2024-01-18 1277 瀏覽
今日5點同老婆行完街,正在考慮吃什麼呢?就想到差不多十年前幫襯過呢間齋菜鋪,當時印象還不錯,就同老婆入去坐低. 當時由於非食飯時間,目測只有約4枱客. 叫了茶後就看看餐牌,發覺價錢一點也不便宜,小菜要$90,炒粉麵炒飯也要$80,但由於我同老婆肚餓關係,也不計較立即下單,等了一會兒終於見到有個男待應經過,便叫唔該落單,但個待應好似當我隱形,就咁行過,我心諗可能在忙吧,就等咗一陣,但過了幾分鐘仍然不見有反應,唯有起身找其他人落單,原來發覺個待應就係附近閒著,我立即問他可不可以给我們落單呀?哈哈佢居然一點反應都唔俾你,態度好似話你吹漲咩我係唔采你呀,之後有一個年紀大一點嘅應該是部長吧就走過來,講要落咩呀?我就投訴了一句點解你同事態度咁差㗎,點知佢立即還拖我依家都同你落單啦仲想點呀?跟住佢將手一伸,意思就係唔食就走啦!好嘢算你狠我唯有同老婆離坐,各位如果你接受咁樣嘅服務態度都願幫襯嘅我都無話可說啦。

2024-01-18
  • 冇推介,因為冇食過😭
2023-12-19 986 瀏覽
灣仔齋鋪 就會諗起呢間 。2人去 食個中午飯, 叫左 一味 鴛鴦炒飯、夠大份, 完全感覺自己不似食 齋菜😆, 因為炒飯 有水準、茄底甜酸味道開胃, 白底 夠濃味。 加埋三併齋(酸齋、 齋叉燒、齋鴨腎)好味😋👍👍👍
2023-12-08 1088 瀏覽
以前小時侯老爸就經常會在這買盒齊滷味回家加餐,而我一直不知是這裡,只覺得點解在出面啲齊滷味冇小時侯好食。今日招呼外國親友,1行5人早一點點5點己就坐,都已有幾枱客,招呼好好。一邊食一邊聊天,老爸才講起以前因為他上司食齊,所以成班同事每月都有一兩餐在這開飯,不過就是冇帶過我來5人點了8個餸佛門齊滷味,比一般齊店的好味。羅漢齊炒麵,麵底香脆,不過個羅漢齊的汁可少啲,否則不可久放要立即食。上海酸辣湯,用素蝦代替了肉絲。甜,酸,辣3味好平均。秋葵白雲耳,白雲耳爽脆可口,加上陳醋,特別開胃。五香素玉蓮藕餅,冇咩特別,如不是特別的鐘意炸物,可以不點。鮮竹蜜豆炒貝柳,色彩鮮艷。翡翠法輪卷,汁太多,個皮可再炸香口啲。其實得5個人,埋單唔記得叫佢改返人數這是暫時我食過的齊店之中,唯一有興趣再回頭的一間

5人點了8個餸

佛門齊滷味(大)

佛門齊滷味,比一般齊店的好味。

羅漢齊粉麵

上湯酸辣湯

上海酸辣湯,用素蝦代替了肉絲。甜,酸,辣3味好平均。

秋葵白雲耳拌青芥辣陳醋

秋葵白雲耳,白雲耳爽脆可口,加上陳醋,特別開胃。

五香素玉蓮藕餅

五香素玉蓮藕餅,冇咩特別,如不是特別的鐘意炸物,可以不點。

鮮竹蜜糖豆炒貝柳

鮮竹蜜豆炒貝柳,色彩鮮艷。

翡翠法輪卷

翡翠法輪卷,汁太多,個皮可再炸香口啲。

其實得5個人,埋單唔記得叫佢改返人數

這是暫時我食過的齊店之中,唯一有興趣再回頭的一間
佛門齊滷味(大)
羅漢齊粉麵
翡翠法輪卷
  • 齋鹵味
  • 羅漢齋炒麵
2023-10-04 1272 瀏覽
翡翠法輪卷/整個菜濕潤的,吃起來喉嚨好舒服;腐皮柔軟,咬到裡面金菇超爽脆,口感豐富。炸芋角/外表炸得超級鬆脆,吃起來就像完全沒有負擔;芋泥綿密,調味得宜,不會濃味到搶走食材原有味道。雜齋/ (細)味道有調教過,不會太酸 那喉;堂食份量少,而且相比外賣的價錢貴很多。麻婆豆腐伊麵/出餐快。份量不算少,但愈吃愈滋味還不夠吃,可能麵濕潤而且花椒味很香。伊麵軟硬度及芡汁稀杰度適中,第一口就有好香好濃郁的花椒味,豆腐又多又嫩滑,但就欠缺麻婆香辣;三色椒清甜。

翡翠法輪卷/
整個菜濕潤的,吃起來喉嚨好舒服;
腐皮柔軟,咬到裡面金菇超爽脆,口感豐富。

炸芋角/
外表炸得超級鬆脆,吃起來就像完全沒有負擔;
芋泥綿密,調味得宜,不會濃味到搶走食材原有味道。

雜齋/ (細)
味道有調教過,不會太酸 那喉;
堂食份量少,而且相比外賣的價錢貴很多。

麻婆豆腐伊麵/
伊麵軟硬度及芡汁稀杰度適中,第一口就有好香好濃郁的花椒味,
豆腐又多又嫩滑,但就欠缺麻婆香辣;
三色椒清甜。

2023-10-01
  • 翡翠法輪卷
2023-09-16 1044 瀏覽
📍東方小祇園齋菜灣仔軒尼詩道241號首先菜館地方好寬敞,乾淨,給人一種心寧上平靜嘅感覺。侍應都友善。幫襯了三次,多位朋友口中係好食齋菜,但略貴一點。我都覺得略貴一點,但勝在地方企理,齋菜味道不錯,價錢貴一點都可接受啦。兩個人食叫了一碟福建炒飯($92-HKD),料多,大碟,熱辣辣。一條細嘅五柳仙班($78-HKD),今次係第二次叫,其實係芋頭魚。呢度做得味道剛好,外皮又鬆化。第一次同今次仍然覺得好好味。😋另外呢度嘅糕點要推介芝麻糕,好重芝麻味👍🏼五味齋也不錯😄羅漢齋炒麵😋
📍東方小祇園齋菜
灣仔軒尼詩道241號

2023-08-28 1015 瀏覽
因為家中長輩住灣仔,已經幫襯東方小袛園幾十年,所以我都已經係由細食到大。所以有時我都會去灣仔緬懷一下,今日去到就有一張枱,係一個人嘅專屬座位🤪我相信冇人會明白我對齋鹵味嘅熱愛程度,唔知點解我真係好鍾意食齋鹵味,所以我今日除咗叫我最鍾意食嘅羅漢齋湯麵之外,我都叫咗一客齋滷味,寧願食唔晒都用盒帶走羅漢齋湯麵嘅湯底同埋啲餸都出奇地好食,其實我食完碗麵之後已經好飽好滿足。不過我都要新鮮食齋滷味,每一件都係回憶,好好味,不過最後食咗一半都飽到要問店員買外賣盒🤣🤣

羅漢齋湯麵
齋鹵味

2023-08-09
羅漢齋湯麵
齋鹵味
2023-08-20 735 瀏覽
開素食店都如此不友善,店員全部兇神惡殺,買個外賣都要受你氣。點知盒 茄子豆腐飯出到嚟,85%都係芡,豆腐得4舊,茄子3舊(油炸,但畀芡浸到認唔出係茄子)收你$45,你良心過意得去嗎? 隔離兩餸飯賣緊30蚊一盒飯,飯又多過你,芡又少過你,恃住自己有啲歷史就咁樣做生意,理應被社會汰。簡而言之,食物非常無誠意,門口一班阿姐企喺度,亦十分兇神惡殺。It’s rare for a vegetarian place to give out unfriendly vibe, but they did it. Somehow they managed. With a swarm of old ladies crowding the entrance, warning you to go away. However this humble patron didn’t listen to her guts and went in regardless, and had her day ruined. $45 for a teeny-itsy-bitsy portion of plain rice, and

$45 for a teeny-itsy-bitsy portion of plain rice, and a box full of brown goo (YES. BROWN. GOO) that supposedly should be the sauce

The menace in this place does not only exude through its servers, but also very literally from their food.

If you want to waste away a random $45 from your pocket , this is the spot for you to splurge on nothing but empty calories that taste incredibly, outstandingly terrible.

When Darwin talked about evolution some centuries ago, I think he was also referring to this— the elimination of horrifying diners, running strictly on an honor system, but should have been washed out, flooded away, and wiped off the surface of the Earth, long ago, as time passes on.

Thanks for nothing.
2023-08-05 847 瀏覽
今日為大家介紹灣仔嘅東方小袛園齋菜,相信好多人都認識甚至食過,我就第一次食,原來係百年老店,唔怪得啲店員都好有「態度」。😅見到有點心食就試下點心啦,加多碗湯麵添。點心 $26-$29,款款都有兩件,唔算貴。👌🥕 蘿蔔糕 $26講真未試過响齋鋪食過好食嘅蘿蔔糕,唔係凍嘅就係死實實成舊都係粉。呢個蘿蔔糕真係超符期望,雖然我影咗好耐相,但食果陣都係辣口嘅(戴頭盔先,可能我好彩咁啱新鮮煎好比我食到),而且完全唔粉,入口溶化,世界級。🌐🥟 菇粒蒸粉果 $26粉果係鮮蝦粉果 style 唔係潮州粉果 style 。後生啲嘅應該唔知咩係鮮蝦粉果,即係扁身啲嘅。皮係厚嘅,餡料冇素肉(sorry 唔記得有咩,都係啲菇粒呀,一粒粒果啲啦 🤣)。唔係話好驚艷,但我好鍾意佢好有家鄉風味,令我諗起細個果陣阿嫲整嘅粉果。👵🍤 荔茸炸芋角 $26呢個真係唔熱,涼涼哋,但都仲脆,同幾好味。😀🍜 京都炸醬湯麵 $58見到京都,即係酸酸甜甜啦。麵就係粗麵,好淋,冇牙都食到。肉碎好少,一心想食素肉嘅朋友會失望。餸就好多,有蕃茄,冬菇,青椒,麵筋,雲耳。味道都 ,okay 㗎。呢間同茶樓一樣可以揀茶,茶錢 $12 位。本身見
🥕 蘿蔔糕 $26
蘿蔔糕

🥟 菇粒蒸粉果 $26
菇粒蒸粉果
👵

🍤 荔茸炸芋角 $26
荔茸炸芋角
呢個真係唔熱,涼涼哋,但都仲脆,同幾好味。😀

🍜 京都炸醬湯麵 $58
京都炸醬湯麵

呢間同茶樓一樣可以揀茶,茶錢 $12 位。本身見啲店員態度麻麻哋(後尾又好似 okay 返啲),都冇咩期望,點知啲嘢食都唔錯,未試過嘅素友經過開灣仔不妨一試。🤤

2023-08-05
蘿蔔糕
菇粒蒸粉果
荔茸炸芋角
京都炸醬湯麵
2023-05-27 1242 瀏覽
甜酸齋係齋舖必賣食品之一,應該甜酸俱備,買左份$13外賣,返到屋企食發覺要沾多d汁個味先會好食,有幾舊只有甜而酸度不夠,立即覺得好可惜🫣$13一份細細份當開吓胃都唔錯
$13一份細細份當開吓胃都唔錯
2023-05-01 1229 瀏覽
呢間東方小祇園 我堂食就未試過 亦唔打算試 事關聽朋友講得多呢間嘢服務態度麻麻 食物又難食之類 今日買個外賣係因為有個朋友入咗廠 冇啖好食 就買個齋滷味!但企喺收銀機附近對住個齋滷味柜嘅阿姐剪緊剪緊(齋滷味)我叫住佢剪多兩下再細粒啲 個阿姐真係做多小小都唔願意 🙄攞嚟我面前冚蓋時佢話:「冇得再剪細」我心諗 我睇住佢剪緊時已經提佢 佢當聽唔到 攞嚟我面前冚蓋就話冇得再剪細!都唔知咩道理我就費事採佢 我連唔該都冇同佢講 接過外賣我行人我雖然冇喺度堂食過 但買個外賣兩樣嘢接近80蚊 我諗有得揀 我唔會堂食幫襯
呢間東方小祇園 我堂食就未試過 亦唔打算試
事關聽朋友講得多呢間嘢服務態度麻麻 食物又難食之類

我就費事採佢 我連唔該都冇同佢講 接過外賣我行人
2023-02-20 1868 瀏覽
作為一個未能食素的人,很多時都不會主動去齋舖食飯,但剛好今天傍晚在灣仔經過東方小祇園門口,想到很久也沒有吃齋菜了,便進去吃個晚飯。見店舖內人頭湧湧,原來今天是初一!因自己很怕吃到扮肉類的齋菜,所以只點選了幾個簡單的餸菜。環境:店內裝修簡單,座位不算闊落,清潔環境尚可菜品:齋菜款式簡簡單單不花巧,味道頗好。但糕點不單止質感不好,而且味道也不佳服務:不知是否因為初一人多,服務員大多比較繁忙,所以服務不算殷勤但也算快手

環境:
店內裝修簡單,座位不算闊落,清潔環境尚可

菜品:

服務:
2023-02-19 1294 瀏覽
位於灣仔傳統素食店,星期六中午時段唔算多人,不用等位已可入坐,店舖古色古香,保留傳統中式裝潢。餐廳內環境淨潔,餐枱上餐紙有簡介店舖的歷史及讀音。素春卷香口爽脆,內裹有白蘿蔔的清甜,亦有唔同素材配搭,香脆可口,好味非常菠蘿咕嚕肉~菠蘿新鮮酸甜適中,素咕嚕肉有彈性煙韌,醬汁比較杰,甜甜地幾好食酸甜齋+齋义燒時有外賣,甜酸剛好,開胃可口。齋义燒煙韌可口,一口接一口雞絲粉皮~用上咸咸地的腐乳醬,咸咸辣辣,我個人麻麻地喜歡,但同行者覺得好味。我個人比較喜歡用上麻醬的口味。小店有提供中國茶,我們選了“香片”,茶香清甜唔澀口,店員落單上菜加水也有禮貌及勤快,覺得不錯。小店的餸菜比較大碟,多人去品嚐可試多幾款,當天只2人同行,未能試到其它菜式,下次可再惠顧。

餐廳內環境淨潔,餐枱上餐紙有簡介店舖的歷史及讀音。

春卷

菠蘿咕嚕肉

酸齋+齋义燒

酸甜齋+齋义燒時有外賣,甜酸剛好,開胃可口。
齋义燒煙韌可口,一口接一口

雞絲粉皮

我個人比較喜歡用上麻醬的口味。

2023-02-11
春卷
酸齋+齋义燒
2022-12-11 1819 瀏覽
今晚11號約7:35pm ,由於太肚餓只買咗一份$13齋食,食完後問職員有冇垃圾桶掉咗裝齋膠袋,因為街頭附近垃圾桶遠且趕車又拎著大袋野,無奈才問近收銀處職員與站在門口的大叔,居然態度愛理不理且惡劣,請問難道一間咁大咁老字號的店舖連一個垃圾桶都冇嗎?講唔過去的,所以以後不會買和進堂食,怪不得我客人都講那里服務差,今天真係見識了
2022-11-24 1528 瀏覽
2年多後趁初一再光顧,懷念羅漢齋,但今日一試不會再來。店內環境衛生大不如前,重点見圖,廁所門大開又唔蓋好,陣陣嗅味傳出大堂嚴重影響食慾亦不合衛生,員工態度亦趕客,食物質素好一般,不會再光顧,失望。
2022-11-24
2022-11-09 1373 瀏覽
朋友最近轉食齋,我哋就諗到灣仔呢間老字號《東方小祗園》,好食又抵食!最出名就係香酥荔卷,酥皮香脆,包住滑綿芋頭!必食!齋鹵味鮮味又彈牙!羅漢齋炒麵炸到脆卜卜!仲有好特別嘅法輪卷,裏面有髮菜同埋金菇,清甜爽口!份量亦好足夠,而且好新鮮份量亦好足夠,而且好新鮮!最後來多幾個潤肺糖水,大家share分大家share分,超級大滿足!- 香酥荔卷- 佛門齋鹵味- 桂花炒素魚翅- 翡翠法輪卷- 羅漢齋炒麵- 生磨合桃露- 玫瑰馬蹄露- 薑母芝麻湯圓- 雪耳糖水

- 香酥荔卷
- 佛門齋鹵味