2023-05-28 64 瀏覽
特上海寶丼 連茶漬飯高湯 $220特上嘅配料有海膽、帶子、魚籽、蝦、蟹肉等等🤤魚籽味道頗鹹,相比之下,海膽同帶子嘅味都顯得好淡😣幾特別嘅係,店舖提供醋果凍俾人加調味,所以本身個飯會偏淡身,因應個人口味,可以自己調節👍🏻 焰燒吞拿魚蓉丼 連茶漬飯高湯 $180燒咗嘅吞拿魚好香,油脂唔會好熱膩😋魚蓉可以同蛋一齊撈飯,口感唔錯😌記得直到最後,可以加埋鯛魚湯變茶漬飯咁食🤩👍🏻炸芝士魚餅 $46芝士魚餅質感煙韌,芝士味幾濃,味道唔錯😋味道😋 7/10性價比💰 6/10環境🔎 7/10服務🫶🏻 7.5/10打卡指數📸 7.5/10٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 7/10
特上海寶丼 連茶漬飯高湯 $220

焰燒吞拿魚蓉丼 連茶漬飯高湯 $180

炸芝士魚餅 $46
芝士魚餅質感煙韌,芝士味幾濃,味道唔錯😋

味道😋 7/10
性價比💰 6/10
環境🔎 7/10
服務🫶🏻 7.5/10
打卡指數📸 7.5/10
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 7/10

2023-05-26 47 瀏覽
店名: 海街丼地址: 鰂魚涌海光街7-9號龍景大廈地下6號舖鰂魚涌站A出口,行3分鐘環境: 5/5價錢:4/5味道: 4.5/5海街丼係係東京茶屋開黎香港嘅分店,最出名莫過於佢哋特別嘅食法,魚生丼以一丼兩食聞名😚海寶丼(上)❤️❤️❤️❤️❤️$160有吞拿魚蓉,八爪魚,蜆肉,店員會為大家介紹翻俾2種食法,飯入面並無添加壽司醋,反而佢哋會另外上碟壽司醋啫喱,比大家按自己嘅口味加入撈埋進食第2食係將佢哋提供嘅魚湯,加上脆脆,海苔同芝麻,以茶漬飯嘅方式去進食魚湯一打開蓋就有濃濃嘅魚香味🥰飲落鮮甜唔腥,加入丼飯進食,又係另一種風味🤩A4黑毛和牛丼❤️❤️❤️❤️❤️$180黑毛和牛相對地比較普通牛更有牛味,食落亦有牛嘅油香得黎,唔會過膩,牛肉肉質非常嫩,完全唔會過硬🥳再加上套餐非常足料嘅麵豉湯同前菜茄子🍆,非常滿足🤩#stitchfoodie鰂魚涌#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品 #香港西餐 #香港中菜 #香港泰菜 #香港日本菜 #炸雞 #放題 #火鍋 #打邊爐 #香港
店名: 海街丼

地址: 鰂魚涌海光街7-9號龍景大廈地下6號舖
鰂魚涌站A出口,行3分鐘

環境: 5/5
價錢:4/5
味道: 4.5/5

海寶丼(上)❤️❤️❤️❤️❤️
有吞拿魚蓉,八爪魚,蜆肉,

A4黑毛和牛丼❤️❤️❤️❤️❤️

#stitchfoodie鰂魚涌

#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品 #香港西餐 #香港中菜 #香港泰菜 #香港日本菜 #炸雞 #放題 #火鍋 #打邊爐 #香港拉麵 #香港川菜 #香港台灣菜 #珍奶 #吃貨 #hkcafe #香港越南菜
‼️ 日 本 魚 生 丼 飯 ‼️•① [ A4 黑 毛 和 牛 丼 ] |和牛是薄切形狀。食得出都係靚和牛來的‎|•'-'•)وナイス!份量都足夠。| 𓋪8/10•② [ 豚 肉 生 薑 燒 丼 ]|豚肉索哂汁,不會過韌ʕ ◦`꒳´◦ʔ加埋個蛋食落去好邪惡!|𓋪7/10•③ [ 燒 三 文 魚 ]| 就是半熟三文魚^ ̳ට ̫ ට ̳^喜歡它的口感,不過略嫌覺得個汁少許同三文魚不夾:3 |𓋪8/10·Umimachidon (Hoi Kwong Street) (Quarry Bay)Shop 6, G/F, Dragon View House, 7-9 Hoi Kwong Street, Quarry Bay
‼️ 日 本 魚 生 丼 飯 ‼️

① [ A4 黑 毛 和 牛 丼 ]

|和牛是薄切形狀。
食得出都係靚和牛來的‎|•'-'•)وナイス!
份量都足夠。|
𓋪8/10

② [ 豚 肉 生 薑 燒 丼 ]

|豚肉索哂汁,不會過韌ʕ ◦`꒳´◦ʔ
加埋個蛋食落去好邪惡!|
𓋪7/10

③ [ 燒 三 文 魚 ]

| 就是半熟三文魚^ ̳ට ̫ ට ̳^
喜歡它的口感,不過略嫌覺得個汁少許同三文魚不夾:3 |
𓋪8/10
2023-05-17 99 瀏覽
今日我黎到海街丼食飯,行入去嘅時候,首先可以見到佢哋好靚嘅開放式廚房,整個空間係以木色為主。但係最吸引人嘅莫過於佢哋嘅牆身設計啦,好有日本風味啊。鮮吞拿魚海鮮丼:第一口就感受到啲新鮮嘅海鮮味啊,鮮吞拿魚味道濃郁,肉質鮮美,加上其他配料,令到味道更加層次分明,配上啲日式醬油同埋啲青蔥,好好味啊!可爾必思:如果你鍾意濃郁嘅味,呢款可爾必思絕對係你嘅首選啊,啲甜度啱啱好,非常好飲啊!加上餐廳位置鄰近港鐵站,交通好方便。如果有機會,大家都可以嚟海街丼試下佢哋嘅美食。

✔️海寶丼(特上)連茶漬飯高湯 $220特上有齊帶子、海膽、蝦、魚籽 啱晒咩都想試吓嘅講唔停😆魚籽味道偏鹹 建議撈埋飯一齊食 呢度最特別係跟餐有個用保溫樽裝住嘅鯛魚湯🐟 食到最尾可以加落飯度變茶漬飯 魚湯都幾清甜 咁樣嘅兩種食法講唔停都係第一次試😛✔️焰燒吞拿魚蓉丼 連茶漬飯高湯 $180吞拿魚蓉份量幾多 而且燒完油脂會更加香😋篤穿隻蛋 將蛋漿、吞拿魚蓉、魚籽、蔥撈埋飯一齊食好正‼️ 講唔停推薦大家試呢個多啲~✔️炸芝士魚餅 $46魚餅質感係軟糯帶點煙韌 講唔停幾鍾意🥰芝士唔係拉到絲嗰種 但味道都唔錯 值得一試👍🏻
✔️海寶丼(特上)連茶漬飯高湯 $220

✔️焰燒吞拿魚蓉丼 連茶漬飯高湯 $180

✔️炸芝士魚餅 $46
2023-05-16 38 瀏覽
食左個海富丼,有餐廳自製嗰醋果凍,撈飯同海鮮好好食。嗰湯可以撈落啲飯到食。湯好香,海鮮都新鮮。叫左個清酒煮蜆,啲蜆好入味。湯都好飲。服務都好好。如果第一次去食,會有人解釋食嗰次序係點。

叫左個清酒煮蜆,啲蜆好入味。湯都好飲。

服務都好好。如果第一次去食,會有人解釋食嗰次序係點。
這天和家人去了附近這間🇯🇵日式小店海街丼,餐廳由門面至店內的設計都充滿濃厚的和風氣息,半開放式廚房加上日式擺設👹🎏和暗黃的燈光💡,整個環境和氣氛令人有如置身日本傳統居酒屋一樣。店中央的座位還放了不少植物🌱分隔開兩邊,增加私隱度,令人感覺舒適。源於日本的海街丼在香港現時有4間分店,鰂魚涌這間是元祖店,當初憑著平價且食材新鮮而闖出名堂,分店也越開越多,海鮮🐟🦐更是日本直送,保證質素鮮味。🍱海寶丼(上) ($160)小店主打丼飯🍚,刺身類🍣和熟食類🍱都有,最招牌的一定是海寶丼。基本版集齊多款海鮮🐟🦐,由吞拿魚、油甘魚、章魚、穴子、蜆、小扇貝、真雪蟹、鮭魚子、青瓜應有盡有,而豪華版海寶丼(特上)則多了甜蝦和海膽。刺身🍣種類不但多元化,且鮮甜味十足,最重要的是份量絕不吝嗇,配上口感軟糯的日本產米和店家特製的醋啫喱,拌勻後吃即時感受到豐富的口感和味道。店員還教我們在吃到尾段時倒入放在保溫瓶內的魚湯🍶製成茶漬飯,再加入紫菜、芝麻等配料,為整頓飯畫上完美句號。🐷豚肉生姜燒丼 ($130)豚肉分量十足、肥瘦均稱,嫩滑得來不會油膩。生薑醬汁的比例剛剛好,薑味突出而又不會太辣,加上炒香的洋蔥🧅和溫泉蛋🥚,簡

🍱海寶丼(上) ($160)

🐷豚肉生姜燒丼 ($130)
豚肉分量十足、肥瘦均稱,嫩滑得來不會油膩。生薑醬汁的比例剛剛好,薑味突出而又不會太辣,加上炒香的洋蔥🧅和溫泉蛋🥚,簡簡單單已經很美味。

整體來說,此店食物相當有質素,有機會還想帶朋友去其他分店試試🥰。

✧ ˚ · . *:・゚✧*:・゚✧・゚: *✧・゚:* .· ˚ ✧

🍱海街丼 (海光街) @umimachidon.hk
📍鰂魚涌海光街7-9號龍景大廈地下6號舖
其他分店:
📍北角渣華道123號北角匯二期地下G38號舖
📍九龍灣展貿徑1號E-Max 國際展貿中心B1樓B145號舖
📍將軍澳重華路8號東港城1樓186號舖

✿ 味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
✿ 服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
✿ 環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
✿ 價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
✿ 回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡

#海街丼 #鰂魚涌美食 #太古坊 #日本料理 #日本直送 #居酒屋 #美食推薦 #香港美食 #香港打卡 #打卡 #香港好去處 #食好西 #吃貨 #foodie #foodstagram #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodlover #hklife #hkgirl #hkig #hongkongfood #hongkongfoodie #hongkonginsta
2023-05-10 66 瀏覽
住鰂魚涌嘅朋友推介嘅日式小店,入面裝修超有日本居海屋feel,佈置有心思,放咗唔少植物響各座位中間,增加私隱度,感覺舒適。刺生兩點($110) - 包括赤身、帶子刺身,兩款都好新鮮,赤身厚切,帶子大大粒,入口鮮甜。燒鰻魚飯 ($160)- 鰻魚極之大,亦好厚身,分量比坊間其他餐廳嘅多。鰻魚燒得好香,質素高,呢個價錢絕對超值。豚肉生姜飯($130)- 簡單一個豚肉飯亦整得好味,豚肉嘅分量十足,加埋流心蛋,仲有炒香咗嘅洋蔥,成個飯味道好好。

2023-05-02 123 瀏覽
✨打卡able✨日本海鮮直送| 海街丼🍣🦞海寶丼(並)$90+1我覺得是為了遷就不同口味的客人,所以它的飯不是想像中的壽司飯,而是普通的飯。喜歡壽司飯那種開胃的醋味的人,可以配合那另上的醋啫喱。第一口吃下去時,因為不知道是醋,覺得不怎麼好食,但鼓起勇氣再吃多幾次,又意外地接受到,就像壽司飯挺開胃的。個人覺得可以不用加豉油,因為魚子也是挺夠味的。海鮮就無什麼評價,新鮮的🤣🔻環境🔻真係非常打卡able!!! 它的燈光裝飾就咁影都已經好靚,無需要技巧🤣🫰裏面還有吧檯式的座位可以看著師傅弄飯,好有日劇的代入感。
✨打卡able✨日本海鮮直送| 海街丼🍣

🦞海寶丼(並)$90+1

🔻環境🔻

裏面還有吧檯式的座位可以看著師傅弄飯,好有日劇的代入感。

2023-04-29
  • 海寶丼
-🍽🍴🍽🍴🍽 🍴 🐟🐟🐟🐟🐟🍴 🍽🍴🍽🍴🍽-裝修好有日本風格,大木門喺海光街上好易認得出,入到去燈光比較暗似日式居酒屋,雖然坐中間shared table 櫈仔唔太舒服,但整體感覺都唔錯,放lunch 可以喺度放鬆下為自己叉個快電😙。🥢 麻醬呑拿魚丼 🆗本身都有啲期待麻醬但食落冇咩味,唔講都唔知有撈到醬,所以唔係太特別。呑拿魚偏赤身,襯埋三文魚子同蟹籽感覺幾清新。🥢 海寶丼 🆗海寶丼有分3個level (並/上/ 特上), 上level 有真雪蟹,份量多到差唔到蓋住哂成碗飯,值得一提係佢地嘅海鮮份量夠多,唔會食到一半剩低哂d白飯冇餸👍。如果再想食得豐盛d, 特上level 貴$45蚊有甜蝦同海膽🤩。🥢 炸雞件 (會員換領) 🆗Download 海街丼app登記做會員,首次消費就會送炸雞/啤酒😋。因為新鮮炸嘅所以等得有少少耐,炸粉有淡淡嘅柚子胡椒味,炸皮有少少厚,但雞肉都大舊而且嫩,淨係食雞肉食到有酒味,好香口🤤。免費但都唔會hea 👍。📌配菜有碗透明狀嘅醋啫喱😯,就咁食有d酸,店員推介撈飯食,果然有驚喜,本身飯底係熱嘅白飯,有別於其他日本料理用嘅醋飯,所以撈埋啫喱嚟食好開胃,又可以自
🍽🍴🍽🍴🍽 🍴 🐟🐟🐟🐟🐟🍴 🍽🍴🍽🍴🍽

🥢 麻醬呑拿魚丼 🆗

🥢 海寶丼 [上] 🆗

🥢 炸雞件 (會員換領) 🆗

📌配菜有碗透明狀嘅醋啫喱😯,就咁食有d酸,店員推介撈飯食,果然有驚喜,本身飯底係熱嘅白飯,有別於其他日本料理用嘅醋飯,所以撈埋啫喱嚟食好開胃,又可以自己調節飯嘅酸度🤩。

📌不設訂位所以weekday lunch time 好多人排隊,天氣熱又曬排隊會比較辛苦,不過turnover 都算快,上菜快而且食完後店員都好快執枱,所以12:45pm 到,二人枱等咗五分鐘都入到!記住人齊先會安排入座~

🌟評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🌟
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 6.5/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 6.5/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 6.75/10
🍽🍴🍽🍴🍽 🍴🐟🐟🐟🐟🐟🍴 🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 海街丼 (海光街) (鰂魚涌)
鰂魚涌海光街7-9號龍景大廈地下6號舖

🗺 海街丼 (東港城) (將軍澳)
將軍澳重華路8號東港城1樓186號舖

🗺 海街丼 (E-Max 國際展貿中心) (九龍灣)
九龍灣展貿徑1號E-Max 國際展貿中心B1樓B145號舖

🗺 海街丼 (北角匯) (北角)
北角渣華道123號北角匯二期地下G38號舖

2023-04-05 207 瀏覽
是日男朋友帶我來海街丼食丼飯😊😊 餐廳格局都幾cozy, 而且望上去似有返咁既質素,所以都會有點小期待。Lunch set 海寶丼(特上) - 有小食,一杯綠茶及主角丼飯😍真心足料,內裡有2舊海膽,甜蝦,三文魚子,雪蟹肉,吞拿魚,油甘魚,章魚,蛤蜊,小扇貝,穴子和青瓜。甜蝦大隻,鮮甜可口彈牙,讚 而海膽味道都唔錯;雪蟹肉既份量都多配上wasabi 和醋,提鮮呀😆😆 其實服務員端上丼飯後,心裡暗暗地嘩一聲,賣相唔錯,份量又夠,都唔知由邊度開始食起😅😅 鹿兒島A4黑先和牛丼A4 和牛軟林,有牛味,入口有溶化既,配上燒汁,更加惹味。我地入座時人唔多,及後愈來愈多人,可想而知儲落一班食客啦。午市有set, 食物有質素,價錢黎講算係CP值高呀😄 可以回頭encore 😇😇

而海膽味道都唔錯;雪蟹肉既份量都多
海寶丼(特上)

鹿兒島A4黑先和牛丼
A4 和牛軟林,有牛味,入口有溶化既,配上燒汁,更加惹味。
鹿兒島A4黑毛和牛丼

2023-04-05
海寶丼(特上)
鹿兒島A4黑毛和牛丼
第一次晚飯時間食海街丼,叫左鱈場蟹丼🦀($160),有蟹膏、蟹肉、三文魚子☺️可以自己加酸醋啫喱去調教飯嘅酸度👍🏻而且食淨三份一嘅時候,仲可以加鯛魚湯整成茶漬飯🍵一碗丼飯有兩種食法,食完凍既刺身飲返啲熱湯暖身正😆小食方面,個人認為定價比丼飯抵食😋分別試咗燒明太子($45)、清酒煮蜆($68)、炸雞件($55),明太子每一啖都微辣而且燒到皮脆内淋😍清酒煮蜆嘅份量都唔少,唯一有啲失望嘅係炸雞件幾皮唔係太脆有啲濕🤔
一碗丼飯有兩種食法,食完凍既刺身飲返啲熱湯暖身正😆
鱈場蟹丼

燒明太子
清酒煮蜆
炸雞件
鱈場蟹丼
2023-03-07 253 瀏覽
店名: 海街丼地址: 鰂魚涌海光街7-9號龍景大廈地下6號舖鰂魚涌站A出口,行3分鐘環境: 4/5價錢:3.5/5味道: 4/5海寶丼 (上)$150飯上面有吞拿魚蓉,三文魚籽等等😗🤩建議食法: 首先壽司🍣醋果凍加上飯撈埋一齊食,之後食到最尾,可以加湯當茶漬飯食個人比較鍾意後者嘅食法,食落有魚湯嘅鮮味得黎,又唔會話蓋過左食材嘅味道🥰🥰🥰🥰😋食落會比較清新~🙊🙈#stitchfoodie鰂魚涌

店名: 海街丼

地址: 鰂魚涌海光街7-9號龍景大廈地下6號舖
鰂魚涌站A出口,行3分鐘

環境: 4/5
價錢:3.5/5
味道: 4/5

海寶丼 (上)
飯上面有吞拿魚蓉,三文魚籽等等😗🤩
食落會比較清新~🙊🙈

#stitchfoodie鰂魚涌

2023-03-06 177 瀏覽
One of the best places I've been! I had chicken don while my friend has sashimi don and both tastes amazing!!
2023-02-20 226 瀏覽
同朋友去食晚飯 一人叫一個海鮮飯 加一碟燒明太子 無影到朋友碟飯店舖比較細 有日本小店feel 由於比較早來 無乜人 兩個人比坐卡位 幾舒服 正 講返食物質素 魚生係新鮮的 質素算對得住價錢 店員亦會講解一下食法 唔錯 不過碟燒明太子就麻麻地 整體黎講係唔錯的 比較好奇係每次經過其他分店都唔覺有人排隊食野 入面亦唔係經常滿坐 但係竟然可以開咁多分店

不過碟燒明太子就麻麻地