2022-08-15 809 瀏覽
今日約咗MM爸喺銅鑼灣午飯我哋有一排冇食泰國嘢,蕉媽掛住冬蔭功湯嘅刺激味道所以揀咗喺金百利廣場嘅泰式食之前都嚟過食午餐/晚餐食物質素ok,勝在夠抵食午餐$68包一款主食,半自助沙律Bar (提供青木瓜沙律、炸雲吞、冬蔭公湯,泰式清湯)飲品可選咖啡奶茶,加$8就可算特飲,如青檳梳打、菠蘿梳打、珍多冰、龍眼冰、椰汁冰等等。食物份量亦好足,再加埋個半自助Bar, 一定夠飽主食方面,MM爸揀咗豬手飯,蕉媽揀芝士焗青咖喱蜆肉意粉豬手炊得好淋,入味👍🏻芝士焗青咖喱蜆肉意粉就有啲港泰Fusion嘅感覺,意粉有啲淋,不過味道👌🏻泰式食 (銅鑼灣)銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場8樓 R3
今日約咗MM爸喺銅鑼灣午飯
我哋有一排冇食泰國嘢,蕉媽掛住冬蔭功湯嘅刺激味道
所以揀咗喺金百利廣場嘅泰式食

之前都嚟過食午餐/晚餐
食物質素ok,勝在夠抵食

午餐$68包一款主食,半自助沙律Bar
半自助餐
泰式奶茶
等。
食物份量亦好足,再加埋個半自助Bar, 一定夠飽
主食方面,MM爸揀咗豬手飯,
豬手飯

蕉媽揀芝士焗青咖喱蜆肉意粉
豬手炊得好淋,入味👍🏻
芝士焗青咖喱蜆肉意粉

就有啲港泰Fusion嘅感覺,
意粉有啲淋,不過味道👌🏻

泰式食 (銅鑼灣)
銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場8樓 R3
菠蘿梳打
半自助餐
豬手飯
菠蘿梳打
  • 冬蔭功
2022-08-08 586 瀏覽
成日覺得銅鑼灣食嘢好貴經朋友介紹嚟咗泰式食主食加杯野飲 70蚊左右算係正常價錢竟然包埋自助bar 有小食、湯、沙律今次試左豬頸肉飯燒得好香 重點係個汁好好味又唔太辣泰式奶茶好飽好滿足
成日覺得銅鑼灣食嘢好貴
經朋友介紹嚟咗泰式食
主食加杯野飲 70蚊左右算係正常價錢
竟然包埋自助bar 有小食、湯、沙律

今次試左豬頸肉飯
燒得好香 重點係個汁好好味又唔太辣
泰式奶茶

好飽好滿足
2022-08-01 570 瀏覽
生日月份,朋友請食飯,揀咗好多間泰菜,終於搵到一間可以好舒服咁慢慢食慢慢傾嘅地方,啲嘢食又唔貴,而且質素都好好,又大碟,真係好抵食😋成餐飯都好滿意係個軟殼蟹爭少少,有啲腥腥哋嘅味道,可能係我哋兩個口味有問題,食唔慣呢款軟殼蟹,所以都冇叫人換,唯有將佢拎嚟點豬頸肉個醬汁,等容易啲入口🤣另外就係冷氣超級大😂大到著埋外套都頂唔順🥶可能咁啱嗰個位係出風位,又費時麻煩人調位😁,下次會再去食,試其他嘢
軟殼蟹卷
芒果沙冰
豬頸肉
生菜包
2022-06-28 579 瀏覽
好好好,價錢又唔貴味道又好。朋友約食飯通常第一時間都係諗起依間。環境安靜。地方又大。又唔會坐到好迫。 叫左串燒 黃咖哩pad Thai 雞腳 炸蝦 椰青。。。。。。。。。。正
2022-06-28 390 瀏覽
好好 推介pad thai 正宗好味!一定要試佢個薄餅配curry, 如果食晏就 會有鮮果嘅沙律yummmmmmm 地方舒適 適合大班約會傾計黎 甜品椰青蛋菜糕用椰青肉整 正 推介
2022-06-23 512 瀏覽
這間餐廳是我以前在銅鑼灣工作,常常去吃午餐的地方。再次到來,依然和以前一樣咁多人,相信是因為它的午餐款式多,價錢以銅鑼灣來說不是太貴,而且又可以任食前菜、冬陰功湯及中式湯。午餐款式,真是十分多樣化,我吃過炒金邊粉、乾炒牛河和咖喱類的食品也不錯,濕炒河則視乎個人喜好(多汁到像湯河一樣。今天叫了焗黃咖喱雞飯$62 加一,水準像以往一樣,咖喱焗得很香但不會太辣,雞嫩口不會太肥,薯仔滲了美味的咖喱汁,令人大快朵頤。一如這間餐廳的其他午餐,份量十分大,男士吃也十分飽肚餐廳提供兩款湯,每天別必有冬陰功湯,酸酸地開胃不會過辣,用料十足,有很多蕃茄、蘑菇和雞肉,配以其泰式午餐,簡直是完美的配搭雖然是泰國餐廳但烹製的中湯絕不遜色,今天是紅蘿蔔青紅蘿雪耳湯,味道鮮甜又清潤,絕不是一般例湯的質素今日前菜有沙律和蝦片,對我來說,這些小食也十分吸引!

今日前菜有沙律和蝦片,對我來說,這些小食也十分吸引!
2022-06-20 375 瀏覽
放工後週圍行,行行下到左銅鑼灣行完Sogo就望到呢間泰國野🇹🇭入到去已經好有泰國既氣氛🤩皇宮大蝦蛋網炒貴刁 $108其實佢係金邊粉嚟嘅,外貌唔使多講係超級靚🤩味道唔錯,不過蝦就得一隻泰國椰菜苗 $90我至愛嘅椰菜苗,真係超級好食泰式生蝦 $115我覺得唔夠冰凍,個醬汁唔係好辣,但係有幾好食嘅芒果沙冰 $38咁大杯超抵,兩個人都飲唔晒2個人食Total $380左右泰式食📍地址: 銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場8樓 R3電話: 28904899
放工後週圍行,行行下到左銅鑼灣
行完Sogo就望到呢間泰國野🇹🇭
入到去已經好有泰國既氣氛🤩

皇宮大蝦蛋網炒貴刁 $108

泰國椰菜苗 $90
我至愛嘅椰菜苗,真係超級好食

泰式生蝦 $115
我覺得唔夠冰凍,個醬汁唔係好辣,但係有幾好食嘅

芒果沙冰 $38
咁大杯超抵,兩個人都飲唔晒

2個人食Total $380左右

泰式食
📍地址: 銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場8樓 R3
電話: 28904899
2022-06-02 404 瀏覽
金百利多野食相信唔小觀眾都清楚~小編今日去試間泰國菜~開頭都驚驚地係伏野~一於睇睇小編點評😜GoGoGo🏃‍♂️🏃‍♀️醃無骨鳳爪酸味唔重剛剛好~鳳爪爽脆口感小編好鐘意~好多隻之餘唔會太多配料馳名冬陰功湯(S)唔算好辣~多料得黎蝦唔係(梅)~兩個人細Size都夠飲👍炸蝦餅咬落好香蝦味~炸粉唔會好厚~唔細舊食落啖啖肉~配埋甜酸醬更好味🤤泰式蝦醬炒通菜正常發揮蝦醬通菜~味道上唔係好特別~不過不失😂泰式乾炒雞河粉味道唔錯~闊河粉口感幾好~雞肉幾大舊夠入味~整碟粉幾惹味😋—————————————————☻非專業食評·純個人口味☻整體成晚幾滿意~野食唔錯地方環境都舒服~枱與枱唔會太逼環境唔會太嘈~食泰菜傾下計有得諗~

醃無骨鳳爪

馳名冬陰功湯(S)
唔算好辣~多料得黎蝦唔係(梅)~兩個人細Size都夠飲👍

炸蝦餅

泰式蝦醬炒通菜
正常發揮蝦醬通菜~味道上唔係好特別~不過不失😂

泰式乾炒雞河粉
味道唔錯~闊河粉口感幾好~雞肉幾大舊夠入味~整碟粉幾惹味😋

—————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻

首先要講嘅係侍應服務態度很差,坐低連基本嘅水都無,要叫才有,但講緊我們二人食這餐只点了二樣菜也要成差不多$350,而且亦無諗过水準咁差的,先講個(海鮮)冬陰功湯,話明係海鲜,竟然入面啲魚片是炸的,還要浸落啲湯度,諗哂很難食,鱿魚加蝦只有數隻講緊我係叫大size$178,湯是暖的🙄,另外果个所謂泰式并盤?連最基本有嘅荷葉包雞也沒有,份量少味道差不會再來食😤😤😤
不會再來食😤😤😤
2022-03-30 414 瀏覽
-//位於銅鑼灣近sogo有間泰式餐廳🇹🇭以半自助形式,可自取沙律,餐湯、咖啡/茶午餐價錢都好抵食,招牌菜有馳名咖喱炒蟹、青檸明爐烏頭、豬肉碎生菜包等等🥬📍泰式燒雞(飯)$62白飯配上泰式燒雞,另外有個泰式辣醬點雞燒雞火候唔錯,肉質唔算鞋,不過個人覺得配埋白飯好似有啲dry🤣但可以接受另外套餐餐飲可以升級青檸梳打味道唔算好酸,好清新💕📍泰式食 (銅鑼灣)銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場8樓 R3

//位於銅鑼灣近sogo有間泰式餐廳🇹🇭
以半自助形式,可自取沙律,餐湯、咖啡/茶

📍泰式燒雞(飯)$62
白飯配上泰式燒雞,另外有個泰式辣醬點雞
燒雞火候唔錯,肉質唔算鞋,不過個人覺得
配埋白飯好似有啲dry🤣但可以接受

另外套餐餐飲可以升級青檸梳打
味道唔算好酸,好清新💕

📍泰式食 (銅鑼灣)
銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場8樓 R3
最近返緊嘅part time 成日都轉換工作地點,今次就去到銅鑼灣維園嗰邊返工,附近多嘢食嘅地方好似就係得金百利中心,本來諗住頹頹地食一餐飯,點知有驚喜!間嘢喺金百利中心八樓,一去到樓下就有好多姐姐派傳單話好抵食啊好正啊嗰啲,有麻辣派對,乜嘢築地唔知乜乜乜嗰啲餐廳🤣🤣睇落好似都唔錯的,等我下次去就再試吓呢幾間餐廳。一上到八樓就見到佢,餐廳嘅裝修好特別(可惜我嗰日本來諗住頹食,冇影低到。。) 入到去好似置身叢林咁😅Errr都幾得意嘅,睇得出嗰裝修嗰到花咗心思。但有一樣嘢我就真係不敢恭維啦,就係佢嘅地板😢😢好似揸咗強力膠水咁黐住我對鞋😭建議餐廳嘅地板清潔做得好啲😢尤其而家Omicron 又爆😵‍💫一上到餐廳侍應都好熱情咁招待,好有禮貌,問我想食咩咁 🤪🤪🤪當然我睇完個餐牌就揀咗個海南雞飯咁呢間餐廳點解我會話佢抵食嘢,係因為佢係一個半自助式嘅餐廳嚟嘅,佢嘅海南雞飯六十幾蚊然後仲要包埋個半自助嘅小食bar 真係都幾抵食,小食bar 有嘅嘢唔多,淨係得蝦片、沙律、冬蔭功湯同埋中湯我就唔貪心🤪🤪🤪淨係攞咗啲蝦片同冬蔭公湯返去,因為知道自己一定食唔哂😵‍💫😵‍💫😵‍💫講吓佢個冬蔭公先,我覺得佢香茅味

講吓佢個冬蔭公先,我覺得佢香茅味好重,香料都落得幾足下,但係唔夠辣😢😢😢而且佢係攞雞肉煲嘅冬蔭公,所以冇乜正宗冬蔭公嘅海鮮味,不過佢雞肉嘅份量就俾得好足!但我覺得如果佢可以加啲魚露提下鮮同埋唔好咁水就更好啦🤣🤣

講埋佢個蝦片,好啱做零食😭😭係會一啖不停接一啖嗰隻😭😭😭好好味!脆口得嚟又唔會好油,而佢咸香味好夠,加埋佢少少辣🌶️真係好好食😛😛😛(我自己一個食晒呢度)

入返正題,佢個海南雞飯,唔知係因為佢係泰式海南雞飯定點,佢冇好似其他鋪頭咁跟蔥油、甜豉油,淨係俾咗個辣椒汁我😵‍💫少少失望😢😢然後佢嘅雞油飯嘅飯粒軟硬適中但雞油香不足,不過有少少椰香(真係得少少,唔食真啲係唔會食到陣味) 都唔錯。不過佢嘅雞就真係幾扣分啦。。。佢嗰日俾咗個雞胸加翼位我,咁我expect就應該都唔係嫩雞㗎啦😔😔點知食落去係乾同柴到一個點😢😢😢🥺唔巧食,老雞是沒有人要的,不過佢勝在個雞都幾有雞味😋😋

2022-01-06 972 瀏覽
對於比較少去銅鑼灣食飯的我,這天經過金百利廣場,發現原來這是一棟集很多餐廳在一身的大廈,讓我感到很新鮮,立刻上網看一下評語,最好選了這家泰國餐廳。時間已經是差不多兩點,我們仍然要排隊等𨋢上樓,想像不到正值午餐時段會有多墟冚午市餐牌選擇十分多,真的會有選擇障礙呢菜式的價錢理想,還要包括了不限取次數的自助吧;不論質素如何,看到這裡都覺得很吸引,很想試試,這亦是一個吸引我們選此餐廳用餐的原因。自助吧有兩款熱湯,雖沒有名牌介紹湯水但不難估到這是泰式酸辣湯。熱辣辣的湯酸度都幾強,亦帶辣,裡面亦有香茅、洋蔥等增添風味的材料,因此味道酸辣濃郁,偏鹹十分重口味。裡面都有幾多雞柳,不至於太單調,只是肉質較硬,有雪氣味雞味亦較淡。另外一款是中湯,本來的老火湯因加入很多調味而令味道更濃;雖然酸辣湯的調味同樣濃,但相較之下我會比較喜歡泰式的,環顧四週也是這款更受歡迎。沙律吧有兩款食物:蝦片炸得香脆,是明顯地食得出蝦味而不是淡而無味的,因此都有繼續encore再取,味道是有驚喜的;相反,沙律的表現令我們有點失望,沙律醬質地稀又不新鮮,想必是存放很久的了,而其他食材很硬,所有材料加起來的味道只有能夠用「奇怪」來形

午市餐牌選擇十分多,真的會有選擇障礙呢

沙律吧有兩款食物:蝦片炸得香脆,是明顯地食得出蝦味而不是淡而無味的,因此都有繼續encore再取,味道是有驚喜的;相反,沙律的表現令我們有點失望,沙律醬質地稀又不新鮮,想必是存放很久的了,而其他食材很硬,所有材料加起來的味道只有能夠用「奇怪」來形容
我覺得自助區單純飲湯和食蝦片已很足夠,不吃沙律也不可惜。

青咖喱雞扒飯

主菜方面先送上青咖喱雞扒飯($60),說真的好像沒有甚麼擺盤,樣子不太吸引😅不過,青咖喱的調味都幾像在泰國食過的味道,有層次,只是偏甜,是幾好餸飯的
雞扒則沒有雪氣味,比酸辣湯裡的雞柳好得多,有雞味,肉質都是軟和juicy的。
泰式魷魚炒粉絲

除了炒金邊粉,泰國人也喜歡食炒粉絲,只是相對上香港不是每一間泰菜餐廳也有供應,也是很考廚師功夫的菜式。這款泰式魷魚炒粉絲($62)炒得很有鑊氣,基本上調味就如一般的泰式炒金邊粉,但是炒粉絲比金邊粉更容易吸收醬汁,粉絲不會炒得太淋、太多汁、太乾或太硬,質地和味道都是恰到好處,魷魚份量不算多但都是做得軟熟還是嫩滑的,沒有overcook;這個味道,的確是在泰國食到的風味,推薦試試
碟的旁邊有花生碎、辣椒碎以及砂糖,隨個人口味加入。

食到最後還包括了餐飲,只是自助吧和主菜都吃了很多,離開時都要捧著肚子走
店員都斯文有禮,有位店員叔叔見我夾蝦片時跌下一片碎了,手上又拿著碟子十分狼狽,他主動過來幫忙,並友善地微笑告訴我沒有關係他會處理,很留意餐廳裏所發生的事,貼心

在這棟雲集多間食肆的商業大廈,本身沒有太大期望,但想不到會有抵食、質素又不錯的泰菜;更想不到從炒粉絲裏找到泰國的味道呢。在這裏食一個悠閑的午餐是可以的,希望下次可以試試其他菜式吧!
2021-12-31 325 瀏覽
平安夜, 係銅鑼灣到處行行, 影下相感受一下聖誕氣氛。晚上7點, 開始晚飯時候, 到處都係排隊等位食飯的人龍, 隨意行去金百利廣場, 樓上舖, 諗住唔太多人, 真的如我所願, 呢間“泰式食”立即有位。(原來我哋只係早人一步, 到左7點幾, 全間鋪都係坐滿人, 好彩!)一睇Meun, 咖哩類有平時見過個D紅、黃、青咖喱, 但有個名字好吸引, 叫“噴令咖喱牛肉”, 就試下佢, 仲有叫左泰式乾炒豬肉河, 蒜蓉椰菜苗, 再加杯三色冰同珍多冰。泰式乾炒豬肉河, 蒜蓉椰菜苗, 杯三色冰同珍多冰都唔太特別,不過不失。
平安夜, 係銅鑼灣到處行行, 影下相感受一下聖誕氣氛。

2021-12-24
2021-11-30 430 瀏覽
銅鑼灣百貨公司一年兩度周年慶大日子,好似都會去買嘢😆響咁多人嘅地方,揀間坐得舒服又近百貨公司嘅食肆,泰式食就係一個非常好嘅選擇!金百利呢個位置真係非常方便,食完野過條馬路就去到百貨公司😆餐廳入面都幾夠空間,枱與枱之間距離都闊,同隔離枱都保持一定距離!價錢銅鑼灣來講都算平,幾十蚊一位就落到樓。店員服務都算快,一叫好快就已經幫手落單同上菜。嘢食方面,金邊粉幾有鑊氣,海南雞飯啲雞比較鞋口,蘿蔔湯正常水準。總括來講都值得一試。

總括來講都值得一試。
2021-11-17 355 瀏覽
星期日貪方便,响銅鑼灣金百利隨意地搵咗一間餐廳諗住食下午茶,不過原來假期只有special set,咁唯有食飽D啦😛😛見佢推介《泰式魷魚炒粉絲$60連飲品》一於試下啦,果然好味😋🤨辣辣地夠惹味,而且酸酸甜甜好開胃,呢個泰式做法唔只襯金邊粉,原來同炒粉絲都好夾,正呀🤩🤩仲有呢間餐廳嘅裝修都好特別,有成架篤篤响舖頭入面🛺🛺,坐得舒服又有氣氛,下次要夜晚上嚟試下😚😚