2024-02-21 289 瀏覽
去到嗰度啊等外賣呀,一個好老嘅阿姐喺度買嘢嘅,要你企喺度等咗成三四個字,佢都當你唔存在,同佢講嘢唔應你呀,仲鬧翻你轉頭,咁做生意喔,態度好差,你間舖頭雖然做得耐,但都唔應該用啲咁嘅態度對客人囉,生意太好啊,所以對d客人態度好差
2023-08-01 1144 瀏覽
今日兩口子路經深水埗掃平貨,春潤堂居然有開堂食又有位,實在無辦法唔坐低,安撫下自己久違了油渣麵的味蕾。小店真係好細,主要做外賣生意,我哋食到汗流浹背,但滿足了味蕾。麵質一向彈牙,唔淋,豬腸油渣經店主精心炮製,肥瘦適中,又香又有咬口。佢湯底好清,因為預咗我哋加菜莆,店內菜莆有分辣同唔辣,配埋個湯味道剛剛好。另一推介加餸要加韮菜豬紅,豬紅好滑又炆得入味,我哋兩碗都有加,另外都加了魚肉,一樣煙韌彈牙。總有碗麵令人回味。
今日兩口子路經深水埗掃平貨,
春潤堂居然有開堂食又有位,
實在無辦法唔坐低,
安撫下自己久違了油渣麵的味蕾。
小店真係好細,主要做外賣生意,
我哋食到汗流浹背,但滿足了味蕾。

麵質一向彈牙,唔淋,
豬腸油渣經店主精心炮製,
肥瘦適中,又香又有咬口。
佢湯底好清,因為預咗我哋加菜莆,
店內菜莆有分辣同唔辣,
配埋個湯味道剛剛好。
另一推介加餸要加韮菜豬紅,
豬紅好滑又炆得入味,
我哋兩碗都有加,另外都加了魚肉,
一樣煙韌彈牙。總有碗麵令人回味。
因疫症期間,小小的春潤堂不設堂食,所以都好耐無專誠去幫襯。前兩日落去花墟買花,見有人出食評已開返堂食。所以就專登由火車站行過去滿足一下久違了嘅邪惡👿油渣麵呢幾年物價狂升,小店能夠繼續生存絕非易事。難得佢哋嘅價錢仍然好穩定。$42大大碗豬腸油渣麵,加餸都係$7/款。油渣仍然係彈牙爽口,乾乾淨淨。唔會有油溢味或炸到硬掘掘。豬腸亦都唔係坊間嘅豬腸,完全係無肥膏係腸裡面,店主處理豬腸時用小腸,並將豬腸剪開,將肥膏剪走後才炆淋。繁複嘅工序就可參透小店嘅心機。作為食客,可免除一向食guilty food 嘅罪惡感。亦到深神領會店主對食物烹煮嘅執着同用心。仲有,千祈唔好忘記落菜脯。佢哋菜脯有分辣同唔辣。兩款都係店主用心自家製作。雖然食到身水身汗,但為咗食碗正油渣麵,絕對值得嘅⋯⋯
因疫症期間,小小的春潤堂不設堂食,所以都好耐無專誠去幫襯。

豬腸油渣麵+牛柏葉

。亦到深神領會店主對食物烹煮嘅執着同用心。

雖然食到身水身汗,但為咗食碗正油渣麵,絕對值得嘅⋯⋯

2023-06-12
豬腸油渣麵+牛柏葉
  • 豬腸油渣麵
2023-05-17 570 瀏覽
人生第二次食豬油渣麵,第一次喺元朗,間舖早已不存在;今次就嚟到太子嘅春潤堂。呢度以外賣為主,堂食只有幾個座位。豬油渣麵應該係小店名物,我見好多人都有叫,官方推介係配豬大腸,但我唔食,所以就揀咗配車仔麵嘅餸:魷魚同牛筋丸。首先要讚下啲豬油渣,份量多,炸得香脆惹味,每食一嚿,邪惡感頓生😂。兩個餸以牛筋丸較出色,有咬口亦有牛脂味,魷魚都有咬口但味道較淡,感覺浸水久了。麵嘅湯底只有一小片冬菇,其他配料欠奉,一點也不油膩,配埋白身嘅上海麵,味道略嫌清淡。不過回心一想,這樣也好,可以中和豬油渣的邪惡。

2023-04-05 739 瀏覽
行過路過唔好錯過系列,呢間都算係太子名物,行過見到竟然唔洗排隊就立即走入去食返碗豬油渣麵。我叫咗豬油渣加豬大腸加豬皮的油麵,$49大大碗,仲加咗沙嗲汁。呢間小店最出名係豬油渣,所以係必點嘅,味道真係唔錯,幾足料都有幾多豬油渣。佢呢度嘅豬大腸同平時食到嘅好唔同,雖然洗得好乾淨,不過我自己就鍾意平時食到煙煙韌韌嗰種而唔係比較爽口嘅呢種。豬皮都夠入味,爽口,都幾正。估唔到碗麵包埋韭菜腐皮同芽菜。
豬皮都夠入味,爽口,都幾正。
估唔到碗麵包埋韭菜腐皮同芽菜。
2023-02-22 1119 瀏覽
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 春潤堂 💥 由於餐廳座位少,主打外賣,任何時間都有大量客人,為免阻礙餐廳做生意,大隻仔今日一早11:15 就到達餐廳食豬油渣麵,餐廳剛剛開門,大隻仔係第一個客人。😂😂店舖最馳名就係豬油渣麵,另外有賣碗仔翅、生菜魚肉、餃子、車仔麵等等。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 馳名油渣麵(細碗) $32上海麵配上大大小小10多粒豬油渣加上一粒花茹。花茹超級好食,但得1/4粒,夠厚肉,好香、好重冬菇味道。豬油渣非常好食,冇煮濃,冇苦澀味,外皮少少脆口,中間保留肥膏,咬落充滿豬油香,食完會想再食。上海麵冇煮過淋,湯底比較清淡,食完唔會口渴,加上菜脯拌均湯食更加滋味。(另可以大碗 $42)🔥 魚蛋+燒賣 $10😋 咖喱魚蛋(4粒)魚蛋本身算彈牙有少少魚味,但咖喱唔算太入味,可能啱啱開門關係,煮既時間未夠。😋 燒賣(4粒)蒸嘅時間足夠,燒賣比魚蛋好食。(另魚蛋$10九粒/燒賣$10七粒)溫馨提示:餐廳供應辣菜脯、鹹菜脯、麻
大隻仔今次覓食嘅店舖就係

服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

🔥 馳名油渣麵(細碗) $32
上海麵配上大大小小10多粒豬油渣加上一粒花茹。
花茹超級好食,但得1/4粒,夠厚肉,好香、好重冬菇味道。
(另可以大碗 $42)
菜脯

🔥 魚蛋+燒賣 $10
😋 咖喱魚蛋(4粒)
😋 燒賣(4粒)
蒸嘅時間足夠,燒賣比魚蛋好食。
(另魚蛋$10九粒/燒賣$10七粒)
魚蛋+燒賣

溫馨提示:餐廳供應辣菜脯、鹹菜脯、麻油、酸醋,有需要可以添加,增加味道。
老闆娘對客人有禮貌,小店經營一腳踢,多客人時候,大家需要體諒。

$42 (早餐)
菜脯
2023-01-12 575 瀏覽
呢間油渣麵我細細個由媽咪帶我黎食,一路食左幾十年,老闆已由第二代接手多年,水準依然不變!依舊咁好食!每次都一定要食油渣麵同兩溝(即係碗仔翅溝魚肉)油渣麵嘅油渣軟硬適中,外面少少脆、𥚃面有肉汁,而且冇油益味!食個陣必定要加菜脯,有辣有唔辣,我重口味就食辣菜脯,咬落爽脆,撈埋麵一齊食真係好好味碗仔翅店員好細心會問你要唔要落醋、麻油、胡椒粉?我就落齊,魚肉煙韌同碗仔翅味道好夾👍🏻👍🏻小店用心做,值得支持🙌🏻🙌🏻
每次都一定要食油渣麵同兩溝(即係碗仔翅溝魚肉)
小店用心做,值得支持🙌🏻🙌🏻

2023-01-12
日光日白,大角嘴英姐未開門。個人困咗咁耐,心思思想食返碗油渣麵。唯有專誠出去太子,去春潤堂買外賣。疫情期間,店主得返one man band、 所以堂食欠奉。近期食咗好多外賣店,食物質素都比唔上堂食。今次千里迢迢去到太子買,再坐車返屋企。回程大概半個鐘。但浸住咁耐,碗油渣麵水準保持一向高水平,油渣淋又不油膩。麵質爽口彈牙,豬腸爽脆又無異味。另加埋車仔餸魚蛋,腸仔,豬皮蘿蔔。真係一飽口福。三碗油渣麵,再加一碗車仔淨餸,夾埋都係$130

車仔餸
油渣麵加豬腸
豬腸爽脆又無異味。

另加埋車仔餸魚蛋,腸仔,豬皮蘿蔔。真係一飽口福。

三碗油渣麵,再加一碗車仔淨餸,夾埋都係$130
車仔餸
油渣麵加豬腸
2022-03-05 1161 瀏覽
位於大埔道嘅春潤堂,第一次試佢哋嘅豬油渣麵,湯底唔錯,而家唔覺口渴⋯今日叫咗豬油渣麵配豬皮,共銀$37;豬皮好好味,特別係佢吸晒D湯汁,正!豬油渣可以選擇淋或脆口,一個字「好味」!麵又好滑口,而且份量好大,夠曬飽肚,正正正⋯✌🏻
突然突然,好想食上海麵,對腳就自動行左春潤堂,今次真係好專心,只點左竹笙同魚肉,上海粗麵,更係仲有最愛既辣菜脯~今次食麻辣湯底,要中辣,其實麻辣同酸辣湯的話,係配有少少韮菜,腐皮,同埋芽菜既.今次返到屋企乜都唔做,食左先~今日仲有廿三廿四既鐵觀音配埋,麻辣湯唔算辣,我覺得係菜脯既辣多D,不過都好好味吖.我親愛既上海粗麵,你好嗎?軟硬有致,彈牙,又似烏冬咁滑,真係好好食.竹笙寶寶,細細條,不過,上星期買乾貨果時,叔叔話今年d 竹笙貴左好多,一兩都成$60,所以, ok 啦^^hello,腐皮韮菜芽菜~個個都知我唔食蔥,就係除左春潤堂既魚肉,有蔥我都會照食既XDDDD真係唔知點解,哩D魚肉唔係真係全魚肉,但係就係覺得好好食,唔係間間都係做到咁,哩D 可能都同細過食過既記憶有關.
突然突然,好想食上海麵,
對腳就自動行左春潤堂,
今次真係好專心,
只點左竹笙同魚肉,上海粗麵,
更係仲有最愛既辣菜脯~
今次食麻辣湯底,要中辣,
其實麻辣同酸辣湯的話,
係配有少少韮菜,腐皮,同埋芽菜既.
今次返到屋企乜都唔做,
食左先~

今日仲有廿三廿四既鐵觀音配埋,
麻辣湯唔算辣,我覺得係菜脯既辣多D,
不過都好好味吖.

我親愛既上海粗麵,你好嗎?
軟硬有致,彈牙,又似烏冬咁滑,真係好好食.

所以, ok 啦^^

hello,腐皮韮菜芽菜~

個個都知我唔食蔥,就係除左春潤堂既魚肉,
有蔥我都會照食既XDDDD

真係唔知點解,
哩D魚肉唔係真係全魚肉,
但係就係覺得好好食,
唔係間間都係做到咁,
哩D 可能都同細過食過既記憶有關.

2021-11-17
外賣自取
下午茶
2021-10-18 491 瀏覽
想食上海麵,又唔食豬肉,有時真係好難搞XD次次都要同店家解釋一番,仲會比人誤會為回教徒XDD去春潤堂買碗麵食先,睇定有咩餸....的確,唔食豬係有d 難既,不過我已經諗好啦,主要目標係辣菜脯同上海麵,加埋魚肉,蘿蔔,牛筋丸,竹笙,原來佢地唔係逐樣加錢,而係大細碗咁計(?),我到依家都唔知點計,不過只知大碗唔洗$50,佢碗仔翅有豬肉,唔係我一定唔放過佢,返到去放低,做埋d 家務先食,好彩上海麵唔易發脹,冇影響口感,牛丸爽口,蘿蔔好焾,竹笙素左d 辣菜脯味好正,不過下次我應該唔咁貪心,淨係辣菜脯魚肉上海麵就夠曬嚕.
想食上海麵,又唔食豬肉,有時真係好難搞XD
次次都要同店家解釋一番,
仲會比人誤會為回教徒XDD
去春潤堂買碗麵食先,睇定有咩餸....

的確,唔食豬係有d 難既,
不過我已經諗好啦,
主要目標係辣菜脯同上海麵,
加埋魚肉,蘿蔔,牛筋丸,竹笙,

原來佢地唔係逐樣加錢,而係大細碗咁計(?),

返到去放低,做埋d 家務先食,
好彩上海麵唔易發脹,冇影響口感,
牛丸爽口,蘿蔔好焾,
竹笙素左d 辣菜脯味好正,
不過下次我應該唔咁貪心,
淨係辣菜脯魚肉上海麵就夠曬嚕.
外賣自取
2021-10-17 694 瀏覽
試下馳名既油渣麵—春潤堂📍 深水埗大埔道14-16號華都大廈2號舖(其實係太子黎,近警察俱樂部)豬紅豬腸油渣麵🌟7/10豬紅同豬腸都無內臟個種騷味/唔好食既味道~麵質都ok,可惜湯底有少許鹼水味.油渣太大舊而且炸得唔夠脆,不過可能同外賣焗住有關辣菜甫係必試‼️配舊油渣一齊食~十分惹味‼️🚨油渣同內臟係非常高膽固醇間唔使過口癮就好了~不宜多吃❣️
試下馳名既油渣麵—春潤堂
📍 深水埗大埔道14-16號華都大廈2號舖
(其實係太子黎,近警察俱樂部)

豬紅豬腸油渣麵
🌟7/10
豬紅同豬腸都無內臟個種騷味/唔好食既味道~
麵質都ok,可惜湯底有少許鹼水味.
油渣太大舊而且炸得唔夠脆,不過可能同外賣焗住有關

辣菜甫係必試‼️配舊油渣一齊食~十分惹味‼️

🚨油渣同內臟係非常高膽固醇
間唔使過口癮就好了~不宜多吃❣️
2021-08-29
15 分鐘 (外賣自取)
  • 油渣麵
2021-09-08 757 瀏覽
窮遊香港-試試太子馳名油渣麵 話說喺網上面 飲食男女 果籽 見到好多介紹呢間店嘅影片 出名招牌油渣麵 我又去左試試 今日天氣開始熱30度 叫小食外賣試試先.⭐️生菜魚肉 $20即叫即整 相比幾年前 加咗價好多👌🏻魚肉口感 好軟熟 晶凝通透 (呢個形容好似怪左小小)👎🏻但唔係我想像中嘅魚肉feel 🤔似加咗粉漿👎🏻亦都因為咁 可能魚肉比例原因 魚味只有小小👌🏻湯底好香 胡椒粉 同麻油 但底湯偏味精評價唔高2.5分啦.⭐️魚肉燒賣 $5 5粒口口感咁似上面魚肉既?但呢粒好食好多 落咗少少辣椒油👍🏻有魚香 👍🏻夠軟熟 4分.⭐️極品麻辣雞腳$12 (3隻)係冰凍嘅 夏天食到凍野 會好開心聞起黎 好香 泡椒辣味👍🏻一入口 第一啖 雞皮口感 好爽彈高分🥵但過左2秒 fk 中辣 媽呀 好辣堅持唔嘥嘢嘅我 食晒三隻🥵越食越辣 變咗孖膶腸 嘴唇紅晒🥵最後大概 大辣至大大辣之間呢個時候有少少頭痛🔥淨係想講 水呀!比水我呀!完(呢個辣味唔太享受到)(歡迎鍾意辣既朋友去挑戰).可能有人會問 咁招牌豬油渣麵 好唔好食呢?🤦🏻‍♀️對唔住 我戰死左 所以我冇試到😂(題外話:同日深夜 菊花開咗). #春潤堂 (深水埗)垛
⭐️生菜魚肉 $20
即叫即整 相比幾年前 加咗價好多
👌🏻魚肉口感 好軟熟 晶凝通透 (呢個形容好似怪左小小)
👎🏻但唔係我想像中嘅魚肉feel 🤔似加咗粉漿
👎🏻亦都因為咁 可能魚肉比例原因 魚味只有小小
👌🏻湯底好香 胡椒粉 同麻油 但底湯偏味精
評價唔高2.5分啦
⭐️魚肉燒賣 $5 5粒
口口感咁似上面魚肉既?
但呢粒好食好多 落咗少少辣椒油
👍🏻有魚香 👍🏻夠軟熟 4分
⭐️極品麻辣雞腳$12 (3隻)
係冰凍嘅 夏天食到凍野 會好開心
🥵越食越辣 變咗孖膶腸 嘴唇紅晒
🥵最後大概 大辣至大大辣之間
呢個時候有少少頭痛
🔥淨係想講 水呀!比水我呀!完
(呢個辣味唔太享受到)
(歡迎鍾意辣既朋友去挑戰)
可能有人會問 咁招牌豬油渣麵 好唔好食呢?
🤦🏻‍♀️對唔住 我戰死左 所以我冇試到😂
(題外話:同日深夜 菊花開咗)
#春潤堂 (深水埗)
垛址:深水埗大埔道14-16號華都大廈2號舖
⭐️評分:
味道:2.5/5
環境:3/5 外賣
服務:3/5 外賣
抵食:3.5/5 唔算貴 但相比幾年前加價好多
2021-02-21 1669 瀏覽
早已聽聞這裡的韮菜豬紅好味,但每當經過總是了座無虛席,一直也無緣一試;早前路過竟然有位,就一於試試。豬紅韮菜~$28滑溜中帶煙韌,有種黏牙的感覺;韮菜亦嫩而無渣,水準不錯份量也不少。魚蛋~$10/12粒要了少辣口感爽彈、香辣惹味,$10/12粒,好抵食呀。聽説這裡的油渣麵、豬腸、蘿蔔加辣菜甫也非常出色,找日沒有這麼多人排隊,一於買來試吓。春潤堂地址: 深水埗大埔道14-16號華都大廈2號舖電話: 27882383

豬紅韮菜~$28
韮菜豬紅

魚蛋~$10/12粒
要了少辣口感爽彈、香辣惹味,$10/12粒,好抵食呀。
魚蛋

春潤堂
地址: 深水埗大埔道14-16號華都大廈2號舖
電話: 27882383
2021-02-02
韮菜豬紅
2019-08-18 2964 瀏覽
今日訓到自然醒,落街搵d 野食,又想食有湯既野,但唔想食普通粉麵,就搵左e 間開左好耐既油渣麵,落雨又濕又大風都見到好多街坊排隊買外賣......叫左豬油渣麵,麵有咬口,軟硬適中,好味👍🏻👍🏻豬油渣今日冇得揀瘦渣,唯有普通,個人覺得肥左d,但夠香夠咬口,每碗都會有一粒冬菇仔,加埋佢自家製既菜莆就一流,辣菜莆好味,但唔好落咁多,因為本身好咸,所以湯較清,預左比客人落菜莆另外叫韭菜豬紅豬腸,湯一樣比較清,加左胡椒粉菜莆會好食d,豬紅爽口,韭菜香唔韌,烚得岩岩好,豬腸內臟清得乾淨,但唔夠冧

2019-08-18