2024-03-13 56 瀏覽
今日同麻甩熊去左大角咀, 試左呢間泰國小店覺得都幾抵食, 入去叫左兩個晚餐, 都係$59 個, 份量仲要好大, 幾唔錯所以想推介下… 我地叫左 #泰式炒金邊粉, 份量好多, 味道唔算太濃, 入面有大隻蝦, 雞柳蛋同花生, 都幾好味 🌻🌻🌻🌻之後叫左 青咖喱炒飯(雞肉) , 呢個都幾惹味, 有好香既金不換 同埋豆角, 材料正常, 但份量都算特別多, 不過就炒飯唔算太乾身, 食曬有少少油, 但係好惹味, 好好味🌻🌻🌻之後追加左個白雲鳳爪, 份量都好多, 唔太辣, 又無骨, 好好食呀 🌻🌻🌻🌻🌻仲加左特飲 加多冰, 大大杯, 好好味 🌻🌻🌻呢間真係幾抵食, 都可以推介—————晴苑泰國菜 (大角咀)大角咀埃華街93號地舖

仲加左特飲 加多冰, 大大杯, 好好味 🌻🌻🌻

呢間真係幾抵食, 都可以推介

—————

晴苑泰國菜 (大角咀)
大角咀埃華街93號地舖
2024-02-05 63 瀏覽
好多人都中意食泰國野,而我地8點幾先黎到呢邊,見到有呢間仲開緊,我地入到去果時,老闆都好熱情咁招呼我地我地驚阻人收鋪,所以好快咁叫左個套餐,有生菜包,有條魚,因為我地唔食辣,所以同老闆娘講完仲轉左個豬頸肉做小食食完個小食之後,就上左個生菜包,都好大份好多肉碎同一大份生菜,佢整係做左個小辣比我地,所以都好惹味,同生菜嘅香脆幾夾個烏頭上到黎,佢有個爐係下面一直興住,等佢唔會凍,另外,佢會放好多粉絲係上面,切左一段段,等你可以好方面咁夾出黎係我地食食下果時,老闆見我地食得慢,所以拎多左個湯比我地,如果乾水可以加上去,非常之夠貼心呢間相對冇咁重香料,會比較淡口,如果中意冇咁濃味嘅可以黎試下

走過路過,千祈唔好錯過!今次嚟到呢間泰國菜餐廳,實行係一次味蕾上嘅探險呀。🍲 先嚟之前就已經聞到一股陣陣香草同椰奶嘅誘人香味。我老實講,每樣嘢食都各有千秋!海南雞嘅口感滑而唔膩,食落嗰啖雞肉嘅時候,完全感覺到肉質嘅鮮嫩同啖啖肉嘅實在感,啖啖都夠晒Kick。💥 金邊粉就更加唔使講,一啖入口驚喜滿分 — 酸酸地嘅開胃,啲粉煮得啱啱好,韌而不硬,真係令人食慾大增!炸春卷?勁!熱辣辣上枱,即刻咬落去嘅脆卜卜聲音,串進耳朵,真係食得出佢嘅新鮮出爐。🌟 一啲都唔油膩,夠味令人忍唔住一啖接一啖。整體嚟講,呢度嘅泰國菜真係無得頂,係度食飯嘅時候,彷彿可以感覺到自己身處喺泰國一樣!陳年嘅特色,齊齊細味,真係街坊飯堂嘅一股泰氣!下次約埋啲街坊來,分享下這份喺繁忙都市中嘅異國情調啦。👌🏼

2023-05-11 415 瀏覽
不少日本人都喜歡泰菜所以今天也是跟來自日本的朋友吃餐廳是朋友選的就選中了前不久光顧過的這家有第五任好國皇照片掛像的。晴苑朋友必食的香葉肉碎辣椒蛋飯 $55看到辣椒在下就來精神了非常好朋友嫌棄地全都給我了把蛋篤穿和飯稍作攪拌跟肉碎和豆粒一起吃微辣帶點咸 粘上的蛋黃香使人回味難怪朋友總是愛吃鮮炸蝦餅 $78印象中蝦餅都是大大塊的這裡的是小小一球 好可愛球形令口感更加好不過太熱的蝦球要待涼掉還真的更花時間舔些泰式辣醬絕配啊😋再加份青咖喱豬頸肉飯 $55這裡的青咖喱入口味道比較淡會有一種不吸引的感覺只是吃著吃著後勁還滿強的味道會疊加起來而變得更濃味配上白飯可底消後期的咸和乾喉感豬頸肉口感彈牙又嫩口份量也算是很多的在有點肚子餓的狀態下這一份量是可以讓在下吃飯的👍🏻所以算起來還真低食理所當然在下會點椰青晚巿午巿也不覺意食匀了各有特色 個人會更喜歡晚巿
不少日本人都喜歡泰菜
所以今天也是跟來自日本的朋友吃
餐廳是朋友選的
就選中了前不久光顧過的這家
有第五任好國皇照片掛像的。晴苑

朋友必食的香葉肉碎辣椒蛋飯 $55

理所當然在下會點椰青
晚巿午巿也不覺意食匀了
各有特色 個人會更喜歡晚巿
2023-04-29 94 瀏覽
心血來潮想要吃泰國菜於是便在家附近隨便找家其實也沒有找到只看到這家便這家吧也沒有太多的時間可以慢條斯理先點一份讓人回味的生菜包想要吃很久了這東西總是很好吃😋Minced Meat in Lettuce (Pork)$78微辣的肉碎被鮮脆的生菜包裹著只是怎麼覺得肉的層次不多不夠野味讓人少了種追食的衝動再點一份細湯今天打算不喝冬陰公等自己唔好咁陰公所以點了份椰奶雞?湯Spicy &Sour Chicken Soup w Coconut Milk $72超級濃的但有同一樣的問題就是放冷了之後會變得不易入口過於濃 顯咸也會使人口渴不過這湯料還真的滿豐富的最後再加點一樣貼在牆上的推薦餐點本來還想說點些炒菜今日一於吃平常不會吃的泰式蠔仔餅Thai Paste Deep Fired Oyster Omelette $128本來還以為是煎的結果是炸😅因為個人對炸物真的普普通通而且也太大一份了吧理所當然的同樣足料如果把餅反過來看滿滿的肥嘟嘟蠔仔🦪小隻的沒有了那口感味道也不會很濃烈正適合在下但不太適合愛蠔人士..?所以 就加點泰式辣醬吧~吃到手粘粘的….更沒想到吃剩了半幸好沒有像以往一樣瘋狂地點餐還有一個

心血來潮想要吃泰國菜

滿滿的肥嘟嘟蠔仔🦪
小隻的沒有了那口感
味道也不會很濃烈
正適合在下
但不太適合愛蠔人士..?
所以 就加點泰式辣醬吧~
吃到手粘粘的….

更沒想到吃剩了半

的猜香港人也不一定知道自己的統治者是第幾位
泰國人愛國和了解自國的心
真的值得學習
2023-03-25 233 瀏覽
lunch係附近搵到尼間餐廳,見到有鍾意嘅海南雞,太耐冇食過就點左個lunch set,無骨海南雞加豬髀肉。d肉都算多,海南雞同豬髀都唔柴,不過不失尼個價。豬髀加多d梅菜好送飯,仲配一碗例湯。
2023-01-19 337 瀏覽
第二次幫襯呢間小店,性價比高👍🏻今次叫左一碟泰式炒金邊粉,同泰式豬髀飯。雖然冇咩擺盤,但食物質素對得住價錢!小店黎講,裝修都算有心思,有少量擺設。不過室內環境有少少迫,可能抵食緣故,長期都好多人幫襯
第二次幫襯呢間小店,性價比高👍🏻
小店黎講,裝修都算有心思,有少量擺設。
不過室內環境有少少迫,可能抵食緣故,長期都好多人幫襯
2022-12-20 280 瀏覽
諗住搬屋去咗大角咀睇單位又未夠鐘喺附近視察環境,順便食飯呢間泰國嘢以前都食過幾次,印象中幾好食但今次識發覺食物偏咸個炒飯太鹹,食得好辛苦青咖喱唔夠香,又唔算太好味,不過豬頸肉都多嘅整體都係覺得麻麻地,不過價錢十分相宜
諗住搬屋去咗大角咀睇單位又未夠鐘

喺附近視察環境,順便食飯

呢間泰國嘢以前都食過幾次,印象中幾好食

但今次識發覺食物偏咸

個炒飯太鹹,食得好辛苦

青咖喱唔夠香,又唔算太好味,不過豬頸肉都多嘅

整體都係覺得麻麻地,不過價錢十分相宜

2022-09-29 306 瀏覽
這間大角嘴的泰國餐廳在假日也有午餐抵食之選,當然也有二人餐等等套餐。不過,我個人較喜歡自己揀多過set定哂。我哋兩個人,叫左一個辣膏炒河粉,另外一個係青咖喱香茅豬扒飯。小食方面叫左一個豬頸肉同炒通菜!最令我驚喜嘅係個炒河!平日去襯泰國餐廳啲河粉都係一夾就散,這裏的河粉炒得好好,好軟滑又唔易爛!另外,青咖喱就相對失色,因為那個汁有點‘結’,如果喜歡汁撈飯嘅人就會喜歡,我就一般,但係個豬扒係好食同入味的!小食方面,個餐只需要加三十幾蚊就有小食!通菜好抵,而且好靚好大碟!下次一定要再試吓其他炒河粉先!

下次一定要再試吓其他炒河粉先!
雖然依間泰國🇹🇭餐廳細細間,人又唔係好多,但係食起上嚟佢哋嘅嘢食原來都幾好食😋,作為一間泰國菜來講其實呢一間嘅泰國小食都唔會好差!😎兩個人叫左三樣野食👍🏻已經夠啦!🤤⭐️豬頸肉+蝦餅 💰$78兩個人叫呢一個豬頸肉🐷+蝦餅🍤(雙拼)啱啱好,每樣都食少少,又唔會太多👍🏻佢哋嘅豬頸肉醃製得好好,再配上泰式辣醬及佢地特製嘅魚露香味醬汁🍗提升左豬頸肉嘅味道👍🏻 佢哋嘅蝦餅都唔錯,外脆金黃,食落去爽口彈牙有鮮蝦味道🍤😍⭐️沙嗲串燒(3豬🐷+3雞🐔)💰$78泰式串燒,佢哋嘅靈魂就在於佢哋嘅沙嗲醬🥰今日佢哋嘅沙嗲醬甜甜地,但有少少花生🥜醬香味,食落去仲有少少花生粒嘅口感,最重要最重要就係佢哋嘅肉唔會燒到好乾👍🏻🍖🍗⭐️蝦醬炒通菜 💰$78如果要食通菜🥬🥬,我淨係食兩個醬,一係就係蝦醬,另一個就係腐乳醬👍🏻呢兩個將炒出嚟嘅通菜,令到成碟菜好香好惹味😍同埋唔怕會伏😂

⭐️豬頸肉+蝦餅 💰$78
沙嗲串燒(3豬🐷+3雞🐔)

⭐️沙嗲串燒(3豬🐷+3雞🐔)💰$78
蝦醬炒通菜

⭐️蝦醬炒通菜 💰$78
豬頸肉+蝦餅
沙嗲串燒(3豬🐷+3雞🐔)
豬頸肉+蝦餅
  • 蝦醬炒通菜
2022-06-23 339 瀏覽
大角咀出名平靚正,平時見台灣菜比較多,今次見到間泰國菜梗係要試一下。門口冇咩人排隊,去到12:30嘅時候未坐滿。今次叫左個豬頸肉炒飯,炒飯底好香,飯粒分明,而且豬頸肉烤得焦香,58蚊包埋野飲真係冇得輸。

2022-06-20 191 瀏覽
泰菜有時無啦啦想食嘅,揾食時,見佢座位唔太迫,就入去試下啦!食泰國嘢我箹係得2個選擇,1.就炒金邊粉2.海南雞飯,今次選擇海南雞飯先,亦可以試到間鋪到得唔得。個湯真係唔錯,好有正宗泰式老火湯雞湯嘅感覺,但個雞飯就...個雞都仲算合格,雖然唔夠滑,免強有雞味嘅,但個油飯就油唔油,飯唔夠爽身,林而淡。但如果為左個湯,我就唔會再黎。叫左個下午茶,即細嘅柚子沙律,味道尚可以,唔太辣,柚子大大舊,juicy嘅,有雞絲都新鮮,不過不失。叫左個椰青沙冰,佢一出先比一杯黎,心唸,個椰青呢...原來佢話唔夠裝比多杯我地,但敗畢於咁大杯就係太多水,好淡,反而唔咁多水,個椰青沙冰應該幾好,而家太多水,又唔冰淡,甜味被溝淡了,可惜。總結一句,價錢合理,但水準一般,有其他選擇的話,應該不會再來了。

2022-01-05 395 瀏覽
im a person doesnt eat spicy food becoz my body will be over response to the spicy flavor, increses my body temperature and cause me sweating like drenching in water or hving a shower.this special body character makes me to be a good picky spicy foodie. i hv not much chance to eat spicy and i have to eat it in deluxe spicy taste or this rare eating chance will be wasted in nothing.today im introducing u a perfect tomyum soup. so creamy, and high saturated tomyum food.trust me. its better than a

trust me. its better than a lot thai resto in Kowloon city where claims to be the best thai food area in hk.

#food #hkfood #delicious #yummy #dirty #smelly #vomit #digestion #sick #ill #igfoof #omicron #foodig #hkfoodpoet #閃電五連鞭
2022-01-05
2021-09-12 449 瀏覽
平時約幾次都約唔到嘅飯局, 今日去完電髮,諗住搵下朋友仔,反而今次無心插柳,👭🏻朋友仔竟然一叫即到。。。為左方便朋友泊車,我哋揀咗大角咀本來諗住食台灣嘢,但朋友仔諗起呢一間泰國菜都唔錯, 所以就嚟試試🦐大蝦冬陰功湯酸辣度適中仲有大大隻蝦🦐豬頸肉配蝦球🍤蝦頭好彈牙 ,🐽豬頸肉 有兩隻醬料配泰式甜辣醬同自製醬汁👍🏻黃咖哩牛腩配薄餅牛腩雖然大大舊但都炆得淋, 不得不讚佢哋嘅薄餅 鬆脆但係唔會有油膩感🥰🥰朋友仔好鍾意佢嘅熱龍眼水芒果冰不過不失而我就叫咗最普通嘅檸樂竟然唔記得叫椰子雪糕 🤦🏻‍♀️失敗

為左方便朋友泊車,我哋揀咗大角咀

🦐大蝦冬陰功湯
酸辣度適中仲有大大隻蝦🦐

豬頸肉配蝦球

黃咖哩牛腩配薄餅
牛腩雖然大大舊但都炆得淋, 不得不讚佢哋
嘅薄餅 鬆脆但係唔會有油膩感🥰🥰

朋友仔好鍾意佢嘅熱龍眼水
芒果冰不過不失而我就叫咗最普通嘅檸樂
竟然唔記得叫椰子雪糕 🤦🏻‍♀️失敗
2021-09-09
  • 薄餅
  • 大蝦冬陰功湯
2021-04-04 700 瀏覽
今日外賣左個芒果糯米飯返屋企食 唔係第一次食晴苑 芒果糯米飯都差唔多一個月會食一次 平時都正正常常 貪佢方便近屋企所以揀佢 但今次返到屋企打開 真係嚇親😱 個芒果得6舊 仲要個樣好唔討好 收60幾蚊比呢啲質素 應該好快會執🙂 以後都唔會再貪方便買佢... 因為附近都有好多泰國餐廳選擇!而且味道方面都差左好多 芒果唔甜 椰汁又好淡 個飯更加食唔到斑斕味 唔會再食了🥴🥴平時都好小寫劣評 但今次真係好失望 希望餐廳見到會改善啦🥲
平時都好小寫劣評 但今次真係好失望 希望餐廳見到會改善啦🥲
外賣自取