2023-08-05 1034 瀏覽
又到Happy Friday, 放工同同事係附近食埋dinner再歸家,去咗海光街「海街丼」。餐廳的木系風格裝飾,營造出日本居酒屋氣氛,食物方面有刺身、揚物、沙律, 同埋多款丼飯。而且刺身仲係從日本直送香港,非常新鮮有保證!刺身兩點:刺身兩點新鮮肥美油甘魚非常厚實嫩滑爽口,魚肉細緻甘甜,帆立貝肉質細嫩清甜爽滑。燒鰻魚丼:鰻魚燒得好香口,有微微炭香,而且厚肉肥美,表面掃咗鰻魚燒汁,令鰻魚味更為突出,醬汁份量啱啱好,配上粒粒分明又軟熟嘅飯,非常美味!

餐廳的木系風格裝飾,營造出日本居酒屋氣氛,

刺身兩點:
刺身兩點新鮮肥美
油甘魚非常厚實嫩滑爽口,魚肉細緻甘甜,
帆立貝肉質細嫩清甜爽滑。
刺身兩點

燒鰻魚丼:
燒鰻魚丼
刺身兩點
燒鰻魚丼
2023-07-31 676 瀏覽
呢間丼飯專門店相信好多人都聽過,特別係佢既午市用餐時間30分鐘既規定,都真係幾令人卻步😦不過亦都代表餐點應該唔錯先會咁有人氣,等我試下係咪真係咁好食先🦀海寶丼【特上】呢個丼有吞拿魚、油甘魚、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、真雪蟹、海膽、甜蝦同鮭魚子(走左青瓜),份量頗大,鋪滿飯面既海鮮睇落真係幾吸引海鮮既量係多到可以啖啖都食到,但可惜味道只算尚可😣可能係因為熟海鮮偏多既關係,感覺食到好多有咬口既海鮮粒,但唔知係咪生魚粒唔多,鮮味就欠奉。咁多款海鮮之中蟹肉同蝦都幾好味,海膽就最麻麻地,冇鮮甜味成餐最有驚喜應該係個醋啫喱,配埋個飯一齊食好夾好開胃,仲令味道多一重層次。不過可能係因為我偏好生食多過熟食,而呢個丼冇乜食魚生既感覺,食完冇乜滿足感,唔太啱我食🫠有下次既話試下其他嘢算
海寶丼【特上】

🦀海寶丼【特上】

2023-05-02
2023-07-30 494 瀏覽
呢間咁靚既居酒屋話就話鰂魚涌,唔太多活動既地點,但餐廳附近有d好 signature 既商廈同之前去過既餐廳,所以我同閨蜜放工後一齊去都好快搵到 !一個tray 所有野都令我地呢餐好有驚喜同埋一個餐可以stimulate 到味覺(有茶漬飯就唔會界為食生冷野而feel guilty, 而且另一邊仲有好classic 既鼓油wasabi, 任君選擇)。另外點左清酒煮蜆(清酒比起我平時當湯飲既味相對上light d)同牛油果凍豆腐 (兩樣都口感林林地多營養/蛋白質既美食擺一齊) - 感覺這店嗌既野滿足只識熟野同超鐘意魚生既食客,所以老少咸宜,想多d帶朋友,同事來!

2023-07-20 1608 瀏覽
下午同阿媽係鰂魚涌行完山,一早約定阿媽揀食丼飯補充體力,就來到鰂魚涌的「海街丼」。入到店舖後,由於時間都尚早,很 lucky 地餐廳職員安排了卡位比我地。餐廳的裝修充滿住日本風,環境也很有氣氛。🍱🏮🎏🎎🪭每款丼飯好精緻,配一特式丼飯,一碟茄子小食、海街三寶配料、用保暖杯裝的特製「魚介出汁」以及非常體貼的醋製唧喱用作自行加入飯調較飯的酸度。🐟🍱🍣🍆吞拿魚蓉蟹丼($180),底層的是吞拿魚蓉、中層是白色的雪蟹肉、上層是蟹膏、旁邊舖滿了蟹籽及三文魚籽,舖排得很有層次。蟹膏的味道濃郁、甘甜,絲絲蟹肉很鮮甜。這碗丼飯可以食到整隻蟹的精華部分。🦀🦀醬汁吞拿魚丼($190),每一片的吞拿魚都是用醬汁、芝麻、香蔥醃製過,很喜歡那陣入口的甜甜醬汁味道,還帶點微微的辣疆味,除了吞拿魚,還有吞拿魚蓉和大大粒的三文魚籽。值得一讚,刺身部分非常新鮮、又夠足料。🐠🐟😋上半場的刺身飯很精彩,到了下半場同樣是充滿特色的重頭戲,丼飯剩下1/3左右,就可以落餐廳準備的配料(碎紫菜、粒粒芝麻、脆脆)再倒上餐廳特製「魚介出汁」,作為一個茶漬飯,湯是由鮮魚調製,清清甜甜與上半場的刺身派對截然不同,食完還有一種暖胃的大滿足感覺。

吞拿魚蓉蟹丼

上半場的刺身飯很精彩,到了下半場同樣是充滿特色的重頭戲,丼飯剩下1/3左右,就可以落餐廳準備的配料(碎紫菜、粒粒芝麻、脆脆)再倒上餐廳特製「魚介出汁」,作為一個茶漬飯,湯是由鮮魚調製,清清甜甜與上半場的刺身派對截然不同,食完還有一種暖胃的大滿足感覺。🍲🫕🍶

這餐的一丼兩食,一定可讓食客將所有食物清光光,不浪費,可見餐廳的心思。😋🫶🏻❤️
  • 醬汁吞拿魚丼
2023-07-17 284 瀏覽
🤷‍♂️寶包貓吩咐落,呢間要回訪🤭收工去鰂魚涌試呢間bookmark咗好耐嘅日本野,果然bookmark得無錯😋佢地嘅刺身係真心值得推薦🩷帶子嘅鮮甜味十足,反而再點豉油同wasabi會浪費咗啲咁靚嘅料🤭就咁食最正。丼飯係佢地嘅主打,叫咗兩個好普通嘅款,但係整得真係好好食,肉類唔會鞋口同埋炸到刮喉,鮮肉味用嚟餸飯正,仲有個小小嘅茄子前菜同麵豉湯🤤。啲茶都好香,食飽飽好滿足,下次一定會再訪。
🤷‍♂️寶包貓吩咐落,呢間要回訪🤭

啲茶都好香,食飽飽好滿足,下次一定會再訪。
晚上經過鰂魚涌,突然想吃丼飯,馬上想起海街丼。海街丼總店在東京,海鮮全是日本直送,所以餐廳提供的刺身有一定質素。個人很喜歡鰂魚涌分店的環境,空間寬敞舒服兼富濃厚日式風情。廚師精選丼飯 ($165) 👅:93.21分每次來都必叫每日限量的廚師精選,因爲餐廳用的都是比較特別或時令的刺身,要較高級的日式餐廳才吃到。今天的廚師精選是池魚他他丼飯,池魚魚味濃郁,帶小小微甜,肉質鮮嫩。職員推介一丼兩食,客人可先倒入芥末豉油品嘗刺身,把自家製壽司醋啫喱加進米飯內,攪混就可以吃,味道帶微酸,非常開胃。吃到一半,可以倒入秘製魚湯,配搭紫菜絲、芝麻、和脆脆一起吃,清清淡淡,但吃完有一種很滿足和舒服的感覺。提提大家不夠飽的話可以免費加飯哦。天婦羅鰻魚 ($85) 👅:98.47分大推!!! 這裏的鰻魚比我在日本鰻魚專門店吃到的更嫩滑,加上香脆可口的天婦羅和餐廳自製的鰻魚醬啫喱,味道很有驚喜。醋漬鯖魚 ($65)👅:84.23分味道酸甜可口,口感嘗算嫩滑。

廚師精選丼飯 ($165) 👅:93.21分

天婦羅鰻魚 ($85) 👅:98.47分

醋漬鯖魚 ($65)👅:84.23分

味道酸甜可口,口感嘗算嫩滑。
燒醋鯖魚
燒醋鯖魚
2023-07-09 111 瀏覽
《日本直送海鮮丼🎣》———————————————-#海街丼 🇯🇵-早排接朋友收工,去咗鰂魚涌食晚飯,朋友推薦咗呢間日式小店,海鮮剌身由日本新鮮直送,認真高質🎌-店員好細心介紹多種食法🥰 首先混合醬油同芥末,可以食咗刺身魚先,品嚐一下佢嘅鮮味🎏 然後將特製壽司醋果凍融入米飯,壽司飯略帶酸味,都幾開胃😆食到差唔多,就再加入用鮮魚秘製嘅魚介出汁,混合食茶漬飯,暖笠笠,感覺順口,好味得嚟個感覺好健康😌-🥰 醬汁吞拿魚丼上面有醬汁吞拿魚、吞拿魚蓉同鮭魚子,吞拿魚片略帶微辣,味道濃郁,層次豐富,都幾特別😜-🌊 海寶丼(上)呢款招牌菜賣相好吸引😚 面層鋪滿吞拿魚、油甘魚、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、真雪蟹同鮭魚子,刺身都好新鮮,肉質Q彈緊致,魚油香突出,非常鮮甜😍-⭐ 參考價錢︰醬汁吞拿魚丼:$190海實丼: $160🍌 抵deal 指數:7/10💰人均消費:$250-📍 海街丼:鰂魚涌海光街7-9號龍景大廈地下6號舖☎️ 21579609⏰ 星期一至六 11:30-15:00,18:00-22:00#抵deal鰂魚涌 #goodeal鰂魚涌 #hkgoodeal -#hk #hongkong #hk
《日本直送海鮮丼🎣》
———————————————-
#海街丼 🇯🇵
🥰 醬汁吞拿魚丼
🌊 海寶丼(上)
⭐ 參考價錢︰
醬汁吞拿魚丼:$190
海實丼: $160
🍌 抵deal 指數:7/10
💰人均消費:$250
📍 海街丼:鰂魚涌海光街7-9號龍景大廈地下6號舖
☎️ 21579609
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #foodie #hkfoodblogger #foodiehk #hkfoodporn #foodporn #hkfoodlover #foodlover #hkig #hkigers #hkblogger #hkfoodstagram #foodstagram #852 #香港 #香港美食 #香港人 #鰂魚涌美食 #日式美食 #日本料理 #japan #海鮮 #丼
2023-07-04
2023-07-09 62 瀏覽
《日本直送海鮮丼🎣》
———————————————-
#海街丼 🇯🇵
🥰 醬汁吞拿魚丼
🌊 海寶丼(上)
⭐ 參考價錢︰
醬汁吞拿魚丼:$190
海實丼: $160
🍌 抵deal 指數:7/10
💰人均消費:$250
2023-07-04
2023-07-07 109 瀏覽
今晚約朋友去了鰂魚涌的海街丼吃晚飯,一向很喜歡食日本菜的我,很期待吃他的丼飯,而且之前吃過其他分店的海街丼,食物質素都高,而且食材新鮮,推薦大家去✅✅❤️1)海寶丼連茶漬飯高湯$160這個海寶丼有很多不同款的刺身在飯上面,特別是蟹肉是非常鮮味,而且新鮮,而且這個飯可以在吃剩下三份一的時候,加上高湯及配備的配料一起吃,感覺頗有趣👍🏻2)鹿兒島A4黑毛和牛丼$180開頭對這個牛丼飯抱較高期望,因為期望有美味和牛,吃後真的感覺燒得很香,配上配備的蒜蓉醬汁一起吃,真是很棒👍🏻👍🏻👍🏻3)燒靖魚$75另外點了一客小食燒靖魚,配上很清新的檸檬汁,額外有一份酸酸鹹鹹的燒魚味道,很特別!👍🏻👍🏻最後,環境方面,這間海街丼的環境較細,但感覺很像日本的傳統餐廳,我們點了一杯生啤,是吃飯relax的好地方😍😍

1)海寶丼連茶漬飯高湯$160

2)鹿兒島A4黑毛和牛丼$180

3)燒靖魚$75

2023-07-06 131 瀏覽
海街丼係東京過江龍,餐牌主打魚生丼,亦有沙律、揚物同小食等食物提供。餐廳採用居酒屋木系裝潢,仲有吧枱設計,並以富日本風味嘅布藝作裝飾。店員好nice,細心介紹餐牌同食法❤️海寶丼嘅食法首先混合醬油同芥末,試試魚生的鮮味;然後再將特製「壽司醋果凍」溶入米飯;食到咁上下,再加入餐廳用鮮魚秘製嘅「魚介出汁」,混成茶漬飯享用❤️一飯兩食,非常滋味。醬汁吞拿魚丼 $190材料有少辣嘅醬汁吞拿魚、吞拿魚蓉同三文魚籽🤩份量十足,醬汁吞拿魚色澤鮮紅,肉質充滿彈性,魚味濃郁鮮甜,醬汁的鹹香令吞拿魚的鮮甜更加突出;吞拿魚蓉同三文魚籽撈飯食一流。吞拿魚蓉丼 $150材料有吞拿魚蓉、三文魚籽、青瓜同紫菜🥰鮮美的吞拿魚蓉放於白飯面上,加上蔥花及少許刺身醬油,帶出吞拿魚蓉的鮮美,又能中和光吃魚生的油膩感。 吞拿魚蓉肉質肥美,幼細香滑,軟綿綿的口感加上魚的油香,每一口飯都特別鮮甜美味!丼飯仲會包一款小鉢,今日係涼拌木魚茄子。和風醬油味清清地又低卡,茄子上面仲放有木魚花,清爽又開胃。

醬汁吞拿魚丼 $190

壽司醋果凍
魚介出汁
吞拿魚蓉丼
涼拌木魚茄子
推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌑*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #鰂魚涌 - 海街丼 🍣港九有4間分店(九龍灣 / 將軍澳 / 北角 / 鰂魚涌) 的海街丼( ´▽` )ノ 除咗壽司丼精美大份,最特別係佢「一個丼、兩種食法🫢」☝🏻食法 1 : 加入醬油 + 芥末,再將特製 「壽司醋Jelly」撈入白飯中 🍚 自由調製醋味✌🏻食法2: 吃到一半,可將用鮮魚熬製嘅「魚介出汁」倒入,整成茶漬飯再享用 🍵 (HK好少見 茶漬飯 所以幾鍾意 (´▽`))-·-·-【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】【上】海寶丼 $160|7/10 一共 8⃣️ 款海鮮:吞拿魚、油甘魚、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、真雪蟹、鮭魚子 🦀️ 味道偏淡,主要靠「壽司醋Jelly」調味 🥢 個人好鍾意個Jelly 😹 個海鮮飯整體鮮味提升唔少✨ 不過我鍾意好重海鮮味的丼物,但呢個就不叫淡,可能因為大部分都係蟹肉碎 / 小扇貝 (💰 +$40 可追加 生雲丹海膽 )◐ (限量) 醬汁吞拿魚丼 $190|7/10 鐘意吞拿魚人士 注意‼️ 呢個丼有 (1)醬汁吞拿魚、(2)吞拿魚蓉、(3)鮭

推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌑
📍HK #鰂魚涌 - 海街丼 🍣

(HK好少見 茶漬飯 所以幾鍾意 (´▽`))

-·-·-
【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】
【上】海寶丼 $160|7/10

(💰 +$40 可追加 生雲丹海膽 )

◐ (限量) 醬汁吞拿魚丼 $190|7/10
鐘意吞拿魚人士 注意‼️ 呢個丼有 (1)醬汁吞拿魚、(2)吞拿魚蓉、(3)鮭魚子 🍣 啱濃口味人士,味道少辣🥵 唔食辣嘅我覺得搞唔掂…不過真心配 茶漬飯 又幾好味

📍 鰂魚涌海光街7-9號龍景大廈地下6號舖
🛖 分店: #將軍澳 #九龍灣 #北角
🕰️ 11:30 - 15:00 / 18:00 - 22:00
🍣 @umimachidon.hk
🏷️
地區:#laymao_鰂魚涌
分類:#laymao_日式
呢間日式丼飯專門店好近地鐵站,見Openrice 評價唔錯所以都好大期望,小店喺九龍灣、將軍澳、北角都有分店㗎餐廳內部裝修舒適,以木器、木地板裝修為主,有種古代日本風😂😂店只先遞上兩杯熱綠茶,之後店只員介紹是日廚師精選 - 鮮吞拿魚海膽丼,另推介左幾款鮮魚丼,晚餐時段幫襯會附送魚介湯、前菜,仲有好多小食、刺身、溫丼飯選擇㗎最估唔到魚介湯係用做茶漬飯😋店員見我地新客介紹左食法,每款丼飯都會配碟自家製壽司醋啫喱😍仲有炒香白芝麻、脆米、海苔絲,魚介湯會用深藍色保溫杯上比客人,食到仲有1/3飯可以將以上茶漬飯材料倒入碗中,一丼兩食😎🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🥢海寶丼(上)💰160✨呢款丼飯餸料好豐富多元化,有吞拿魚赤身、油甘魚、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、真雪蟹、三文魚子、青瓜粒,賣相好像角切魚生丼😂非常colourful ,打卡一流💯魚生每走都好新鮮,雪蟹蟹味濃郁唔腥🥢醬汁吞拿魚丼 💰190✨呢款另一店員極力推薦嘅丼飯,係數量限定,想食嘅朋友仔就要早黎啦🙈有4片厚身醬汁吞拿魚赤身、吞拿魚蓉、三文魚籽,吞拿魚帶啲啲辣,以醬油醃製幾入味提鮮㗎,上面有香蔥白芝麻,Tim,全冇雪藏味,真日本直送👍🏻

🥢海寶丼(上)💰160

🥢醬汁吞拿魚丼 💰190

👍🏻 吞拿魚蓉用左魚腩整成,油脂好足好creamy😋👷🏻‍♀️細孖好鍾意壽司醋啫喱,唔覺得酸,越依越開胃😆

✍🏻總評:

加🔟服務費:✅

👭🏻推薦指數:🌕🌕🌕🌕🌕
👭🏻回頭指數:🌕🌕🌕🌕🌕
👭🏻環境評分:🌕🌕🌕🌕🌕
👭🏻服務評分:🌕🌕🌕🌕🌕

💰人均消費:$200
2023-06-27
  • 海寶丼(上)
  • 壽司醋果凍
  • 醬汁吞拿魚丼
2023-07-03 44 瀏覽
🇭🇰✨北角高質日本直送新鮮魚生之前試過佢哋將軍澳分店,覺得幾高質,所以今次同港島區街坊試下北角分店😆餐廳風格同將軍澳分店同出一轍,裝修有格調,木系家具及吊燈令人有置身於日本嘅感覺🏮食物出品穩定有質素,魚生新鮮,A4和牛丼用料上乘。①A4 黑毛和牛丼 $180🔹 A4 黑毛和牛好香朱味🤤嫩滑唔乾身。配上香脆嘅蒜片,口感更加豐富。②刺身(兩點)$110🔹時令刺身,每日食材唔同;由日本漁港空運到港,冇經過急凍雪藏,所以冇雪藏味同口感👍🏻🔹吞拿魚、帶子厚切肥美、新鮮,非常滿足😋📍 海街丼 (北角匯二期)北角渣華道123號北角匯二期地下G38號舖
🇭🇰
✨北角高質日本直送新鮮魚生

①A4 黑毛和牛丼 $180

刺身(兩點)$110
🔹吞拿魚、帶子厚切肥美、新鮮,非常滿足😋

📍 海街丼 (北角匯二期)
北角渣華道123號北角匯二期地下G38號舖
2023-07-01 43 瀏覽
朋友介紹試下呢間既魚生飯,一行5個人,lunch time平日人比較多,而且店鋪細坐位少,都等左半個鐘左右,入到去一人一個飯。order左冇耐,飯已經黎,都係5分鐘內既事但個飯就有啲細碗,女仔黎講我都係岩岩夠飽,醋飯既質素都幾好,少少醋,仲保留到米飯香。但失望既係魚生好少,只係鋪左個飯面only,如果多少少會天對得住個價錢。而當日魚生都好新鮮,所以我都滿足~~

• 壽司醋果凍
2023-06-29 129 瀏覽
呢間主打日式魚生丼飯~午市經常大排長龍 係上班一族嘅愛店 🐻都幫襯過好多次 平時想食高質啲嘅魚生飯就會諗起佢(*´∇`*).♥ 海宝丼(上) $①⑥⓪吞拿魚 // 油甘魚 // 穴子 // 章魚 // 蟹肉 // 蜆肉 // 扇貝 // 三文魚籽 // 青瓜招牌丼飯超豐盛(*ω* )每一啖都充滿鮮味同油脂香 蟹肉尤其鮮甜🫶🏻食到尾仲可以倒入高湯 加埋紫菜脆米粒粒 秒變茶漬飯 一飯兩吃!.♥ 刺身(兩點) $①①⓪選用時令刺身~今次係油甘魚腩+鮮帶子 同樣非常新鮮肥美啊

♥ 海宝丼(上) $①⑥⓪

刺身(兩點) $①①⓪