最近返緊嘅part time 成日都轉換工作地點,今次就去到銅鑼灣維園嗰邊返工,附近多嘢食嘅地方好似就係得金百利中心,本來諗住頹頹地食一餐飯,點知有驚喜!間嘢喺金百利中心八樓,一去到樓下就有好多姐姐派傳單話好抵食啊好正啊嗰啲,有麻辣派對,乜嘢築地唔知乜乜乜嗰啲餐廳🤣🤣睇落好似都唔錯的,等我下次去就再試吓呢幾間餐廳。一上到八樓就見到佢,餐廳嘅裝修好特別(可惜我嗰日本來諗住頹食,冇影低到。。) 入到去好似置身叢林咁😅Errr都幾得意嘅,睇得出嗰裝修嗰到花咗心思。但有一樣嘢我就真係不敢恭維啦,就係佢嘅地板😢😢好似揸咗強力膠水咁黐住我對鞋😭建議餐廳嘅地板清潔做得好啲😢尤其而家Omicron 又爆😵‍💫一上到餐廳侍應都好熱情咁招待,好有禮貌,問我想食咩咁 🤪🤪🤪當然我睇完個餐牌就揀咗個海南雞飯咁呢間餐廳點解我會話佢抵食嘢,係因為佢係一個半自助式嘅餐廳嚟嘅,佢嘅海南雞飯六十幾蚊然後仲要包埋個半自助嘅小食bar 真係都幾抵食,小食bar 有嘅嘢唔多,淨係得蝦片、沙律、冬蔭功湯同埋中湯我就唔貪心🤪🤪🤪淨係攞咗啲蝦片同冬蔭公湯返去,因為知道自己一定食唔哂😵‍💫😵‍💫😵‍💫講吓佢個冬蔭公先,我覺得佢香茅味

講吓佢個冬蔭公先,我覺得佢香茅味好重,香料都落得幾足下,但係唔夠辣😢😢😢而且佢係攞雞肉煲嘅冬蔭公,所以冇乜正宗冬蔭公嘅海鮮味,不過佢雞肉嘅份量就俾得好足!但我覺得如果佢可以加啲魚露提下鮮同埋唔好咁水就更好啦🤣🤣

講埋佢個蝦片,好啱做零食😭😭係會一啖不停接一啖嗰隻😭😭😭好好味!脆口得嚟又唔會好油,而佢咸香味好夠,加埋佢少少辣🌶️真係好好食😛😛😛(我自己一個食晒呢度)

入返正題,佢個海南雞飯,唔知係因為佢係泰式海南雞飯定點,佢冇好似其他鋪頭咁跟蔥油、甜豉油,淨係俾咗個辣椒汁我😵‍💫少少失望😢😢然後佢嘅雞油飯嘅飯粒軟硬適中但雞油香不足,不過有少少椰香(真係得少少,唔食真啲係唔會食到陣味) 都唔錯。不過佢嘅雞就真係幾扣分啦。。。佢嗰日俾咗個雞胸加翼位我,咁我expect就應該都唔係嫩雞㗎啦😔😔點知食落去係乾同柴到一個點😢😢😢🥺唔巧食,老雞是沒有人要的,不過佢勝在個雞都幾有雞味😋😋