2019-07-25 204 瀏覽
以前,對我嚟講,奧運係好遙遠嘅地方。自從我發現原來係可以從旺角行過去之後,就成為了我的常去處。因為不僅有好多美食,仲可以行下奧海城。今日就一個人去,唸住去奧海城買禮物,所以就係大角咀食啲嘢。我見好耐都無食過泰國嘢,便唸住試下呢間。入面裝修都幾泰國feel。我叫咗泰式無骨雞拼豬肶飯,椰子沙冰。其實本身我只係想食豬肶肉,但我見佢有個泰式無骨雞拼豬肶飯,可以一次試曬兩樣嘢,梗係好啦。泰式無骨雞拼豬肶飯,雞好滑,肉唔會鞋,幾嫩爽。豬肶肉果然無辜負我的期待,好味!煮到軟淋入味。分量都幾多。兩樣肉一齊食感覺真係幾豐富。個飯都唔錯,幾香口。椰子沙冰,在炎炎夏日飲返個真係正!冰涼透心!一解夏日的悶熱。

今日就一個人去,唸住去奧海城買禮物,所以就係大角咀食啲嘢。

我叫咗泰式無骨雞拼豬肶飯,椰子沙冰。

2019-07-24
  • 泰式無骨雞拼豬肶飯
2019-05-21 476 瀏覽
我經常到這泰國餐廳吃下午茶和晚餐,為什麼?因為味道好,價錢公道。這天又來吃下午茶,點的又是我最愛的酸辣無骨鳳爪和冬陰公湯米粉,吃了辣辣的菜,當然還要點一杯凍檸檬茶解辣。這店的酸辣鳳爪好吃,因為醬汁調得好味,酸酸辣辣的,好開胃,令人越吃越想吃,冬陰公湯米粉的湯頭也味道很好,我每次吃完了米粉,也會把湯喝光。這餐廳雖然沒有豪華的裝修,但也算坐得舒服,侍應也很有禮貌。這次美中不足的是一部空調壞了,所以店內不夠涼快。
2019-04-06 505 瀏覽
話說最近喜歡探索大角咀一帶,發覺大角咀雖舊,但收收埋埋好多隱世小店...今次嚟到一間叫晴苑泰國菜嘅食店,呢間食店是2鋪相連,入面環境算是寬敞,由於大角咀人流唔算多,加上我哋夜晚9點到,一去到就有位,唔需要等,爽!我哋2個人點咗泰式豬肶飯同泰式炒金邊粉加一個泰式春卷。呢個泰式金邊粉好足料,份量相當大,個醬汁好夠,但偏向酸甜,個粉比較濕,個人喜歡乾身啲,而且呢個係用雞肉代替蝦肉。呢個泰式豬肶飯感覺似中式多過泰式,除咗個泰式酸辣汁之外,個豬肶同湯都係中式煮法,食落去有啲似東波肉,豬肶好煮到好軟身,而且去了骨,感覺唔錯,要點番個汁先覺得係食緊泰國野,至於個湯就好有住家薯仔湯,冇咩特別。呢個春卷非常脆口,點埋個酸辣汁,十分野味😋珍多冰同三色冰好重椰汁味,但略嫌偏甜。

我哋2個人點咗泰式豬肶飯同泰式炒金邊粉加一個泰式春卷。

呢個春卷非常脆口,點埋個酸辣汁,十分野味😋

珍多冰同三色冰好重椰汁味,但略嫌偏甜。
2019-03-21 312 瀏覽
今日又係尼晴苑,通常諗唔到食咩我就會尼晴苑,因為真係好抵食嫁!!!!今次四個人尼,自己又想試新野,所以就叫左青咖哩豬頸肉飯 (之前多數都係食黃咖哩)上次食左黃咖哩係唔辣的,今次想試新的咖哩就叫左青咖哩佢的青咖哩唔算太辣,唔係好食得辣的我都接受到餸仍然係好多好足料,豬頸肉大約有七八件,好香,唔韌 (因為通常D豬頸肉會比較韌,但佢唔會,好閉咬)飯的份量依舊多,青咖哩汁又多,用尼撈飯一流!!!整體尼講晴苑真係抵食,$40幾就可以食到咁飽,又有份量又好食
上次食左黃咖哩係唔辣的,今次想試新的咖哩就叫左青咖哩
佢的青咖哩唔算太辣,唔係好食得辣的我都接受到
飯的份量依舊多,青咖哩汁又多,用尼撈飯一流!!!

2019-03-10 178 瀏覽
因為又諗唔到食咩,所以又尼食晴苑;今次唔想咁悶成日食差唔多的野,所以今次食濕炒雞肉河粉碟野一上尼就知自己食唔晒,食左勁耐舍面都仲係餸,個碟又有深度,個X位全部都係河粉,上面就係餸,只係食餸都夠飽餸就有粟米仔,菜,雞肉都有有好多,大約都有8件,唔韌;而且汁又夠多,多到唔會見到白色的河粉,因為全部會包住晒D汁D汁食落好惹味,唔會太鹹又唔會太油,唔膩不過要食快D,如果唔係河粉盲會吸晒D餸汁,變左一pat野男仔十分推介,因為一定夠飽

D汁食落好惹味,唔會太鹹又唔會太油,唔膩

不過要食快D,如果唔係河粉盲會吸晒D餸汁,變左一pat野
男仔十分推介,因為一定夠飽
2019-02-22 300 瀏覽
今日lunch食泰國菜,其實E間我已經尼左好多次,但每次尼都唔多人唔洗等位,但佢又唔係唔好食,我都唔知點解,但佢又可以維持生意.....今日食D餐黃咖哩豬頸肉,其實之前都食過一次,今次係第二次食e個餐今次的份量比我想像中多,因為上次冇咁多唔講飯,就係個餸已經好多,汁又多,撈飯一流,唔洗驚食唔晒D飯,入面最少有10塊豬頸肉,4大件薯仔雖然係咖哩,但佢一D都唔辣,豬頸肉唔韌,不過薯仔可以再軟身少少 (鍾意爽口的朋友應該會鍾意今次的薯仔) 因為唔係煮得好林雖然熱飲加$3,但整體都抵食

今次的份量比我想像中多,因為上次冇咁多
雖然熱飲加$3,但整體都抵食
2019-02-19 255 瀏覽
今次第二之尼,上一次就只係去左門口,今次就入埋去,先目到原來入面係有裝修,都幾靚但其實係門口睇得好舊,燈光較幾暗生菜肉碎蛋白飯,可轉炒飯蛋煎得好脆!!!豬肉肉碎同豆角好夠味,好香!!!有D泰國餐廳都會放D生的青瓜,生的番茄,而佢E間都有,而且都幾新鮮因為係有辣椒係入面一齊煮,所以唔食辣的朋友要注意;有個食得辣的朋友唔小心食左個辣椒都覺得好辣,可見佢個辣椒都幾有份量而且佢的份量都大,食完都好飽;個餐$48都抵食,+$3仲有野飲,唔錯
但其實係門口睇得好舊,燈光較幾暗

生菜肉碎蛋白飯,可轉炒飯
蛋煎得好脆!!!
豬肉肉碎同豆角好夠味,好香!!!

「晴苑泰國菜」在大角咀埃華街,離港鐵站約 5 至 10 分鐘步程。餐廳內部裝潢簡單,整潔評分一般,相信主要做街坊生意。 翻看餐牌,晚餐五六十元已有交易,以今時今日的物價而言算是實惠。依據喜好,小編沒有刻意選擇晚餐或套餐,只在大餐牌隨意選了三款小食大盤享用。 「泰式無骨豬肶」屬餐廳推介,豬肶味濃啖啖肉,連皮品味另送一份肥美膠質感。不過,菜式本身的泰式風味不算濃,需依靠酸辣醬汁提起風味。「泰式炒椰菜苗」選料很「老」,另搭送小菜蟲一條,難言滿意。 「皇宮咖哩炒蟹」以原隻肉蟹炮製,咖哩汁香而不辣,並以甜味為主。肉蟹肉質不俗,蟹蓋含少量蟹羔添香。隨菜式送上「蒜蓉包」一籃,新鮮焗起香脆可口,用以蘸點咖哩汁吃同屬好做法。整體而言,「晴苑泰國菜」的食品性價比合理,但建議改善餐廳的整潔度以提升用餐體驗。
皇宮咖哩炒蟹

泰式無骨豬肶
泰式炒椰菜苗」選料很「老」,另搭送小菜蟲一條,難言滿意。
泰式炒椰菜苗
泰式炒椰菜苗
皇宮咖哩炒蟹
蒜蓉包

[14/2/2019; Thu]
2019-02-14
蒜蓉包
2018-12-23 287 瀏覽
星期三放工突然好想食泰國菜,上OpenRice search 到呢間就去啦。平日放工時間無乜人,唔洗等位就入得。兩個人嗌左生蝦刺身(好味,但$98得五隻,太少了),一個晚餐泰式雞肉炒金邊粉配三色冰(正常味),蒜香炒魷魚(幾香口,但食食下有啲咸,重點係又係得幾舊),最後叫左十週年$38優惠,最期三係泰式炒通菜(好味,呢個就好大碟)。埋單每人百五,唔算好平,味道算ok,勝在唔洗等位。留意到星期一嘅十週年優惠係泰式生蝦刺身,可以一試!

2018-11-30 308 瀏覽
呢間泰國菜名氣唔差,午市都經常滿座,而且午餐都係$39-$48左右,非常實惠。今次同朋友叫左2份午餐同3份小食,另外再叫左杯椰汁冰。泰式無骨海南雞飯($48)飯太黏,但雞非常滑,超好味泰式炒金邊粉($48)微辣,酸度同濕度適中,不錯嘅推介鮮炸蝦餅($34)外表只能說是蝦球,但外皮非常脆,肉質較實,普通炭燒豬頸肉-半份($34)香脆,唔韌,非常出色,推介蒜蓉包($29)十分脆,個人頗喜歡。但朋友認為淡味,蒜蓉醬應更濃椰汁冰(跟餐加$7)奶味偏重,普通另外,餐廳提供免費WiFi同雨傘外借服務,非常窩心。

泰式無骨海南雞飯($48)
飯太黏,但雞非常滑,超好味

泰式炒金邊粉($48)
微辣,酸度同濕度適中,不錯嘅推介

鮮炸蝦餅($34)
外表只能說是蝦球,但外皮非常脆,肉質較實,普通

炭燒豬頸肉-半份($34)
香脆,唔韌,非常出色,推介

蒜蓉包($29)
十分脆,個人頗喜歡。但朋友認為淡味,蒜蓉醬應更濃

椰汁冰(跟餐加$7)
奶味偏重,普通

另外,餐廳提供免費WiFi同雨傘外借服務,非常窩心。
2018-11-30
  • 泰式海南雞飯
2018-08-04 567 瀏覽
今天突然很想吃海南雞,睡到兩點多,超餓的,馬上坐的士飛去大角咀,因為之前朋友有介紹一家泰國餐廳,不過忘了名字🤣幸好有好心路人指點,原來叫晴苑泰國菜。裡面裝修還挺泰國風的,但太餓了,馬上就點了海南雞。一眼看上去,很吸引,本來就包了有湯,還有青瓜,喜歡這健康的風格,再加上一個正宗泰式酸辣醬,更是開胃無比,吃得非常滿意,最棒的是雞是無骨的適合我這懶人😂吃完才知道原來有下午餐優惠,50塊都不需要就吃得了我願意負過百的套餐。
2018-08-04 339 瀏覽
之前有一間泰國餐廳一直都有去,可是後來它關了,就一直在找一間喜歡的泰國餐廳,終於在大角咀找到了。其實我想找的只是一道菜,一道每次吃都會覺得超棒的菜,是一道前菜,泰式生蝦。每次到泰國餐廳,都好想吃,後來才發現原來不是每一家都有。今天再吃,真的有滿滿的感動,新鮮十足的蝦甜甜的,再配上酸酸辣辣的調味料,這菜看上去,就讓人口水直流,嚐下去,更是回味無窮,口感不斷。這家還做得比較健康,蝦上還配了苦瓜,看得出廚師的用心😆
2018-07-27 433 瀏覽
全部食物都唔錯~ 之前朋友打去留燒扇貝, 好好食, 舖面D粉絲都好正. 我地生蝦食完一碟再叫多碟.有朋友唔食得太辣都可以就我地唔整咁辣燒豬頸肉好好味, 軟熟.仲叫左其他野食, 唔記得影..有芒果糯米飯, 西米糕, 雞軟骨, 蟶子. 一定會再去~
全部食物都唔錯~

之前朋友打去留燒扇貝, 好好食, 舖面D粉絲都好正.

我地生蝦食完一碟再叫多碟.
有朋友唔食得太辣都可以就我地唔整咁辣
燒豬頸肉好好味, 軟熟.

仲叫左其他野食, 唔記得影..
有芒果糯米飯, 西米糕, 雞軟骨, 蟶子.

一定會再去~
柚子沙律
生蝦
燒豬頸肉
2018-07-17 343 瀏覽
Dinner set 要$58, 但其實凍飲要加$7, 計落其實唔平. 食物質素差左, 份量細左, 蝶炒雞河得5條雞絲 . 再叫左個蝦餅, 真係差過以前好多, 食唔到有蝦味. 這個價錢在大角咀有好多較好選擇.

這個價錢在大角咀有好多較好選擇.
2018-07-16
2018-07-15 245 瀏覽
唔知係咪轉左手難食左好多好多頭先叫左個青咖哩牛腩飯無一舊係咬得落舊舊都好似煲過老火湯咁d青咖哩又完全無青咖哩味即係,我$70食個飯你可以搵我笨只係,我唔會再黎咁解
唔知係咪轉左手難食左好多好多

頭先叫左個青咖哩牛腩飯無一舊係咬得落舊舊都好似煲過老火湯咁
d青咖哩又完全無青咖哩味
即係,我$70食個飯你可以搵我笨
只係,我唔會再黎咁解