2024-04-24 176 瀏覽
以前這里的雞孔,熱腾腾冒烟,闪亮光澤,新鲜嫩滑,而且冇芋頭,非常好吃,今天23/4早茶,發现早点優惠纸,特價点心纸,甚至散叫单点纸也找不到,叫侍应帮手也找不到!p.s.特價紙的点心比10个赞,小弟佩服,真的很难諗到,因为10几样睇完都5想叫,真系絞尽脑汁。另外,這里的收银已埋单几次,没听過一次多谢,拍得住澳牛西口西面!
2024-03-30 413 瀏覽
今朝約班人一齊8點去滿福庭飲茶,入黎坐低左,叫左一壺觀音茶一壺普洱,但系壺茶好耐都未黎到,見到有個帶眼鏡肥肥地著住西裝嘅女人行過,問咩野事,我話我嘅茶未到,之後行開左,等左10分鐘茶仲系未到,可能她唔記得左,叫左第二個著黑色西裝嘅女人,先開到茶俾我,我提出要求,但系黑色西裝嘅女人態度惡劣,個樣仲黑口黑面,好似唔耐煩甘樣,我地黎食飯飲茶傾下解,使唔使甘樣呀!見到都冇胃口食啦,不過你地開個茶有甘難嗎?甘耐都冇人理我,但D點心系Ok,茶又夠靚,就系好似地方完全冇人理
2024-03-30
$80 (早餐)
紀念日
  • 半肥不瘦叉燒腸
2024-03-28 319 瀏覽
通常有得三兩個朋友約埋一定會話去飲茶,今日我哋便去APM附近嘅滿福庭,就算朋友四方八面過來都無問題,夠哂集中。一坐低兩個朋友都好似好餓個個爭住叫自己鍾意食嘅野,我當然都唔執輸叫番一兩款。開動啦!。。。豉香蒸排骨梗係必叫之選,粒粒都係肉排仲好入味;香煎蘿蔔糕配上辣椒醬,外表煎得脆脆,入面就軟糯而且蘿蔔又香;七味炸魷鬚夠哂香脆惹味;虎皮釀尖椒本身尖椒會帶少少辣辣地,鍾意食辣就一定會話正;潮州蒸粉果,餡料好足而且花生仲仍然係脆;欖菜肉崧四季豆,肉崧好惹味同四季豆真係好夾,可惜我晏晝唔多想食飯如果唔係一定要碗白飯送哂啲肉崧;我哋仲叫過個海底椰雞腳炖湯潤一潤;差啲漏左甜品焦糖燉蛋布甸,大家一定唔可以唔食,超正但太好味無影相,今日真係叉足電一陣去shopping都無問題。
,粒粒都係肉排仲好入味;香煎蘿蔔糕配上辣椒醬,外表煎得脆脆
,入面就軟糯而且蘿蔔又香;七味炸魷鬚夠哂香脆惹味
;欖菜肉崧四季豆
;差啲漏左甜品焦糖燉蛋布甸,大家一定唔可以唔食,超正
但太好味無影相
,今日真係叉足電一陣去shopping都無問題。
2024-03-23
2024-02-18 799 瀏覽
就嚟到飲茶時間摟🍵!今日決定試下「滿福庭」,坐落喺繁忙嘅中心,但一入到嚟食就覺得好有閒情逸致。頭先試咗幾款點心,呢度仲真係有幾樣正!酥炸鯪魚球,粒粒外酥內軟,蜆芥醬畫龍點睛,真係香口到爆炸🐟!陳皮叉燒酥,松脆得嚟點點陳皮的酸甜,簡直係開胃過癮到唔得嘞!蒜香荷塘蓮藕餅,脆呀!鮮呀!肉香蓮藕夾埋一啲啡色輸過啲high class菜囉!醬皇荔芋鴨腳扎,一啖嗲毛豬皮,一啖嫩滑芋頭粉,相互配合夠哂章味!脆皮腩仔飯咬落去脆卜卜,配上芥末醬,攞命唔絕手😍!飲茶之餘,仲撞正祝壽大蟠桃,熱辣辣,蛋黃蓮蓉夠香夠甜,順滑得嚟唔膩口,真係食到個幸福感爆燈。攞飽食飽飲茶,「滿福庭」真係值得再嚟!
2023-12-16 1357 瀏覽
極差!擺到明唔夠食材,為敷衍客人東揍西拼胡亂拼做一碟,左右兩邊色水完全唔同,被揭發後更砌詞狡辯,乳豬又係咁,燒雞又係咁,當客人盲既?今日同屋企人預早做節慶祝,點知攪到勁嬲!唔夠食材就唔出咁多枱啦,攪到乳豬同燒雞都要東湊西拼先整到一隻上枱。又話火槍燒兩邊唔同,又話炸兩邊火唔同,個㕑房都唔知做咩野!D侍應又亂咁噏當秘笈,都唔知比咩客人食!好好一餐飯,攪個個都嬲爆!一定唔會再有下次,奉勸想預備係度食做節春茗,請再考慮下,唔係比左錢又一肚氣!一😡🤬
燒雞乳豬
2023-12-16
2023-09-17 2119 瀏覽
家人生日飯,見呢間餐廳劣評較少,所以揀咗呢間酒樓食中菜。小菜一般,性價比低叫咗個蟹…好霉好明顯係死蟹唔新鮮,問個侍應,個侍應仲死撐話「新鮮㗎,我哋啱啱五點係魚缸拎起備菜㗎」咁無稽嘅嘢都講得出…我哋八點先食飯,你五點拎定隻蟹?唔係有客人叫先去魚缸拎海鮮㗎咩?仲要全晚得幾枱客…又唔忙,洗乜備菜….然後我哋有個糖水未上,同佢講,佢竟然話廚房已經收咗工…之後求其係廚房拎啲蛋散出嚟當甜品俾我哋…未見過一間中菜酒樓咁馬虎..難怪果晚晚市得果三四枱客…下次唔會再去🫠🫠
家人生日飯,見呢間餐廳劣評較少,所以揀咗呢間酒樓食中菜。
小菜一般,性價比低
叫咗個蟹…好霉好明顯係死蟹唔新鮮,
2023-09-04 3452 瀏覽
突如其來的颱風假 自然醒後 打算趁颱風未加強之前去飲茶 不想走太遠 所以決定在鱷魚恤中心眾多酒樓之中選擇一間 十一點多到場也不需要排隊蝦籽燒賣皇 $44.8燒賣有豬肉的油香 爽口的蝦籽同蝦肉增添了口感 豬肉同蝦的比例剛剛好 不會太油膩永和鎮鮮竹牛肉球 $30.8與一般牛肉球不一樣 以蔥花混合牛肉同馬蹄粒 配搭起來味道不錯 而且牛肉球不會太實 粉感不在 紫金名醬豉蒜蒸鳳爪 $29.8鳳爪口感出色軟腍 但保有一定咬口 可惜調味有點太重手 有越食越鹹的感覺 相對其他點心 比較油膩三姐潮州蒸粉果 $20.8粉果皮薄滑 餡料飽滿 可以食到蘿蔔 韮菜 花生 肉碎 蝦米 十分出色 半肥不瘦叉燒腸 $34.8腸粉皮薄滑身 可惜叉燒分佈不均 加上叉燒比較瘦 扣了不少分數茶位: $15/位 (颱風關係加價)面對滿滿的食客 雖然服務姐姐有點勞嘈 不過仍然十分感謝颱風仍提供服務的行業整體食物味道不錯 每樣點心上菜時都熱辣辣 環境光猛舒服 座位之間有一定距離 即使當日有差不多8成滿座 整層地方大 不會十分嘈吵 不過價錢就偏貴 同區有其他更加抵食之選擇

蝦籽燒賣皇 $44.8

三姐潮州蒸粉果 $20.8

半肥不瘦叉燒腸 $34.8

半肥不瘦叉燒腸

半肥不瘦叉燒腸

茶位: $15/位 (颱風關係加價)

2023-09-01
2023-07-29 2247 瀏覽
想轉下口味,而且有鱷魚恤中心嘅50蚊coupon,所以星期六上咗去7樓滿福庭飲早茶。可能我哋早嘅關係,八點多搭𨋢唔使等,上到去門口都唔使等就有位喇,而且眼見仲有幾張吉枱添!當然係試優惠點心啦, 星期六日每款點心加兩蚊點咗四碟優惠點心,潮州粉果和山竹牛肉都係兩件,潮州粉果勁多花生,但啲花生偏硬,唔鬆化,山竹牛肉球都算大粒(忘記影相),牛肉球口感麻麻,有好多根南乳蒸豬手,上枱賣相麻麻,味道還可以,略嫌八角味偏重,但豬手炆得好冧,老人家都好容易食蜜糖脆麻花係今次我哋覺得最好食嘅一款點心,而且CP值好高, 非常鬆化普洱茶飲落唔錯,好順滑,碗碟尚算乾淨,酒樓環境光猛,裝修仲算好新,坐得幾舒服。但啲員工服務質素就真係一般啦,有好大嘅改善空間嗰隻,估計我哋都未必會再去lu如果以呢個價錢,觀塘有其他酒樓都做到,而且食物水準和服務質素仲高過佢啦。以上內容純屬個人口味和感受分享,可能有主觀成分在內

當然係試優惠點心啦, 星期六日每款點心加兩蚊

潮州蒸粉果(星期六日價錢$12.8)

南乳蒸豬手(星期六日價錢$15.8)

蜜糖脆麻花 (星期六日價錢$8.8)

以上內容純屬個人口味和感受分享,可能有主觀成分在內
2023-07-29
$38 (早餐)
蜜糖脆麻花 (星期六日價錢$8.8)
2023-02-15 4554 瀏覽
觀塘 Apm / 鱷魚恤的食肆多不勝數,這間「滿福庭」(個名改得好好:福滿福滿、幸福常滿)很少來,即管試試!入到去,一點太陽的自然光都沒有,窗簾完全掩閉一睇點心紙,好有驚喜!粉紅色紙,最平一碟 HK$6.8(無睇錯)最喜歡這種「兩粒」的份量,小食多滋味,不用「夾硬食晒 」。鯪魚球和燒賣好有水準,味道和質感都好好,不會食到不知食咩,好有鯪魚味,燒賣都好結實。但不太喜歡這裡的服務態度,無水要等好耐,侍應服務都好差,對熟客和陌生的客,好大差別 ,她大們不斷跟熟客傾計,被完全忽略 下次都不想來。

入到去,一點太陽的自然光都沒有,窗簾完全掩閉

一睇點心紙,好有驚喜!
粉紅色紙,最平一碟 HK$6.8(無睇錯)

下次都不想來。

上到去酒樓 撳機攞籌等左20分鐘 聽到佢話到籌 我就過去比張飛個接待員個接待員同我講 執緊張枱,麻煩等一陣咁好啦,我都係等一陣啫 等咗大約15分鐘 我心諗執枱可以咁耐咩?我問接待員: 唔好意思 我想問張枱係咪未得佢話:係呀,啲人都未走,麻煩你俾啲耐性等多陣我心諗:第一次,你同我講執緊枱,之後又同我講啲人未走,咁即係點?等多5分鐘之後 先可以入去食嘢⋯⋯如果佢一開始同我講啲人未走 要等多陣我都冇咁嬲 但而家我覺得好似俾人跣咗咁⋯Btw: 啲嘢食嘅水平同稻香茶居差唔多
上到去酒樓 撳機攞籌
等左20分鐘 聽到佢話到籌 我就過去比張飛個接待員
個接待員同我講 執緊張枱,麻煩等一陣
咁好啦,我都係等一陣啫
等咗大約15分鐘 我心諗執枱可以咁耐咩?
我問接待員: 唔好意思 我想問張枱係咪未得
佢話:係呀,啲人都未走,麻煩你俾啲耐性等多陣
等多5分鐘之後 先可以入去食嘢⋯⋯

Btw: 啲嘢食嘅水平同稻香茶居差唔多
2023-02-12
2023-02-08 1726 瀏覽
今天為週二下午, 幾間酒樓都爆滿,唯獨這一間很多空位, 心裏也在想是否有伏。所以我們進去之前,特別詢問對方有沒有下午茶優惠。對方職員說有,我們才坐下吃東西。 點心紙上沒有註明任何價錢,由於我們相信職員說有下午茶優惠,所以也沒有多想。 食物質素相當普通,連筷子也沒有兩雙(公筷和私用),整體感覺已經很一般(甚至有點 low end), 但出來的價錢竟然比名苑,翠園那些還貴。翻看帳單時發現不對,詢問職員又說沒有下午茶價錢,衹有下午茶時段,完全是駶人,永不幫襯。
2023-01-31
2022-10-30 2341 瀏覽
觀塘區鱷魚恤中心,食市花多眼亂,揾一間,未食過又開張幾個月的中菜館,食晚飯。我們一行4人,柯打了九層塔豆豉雞煲,只有5至6舊🐔,好多洋蔥,好鹹。最好食是燒腩仔,皮脆,肥肉和瘦肉分明,肉質juicy。蟹黃海鮮豆腐煲,普通,勁多豆腐,海鮮只有幾粒蝦。冇特別,味道一般。南非網鮑,蒸煮,有咬口。蒜蓉炒菜心,一般酒樓菜式,菜心爽口又嫩滑,都幾靚。蓮子紅豆沙,唔太甜,都ok。焦糖燉蛋一般水準。買相都ok。伙計只有3人,所以做野同上菜慢。
觀塘區鱷魚恤中心,食市花多眼亂,
揾一間,未食過又開張幾個月的中菜館,食晚飯。

最好食是燒腩仔,皮脆,肥肉和瘦肉分明,肉質juicy。

南非網鮑,蒸煮,有咬口。

蒜蓉炒菜心,一般酒樓菜式,菜心爽口又嫩滑,都幾靚。

蓮子紅豆沙,唔太甜,都ok。
焦糖燉蛋一般水準。買相都ok。

伙計只有3人,所以做野同上菜慢。
2022-10-26
2022-10-29 1275 瀏覽
完全無視人數較少嘅顧客,只要不願意搭枱就唔會俾位你。等你自然流失。非常失望。相比其他酒樓都會有部分枱給與人數少的顧客,想像下早上十點去到等位,居然等到十一點半,以後都唔會再幫襯。
2022-10-20 614 瀏覽
晚餐價錢的早茶😓如果點心有點質素還可接受,現實當然唔係,仲嬲到要寫負評,唔想再有人中伏😥先講點心: 只有牛肉和燒賣合格粉果和蝦餃皮over cook 到溶咗😫腸粉和雞扎異常油膩😫😫點心沒有影相紀錄,因為當時冇諗住要寫食評💸埋咗單出門口見到幾張大紙貼住話早茶到11:59咪問下知客小姐是計入單定埋單時間,佢吚吚哦哦話入單時間🥲咁點解我餐早茶咁貴,有個肥經理就話我叫咗蝦餃燒賣。(蝦餃係酒店價錢但差過x記點心)其實入座時枱上沒有任何點心紙,叫咗好耐就有個黑面唔望人的男經理拿點心紙給我,亦沒有門外貼住嗰張,咁即係擺明唔想我享用特價。飲茶全程所有酒樓員工至收銀員都好忙,好黑面,望唔到客人的😑以後一定不會再去!
晚餐價錢的早茶😓
先講點心: 只有牛肉和燒賣合格
粉果和蝦餃皮over cook 到溶咗😫
腸粉和雞扎異常油膩😫😫
點心沒有影相紀錄,因為當時冇諗住要寫食評
💸埋咗單出門口見到幾張大紙貼住話早茶到11:59

2022-10-20
$111.5 (早餐)
2022-10-02 665 瀏覽
觀塘鱷魚恤中心又多間茶樓之前試過去姐酒樓覺得抵食和幾好味今次再來嘆個下午茶叫了一個下午茶的乾燒伊麵10分大碟和正常分量沒有分別見面吵得有鑊氣很多菇類做配料,不錯👍🏻叫了一個美味五點,有蓮蓉包、蝦餃、潮州粉果、鮮蝦菜苗餃、甜品蓮蓉包熱辣辣不太甜,十分好味😋蝦餃皮薄蝦大大,菜苗餃才很晶學瑩通透,甜品煙煙韌韌,完全大滿足。再加多個燒賣,說好的是平平哋只有兩粒便夠,啱晒我們兩個人。環境方面,座位之間距離比較大,少些侷促感,而且因為酒樓的面積也頗大,所以多人也不算很嘈。嘆嘆下午茶,食個靚點心,舒舒服服和朋友相聚,甚為寫意!

再加多個燒賣,說好的是平平哋只有兩粒便夠,啱晒我們兩個人。