2021-12-11 136 瀏覽
今晚同觀塘的朋友聚會,晚餐朋友選擇了觀塘一間優雅的餐廳,就是觀塘鱷魚恤中心的滿福庭。見到餐廳的二人套餐都幾抵食,但最後還是自行選擇了一些喜愛食的單點菜式。豉汁涼瓜斑腩煲$138班腩的份量也頗多,滿滿一煲,很香而且汁液豐富,香口又惹味。涼瓜吸收了魚的鮮甜,味道甘甘涼涼中帶點苦,沾滿魚的鮮味,口感腍中帶爽的,好美味的配菜。鳳梨金牌咕嚕肉$118金牌咕嚕肉切得不是很大件,入口已品嚐到酸甜惹味,雖然咕嚕肉外有酸酸甜甜的醬汁,但咕嚕肉咬落外還帶脆,內裡肉汁豐富,是一道惹味香口的小菜,酸酸甜甜很惹味。燒乳鴿$58 燒乳鴿很香口,內多汁,外表燒到啡金,醃得夠入味,入口香,肉質嫩滑又多汁。食完後餐廳送上一個蓮子紅豆糖水,紅豆及蓮子煲得好軟綿,甜度剛剛好, 好清潤!餐廳環境舒適,價錢及質量性價比高,有機會還會再來食。

豉汁涼瓜斑腩煲$138
班腩的份量也頗多,滿滿一煲,很香而且汁液豐富,香口又惹味。

鳳梨金牌咕嚕肉$118

燒乳鴿$58

餐廳環境舒適,價錢及質量性價比高,有機會還會再來食。

2021-12-11 987 瀏覽
星期六唔使返工,跑完步就兩口子一齊去飲茶。平日多數會揀港島區嘅食肆,今日就嚟試下鱷魚恤中心 7/F 呢間「滿福庭」。聽講間酒樓已經開左成年,不過入到去見到裝修仍然好新淨,佈置華麗,全場無柱,而且環境光猛,樓底又夠高,坐得十分舒服。點心嘅價錢都好合理,很多都是賣三、四十元,如果 8am – 11am 入座,仲會有一些特價嘅精美早點供應,唔怪得侍應話星期六日經常滿座。酥炸鯪魚球 ($28.8)  一碟有 5 粒,粒粒都好似乒乓波咁大,肉質紮實彈牙,唔腥又無碎骨,入口甘香爽滑,一定要配埋旁邊的蜆芥醬一齊食,能吊出魚肉的鮮香滋味。九製陳皮叉燒酥 ($32.8)  外層嘅酥皮很鬆化,入口有好重牛油香味。入面嘅叉燒切得大小均勻,夾埋面頭嘅粒粒陳皮一齊食,微咸帶酸,可以平衡番叉燒嘅油膩感。蒜香荷塘蓮藕餅 ($32.8)  蓮藕餅用料十足,以豬肉、蓮藕、馬蹄等混合後煎香,入口清甜爽脆,滿口肉香。醬皇荔芋鴨腳扎 ($36.8)  好耐無食過咁懷舊嘅點心,鴨腳用蠔油烹煮過,食落好入味,但又唔會死鹹。芋頭粉糯軟綿,夾埋腐皮、豬肉等一齊食,層次豐富,非常惹味。脆皮腩仔飯 ($55)  腩仔同飯分開盛載,腩仔分

脆皮腩仔飯 ($55)  腩仔同飯分開盛載,腩仔分量都幾多,外皮脆卜卜,肥瘦比例亦啱啱好,肉質腍嫩,鬆化又無渣,配埋芥末醬,簡直係 Perfect Match!

壓尾點左個祝壽大蟠桃 ($18) 做甜品,大大個,拿上手是仍熱辣辣,內藏蓮蓉餡及蛋黃,包身好軟熟,蓮子味很香濃,味道清甜不膩。
2021-12-10 112 瀏覽
就黎聖誕啦🎄,大家有無諗好去邊度同屋企人食聖誕大餐?😋我屋企人比較傳統,每年聚餐都要選擇中菜,鱷魚恤上面新開左間滿福庭,晚市好似幾抵食咁,順便嚟試下佢哋嘅菜式點樣。晚市有個開心自選套餐,星期一至星期五只需要$398就可以自選四個餸。海皇豆腐羹豆腐羹個份量好大,而且職員非常有禮,會主動過嚟幫手裝湯。味道比較清,唔會太鹹,配料亦都好多,我哋兩個人竟然飲晒咁多湯😂。雙蔥炆龍躉頭腩洋蔥同青蔥爆炒之後,再放入龍躉頭入去炆,所以異常入味,份量適中。北菇蠔皇扣花膠蔬菜揀左北菇蠔皇扣花膠,花膠份量正常,亦都煲到好淋。北菇勁大粒,夠入味。椒鹽焗肉扒肉扒表面炸得酥脆,但內裡不太入味。整體來講味道唔會太鹹,比較健康,老少咸宜,而且環境都唔錯,夠乾淨寬敞,服務態度都好好。👍

就黎聖誕啦🎄,大家有無諗好去邊度同屋企人食聖誕大餐?😋

海皇豆腐羹

雙蔥炆龍躉頭腩

北菇蠔皇扣花膠

椒鹽焗肉扒
肉扒表面炸得酥脆,但內裡不太入味。

2021-12-09 92 瀏覽
見酒樓都做得幾有誠意,比番個好評佢先。開心自選套餐 三餸一湯 $398🥣五指毛桃燉竹絲雞個湯好足料,可以補氣益肺,宜家天涼左,飲個湯補下都很不錯。熱辣辣,三人分享都好足夠。個湯好清甜,啲雞骨都煲到林晒,岀晒味。不過因為有雞嘅關係,所以個湯偏油,飲嘅時候可以隔走啲油先飲更健康。🐟燒汁燜龍躉頭腩原煲上,即叫即整熱辣辣,香氣四溢,已經流晒口水🤤。頭腩經過油炸至表面脆脆地,沾了燒汁,好惹味。龍躉魚皮煙韌有嚼勁,魚肉都幾滑同新鮮,味道不會調得過鹹,剛剛好,啲蔥好爽好脆,正!因今日唔想食肉,所以叫左兩個清啲嘅菜式。🍄北菰蠔皇扣花膠花膠都大塊,爽滑,滿滿骨膠原,冬菇厚肉爽滑,同個蠔油汁好夾。仲有好多翠綠唐生菜係底呢!🍲海味雜菜煲份量好足,擺碟亦好靚,每條菜都鋪得好整齊,有鮮魷,蝦米🦐,雜菌,個上湯好清甜,粉絲同菜索晒個湯,好食😋。啲菜翠綠爽甜,亦淥到好腍,不錯。加埋白飯,今餐真係大滿足
酒樓都做得幾有誠意,比番個好評佢先。

開心自選套餐 三餸一湯 $398

🥣五指毛桃燉竹絲雞

🐟燒汁燜龍躉頭腩

因今日唔想食肉,所以叫左兩個清啲嘅菜式。

🍄北菰蠔皇扣花膠

🍲海味雜菜煲

加埋白飯,今餐真係大滿足
2021-12-05 184 瀏覽
今日放假同男朋友去咗觀塘行apm行街 順便喺附近度食晏 今日時間都幾充裕 所以我哋休選擇咗去飲茶煎釀尖椒 - 尖椒咬落仲有爽脆嘅感覺 加埋魚肉食 又辣辣地 但小食都唔錯豉汁鳳爪 - 鳳爪皮入味得嚟又帶點爽 燒BB鴿 - 即叫即炸 而且食得出係新鮮 所以外皮脆之餘裏面好有肉汁而又肉嫩銀芽肉絲炒麵 - 我最鍾意食脆麵底嘅炒麵 因為啲麵炸到脆卜卜好香口 加埋芽菜炒肉絲夾埋一齊食係個唔錯嘅配搭埋單二百五十蚊左右兩個人 可以休休閑閑咁嘆咗幾個鐘靚茶 係一個唔錯嘅選擇

豉汁鳳爪 - 鳳爪皮入味得嚟又帶點爽

2021-12-04 169 瀏覽
今日去咗APM行街,順便同埋媽咪去鱷魚恤中心飲茶,見《滿福庭》咁熱鬧,當然要試試啦!花膠瑤柱灌湯餃$40.8皮薄餡料豐富,湯底又鮮甜,加一點紅醋,連湯都可以飲埋😋!九製陳皮叉燒酥$31.8外皮金黃酥脆,咬開內裏叉燒半肥瘦又多汁,十分香口,再帶點微微陳皮香,好好味👍🏻👍🏻!活剁生拆韮黃鮮蝦腸$40.8即叫即蒸,熱辣辣,腸粉皮好薄,鮮蝦嫩滑又彈牙,不錯👍🏻!五式點心拼盆$30.8翠苗餃、燒賣、粉果和叉燒包乜都有,最出息的是米糕,味道好似白糖糕加點米香感覺,口感好鬆軟,加上剛剛蒸起,暖笠笠好好食👍🏻!而其他點心都係即點即蒸,不錯!

花膠瑤柱灌湯餃$40.8
皮薄餡料豐富,湯底又鮮甜,加一點紅醋,連湯都可以飲埋😋!

九製陳皮叉燒酥$31.8

活剁生拆韮黃鮮蝦腸$40.8
即叫即蒸,熱辣辣,腸粉皮好薄,鮮蝦嫩滑又彈牙,不錯👍🏻!

五式點心拼盆$30.8

而其他點心都係即點即蒸,不錯!
2021-12-03 109 瀏覽
每當佳節,都會和父母食中菜慶祝,這次就選了這酒樓一試。酒樓裝修光鮮,坐得也舒服,加上近地鐵站,適合家人和朋友前來。北京填鴨酒樓的北京田鴨不是間間好味,但這間就非常不錯。他的北京田鴨外皮烤得非常香脆,而且充滿油脂香,一點也不乾身。加上他的包皮非常鬆軟,而且它的配菜也非常新鮮,配上醬料讓人停不了口。海皇雜菜煲湯非常鮮甜,因為它的配菜很多,加上它的味道也不會太鹹,又有米粉又有大蝦,非常適合老人家吃。XO帶子豆腐這一道菜也是非常適合老人家吃的,原本以為會很淡味,但是吃落發覺很野味,XO醬配帶子,又很又鮮,老人家一定喜歡。

北京填鴨

海皇雜菜煲

XO帶子豆腐

2021-12-02 115 瀏覽
放工喺附近,想食小菜又想坐得舒服,就去了鱷魚恤中心7樓滿福庭,大又開揚,服務又好坐得舒服~薑蔥鮑魚雞煲$168好香薑蔥味,鮑魚炆得好入味,有4-5隻,雞件好多,入味而不會太咸,大大煲熱辣辣,啱晒今晚咁凍食~還有羊腩煲,但今晚得兩個人怕食唔晒~~燒味拼盤$168有叉燒、白切雞、豬腳仔、木耳叉燒好腍,入口好似即溶感覺,甜味多一點白切雞好滑,好有雞味豬腳仔,呢款好特別,少許酸醋味醒胃,又唔會有豬手咁膠質,爽又多肉,好正🤤木耳,都係有點酸醋味,混埋蒜蓉粒,好香好食。白飯一個 $15茶位$15@

薑蔥鮑魚雞煲$168

燒味拼盤$168
有叉燒、白切雞、豬腳仔、木耳
叉燒好腍,入口好似即溶感覺,甜味多一點
白切雞好滑,好有雞味
木耳,都係有點酸醋味,混埋蒜蓉粒,好香好食。

白飯一個 $15

茶位$15@
2021-12-01 115 瀏覽
姨媽本來約咗我去觀塘鱷魚恤中心滿福庭 飲早茶,但因事改咗去食晚飯,酒樓地方頗大,座位寬敞,燈光明亮。晚飯設有不同優惠,我哋睇中抵食四大孖寶其中一款,京式片皮鴨一隻配豉汁帶子蒸豆腐,只需$288,好抵喎!我哋就要咗一份。京式片皮鴨一隻,落單後侍應將大葱、青瓜、甜麵醬都安排恰當,餅皮蒸籠盛載,吃至最後,仍能保溫。之後將熱辣辣剛燒好的鴨推出來,鴨身脹卜卜,色澤紅潤。在客人面前一片一片的片出嚟。外皮鬆化,每片有皮有肉,吃得出油香,鴨肉尚算嫩滑,肉汁豐富,味道不錯。豉汁帶子蒸豆腐,以豆腐襯托香濃的豉汁,帶出帶子的鮮味,是很完美的配搭。
,只需$288,好抵喎!我哋就要咗一份。

2021-11-25 151 瀏覽
今天放假,便約了媽咪到滿福庭飲下午茶,媽咪喜歡這裡近觀塘地鐵站,加上地方寛敞,食物水準高,而飲下午茶時段更加抵啊我們兩點到達,幸好剛有兩人檯,便立即可以入座。我們叫了八款食物:薑汁雞包仔、香煎蘿白糕、蟹子燒賣(2隻)、鮮蝦翠苗餃、北菇綿花雞、紅燒乳鴿、帶子蝦球蒸豆腐,及甜品薑汁雙皮奶。香煎蘿白糕有三件,蘿白足料,入口香脆可口紅燒乳鴿皮脆肉嫩,燒得均勻,最喜歡吃鴿脾帶子蝦球蒸豆腐鮮甜無比,帶子及蝦蒸後的精華,全浸在豆腐中,確是配合得天衣無縫,好蟹子燒賣大大件,入口爽滑,吃出傳統的味道薑汁雞包仔咬開時,已吃到薑汁味濃,加上肉質鮮嫩,包皮鬆化,不消五分鐘已吃完北菇綿花雞一上枱已見大大隻的北菇,雞肉嫩滑,綿花吸曬食物的精華,好味到不得了鮮蝦翠苗餃皮薄餡靚,size 大大件,漲卜卜,咬開滿口都是翠苗香薑汁雙皮奶帶微甜,最適合秋冬天食用,滋潤養顏

香煎蘿白糕有三件,蘿白足料,入口香脆可口
紅燒乳鴿皮脆肉嫩,燒得均勻,最喜歡吃鴿脾
蟹子燒賣大大件,入口爽滑,吃出傳統的味道
薑汁雙皮奶帶微甜,最適合秋冬天食用,滋潤養顏
2021-11-25
下午茶
  • 帶子蝦球蒸豆腐
  • 鮮蝦翠苗餃
2021-11-24 118 瀏覽
今天遲放工,天氣剛好轉凍,想去食火鍋,但要等位,實在是太肚餓,改去樓上滿福庭食。入門口已經被那大圓群組星球燈式吸引,非常奪目💥💥地方整齊寬敞孖寶餐幾款都不錯,價錢合理但這個自選餐更啱口味,3餸一湯/羹,2個人食仲好海皇豆腐羹份量夠4個人,芡汁濃淡適中, 豆腐滑溜,有🦐,帶子粒, 紅蘿蔔和翠玉瓜粒,味道清甜北菇蠔皇扣花膠花膠份量多又大件, 煮得軟身入味,夠哂養顏北菇厚身,菇味濃郁碧綠龍躉球夠鑊氣, 龍躉肉新鮮彈牙,配翠玉瓜好過平時的西芹美極香煎海蝦美極味香甜,蝦爽身, 蝦殼煎烹到脆口, 殼和肉都可以一齊食送了2碗紅豆沙,現在有甜品送的酒樓越來越少了其他孖寶菜單,下次再試
地方整齊寬敞

孖寶餐幾款都不錯,價錢合理

但這個自選餐更啱口味,3餸一湯/羹,2個人食仲好

海皇豆腐羹

北菇蠔皇扣花膠

花膠份量多又大件, 煮得軟身入味,夠哂養顏

北菇厚身,菇味濃郁

碧綠龍躉球

夠鑊氣, 龍躉肉新鮮彈牙,配翠玉瓜好過平時的西芹

美極香煎海蝦

美極味香甜,蝦爽身, 蝦殼煎烹到脆口, 殼和肉都可以一齊食

送了2碗紅豆沙,現在有甜品送的酒樓越來越少了

其他孖寶菜單,下次再試
  • 北菇蠔皇扣花膠
  • 碧綠龍躉球
2021-11-24 1139 瀏覽
鱷魚恤大廈差唔多層層都係酒樓,今日諗住去左間未去過嘅酒樓,就揀左呢間!環境都幾新淨,唔會好舊下午茶時段好優惠!鮮蝦翠苗餃一夾上手,晶瑩剔透嘅水晶皮好軟淋淋,口感軟彈煙韌中間嘅菜苗好豐滿,岩哂鍾意食菜嘅我鮑汁鳳爪鳳爪煮得好夠淋,非常入味仲有每隻鳳爪都有剪甲的,好乾淨衞生沙律明蝦角中間塞滿了蝦隻,完全無偷功減料爽口嘅蝦隻係最基本吧再加埋外層熱辣辣又脆嘅外皮,煎炸控一定難以抗拒!七味魷魚鬚呢樣小食我不太懂欣賞因為本身我唔鍾意食魷魚,不過同事就食唔停口!煎虎皮尖椒呢度嘅點心&小食都係即叫即整的落單後全部都要等大約10分鐘,每樣食物嚟到都熱辣辣尖椒上嘅鯪魚肉口感好軟彈,唔會實綁綁,一般酒樓都會落得太多粉漿,搞到肉質好實!但呢度係可以食到原味道~~花膠瑤柱灌湯餃真係有花膠的仲有好多瑤柱,唔怪之得個湯咁好飲薑汁雞包仔每次飲茶我都一定要食流心奶黃包,但係呢間竟然無咁就無意見下就跟從同事吧!我已經好耐無食過雞包仔……今次食幾有驚喜,香菇&芫荽味道好香,而且香菇嘅口感令成個層次提升左肉與包嘅比例都啱啱好,唔會太多肉,所以呢度嘅雞包仔好啱我口味

環境都幾新淨,唔會好舊

下午茶時段好優惠!

鮮蝦翠苗餃
一夾上手,晶瑩剔透嘅水晶皮好軟淋淋,
口感軟彈煙韌
中間嘅菜苗好豐滿,
岩哂鍾意食菜嘅我

鮑汁鳳爪
鳳爪煮得好夠淋,非常入味

仲有每隻鳳爪都有剪甲的,好乾淨衞生

沙律明蝦角

中間塞滿了蝦隻,完全無偷功減料

爽口嘅蝦隻係最基本吧

再加埋外層熱辣辣又脆嘅外皮,
煎炸控一定難以抗拒!

七味魷魚鬚
呢樣小食我不太懂欣賞

因為本身我唔鍾意食魷魚,不過同事就食唔停口!

煎虎皮尖椒
呢度嘅點心&小食都係即叫即整的

落單後全部都要等大約10分鐘,
每樣食物嚟到都熱辣辣

尖椒上嘅鯪魚肉口感好軟彈,唔會實綁綁,
一般酒樓都會落得太多粉漿,搞到肉質好實!
但呢度係可以食到原味道~~

花膠瑤柱灌湯餃

真係有花膠的
仲有好多瑤柱,
唔怪之得個湯咁好飲

薑汁雞包仔
每次飲茶我都一定要食流心奶黃包,
但係呢間竟然無

咁就無意見下就跟從同事吧!
我已經好耐無食過雞包仔……
今次食幾有驚喜,香菇&芫荽味道好香,
而且香菇嘅口感令成個層次提升左

肉與包嘅比例都啱啱好,唔會太多肉,
所以呢度嘅雞包仔好啱我口味
2021-11-22
下午茶
  • 鮑汁鳳爪
  • 花膠瑤柱灌湯餃
  • 鮮蝦翠苗餃
2021-11-23 81 瀏覽
媽媽不想煮飯,所以就選擇在外用饍。這次選擇了在觀塘鱷魚恤大廈的酒家滿福庭。看了一輪餐牌,點了開心自選套餐有三餸一湯。湯類選擇了是日靚燉湯餸菜類就選擇了:- 豉汁帶子蒸豆腐- 咕嚕蝦球-北菇蠔皇扣花膠是日靚燉湯是五指毛桃燉竹絲雞,這款湯很合適秋冬時候飲,補肝腎益肺氣!湯真的足料之餘,味道很清甜,忍不到一連喝了兩碗。然後是咕嚕蝦球,每隻蝦都很大,接近一個乒乓球般大,而且很爽口呢!再來的是豉汁帶子蒸豆腐,這款沒有大驚喜,不過我和媽媽一向喜歡吃豆腐。最後是北菇蠔皇扣花膠,花膠比想像中大,而且夠淋,另外花菇很滑亦夠厚。這餐很滿足呢!

看了一輪餐牌,點了開心自選套餐有三餸一湯。
湯類選擇了是日靚燉湯
餸菜類就選擇了:
- 豉汁帶子蒸豆腐
- 咕嚕蝦球
-北菇蠔皇扣花膠

這餐很滿足呢!
2021-11-22
My families and I went to a Chinesr restaurant called "Fortune Garden" ( 滿福庭) located in 7/F, Crocodile Cente, 79 Hoi Yuen Road, Kwun Tong(觀塘開源道79號鱷魚恤中心7樓).The restaurant has glistening balls hanging on the ceiling."Roastes goose"明爐燒鵝皇HKD$138With golden crispy skin.The meat is juicy...Not overly seasoned...Yummmmm...Incredibly affordable price.Value for money!"Stir fried grouper with black fungi and veggie"碧綠雲耳炒龍躉球HKD$188..The Courgette is super fresh and crunchy!!The grouper fillets are nicrly

(觀塘開源道79號鱷魚恤中心7樓).

"Roastes goose"
明爐燒鵝皇
HKD$138

With golden crispy skin.

The meat is juicy.

Not overly seasoned.

Yummmmm.

碧綠雲耳炒龍躉球
HKD$188

The grouper fillets are nicrly seared!

The restaurant is spacious and comfy.

• "Roastesgoose" 明爐燒鵝皇
2021-11-17 94 瀏覽
觀塘這間酒樓晚肆幾抵食,入內空間感大,樓底極高中間又無柱,坐得很舒服自在。看到晚飯孖寶$268已有龍躉,$288更有京式片皮鴨,當然要試試啦!片皮鴨上枱時脹卜卜的,而服務員更會在顧客面前逐塊切開,片皮鴨外皮是脆身易入口的,有些切得較多肉,正😋米色皮本身已有少許鹹味,就算凍了也能保持軟身,值得一讚👍🏻豉汁帶子蒸豆腐送飯一流,豆腐是非常滑溜的,帶子又充滿了香噴噴的豉汁味,純對是清清的健康的一道家常菜式。最後加了一道美極煎海蝦,酒樓採用了新鮮海蝦,與美極醬汁煎香蝦身,連外殼也非常入味,差得把蝦殼也完整吞下😂最後酒樓送了一道甜品:焦糖布甸,細細杯一口布甸味道不錯,滑溜溜的又不太甜,符合我個人口味。服務員又很親民友善,愉快的用餐體驗。
米色皮本身已有少許鹹味,就算凍了也能保持軟身,值得一讚👍🏻
最後酒樓送了一道甜品:焦糖布甸,細細杯一口布甸味道不錯,