2024-04-19 262 瀏覽
是日在東鐵綫工作,於是收工後約咗住喺粉嶺的細妹食飯,兩姊妹好耐都冇撐枱腳啦,今次我就吓細妹等我入去粉嶺搵佢啦🫶🏻我地揀左一間齋睇個名「定食」,以為係食日本菜,點知去到原來係一間好似茶餐廳,但係有泰國菜又有馬來西亞菜又有日本菜,甚至乎有埋越南菜的特色鋪😂非常意想不到😄😄認真唔講笑,呢度啲選擇款式多到眼花撩亂了😵‍💫,對於我哋兩個患有選擇困難症😂都揀左起碼15分鐘先成功落單‼️兩姊妹共叫左兩份定食、一份拼盤、一份生菜包及兩杯飲品,原本只覺得係普通茶餐廳水平,但係最終發現係一間超乎預期、充滿驚喜的泰國餐廳💖💖💗💗🦐檳城花膠海鮮湯金邊粉定食🇲🇾〰️蝦湯陣陣鮮香、蝦味超濃、湯頭卻好清甜,好好飲啊!!!花膠爽口、海鮮新鮮好食,若配蝦一定會更完美😍🔺🔺定食配3️⃣款小食〰️魚露灼菜:灼菜魚露味重,重口味咗;〰️和風蟹籽沙律:正常發揮且青瓜夠凍多醬〰️單骨雞翼:香脆可口追加小食:班蘭奶凍是好味的,不過比綠色特飲搶風頭🔸飲品轉特飲+$10〰️凍美祿朱古力脆脆:濃啲會更好飲🐮汁燒牛舌飯定食(不辣)🇯🇵〰️有成五塊厚切牛舌😍,而且好腍好好食😚暗裏藏蛋,有驚喜❣️伴菜係唔辣既木瓜沙律,大愛吖!🔺🔺定食配3️⃣款小食〰️醬油冷茄子🍆 :

🦐檳城花膠海鮮湯金邊粉定食🇲🇾
🔺🔺定食配3️⃣款小食
〰️魚露灼菜:灼菜魚露味重,重口味咗;
〰️和風蟹籽沙律:正常發揮且青瓜夠凍多醬
〰️單骨雞翼:香脆可口
追加小食:班蘭奶凍是好味的,不過比綠色特飲搶風頭
🔸飲品轉特飲+$10
〰️凍美祿朱古力脆脆:濃啲會更好飲

🐮汁燒牛舌飯定食(不辣)🇯🇵
🔺🔺定食配3️⃣款小食
〰️醬油冷茄子🍆 :凍冰冰入晒味,正👍🏻
〰️泰國炸蝦餅 :圓碌碌、細細件,炸得唔錯😌
〰️冬陰功湯:細妹話食泰菜,當然要試埋冬陰公,酸酸辣辣(偏辣)🔥👅
追加小食:泰茶奶凍,茶味重咗啲啲
🔸飲品轉特飲+$10
〰️地道班蘭椰特飲:OMG,超驚喜!味道好似椰汁糕味,越飲越好味💗💗 (五星推薦💛)

🇹🇭地道唔係炒生菜包:平時啲生菜包肉碎係炒既,但呢度係健康版,味道足夠、好味,冰鎮生菜保持凍冰冰💚絕對可作減脂料理🧡食再多都唔怕肥😆

🐽燒豬頸肉拼盤:豬頸肉超好食😋三款串燒都唔錯 ,份量十足!
冬陰公湯
  • 汁燒牛舌飯
  • 檳城花膠海鮮湯金邊粉
  • 地道班蘭椰特飲
2024-04-06 224 瀏覽
今日朋友帶我嚟到粉嶺呢間泰國餐廳 滿屋定食 估唔到有驚喜🤩 入去坐低睇睇餐牌 除咗泰國菜之外 仲有好多唔同國家嘅菜式 超多選擇 諗咗都一段時間終於揀好食咩🤣諗好就用QR code落單 好方便~ 先嚟兩杯跟餐飲品 草莓番石榴乳酸梳打首先見到飲品類有番石榴已經好想試🤩 杯飲品一嚟到顏色好靚 本身仲以為會好酸 士多啤梨同埋番石榴又好夾 加埋乳酸梳打 飲落酸酸甜甜好開胃😋 凍青檸梳打食泰國嘢必飲嘅青檸梳打 飲落好清新 好適合依家已經開始熱嘅天氣😇 汁燒澳洲Prime Grade安格斯牛小排飯 $106呢個真係大推👍🏻 淨係一上枱嘅時候見到啲牛已經心心眼😍 油脂分布平均 食落有牛味 燒得啱啱好 完全唔會柴 再加埋佢獨有嘅燒汁 真係好夾好好味😋 重點係有好多塊 同埋食食吓發現中間原來收埋咗一隻溫泉蛋🫢 撈埋一齊食真係冇得彈👍🏻 套餐仲可以選配小食 咁就揀左冬蔭功湯 酸酸辣辣單骨雞翼 係香茅味 炸得酥脆甘香 好滋味日式炸帶子 炸得香脆唔油膩 冬蔭功海鮮蜆金邊粉 $100金邊粉配冬陰功湯底已經覺得好出色 一上枱勁香 即刻飲咗兩啖湯 好好味😋 海鮮方面有青口、鮮蝦、仲有好多隻蜆 全部都啖啖肉 特別一提
今日朋友帶我嚟到粉嶺呢間泰國餐廳 滿屋定食 估唔到有驚喜🤩

諗好就用QR code落單 好方便~

先嚟兩杯跟餐飲品

單骨雞翼 係香茅味 炸得酥脆甘香 好滋味
日式炸帶子 炸得香脆唔油膩

汁燒澳洲Prime Grade安格斯牛小排飯

冬蔭功海鮮蜆金邊粉 $100
金邊粉配冬陰功湯底已經覺得好出色 一上枱勁香 即刻飲咗兩啖湯 好好味😋 海鮮方面有青口、鮮蝦、仲有好多隻蜆 全部都啖啖肉 特別一提 鮮蝦爽口彈牙 好出色👍🏻

呢個餐加配嘅小食 就揀咗
蟹籽沙律 青瓜蟹棒蟹籽沙律 好清新
泰國炸蝦餅 滿滿蝦肉 炸得彈牙唔油膩
牛乳炸脆奶 甜甜嘅牛奶好食😋
冬蔭功海鮮蜆金邊粉

整體嚟講 呢間 滿屋定食 環境舒適 店員服務態度好 食物質素不錯 估唔到粉嶺都有咁高質嘅牛 一定會再嚟食😇
汁燒澳洲Prime Grade安格斯牛小排飯
冬蔭功海鮮蜆金邊粉
2024-01-23 670 瀏覽
之前一直都好中意去太和一間泰式小店,全因佢價錢吸引,食物選擇多,而且份量大,套餐包主菜、3款前菜、冬陰功湯、2款小食、餐飲都唔過一百,可惜一年前執左😫估唔到喺粉嶺開左一間同佢類似嘅餐廳😯。星期日下午一點左右到達,好好彩唔駛等位就入得,無耐就見到門口有人等位。海南雞飯拼冬陰功魚蛋河$105細食嘅兩個人點呢個餐就啱啱好!!🤓黃飯份量好多,而且好有雞湯味,飯粒唔會好濕,長條型嘅米飯好好味!! 🤤海南雞好滑有啫喱又無腥味,而且去哂骨,啱哂唔中意啃骨頭嘅我😋至於個湯粉就正正常常,魚蛋偏軟,唔係我中意嘅潮州彈牙魚蛋;河粉較幼身而且好滑,但淋得制,一夾就斷;個湯底同跟餐個冬陰功湯一樣,有椰香味偏酸唔會好辣。汁燒安格斯牛小排飯$105濃牛味嘅牛小排大概有6塊,肉質又唔會好鞋,好好味!!😋 另外有一隻溫泉蛋,蛋香一般;略嫌醬汁唔夠,個飯底無汁香。每個定食都跟一個湯、兩款小食同熱飲,小食揀左南瓜脆薯餅、炸蝦餅、炸雞軟骨、泰式魚餅。南瓜餅外脆內粉無得輸、蝦餅好扁無咬口、雞軟骨新鮮炸出、魚餅偏硬重香料味。小店無加一,兩個定食加$6一杯凍飲共$216,值得注意餐廳只收現金。

海南雞飯拼冬陰功魚蛋河$105
海南雞飯拼冬陰功魚蛋河

汁燒安格斯牛小排飯$105

汁燒安格斯牛小排飯

每個定食都跟一個湯、兩款小食同熱飲,小食揀左
南瓜脆薯餅、炸蝦餅、炸雞軟骨、泰式魚餅。

南瓜薯餅

2024-01-21
海南雞飯拼冬陰功魚蛋河
南瓜薯餅
2023-12-09 693 瀏覽
平時住上水嘅我哋都會不時喺粉嶺覓食呢一間主打日式同泰式嘅fusion 餐廳就係第一次食Menu嘅種類多到不得了完全唔知從何入手最後我哋樣樣都叫少少但真係要留意個份量,因為真係好多😂😂泰式海鮮沙律味道偏辣啱晒鍾意食正宗泰國嘢嘅人海鮮都幾新鮮同埋海鮮嘅份量都好多炒嘅生菜包味道非常之唔錯上菜嘅時候,佢仲有用啲冰凍住啲生菜保持佢嘅新鮮非常之有心機和風蟹籽沙律作為一個開胃嘅小菜都唔錯青瓜好清新同好爽口巨人燒雞肉串同燒牛肉串油脂比例都唔錯配埋調味好惹味我哋再叫咗兩個煮食,分別係黃咖哩牛坑腩飯拼香葉肉碎船河,仲可以揀多1個湯同2個小食呢個我就揀左冬蔭功湯,南瓜脆薯餅同鹽酥雞個份量真係大到嚇死人二另一個就叫咗燒牛扒甲拋丼,都係揀咗冬蔭功湯小食就揀咗木耳帶子裙邊同泰國炸蝦餅主食嘅發揮都相當唔錯,份量大得來味道唔錯加上佢嘅肉類份量都好多同埋佢嘅汁都係非常之惹味同埋要值得一讚嘅係佢嘅上菜速度真係非常之快落咗order 15分鐘內已經上晒所有嘢地道斑斕椰特飲同泰國凍青檸梳打都好還原到泰式口味,同時間亦都唔會有過甜嘅情況出現

平時住上水嘅我哋都會不時喺粉嶺覓食
呢一間主打日式同泰式嘅fusion 餐廳就係第一次食

Menu嘅種類多到不得了
完全唔知從何入手
最後我哋樣樣都叫少少
但真係要留意個份量,因為真係好多😂😂

泰式海鮮沙律味道偏辣
啱晒鍾意食正宗泰國嘢嘅人
海鮮都幾新鮮同埋海鮮嘅份量都好多

炒嘅生菜包味道非常之唔錯
上菜嘅時候,佢仲有用啲冰凍住啲生菜保持佢嘅新鮮
非常之有心機

和風蟹籽沙律作為一個開胃嘅小菜都唔錯
青瓜好清新同好爽口

巨人燒雞肉串同燒牛肉串油脂比例都唔錯
配埋調味好惹味

呢個我就揀左冬蔭功湯,南瓜脆薯餅同鹽酥雞
個份量真係大到嚇死人

二另一個就叫咗燒牛扒甲拋丼,都係揀咗冬蔭功湯
小食就揀咗木耳帶子裙邊同泰國炸蝦餅
主食嘅發揮都相當唔錯,份量大得來味道唔錯
加上佢嘅肉類份量都好多
同埋佢嘅汁都係非常之惹味
同埋要值得一讚嘅係佢嘅上菜速度真係非常之快
落咗order 15分鐘內已經上晒所有嘢

2023-12-05
  • 炒嘅生菜包
2024-05-23 0 瀏覽
喺聯和墟覓食 spot到呢間裝修似日式小店門口已經見到佢有好多款唔同嘅野食日、越、泰、星都有同屋企人嗌咗三款唔同嘅定食有湯有主食 仲可以揀兩款小食豬仔髀份量好多好腍雞軟骨大推!咖喱牛腩係最有驚喜!😛咖喱好入味,我好鍾意食😂😂啲牛腩都好腍,接近入口即溶海南雞飯就正常發揮個油飯睇落好開胃👀三個餐都係介乎80-90蚊之間 包一杯嘢飲Better than my expectation!不過店舖格局比較細可能坐得迫少少當日lunch時間都好多人嚟食值得黎試
喺聯和墟覓食 spot到呢間裝修似日式小店
門口已經見到佢有好多款唔同嘅野食
日、越、泰、星都有

同屋企人嗌咗三款唔同嘅定食

有湯有主食 仲可以揀兩款小食
豬仔髀份量好多好腍
雞軟骨大推!

咖喱牛腩係最有驚喜!😛
咖喱好入味,我好鍾意食😂😂
啲牛腩都好腍,接近入口即溶

海南雞飯就正常發揮
個油飯睇落好開胃👀

三個餐都係介乎80-90蚊之間 包一杯嘢飲
Better than my expectation!

不過店舖格局比較細
可能坐得迫少少
當日lunch時間都好多人嚟食
值得黎試
今日去粉嶺聯和墟探完朋友同佢個BB,朋友介紹呢邊有一間性價比好高嘅泰式餐廳,我哋就去呢到食個晚餐。見到Menu都好多選擇,花多眼亂😍😍佢啲套餐仲可以揀三款小食,再加飲品,真係好抵🫢🫢澳洲安格斯Pride Grade 牛小排金邊粉定食套餐$100牛小排幾嫩滑同淋,湯底好濃郁,有少少辣,唔錯,金邊粒份量好多; 小食揀左醬油冷茄子、單骨雞翼、泰茶奶凍,飲品揀左凍泰式奶茶(+$3)🧋。冷茄子好淋,凍冰冰好開胃😍單骨雞翼總共有三件,幾香口;泰茶奶凍好重奶味,飲品係泰式奶茶好似係泰國飲個啲咁地道正宗👍👍👍👍冬陰功蝦金邊粉定食套餐$100蝦有大概7-8隻,金邊粉份量好多,湯底有啲辣,夏天食一流。小食揀咗和風蟹籽沙律,青瓜做主,好清爽開胃;日式章魚餅,唔錯;紫心香芋丸,口感煙煙韌韌👍飲品揀咗香茅柳橙茉莉花茶(+$10)唔太甜,入口覺得好清新同有消暑感覺,呢個好好飲😆😆仲叫左個燒豬頸肉拼盤,豬頸肉燒到剛剛好,keep到juicy爽口得黎又香口,個拼盤仲有一串牛,一串豬同一串雞,全部都醃得同燒得好好味😋😋下次會食下佢其他的套餐😛😛

見到Menu都好多選擇,花多眼亂😍😍

佢啲套餐仲可以揀三款小食,再加飲品,真係好抵🫢🫢

冷茄子好淋,凍冰冰好開胃😍

下次會食下佢其他的套餐😛😛
2024-03-30 54 瀏覽
滿屋定食復活節假期帶媽咪去看電影順道吃午餐經過見到這間人算多但不用排隊就決定試試看餐廳裡面座位算多大部份也設有卡位主力東南亞菜式主菜款式很多均可加錢轉做定食上菜速度很快職員也很有禮貌-蒲燒日式鰻魚飯 鰻魚肉質鮮嫩,醬汁美味,配上溏心蛋,又可以令味道多一個變化-冬蔭功湯 微辣偏酸,略帶椰香味-味付墨魚仔 墨魚仔爽滑,開胃之選-榴槤炸彈 榴槤味很濃,榴槤控的媽咪表示相當滿意-凍龍眼冰 清清甜甜,解渴必選,裡面仲有好多龍眼肉!-泰式魚餅(追加) 微辣香口,最佳配菜-馬來喇沙湯澳洲安格斯牛小排金邊粉 安格斯牛小排薄切,上菜時半生熟,因為薄切稍為浸湯後就剛剛好,非常嫩滑!金邊粉份量驚人!相當抵食!-醬油冷茄子 欣賞茄子不會煮到過淋及太咸!好食!-泰國炸蝦餅 蝦餅薄身,但口感仍然很好-泰茶奶凍 淡淡泰茶味,質感軟滑-凍泰式奶茶 茶底很濃,香滑偏甜-魚露灼菜(追加) 生菜新鮮爽脆,只配上魚露已很好食!-燒雞肉串 雞肉嫩滑,配上調味粉相當好食!-燒牛肉串 個人最喜歡燒牛肉串,肉質鮮嫩,有油香而不油膩,大小適中!主食款式很多,而且可以選擇配搭的小食也很多份量很足是一間CP

復活節假期帶媽咪去看電影順道吃午餐
均可加錢轉做定食
上菜速度很快
職員也很有禮貌

-蒲燒日式鰻魚飯
鰻魚肉質鮮嫩,醬汁美味,配上溏心蛋,又可以令味道多一個變化
-冬蔭功湯
微辣偏酸,略帶椰香味
-味付墨魚仔
墨魚仔爽滑,開胃之選
-榴槤炸彈
榴槤味很濃,榴槤控的媽咪表示相當滿意
-凍龍眼冰
清清甜甜,解渴必選,裡面仲有好多龍眼肉!
-泰式魚餅(追加)
微辣香口,最佳配菜

-馬來喇沙湯澳洲安格斯牛小排金邊粉
-醬油冷茄子
欣賞茄子不會煮到過淋及太咸!好食!
-泰國炸蝦餅
蝦餅薄身,但口感仍然很好
-泰茶奶凍
淡淡泰茶味,質感軟滑
-凍泰式奶茶
茶底很濃,香滑偏甜
-魚露灼菜(追加)
生菜新鮮爽脆,只配上魚露已很好食!

-燒雞肉串
雞肉嫩滑,配上調味粉相當好食!
-燒牛肉串
個人最喜歡燒牛肉串,肉質鮮嫩,有油香而不油膩,大小適中!

主食款式很多,
而且可以選擇配搭的小食也很多
份量很足
是一間CP值很高的餐廳
下次會再跟媽咪來食!

粉嶺聯和墟和泰街33號地鋪
  • 燒牛肉串
2024-03-29 30 瀏覽
粉嶺新開左間餐廳,有多款日式,泰式美食同朋友好鍾意食泰國菜,約埋一齊去試下!餐廳食物質素高,份量大性價比高,值得推薦🥳餐牌有好多唔同款式,超多選擇🫶🏻仲有定食組合,類別A/B/C中分別任選一款包一杯飲品,可以加錢升級特飲!冬蔭功安格斯牛小排河粉定食$105配芝麻八爪魚仔、單骨雞翼、榴槤炸彈冬陰功湯底香濃惹味,河粉幼滑,好掛湯安格斯牛肉質鮮嫩,份量都多,唔錯☺️芝麻八爪魚仔係熟悉嘅味道👅好好味榴槤炸彈外邊香脆,入面creamy 榴槤香濃惹味🥳海南雞飯拼冬陰公魚蛋河粉定食組合$105配南瓜脆薯餅、泰國炸蝦餅、味噌湯海南雞好鮮嫩滑,有好多塊,大滿足🥰冬陰功湯底香濃惹味,魚蛋都唔錯南瓜脆薯餅外層好薄脆,入邊好粉,幾驚喜,好味🤤燒豬頸肉拼盤$65豬頸肉嫩滑,配埋醬汁,好味😋串燒好香濃,而且好Juicy,推薦😚生菜包$52酸辣惹味,生菜爽脆放左冰粒,保持生菜新鮮度,加分鳳爪沙律$48鳳爪同木瓜絲好入味,好開胃白桃乳酸梳打(+$10)凍龍眼冰(+3)食完辣嘢再飲番杯特飲,真係完美!
粉嶺新開左間餐廳,有多款日式,泰式美食
同朋友好鍾意食泰國菜,約埋一齊去試下!

餐廳食物質素高,份量大
性價比高,值得推薦🥳

餐牌有好多唔同款式,超多選擇🫶🏻
仲有定食組合,類別A/B/C中分別任選一款
包一杯飲品,可以加錢升級特飲!

冬蔭功安格斯牛小排河粉定食$105
配芝麻八爪魚仔、單骨雞翼、榴槤炸彈

冬陰功湯底香濃惹味,河粉幼滑,好掛湯
安格斯牛肉質鮮嫩,份量都多,唔錯☺️

芝麻八爪魚仔
係熟悉嘅味道👅好好味

榴槤炸彈
外邊香脆,入面creamy
榴槤香濃惹味🥳

海南雞飯拼冬陰公魚蛋河粉定食組合$105
配南瓜脆薯餅、泰國炸蝦餅、味噌湯

海南雞好鮮嫩滑,有好多塊,大滿足🥰
冬陰功湯底香濃惹味,魚蛋都唔錯

南瓜脆薯餅
外層好薄脆,入邊好粉,幾驚喜,好味🤤

燒豬頸肉拼盤$65
豬頸肉嫩滑,配埋醬汁,好味😋
串燒好香濃,而且好Juicy,推薦😚

生菜包$52
酸辣惹味,生菜爽脆
放左冰粒,保持生菜新鮮度,加分

鳳爪沙律$48
鳳爪同木瓜絲好入味,好開胃

白桃乳酸梳打(+$10)
凍龍眼冰(+3)
食完辣嘢再飲番杯特飲,真係完美!

• 燒豬頸肉拼盤
同老公睇完戲順道去聯和墟覓食,個人好鍾意食定食,啱哂貪心樣樣想食少少的我!見到呢間叫「滿屋定食」,以為係日式餐廳,原來主打日、泰、越式美食,入面多卡位,乾淨企理,坐得舒服。餐牌大大本圖文並茂,入面超多選擇包括船河、冬蔭功粉麵、燒肉丼、香葉甲拋飯、泰皇咖哩飯等等,order定食又可以再揀3款小食,真係有排揀,睇menu都睇咗10分鐘(笑) 巨人定食 - 海南雞飯配迷你香葉肉碎船河 $105 (跟配 定食1 類別 ABC 各選一款:冬蔭功湯+南瓜脆薯餅+北海道牛乳炸脆奶)雞飯本身同其他餐廳散叫差不多size,雞肉夠滑,油飯有淡淡雞油香、點一點薑汁 酸辣汁,好味!再加超濃黑湯迷你船河,好惹味!仲有仲有,呢個定食可再揀 3 款小食,我揀了冬蔭功湯、南瓜脆薯餅、北海道牛乳炸脆奶,好少餐廳有得食炸鮮奶,外面酥脆內面包裹絲滑鮮奶,值得推介!呢個餐份量超多,不大食的話兩個人食都夠飽!冬蔭功海鮮蜆蜆蜆河粉 $100 (跟配定食 2 類別 ABC 各選一款:芝麻八爪魚仔+廣島炸蠔+越式蔬菜春卷)餐廳的冬蔭功粉麵亦係必食之選,湯底食到青檸酸味、香茅香味、南姜辣味,加上椰醬,口感creamy。串燒亦係高質之選

串燒亦係高質之選!

燒豬柳串 $15、燒牛肉串 $16、巨人燒雞肉串 $22

燒豬頸肉沙律 $48

白桃乳酸梳 (跟餐+$10)
凍泰式奶茶 (跟餐+$3)
餐牌有提醒地道泰茶味道偏甜,非常貼心。

2024-03-25 39 瀏覽
今次在聯和墟大開了豐富的泰、越式晚餐。晚市套餐一個主菜更可配有2款小吃,再加上飲品,非常抵食。串燒黑毛豬燒豬頸肉咖哩飯這道串燒黑毛豬燒豬頸肉咖哩飯帶來一份濃郁的咖哩風味和豐富的口感。黑毛豬串燒肉非常嫩口味道突出,香味四溢。燒豬頸肉的香氣和其豐富口感互相配合,每一口都能品味到其中的層次和美妙結合。南瓜脆薯餅酥脆的外皮和柔軟的內層令人愉悅。南瓜的自然甜味和內裡軟綿綿的口感,令人滿足。船湯安格斯牛小排金邊粉這道船湯安格斯牛小排金邊粉以其濃郁的湯底和嫩滑的牛肉令人驚艷。湯底的鮮美和牛肉的鮮嫩口感相互交融,每一口都能感受到其中的層次和豐富的口味。蟹籽沙律青瓜絲清爽脆口,配上沙律醬非常滿足。泰茶奶凍濃郁的茶香和絲滑的凍糕口感令人陶醉。每一口都能品味到茶香的濃郁和凍糕的輕盈口感,帶來一種令人愉悅的味覺體驗。凍青檸梳打獨特的青檸酸味加上有氣梳打,非常開胃。班蘭椰醬特飲一份清新的椰香和獨特的口感。椰香的香氣和班蘭的滑順口感相互襯托,甜味突出。

串燒黑毛豬燒豬頸肉咖哩飯

南瓜脆薯餅

船湯安格斯牛小排金邊粉

蟹籽沙律
青瓜絲清爽脆口,配上沙律醬非常滿足。

泰茶奶凍

凍青檸梳打
獨特的青檸酸味加上有氣梳打,非常開胃。

班蘭椰醬特飲
2024-03-19 30 瀏覽
粉嶺新開張餐廳,提供多款日泰越南美食。餐牌圖文並茂,包括人氣之選、吐血性價比最強船河、地道船河滿屋定食、冬蔭功無敵拳王定食、滿屋丼定食、滿屋當店職人推介、巨人超級定食、咖哩飯類定食、燒肉飯定食、滿屋當店美女推介、最強燒肉飯類、泰皇咖哩飯類、香葉甲拋飯類、地道湯粉麵飯類、沙律、串燒等。喇沙安格斯牛小排米粉:安格斯牛肉質特別香嫩,油花分佈平均,上桌半生熟,整齊鋪在喇沙湯面,粉嫩顏色,喇沙湯底帶椰香,濃郁惹味。浦燒鰻魚飯:鰻魚燒得焦香,肥美肉厚,鰻魚汁濃稠恰到好處,加埋流心蛋、紫菜、芝麻和木魚碎,令人食指大動。定食組合,可以加$28在類別A/B/C中分別任選一款,550亳升特飲都係加$10,好抵。總結,餐廳食物質素高,份量大,價錢合理,值得推薦。
粉嶺新開張餐廳,提供多款日泰越南美食。

總結,餐廳食物質素高,份量大,價錢合理,值得推薦。

喇沙安格斯牛小排米粉

浦燒鰻魚飯

味噌湯、芝麻八爪魚仔、榴槤炸彈

墨魚仔、日式炸帶子、魚露灼菜

白桃乳酸梳打、百香果綠茶

• 浦燒鰻魚飯
  • 喇沙安格斯牛小排米粉
滿屋定食📍粉嶺聯和墟和泰街33號地舖味道:😋😋😋😋😋😋😋😋😋環境:🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑服務:😏😏😏😏😏😏😏😏再戰滿屋定食🔥今次試咁啲上次冇試過嘅嘢,睇下質素如何先🤔我哋order咗1️⃣A101 地道海南雞定食🐓 💰85定食包括海南雞飯🍚,以及三個任選湯同配菜,今次我哋就揀咗味噌湯(類別A)、泰式雞座(類別B)同泰國炸蝦餅(類別C)。首先品評海南雞飯‼️雞肉嫩滑夠juicy ,有一兩舊係帶骨嘅,有薑蒜醬汁同辣椒醬兩個汁配搭,醬汁嘅調味恰到好處,同海南雞好夾。薑黃飯粒粒分明、軟硬適中。醬汁、雞同飯都做得好好,值得推薦👍😆味噌湯唔會太鹹,送飯啱啱好👍泰式雞座有2件,外層好脆,入面有雞肉、蒜、薑、洋蔥、馬蹄、青豆等,夠哂足料,食落有淡淡魚露味🤤泰國炸蝦餅炸皮薄薄地但好脆,裹面嘅蝦肉好綿密柔軟,好香口🤩2️⃣串燒🍢 C263 燒豬柳串(2pcs) 💰263️⃣串燒🍢 C264 燒雞肉串(2pcs) 💰26上次食完佢嘅燒牛肉串後念念不忘,今次試吓燒雞柳串同燒雞肉串先‼️碳燒味勁香,味道係偏甜辣,肉嫩夠Juicy,落咗孜然粉令到串燒好有風味,不得不讚嘆佢嘅串燒真係好出色‼️4️⃣ S215 小食拼盤B(北海道南瓜脆薯餅、
📍粉嶺聯和墟和泰街33號地舖

味道:😋😋😋😋😋😋😋😋😋
環境:🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑
服務:😏😏😏😏😏😏😏😏

再戰滿屋定食🔥今次試咁啲上次冇試過嘅嘢,睇下質素如何先🤔

我哋order咗

1️⃣A101 地道海南雞定食🐓 💰85

A101 地道海南雞定食

地道海南雞

味噌湯唔會太鹹,送飯啱啱好👍

泰國炸蝦餅炸皮薄薄地但好脆,裹面嘅蝦肉好綿密柔軟,好香口🤩

2️⃣串燒🍢 C263 燒豬柳串(2pcs) 💰26
3️⃣串燒🍢 C264 燒雞肉串(2pcs) 💰26

C263 燒豬柳串(2pcs)C264 燒雞肉串(2pcs)

4️⃣ S215 小食拼盤B(北海道南瓜脆薯餅、唐揚炸雞、廣島炸蠔、和風蟹籽沙律)💰68
5️⃣S219 小食拼盤F(北海道牛乳炸脆奶、日式芝士魚肉卷、炸雞軟骨、和風蟹籽沙律) 💰68
冇諗過小食拼盤嘅份量咁多,而且好好食, CP值極高🥰

南瓜脆薯餅嘅南瓜甜甜地同馬鈴薯嘅淡雅完美融合,外脆內軟,簡直係啖啖嘅滿足😌

唐揚炸雞炸雞軟骨同廣島炸蠔都炸得好香,調味啱啱好,特別係炸蠔非常之鮮甜😍

北海道牛乳炸脆奶甜而不膩、奶香四溢🤤

日式芝士魚肉卷嘅芝士唔係拉絲嗰種芝士,但奶香味好濃同魚肉好夾👍

和風蟹籽沙律有青瓜絲、蟹柳絲、沙律醬同蟹籽,味道好fresh、酸酸甜甜,夠晒開胃🤤

S215 小食拼盤B

S219 小食拼盤F

#香港美食 #美食推薦 #美食日記 #粉嶺 #聯和墟美食推介#粉嶺聯和墟美食推介 #美食推介#粉嶺聯和墟和泰街33地舖#打卡 #打卡餐廳 #上水 #粉嶺好去處 #泰國菜#滿屋定食#Full House#Luen wo Market#taifood#Fanlingfood #hongkongfood #hongkongfoodie

2024-02-27
$134.5 (晚餐)
A101 地道海南雞定食
地道海南雞
S215 小食拼盤B
S219 小食拼盤F
  • 地道海南雞定食
  • 燒豬柳串
  • 燒雞肉串
  • 小食拼盤
今日過嚟粉嶺有啲嘢整咁啱有個朋友住喺呢頭整完就叫佢落嚟陪我食晚飯我哋食咩都冇所謂咁就求其入咗呢間餐廳本身見到呢間嘢叫滿屋定食我哋都以為係食日本嘢坐底睇餐牌先發現原來係泰式嚟XD餐牌上面無論菜式定係配搭多到揀咗好耐先決定到..定食好多 揀完仲要揀多兩個小食湯都有分冬蔭功/味噌湯有種感覺食緊泰式幾餸飯咁好在店員好好 唔會比壓力你而且見到隔離枱嘅長者唔識電子落單店員都好樂意幫手手寫落單最後揀咗以下幾樣嘢食- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1. 汁燒黑豚肩飯(白飯+餐湯+餐飲+小食)餐牌寫住係選用咗西班牙杜洛克豚肉呢種豬肉係要天然飼養先得本身食開橡樹果實之類 冇咩激素出咗名係油花豐富、肉質鮮嫰就算煮完都保持到柔嫩口感食落都真係唔會覺得嚡最過份係裡面收埋咗隻溫泉蛋好似食緊鍋物點緊蛋汁咁樣蛋汁令到豚肉更有絲滑質感2. 黃咖哩牛坑腩飯(白飯+餐湯+白桃乳酸梳打+小食)坑腩即係牛肋骨間嘅肉當切走咗肋骨嗰陣就會見到一條條嘅坑紋咁就叫做牛坑腩啦呢個部位嘅肉肥瘦相間唔會食到我最唔鍾意嘅脂肪肉質腍中帶爽 牛味好濃配搭佢唔算好辣嘅黃咖哩好香薑黃同埋椰奶
今日過嚟粉嶺有啲嘢整
我哋都以為係食日本嘢
坐底睇餐牌先發現
原來係泰式嚟XD
餐牌上面無論菜式定係配搭
多到揀咗好耐先決定到..
定食好多 揀完仲要揀多兩個小食
湯都有分冬蔭功/味噌湯
有種感覺食緊泰式幾餸飯咁
好在店員好好 唔會比壓力你
而且見到隔離枱嘅長者唔識電子落單
店員都好樂意幫手手寫落單
最後揀咗以下幾樣嘢食

1. 汁燒黑豚肩飯(白飯+餐湯+餐飲+小食)
餐牌寫住係選用咗西班牙杜洛克豚肉
呢種豬肉係要天然飼養先得
本身食開橡樹果實之類 冇咩激素
出咗名係油花豐富、肉質鮮嫰
就算煮完都保持到柔嫩口感
食落都真係唔會覺得嚡
最過份係裡面收埋咗隻溫泉蛋
好似食緊鍋物點緊蛋汁咁樣
蛋汁令到豚肉更有絲滑質感
汁燒黑豚肩飯
2. 黃咖哩牛坑腩飯(白飯+餐湯+白桃乳酸梳打+小食)
坑腩即係牛肋骨間嘅肉
普通餐飲唔使加錢 其他都係$2-$12
小食有成20幾種比你揀
雖然小食份量唔多
但係勝在已經夠多嘢食
我哋揀咗炸雞軟骨、北海道牛乳炸脆奶
仲有單骨雞翼、泰國炸蝦餅
炸物都好難整得唔好食
全部都炸得好香口酥脆
嘢飲方面叫咗白桃乳酸梳打
同埋熱柚子蜜 兩杯味道偏淡
好適合啲成日會叫走甜嘅人
跟餐(白飯、餐湯、餐飲、小食)
小食(炸雞軟骨、北海道牛乳炸脆奶、單骨雞翼、泰國炸蝦餅)
4. 燒豬頸肉拼盤
除咗燒豬頸肉之外
仲有牛、豬、雞肉各一
我幾鍾意外層烤到焦焦哋咁
酸酸辣辣 感覺開胃
2024-02-05
汁燒黑豚肩飯
黃咖喱牛坑腩飯
跟餐(白飯、餐湯、餐飲、小食)
小食(炸雞軟骨、北海道牛乳炸脆奶、單骨雞翼、泰國炸蝦餅)
2024-01-27 40 瀏覽
臨上機之前去咗粉嶺食泰式嘢,款式好犟戈選擇。個斑斕西多士好正,西多士中間係斑斕醬,所以食落滿滿嘅斑斕味,好香,再加上面再淋咗斑斕味嘅煉奶,雙重斑斕嘅享受,性價比超高,會再食!主食叫咗個咖喱牛扒飯,配咗個榴連炸彈同魚餅。咖喱好香椰子味,榴連炸彈啲榴連都好足料,食落好香甜嘅榴連味。另外仲嗌咗牛脷飯。牛脷煮得好淋,索晒啲牛脷汁,仲有碗冬陰公湯。個冬陰公湯夠晒酸,仲有辣味,正宗嘅味道!另外仲有個燒豬拼盤,豬頸肉燒得好香 ,㙜水味料好入味,豬頸肉都好爽口。飲品,百香果好香果味,甜甜哋酸酸哋好開胃。
臨上機之前去咗粉嶺食泰式嘢,款式好犟戈選擇。

飲品,百香果好香果味,甜甜哋酸酸哋好開胃。
好耐冇入過聯和墟,今日放工同老公入去買嘢順便食埋晚飯😋見到呢間餐廳幾特別Full House滿屋定食,睇個名以為係日本菜,原來係泰國菜,望到menu都好多選擇,同埋見到好多人叫外賣,見堂食仲有位我地就即刻入去😋😋😋餐廳有menu提供,亦都有張QR code俾我哋掃自己落單我地叫左2個定食汁燒澳洲Prime Grade安格斯牛小排飯配冬蔭功湯跟餐小食揀左炸雞軟骨同泰國炸蝦餅,雞軟骨份量都唔少,蝦餅就正常有一塊,2樣都炸得岩岩好,食完冇覺得好熱氣加12有杯特飲香茅柳橙茉莉花茶,唔算太甜(有d飲品唔洗加錢)安格斯牛小排燒得岩岩好,肉份量都幾多,d汁都好餸飯,老公勁快食哂成碗🤣🤣🤣汁燒黑豚肩飯(西班牙杜洛克豚肉)配冬蔭功湯,跟餐小食揀左和風蟹籽沙律同泰國炸蝦餅,加$8飲泰國凍青檸梳打首先真係要讚一讚個冬陰功湯,完全係我中意嘅味道,好正宗,又夠熱,咁凍天氣飲完又暖又開胃汁燒黑豚肩飯燒得好好食,肉嘅份量都好多,舖滿成個飯,唔食牛嘅人我非常推薦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻和風蟹籽沙律清新🥰炸蝦餅冇得輸👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻另外我地仲叫左燒豬頸肉拼盤同巨人燒雞肉串燒豬頸肉拼盤有豬頸肉,雞牛豬串燒各一串燒得好惹味
好耐冇入過聯和墟,今日放工同老公入去買嘢順便食埋晚飯😋
見到呢間餐廳幾特別
餐廳有menu提供,亦都有張QR code俾我哋掃自己落單

我地叫左2個定食
汁燒澳洲Prime Grade安格斯牛小排飯配冬蔭功湯
加12有杯特飲香茅柳橙茉莉花茶,唔算太甜

(有d飲品唔洗加錢)

和風蟹籽沙律清新🥰
炸蝦餅冇得輸👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
另外我地仲叫左燒豬頸肉拼盤同巨人燒雞肉串

燒豬頸肉拼盤有豬頸肉,雞牛豬串燒各一串
燒得好惹味,呢個價錢有呢個份量真係好抵

巨人燒雞肉串比正常串燒大d,一樣係燒得好惹味,啲串燒點埋佢送嘅泰式串燒醬,全部好快俾我哋食晒😋😋😋😋😋

今餐真係食到捧住個肚走,人均消費大約$165,性價比極高,非常推薦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻一定會再食😋
2024-01-23
  • 汁燒黑豚肩飯