2024-03-13 161 瀏覽
茶餐廳的常餐經常會看到沙嗲牛肉麵,而敏華的常餐則是沙茶牛肉麵,顧名思義,就是不會用花生醬,因此顏色也較深。敏華的標準化做得很好,每間分店吃起來都差不多。他們的沙嗲牛肉入味鬆軟,麵煮得剛剛好,滑蛋不會過熟,留有點點蛋汁且非常嫩滑,多士烤得香脆,牛油是直接給你一顆Anchor,不會有牛油不夠多或不均勻的情況出現。而茶走也是恰到好處,煉奶份量剛剛好不會過甜也不需自己再加糖,茶味香濃且質感順滑,不會苦澀。最欣賞他整體食物質素很平均的好,沒有特別差的地方。
沙茶牛肉麵常餐
沙茶牛肉麵常餐
首先個app自選飲品係冇得選少奶,有得少冰少糖走糖,係只有冇得少奶,叫左凍咖啡只可以少甜,點知來到杯野奶水咁,仲要一粒冰都冇加,叫呀姐加返冰,呀姐態度又勁唔想做,好喇加左冰之後都係,甜到完全飲唔到,完全冇本地茶餐廳既咖啡一點味道。十分失望。個通粉味同快熟通心粉一樣。 我食左1/4 都唔想再食了,滿心期待食個地道港式早餐,仲要收40 幾蚊。 點知完全食左個失望既早餐。如果你想食地道茶記,呢到會搵唔工個種味道。
如果你想食地道茶記,呢到會搵唔工個種味道。

2023-06-25 618 瀏覽
你有你排隊佢有佢有位,等你慢慢等,入到去好似入左Lift咁你唔會入到訊號,但又無wifi提供,但佢又要你用手機落單,之後D待應果個好似生手咁,第一次去係咁諗住事件係果別事件但第二次去一樣,算吧啦,起身即走,唔會再食。
2023-05-18 569 瀏覽
昨天五月十七日下午兩點半在尖沙咀力寶太陽廣場地庫敏華冰室叫了一碟黯然銷魂飯,簡直是垃圾,唔入得口。D飯是爛飯,义燒和蛋也是凍。可能以為我哋是大陸自由行客,人生從未食過咁差嘅碟頭飯。侍應態度差,個個好似唔想做。永不幫襯,趕客,遲早執。起初不肯人手落單,要我哋掃QR code 落單。我話無帶手機,係唔係無得食先至幫我哋人手落單。垃圾,垃圾,真係垃圾。

2023-04-16 448 瀏覽
原本都無諗過有咩service 可言,點知連搵位都咁勞氣。。。。。。。。。。。。。。。。。餐廳有幾位行行企企既職員,來回餐廳幾次,見到客人無迎賓,其實都無所謂。。。。。然而,已經向職員示意左幾次兩位堂食,佢地都可以扮睇唔到一個係咁,第二個又係扮睇唔到。。。。。。。。最後開口問 ”兩位洗唔洗等?”,都懶懶閒唔想應,今次扮聽唔到。再問多次,先去望有無位,其實如果要自己搵位,咁佢既作用係咩。。。。。。。。。。。。。。。。。

然而,已經向職員示意左幾次兩位堂食,佢地都可以扮睇唔到
一個係咁,第二個又係扮睇唔到。。。。。。。。

2023-04-16
2023-02-07 576 瀏覽
開係K11係咩諗住高級啲,早啲收工?一間茶餐廳去到夜晚七點左右已經係要咩冇咩,叫左潮式沙茶牛肉公仔麵跟炒滑蛋雙腸歐式軟多士同(凍)原味奶茶(少甜少冰)加三隻雞中翼,19:16落單要等超過20分鐘先到,一個最普通既常餐沙嗲牛麵,但雞中翼反而可以早過牛麵上枱🤦🏻‍♀️,奶茶變左無甜但冇少冰。唔只我,隔離枱既咖喱什菜飯更加要等超過半個鐘,成間餐廳不停比人追order,服務員不停講既就快就快,但…唔知有幾快,亦唔知有冇人跟,要去到有人起身唔食先至話親自去跟。埋單個時直頭企係櫃枱都冇人理,係咪知衰唔洗埋單可以直接走人。本身諗住啲唔洗點煮既會快,點知都要等咁耐,又冇服務質素,有冇人仲想幫襯😑*值得稱讚既係有個著白色厨房衫既姐姐幫手收野收得好快,叉緊最後隻雞翼佢就收左我隻碟🙃
開係K11係咩諗住高級啲,早啲收工?
2022-09-22 786 瀏覽
這常餐真係有誠意!炒旦炒得香滑不油膩,又有旦香;而那火腿也不乾身,加埋厚切脆口牛油多士,和平日的茶餐廳相比,好得多了。這叉燒湯意的湯汁是濃口雞湯風味,味道鮮甜,加上半肥瘦叉燒,叉燒幾軟身香口,而意粉也十分爽口,味道亦不錯。奶茶十分香滑,有少少掛杯,既有茶味,又有奶滑滋味,一點也不澀口,唔錯。

這常餐真係有誠意!

炒旦炒得香滑不油膩,

這叉燒湯意的湯汁是濃口雞湯風味,

奶茶十分香滑,有少少掛杯,
既有茶味,又有奶滑滋味,一點也不澀口,唔錯。
2022-09-22
2022-07-04 671 瀏覽
下午路過尖沙嘴,想吃下午茶,在海港城逛了一圈,想吃的餐廳,不是要排隊等位 (還挺長的)就是只供應外賣,惟有放棄!想起海港城對面 DFS Galleria有幾家餐廳,就去看看,發現奔之食堂都堆滿人,什麼情況?!?!DFS Galleria內其他的餐廳:恆之茶居、奔之食堂、亞參雞飯 都試過,就差敏華冰廳,就吃敏華吧!手機掃碼點餐,供應6款下午茶餐,點了最貴的湯麵餐,包括以下的:#榨菜肉絲湯麵:轉了米粉,湯底夠濃,榨菜不會過鹹,挺好的。#脆皮雞中翼:剛剛炸好,熱騰騰,好味!#熱檸檬茶:解油膩,不錯。

#榨菜肉絲湯麵:轉了米粉,湯底夠濃,榨菜不會過鹹,挺好的。
#脆皮雞中翼:剛剛炸好,熱騰騰,好味!
#熱檸檬茶:解油膩,不錯。
2022-05-27
2022-03-27 535 瀏覽
由年頭開始,其實我哋都好少去出面食嘢,不過人始終要生活,間中都要出去買啲日用品。行到攰攰地總係想搵個地方食啲嘢、休息一陣。臨近年尾,特別多濕碎嘢要添置,為咗爭取時間,唯有匆匆忙忙喺附近搵間茶餐廳,食個下午茶餐再努力。我哋大概5:15入到餐廳,明白大家6:00都趕收工,所以我哋都第一時間落咗單先,我哋叫個個 #咖央多、#凍檸茶,再加杯 #咸檸七,食物陸續嚟到我哋面前,咸檸七都係很製成品,一定唔會有咩問題,但係份咖央多就認真麻麻,多士似一早整好,麵包硬骨骨,又唔凍唔熱咁好難食。加上幾個阿姐不停喺我哋側邊拖地抹枱,又唔停口咁提醒我哋餐廳好快就要閂門(當時5:40左右),咁趕客嘅態度,唔怪得知成間餐廳都得我哋兩個人幫襯啦😮‍💨下次真係咪搞我。
2022-01-22
下午茶
2022-03-08 305 瀏覽
做Promoter已經企到好辛苦,放break當然想搵個舒適嘅地方坐一坐啦。喺疫情下,仲要搵啲冇乜人嘅茶餐廳,新太陽廣場地下嘅敏華冰室就係好選擇。下午茶就order左平時茶餐廳好少出現嘅馬來西亞三叔公咖吔多士,再加上港式熱奶茶。多士新鮮烤焗,麵包非常脆而軟,牛油夾喺麵包同咖吔醬上面。味道比奶醬多或者奶油多更豐富,更有層次。敏華冰廳的港式熱奶茶,拍得住翠華嘅熱奶茶。香濃嘅斯里蘭卡紅茶再配上煉奶花奶,簡直冇得彈。 入口香濃茶味,非常滑口。 完全刺激我嘅味蕾。嘆完一個咁正嘅下午茶,又係時候返工了。

嘆完一個咁正嘅下午茶,又係時候返工了。
2022-02-14 266 瀏覽
好耐都無同我高太食過早餐難得今日大家都早左起身,甘就嗌反個我至愛既敏華冰室早餐敏華冰室既炒蛋不嬲都好有水準,我好鐘意食,蛋漿應該本身都有加調味而且炒得又幾夠滑連本身唔多鐘意食炒蛋既高太都覺得唔錯另一個我鐘意食敏華早餐既原因就係依個忌廉湯火腿通粉記得以前個通粉既忌廉湯係有好濃厚既忌廉味,不過最近两次食個湯已經無左以前既香濃忌廉味,反而加重左雞湯味我都係懷念以前既腿通多啲高太就揀左五香肉丁出前一丁無咩特別,應該間間都差唔多
好耐都無同我高太食過早餐
難得今日大家都早左起身,甘就嗌反個我至愛既敏華冰室早餐

而且炒得又幾夠滑
連本身唔多鐘意食炒蛋既高太都覺得唔錯

另一個我鐘意食敏華早餐既原因就係依個忌廉湯火腿通粉
我都係懷念以前既腿通多啲

高太就揀左五香肉丁出前一丁
無咩特別,應該間間都差唔多

2022-01-22 246 瀏覽
敏華餐廳@尖沙咀敏華餐廳一向係香港咁多間港式茶餐廳裡面我最愛既一間,好多款菜式都係好鬼正!難怪去親都要排隊。話說個日係尖沙咀完左staycation想係附近搵下野食,結果係海港城對面行行行下就見到呢間敏華,仲要係冇人排隊!即刻決定入去食!一如既往我地都係叫做佢既招牌菜黯然銷魂飯,蔥油豬扒雙蛋飯同埋兩個蛋撻。黯然銷魂飯真係幾多次都係咁正,佢既叉燒比較厚身,但口感軟身可口,個叉燒邊就係有D焦,相對比較脆,再加埋太陽蛋同埋燒汁,真係大滿足!個蔥油豬扒飯真係不得了,咁鬼大塊,而且仲要咁厚身,唔講真係以為去左鋸扒!佢哋最犀利既係咁大塊同咁厚既豬扒都可以煮到好軟同埋唔孩,真係一流!蛋撻同樣都係新鮮出爐,所以外皮鬆脆,雞蛋味都係好香!每次去敏華都唔會失望哈哈,一定會再食!
敏華餐廳@尖沙咀

黯然銷魂飯

葱油豬扒雙蛋飯

蛋撻同樣都係新鮮出爐,所以外皮鬆脆,雞蛋味都係好香!

每次去敏華都唔會失望哈哈,一定會再食!
黯然銷魂飯
2021-12-22 480 瀏覽
這家茶餐廳位於商場地下一層的位置,雖然不顯眼,但午餐的食客不少。裝修是整潔企理,座位比較密集,是典型茶記格局。今日試下常餐。夠薑豬膶牛肉湯通心粉$66這豬膶雖然全熟,有少少鞋口,份量ok;那湯底有濃厚的薑味,勁薑!帶一點薑的辣勁,吃得熱呼呼,會冒汗似的,加上爽口通粉,是十分適合冬日的午餐。跟餐炒旦多士:這炒旦炒得十分香滑,旦味濃香又不油膩,配上脆口多士,十分滿足忌廉雞湯叉燒湯意粉$66這忌廉雞湯叉燒湯意粉的叉燒不錯!叉燒半肥瘦,唔會好柴,味道不錯。看似平平無奇的湯汁,幾有雞味,味道鮮美,配上意粉,典型港式滋味。跟餐炒蛋腸仔及多士腸仔是脆皮腸,有兩條,幾有heart, 炒旦份量不少,唔太油膩,香滑可口。黯然叉燒飯$75叉燒是厚切,軟身可口,幾有質感,味道香甜又有少少焦香,加埋太陽旦和燒汁,很滿足。奶茶水準不錯,既有茶香,又有少少掛杯,完全不澀口。朋友喜歡檸茶,檸檬有三片,足料,正好幫助消化。這一天的午餐十分滿足。

裝修是整潔企理,
座位比較密集,
是典型茶記格局。

今日試下常餐。

夠薑豬膶牛肉湯通心粉$66

跟餐炒旦多士:這炒旦炒得十分香滑,
旦味濃香又不油膩,配上脆口多士,十分滿足

忌廉雞湯叉燒湯意粉$66

跟餐炒蛋腸仔及多士

黯然叉燒飯$75

叉燒是厚切,軟身可口,幾有質感,
味道香甜又有少少焦香,加埋太陽旦和燒汁,很滿足。

奶茶水準不錯,既有茶香,
又有少少掛杯,完全不澀口。

朋友喜歡檸茶,檸檬有三片,
足料,正好幫助消化。

這一天的午餐十分滿足。
2021-10-26 252 瀏覽
同同事去海港城整嘢,諗住快食。。。唔知食乜好,行過敏華餐廳,見冇乜人就入去坐低叫咗個『蔥油豬扒煎雙蛋飯』一嚟到,我哋不期然「嘩」咗一聲,驚歎乜咁大塊豬扒仲要厚厚的,真係手掌咁大塊🤪食完勁飽🤰🏻
2021-10-21 168 瀏覽
午餐揀左呢間叫外賣因為用app叫所以一去到就有得拎。敏華呢間店都食過幾次外賣,今次點了雜扒飯。雞扒同豬扒當然係賣點。雞扒就正常啦,無特別好唔好。豬扒就大大塊,不過口感就差一點了,肉質比較無口感,可能因為厚身又要全熟,所以一定要中間部分熟埋就肉質有部分位置會比較un了,豬扒黎講,雖然大塊不過唔太好味。因為無汁關係,唔夠薑容,所以飯就會比較乾了。。總結。整體黎講,因為打工仔lunch想食唔同餐廳,即使吸引力一般未到最差既水平都會有可能再食既,不過呢個餐就無咩吸引力了或者要改善下太乾或要汁既問題了。

雞扒同豬扒當然係賣點。

因為無汁關係,唔夠薑容,所以飯就會比較乾了。

。總結。
外賣自取