早前兩個月的深圳搵食終於鳥倦知還,坐定定喺香港開始有心機搵食,今次約會了老爺以及細佬一同前行。。。在開飯網上面除了預約功能可以方便之外,還有就是積分優惠,將儲落嚟嘅積分可以兌換成購買現金券,對於我這位師奶型食客其實係雙重得益~裝修美輪美奐,不過擺位就有些少逼夾,遇上收餐枱食物的餐車就很容易給他碰撞~坐下不久,我便開始落單..蝦餃Hk$65.體積不算大,除了有蝦肉及筍絲之外還加插上點點菜莖 ,看起來增加了色澤感,味道上亦不會喧賓奪主⭐️⭐️⭐️⭐️鮮肉小籠包HK$48.三件都實測包得好沒有穿,湯汁滿溢,應該要有嘅都做到足⭐️⭐️⭐️⭐️高湯牛肉丸HK$48.之前來的時間已經試過值得推介給老爺,牛丸做得很鬆,加上適當的陳皮,湯底很清澈,牛肉鮮腍,好吃⭐️⭐️⭐️⭐️金瑤脆皮紅米腸粉HK$68這一個由於有過多間的比較,我還是喜歡港島香格xx裏便的中菜廳多一點,這兒蝦肉不算飽滿,口感還是欠些少⭐️⭐️⭐️蘋果叉燒酥HK$55.這一個亦做得非常之好,非常之鬆化,叉燒略嫌比例較蘋果多,不過口感真是一個加分位⭐️⭐️⭐️⭐️芙蓉海鮮芋角HK$48.完全吃不到(油益味),做得乾身之餘餡料亦都豐富⭐️⭐️⭐️⭐️鮑汁雞腳HK$108.入味之餘亦都做

坐下不久,我便開始落單..
蝦餃
鮮肉小籠包

芙蓉海鮮芋角
鮑汁雞腳HK$108.入味之餘亦都做得非常之腍,老人家至愛,起碼牙齒不用受苦⭐️⭐️⭐️⭐️
鮑汁雞腳
四川擔擔麵HK$68是自己私心點選,幼身麵湯底做得恰好,輕微帶有些少麻辣,我喜歡,就是略嫌面底不夠慷慨,如果多番些少就更為可取⭐️⭐️⭐️⭐️
四川擔擔麵
至於甜品芝麻卷HK$58.應該係近來我吃過最好食的一碟,甜到剛好(芝麻卷)卷得井井有條,根根分明,懷舊甜品已經不是經常會有酒樓做到⭐️⭐️⭐️⭐️
芝麻卷
整體來說我覺得食物係可以嘅,而且仲比預期高,不過感覺職員分配未為充足,而且當日不知是否落單機器故障,我們叫嘅大部份都係點心(蒸出來的)差不多等了25分鐘眼見不對路,叫上追單,才看見職員開始走入廚房跟單,將整個用餐流程再度推遲,希望下次再訪嘅再不會出現。
茶芥每位Hk$20 .
此店有加一服務
蝦餃
鮮肉小籠包
芙蓉海鮮芋角
鮑汁雞腳
芝麻卷
2024-04-12 128 瀏覽
味道很好吃。服务很好。店有高级感。日本的客户一起吃饭。客户也说了很好吃。地铁站也很近,很方便。打电话问的时候也很清楚。下次有机会再来。这个App也好用。口味很好。
味道很好吃。服务很好。店有高级感。日本的客户一起吃饭。
客户也说了很好吃。地铁站也很近,很方便。

打电话问的时候也很清楚。
下次有机会再来。这个App也好用。
口味很好。
2024-04-11
2024-03-22 321 瀏覽
星期日家庭日去飲茶,但係我又想食啲辣嘢,最終我哋去咗旺角念川居飲茶,入到餐廳都已經入滿座,我哋一行五人坐到大圓枱好舒服我想食辣嘢當然叫咗個蒜泥白肉仲有個好好味嘅擔擔麵😬😬其實每次嚟我都會必食呢個擔擔麵因為佢麻香辣味夠麵質又滑👍🏻👍🏻佢啲點心新鮮熱辣,好好味😋我哋就叫咗個炆豬手好好味,我第一次食超入味豬手炆得非常之腍好有骨膠原😂😂估唔到佢呢方面都咁出色下次可以晚餐嚟食川菜辣野👍🏻

我想食辣嘢當然叫咗個蒜泥白肉仲有個好好味嘅擔擔麵😬😬

佢啲點心新鮮熱辣,好好味😋
估唔到佢呢方面都咁出色

下次可以晚餐嚟食川菜辣野👍🏻
2024-02-29 433 瀏覽
疫情以前我們會來這裡吃晚飯和下午茶,幾年沒來,今天特意訂桌用晚飯。我們點了蒜泥白肉和九肚魚作餐前小吃,蒜泥白肉還是不錯,肉嫩不膩,只是辣汁不夠多。😋😋椒鹽九肚魚水準一般,全都是小塊小塊,吃來也沒衝動想多吃一點。川式豬手煲,味道太濃,吃來有點膩,我們三個人好不容易才把這吃掉。光是看照片你一定猜不到這是甚麼菜,菜牌上寫着菜遠牛肉,就是菜心炒牛肉。除了牛肉有一點嫩肉粉的味道,整體來說還是可以的,擔擔麵今天成了主角,味道就跟以前一樣的好,湯有一點點麻辣,這是我今天的最愛。整體來說菜的份量夠,味道還是可以的,只是對人均消費港幣六百多元的晚飯,那性價比實在太低了。

2024-02-14 501 瀏覽
情人節梗係食中餐唔使等!青椒清香桂花魚片,除咗湯底很鮮味外,裡面內藏稻庭烏冬,非常好味。水煮厚切牛脷,雖然厚身,但煮得好冧 ,好惹味。 入面的粉條亦非常好吃,基本上不用叫白飯。口水雞,辣到停唔到口。另外黃酒豬手煲,煮得非常入味。豬手冧到骨肉似離未離。唔會好似食一般豬手咁,食到非常呢hea。菜式保持一貫高水準。 侍應生招呼亦很好。 另外仲有芝麻卷送,芝麻味濃郁。前菜有拍青瓜,都很惹味。大家都急不及待地起動,所以很多都沒有照相。人均消費400蚊。 雖然價錢屬於偏高,但以食物的質素,環境及服務來說,物有所值。
情人節梗係食中餐唔使等!

口水雞,辣到停唔到口。

2024-02-14
  • 青椒清香桂花魚
  • 水煮厚切牛脷
2024-01-23 645 瀏覽
超級好食‼️‼️‼️要多謝老闆請食飯🥹同埋佢識餐廳經理,d食物全部都係極度出色,唔需要質疑,好耐無食過禁好味既雞燉翅🥹湯非常清甜,一定係煲左好耐,連湯渣都係好食🤤仲要無點豉油都已經好好味😋炸子雞勁正,一食就知係新鮮雞,真係完全同出面d唔同,係我食過最好味,一定要叫‼️蟹做左2味,2味都係不得了,薑蔥炒同辣炒都係勁新鮮,仲要好大隻‼️酸菜魚都好正😋入晒味,菜都唔同d,甜品同d水果都非常nice,一定會再食
2023-12-28 759 瀏覽
念川居 (MOKO新世紀廣場) (旺角)放假同媽咪去念川居食熱辣辣既點心同小菜😋😋🥢麻辣濃湯小籠包 $55/3粒推薦!一籠3粒,即叫即蒸~ 平時會有醋蘸小籠包,但呢款係醋汁已放了在小籠包內,一咬開係麻辣湯混合了醋的湯汁溢出😍 唔好過辣充滿麻香❤️❤️ 而且皮唔厚肉餡亦岩岩好~🥢蜜汁叉燒腸 $55腸粉好滑,入面包滿了叉燒粒~ 叉燒粒唔會太肥,醬油係自行加在腸粉上~🥢魚香茄子煲 $178呢個煲最岩佐飯😍😍 加左$20/碗 🍚「靚仔」,與熱騰騰既茄子🍆一起食,好滿足😍 茄子起了皮,配上鹹魚粒瘦肉碎既醬汁,好香好惹味😍🥢桂花薑茶花生湯圓 $58最後嘆一個暖笠笠既甜品,湯圓一碗有4粒,入面係黑芝麻餡😍 薑茶淡淡桂花清香,好暖胃養生😋😋*需加一服務費地址:旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場5樓501號舖
念川居 (MOKO新世紀廣場) (旺角)

放假同媽咪去念川居食熱辣辣既點心同小菜😋😋

地址:旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場5樓501號舖
2023-12-21
  • 麻辣濃湯小籠包
2023-12-16 596 瀏覽
難得去MOKO逛街、順道跟家人到五樓的念川居飲茶。平日中午時份竟然差不多滿座、大多是家庭客及附近的上班族。裝潢傳統高雅、座位闊落舒適。古銅茶壺感覺更有格調、滲透著龍丼的清香。除了招牌四川菜小吃外、點心選擇也頗多。蘆筍蝦餃王蝦餃粒粒晶瑩剔透、鮮蝦彈牙爽口金瑤脆皮紅米腸粉包著油炸鬼的紅米腸粉腸粉皮夠軟滑、蘸上醬汁酥脆可口蘋果叉燒酥大大件叉燒酥色澤金黃飽滿、裡面有粒粒蘋果、帶點清甜更富口感蟹肉百花蒸魚肚厚厚的魚肚釀著鮮味的蟹肉豬肉、好足料紅油炒手皮薄豬肉新鮮、惹味不算太辣
難得去MOKO逛街、順道跟家人到五樓的念川居飲茶。

蘆筍蝦餃王
蝦餃粒粒晶瑩剔透、鮮蝦彈牙爽口

金瑤脆皮紅米腸粉
包著油炸鬼的紅米腸粉腸粉皮夠軟滑、蘸上醬汁酥脆可口

蘋果叉燒酥
大大件叉燒酥色澤金黃飽滿、裡面有粒粒蘋果、帶點清甜更富口感

蟹肉百花蒸魚肚
厚厚的魚肚釀著鮮味的蟹肉豬肉、好足料

紅油炒手皮薄豬肉新鮮、惹味不算太辣
最近發現朋友都好鐘意食中菜 就近近地起moko行完街過去食呢間中菜館 呢到價錢中價位 但服務同環境都無得輸👍🏻平日夜晚8點左右 都坐滿大部分既枱 證明佢嘅質素都唔錯🤣▫️新鮮脆皮吊燒雞(半隻) ▫️黃酒豬手煲▫️蟹粉小籠包 ▫️白玉黃金▫️豉汁帶子蒸豆腐 ▫️棗皇千層糕叫左以上多款菜式 全部都系即叫即做吊燒雞既外皮脆卜卜 食落厚肉嫩滑唔鞋口❣️豬手好淋 面層既骨膠原我就最鐘意啦🙈小籠包裏面有蟹粉 香味十足 皮薄餡足 湯汁滿滿帶子豆腐滑嫩大大粒 配飯食就唔錯千層糕即叫即蒸 紅棗味足 食到最後暖笠笠

▫️新鮮脆皮吊燒雞(半隻) ▫️黃酒豬手煲

帶子豆腐滑嫩大大粒 配飯食就唔錯
千層糕即叫即蒸 紅棗味足 食到最後暖笠笠
2023-12-10
2023-12-12 479 瀏覽
2個人食 $868 二人餐,份量很夠,飽飽大滿足。先飲 杏汁燉白肺湯 ,呢度啲比較清,冇咁白色,冇加奶,好甜好好味,湯料都好正!兩款辣小食,香辣豬耳絲及蒜泥白肉,豬耳很爽,真係蒜泥,唔食辣汁冇咁辣。水煮厚切牛脷 非常大的份量足夠三四個人食,數過超過10塊牛脷,每一件都係好厚,超正!呢個麻辣只係在口腔內少少及慢慢覺得麻辣,唔會標汗,高級麻辣菜式!豉蒜花生芽西瓜皮 西瓜皮真係幾得意,一條條青青地色、酸酸地,花生牙很粗大。四川擔擔麵 又係幾大碗,又係麻辣嘅,但唔會太厲害,麵幼及柔軟,好食。蛋白杏仁茶 放在椰子殻內,特別矜貴,清甜,夠滑,好食。
2個人食 $868 二人餐,份量很夠,飽飽大滿足。

蛋白杏仁茶 放在椰子殻內,特別矜貴,清甜,夠滑,好食。
2023-12-11 457 瀏覽
在旺角東附近覓食,想起我最喜歡的集團 Lubuds Group 在新世紀廣場的「念川居」,因為實在太懷念我最喜歡的水煮厚切牛脷!真開心! $868 的兩位用全日套餐已經包括我喜愛的菜式,本身散點都要三百幾,無理由拒絕!餐廳安排的前菜小吃「青瓜」$25,茶錢每位$20。套餐前菜兩款「香辣豬耳絲」爽口,「蒜泥白肉」鬆軟,兩款都有點辣度,並非BB辣!平衡辣物,我選擇了滋潤的「杏汁燉白肺湯」,足料久熬夠火喉,味道香美,淡淡奶白無添加,看來的白肺及瘦肉仍可口。我的摯愛「水煮厚切牛脷」,符合預期,牛脷非常厚及大片,咬落軟綿綿又爆汁,口感一流。雖然見滿碟紅辣椒,其實香而不過辣,除非你自己揀辣椒食!配料更有鴨紅、芹菜及冬粉,份量跟散點一樣,足3-4人分吃,厚牛脷大嘅有12-14片,可以吃得很飽肚!我打包回家,隔天仍然美味!見到餐牌上的「豉蒜花生芽西瓜皮」覺得很特色,原來西瓜皮都可以食,切了長條,酸酸地,去爽口的花生芽及豆豉合拍。「四川擔擔麵」軟而幼的麵很掛汁,有麻香,辣度適中,唔錯呀!「蛋白杏仁茶」有水準,香滑有口感。額外點了「招牌脆皮血旺」 $118,是炸豬紅都幾特別!環境高雅,中高檔路線,服務到位
餐廳安排的前菜小吃「青瓜」$25,茶錢每位$20。
青瓜小吃
香辣豬耳絲
杏汁燉白肺湯
豉蒜花生芽西瓜皮
四川擔擔麵」軟而幼的麵很掛汁,有麻香,辣度適中,唔錯呀!
四川擔擔麵
蛋白杏仁茶」有水準,香滑有口感。
蛋白杏仁茶
額外點了「招牌脆皮血旺」 $118,是炸豬紅都幾特別!
招牌脆皮血旺
環境高雅,中高檔路線,服務到位,大集團管理有保證;食物方面,水煮厚切牛脷沒有令我失望,但整體來說始終不及我至愛的「紅棉」!

2023-12-07
青瓜小吃
香辣豬耳絲
杏汁燉白肺湯
蛋白杏仁茶
招牌脆皮血旺
2023-12-08 258 瀏覽
呢lunch三訪呢間川菜小館😙環境闊落 比一般嘅茶樓清靜麻辣濃湯小籠包🥟 $55呢個小籠包絕對驚艷到 由外到內都相當「麻辣」外皮浸染濃湯透出橙紅色 內裡包滿肉餡同滿瀉嘅湯汁味道香辣惹味 麻香味好出🌶️黑松露野菌餃🥟 $48餃子皮晶瑩剔透 餡料充實黑松露野菌香氣撲鼻 口感豐富😚金瑤脆皮紅米腸粉 $68薄滑嘅pinku pinku 腸粉皮 俘虜少女心🥰酥脆嘅蝦卷 仲保留到蝦嘅鮮嫩🍤蘋果叉燒酥 $55似蘋果批 但係中式嘅酥角咁🥠酥脆香口 粒粒嘅香甜蘋果蓉🍎蒜泥白肉$148蒜泥用心製作 磨到好綿滑 加埋辣油非常過癮🌶️白肉同青瓜片夾埋上 減少油膩感大舊飯招牌炒飯 (洋蔥帶子炒飯)🍚炒飯粒粒分明 油香同蛋花均勻 食落好夠鑊氣 洋蔥令整體更香 值得一讚👍🏻有隻靚靚太陽蛋 鮮味帶子都毫不吝嗇😆
呢lunch三訪呢間川菜小館😙
環境闊落 比一般嘅茶樓清靜

麻辣濃湯小籠包🥟 $55
呢個小籠包絕對驚艷到 由外到內都相當「麻辣」
外皮浸染濃湯透出橙紅色

大舊飯招牌炒飯 (洋蔥帶子炒飯)🍚
炒飯粒粒分明 油香同蛋花均勻
食落好夠鑊氣 洋蔥令整體更香 值得一讚👍🏻
有隻靚靚太陽蛋 鮮味帶子都毫不吝嗇😆

帶屋企人食飯一定係要食中菜 最近去咗旺角呢間中菜館食小菜 無論環境定服務 都有高水準嘅表現🥰真係好值得推介俾大家❣️ 好適合家庭聚餐、生日聚會等 整體感覺屋企人都話唔錯🥰💓黃酒豬手煲豬手炆到好腍好入味 滿滿嘅骨膠原 而且份量都幾足 💓蟹粉小籠包皮薄餡料足夠 一咬開啲湯爆曬出嚟 小心焫親嘴🤣💓白玉黃金店員好推介呢一款 所以叫咗試吓😍當前菜食真係無敵 但係我覺得都係撈飯必備🙈佢係豬腩肉+蛋黃製成 咬落去油脂滿佈 鍾意食肥豬肉嘅可以試吓 惹味之餘超邪惡👍🏻💓豉汁帶子蒸豆腐撈飯必食🙈帶子滑嫩又大粒 而且鮮嫩又唔會鞋口 蒸完豆腐滑溜有鮮味 最緊要係有豉椒同菜心做伴碟 屋企人都大贊好食👍🏻💓棗皇千層糕即叫即蒸 千層糕好重紅棗味 而且比較黏口 厚實入味

💓黃酒豬手煲

💓棗皇千層糕
即叫即蒸 千層糕好重紅棗味 而且比較黏口 厚實入味
2023-12-04
2023-10-11 1235 瀏覽
環境同服務都幾好呀。staff 幾nice同有禮貌。地方座位舒服而且唔係好多人,入座後無限時。可惜食物一般。味道唔差,但食材有進步空間。最失望係薑蔥生蠔煲,隻蠔完全無蠔味。The staffs are nice and polite. The ambiance and service of the establishment are truly commendable.The seating arrangements are designed for comfort, with an atmosphere that is not overly crowded, allowing guests to relax without any time constraints.Regrettably, the culinary offerings leave something to be desired. While the flavors are not unpleasant, there is certainly room for enhancement when it comes to
環境同服務都幾好呀。staff 幾nice同有禮貌。
地方座位舒服而且唔係好多人,入座後無限時。
可惜食物一般。味道唔差,但食材有進步空間。
最失望係薑蔥生蠔煲,隻蠔完全無蠔味

Regrettably, the culinary offerings leave something to be desired. While the flavors are not unpleasant, there is certainly room for enhancement when it comes to the quality of ingredients. Particularly disappointing was the oyster pot, as the oysters lacked the fresh and flavorful taste that is expected of them.
2023-09-18 1412 瀏覽
明明在自家網站都寫上營業時間為10:00-22:30,我們也不是第一次去,亦理解15:30食物截單,16:00前離座。這間店,一直是食物出得快,我們也很配合地吃得快,由點單到吃完30-35分鐘已消滅所有食物。昨天,帶著84歲的媽媽,15:05被拒於門外,有短髮瘦削姐話翻唔到枱,所以唔做,佢真係用「唔做」這兩個字打發我們。但所見,是有很多未執的「吉」枱,清張方型二人枱都懶,我看向有冇高級點的負責人問清楚,但大家只見我視線便擰歪面,看來,這位短髮瘦削姐可能唔係老闆都會係董事。很多時,餐廳的成敗,廚房是無辜的。

很多時,餐廳的成敗,廚房是無辜的。
  • 蒜泥白肉
  • 雪山叉燒包