡叻沙一樣,可選油麵/米粉/滲滲。

店員服務好好,有禮貌又nice。

• 爺爺海南雞飯拼新加坡叻沙
2022-06-14 16 瀏覽
有日放左工諗住簡單食個飯先返屋企,所以就行左落銅鑼灣,見sogo附近有海南雞食,一於就去試下啦。餐廳環境都簡潔舒服,唔錯。爺爺海南雞飯拼馬來肉骨茶 ($88)雞肉好嫩滑,雞皮富有彈性,有黑豉油、辣醬、薑蓉配埋一齊食。飯有油香,粒粒分明。肉骨茶好足料呀,有冬菇、杞子、排骨,d肉煲到好綿,好味!香葉雞($34)食落有香葉、香茅味,醃得入味香口,肉質亦juicy,唔錯。馬來沙爹串燒($68)有豬、牛、雞各2串,燒得好香呀! 沙爹醬有香濃花生醬,好惹味。泰式奶茶 ($20)桔桔($11)奶茶幾香滑又唔會太甜。桔桔酸酸甜甜好解渴
餐廳環境都簡潔舒服,唔錯。

爺爺海南雞飯拼馬來肉骨茶 ($88)

香葉雞($34)
食落有香葉、香茅味,醃得入味香口,肉質亦juicy,唔錯。

馬來沙爹串燒($68)

泰式奶茶 ($20)
桔桔($11)
奶茶幾香滑又唔會太甜。桔桔酸酸甜甜好解渴
2022-06-13 156 瀏覽
估唔到銅鑼灣都有咁好味既新加坡野食,而且價錢仲好抵,又唔洗加一。今日去開銅鑼灣行街,openrice 搵搵有咩食,見到呢間價錢又幾ok…仲有openrice coupon買,85折買$100券,用openrice pay就得。咁又真係幾抵。同埋見到d相都唔差,所以膽粗粗黎試下。星期六中午時分,都有唔少食客,但好彩唔洗等位。睇下餐牌,又真係幾抵,又有海南雞飯、肉骨茶、叻沙等等呢d出名既新加坡野食。我點了一客海南雞飯。其實我仲見有d可配埋肉骨茶或叻沙。不過今次我就主攻成個海南雞飯先。個海南雞飯套餐好豐盛,配上了一配又香又粒粒分明既黃油飯,食海南雞配上黃油飯,更香更好味,滋味到爆。另外仲有碗清雞湯,入面仲有菇,都幾多配料,湯好鮮甜,正。咁當然唔少得主角海南雞。海南雞又白又滑仲冇骨,啖啖肉好滋味。食海南雞仲配埋個三色醬,分別有甜豉油、辣醬、薑蓉。自行配搭,超惹味。另一個主食點了新加坡叻沙,濃濃既湯底好惹味,蝦味鮮甜仲要帶上微微辣辣好惹味既湯汁,湯汁掛住係油麵度,好惹味好吸引,係令人食到唔想停。呢碗叻沙都唔少餸,又有入曬味既豆卜、蝦等等,好正宗。小食點了一份咖央多士,超級好味。多士脆卜卜中間夾著

星期六中午時分,都有唔少食客,但好彩唔洗等位。

我點了一客海南雞飯。
海南雞飯

另外仲有碗清雞湯,入面仲有菇,都幾多配料,湯好鮮甜,正。

新加坡叻沙
咖央多士

小食點了一份咖央多士,超級好味。多士脆卜卜中間夾著厚厚牛油,同滿滿既咖央醬,超級惹味。
一啖咬下去,口感同醬都爆曬出黎,甜甜又香牛油味又脆,超好味。
沙嗲串燒

最後仲有兩支串燒,串燒可選雞、牛或豬
我們點了兩條雞串燒。啖啖肉好好味
飲埋個餐飲,超滿足。好惹味又抵食
2022-06-11
海南雞飯