2022-09-26 1455 瀏覽
經過見到門口啲小食好似幾好食就買咗少少黎試,買咗鹹水角同芋角,食嗰陣有一陣化學野味,連聞到都好攻鼻,好似梘味定唔知梳打粉味,食落喉嚨勁那,吾知咩原因,之後嗰一日就即刻喉嚨痛,連飲暖水都好痛,好那。。。。我上網查見到應該係臭粉,懷疑係落得太多導致食落去係咁樣,有啲失望!希望店員好好控制份量,改善下。。。。另外鹹水角個皮好厚粉,冇乜餡料喺入面同食緊舊粉冇分別。。。唔會再有下一次,希望大家吾好中伏。。。
另外鹹水角個皮好厚粉,冇乜餡料喺入面
2022-09-25
2022-08-17 1642 瀏覽
前兩天午飯時間,不想吃飯麵,想吃小食,便到公司附近的東方小祇園買小吃。蘿蔔糕、腐皮卷和豉味齋都不錯。我也是第一次見齋是有豉味。芋角,看來賣相不錯,但可惜入口細嚼就有種亞摩尼亞味,希望店家找出原因,以免食壞人。

蘿蔔糕、腐皮卷和豉味齋都不錯。我也是第一次見齋是有豉味。

2022-08-15
2022-06-09 2260 瀏覽
今次介紹小編一年可能食1-2次菜式~食齋😂不過久唔久一餐都覺得唔錯~依間重新裝修過又睇下佢野食有冇變化😃帶埋大家一齊睇👀竹笙素生翅味道幾好·食落好似碗仔翅口感·用料唔輕手·分左幾碗都係每碗夠料食👍佛門齋鹵味酸齋~咖哩齋~叉燒~素鵝~素雞·色素唔會好勁·雖然唔會好油膩但味道差左d羅漢齋炒麵豆腐~紅蘿蔔~雲耳~粟米仔~白菜~冬菇等等材料好多·醬汁夠味唔算好濃·麵餅有小小脆口感唔錯香酥荔卷芋頭味足~入口表面有小小酥脆幾好味·小編覺得唔點醬比較好食·同埋食1-2舊都飽肚·叫之前諗諗仲會叫咩餸免得食唔哂🥲豆乳浸勝瓜雲耳蕃茄味道算清清地普普通通·勝瓜唔會煮到太淋無哂咬口·湯頭清清地唔算好油可以飲小小👍錦滷雲吞炸雲吞塊皮唔算好厚之餘仲幾脆口·碗醬汁方面用上好多配菜~酸甜味唔濃~相反小編覺得配荔卷個醬比較好味同夾得上👍—————————————————☻非專業食評·純個人口味☻📍總結:Er…好似無之前咁好食😂唔知係咪轉左食材或者廚師呢~不過不失啦~食齋有冇話邊度多選擇或者好味架~不妨話俾小編知🙂

竹笙素生翅

—————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻

📍總結:
2022-04-23 1999 瀏覽
做完運動,決定今晚食齋。去左東方小祗園叫左兩道菜式,一個係西檸酥鴨,一個係一品煲仔飯加「無蛇羹」。員工服務態度幾好,全部都好好食,煲仔飯冇肉都咁惹味,又唔肥膩。食到飽飽都係$200(茶介$12一位),性價比好高(有食齋既朋友都知道新派食齋餐廳都比較貴)。一路食,一路睇佢張墊枱紙介紹餐廳歷史同理念,好有意思。想食齋既朋友,我都非常推介呢間。
2022-04-23
2022-03-23 1488 瀏覽
一直都喜歡他們的馬豆糕(椰汁香豆也適中),就算越來越貴(8元一小塊)久不久也會買一次來食的,昨天又忍不住去買了兩件回來,但第一口就已經失望,怎麽椰汁味那麼淡的,再食就覺得似椰汁溝了水的淡而無味,最後因為8元一塊無理由掉了就勉強食埋,現在這樣的價錢這樣的品質我就不會再幫襯的了
2022-03-06 1203 瀏覽
我覺得呢間係全香港島最傳統最好味嘅素食店!尤其是甜酸齋真係好好味,羅漢齋飯也是我最愛!我在外面食也避免食米飯因為有些店做嘅飯又硬又好似生米饭咁,但呢間店做嘅米飯軟绵可看出他們真心做好味嘅素菜!
2021-12-31 2180 瀏覽
岩岩去完灣仔打疫苗,無咩胃口,於是就試下喱間開業好多年既老店東方小祇園(齋菜)佢完全係配得上素食專家喱個頭銜,好食過大佛果間多多聲😂齋魯味併盤有幾款係幾好食既,例如係甜酸齋酸酸甜甜好開胃,齋燒鵝個汁好醃得好入味,素鴨個皮炸得好香口,小小油不過可以接受,其他就一般羅漢齋炒麵$80個羅漢齋汁煮得好入味,冬菇同豆腐既份量都好多,配埋個炸左既炒麵底,脆得來又淋淋地,好好食翡翠法輪卷$100佢個皮炸到金黃色很薄脆,配埋個紫菜金菇菌,帶小小咸香味,好好食我非常推介大家來試小衹園,因為以往齋菜比人個感覺就係淡而無味無咩款式老人家先鐘意食,但係小衹園佢把齋菜煮得出神入化,設計左百幾款齋菜供大家享用,真係食極都食唔厭,同埋佢真係煮得好好食,唔會淡口,完全顛覆左大家對齋菜既黑板印象!推介職員都好nice,會主動同我地閒聊,又問我地岩唔岩食,好有老店情懷的感覺,就是那種住屋村會同鄰家小孩打招呼放學一起玩果種I will be back

佢完全係配得上素食專家喱個頭銜,好食過大佛果間多多聲😂

齋魯味併盤

翡翠法輪卷
  • 齋鹵味
  • 羅漢齋炒麵
2021-12-14 1354 瀏覽
近日吃膩了西餐和粵菜, 昨晚改去灣仔東方小祇園素食, 少鹽少油吃得清淡一些, 我們在地面餐廳, 夜了, 客人不太多。素食款式很多, 有小食點心, 合桃糊, 芋頭酥卷, 蒜堆及齋鹵味, 也有小炒, 齋粥, 齋飯, 齋麵.   價錢和普通粵菜相約.我們叫了齋鹵味, 兩款.酸齋,  味道很好, 酸酸甜甜很醒胃.咖喱齋, 口感稔軟, 咖喱味濃.豆腐粟米羹, 暖暖的送上, 都幾足料, 好食 !羅漢齋炒麵材料豐富, 有冬菇, 炸腐竹, 紅蘿蔔, 筍片, 雲耳, 鮮菇, 粟米仔, 菜心等。煮得不會太腍,食落頗有口感,芡汁打得又夠薄,既少油又少鹽,感覺較健康, 炒麵炒得脆口, 不錯.吃素菜比較健康, 久不久吃吃對身體也好.
酸齋,  味道很好, 酸酸甜甜很醒胃.
咖喱齋, 口感稔軟, 咖喱味濃.
豆腐粟米羹,
暖暖的送上, 都幾足料, 好食 !

羅漢齋炒麵
吃素菜比較健康, 久不久吃吃對身體也好.
  • 羅漢齋炒麵
  • 豆腐粟米羹
2021-12-07 871 瀏覽
外賣個超簡單鮮茄飯要等13分鐘,a waste of time!!在今時今日的社會,不可特住歷史由久便不去進步,衹賣齋及堂食算了吧。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
2021-10-18 1462 瀏覽
今日唔想食肉,所以去咗東方小祇園食齋菜午餐。侍應話午餐餐牌每星期都會不同,今日嘅餐單竟然有雲南酸辣米線$78,心思思想試吓。午市套餐除了有米線,仲包括前菜沙律和特選齋湯。不過今次碗酸辣米線確實麻麻,湯底真係好鹹。但係個齋湯我就真係要盛贊,我平時屋企少有湯水飲,呢碗齋湯好清甜,有蔬菜有粟米,我會俾一百分。如果平時都有齋湯外賣就好了。最後埋單$88,雖然無收加一服務費,但係加咗$10茶錢,不過我叫咗壺普洱茶,都好好飲嘅,所以ok啦。
今日唔想食肉,所以去咗東方小祇園食齋菜午餐。

午市套餐除了有米線,仲包括前菜沙律和特選齋湯。

不過今次碗酸辣米線確實麻麻,湯底真係好鹹。

雲南酸辣米線套餐

2021-10-12
  • 齋湯
2021-10-11 1301 瀏覽
近日特地吃素!今年中秋節曾在太子吃齋素,有剩餘帶了回家做早餐的方包餡料,覺得這樣吃很好味!今天依樣葫蘆,去這間灣仔老字號齋素食,滿懷期望買了甜酸、叉燒和飽魚各一份共36元,可是.......超級失望,單吃已經無厘味道,更不用說夾麵包了........
近日特地吃素!今年中秋節曾在太子吃齋素
,有剩餘帶了回家做早餐的方包餡料,覺得這樣吃很好味!
齋鹵味
2021-09-21 1021 瀏覽
其素食變化多端,可以假亂真,齋鹵味美味可口甜點精美係少有既素食酒樓,香港已經不多歷史悠久算是香港齋館中的老字號午餐都可以食素食點心 價錢也不貴 單碟$23起素食春卷配素蘿蔔糕 改用冬菇代臘肉,味道一樣幾香, 蘿蔔絲清新, 少了肉既油膩感,煎得幾香口素食朋友都好滿意出品水準素春卷,包住幾層春卷皮,入面有蘿蔔絲南瓜蓉,係甜甜地既春卷餡料,味道脆香水準不錯消費$60灣仔軒尼詩道241號
其素食變化多端,可以假亂真,齋鹵味美味可口甜點精美
係少有既素食酒樓,香港已經不多
歷史悠久算是香港齋館中的老字號
午餐都可以食素食點心 價錢也不貴 單碟$23起
素食春卷配素蘿蔔糕
素食朋友都好滿意出品水準
水準不錯
消費$60
灣仔軒尼詩道241號
2021-08-24 1036 瀏覽
身為九龍人,很少過港島。但每次去開灣仔,總會在這裡午餐。這裡歷史悠久,算是香港齋館中的老字號。今天小妹跟媽媽又經過灣仔,當然不自覺又走進這店光顧。我們點了一個「豉汁涼瓜竹輪卷」套飯,當中包了一個前菜:「涼拌南乳蓮藕片」、一碗例湯和一碗白飯。兩個人,再多叫兩碟點心,那已經吃得飽飽了。老字號果然是老字號,點心好吃,餸菜不油膩。讚!
2021-08-14 1199 瀏覽
剛剛經過見冇人幫襯 諗住買盒斎我阿媽食。點知門口嗰個150/day 落嚟未講得正 廣東話嘅阿婆侍應,叫佢比多啲酸齋比少啲咖喱根佢就竟然一句話「冇咁多㗎啦⋯⋯要多啲 要加錢呀!」我根本都冇叫佢加野淨係叫佢減少其他 加某樣嘢多啲傘嘛。呢啲咁嘅服務態度差 返xx算吧啦..
剛剛經過見冇人幫襯 諗住買盒斎我阿媽食。

我根本都冇叫佢加野淨係叫佢減少其他 加某樣嘢多啲傘嘛。

呢啲咁嘅服務態度差 返xx算吧啦..
2021-08-14
$100 (早餐)
2021-07-07 1294 瀏覽
雖然我好鐘意食肉,但係間中都會食素調理一下心情。今日去咗灣仔一間好老字號嘅齋舖「東方小袛園」,因為我婆婆住灣仔,令我有機會見證東方小袛園喺灣仔嘅悠久歷史。作為孤獨的美食家,我叫咗一個羅漢齋湯麵和無蛇羹。羅漢齋湯麵真係好好味,羅漢齋做得好出色,鹹淡適中,配合湯麵一齊食簡直係絕配。另外,我原本想叫一個例湯,但係經過侍應遊說,我聽佢提議叫咗一個無蛇羹。第一次食,估唔到真係同真蛇羹味道好似,有埋菊花花瓣和薄脆配搭,對於近年無再食野味嘅我,依碗蛇羹真係驚為天人,絕對推介。最後,想同大家補充番呢間齋舖有幾個一人座位,啱曬我依種lunch time想有me time嘅人士😬
作為孤獨的美食家,我叫咗一個羅漢齋湯麵和無蛇羹。
2021-06-30
  • 無蛇羹