2024-02-21 557 瀏覽
年初七人日那天,我們去了一間很有特色的餐廳慶祝。一打開門的一刻就如進入了一個夢幻的萬花筒世界之中,感覺很不現實,整間餐廳色彩繽紛,所有佈置都令人有一種愉快和輕鬆的感覺。糖果的色系亦令人有一種甜蜜幸福的氛圍。餐廳提供的餐具、食物的擺相也是五顏六色,色彩斑斕,每張枱面更有一個萬花筒提供給食客欣賞。當日我們點選了一個⭐️「瑰麗星辰二人盛宴」 ⭐️🔹前菜🌟西班牙伊比亞辣肉腸白酒忌廉煮藍青口配牛油多士最欣賞牛油厚多士切成圓形,焗得非常香脆,配上忌廉汁非常可口。不過藍青口就偏向細小,如果選用較大的青口會更好。🔹主菜🌟 香烤比利時杜洛克橄欖豬斧頭扒伴脆甜蕃薯條豬斧頭扒煎得恰到好處,只要你跟着肉的紋路切成薄片,再加上他的特製醬汁,味道相當不錯。而甜薯條亦非常香脆可口。🌟黑魚籽麵包蟹意大利飯賣相相當不俗,亦很高貴的感覺,但是與我期望的有少許出入,蟹膏的味道都算濃郁,但如果有蟹肉加入會更加出色。🔹甜品🌟黑鏡子之謎(Tartufo Caffè with Cream, Honeycomb & Meringue)這個意大利傳統的甜品外型非常有型格,朱古力脆片很出色,不過小朋友未必喜歡帶有咖啡的味道。🔹飲品🌟OMG

當日我們點選了一個

🌟黑鏡子之謎

🔹飲品
🌟OMG 5C
(包括車厘茄及山楂/香橙及白桃/
菠蘿及茘枝/青提子及青蘋果/火龍果及紅桑子)
這個飲品非常特別,亦是很受歡迎的,原因是打卡一流,一個飲品包含五種顏色和不同的味道,十分有驚喜。

🌟青蘋果青檸檸檬梳打
反而這個青蘋果青檸檸檬梳打略嫌非常淡味,沒有什麼特色。

由於三人的關係有最低消費的關係,我們另加了一個甜品

🌟FIKA
FIKA (Milk Mochi with Red Bean Paste & Matcha Crumble, Meringue,
Tofu Mousse)
這個甜品造型非常趣緻,不過味道一般因為抹茶有點苦澀,但是底層的麻糬還可以,不過上面的豆腐Mousse並不是太過美味。

2024-02-16
生日
🦞性價比🦑:🟢🟢🟢⚫⚫🥞美食體驗🧇:第二次黎食,超靚的餐廳,以「萬花筒」作為主題,行入黎的時候會先經過萬花筒隧道,係極靚的打咭位。食物水平係好高既,但真心貴,預兩個人食lunch既話,加埋飲野之類,人頭費將近400蚊。黎之前要有心理準備📸打咭體驗📸:鋪頭入面色彩繽紛,唔同區域有唔同的影法,無論想影萬花筒又好,想影純色背景又好,想影彩色背景又好,應有盡有🧑‍🍳服務:入面的侍應都係年輕人黎,好勤力。我對佢地呢方面的印像好好。🍳食物搭配:開心果羊架加薯條係好好食既,但叫價360蚊左右(未計加一),純以食物水平黎講,呢個羊排係外面食最多180蚊,無可能再多,再好食既羊排都只係羊排。而食物的溢價就由裝修、食物的心思等等彌補。另外叫左一個蛋糕,168元(未加一),同樣係非常非常高價,出面食同一個水平的話90蚊不可能再多。不過佢有好好的噱頭,有個糖膠放左係頂,又比個鎚仔你打碎個糖膠,呢日係我同朋友慶祝生日,店鋪果邊送左頂生日蛋糕帽仔比我朋友,成個服務令到我即时感覺蛋糕的價錢抵抵地比。將糖膠打碎當係吹蠟燭,感覺又幾開心小食方面,炸雞翼係超級好食。佢的5色野飲都值得叫,又靚、感覺又新奇,而且真係幾好飲。
🦞性價比🦑:🟢🟢🟢⚫⚫

不過,野飲唔可以貪平,我叫左個比較平的提子梳打,唔好飲,呢52蚊係白費左。如果真係要叫,應該要再叫佢地80蚊左右的特飲,否則直接飲水算。
  • 5色特飲、雞翼
2023-12-14 919 瀏覽
這間ᴄᴀғᴇ 環境色彩繽紛, 充滿少女心💕, 一進餐廳仿如走進萬花筒內, 每個角落都用心佈置, 非常多打卡位, 喜歡打卡的朋友不可錯過✨我們點了香煎日本帶子黑松露忌廉意大利粉🍝新鮮帶子厚身彈牙爽口, 配料十分新鮮足料, 用了扁意粉, 能夠粘附大量黑松露醬汁、意粉軟硬適中, 每啖都食很滋味黑松露蜜糖香草燒原隻美國春雞伴自家製芝士薯蓉🐔雞皮極薄、肉質嫩滑多汁啖啖肉, 黑松露味濃郁入味, 自家製薯蓉有驚喜, 幼滑如忌廉, 配上沙律, 非常清新開胃甜品潘朵拉的盒子 - 延續🔮是店內經典招牌甜品, 每日限量供應, 源自於希臘神話, 是宙斯給潘朵拉的神秘盒子, 粉色的藝術糖罩著竹炭撻, 內有彩色忌廉及麻糬粒, 充滿夢幻, 幸福滿滿的感覺🩷飲品🍹菠蘿荔枝沙冰🍍顏色很柔和, 菠蘿及荔枝味調和得很好, 口感順滑, 非常清爽解渴ᴏᴍɢ 5c🔴 車厘茄及山楂 🟠 香橙及白桃 🟡 菠蘿及荔枝 🟢 青提子及青蘋果 🟣 火龍果及紅桑子
賣相好吸引, 色彩繽紛打卡一流, 共有五款不同口味, 小巧可愛的鮮榨飲品, 味道很獨特溫馨提示🔔用餐時間為兩小時(是根據訂座時間起計算), 所以要注意用餐及打卡時間📸ᴄᴀғᴇ全部即

我們點了

🟡 菠蘿及荔枝
🟢 青提子及青蘋果
🟣 火龍果及紅桑子

溫馨提示🔔

ᴄᴀғᴇ全部即叫即製作, 服務員由帶位至用餐都親切有禮, 每款鹹甜點都主動提供新餐具、非常細心
  • 潘朵拉的盒子 - 延續
  • OMG 5C
  • 黑松露蜜糖香草燒原隻美國春雞伴自家製芝士薯蓉
名正言順嘅打卡餐廳🍴每一個角落都是打卡位📸最值得讚就係呢到光線非常好👍🏻就咁映都好似美顏左咁😌唯一要留意就係咁多鏡,好易會映到其他人😜黎得呢到打卡嘅人都想出靚相所以大部分人都好禮讓,映緊相時唔會亂入😌 大家記得好好遵守規則啊💕用餐時間2小時⏳野食質素都唔差👌🏻個蕃薯條🍟好好食🤤食到我停唔到豬鞍就真係熟得滯🙈 意粉正常🍝不過黎得都係為映相🤭唔係為左食🙈Book位就平日易啲嘅,Weekend就要一個月前book啦🤭食物 💛💛🤍🤍🤍環境 💛💛💛💛💛服務 💛💛💛🤍🤍CP值 💛💛💛🤍🤍
名正言順嘅打卡餐廳🍴
每一個角落都是打卡位📸
最值得讚就係呢到光線非常好👍🏻
就咁映都好似美顏左咁😌

唯一要留意就係咁多鏡,好易會映到其他人😜
黎得呢到打卡嘅人都想出靚相
所以大部分人都好禮讓,
映緊相時唔會亂入😌
大家記得好好遵守規則啊💕

用餐時間2小時⏳
野食質素都唔差👌🏻
個蕃薯條🍟好好食🤤食到我停唔到
豬鞍就真係熟得滯🙈 意粉正常🍝
不過黎得都係為映相🤭唔係為左食🙈

Book位就平日易啲嘅,
Weekend就要一個月前book啦🤭

食物 💛💛🤍🤍🤍
環境 💛💛💛💛💛
服務 💛💛💛🤍🤍
CP值 💛💛💛🤍🤍
2022-10-22
趁住節日 終於帶左湯圓黎呢間 萬花筒主題餐廳 一打開門就進入過千片玻璃片組成既 ✨萬花筒隧道 唔止湯圓 連我地大人都嘩嘩聲🤩.餐廳運用多組切角鏡面 繽紛🌈顏色 日常不經意既素材如錫紙 紡紗等 打造絢麗夢幻既藝術🎨空間 打卡效果很好😍 每張枱都置有餐廳提供的萬花筒 湯圓用黎周圍望 勁興奮😆·食物方面 走精緻路線 味道整體中上啦~🌸黑魚籽麵包蟹意大利飯🌸脆脆牛肝菌意大利飯🌸西班牙🇪🇸伊比利亞辣肉腸白酒忌廉煮藍青口🌸海鹽焦糖朱古力🌸DO YOU WANT TO BUILD A SHOWMAN ?⛄️ 🌸OH! MY DEER🦌 (自家製焦糖蘋果玉桂咖啡)整體環境滿分💯 服務不錯 拍拖👫閨蜜等各種聚會都很合適~
食物方面 走精緻路線 味道整體中上啦~

🌸黑魚籽麵包蟹意大利飯

🌸脆脆牛肝菌意大利飯

🌸西班牙🇪🇸伊比利亞辣肉腸白酒忌廉煮藍青口

🌸海鹽焦糖朱古力

🌸OH! MY DEER🦌 (自家製焦糖蘋果玉桂咖啡)

整體環境滿分💯 服務不錯 拍拖👫閨蜜等各種聚會都很合適~
2023-12-24
聖誕節
🤑價錢約$200-400💐環境同擺盤好啱打卡 可以帶埋寵物去打卡 但食物味道就只係正常🪑建議要book位 見全部坐滿 💐黑魚籽牛油果木瓜煙三文魚他他 $168用幾種食材整成一層層ge圓餅形 正常都可以篤落去一次過食幾層 但係呢個篤落去好易散開 💐辣肉腸白酒忌廉煮青口 $128 青口肉比想像中細粒 唔算最高質嘅青口 同其他餐廳相比 會有比較有傷害💐麵包蟹意大利飯 $218店員落單嗰陣已經話啲飯偏硬 問我哋使唔使特登整淋啲 好彩最後揀左淋d 因為都算較硬 調味唔算好好 最後都冇食晒💐潘朵拉的盒子 $168擺盤100分 可以用個錘仔 整碎最面ge糖衣 但蛋糕冇咩味 比較硬 我哋都冇食晒 伴碟嘅糖同糖衣 有啲都比較硬💐飲品🔹富士山 破曉 $82靚得來都算好飲 幾milky 面頭嘅脆脆 甜甜地幾好食🔸OMG 5C $88有五款果汁 例如火龍果 檸檬汁 奇異果汁 都幾fresh 擺盤扮晒好似飲shot咁

🤑價錢約$200-400

🔹富士山 破曉 $82
靚得來都算好飲 幾milky 面頭嘅脆脆 甜甜地幾好食
🔸OMG 5C $88
2024-03-01 87 瀏覽
🍬🍭漫花燈火OMG🩷再次黎以人氣打卡萬花筒作為特色,過千片玻璃片組成既萬花筒隧道仍然好吸引,要打下卡🌈今次有幸坐係彩虹梳花牆,用餐時可以望住七彩繽紛既糖果色系既裝修,同埋放滿七彩玻璃珠樽既兩條大柱預早買左瑰麗星辰二人盛宴前菜:西班牙伊比亞辣肉腸白酒忌廉煮藍青口配牛油多士,以雙柄鍋上枱,擺盤幾靚。最出色係個白酒忌廉汁,又香濃又唔油膩,非常好味,青口肥嘟嘟,辣肉腸有少少咸主菜🪻🥗油封法國鴨腿伴自家製芝士薯蓉鴨腿燒得好香,肉保持到嫩口。上枱伴沙律、食用花&薯蓉,又靚又夠晒份量🦀黑魚籽麵包蟹意大利飯:意大利飯加入洋蔥、蟹膏、三色椒同埋白酒煮香,飯粒入晒味,飯面仲放左大量麵包蟹肉、黑魚籽、食用花&金箔,以麵包蟹蓋裝住,感覺好矜貴,碟仲用左大大小小既卵石裝飾🪞🖤🍫黑鏡子之謎,外面係脆脆既朱古力片,內裡係香濃既咖啡雪糕,朱古力同咖啡好夾,又唔會太甜👍
🍬🍭漫花燈火OMG🩷

預早買左瑰麗星辰二人盛宴

主菜🪻🥗油封法國鴨腿伴自家製芝士薯蓉

@omghongkong (土瓜灣).之前去嘅時候仲未可以帶狗一齊進餐!今次可以了!作為超人氣「網美餐廳」🤣.. 真係太適合我呢啲美人了..(講完都好想打7我自己)anway..繼續!作為環境堂皇富麗 打卡點 level to the max.嘅餐廳嘢食質素如何呢?🏊係咪得嗰樣only?😀.香煎日本帶子黑松露忌廉意大利粉 $188.賣相.. 很可以wor.. 配合餐廳作風..試試食先...wei.. ok worrrrrrrrr 真心..呢個忌廉汁濃度真係好得.. 雖然少傑..但真係啖啖轟烈夠味.. 食得多會有少膩..但.. 滿足度卻好高!!🥹帶子新鮮 煎邊位做得幾好夾埋都幾夠存在感嘅黑松露我比「過!!!!」🥹👌🏻價錢就偏高 但合乎環境!.2.黑松露蜜糖香草燒原隻春雞🐔伴自家製薯蓉$268.係眾多main dish入邊..算係比較平嘅菜色🤣但又出乎意料哋覺得抵食..除了賣相精緻.. 味道都真係幾驚喜!!.先講雞.. 皮脆juicy.. 內嫩又夠油香.. even胸味都唔覺得柴..可以可以!份量又滿足..蛋白質quota首先滿足到先啦!調味方面 香草味好出.. 好入味!👍同時蜜糖嘅存在感
@omghongkong (土瓜灣)
之前去嘅時候仲未可以帶狗一齊進餐!
今次可以了!
作為超人氣「網美餐廳」🤣..
真係太適合我呢啲美人了..(講完都好想打7我自己)
anway..繼續!
嘢食質素如何呢?🏊
係咪得嗰樣only?😀
香煎日本帶子黑松露忌廉意大利粉 $188
賣相.. 很可以wor.. 配合餐廳作風..
試試食先..
wei.. ok worrrrrrrrr 真心..
呢個忌廉汁濃度真係好得.. 雖然少傑..
但真係啖啖轟烈夠味.. 食得多會有少膩..
但.. 滿足度卻好高!!🥹
帶子新鮮 煎邊位做得幾好
夾埋都幾夠存在感嘅黑松露
我比「過!!!!」🥹👌🏻
價錢就偏高 但合乎環境!
2.黑松露蜜糖香草燒原隻春雞🐔伴自家製薯蓉
係眾多main dish入邊..算係比較平嘅菜色🤣
但又出乎意料哋覺得抵食..
除了賣相精緻.. 味道都真係幾驚喜!!
調味方面 香草味好出.. 好入味!👍
同時蜜糖嘅存在感都好高.. 但有啲過高?
但呢個見仁見智.. 我就覺得偏甜 但可以!!
訓係樓下嘅薯蓉好味 但由於mix咗
醬汁 & 啲雞油.. 我覺得油膩了些許!但味道ok的!
作為side dishes的醬汁就唔洗額外點了
我覺得本身已經好夠味!!🤣
熱帶風情白茶 $68
打卡一流!
味道都好舒服!
refill幾次茶感仍存!🍵
配合餐點係一個比較cp高嘅嘢飲!

2024-02-06 78 瀏覽
食物好精緻,擺盤好靚,環境一流,打卡熱點😍,食物水準都唔錯👍,慶祝生日,情侶週年、結婚週年、係一個唔錯嘅選擇,食物好有特色,甜品最有驚喜🥰😍😍😍😍😍
🎨🖼️【 漫花燈火OMG 】🦄🌈⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄如果要數香港環境最特別嘅餐廳,土瓜灣嘅「漫花燈火OMG」一定榜上有名💖 餐廳嘅理念係希望食客能夠欣賞身邊美麗嘅事物,享受純粹而快樂嘅一刻🎨 裝潢佈置特別引入萬花筒元素,打造出絢麗夢幻嘅藝術空間🏳️‍🌈 真係影相都影到手軟📸🥑黑魚籽牛油果木瓜煙三文魚他他1月新menu中嘅一道單品🆕 牛油果配木瓜感覺清新,平衡煙三文魚嘅鹹味,仲加入黑魚籽提鮮,係非常唔錯嘅前菜✨🍗美式甜辣香脆雞翼雞翼都相當高質,隻隻肥美多汁,淋上美式甜辣醬,甜酸調和,微辣可口😋🐚西班牙伊比利亞辣肉腸白酒忌廉煮藍青口配牛油多士呢個忌廉汁冇得彈,超級濃郁香滑,蘸牛油多士一絕❤️‍🔥青口亦好肥美,充滿鮮味☺️🍝香煎日本帶子黑松露忌廉意大利粉唔好睇佢小小一撮,食落其實份量好多👐🏻 甜美嘅帶子煎得可口,內裏嫩滑🤍 醬汁好重黑松露忌廉香味,勁Creamy💯⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄▪️◾️𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓◾️▪️🥑黑魚籽牛油果木瓜煙三文魚他他▪️◾️𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌𝒔◾️▪️🍗美式甜辣香脆雞翼($58/4隻)▪️◾️𝑬𝒏𝒕𝒓𝒆𝒆◾️▪️🐚西班牙伊比利亞辣肉腸白酒忌廉煮藍青口配牛油多士($1
🎨🖼️【 漫花燈火OMG 】🦄🌈

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

▪️◾️𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓◾️▪️
🥑黑魚籽牛油果木瓜煙三文魚他他

▪️◾️𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌𝒔◾️▪️
🍗美式甜辣香脆雞翼($58/4隻)

▪️◾️𝑬𝒏𝒕𝒓𝒆𝒆◾️▪️
🐚西班牙伊比利亞辣肉腸白酒忌廉煮藍青口配牛油多士($128)

▪️◾️𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂◾️▪️
🍝香煎日本帶子黑松露忌廉意大利粉($188)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:漫花燈火OMG (土瓜灣)
土瓜灣九龍城道68號瑧尚U PLACE 2樓201號舖
2024-01-15
2024-02-04 79 瀏覽
🤩朋友介紹一間打卡餐廳給我,的確令我表示滿意。所有食物的賣相都十分精緻美麗💓,完全係打卡able,味道方面也是中上的,廚師也很懂得擺盤,果汁系列的飲料比較特別。餐廳裝修整個用色很夢幻豐富,五顏六色,有不同的角落都可以拍出打卡照📸,少不了全是鏡子的隧道。店的位置也是很隱世,有興趣的朋友需要訂座喔📞!
🤩朋友介紹一間打卡餐廳給我,的確令我表示滿意。

店的位置也是很隱世,有興趣的朋友需要訂座喔📞!
2022-11-10
🪩土瓜灣開拓了地鐵站🚇,真係開發左好多新住宅及食肆,今次又同瑪姬皇后來到土瓜灣「U Place」的《漫花燈火OMG》飲飲食食🍴。📌其實一早熊妹都聽聞過《漫花燈火OMG》呢間餐廳以萬花筒為主題,係打卡一流的地方,今日終於有時間來探索一下🕵🏻‍♀️,真係好期待好興奮😍。📌進入餐廳前有一道銀色門簾,感覺很神秘。當揭開這塊神秘面紗之後就呈現變化萬千的萬花筒隧道,由多重角度鏡面造成的萬花筒隧道,反射了地板同餐廳牆身各種五顏六色的影像,感覺自己好像進入了另一個夢幻空間,頓時遠離了塵世的煩囂,這個設計真係好特別,非常有心思💕及意境。📌經過了二次元空間,就正式進入餐廳。📌嘩!係到另一個七彩繽紛的世界🎨!光猛的燈光投射入天花板粉紫的乾花💐及牆身五光十色的燈泡💡,營造浪漫少女的氛圍,感覺就像身於絢麗奪目的花花世界當中,此時此刻,一定將任何煩惱拋諸腦後,盡情投入在這藝術世界當中。📌有座彩虹波波燈柱絕對是全場焦點所在,打卡勝地。📌更發現了一幅彩虹牆🌈,顏色鮮豔奪目,《漫花燈火OMG》在環境設計方面真係花盡心思💜,有藝術風格之餘又切合大眾的認知,環境方面絕對係攞🈵分。📌除了粉紫氛圍下的四至六人枱外,仲有兩個粉紅私
📌經過了二次元空間,就正式進入餐廳。
📌有座彩虹波波燈柱絕對是全場焦點所在,打卡勝地。
📌除了粉紫氛圍下的四至六人枱外,仲有兩個粉紅私人包廂位,自城一角,岩哂熊妹喜歡大聲講大聲笑都唔怕嘈到別人🗣。
📌新一年新開始🎊,當然推出新menu📋,聽店員講解,有舊menu的菜式再加入新的元素,更推出了一些fusion新菜式,主要有西餐🍽、主菜、意粉🍝同特色甜品🍩,睇落都好豐富🤗。
黑魚籽牛油果木瓜煙三文魚他他,$168
呢個招牌前菜一定要先試為快!
嘩!一上枱擺盤好靚!典型他他一層一層的做法,材料就係菜式名稱所有的文字,第一層煙三文魚他他🐟,到下一層木瓜層,再到底層牛油果層🥑,成個他他好似藝術品咁,三層顏色鮮艷分明,面頭放上一堆黑魚籽再畫龍點睛🐲,拌碟仲有士多啤梨🍓同藍莓及花辦作陪襯,就咁一個前菜都靚成咁,即刻令人食慾大增🔝!
黑魚籽牛油果木瓜煙三文魚他他
一啖叉落去,有齊煙三文魚他他、木瓜同牛油果,全部都切成碎粒,方便入口同咬口,size均勻,比例平衡,淡淡的牛油果撈埋清甜木瓜同帶鹹的煙三文魚他他,味道偏creamy又帶點清新,加少少黑魚籽多點點鹹味,成個他他無論賣相、味道、份量、質素都對得起價錢,能成為招牌前菜确實當之無愧。
美式甜辣香脆雞翼,$58
瑪姬皇后想食雞翼,4隻份量二人食,剛剛好。
又一藝術傑作🎪!四隻雞翼左右上下擺放,側邊有一堆沙律菜🥗,再灑上花瓣,以黑色底盤襯托更突顯五顏六色的食物,就咁睇已經好吸引,所以話賣相真係好緊要。
雞翼大大隻🐥,外表沾上蛋汁去炸,有一層薄薄的蛋漿炸皮,炸到金黃通透。
美式甜辣香脆雞翼
到雞翼位肉質紮實嫩滑,再點跟上的甜辣汁🌶,味道類似buffalo 醬汁,甜甜辣辣帶些微酸性,點埋就更惹味,瑪姬皇后清左三隻,熊妹都係食左一隻讓俾佢喇。
食完雞翼仲有側邊的黑醋汁沙律菜🥗同蕃茄粒🍅解下膩清下口腔味道,頓時清新返哂。
韓風卡邦尼意大利粉
韓風卡邦尼意大利粉,$168
呢個韓風卡邦尼意粉係新菜式喎!仲要玩埋fusion菜,一於試下。
Fusion菜就係混合左韓式泡菜及泡菜辣醬,配合西式卡邦尼的煙肉同creamy醬汁,味道係偏辣帶少少奶油味,意粉係扁意粉,熟度剛剛好有咬好,最怕吃淋身意粉。
意粉份量都幾多,可以話係一坐意粉山⛺️,以泡菜醬汁主導的橙黃色意粉山襯托深藍色的盤碟,強烈的顏色對比非常吸睛,可以感受到《漫花燈火OMG》對顏色的概念係有一點研究。
黑松露芝士焗墨西哥辣椒薯條,$98
望呢個薯條名都好吸引,瑪姬皇后話唔試唔得。
有新揀小辣,中辣,大辣,相信係放上墨西哥辣椒來定斷,瑪姬皇后話點小辣,因為怕太辣會嗆過其他食材的味道,而小辣又可以吊出少許辣味,又講得幾有道理喎!
黑松露芝士焗墨西哥辣椒薯條
OMG!係超大一盤呀!薯條🍟脆炸到金黃脆口,面頭再放滿一大堆黑松露醬多芝士再夾雜少許小辣份量的墨西哥辣椒🌶,入焗爐烤焗🔥,成盤薯條所有材料份量多到好似不惜工本咁,3-4人食到飽都綽綽有餘。
熱盤包裹著錫紙熱辣辣送上,盡量保持熱度不讓薯條變涼變淋,面頭黑松露芝士芬香撲鼻,趁熱拉起絲,㚒埋薯條一齊食,三樣食材都超級邪惡,相信油脂膽固醇即刻爆標,不過都難以抵抗這個黑松露芝士焗墨西哥辣椒薯條的好味程度,所以熊妹同瑪姬皇后都堅持清了一大半。
伯爵茶拿鐵, $44
熊妹不嬲飲開咖啡,但見到有呢杯伯爵茶拿鐵,好少地方有,真係要試試。
伯爵茶拿鐵
唔係平時一般的3D心型拉花,取而代之是貓型奶泡,超可愛的貓貓🐱,放在枱上,不時都會望佢兩眼👀,而且奶泡層🥛做得好足好夠厚,所以貓貓飲到最後都仲能保持原狀。熊妹最欣賞就是這種出色的沖調方法👍🏻!
好香好重的伯爵茶味🍵,熊妹發現伯爵茶加牛奶會令伯爵茶獨特味道更出,再吊返奶味出來,所以伯爵茶原來係好趁做拿鐵!呢杯伯爵茶拿鐵成功地入圍熊妹必飲清單行列。
📌兩個妹子食到頂住兩個肚腩,多數食境的餐廳食物會麻麻,而《漫花燈火OMG》食物質素高質,口味又大眾化,無唸過份量咁多,價錢相對都🈴理,陶醉於這個與世隔絕的萬花筒世界當中真的不想離開!
📌萬花筒💈就是用上多塊不同切角面的鏡片📐,去營造各種不同角度的影像,《漫花燈火OMG》正正就想帶給食客這種概念,以多重角度去感受這個美麗動人的花花世界🌺。
2024-01-19
韓風卡邦尼意大利粉
伯爵茶拿鐵
漫花燈火OMG📍土瓜灣九龍城道68號瑧尚U PLACE 2樓201號舖味道:😋😋😋😋😋😋😋😋環境:🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑服務:😏😏😏😏😏😏😏-OMG漫花燈火係一間超靚嘅打卡餐廳,以萬花筒世界作為主題💐環境寬敞舒適,好適合慶祝生日聚餐🎊絕對滿足到少女心爆棚嘅你💕-Omg 5C $88有🔴車厘茄山楂、🟠香橙白桃、🟡菠蘿荔枝、🟢青提子青蘋果、🟣火龍果紅桑子等五款唔同鮮榨水果口味嘅果汁🍹充滿天然果香,有絲絲嘅果肉,酸酸甜甜幾開胃幾好飲-🍝香煎日本帶子黑松露忌廉意粉 $188帶子鮮嫩彈牙,黑松露的香氣與忌廉的濃郁融合,賦予意粉豐富嘅層次與迷人嘅風味😍-🦀墨魚籽麵包蟹意大利飯 $228使用傳統嘅意大利飯煮法🍚,飯嘅口感偏Q彈,墨魚籽同麵包蟹嘅鮮甜同意大利飯完美融合,味道豐富令人忘懷-🗃️潘朵拉的盒子——延續 $168曲奇黑芝麻蛋糕被粉紅糖衣外殻包圍住,餐廳附上一個錘仔,俾我哋敲爛糖衣外殼,好有儀式感😆蛋糕內部有藍色同黃色嘅流心忌廉同麻糬,曲奇外殻酥脆,同煙煙韌韌嘅麻糬完美結合,甜度適中-如果你想慶祝特別場合,胃口偏細,同埋享受漂亮嘅環境同食物,可以考慮嚟嗰度試下😆‼️不過要留意,用餐限時兩小時,人均消費至
漫花燈火OMG
🦀墨魚籽麵包蟹意大利飯 $228
🗃️潘朵拉的盒子——延續 $168
‼️不過要留意,用餐限時兩小時,人均消費至少$200‼️
————————————
#香港美食 #美食推薦 #美食日記 #土瓜灣 #土瓜灣美食推介#打卡 #打卡餐廳 #九龍城 #土瓜灣好去處 #tokwawan #tokwawanfood #hongkongfood #hongkongfoodie #九龍城 #九龍城美食 #土瓜灣美食 #土瓜灣推薦美食 #九龍城推薦美食 #漫花燈火 #漫花燈火omg
2023-12-17
生日
  • OMG 5C
  • 香煎日本帶子黑松露忌廉意大利粉
  • 潘朵拉的盒子 - 延續
  • 黑魚籽麵包蟹意大利飯
🌈漫花燈火OMG以萬花筒為設計靈感,色彩繽紛的佈置既夢幻又少女💕萬花筒鏡子走廊營造出鑽石感,猶如通往童話故事中精緻的糖果屋,每一個角落都非常適合打卡📸 主打西式料理,自創特色甜品亦賣相精緻,係約會或閨蜜共聚既好選擇~🍝香煎日本帶子黑松露忌廉意大利粉(Hk$188): 厚身帶子新鮮彈牙,黑松露醬汁夠稠厚Creamy,扁意粉軟硬適中有咬口,每啖都食很滋味🍜黃金蟹肉黑棷欖醬意粉(Hk$188): 意粉堆砌成小山丘形狀,金箔在厚厚的黃金蟹肉醬上,味道鮮甜鹹香。意粉帶有黑橄欖油香,口感煙韌有嚼勁🍸OMG 5C (Hk$88):🔴 車厘茄及山楂🟠 香橙及白桃🟡 菠蘿及荔枝🟢 青提子及青蘋果🟣 火龍果及紅桑子有五款不同口味的糖霜果汁,味道充滿獨特性,色彩繽紛的Shots,賣相吸睛🍹熱情果芒果橙沙冰(Hk$72): 芒果橙和熱情果交融,口感酸甜且有啖啖果肉,充滿熱帶風情(All subject to 10% service charge)📍漫花燈火OMG土瓜灣九龍城道68號瑧尚U PLACE 2樓201號舖(港鐵土瓜灣站A出口, 步行約3分鐘)

🍸OMG 5C (Hk$88):
🔴 車厘茄及山楂
🟠 香橙及白桃
🟡 菠蘿及荔枝
🟢 青提子及青蘋果
🟣 火龍果及紅桑子

📍漫花燈火OMG
2023-12-22 133 瀏覽
今日黎到土瓜灣「漫花燈火OMG」,呢間餐廳裝修好靚,入口係鏡子墜道,餐廳入面有幾個打卡位,七彩繽紛既裝修,Bra枱天花有個花做既燈,坐位好舒服,環境別緻。•慢煮比利時杜洛克橄欖豬鞍伴脆甜番薯條$308豬鞍肉脂肪平均質鬆化,番薯條又脆又甜,真係好好味。•香煎日本帶子黑松露忌廉意大利粉$188意粉煮得啱啱好,帶子又新鮮,黑松露味道香濃,配合忌廉汁,味道更加豐富。漫花燈火OMG嘅環境都好舒服,位置就喺土瓜灣九龍城道68號瑧尚U PLACE 2樓201號舖

•慢煮比利時杜洛克橄欖豬鞍伴脆甜番薯條$308
豬鞍肉脂肪平均質鬆化,番薯條又脆又甜,真係好好味。

•香煎日本帶子黑松露忌廉意大利粉$188