2024-05-08 103 瀏覽
大埔呢間麵包店外面睇冇特別但睇真啲🔍👀有賣緊幾樣開心果甜品!✧ 開心果脆脆筒 ($18)Sorry to say呢個cannoli樣子甜美味道麻麻個酥皮好粉又好重奶味面頭啲icing都幾重手中間忌廉雖然有開心果味但微酸✧ 開心果酥 ($17)不禁拎享樂同款嚟比整體顏色比較沉啲深色啲Mit開之後開心果spread較少由望落嘅顏色估得出唔係好食到開心果香反而似烘到有燶味…最後發現中間竟然有啲好似蓮蓉咁嘅餡雖然佢平享樂幾蚊但幾乎有半嚿係唔想食(⑉꒦ິ^꒦ິ⑉)另外仲有新出嘅開心果巴斯克($80)同埋聽聞有時有開心果卷蛋有冇試過嘅朋友話俾本豬知好唔好食呀?
大埔呢間麵包店外面睇冇特別
但睇真啲🔍👀
有賣緊幾樣開心果甜品

✧ 開心果脆脆筒 ($18)
Sorry to say呢個cannoli
樣子甜美味道麻麻
個酥皮好粉又好重奶味
面頭啲icing都幾重手
中間忌廉雖然有開心果味但微酸

✧ 開心果酥 ($17)
不禁拎享樂同款嚟比
整體顏色比較沉啲深色啲
Mit開之後開心果spread較少
由望落嘅顏色估得出
唔係好食到開心果香
反而似烘到有燶味…
最後發現中間竟然有啲好似蓮蓉咁嘅餡
雖然佢平享樂幾蚊
但幾乎有半嚿係唔想食(⑉꒦ິ^꒦ິ⑉)

另外仲有新出嘅開心果巴斯克($80)
同埋聽聞有時有開心果卷蛋
有冇試過嘅朋友話俾本豬知好唔好食呀?
2024-04-24 144 瀏覽
💕芋泥生乳💜厚麻糬卷蛋🍰 一條6️⃣件唔洗$80平到癲 😱 芋泥控必食無悔!🐭 米奇老豬Vol. 470 🐷[煒成麵飽餅店 ]早幾日出左個煒成開心果合集大家都紛紛DM我問我有咩其他推薦除左最愛嘅開心果千層卷同布甸包之外今次介紹呢個都係老豬嘅Top 3 Pick❣️雖然唔洗排隊唔洗搶 不過貨量唔多因為根據觀察 好似要中午後先有 🤔但傍晚又可能會賣曬老豬三顧茅廬先買到 🥹.🐖🐖《芋泥麻糬卷蛋》🐖🐖🛑8.9/10🛑 💰$78💰拎起係超垂手 勁有份量 🏋🏽一條大概可以厚切5件/薄切6件卷蛋蛋糕體似係戚風 濕潤綿密中間嘅麻糬好厚身又拉絲 🦷而且同忌廉、蛋糕融為一體隔日食都仲係咁煙韌軟糯!面頭嘅芋頭味生乳好輕盈 偏重奶味夾心嘅芋泥忌廉順滑 👅但又保留左芋頭粒粒嘅口感天然甜味啱啱好 唔係假香芋 芋頭控表示超級滿足 💜如果可以加小小100%芋泥可能會更驚豔🤭老豬同芋泥控&非芋泥控嘅朋友們分享佢地都大讚好正🥳而且呢個價錢、呢個份量性價比簡直爆燈 💡.❣️🐭總評分🐷❣️味道:8.9/10服務:N/A環境:N/ACP值:✴️ 中高✴️ ENCORE:✅ (絕對!).自費️⭕/試食.📍煒成麵包餅店📍大埔同秀坊11號地舖.#米

🐭 米奇老豬Vol. 470 🐷
拎起係超垂手 勁有份量 🏋🏽
一條大概可以厚切5件/薄切6件
卷蛋蛋糕體似係戚風 濕潤綿密
中間嘅麻糬好厚身又拉絲 🦷
而且同忌廉、蛋糕融為一體
隔日食都仲係咁煙韌軟糯!

面頭嘅芋頭味生乳好輕盈 偏重奶味
夾心嘅芋泥忌廉順滑 👅
但又保留左芋頭粒粒嘅口感
天然甜味啱啱好 唔係假香芋
芋頭控表示超級滿足 💜
如果可以加小小100%芋泥可能會更驚豔🤭

老豬同芋泥控&非芋泥控嘅朋友們分享
佢地都大讚好正🥳
而且呢個價錢、呢個份量
性價比簡直爆燈 💡
味道:8.9/10
服務:N/A
環境:N/A
CP值:✴️ 中高✴️
ENCORE:✅ (絕對!)

📍煒成麵包餅店📍
大埔同秀坊11號地舖

#米奇老豬_麻糬
#米奇老豬_蛋糕

#煒成麵飽餅店 #香港麵包 #香港蛋糕 #大埔美食 #大埔墟美食 #太和美食 #卷蛋 #芋泥 #芋泥控 #芋泥蛋糕 #芋泥麻糬 #芋頭控 #芋頭蛋糕 #麻糬 #麻薯蛋糕 #麻糬蛋糕 #芋頭麻糬 #生乳捲 #芋圓 #開心果 #煙韌控 #蛋糕關注組 #布甸包 #hkbakery #hkigbakery #tarocake #mochicake

2024-04-22 64 瀏覽
㊙️私藏新界開心果天堂💚 必買年度最佳千層丹麥卷 🍞 銅板美食 忌廉筒、巴斯克🐭 米奇老豬Vol. 468 🐷[煒成麵飽餅店 ]想當年老豬介紹過佢地嘅巨型焦糖布甸包之後又介紹過佢嘅牛乳卷蛋、各類包包尤其係開心果千層卷仲成為2023年度之包 🏅老豬最近再度訪店 發現佢地又出新品 決定要出返個開心果系列合集方便各位果迷追訪 😇大家去大埔記住試埋🟢 @chestnut_king_ltd 嘅開心果雪糕🟢 @tptriple_cafe 嘅開心果奶蓋咖啡🟢 @legend.bakeology 嘅開心果布甸麻糬波波非開心果迷就可以去🟡滑嘟嘟 嘅花生糯米糍🟡Joe椰 嘅班蘭/芝麻/椰汁卷.🐖🐖《開心果脆脆筒》🐖🐖🛑8.6/10🛑 💰$18💰呢個係港式嘅懷舊忌廉筒酥皮唔係法式重牛油、焦糖香果種而且似港式拿破崙果d微乾而酥脆 🦷表層灑有粗粒砂糖 有沙沙口感但唔死甜入面擠滿開心果cream cheese口感順滑 無傳統buttercream咁膩食到尾都仲有cream同開心果粒粒果迷認證 💚✔️不過因為用料份量十足都係適合同朋友分享 少食多滋味啊嗎🤪.🐖🐖《開心果奶酥千層卷》🐖🐖 🛑9.5/10🛑 💰$17💰之前

🐭 米奇老豬Vol. 468 🐷
[煒成麵飽餅店 ]
想當年老豬介紹過佢地嘅巨型焦糖布甸包
之後又介紹過佢嘅牛乳卷蛋、各類包包
尤其係開心果千層卷仲成為2023年度之包 🏅

🟡Joe椰 嘅班蘭/芝麻/椰汁卷
🐖🐖《開心果脆脆筒》🐖🐖
🛑8.6/10🛑 💰$18💰
呢個係港式嘅懷舊忌廉筒
酥皮唔係法式重牛油、焦糖香果種
而且似港式拿破崙果d微乾而酥脆 🦷
都係適合同朋友分享
少食多滋味啊嗎🤪
🐖🐖《開心果奶酥千層卷》🐖🐖
🛑9.5/10🛑 💰$17💰
之前Vol . 433 介紹過 (詳細食評可以去睇返)
但今次係進化版2️⃣.0
唔單止巨大、高身左 🆙
(舊版1️⃣.0嘅相係尾二尾三)
層次都增添左 仲有d似千層吐司
可以一層層咁撕開食 牛油香激烈😍🥳
每層塗滿左開心果奶酥
頂同底部仲有層脆韌嘅焦糖丹麥酥皮
鋪滿左用糖炒、烘過嘅開心果
色香味俱全 🏆
味道:8.8/10
服務:8/10
環境:8/10
CP值:✴️ 中 ✴️
ENCORE:✅ (全部!特別係奶酥千層卷,老豬已encore😚)

📍煒成麵包餅店📍
大埔同秀坊11號地舖

#米奇老豬_開心果
#米奇老豬_包
#米奇老豬_蛋糕

#煒城麵包餅店 #大埔美食 #大埔墟 #大埔友 #大埔墟美食 #開心果 #開心果雪糕 #開心果蛋糕 #忌廉筒 #奶酥 #丹麥酥 #丹麥吐司 #千層吐司 #肉桂捲 #肉桂卷 #奶酥吐司 #開心果醬 #拿破崙 #卷蛋 #酥皮 #巴斯克 #巴斯克蛋糕 #香港麵包 #香港麵包店 #香港蛋糕 #香港蛋糕店

2024-04-05 165 瀏覽
煒成面包店絕對係大埔面包🍞小店既良心。 款式多,味道好,價錢平,夠創新👍 佢哋唔同面包既出爐時間都唔一樣,好多都係數量有限,賣完就冇晒。想提下大家,經過行過唔好錯過,記住入去小店睇下有咩款式岩食就好買 ~~~~~~~~~~~~食物介紹~~~~~~~~~~~~ 🤩開心果酥 ($17 HKD) 今次食既係佢哋整既開心果酥,面包體係丹麥酥,有好香牛油味。面包上面有好多開心果碎,多到係一路食會一路跌。面包每層入面搽滿開心果奶酥,而且都仲有夾住開心果碎,但又唔會太甜呢點幾值得讚架
煒成面包店絕對係大埔面包🍞小店既良心。
 款式多,味道好,價錢平,夠創新👍
~~~~~~~~~~~~食物介紹~~~~~~~~~~~~
 🤩開心果酥 ($17 HKD)
 今次食既係佢哋整既開心果酥,面包體係丹麥酥,有好香牛油味。
面包上面有好多開心果碎,多到係一路食會一路跌。
開心果酥
開心果酥
2024-02-04 310 瀏覽
傳說中嘅布甸法包 😛 竟然俾我睇到 緊係即刻買左先🤘🏿🤘🏿 $22 比嘉多嘅大 返到去即刻再氣炸返五分鐘😍叮一聲 即刻拎出嚟 勁香 甜甜嘅氣味🥰🥰🥰我一刀切 個包好脆 個蛋心係半流心🫣一入口 個蛋係比較甜 甜過嘉多👀鍾意食甜嘅應該好鍾意❤️
傳說中嘅布甸法包 😛 竟然俾我睇到
緊係即刻買左先🤘🏿🤘🏿 $22 比嘉多嘅大

返到去即刻再氣炸返五分鐘😍
叮一聲 即刻拎出嚟 勁香 甜甜嘅氣味🥰🥰🥰
我一刀切 個包好脆 個蛋心係半流心🫣

一入口 個蛋係比較甜 甜過嘉多👀
鍾意食甜嘅應該好鍾意❤️
2023-11-17 483 瀏覽
係附近食完午餐經過 唸住買麵包做早餐 見有剛出爐的叉燒酥,我未食過所以就買左一兩件來試來試下, 回家叮返熱食真係好好味好鬆脆。點知又比我見到之前勁多人排長龍買 的布甸麵包 ,大陸未開關前呢間店長期都勁多人排隊買,通關口好似少咗人排隊買定係咁岩我平日來買所以比我輕輕鬆鬆唔使排就買到好好味既布甸麵包!回家我無叮返熱食,反而雪凍食,雪凍的布甸麵包原來都好好食!
係附近食完午餐經過 唸住買麵包做早餐 見有剛出爐

的叉燒酥,我未食過所以就買左一兩件來試來試

下, 回家叮返熱食真係好好味好鬆脆。點知又比我

見到之前勁多人排長龍買 的布甸麵包 ,大陸未開關

前呢間店長期都勁多人排隊買,通關口好似少咗人

排隊買定係咁岩我平日來買所以比我輕輕鬆鬆唔使

排就買到好好味既布甸麵包!回家我無叮返熱食,

反而雪凍食,雪凍的布甸麵包原來都好好食!

☕️焙茶控必試·奶酥麻糬菠蘿包 😍 超平價 世一流心布甸包、奶蓋卷蛋 🍰🐭 米奇老豬Vol. 393🐷[煒成麵飽餅店]呢間麵包係老豬嘅愛店之一呢兩年已無數次回購🤭今次試最近新出嘅焙茶麻糬菠蘿包估唔到又有驚喜 🥳順便簡單介紹埋另外兩款正野詳細post可以睇返 Vol. 161 同 Vol. 185 🔍.🐖🐖 《焙茶麻糬菠蘿包》🐖🐖 🛑8.3/10🛑 💰$13💰菠蘿皮厚度中等 似原味即日食微脆 隔日就會變軟焙茶奶酥激濃☕️ 係有回甘果隻 😍焙茶控必試!麻糬係類似 @ly_bakery 鼻涕路線嘅有拉絲 不過唔算好煙韌 ~另一驚喜位係個包本體好鬆軟有嚼勁 🦷唔係一般空氣/軟稔嘅港式麵包值得一試👍🏻🐖🐖 《法式焦糖布蕾法包》🐖🐖 🛑9.3/10🛑 💰$13💰⚠️最近暫停供應⚠️焗完之後入面嘅焦糖布丁會變到超流心口感細膩嫩滑 似吉士/葡撻 食落甜度會較高 🐜如果雪過夜再返焗 creme brulee質地會挺身d 食落會無咁甜膩 ~而且同個熱辣辣、脆身嘅法包一齊食會覺得有冰火交融嘅感覺🧊🔥.🐖🐖《雪卷》🐖🐖🛑7.8/10🛑💰$33💰一條卷蛋大概可以切到5片質感似蛋白蛋糕 偏乾左d 芝士奶蓋 口感輕盈順滑芝

🐭 米奇老豬Vol. 393🐷
即日食微脆 隔日就會變軟
焙茶奶酥激濃☕️ 係有回甘果隻 😍
焙茶控必試!
麻糬係類似 @ly_bakery 鼻涕路線嘅
有拉絲 不過唔算好煙韌 ~
另一驚喜位係個包本體好鬆軟有嚼勁 🦷

口感細膩嫩滑 似吉士/葡撻
食落甜度會較高 🐜
如果雪過夜再返焗
creme brulee質地會挺身d
食落會無咁甜膩 ~
而且同個熱辣辣、脆身嘅法包一齊食會覺得有冰火交融嘅感覺🧊🔥
🐖🐖《雪卷》🐖🐖

#米奇老豬_包
#米奇老豬_茶
#米奇老豬_麻糬
#米奇老豬_蛋糕

#煒成麵飽餅店 #大埔美食 #大埔墟美食 #太和美食 #菠蘿包 #麻糬 #麻薯 #麻糬控 #焙茶控 #焙茶奶酥 #奶酥 #蜜瓜包 #布甸包 #奶蓋蛋糕 #卷蛋 #奶蓋戚風蛋糕 #港式麵包 #香港麵包 #麵包控 #麻糬波波 #焙茶蛋糕 #抹茶奶酥 #抹茶麻糬 #hkbakery #pineapplebun
之前做美食資料搜集的時候已留意到這間麵包店的出品,今日去大埔順路前往bookmark已久的煒成麵飽餅店🍞雖然通告寫道「焦糖布蕾法包三點出爐」,不過我今日下午兩點半左右到達時,剛好就遇見焦糖布蕾法包和蛋撻新鮮出爐🤩所以我立刻跟店員表示「要一個布蕾包💜謝謝」焦糖布蕾法包$22這布甸包真的好大件,拿在手上頗有份量,是我見過市面上最大的布甸包🙈別以為這個跟湯碗一樣大的麵包只有外表,它的味道也不錯~咬第一口的時候,它脆脆的麵包外殼為我帶給了很大的驚喜,當我一口一口地品嘗的時候,它的布蕾也令我感到十分之滿足😋焦糖布蕾口味不會太甜,跟麵包一起吃的味道剛剛好😍而且布蕾的口感非常順滑,跟脆脆的法包配合得很好~雖然是剛新鮮出爐的布蕾包,但麵包體只是微熱而布蕾中間則是冷的,所以布蕾會有流心的效果,而且很容易入口,不用擔心會被燙到🫶🏻唯一要注意的是吃得太滋味很容易被布蕾弄髒鼻子(別問我為什麼知道這點🤣原本還打算試試剛出爐熱辣辣的蛋撻,但一口氣吃完布蕾包後,我已經超級飽🤰🏻就好像吃完自助餐一樣😳真心建議兩個人分享食用,除非你跟我一樣餓到不行,否則一個女生很難吃完整個🙈下次經過一定會再來這間麵包店試其他包包,希望

焦糖布蕾法包$22

下次經過一定會再來這間麵包店試其他包包,希望能幸運地再次遇到新鮮出爐的蛋撻🥰

📍 煒成麵飽餅店(大埔同秀坊11號地下)
好味度:4.5/5
性價比:5/5
回頭率:4/5
2023-06-01 628 瀏覽
呢間舖頭有幾款人氣產品今日想講吓一款冇咁多人識既:曲奇伯爵茶曲奇見到有粒粒伯爵茶葉帶有淡淡的茶香最啱下午茶配咖啡😋曲奇本身口感勁勁勁鬆脆!千祈不要在車上食😂😂不過口感更鬆脆,而且食到有牛油香都知道係落咁多油去整都係少食多滋味香到好易一食就食幾塊停唔到!朱古力曲奇經典口味算幾香濃有人會覺得太甜因為佢唔同口味嘅曲奇,上面都有舊朱古力醬配埋朱古力味嘅曲奇我覺得有啲過甜咖啡曲奇咖啡味濃郁唔飲咖啡都可以買嚟過下口癮

呢間舖頭有幾款人氣產品
今日想講吓一款冇咁多人識既:曲奇

伯爵茶曲奇
見到有粒粒伯爵茶葉
帶有淡淡的茶香
最啱下午茶配咖啡😋
曲奇本身口感勁勁勁鬆脆!
千祈不要在車上食😂😂
不過口感更鬆脆,而且食到有牛油香
都知道係落咁多油去整
都係少食多滋味
香到好易一食就食幾塊停唔到!

朱古力曲奇
經典口味
算幾香濃
有人會覺得太甜
因為佢唔同口味嘅曲奇,上面都有舊朱古力醬
配埋朱古力味嘅曲奇我覺得有啲過甜

咖啡曲奇
咖啡味濃郁
唔飲咖啡都可以買嚟過下口癮
2023-05-14 548 瀏覽
是日捕螢,想買點東西吃,之前在網上看到這間的麵包布甸很想試,一落車就二話不說的要一個,店員很好說有剛焗好的,在烘焙房那邊拿給我,但我一看到就是一個蛋糕的大小,我問她真的是這個嗎?她說是,我再拿著網上相片問她是這個嗎?她也說是,那我只能說對不起了,店員說不緊要,然後有另一個叔叔剛入來看到這個都立刻要,但我還要去影相不能拿這個大大的麵包布甸去,而且也吃不了這麼大個,我很依依不捨的望著它走,最後只是買了個蛋撻,但最後都被壓扁了不過都很好吃,寫這個食評是覺得店員服務態度非常好,我希望有一日可以試到這個麵包布甸.

2023-04-23
下午茶
2023-04-10 452 瀏覽
煒成其實好早已出名,如果無理解錯,佢之前在大埔廣場,應該係近幾年先搬去同秀坊,以前在大埔廣場已經知佢啲包好食😋,今次再路經煒成,咁岩雞仔餅出爐,啲姐姐又大推,作為雞仔餅控即刻要買來試下雞仔餅都有好多款,有啲冰肉會多啲,有啲係煙韌,煒成呢款係脆既,裡面唔會食到明顯冰肉,我覺得有啲似芝麻南乳夾心脆餅,又有南乳同芝麻香,又夠脆身,非常香口,會不停追住來食店內其實仲有好多其他野值得試,但係真係唔敢買太多,一次過食哂肯定肥💩下次路過一定再買來食

雞仔餅

下次路過一定再買來食
雞仔餅
2023-03-25 409 瀏覽
有一排好興法式麵包布甸,之後就有好多麵包店不停推岀依一個法包,其中依一間就係俾人講為以份量價錢取勝,而且唔會差嘅麵包舖,所以嗰陣時嚟過一次但係都賣晒,依家過咗熱潮終於可以試下了!焦糖布蕾法包 $20四點幾五點去到嘅時候得返最後兩個,雖然已經放咗一段時間,但係我都決定就咁食,法包外層好脆口,但唔夠煙韌同硬身,雪凍應該好啲,而入面既焦糖布甸,味道超香濃,好夠味,焦糖味甜度適中,但係由於佢真係太大個,所以一定要分開食,咁就唔會膩了,整體嚟講到都幾推薦!

焦糖布蕾法包 $20
2023-03-23
2023-02-09 384 瀏覽
呢間麵包鋪係區內都幾有名氣👻小編之前都食過佢哋嘅麵包同鬆餅😽今次我哋試嘅就係花生燒餅🥜🧊花生燒餅 $5 4/10坦白講,今次就有啲失望😵‍💫一拎上手就見到個底好明顯係濃左嘅🥲拎上手都係唔熱(己經即買即食)再咬落去,啲餡都得好小好小🥹勁薄嘅一層,仲有會食到苦味🥵但個外皮係幾好食嘅👍🏻,好煙韌,都香花生味嘅🤓希望下次再試,唔會再有呢啲情況發生啦🙈人均消費💵: $5性格比: 8/10好食程度😋:4/10回頭指數💓:5/10 📍煒成麵包餅店

🧊花生燒餅 $5 4/10

人均消費💵: $5
性格比: 8/10
好食程度😋:4/10
回頭指數💓:5/10

📍煒成麵包餅店
2022-12-24 461 瀏覽
菠蘿皮QQ波波~唔錯,菠蘿皮酥脆,波波煙靭有𡁻口得來唔會硬,呢個可以Encore紫薯QQ波~都係菠蘿皮好食啲雪卷~見到中間咁多cream,諗住會好似日式卷蛋。但食落無想像中咁好食,但整體都ok淨係食啲cream食落似奶蓋嘅味道,蛋糕都好軟。就咁食啲cream覺得好正,但連埋啲蛋糕一齊食就無左呢種感覺好似叫芝士黑松露溶岩~味道正常,但未必會再encore點解個名有黑松露?因為黑色?因為加左黑松露?唔明關黑松露乜事,完全冇黑松露味,就咁叫芝士包又或者竹碳芝士溶岩好過Scone~一袋有齊四隻味,除咗朱古力味之外,其他三隻質地都係較乾伯爵茶~雖然伯爵茶本身有啲檸檬茶味道,但係今次都係人生第一次食伯爵茶嘅嘢覺得似檸檬洗潔精抹茶紅豆~抹茶香精味原味~ma ma day,唔啱我口味朱古力味~味道ok,但食落唔係scone質地,反而似蛋糕多啲。雖然食落唔似scone質地,但四隻味之中反而係唯一可以考慮再買,可以當係朱古力蛋糕食不過20蚊有四隻,四隻價錢喺出面先買到一隻甚至乎半隻,以呢個價錢黎講好抵食,所以都不能要求太多叉燒酥~叉燒酥皮好夠酥,平靚正,六點後買三送一,15蚊有四隻第一次買唔知好唔好食,買
麻糬波波

紫薯QQ波~都係菠蘿皮好食啲

淨係食啲cream食落似奶蓋嘅味道,蛋糕都好軟。
芝士黑松露溶岩

好似叫芝士黑松露溶岩~味道正常,但未必會再encore

scone

抹茶紅豆~抹茶香精味
原味~ma ma day,唔啱我口味

叉燒酥

第一次買唔知好唔好食,買咗一隻試吓先。
拎上手嘅時候仲暖暖地,一路行一路好想食左佢,終於忍唔住即時解決左佢
即刻行返轉頭買多四隻
。當日差唔多八點左右仲有叉燒酥剩,以為平時啲叉燒酥銷情都咁上下。但之後試過幾次放工想去買,都只不過六點鬆少少都已經賣晒。今次去到剩返七隻,有幸買到四隻走。不過今次個叉燒酥有啲酸酸地,我諗應該係咁啱呢次有啲問題??之前試過好好食,所以下次見到有都會再買

布丁麵包

掛住食,食完先醒起唔記得影下個真身添
布丁包~個包可能比我毁左,焗得耐左啲
睇黎應該係咁二焗熱少少就得
麵包舖阿姐話整熱食又得,凍食都得,所以第二日整返熱食
唔知係咪比我焗完個布丁變左好流質,可能攤返涼少少,等佢凝固返少少會好啲(?)
可能熱食關係,個布丁好流質,又好甜
如果有機會再食嘅話,下次要試下凍食/微微整熱
個布丁又流又甜,個包又焗到脆卜卜。。。。唔好食可能係關我事

雙重芝士吐司

雙重芝士吐司~今次係第二次買
第一次買時,第一啖覺得唔好食。
無芝士味只有甜味,但再食多啖又覺得甜甜地幾好食
遞比老公咬啖,即刻話唔好食、唔要。迫佢咬多啖,佢同我一樣,都係第一啖覺得唔好食,食食下又幾好食
第二次再買,老公又係咬完一啖話唔好食🤣不過又係食食下幾好食
第一次食無芝士味,但原來呢個包真係有芝士,不過芝士味唔濃,同埋只係局部地區有芝士,不過無芝士嘅地方甜甜地都好食
朱古力髒髒包

朱古力髒髒包~髒髒包裡面包住濃濃嘅朱古力醬,未食之前怕會好甜,但呢個朱古力一啲都唔甜有少少偏苦。呢個唔甜偏苦口啱我口味,但如果鍾意食甜嘅朋友仔呢個可能唔啱食
忌廉芝士蒜蓉包

忌廉芝士蒜蓉包~見到呢個包,令我諗起曾經掀起一股熱潮嘅韓式蒜蓉忌廉芝士包。不過呢個包完全唔係嗰回事,忌廉芝士一啲都唔忌廉,完全唔係平時忌廉芝士好軟滑嘅質感。

馬蹄包

馬蹄包~都幾大隻,裡面有芝士火腿幾好食
雞批

迷你雞批~5蚊/隻,六點後買三送一,抵食
餡唔算好多,但味道ok,皮都酥脆

麻糬波波
叉燒酥
雙重芝士吐司
馬蹄包
2022-11-06 526 瀏覽
今日咁岩去開去大埔,好想試吓煒成嘅巨大麵包布甸,點知去到就話賣晒💔店員即刻推介星期六日先有嘅芋泥麻薯卷 ($68),拎上手真係好重好足料。另外亦都買咗四種口味嘅鬆餅。芋泥麻糬卷 ($68, 7.5/10)蛋糕十分濕潤,入面有粒粒芋泥同埋好多忌廉,配埋軟滑嘅麻糬真係好夾,非常滿足。以街坊小店嚟講都算好出色,同埋只係埋$68,價錢好合理,值得一試。鬆餅($20/4個, 6/10)食之前我有焗翻熱啲鬆餅,外皮焗完仍然係稔,入面質地較實淨,食落唔太似鬆餅。朱古力味: 咁多種味之中,呢個朱古力味係最出綠茶紅豆味:鬆餅係青bb 嘅綠色,有微微嘅綠茶味,紅豆略少伯爵茶味:見到入面有好多伯爵茶粉,但伯爵茶味唔算濃郁提子味:幾香牛油味,外面有唔少提子,但鬆餅入面幾乎搵唔到提子

芋泥麻糬卷 ($68, 7.5/10)

鬆餅($20/4個, 6/10)

朱古力味: 咁多種味之中,呢個朱古力味係最出

綠茶紅豆味:鬆餅係青bb 嘅綠色,有微微嘅綠茶味,紅豆略少

伯爵茶味:見到入面有好多伯爵茶粉,但伯爵茶味唔算濃郁