2017-10-29 2509 瀏覽
係FB見到朋友share d 相,見到幾吸引,就訂位,電話可以whatsapp,send 個msg就得菜式好好食,好靚,店員一道一道菜咁解釋,好細心, 服務好好店雖小,味道好好,服務有溫度北海道海膽拖羅腩。紅莓橙汁啫喱。亞熱帶泡 海膽好鮮,同個汁好match北海道帶子配蟹肉蟹膏汁。玉子豆腐 第一次食咁既組合,好好食慢煮高湯鮑魚 鮑魚好入味, 正       湯2選1北海道鱈場蟹鉗。陳酒蟹肉豆羹  或 松露野菌清湯我選擇左北海道鱈場蟹鉗。陳酒蟹肉豆羹, 蟹鉗好鮮甜, 豆羹好滑,加埋湯,3個味道各自好好味,放埋一齊好夾主菜同人share 北海道黑毛豬配布冧甜醋汁。肉桂啤梨。蘋果泡  黑毛豬肥瘦適中加上布冧甜醋汁, 肉桂啤梨, 蘋果泡  平衡油膩感                               西京燒鱈魚。海膽汁燒蠔。清酒泡。黑芝麻泡鱈魚出面燒到有油脂香,入面嫰滑,好食甜品開心果。宇治抺茶。麻油
send 個msg就得

菜式好好食,好靚,店員一道一道菜咁解釋,好細心, 服務好好

店雖小,味道好好,服務有溫度

北海道海膽拖羅腩。紅莓橙汁啫喱。亞熱帶泡

海膽好鮮,同個汁好match

北海道帶子配蟹肉蟹膏汁。玉子豆腐

第一次食咁既組合,好好食

鮑魚好入味, 正

湯2選1
北海道鱈場蟹鉗。陳酒蟹肉豆羹  或 松露野菌清湯
北海道鱈場蟹鉗。陳酒蟹肉豆羹

主菜同人share
 北海道黑毛豬配布冧甜醋汁。肉桂啤梨。蘋果泡

西京燒鱈魚。海膽汁燒蠔。清酒泡。黑芝麻泡

鱈魚出面燒到有油脂香,入面嫰滑,好食

甜品
開心果。宇治抺茶。麻油
題外話/補充資料: 小店食物超水準,服務用心
2017-10-03
2017-10-29 1215 瀏覽
今日係一班朋友聚會,呢個地方幾隱秘,係在銅鑼灣及天后中間,平時係行街唔會行到去,一條小巷尾.唔識講佢係中餐定日本餐, 因為又會食到日本野食, 又食到西式食物,又有d中式食物,整體係好味.有3款前菜,各樣野食完都會令我會心微笑,因為從外表到味覺都食到店主嘅心思同埋用嘅餐具好有質感好靚.個蟹肉湯真係激讚!啖啖蟹肉, 岩哂我呢種懶拆肉嘅人西西里紅蝦意粉超香濃,諗住4碟12個人夠分,點知大家話要再encore叫多2碟主菜我選擇左北海道黑毛豬, 店員話多客人選擇,煮得好香口,肉香嫩有質感,個汁甜甜地酸酸地好正!同埋側面有d煮過嘅水果都好好味.最後個甜品宇治抹茶雪糕好好味,用出前一丁整嘅麻油蛋糕陣味好得意好味.店員由落單介紹到每款食物上枱都介紹點食, 好有禮貌用心.下次有朋友生日都會考慮再黎

個蟹肉湯真係激讚!啖啖蟹肉, 岩哂我呢種懶拆肉嘅人

同埋側面有d煮過嘅水果都好好味.

店員由落單介紹到每款食物上枱都介紹點食, 好有禮貌用心.
下次有朋友生日都會考慮再黎
2017-10-11
2017-10-14 1004 瀏覽
因為睇左一個Facebook 既食評黎左試 去到環境一般 上菜 頭盤已經麻麻地 侍應係後面不停講屎尿嘔吐物 都忍 主菜黎到 伴菜係凍既 甜品 麻油蛋糕勁難食 $2100 三個人食左一堆唔知咩 .一定唔會建議其他人黎食!!!
因為睇左一個Facebook 既食評黎左試
2017-08-27 1753 瀏覽
今日好朋友生日去咗銅鑼灣信德街水月私房菜,首先係一個分子料理黃金蝦, 酒香雞軟骨,好食,雞軟骨唔會好硬酒香嘅味道,從來未食過咁好味嘅雞軟骨,出邊我嘗試多好多餐廳全部都係會有一浸腥味,即係佢嘅主菜,好食到冇朋友,跟住一個日式汁煮鮑魚,昆布汁湯底鮑魚好軟,首先我要讚賞啲間餐廳係所有嘅廚具都好靚,我鍾意食南瓜豆腐湯,淨係講個湯好似食緊南瓜豆腐花嘅感覺,跟住再食埋個係鉗,一個湯都有三個驚喜,去到主菜部份牛肉係鮮嫩我叫左牛扒,鱈魚,雞,鱈魚魚身夠厚如果大塊啲好重好,太好味因為我太大食啦⋯⋯跟住去到甜點係意大利宇治綠茶雪糕最特別之處係有一個音樂盒然後有手生日歌送俾我哋,我覺得好特別比多客人有驚喜嘅感覺…。溫馨提示定位要早一點。
溫馨提示定位要早一點。
分子料理黃金蝦
私房菜套餐
2017-08-26
分子料理黃金蝦
私房菜套餐
  • 黃金蝦
2017-08-19 1195 瀏覽
三人吃飯被安排坐二人枱,酒店級收費,仲要落$900訂金,茶餐廳安排,朋友坐嘅位置仲要成晚被人行來行去撞到!反映意見,老闆居然話員工安排失當,已經訓話,自己夜晚七點先返工,所以唔知道!如果佢係顧客已經走咗!咁樣嘅服務質素,仲點可以光顧!?!It's really a disappointing experience indeed! Will never come again nor recommend anyone to come!

2017-08-19
2017-07-18 1180 瀏覽
第一次來這家店,是朋友為我慶生日訂台的來之前就知道晚餐每位要$600+,但看見像用小畫家/新細明體寫的菜單,已經心知不妙整體食物質素不錯(下文有圖),煮法和presentation都好創新有心思,比較失色是環境和服務水平入到餐廳坐低,好凍,冷氣往頭頂直吹,提出換台(得幾台客,有好多空台)但見樓面得兩位侍應姐姐,答非所問,招待客人較生疏然後店主可能想突出其精心設計的菜式每上一道菜都由侍應姐姐介紹一輪先可以食但她們的介紹好像中學生背書一樣,聲線沉悶,又食螺絲還有我們每一道菜都緊接住隔離台上菜。。。我聽住侍應企喺我身邊向隔離台客背稿,背完一次立即轉身向我唸同一篇稿(救命)老實說,我寧願你上菜後由我們自己品嚐食物,不要把菜放涼呀! ****** 不得不讚,食物的質素還可以頭盤鮑魚幾入味,海膽亦算新鮮主菜點了牛扒幾好味,朋友點的黑毛豬都OK甜品是自家製的像曲奇碎一般,吃起來又像芝士餅,的確好驚喜
第一次來這家店,是朋友為我慶生日訂台的

但見樓面得兩位侍應姐姐,答非所問,招待客人較生疏

然後店主可能想突出其精心設計的菜式
每上一道菜都由侍應姐姐介紹一輪先可以食
但她們的介紹好像中學生背書一樣,聲線沉悶,又食螺絲
還有我們每一道菜都緊接住隔離台上菜。。。
老實說,我寧願你上菜後由我們自己品嚐食物,不要把菜放涼呀!

******

不得不讚,食物的質素還可以
頭盤鮑魚幾入味,海膽亦算新鮮
北海道海膽配蟹肉,紫菜脆

主菜點了牛扒幾好味,朋友點的黑毛豬都OK
甜品是自家製的像曲奇碎一般,吃起來又像芝士餅,的確好驚喜

蕃茄豆羹蟹鉗湯
燒美國肉眼扒
題外話/補充資料: 每上一道菜都由侍應介紹一輪先可以食 但她們的介紹好像中學生背書一樣,聲線沉悶,不停食螺絲 老實說,我寧願你上菜後由我自己品嚐食物,不要把菜放涼呀!
2017-07-15
北海道海膽配蟹肉,紫菜脆
燒美國肉眼扒
  • 黑豚肉
  • 自家DIY甜品
  • 肉眼扒
2017-03-29 2365 瀏覽
今天是爸媽的結婚週年紀念日所以一家4口來水月吃晚餐慶祝頭盆共有三款海鮮料理每一款也各有美味特色湯除了蟹肉豆羹,還有玉米濃湯可選擇但我見餐廳內,9成以上的客人都是選蟹湯額外加多了一個套餐以外的意粉想不到意粉是全晚最好吃的食物主菜五選一除了牛肉,各點了一客試味比起頭盆,主菜較為遜色,不是不好吃,但很多地方也可吃到這種質素最後甜品是人氣的梳乎李pancake原本是十分期待的,可惜期待越大失望越大PS. 星級價錢&星级食物,環境與服務有待改善另外如此收費,供應每人一杯清水也不過份吧?餐牌列明熱水也要收$45/人,感覺好像強迫客人買樽裝水來飲用,感覺有點小家子氣。
今天是爸媽的結婚週年紀念日
所以一家4口來水月吃晚餐慶祝

頭盆共有三款海鮮料理
每一款也各有美味特色
海膽拖羅·脆
櫻花蝦龍吐珠
北海道松葉蟹肉,蟹膏配温泉蛋
湯除了蟹肉豆羹,還有玉米濃湯可選擇
但我見餐廳內,9成以上的客人都是選蟹湯
蟹肉豆配蟹肉多士
額外加多了一個套餐以外的意粉
想不到意粉是全晚最好吃的食物
意大利西西里紅蝦意粉
主菜五選一
除了牛肉,各點了一客試味
比起頭盆,主菜較為遜色,不是不好吃,
但很多地方也可吃到這種質素
麻籽烤英國威爾斯羊架
炸紅蝦,鱈魚,南瓜蓉
爐燒脆鱔,海膽汁
日本黑隊,西梅菠蘿汁
最後甜品是人氣的梳乎李pancake
原本是十分期待的,可惜期待越大失望越大
Souffle Pancake
PS. 星級價錢&星级食物,環境與服務有待改善
2017-03-28
紀念日
海膽拖羅·脆
北海道松葉蟹肉,蟹膏配温泉蛋
蟹肉豆配蟹肉多士
意大利西西里紅蝦意粉
麻籽烤英國威爾斯羊架
小粉姐我向來偏向鍾情於中式菜多過西餐,但西餐個樣往往都會比中餐靚,係樣貌與味道之間去取捨真係仲難過揀男朋友!但係銅鑼灣食過呢間私房菜'水月'之後,就正積極滿足曬所以有願望~因爲佢正正係一間混合了中西菜優點fushion私房菜!水月既餐單由頭盤到甜品有五個指定菜式,如果唔夠食亦可加錢食一個意粉或天使麵,Chef其實預到份量係岩岩好,所以我建議兩人share一個意粉試下味就good fit!佢地個menu每一至兩個月會改變去迎合時令食材。而我果粉第一個頭盤就係'鮮海膽併吞拿魚腩茸脆米餅',近鮮海膽甜味配上魚酒豐富既吞拿魚腩已經係味道甘香醇厚,再配埋香脆但不膩的脆米餅更是令一次過享受到多種味道同質感。'煙燻高湯鮑魚同磯海螺"呢個頭盤上菜時外形非常得意,好似一樽樽未開封罐頭布甸,然後注滿煙霧,當開封後煙霧散去會發現鮑魚就係煙霧之中。呢味菜相比之前的米餅濃味好多,煙燻的香味再配上高湯的濃甜,完全地襯托出鮑魚野味可口。接著就係"櫻花蝦龍吐珠",呢味餸上菜時你完全睇唔到住任何蝦係上面,但切開果然內有乾坤,裡面一層一層蝦肉同最內裡所食到'龍珠'絕對令你會有喜出望外應覺,好鬼香口😍之後係"鱈場蟹鉗蟹肉豆

佢地個menu每一至兩個月會改變去迎合時令食材。
之後係"鱈場蟹鉗蟹肉豆羹11,呢個羹集合左時令近鮮的鱈場蟹做食材,再配上豆腐制成湯羹,鮮味清甜外口感亦十分順滑容易入口。
主角出埸!"麻籽烤威爾斯羊架""肉眼配鵝肝"鵝肝煎得岩岩好外脆內軟加埋三成熟肉眼十分juicy,絕對唔比酒店米芝連餐廳失禮。而今次小粉姐我最like一定係非羊架莫屬,以麻籽來烤羊架味道刺激麻同辣入口四散,而且烤羊既火候同時間岩岩好,令羊保持嫩滑多汁,係我食過數一數二最好烹調方式,我絕對會因為呢個羊架再黎食。
最後完美作結的是以雪糕作為甜品,最初一上枱時我見到老闆娘攞出左幾堆麵粉同生雞蛋,心諗佢莫非要我生食?!點知原來呢個係分子雪糕,麵粉同吉士分係溫呢拿同芒果雪糕、牛油其實係布甸,而生雞蛋就係木瓜溶!
總結呢餐所有配搭係色香味都值得有90分以上,絕對係總廚誠意之作!
  • 煙燻清酒高湯鮑魚
  • 龍吐珠
  • 北海道黑毛豬肩配八珍山渣汁
2016-12-14 3382 瀏覽
Each dish is special and tasty. Chef has doing a very good job. Service is below expectation. Too much unnecessary interruptions. It's free corkage but they are not good in wine, at least, the way they serve the wine.Not kids friendly

Not kids friendly
2016-12-13
2016-12-07 2767 瀏覽
呢間餐廳由頭盤到甜品食咗大約兩個幾鐘,頭盤三道菜加一個湯,每一款都好特別,賣相同質素都好好,欣賞佢每一道菜好食之外,上菜用嘅碟都好特別,海膽拖羅蓉米餅好濃味,飽魚亦好,蟹膏佢配咗隻帶酸嘅醬好特別,蟹湯夠濃,老婆話食完頭盤都飽,主菜帶子紅蝦,紅蝦味夠濃,如果可以大隻d就正,另一道係羊架,與麻籽出奇地夾,甜品薑汁雪糕好清新。
2016-12-06
  • 海膽拖羅蓉米餅
2016-10-26 3275 瀏覽
家姐過幾日返英國,媽媽話要食好d,話佢食過幾次,我地一定會鐘意。海膽吞拿魚腩米餅,非常鮮甜海膽,睇得又食得!鮑魚,好入味,個汁好味之餘又唔太濃,都幾大隻。大閘蟹南瓜蓉,個樣幾靚,我最鐘意佢啖啖肉,蟹肉好鮮味,蟹粉又好香!大閘蟹蟹肉豆羹,又係鮮甜蟹肉,可以再回味多次,完美!黑松露天使麵,另外加錢叫,媽咪話一定要再食!係冷麵黎,面頭d黑松露碎好香,麵夠滑。亞熱帶泡泡,好得意嘅味道!主菜北海道黑毛豬,忘記影相!牛扒羊架3款主菜都好味!豬係我最鐘意,惹味!羊就排第二,味道好特別,肉好嫩。牛扒好夠香味,牛味好重!甜品叫薑汁 奶, 中間果球意大利雪糕好滑好香!白色一塊塊果d係薑味脆蛋白片,雪糕上面有塊脆薑片,味道好突出,好味!全晚食得好開心,媽咪果然無介紹錯!唯獨係隔離枱有幾位客人係咁黑口黑面鬧d服務員,上左菜先話自己唔食得呢樣果樣,全間餐廳食客都俾你影響哂一時又鬧樽裝水點解要收錢,一時又鬧點解要俾切餅費,其實人地餐牌都寫明啦,d服務員食哂死貓真可憐。又唔知嘈住哂會影響其他人食飯
海膽吞拿魚腩米餅,非常鮮甜海膽,睇得又食得!
鮑魚,好入味,個汁好味之餘又唔太濃,都幾大隻。
大閘蟹蟹肉豆羹,又係鮮甜蟹肉,可以再回味多次,完美!
亞熱帶泡泡,好得意嘅味道!

主菜北海道黑毛豬,忘記影相!
牛扒
羊架
全晚食得好開心,媽咪果然無介紹錯!
2016-10-24
2016-08-15 4102 瀏覽
同一班知己談心,上網搵間好d嘅餐廳,呢間餐廳d食物相好吸引,咁就黎左啦海膽吞拿魚腩蓉脆米餅,除了鮮味還有卜卜脆,味道吸引煙燻高湯鮑魚+磯海螺,打開蓋有煙出之後就食隻鮑魚,鮑魚鮮甜,d海帶嘅味甜甜地,好like!第一次食磯海螺,原來咁好食,我諗我從此可以放棄翡翠螺了64度溫泉蛋意大利穀物菠菜片,我好鐘意呢碟,除左佢隻碟靚之外,隻蛋溝埋其他食材食真係好得,我唔識點表達,總之係好食鱈場蟹鉗蟹肉豆羮,呢碗湯平平無奇,但味道就好豐富,我將隻蟹鉗拆肉溝埋湯度一齊食,加埋佢本身個湯啖啖蟹肉,完全係我呢種蟹痴嘅恩物亞熱帶泡泡,好搞笑!我以為佢無放野入去就俾我,原來果2啖泡喺支飲管裡面,飲完好醒神主菜個人食北海道黑毛豬配菠蘿牛油汁,呢塊豬好香口好有質感,雖然係有d肥位,但食入口唔覺肥膩,個汁甜甜酸酸好正,prefect match.美國肉眼扒紅菜頭薯蓉+鵝肝和牛卷,塊牛燒得好正,好難得係我地order五成熟,佢真係黎五成!肉味香濃。DIY窩夫,好玩過出奇蛋,有得食有得玩!由幾款甜品組,分別都好味,加上精緻,令人有驚喜餐茶,薄荷茶,佢地嘅茶好香,食飽飲一絕! 最鐘意係無咖啡因,飲完唔會失眠呢度上菜時會有侍
海膽吞拿魚腩蓉脆米餅,除了鮮味還有卜卜脆,味道吸引
呢度上菜時會有侍應介紹你知點食,好細心。同埋有一點好正
免開瓶費

2016-06-20
  • 煙燻清酒高湯鮑魚
2016-08-13 2644 瀏覽
平時通常食西餐或中餐,中西合壁就好少食,朋友話水月d野食好味就試試啦.呢間餐廳喺聖保祿學校附近,銅鑼灣地鐵站行去15分鐘左右,都算叫方便,我角度係好食就無所謂啦原來呢間餐廳攞過咁多國際烹飪比賽獎項今日食呢d.....海膽黑珍珠(墨魚汁)布甸配椰菜花蓉,食之前係幻想唔到墨魚汁嘅味道但呢個凍食,同埋底部份嘅椰菜花蓉好正當然最突出係佢上面嘅海膽鮮甜到爆炸!好鐘意佢側面塊蝴蝶葉,酸酸咁好開胃煙燻高湯鮑魚。清酒磯海螺,粒磯海螺好香酒味,食完又唔會醉,鮑魚係新鮮鮑魚,口感煮得剛剛好,同埋樽內海苔湯一齊食好味道,我鐘意咁食多過掛滿哂汁果d,比較清新香脆海藻。煮蠔。柚子醋汁,呢隻碟真係好靚海藻夾埋蠔一齊食口感好得意,第一次咁樣食海藻,好得意係佢側面d份子料理冰凍汁,夾埋入蠔度食中和左好得意鱈場蟹鉗蟹肉豆羮,隻蟹鉗好鮮味,湯同埋碗底個豆羹好豐富亞熱帶泡泡,一啖.完.好得意,好開胃(可惜我唔記得影相)麻籽烤英國威爾斯羊架,朋友提左我3次要食佢呢個招牌主菜,我叫左5成熟,肉質真係好嫩,味道亦好吸引,佢唔算係辣,帶少少麻香,好引人入勝佢應該係醃香左再焗,好正!個配菜蕃茄乾與濕之間,有咬口又酸酸甜甜,中和番食肉
原來呢間餐廳攞過咁多國際烹飪比賽獎項
今日食呢d.....
但呢個凍食,同埋底部份嘅椰菜花蓉好正
當然最突出係佢上面嘅海膽
鮮甜到爆炸!好鐘意佢側面塊蝴蝶葉,酸酸咁好開胃
香脆海藻。煮蠔。柚子醋汁,呢隻碟真係好靚
鱈場蟹鉗蟹肉豆羮,隻蟹鉗好鮮味,湯同埋碗底個豆羹好豐富

亞熱帶泡泡,一啖.完.好得意,好開胃(可惜我唔記得影相
佢應該係醃香左再焗,好正!個配菜蕃茄乾與濕之間,有咬口又酸酸甜甜,中和番食肉嘅飽滯感
D.I.Y. 馬仔,呢個甜品係引我黎嘅50%原因,係份子料理甜品,7種甜品7種表現方法,每款都好味! 我最鐘意係似牛油嘅mango passionfruit panna cotta,仲有扮麵粉嘅乳酪雪糕,仲有嚿馬仔都好好食!
花茶係伯爵綠茶,陣味好真實好香
整體上非常滿意,亦好抵食

2016-08-12
2016-08-09 1920 瀏覽
呢日我地一齊參加朋友結婚15周年紀念❤,先稱讚這位老公既心思🖒,一早Book左餐廳,喺老婆唔知既情況之下邀請老婆既朋友出席,呢個#Surprise party認真Sweetsweet❤❤。而呢位老公既Taste亦相當之好,佢揀左一間叫#水月 既私房菜,帶有少少#份子料理,每道菜都好精緻,餐具亦刻意配合菜式,係我地近年食過最好👏既餐廳之一🏆。先講4道前菜。第一道係#海膽 #墨魚汁布甸 配椰菜花蓉,碟邊有d蛋粹🐣,賣相已經一流。墨魚汁🐙布甸上面有幾塊海膽,用匙羹搯落去連埋喺底既揶菜花蓉一齊食,幾種味配合得非常之好😗。第二道煙燻高湯#鮑魚🍽配#磯海螺,先食個海螺,又爽又鮮甜。個鮑魚用玻璃樽裝住,打開蓋煙燻味香濃😌,底部係甜甜地既海帶湯🍜,食完隻鮑魚飲個湯實在係人生一大美事😍。第三道菜係香脆#海藻.#煮蠔.#柚子醋汁。香脆既海藻上面盛載住一隻肥美既蠔🌷,旁邊有d 一粒粒好似石頭咁既野,原來係柚子醋汁以冷凍形式上碟,上面淋左同樣係柚子醋汁既液體狀態🍴。我嫌個汁太酸😅,但一道菜咁豐富口感,實在唔容易。第4道菜#鱈場蟹 鉗蟹肉🦀豆羮,個羮最底係豆味濃郁既滑#豆腐。都係嗰句,一匙羹搯到底,一味湯兩種味
海膽墨魚汁布甸配椰菜花蓉
煙燻鮑魚.高湯.磯海螺
香脆海藻煮蠔配柚子醋汁
第4道菜#鱈場蟹 鉗蟹肉🦀豆羮,個羮最底係豆味濃郁既滑#豆腐。都係嗰句,一匙羹搯到底,一味湯兩種味道,配合得天衣無縫😘。
鱈場蟹腳蟹肉豆腐羹
主菜方面有五款可以揀,侍應推介燒#北海道黑毛豬肩 配#菠蘿🍍牛油汁。的確汁多肉嫩,幾好味既,但試過之前既前菜,個主菜顯得有d不夠特別了⚘。
燒北海道黑豚肉肩配菠蘿牛油汁
甜品係必食推介💁,碟上有一堆類似炒蛋白既野,上面有粒橙色既野,好似荷包蛋。原來白色係碎上既#Yogurt 雪糕🍧,橙色係#木瓜。旁邊有自制馬仔同埋一d 小布甸。一句講晒,非常好味,為整餐飯畫上完美句號。加上主人家既心思,真係食到心到甜埋。😚😚
紀念日
2016-08-09 1067 瀏覽
我從來冇係openrice度留comment, 但係呢間水月,逼到我即刻開個account ,比大家知道間餐廳有幾差,有幾惡劣,有生之年都唔應該去罪行一:係我哋兩個面前問要唔要蠟燭😨特登揀咗呢間餐廳慶祝我男朋友生日,book咗七點鐘枱,我就特登六點鐘,放低個蛋糕,因為想比男朋友驚喜點知食咗第一道菜,個侍應走過來,係我哋兩個面前問:個蛋糕冇蠟燭,如果要蠟燭要加$20你要唔要...我話唔使啦,因為想佢快啲走,但我男朋友已經估到...話:佢已經摧毁左你嘅驚喜...個一刻真係好想喊。咁都算啦,食完第二道菜,佢再走過來問:真係唔要蠟燭?……我真係係心入邊流眼淚佢無事呀嘛...我專登早一個鐘來,放低個蛋糕,就係想俾我男朋友驚喜,點知佢係我哋兩個面前問:要唔要蠟燭真係0左咀...罪行二:唔俾揀坐邊我哋準時七點鐘去到餐廳,當時餐廳無人,佢叫我地坐門口位,有O左嘴,我哋話想坐第二度,佢話唔得,問佢點解唔得,佢答唔出,就俾我哋座第二度。罪行三:主菜既蝦霉咗其中一個主菜揀咗帶子配蝦,咁有兩粒帶子一隻蝦,一食落口...霉既😨,咁岩個侍應過來問啲嘢食如何,咁就直接同佢講隻蝦霉左...其實都冇expect佢會做啲

罪行一:係我哋兩個面前問要唔要蠟燭😨

特登揀咗呢間餐廳慶祝我男朋友生日

罪行二:唔俾揀坐邊

罪行三:主菜既蝦霉咗

其中一個主菜揀咗帶子配蝦,咁有兩粒帶子一隻蝦,一食落口...霉既😨,咁岩個侍應過來問啲嘢食如何,咁就直接同佢講隻蝦霉左...其實都冇expect佢會做啲咩,最多佢咪再煮多一隻蝦俾我哋試吓,點知就有個女人走過來同我地講:係咁樣架Texture ,唔係壞架……總之就係諸多解釋。其實一堆入面有一隻蝦霉咗好正常啫,又唔係想要啲咩,講句sorry咪算囉,最多咪煮多一隻試下,咁我哋嘅心都好啲呀,但係佢係要同你坳,好似俾錢買難受。

罪行四:收多你錢💰💰💰
一入到餐廳佢就逼你俾錢買水,咁都無所謂,咁我哋飲咗一支,但埋單收兩支水既錢。
切餅費,雖然預咗要俾,但係食到最後,真係好想快啲離開呢間餐廳,整體感覺非常難受,咁就決定攞返蛋糕走,唔係間餐廳食,但佢哋照收每人$10嘅切餅費。

其實公平D講句,間餐廳嘢食都可以接受,但如果要我比呢個價錢,絕對絕對絕對絕對唔會來呢間食。