里想煮意

里想煮意

Hello 大家好,我係Youtube頻道「里想煮意」嘅主持人。 平時我除咗鍾意同大家分享好味食譜,煮食小貼士外,其實我都好鍾意周圍食食食。 希望透過OpenRice依一個平台,我可以同大家分享我食過嘅餐廳和食評,希望你哋喜…
訊息
正顯示第 110 篇(共 199 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
2024-02-06
是次消費
每人約$61 (午餐)
FEB 24

我同班同事每日最緊張就係食乜嘢午餐,為咗食,我哋今日坐電車由中環去到灣仔,就係想食依間冰室。 呢間冰室好乾淨,座位寬敞,最重要係啲侍應真係好好。我見到有個韓式辛辣麵餐,乜嘢都有好鬼正,可惜我唔食辣,侍應提議幫我辣粉另上,等我可以自由落。 真係唔好講笑,成個套餐加埋嘢飲都只係$61 ,但係就有齊我最鍾意食嘅丹麥方包、煎雙蛋、煎豬扒、仲有韓式拉麵。 雖然我只係落咗好少辣粉,但係個湯加埋芝士都已經好好味,食到我好滿足。仲有杯凍檸茶,我叫走甜少冰,侍應真係幫我加好少冰,同埋啲檸茶好香濃,最後我哋...
Cappuccino
Cappuccino
2024-02-01
是次消費
每人約$45 (早餐)
FEB 24

中環有好多咖啡店,近來發掘左blue bottle, 之前飲咗Cafe Latte,今次飲Cafe Cappuccino, 真心覺得唔錯,所以要同大家介紹。 Cafe喺石板街再向上行,偏僻中帶一點寧靜。 Cafe裡面有好多咖啡精品,當中設計好獨特,好有美感。Cafe好大,有兩層。地下主要係買精品,有少許座位,同埋有店員製作咖啡。2樓主要係俾大家嘆咖啡嘅地方,有望住窗外嘅位,又有圓枱比三五知己坐埋一齊吹水。 Cafe Cappuccino $45: 好舒服嘅咖啡香,天氣凍令人飲得好溫暖,可惜未能提供Slim Milk,一次半次冇所謂啦~
2024-01-02
是次消費
每人約$41 (早餐)
FEB 24

以前同事話永樂園係中環蛇竇,好多中環bankers都會去食。咁我都回歸返中環工已經一年,大家講到咁勁,當然要搵一次機會去朝聖一下。 因為我今日下晝冇時間食lunch,所以就鼠左去永樂園食早餐。 今朝叫咗一個早餐A: - 沙爹牛肉米粉 - 腸蛋配牛油方包 - 熱奶茶 雖然上菜速度快,真心講,我覺得味道普通,完全無驚喜。如果下次再喺中環食早餐,我相信有更多更好嘅選擇。 另外,記住餐廳只收現金,同埋嗰度上唔到網,佢有Wi-Fi,但係我發覺上唔到,好失落~~
是次消費
每人約$68 (早餐)
FEB 24

今朝帶姨甥仔返學,因為之後轉頭11點要去參加學校活動,所以我今日就去左又一城,諗住食住等🥰 其實又一城可以食早餐嘅餐廳選擇唔係太多,所以我就㨂左Exp,貪佢坐得舒服,價錢又適中,咁就可以慢慢坐,慢慢等到11點。 今日嘅早餐:雞蛋牛肉蕃茄湯麵 加 Cafe Latte, 總共$68,麵嘅味道確實唔錯,除咗食得飽,無論牛肉定蕃茄湯,調味確實做得好好,蕃茄湯係屬於杰身,所以更容易沾上麵條,非常入味。仲有杯咖啡,係有質素㗎,完全對得住個價錢👍🏻
咖喱羊排飯
咖喱羊排飯
2024-01-24
是次消費
每人約$85 (午餐)
JAN 24

今日去左傳說中嘅中環長龍店 - 珍姐。嘩,午市時間排好長龍,為左食,我地唯有耐心等下啦。 因為大家都好合作食完就走,所以大約等左15分鐘就入得。 午市餐牌好簡單,得幾樣野選擇🧐 出街食好少有羊排,所以我就叫左咖喱羊排飯 $85。 味道簡直係驚為天人,唔辣,咖喱同羊排好夾,羊排好入味又林,真係食到停唔到口。又話減肥,但係啲咖喱汁撈飯簡直一流,我唔小心食曬啲飯😝 我今日無叫野飲,如果飲野就大約$10-15,或者下次試下啦。
2024-01-30
是次消費
每人約$79 (午餐)
JAN 24

今日由中環行到去上環,就係為咗同班同事去試吓食依間冒喜。裝修乾淨,座位舒適。 我最後揀咗呢個六餸套餐: 餸嘅份量都算多,胡椒豬肚湯好啱我依啲食唔到辣嘅人,我覺得味道ok 呀。不過飲品方面就好可惜,飲水要買佢地$9嘅礦泉水,我原本想加$15飲特飲,但係又話售罄。因為我唔想飲罐裝飲品,所以最後成餐忍住口渴,之後去樓下其他店舖買台式飲品😅 不過大家要留意,我同事叫咗重慶辣湯,佢話真係好辣,大家真係食到好辣先叫啊😂
2024-01-25
是次消費
每人約$89 (午餐)
JAN 24

今日第一次去食老撾菜,講真,我初時以為係泰式餐廳😅老板娘好熱情,令到餐廳氣氛好開心。 餐牌選擇多,價錢以中環來講叫做中間啦。 我今日叫左: 香茅妹豬扒檬粉 $78 南薑香茅水 加$3 豬扒檬細細碟啱曬女士食,本身已經落左酸汁,好方便,而且味道唔錯喎😋香茅飲品好清新好特別,我估計係低卡路里飲品,飲完一啲都罪惡感都無😂 埋單連加一$89.1,食物質素唔錯,又坐得舒服,食完又唔趕人走,所以我都會向大家推介呀👍🏻👍🏻
French  Rose  Tea  Latte
French  Rose  Tea  Latte
Beyond Bolognese Fettuccine
Beyond Bolognese Fettuccine
Strawberry Mille-Feuilles
Strawberry Mille-Feuilles
2024-01-29
是次消費
每人約$200 (午餐)
JAN 24

同事之前因為開投注戶口,所以收到一張Lady M coupon, 咁今日就等佢帶我去威威。👀 呢間Lady M好特別,係要經過投注站入口,所以18歲以下嘅朋友就冇得去啦😂😂 沿途充滿好多馬場有關嘅公仔,好chill😛😛 終於行到Lady M嗰層 環境唔錯,好舒適。所以都揀咗一個Normal Set 2 Courses $198: - Beyond Bolognese Fettuccine - French Rose Tea Latte +$8 - Strawberry Mille-Feuilles 玫瑰奶茶超級好飲,天氣咁凍去飲真係好舒服。意粉份量好大,未食甜品已經...
2023-10-11
是次消費
每人約$111 (午餐)
NOV 23

今日中午同同事喺中環搵食,周圍都係人,見豚王相對少啲人,於是同事就提議不如食豚王啦😀 排咗一陣間終於有位,豚王店鋪有點細,所以大家都會坐得有啲迫😅 其實餐牌選擇唔多,最後我揀咗: 豚王拉麵 $92 溏心蛋 $19 等左一陣,拉麵到喇~發現拉麵配料唔係好多,所以最後都決定加溏心蛋。但係碗拉麵已經$98, 再加溏心蛋$20好似有點小貴,不過無左溏心蛋就好似無咗拉麵個靈魂,所以最後都加咗。 拉麵最重要嘅叉燒都係無嘜驚喜,我個人覺得較為薄同埋肥,所以今餐真係普普通通😂
火車頭湯檬,洛神花茶
火車頭湯檬,洛神花茶
酸辣鳳爪
酸辣鳳爪
2023-10-09
是次消費
每人約$86 (午餐)
NOV 23

中環食午餐已經食到好悶,有時時間許可,我會坐車去銅鑼灣搵食。 今日就去咗金百利,隨意搵咗間越南餐廳試吓。打開餐牌,午市套餐都好多選擇,價錢仲好經濟😀 最後選咗我以下嘅午市餐單: 火車頭湯檬,洛神花茶 $64 酸辣鳳爪$22 價錢經濟,但係份量一啲都唔失禮,全部都係大大碗大大碟。火車頭仲好大份量好多料,真係食得好滿足,杯洛神花茶都真材實料,好掂👍🏻 鳳爪又係好大碟,整得好入味。 埋單88,無加一,喺中環一定食唔到👍🏻👍🏻
Top